Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przesiać się kiedyś ktoś z dużego auta na mniejsze i nie żałuję

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie jest opcja wymiany dużego suva 7 osobowego na kompakt wersji sedan. Rodzina 2+2

Dość częste wyjazdy weekendów i urlopowe.

Czy duży niż rekompensuje pojemność suva?

Od biedy zawsze mam możliwość wziąść Kangoo podobne wozidlo jakbym się nie spakowal....

Ale chyba nie o to chodzi żeby na urlop jeździć 120KM dostarczaniem?

wysłane z tel.

Napisano
Teraz, ppmarian napisał:

Jak w temacie jest opcja wymiany dużego suva 7 osobowego na kompakt wersji sedan. Rodzina 2+2

Sedan to w ogóle jest inna bajka, szczególnie jeśli chodzi o bagażnik - jednak mały otwór załadunkowy może utrudnić pakowanie bagaży.

Za to sedan powinien być bardziej komfortowy, lepiej wyciszony i lepiej się prowadzić, ale to też zależy od marki.

Napisano

Nikt prócz Ciebie nie wie ile tobołów musisz spakować. Mi starcza zwykłe kombi. Ale bagażnik i tak upchnięty w piramidę.

Sedana osobiście bym odpuścił, ale to znowu opinia na podstawie wyłącznie moich doświadczeń.

Napisano
1 minutę temu, Cinek napisał:

Nikt prócz Ciebie nie wie ile tobołów musisz spakować. Mi starcza zwykłe kombi. Ale bagażnik i tak upchnięty w piramidę.

Sedana osobiście bym odpuścił, ale to znowu opinia na podstawie wyłącznie moich doświadczeń.

Zależy do żony - moja umiała się zawsze spakować w małego sedana albo hatchbacka :ok:;]

Napisano
5 minut temu, ppmarian napisał:

A jaka jest motywacja do takiej zmiany i co to za sedan? To moze byc np Audi RS4 albo Fiat Tipo  a to jednak spora roznica...

Jesli na wyjazdy zabierasz 2 walizki I karte kredytowa to nie powinno byc problemu :ok:

Ale jesli wozisz caly dobytek to moze byc ciezko ;) Za malo danych zeby cos doradzic ;)

Napisano
  • Autor

Na 100% do baznika sie nie mieścimy. Tylko noc moze pomoc

wysłane z tel.

Napisano
  • Autor

A jaka jest motywacja do takiej zmiany i co to za sedan? To moze byc np Audi RS4 albo Fiat Tipo  a to jednak spora roznica...
Jesli na wyjazdy zabierasz 2 walizki I karte kredytowa to nie powinno byc problemu :ok:
Ale jesli wozisz caly dobytek to moze byc ciezko [emoji6] Za malo danych zeby cos doradzic [emoji6]

Sedan pokroju rs3-rs4
Woze duzob dlatego konieczny box

wysłane z tel.

Napisano
Teraz, ppmarian napisał:

Sedan pokroju rs3-rs4

IMHO w Twoim przypadku bedziesz sie meczyl w sedanie, ale zawsze mozesz sprobowac, najwyzej wrocisz do SUVa...

No i na Nordkapp raczej juz tym nie pojedziesz ;)

Napisano
5 minut temu, ppmarian napisał:

Sedan pokroju rs3-rs4

Fajny ale możesz być w szoku po Tribece :)

Napisano
  • Autor

IMHO w Twoim przypadku bedziesz sie meczyl w sedanie, ale zawsze mozesz sprobowac, najwyzej wrocisz do SUVa...
No i na Nordkapp raczej juz tym nie pojedziesz [emoji6]

Na NordKapp mogę zawsze wziąść od brata mojego byłego fotka. Bardziej chodzi o takie szybkie wypady ;

Narty w Alpach
Majówka z rowerami
Adriatyk latem
Weekend w Pradze
Wypad na kite na Hel
Tatry słowackie
Itp

wysłane z tel.

Napisano
  • Autor
Fajny ale możesz być w szoku po Tribece [emoji4]

Dlatego pytam czy ktoś ma to za sobą? :)

wysłane z tel.

Napisano
2 minuty temu, ppmarian napisał:

Na NordKapp mogę zawsze wziąść od brata mojego byłego fotka. Bardziej chodzi o takie szybkie wypady ;

Narty w Alpach
Majówka z rowerami
Adriatyk latem
Weekend w Pradze
Wypad na kite na Hel
Tatry słowackie

Ja bym bral sedana, ale ja jezdze wszedzie w max 2 osoby ;)

Przy wariancie 2+2 to jednak chyba lepiej zostac przy Tribece...

I tak nie poszalejesz z rodzina, a nie bedziesz musial cudowac z boxem.

Napisano
  • Autor

Wypadkiem na genialny pomysł. Na najbliższy weekendowy wypad spakuje rodzinne do SVX

Zamiast Bloxa na dach pożyczę kufer thule na hak bo nie mam belek na dach ale mam hak

Jak się spakujemy i rodzina przeżyje w ciasniejszym wnętrzu to będę mieć jakiś pkt odniesienia

wysłane z tel.

Napisano
2 godziny temu, ppmarian napisał:

Sedan pokroju rs3-rs4

wysłane z tel.

IMO bez sensu, skoro często będziesz miał te wypady to skończy się że na codzień będziesz jeździł z boxem bo bez sensu będzie go co chwila odpinać. A to oznacza hałas, gorsze prowadzenie i większe zużycie paliwa na codzień.

RS4 jest w wersji Avant, dlaczego musi być sedan?

Zobacz jeszcze jak jest miejscem w takim RS4-jak oglądałem S4 to miałem wrażenie że przez te wypasione siedzenia z tyłu jest bardzo mało miejsca na nogi dla pasażerów.

Napisano
  • Autor
IMO bez sensu, skoro często będziesz miał te wypady to skończy się że na codzień będziesz jeździł z boxem bo bez sensu będzie go co chwila odpinać. A to oznacza hałas, gorsze prowadzenie i większe zużycie paliwa na codzień.

RS4 jest w wersji Avant, dlaczego musi być sedan?

Zobacz jeszcze jak jest miejscem w takim RS4-jak oglądałem S4 to miałem wrażenie że przez te wypasione siedzenia z tyłu jest bardzo mało miejsca na nogi dla pasażerów.

RSy byl przykładem

Akurat mam możliwość nabycia z pewnych rąk IS-F w bardzo przyzwoitych $$$

wysłane z tel.

Napisano
26 minut temu, ppmarian napisał:

Akurat mam możliwość nabycia z pewnych rąk IS-F w bardzo przyzwoitych $$$

IS F nawet powinien być w miarę przestronny, ale katalogowo widzę pojemność bagażnika ma symboliczną ;]

Box nieodzowny ;]

Napisano

Galaxy MK III '09 na Grand C-MAX'a. Nie żałuję, jest mniejszy, ale również 7 osobowy, co prawda w 3 rzędzie to tak do 175cm, ale miejsce na nogi jest, wtedy obowiązkowy boks, a na co dzień mniej powietrza się wozi. :ok:

Napisano
5 godzin temu, ppmarian napisał:

Ja raz się przesiadłem z dużego kombi na dużego sedana. Da się przeżyć, ale jest to mocno upierdliwe. Kilka razy się odbiłem z różnymi sprzętami od bagażnika, gdzie byłem pewny że wejdą. 

Więcej sedana nie kupię, chyba że jako zabawkę (MB,Lex,BMW).

Napisano

Zmieniłem kombi segmentu C na hatchback-a segmentu B. Jedyne czego mi brakuje w nowym aucie to pojemności bagażnika z kombi.

Napisano
6 godzin temu, ppmarian napisał:

O

Kumpel się przesiadl z Cayenne na Leone Cupra Hatchback. I jest zadowolony :-). Osobiście uważam, że na trasę optimum to segment D. 

Napisano

Narty w Alpach
Majówka z rowerami
Adriatyk latem
Weekend w Pradze
Wypad na kite na Hel
Tatry słowackie
Itp

wysłane z tel.

Mi tu bardziej pasuje audi a6 allroad lub xc70.
Napisano
  • Autor

To juz wole nie wychodzić ze swojego podwórka i przesiąść się na outback 3.6

wysłane z tel.

Napisano
  • Autor
Kumpel się przesiadl z Cayenne na Leone Cupra Hatchback. I jest zadowolony :-). Osobiście uważam, że na trasę optimum to segment D. 

To jest radykalna zmiana. Jedzi głównie sam czy z rodzina?

wysłane z tel.

Napisano
15 godzin temu, ppmarian napisał:

Od biedy zawsze mam możliwość wziąść Kangoo podobne wozidlo jakbym się nie spakowal....

wysłane z tel.

Odpuść. Ja tam zrobilem chociaz 2 auto w rodzinie ale i tak zlowalem a zona glowe suszyla.

Napisano
  • Autor
Odpuść. Ja tam zrobilem chociaz 2 auto w rodzinie ale i tak zlowalem a zona glowe suszyla.

Tego się najbardziej boje. Bo i ile teraz dziewczyny potrafią przespać cala nockę w aucie a ja za fajerka pykam 800km i jesteśmy praktycznie na miejscu. Nikt mi głowy nie suszy w aucie cisza spokój, slucham sobie co chce. To obawiam się ze w ciasniejszym nie będzie im się tak dobrze spało a mi bezstresowo jechało :(

Przetestujemy teraz weekend: mamy do zrobienia 1200km w 3dni

wysłane z tel.

Napisano
24 minuty temu, ppmarian napisał:

Tego się najbardziej boje. Bo i ile teraz dziewczyny potrafią przespać cala nockę w aucie a ja za fajerka pykam 800km i jesteśmy praktycznie na miejscu. Nikt mi głowy nie suszy w aucie cisza spokój, slucham sobie co chce. To obawiam się ze w ciasniejszym nie będzie im się tak dobrze spało a mi bezstresowo jechało :(

wysłane z tel.

Kiedys zrobilem taki blad i z vectry c kombi przesiadlem sie do nuova bravo. 

Wytrzymalem niecaly rok... 

Napisano
7 minut temu, Chalek napisał:

Tu jednak chodzi o przesiadkę do auta klasy D (prawie) z dużego SUVa.

Może i w miarę wygodnie będzie, ale jednak ciaśniej.

Napisano
9 godzin temu, bielaPL napisał:
16 godzin temu, ppmarian napisał:

Narty w Alpach
Majówka z rowerami
Adriatyk latem
Weekend w Pradze
Wypad na kite na Hel
Tatry słowackie
Itp

wysłane z tel.

Pokaż więcej  

O ile ten segment jest niezwykle komfortowy w trasy, o tyle już na przykład bagażnik A6 pozostawia trochę do życzenia z racji sylwetki i trzeba się boxem posiłkować. Kolega ma na wyjazdy volvo xc 90 i powiedział ze bardziej pakowanego auta nie miał a na codzień BMW serii 6 Gran Coupé...

Napisano
23 minuty temu, rwIcIk napisał:

Tu jednak chodzi o przesiadkę do auta klasy D (prawie) z dużego SUVa.

Może i w miarę wygodnie będzie, ale jednak ciaśniej.

jeżeli chodzi o ilość miejsca w środku, to lexus IS, chyba jednak bliżej kompaktów...

Napisano
39 minut temu, akisel napisał:

jeżeli chodzi o ilość miejsca w środku, to lexus IS, chyba jednak bliżej kompaktów...

Rozstaw osi ponad 2,7 m, długość ponad 4,6 m, więc to taki wyrośnięty kompakt aspirujący do klasy D ;)

Napisano
1 minutę temu, rwIcIk napisał:

Rozstaw osi ponad 2,7 m, długość ponad 4,6 m, więc to taki wyrośnięty kompakt aspirujący do klasy D ;)

Podobne wymiary i rozstaw osi ma Astra J sedan...

Napisano
17 godzin temu, ppmarian napisał:

wysłane z tel.

Ujeżdżam kompaktowego sedana w opcji 2+2, w tym częste wyjazdy po Polsce z załadowanym bagażnikiem i rowerami na haku. Spokojnie mieszczę się w aucie, jest wygodnie, nikt nie narzeka na brak miejsca. Mowa tutaj o Astrze J z silnikiem 140 KM. Nie wiem ile trzeba chcieć zabrać ze sobą na wyjazd żeby zabrakło miejsca w bagażniku a i tak pakujemy sporo, w tym dużo sprzętu sportowego bo mam jakieś zawody i trzeba dodatkowo klamotów napakować. 

Napisano
10 godzin temu, ppmarian napisał:

To jest radykalna zmiana. Jedzi głównie sam czy z rodzina?

wysłane z tel.

Tak z rodzina. Szuka większego auta już długo, a że ma specyficzne wymagania to trwa to trochę. Tak, czy owak jeździ ts Cupra chyba od listopada i mówi, że takie auto w sumie daje rade. Jedyny minus, to że w trasie jest głośniej. 

Napisano
Dnia 23.05.2018 o 16:33, ppmarian napisał:

Narty w Alpach
Majówka z rowerami
Adriatyk latem
Weekend w Pradze
Wypad na kite na Hel
Tatry słowackie
Itp

wysłane z tel.

Małym sedanem? Weź ochłoń.

:hehe:

Dnia 24.05.2018 o 07:50, ppmarian napisał:

wysłane z tel.

Same kilometry to mało. Weź ze sobą tego kite'a albo narty. A potem pamiętaj na miejscu, że nie możesz zjechać z asfaltu i targaj tego kite'a do plaży przez kilkaset metrów. Tak samo z nartami.

Wtedy będziesz miał porównanie.

Napisano
6 minut temu, Ryb napisał:

Same kilometry to mało. Weź ze sobą tego kite'a albo narty. A potem pamiętaj na miejscu, że nie możesz zjechać z asfaltu i targaj tego kite'a do plaży przez kilkaset metrów. Tak samo z nartami.

Wtedy będziesz miał porównanie.

Nie myslales, zeby sie przesiasc na Unimoga? ;]

Wtedy bedziesz mogl wjechac do samej wody :ok:

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał:

Nie myslales, zeby sie przesiasc na Unimoga? ;]

Wtedy bedziesz mogl wjechac do samej wody :ok:

Targałeś kiedyś w upale deskę z żaglem/latawcem przez kilkadziesiąt metrów w jedną stronę?

;]

Napisano
2 godziny temu, Chalek napisał:

ja się przesiadłem z nuova bravo na swifta. I nic. Jeździć jeździ, w robocie nie jestem ani wcześniej ani później, dzieciakowi w foteliku jeszcze wszystko jedno ile jest miejsca wokół.

Napisano
Teraz, maro_t napisał:

ja się przesiadłem z nuova bravo na swifta. I nic. Jeździć jeździ, w robocie nie jestem ani wcześniej ani później, dzieciakowi w foteliku jeszcze wszystko jedno ile jest miejsca wokół.

ale raczej na wycieczki dalekie nim nie jeździsz, ja też się spokojnie mieszczę czy to w C2 czy w G klasie ale ani jednego ani drugiego w trasy bym nie chciał z rodziną ;).

Napisano
2 minuty temu, maro_t napisał:

Pojedź w trasę :swiety:

ja kiedyś nieopatrznie wybrałem się w Polskę Yarisem :facepalm:

Napisano
4 minuty temu, rwIcIk napisał:

ja kiedyś nieopatrznie wybrałem się w Polskę Yarisem :facepalm:

Dojechales na miejsce? ;]

Ja czasem robie 2-3h trasy Fiatem 500 i nie jest tak najgorzej :)

Nie pcham sie tylko w godzinach szczytu, zeby uniknac zbyt duzej ilosci TIRow.

Napisano
3 godziny temu, ppmarian napisał:

wysłane z tel.

Odpuść . Mam sorento jak 1 auto i jedziemy 2+2 w komfortowych warunkach . 2 auto to było mazda 3 ( już sprzedana ) i tak jak się wchodziło 2+2 to już było klaustrofobicznie . Nie wiem jakim cudem kupiłem to auto . 

Napisano
Godzinę temu, Ryb napisał:

Targałeś kiedyś w upale deskę z żaglem/latawcem przez kilkadziesiąt metrów w jedną stronę?

;]

pływasz na kajcie ?

Napisano
1 minutę temu, Marcin79 napisał:

pływasz na kajcie ?

Celowo wprowadziłem słowo "żagiel", żeby płynnie przejść na windsurfing, żeby było bardziej dramatycznie.

;);]

Napisano
13 minut temu, Ryb napisał:

Celowo wprowadziłem słowo "żagiel", żeby płynnie przejść na windsurfing, żeby było bardziej dramatycznie.

;);]

to tylko na jezioro da się podjechać pod samą linie brzegową :) nie dramatyzuj . Deski wozimy suvami ale i sedany dają radę :)

Napisano
Teraz, Marcin79 napisał:

to tylko na jezioro da się podjechać pod samą linie brzegową :) nie dramatyzuj .

Ale właśnie o to chodziło żeby dodać dramatyzmu!  :hehe:

Teraz, Marcin79 napisał:

Deski wozimy suvami ale i sedany dają radę :)

Jeśli masz porównanie SUVa ze zwykłym autem to sam wiesz jak przy okazji aktywnych rozrywek nagle może się okazać, że są problemy z dojazdem, które nigdy dotąd nie istniały. I to jest wkurzające. Z wszystkich znanych mi właścicieli SUVów nikt nie przesiadł się na zwykły samochód zamiast SUVa. Owszem, dokupili zwykłe auta bo czasem SUVy potrafią być wkurzające ale mimo to zawsze przynajmniej jeden SUV w garażu został.

Napisano
5 minut temu, Ryb napisał:

Ale właśnie o to chodziło żeby dodać dramatyzmu!  :hehe:

Jeśli masz porównanie SUVa ze zwykłym autem to sam wiesz jak przy okazji aktywnych rozrywek nagle może się okazać, że są problemy z dojazdem, które nigdy dotąd nie istniały. I to jest wkurzające. Z wszystkich znanych mi właścicieli SUVów nikt nie przesiadł się na zwykły samochód zamiast SUVa. Owszem, dokupili zwykłe auta bo czasem SUVy potrafią być wkurzające ale mimo to zawsze przynajmniej jeden SUV w garażu został.

mnie tam nie musisz przekonywać :)

Napisano
7 minut temu, Ryb napisał:

Z wszystkich znanych mi właścicieli SUVów nikt nie przesiadł się na zwykły samochód zamiast SUVa.

tu się zgodzę, po przesiadce na QQ już bym do "zwykłego" auta nie wrócił...wygoda ogromna, nie przejmuje się krawężnikami, dziurami, nierównościami...ja do "niskich" aut nie wrócę...

Napisano
2 minuty temu, Pado napisał:

tu się zgodzę, po przesiadce na QQ już bym do "zwykłego" auta nie wrócił...wygoda ogromna, nie przejmuje się krawężnikami, dziurami, nierównościami...ja do "niskich" aut nie wrócę...

To nie do końca tak. Po dłuższym czasie z SUVem można zatęsknić za czymś co przyspiesza i skręca. Ale zamienić na to SUVa nie ma sensu. Jedyna opcja to dwa auta.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.