Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zmiana opon a czujniki ciśnienia

Featured Replies

Napisano

Jak to jest z tymi czujnikami? Naczytałem się trochę chyba głupot w Internecie. Czy taki czujnik bardzo łatwo uszkodzić? I czy trzeba je jakoś kalibrować po zmianie opon?  

Napisano
4 minuty temu, pitw napisał:

Czy taki czujnik bardzo łatwo uszkodzić?

Tak.

4 minuty temu, pitw napisał:

I czy trzeba je jakoś kalibrować po zmianie opon?  

Nie zawsze, ale często, zależy od producenta. 

Napisano

Latwo uszkodzic nie jedz do pierwszego lepszego wulkanizatora jakbys mial auto w profilu to mozna by doradzic a takto odpowiem jakbys mial Forda. Nie trzeba kalibrowac kilkaset metrow i same sie uloza. Mozna tylko je zresetowac.

Napisano
  • Autor
8 minut temu, wujekcybul napisał:

Latwo uszkodzic nie jedz do pierwszego lepszego wulkanizatora jakbys mial auto w profilu to mozna by doradzic a takto odpowiem jakbys mial Forda. Nie trzeba kalibrowac kilkaset metrow i same sie uloza. Mozna tylko je zresetowac.

No właśnie to Ford - Fiesta mk7

Napisano
47 minut temu, pitw napisał:

Jak to jest z tymi czujnikami? Naczytałem się trochę chyba głupot w Internecie. Czy taki czujnik bardzo łatwo uszkodzić? I czy trzeba je jakoś kalibrować po zmianie opon?  

U mnie akurat bezproblemowo. Normalnie przekładają opony, normalnie zakładają koła, nic z czujnikami nie trzeba robić. Jakby ich nie było.

:ok:

Napisano

Pytanie jaki system. iTPMS, czy TPMS? iTPMS bierze z czujników ABS, więc fizycznie w felgach nic nie ma, a po zamianie kół/zmianie ciśnienia robi się tylko resecik.
W przypadku TPMS jeśli koła z tymi samymi czujnikami trafią ponownie w to samo miejsce, to również nic nie trzeba robić.

Edytowane przez krowka

Napisano
  • Autor
Teraz, krowka napisał:

Pytanie jaki system. iTPMS, czy TPMS? iTPMS bierze z czujników ABS, więc fizycznie w felgach nic nie ma, a po zamianie kół/zmianie ciśnienia robi się tylko resecik.

A to tego nie wiedziałem. Gdzie najszybciej znaleźć informacje o systemie? Ale z tego co mi się wydaje to fiesta chyba ma czujniki przy wentylu.

Napisano
1 minutę temu, pitw napisał:

A to tego nie wiedziałem. Gdzie najszybciej znaleźć informacje o systemie? Ale z tego co mi się wydaje to fiesta chyba ma czujniki przy wentylu.

W specyfikacji auta, ale z tego co na szybko w sieci znalazłem, to Fiesta mk 7 niestety ma fizyczne czujniki ciśnienia.

Napisano
26 minut temu, Ryb napisał:

U mnie akurat bezproblemowo. Normalnie przekładają opony, normalnie zakładają koła, nic z czujnikami nie trzeba robić. Jakby ich nie było.

:ok:

U mnie podobnie - po kilkuset metrach pokazuje ciśnienia na wyświetlaczu :ok:

Napisano
23 minuty temu, krowka napisał:

W przypadku TPMS jeśli koła z tymi samymi czujnikami trafią ponownie w to samo miejsce, to również nic nie trzeba robić.

Ja mam czujniki w kołach, ale nie wiem co to za system, nie trzeba kół w to samo miejsce.

Napisano
12 minut temu, Rado_ napisał:

Ja mam czujniki w kołach, ale nie wiem co to za system, nie trzeba kół w to samo miejsce.

TPMS, ale widać, że inteligentny ;) Z nowymi czujnikami pewnie tak łatwo by nie było - bez kompa ani rusz.

Napisano
4 godziny temu, krowka napisał:

TPMS, ale widać, że inteligentny ;) Z nowymi czujnikami pewnie tak łatwo by nie było - bez kompa ani rusz.

U mnie czy nowe czy stare czujniki, komp sam se dopasuje, aby sygnał był.

Napisano
Dnia 3.04.2018 o 14:53, krowka napisał:

W specyfikacji auta, ale z tego co na szybko w sieci znalazłem, to Fiesta mk 7 niestety ma fizyczne czujniki ciśnienia.

Żona ma MK 7 z 2013r.  i nie ma czujników w kołach, ale kontrola jest z ABS'u. 

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, MARS napisał:

Żona ma MK 7 z 2013r.  i nie ma czujników w kołach, ale kontrola jest z ABS'u. 

Od bodajże 2015 każde nowe auto musi mieć czujniki.

Napisano
6 minut temu, pitw napisał:

Każde nowo homologowane auto. 

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, wladmar napisał:

Każde nowo homologowane auto. 

Czyli ta fiest pomimo że jest 2017 r. może nie mieć czujników tylko kontrola jest z ABS. Na stronach internetowych widziałem czujniki do fiesta 2014-17 i tym się zasugerowałem.

Napisano
17 minut temu, pitw napisał:

Nie musi. Ma mieć system monitoringu ciśnienia, ale może być w oparciu o ABS, a nie fizyczne czujniki...

Napisano
  • Autor
9 minut temu, K3 napisał:

Nie musi. Ma mieć system monitoringu ciśnienia, ale może być w oparciu o ABS, a nie fizyczne czujniki...

Właśnie zadzwoniłem do forda sprawdzili mojego gada po vin i niestety ma czujniki. Niestety bo chciałem na lato jakieś alusy założyć więc jeszcze 4 czujniki musze kupić :(

A przez chwilę daliście mi nadzieje na zaoszczędzenie kilku stówek ;]

Napisano
Teraz, pitw napisał:

Właśnie zadzwoniłem do forda sprawdzili mojego gada po vin i niestety ma czujniki. Niestety bo chciałem na lato jakieś alusy założyć więc jeszcze 4 czujniki musze kupić :(

To często zależy nawet od wersji wyposażenia. Tanią wersja ma w oparciu o ABS, droższa ma fizyczne czujniki...

Napisano
2 godziny temu, pitw napisał:

Przeciez moze jezdzic na felgach bez czujnikow, najwyzej jakis komunikat wyskoczy i tyle.

Chyba, ze przeszkadza Ci jakas zolta kontrolka na desce.

Napisano
  • Autor
22 minuty temu, Maciej__ napisał:

Przeciez moze jezdzic na felgach bez czujnikow, najwyzej jakis komunikat wyskoczy i tyle.

Chyba, ze przeszkadza Ci jakas zolta kontrolka na desce.

Otóż to. Czułbym się niekomfortowo wiedząc, że coś jest nie tak a może i powinno w nowym aucie. Taka mała fobia ;]

Napisano
9 godzin temu, pitw napisał:

A po co? Forscanem wylaczyc kontrolke i nic sie nie zaswieci. Problem z glowy.

Napisano

Masakra . jak ta technika idzie do przodu.abs esp asr inne cuda jak czujniki hil hildery itp. Za niedlugo nie bedzie trzeba nic robic w aucie wszystko zrobi automat. A tak na powaznie. Wszystko idzie w kierunku kosztow. Jakie czlowiek ma wpakowac w auto. Noi oczywiscie servis. Ja wychowany na budowie silnikow 0.7-1.1 stwierdzam ze jeszcze chwila i polowa obecnych silnikow bedzie z kompozytu...down sizing. Oszczednosci. Pseudo ekologia

Napisano
24 minuty temu, HARDTECHNO napisał:

Masakra . jak ta technika idzie do przodu.abs esp asr inne cuda jak czujniki hil hildery itp. Za niedlugo nie bedzie trzeba nic robic w aucie wszystko zrobi automat. A tak na powaznie. Wszystko idzie w kierunku kosztow. Jakie czlowiek ma wpakowac w auto. Noi oczywiscie servis. Ja wychowany na budowie silnikow 0.7-1.1 stwierdzam ze jeszcze chwila i polowa obecnych silnikow bedzie z kompozytu...down sizing. Oszczednosci. Pseudo ekologia

Nie tylko. Wymogi klientów. Każdy chce coraz więcej...

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, K3 napisał:

Nie tylko. Wymogi klientów. Każdy chce coraz więcej...

Ale nie wszystko. Np. w/w czujniki, system wzywania pomocy czy zapowiadany za jakiś czas tempomat z funkcją rozpoznawania znaków i dostosowywania do nich prędkości wydają zupełnie zbędne.   

Napisano
10 godzin temu, HARDTECHNO napisał:

A wiesz, że od 1 kwietnia nie można w Europie sprzedawać samochodów, które nie mają eCall ?

Napisano
  • Autor
12 minut temu, grogi napisał:

A wiesz, że od 1 kwietnia nie można w Europie sprzedawać samochodów, które nie mają eCall ?

Wyprodukowanych po 1 kwietnia

Napisano
3 minuty temu, pitw napisał:

Wyprodukowanych, czy homologowanych?

Napisano

w antyradiu mowili homologowanych

Wysłane z mojego LG-K430 przy użyciu Tapatalka

Napisano
20 minut temu, Maciej__ napisał:

Homologowanych, oczywiście. 

Napisano

Te systemy z fizycznymi czujnikami w kołach również mi nie leżą. Obecnie w F25 mam alarm po ABS i działa to całkiem OK i to pomimo opon ROF. Mam drugi zestaw kompletnych kół i nie martwię się o przekładkę, aktywowanie etc. Do najbliższych serwisów jakiejkolwiek marki mam +100km i jak pomyślę, że za każdym razem miałbym dymać i płacić za wgranie czujników to się odechciewa całej zabawy. Komu te czujki po ABS przeszkadzały?

Napisano
18 godzin temu, pitw napisał:

Otóż to. Czułbym się niekomfortowo wiedząc, że coś jest nie tak a może i powinno w nowym aucie. Taka mała fobia ;]

Trochę Cie rozumiem, po przekładce lato/zima nie umiałem się przyzwyczaić że nie trzeba odklikać ostrzeżenia na kompie i co kilkanaście/kilkaset kilometrów na trasie nie wywala awarii, serwisu, armadedon - jedź do serwisu :hehe: Ale wróciłem na koła bez czujników i znów jest normalnie  ;l

Napisano
51 minut temu, Harp napisał:

Obecnie w F25 mam alarm po ABS i działa to całkiem OK i to pomimo opon ROF.

Działa dobrze, póki nie przebijesz opony. To jest dobre tylko aby: spełnić wymagania, mieć niską cenę i jak powietrze wolno ucieka...

Napisano
19 minut temu, K3 napisał:

Działa dobrze, póki nie przebijesz opony. To jest dobre tylko aby: spełnić wymagania, mieć niską cenę i jak powietrze wolno ucieka...

A jak szybko będzie schodzić to nie zadziała czy zwłoka jest za duża? Nigdy jeszcze nie przebiłem tutaj opony to nie wiem jak się zachowa ale sygnalizował kilka razy że jest coś nie halo i to przy małych różnicach ciśnienia. To chyba ma zabezpieczać przed jazdą na niedopompowanym kole i wystrzale i to chyba spełnia. Do tego nie wymaga żadnego wysiłku jak wciśnięcia kalibracji po napompowaniu. Czujniki rzeczywiste z pewnością mówią więcej i dokładniej ale jak dojdzie do nagłej utraty ciśnienia (rozerwanie) to chyba i tak jest już pozamiatane.

Napisano
Teraz, Harp napisał:

A jak szybko będzie schodzić to nie zadziała czy zwłoka jest za duża? Nigdy jeszcze nie przebiłem tutaj opony to nie wiem jak się zachowa ale sygnalizował kilka razy że jest coś nie halo i to przy małych różnicach ciśnienia. To chyba ma zabezpieczać przed jazdą na niedopompowanym kole i wystrzale i to chyba spełnia. Do tego nie wymaga żadnego wysiłku jak wciśnięcia kalibracji po napompowaniu. Czujniki rzeczywiste z pewnością mówią więcej i dokładniej ale jak dojdzie do nagłej utraty ciśnienia (rozerwanie) to chyba i tak jest już pozamiatane.

Raz zeszło w trakcie zatrzymania na światłach - wiadomo, system nie miał szans zadziałać

Drugim razem zeszło jak zawracałem na skrzyżowaniu - w zakręcie system nie działa, poczułem, że tył wozi

Trzecim razem wiem, gdzie przebiłem, chwila postoju, po 100m czułem że jest coś nie tak na kierownicy - również zero reakcji...

Jeśli uchodzi bardzo powoli, co ci pokaże, ale do tego potrzebuje kilku kilometrów pomiarów. Chroni przed jazdą na kołach z różnym ciśnieniem.

Ale jak złapiesz gumę, i będzie schodziło szybko czy nawet w umiarkowanym stopniu, to bezwładność kompletnie zabija sens stosowania...

Napisano
4 godziny temu, pitw napisał:

Homologowanych :phi:

Napisano
4 godziny temu, BOGUS napisał:

w antyradiu mowili homologowanych

Wysłane z mojego LG-K430 przy użyciu Tapatalka

Wiekszosc dziennikarzy nie ma pojecia o czym pisze!!! Oczywiscie, ze homologowanych przeciez nikt nie bedzie w trakcie cyklu zycia modelu dokladal jakies dziadostwa. 

Napisano
2 godziny temu, K3 napisał:

Przeciez jak szybko ucieka to czuc d razu lampka niepotrzebna.

Napisano
Teraz, wujekcybul napisał:

Przeciez jak szybko ucieka to czuc d razu lampka niepotrzebna.

Akurat czujnik zareaguje wcześniej, bo przy wyższej prędkości na prostej drodze nie poczujesz 0,1-0,2 bara...

Napisano
1 minutę temu, K3 napisał:

Akurat czujnik zareaguje wcześniej, bo przy wyższej prędkości na prostej drodze nie poczujesz 0,1-0,2 bara...

Nie zareaguje, też ma swoją tolerancję i zazwyczaj jest to 0.5 bara. Ciśnienie pokazuje z dokładnością do 0.01, ale alarm wywali jak różnica jest 0.5 między kołami albo odbiega od wprowadzonej normy.

Edytowane przez wladmar

Napisano
2 minuty temu, wladmar napisał:

Nie zareaguje, też ma swoją tolerancję i zazwyczaj jest to 0.5 bara. 

Pomyliłeś bar z psi...

Napisano
1 minutę temu, K3 napisał:

Pomyliłeś bar z psi...

Możliwe.

Napisano
5 minut temu, wladmar napisał:

Nie zareaguje, też ma swoją tolerancję i zazwyczaj jest to 0.5 bara. Ciśnienie pokazuje z dokładnością do 0.01, ale alarm wywali jak różnica jest 0.5 między kołami albo odbiega od wprowadzonej normy.

Pokaze jak spadnie ponizej zadanego poziomu...

U mnie zapala jak spadnie ponizej 1,8.

Napisano
2 minuty temu, Maciej__ napisał:

Pokaze jak spadnie ponizej zadanego poziomu...

U mnie zapala jak spadnie ponizej 1,8.

U mnie jak nastawię na 2.8 (tryb eko), to informuje gdy spadnie do 2.3. W sensie zapala kontrolkę i pokazuje które koło. 

Edytowane przez wladmar

Napisano
Teraz, wladmar napisał:

U mnie jak nastawię na 2.8 (tryb eko), to informuje gdy spadnie do 2.3. 

No to ja mam ustawione na 2.3, wiec by sie zgadzalo ze jak spade o 0.5 ;]

Napisano
4 minuty temu, wladmar napisał:

U mnie jak nastawię na 2.8 (tryb eko), to informuje gdy spadnie do 2.3. W sensie zapala kontrolkę i pokazuje które koło. 

To, na jaką wartość jest ustawiony poziom alarmowy nie ma związku z tolerancją. I często inne warianty zachowań będą w przypadku, gdy spadek będzie bardzo powolny, a inaczej gdy będzie nagły. Czujnik sam w sobie jest dokładny, stosowanie takich z dokładnością 0,5bara nie miałoby sensu, bo w efekcie mógłbyś mieć w sumie aż 1bar rozbieżności...

Napisano
Teraz, K3 napisał:

To, na jaką wartość jest ustawiony poziom alarmowy nie ma związku z tolerancją. I często inne warianty zachowań będą w przypadku, gdy spadek będzie bardzo powolny, a inaczej gdy będzie nagły. Czujnik sam w sobie jest dokładny, stosowanie takich z dokładnością 0,5bara nie miałoby sensu, bo w efekcie mógłbyś mieć w sumie aż 1bar rozbieżności...

Napisałem wyżej, że dokładność jest 0,01 i możesz sobie na wyświetlaczu zobaczyć dokładne wartości, ale komputer wyświetla alarm jak spadnie o 0.5. 

Napisano
7 minut temu, wladmar napisał:

Napisałem wyżej, że dokładność jest 0,01 i możesz sobie na wyświetlaczu zobaczyć dokładne wartości, ale komputer wyświetla alarm jak spadnie o 0.5. 

U mnie pokazuje z dokładnością do 0,05 bara. Alarmów jeszcze nie testowałem :)

Napisano
8 minut temu, wladmar napisał:

Ale może się okazać, że jeśli spadnie o 0,2 bara w ciągu czterech sekund, to zapali się wcześniej. Co oznacza, że di ci dodatkowe 6s zanim spadnie o 0,5bara...

Napisano
1 minutę temu, rwIcIk napisał:

U mnie pokazuje z dokładnością do 0,05 bara. Alarmów jeszcze nie testowałem :)

U mnie raz się włączyły, jak byłem w górach w tym roku przy -21. Ciśnienie spadło przez mróz o ponad 0.5 i wszystkie cztery kontrolki się zapaliły. Po przejechaniu parunastu km już było w okolicach 2.5 i kontrolki zgasły.  

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.