Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zmiana opon a czujniki ciśnienia

Featured Replies

Napisano
1 minutę temu, K3 napisał:

Ale może się okazać, że jeśli spadnie o 0,2 bara w ciągu czterech sekund, to zapali się wcześniej. Co oznacza, że di ci dodatkowe 6s zanim spadnie o 0,5bara...

Całkiem możliwe :ok:

Napisano
9 minut temu, wladmar napisał:

Napisałem wyżej, że dokładność jest 0,01 i możesz sobie na wyświetlaczu zobaczyć dokładne wartości, ale komputer wyświetla alarm jak spadnie o 0.5. 

Rozdzielczość. Nie dokładność.

Napisano
4 godziny temu, Harp napisał:

Te systemy z fizycznymi czujnikami w kołach również mi nie leżą. Obecnie w F25 mam alarm po ABS i działa to całkiem OK i to pomimo opon ROF. Mam drugi zestaw kompletnych kół i nie martwię się o przekładkę, aktywowanie etc. Do najbliższych serwisów jakiejkolwiek marki mam +100km i jak pomyślę, że za każdym razem miałbym dymać i płacić za wgranie czujników to się odechciewa całej zabawy. Komu te czujki po ABS przeszkadzały?

Nie "komu te po ABS przeszkadzały" ale "kto wymyślił wgrywanie czujników". Są auta gdzie możesz sam programować czujniki z poziomu komputera pokładowego (np. u mnie). ASO mi do tego niepotrzebne.

Napisano
33 minuty temu, wladmar napisał:

Nie zareaguje, też ma swoją tolerancję i zazwyczaj jest to 0.5 bara. Ciśnienie pokazuje z dokładnością do 0.01, ale alarm wywali jak różnica jest 0.5 między kołami albo odbiega od wprowadzonej normy.

U mnie minimum to jest bodaj 2.2. Gumiarze z definicji pompują 2.0 i czujnik na takim ciśnieniu zareagował. Więc całkiem precyzyjny jest.  :ok:

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał:

U mnie minimum to jest bodaj 2.2. Gumiarze z definicji pompują 2.0 i czujnik na takim ciśnieniu zareagował. Więc całkiem precyzyjny jest.  :ok:

Może jest tak, że przy 2.0 po prostu reaguje zawsze? 

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał:

Czujnik jest precyzyjny. Inna kwestia na jakiej wartości ustawiony jest poziom ostrzegania...

Napisano
Teraz, wladmar napisał:

Może jest tak, że przy 2.0 po prostu reaguje zawsze? 

Może. A może mam minimum 2.5? Teraz już nie jestem pewien.  :hmm:

Napisano
2 minuty temu, Ryb napisał:

Może. A może mam minimum 2.5? Teraz już nie jestem pewien.  :hmm:

Możesz u siebie ustawiać ciśnienie w ustawieniach?

Napisano
12 minut temu, wladmar napisał:

Możesz u siebie ustawiać ciśnienie w ustawieniach?

Nie. Jest chyba zaprogramowane na stałe. Jest opcja zresetowania czujników ale to chyba służy restartowi jakby któryś wariował, a nie ustawieniu stanu referencyjnego. Właściwie to nie wiem, bo nigdy nie było potrzeby nic przy tym ruszać.

Napisano
4 godziny temu, Ryb napisał:

Nie "komu te po ABS przeszkadzały" ale "kto wymyślił wgrywanie czujników". Są auta gdzie możesz sam programować czujniki z poziomu komputera pokładowego (np. u mnie). ASO mi do tego niepotrzebne.

U mnie nawet programować nic nie trzeba, samo łapie czujniki po jakimś czasie.

Wczoraj nawet myślałem, że wtopę zaliczyłem, bo po zmianie kół na letnie (1 raz zakładane i czujniki też 2 kpl.) wywaliło błąd, ale trochę km nakręciłem i się odnalazły czujniki.

• 3 tygodnie później...
Napisano
Dnia 3.04.2018 o 15:13, Rado_ napisał:

Ja mam czujniki w kołach, ale nie wiem co to za system, nie trzeba kół w to samo miejsce.

Ja tak samo. Czujniki fizyczne w kołach. Nie mam pojęcia czy można losowo koła pozamieniać i czy wówczas działa (i czy wówczas komp wskaże właściwe koło gdy nie ma w nim ciśnienia). Ale sądzę że nikt specjalnie nie dbał o pilnowanie kolejności.

Citroen.

BTW - żadnych problemów z nimi. Działają kiedy powinny, kiedy nie powinny nie marudzą. Nigdy nic nie aktywowałem, nie resetowałem, nie synchronizowałem.

Kiedyś odezwał się jeden, wskazał które koło i faktycznie zeszło poniżej 2 atmosfer.

A w tę sobotę po wymianie opon na letnie auto oznajmiło, że brak powietrza we wszystkich kołach.

Powinno być 2.4 i niby było 2.4 na ichnim - jak się okazało wadliwym - manometrze.

Inne manometry pokazały 1.8. Po dopompowaniu - wszystko OK.

Czujniki na pewno potencjalnie można uszkodzić  mechanicznie "łychą" przy zdejmowaniu opony z felgi na maszynie - jeśli monter za głęboko wsadzi łychę.

Edytowane przez wald0

Napisano
2 minuty temu, wald0 napisał:

Czujniki na pewno potencjalnie można uszkodzić  mechanicznie "łychą" przy zdejmowaniu opony z felgi na maszynie - jeśli monter za głęboko wsadzi łychę.

I tak właśnie najczęściej się psuje czujniki. Poza tym czujnik ma w środku baterię, która wytrzymuje 5 lat (wg deklaracji producenta). W praktyce wyczerpują się częściej i czujnik jest do wymiany.

Napisano
Dnia 3.04.2018 o 14:53, krowka napisał:

W specyfikacji auta, ale z tego co na szybko w sieci znalazłem, to Fiesta mk 7 niestety ma fizyczne czujniki ciśnienia.

Mk7 to sobie mozesz przestawic z czujnikow w kolach na ABS. 

Napisano
Godzinę temu, wladmar napisał:

I tak właśnie najczęściej się psuje czujniki. Poza tym czujnik ma w środku baterię, która wytrzymuje 5 lat (wg deklaracji producenta). W praktyce wyczerpują się częściej i czujnik jest do wymiany.

W moim Citroenie C4 czujniki dzialaly mimo wieku 13 lat...

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał:

W moim Citroenie C4 czujniki dzialaly mimo wieku 13 lat...

U mnie w instrukcji jest napisane 5. Przy czym zaznaczono, że wysoka i niska temperatura mogą skrócić żywotność baterii :phi: Ile wytrzymują w praktyce? Pewnie różnie - jedna partia wytrzyma 13, inna rok, średnia się zgadza :oki:

Napisano
8 godzin temu, wladmar napisał:

U mnie w instrukcji jest napisane 5. Przy czym zaznaczono, że wysoka i niska temperatura mogą skrócić żywotność baterii :phi: Ile wytrzymują w praktyce? Pewnie różnie - jedna partia wytrzyma 13, inna rok, średnia się zgadza :oki:

Jak po necie grzebałem to przeważnie pisali ok 10 lat, a jak jest powie ktoś komu się wyczerpala bateria.

Napisano
Dnia 6.04.2018 o 14:28, Ryb napisał:

Są auta gdzie możesz sam programować czujniki z poziomu komputera pokładowego (np. u mnie). ASO mi do tego niepotrzebne.

W outlanderze? Możesz napisać jak?

Napisano
Dnia 6.04.2018 o 18:47, ZUBERTO napisał:

U mnie nawet programować nic nie trzeba, samo łapie czujniki po jakimś czasie.

Wczoraj nawet myślałem, że wtopę zaliczyłem, bo po zmianie kół na letnie (1 raz zakładane i czujniki też 2 kpl.) wywaliło błąd, ale trochę km nakręciłem i się odnalazły czujniki.

Nie chodzi o łapanie tylko pkt odniesienia. U mnie dwa razy wywaliło komunikat aby sprawdzić ciśnienie i pokazuje które to koło. Po spr komp każe uruchomić kalibracje - czyli zapamięta dany stan i dalej monitoruje spadki. 

Napisano
Dnia 23.04.2018 o 12:23, wujekcybul napisał:

Mk7 to sobie mozesz przestawic z czujnikow w kolach na ABS. 

Czym, czym?

Napisano
11 minut temu, bartekm napisał:

Czym, czym?

Forscanem.

Napisano
10 godzin temu, wujekcybul napisał:

Forscanem.

Kurcze muszę na zimę przetestować, dzięki :ok:

Napisano
Dnia 24.04.2018 o 00:23, Azbest napisał:

W outlanderze? Możesz napisać jak?

W komputerze między zegarami jest opcja wyboru zestawu czujników w przypadku dwóch kompletów kół. Słyszałem też (ale to niepotwierdzone bo mam tylko jeden komplet kół) że da się też je tam skalibrować i zaprogramować. Warto żeby sprawdził ktoś, kto ma.

Napisano
3 godziny temu, Ryb napisał:

W komputerze między zegarami jest opcja wyboru zestawu czujników w przypadku dwóch kompletów kół. Słyszałem też (ale to niepotwierdzone bo mam tylko jeden komplet kół) że da się też je tam skalibrować i zaprogramować. Warto żeby sprawdził ktoś, kto ma.

... no to że jest "miejsce/sloty" na zaprogramowanie dwóch kompletów czujników to wiem (nazwijmy je zima i lato). Ja wiem że nie da się ich zaprogramować bez ASO (a właściwie odpowiedniego kable/softu). Użytkownik może jedynie wybrać jakiego kompletu obecnie używa.

Ja mam 2 komplety kół i drugi komplet "zima" musiałem doprogramować w ASO w to wolne miejsce. Teraz po każdej zmianie muszę przełączać w komputerku jakie koła mam zamontowane. Czeka cię kiedyś programowanie nowych czujników, chyba że przez całe życie będziesz korzystał z fabrycznych felg. Więc raczej nie jest tak jak piszesz, że w Mitsu jest tak pięknie - stąd moje pytanie skąd pochodzi twoja wiedzą że użytkownik może sobie to programować poprzez menu samochodu.

Napisano
15 minut temu, Azbest napisał:

... no to że jest "miejsce/sloty" na zaprogramowanie dwóch kompletów czujników to wiem (nazwijmy je zima i lato). Ja wiem że nie da się ich zaprogramować bez ASO (a właściwie odpowiedniego kable/softu). Użytkownik może jedynie wybrać jakiego kompletu obecnie używa.

Ja mam 2 komplety kół i drugi komplet "zima" musiałem doprogramować w ASO w to wolne miejsce. Teraz po każdej zmianie muszę przełączać w komputerku jakie koła mam zamontowane. Czeka cię kiedyś programowanie nowych czujników, chyba że przez całe życie będziesz korzystał z fabrycznych felg. Więc raczej nie jest tak jak piszesz, że w Mitsu jest tak pięknie - stąd moje pytanie skąd pochodzi twoja wiedzą że użytkownik może sobie to programować poprzez menu samochodu.

A przez system MMC w wersjach z navi też się nie da? On daje dużo więcej możliwości samodzielnej konfiguracji niż mają wersje bez niego. 

Jeśli się jednak nie da, to cofam to, co wcześniej napisałem. Miałem niesprawdzone (i jak widać nieprawdziwe) informacje. :ok:

Edytowane przez Ryb

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.