Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

światła dzienne w Czechach

Featured Replies

Napisano

czy w Czechach jest dozwolona jazda na światłach dziennych? Wiem że jest obowiązek jazdy na mijania, ale czy wystarczą światła dzienne?

Napisano

skoro jest obowiązek ma mijania to sam pomyśl

Napisano
  • Autor
33 minuty temu, 4thelement napisał:

skoro jest obowiązek ma mijania to sam pomyśl

gdybym nie myślał i się nie zastanawiał nad tym to bym się nie pytał. W sieci nie ma jednoznacznie napisane czy jest obowiązek na mijania czy mijania/dzienne. Bo raz pisze tak, a gdzie indziej inaczej.

Napisano

Jest dozwolona...
Z reszta po przekroczeniu granicy wystarczy z 2-3 min zeby sie zorientowac patrzac na inne auta.

czy w Czechach jest dozwolona jazda na światłach dziennych? Wiem że jest obowiązek jazdy na mijania, ale czy wystarczą światła dzienne?
Napisano

A czy u nas dopisali dzienne do przepisu? Bo też zawsze byly tylko mijania.

Napisano
6 minut temu, amazaque napisał:

5 lat temu w Rumunii kolega dostal mandat za dzienne. Ale obecnie to juz chyba takich cyrkow nie ma ;]

Napisano
45 minut temu, rwIcIk napisał:

5 lat temu w Rumunii kolega dostal mandat za dzienne. Ale obecnie to juz chyba takich cyrkow nie ma ;]

Przecież producenci samochodów nie robią specjalnych wersji na poszczególne kraje w UE :hehe:. W Grecji chyba jest mandat za jazdę na światłach w dzień?

Napisano
10 minut temu, amazaque napisał:

Przecież producenci samochodów nie robią specjalnych wersji na poszczególne kraje w UE :hehe:. W Grecji chyba jest mandat za jazdę na światłach w dzień? 

ale mijania ;) , bo we współczesnych samochodach nie wyłączysz tych dziennych

Napisano
Godzinę temu, amazaque napisał:

Pobudka... Swoją drogą tak trudno co jakiś czas przeczytać przepisy w celu chociażby poznania nowości, czy odświeżenia wiedzy? Tak, zmieniono, kilka lat temu...

Edytowane przez krowka

Napisano
5 minut temu, eryko napisał:

ale mijania ;) , bo we współczesnych samochodach nie wyłączysz tych dziennych

Jak się chce, to się wyłączy ;]

Napisano
37 minut temu, krowka napisał:

Jak się chce, to się wyłączy ;]

Taśmą "na gada"? :phi:

Napisano
52 minuty temu, eryko napisał:

bo we współczesnych samochodach nie wyłączysz tych dziennych

Bez problemu wylaczysz. Przelacznik z AUTO na OFF. 

Edytowane przez wladmar

Napisano
1 minutę temu, wladmar napisał:

U mnie sie nie da, trzeba by wyjac zarowki ;]

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał:

No to bez sensu masz ;]

Napisano
Teraz, rwIcIk napisał:

Umnie dzienne świecą nawet w pozycji 0.

U mnie dzienne swieca w pozycji AUTO. Na OFF nie swieci nic. 

Napisano
Teraz, wladmar napisał:

No to bez sensu masz ;]

Mnie to nie przeszkadza... Ale nie da sie ani w Oplu ani we Fiacie.

Napisano
11 minut temu, wladmar napisał:

U mnie dzienne swieca w pozycji AUTO. Na OFF nie swieci nic. 

A masz stare czy w miarę nowe auto?

Napisano
Teraz, komor napisał:

A masz stare czy w miarę nowe auto?

Jeszcze nie ma roku. 

Napisano

To faktycznie, masz dziwnie ;]

We wszystkich, którymi jeździłem nie da rady wyłączyć dziennych. Da się, ale trzeba włączyć pozycyjne.

Toyota, Ford, Skoda, Opel

Napisano
Teraz, komor napisał:

We wszystkich, którymi jeździłem nie da rady wyłączyć dziennych. Da się, ale trzeba włączyć pozycyjne.

Suzuki pod tym wzgledem jest oldschoolowe (i to mi sie podoba) - mozesz wylaczyc dziennie jak chcesz, stop&start tez :oki: A mozesz miec wszystko w trybie AUTO. 

Napisano
28 minut temu, wladmar napisał:

Nie wiem w jakim aucie, ale tak to nie jest zgodne z warunkami homologacji.

37 minut temu, amazaque napisał:

11 minut temu, komor napisał:

9 minut temu, wladmar napisał:

Suzuki pod tym wzgledem jest oldschoolowe (i to mi sie podoba) - mozesz wylaczyc dziennie jak chcesz, stop&start tez :oki: A mozesz miec wszystko w trybie AUTO. 

Czyli niezgodnie z przepisami, co do DRL.

27 minut temu, rwIcIk napisał:

Umnie dzienne świecą nawet w pozycji 0.

Bo tak ma być.

Ale wyłączyć można/uaktywnić ukrytą opcję ustawień DRL - dlatego napisałem, że trzeba chcieć. Jednak nie obędzie się bez grzebania w ustawieniach auta przy pomocy OBD2 i odpowiedniego softu ;)

Edytowane przez krowka

Napisano
2 minuty temu, krowka napisał:

Ale wyłączyć można/uaktywnić ukrytą opcję ustawień DRL - dlatego napisałem, że trzeba chcieć. Jednak nie obędzie się bez grzebania w ustawieniach auta przy pomocy OBD2 i odpowiedniego softu ;)

W Fiacie 500 mozna calkowicie deaktywowac swiatla dzienne z poziomu menu komputera ale to auto z 2012r.

Nie wiem jak w tych nowszych.

Napisano
4 minuty temu, krowka napisał:

Nie wiem w jakim aucie, ale tak to nie jest zgodne z warunkami homologacji.

Nieprawda. Inaczej auto nie mialoby swiadectwa homologacji. 

Napisano
53 minuty temu, wladmar napisał:

No to bez sensu masz ;]

I ja też, na 0 świecą tylko dzienne z przodu :phi:

Jak często używasz tego off? :hmm:

Edytowane przez tomy

Napisano
32 minuty temu, Maciej__ napisał:

W Fiacie 500 mozna calkowicie deaktywowac swiatla dzienne z poziomu menu komputera ale to auto z 2012r.

Nie wiem jak w tych nowszych.

W nowszych można uaktywnić menu, które ukryli. W 500X nie sprawdzałem, bo na razie nie jest mi to potrzebne. AlfaOBD posiada odpowiednie opcje, ale czy działające, tego nie wiem - w przypadku moich aut część danych, które ten soft pokazuje, to bzdury - strach coś ruszać, żeby czegoś nie namieszać, np. typ silnika 2.4l, a w innym miejscu 1.4MA Turbo.

30 minut temu, wladmar napisał:

Nieprawda. Inaczej auto nie mialoby swiadectwa homologacji. 

Dziwne, że dostało. Przepis mówi, że w nowych autach mają włączać się w pozycji kluczyka MAR, ewentualnie po włączeniu silnika.

Edytowane przez krowka

Napisano
Godzinę temu, Maciej__ napisał:

W 500X wyjęcie żarówek "DRL" pozbawi auto świateł pozycyjnych z przodu - żarówki P21W zasilane PWM, pełnią obie role, więc od auta zależy. Do tego będzie błąd żarówek.

Edytowane przez krowka

Napisano
Godzinę temu, wladmar napisał:

W nowej Insigni już nie ma takiej opcji.

Napisano
1 minutę temu, krowka napisał:

W 500X wyjęcie żarówek "DRL" pozbawi auto świateł pozycyjnych z przodu - żarówki P21W zasilane PWM, pełnią obie role, więc od auta zależy. Do tego będzie błąd żarówek.

Wiem, wiem to byl raczej zart ;)

Napisano
53 minuty temu, tomy napisał:

Jak często używasz tego off?

Ani razu nie uzylem, bo i po co. Ale gdyby sie mieszkalo w kraju, gdzie dzienne nie sa obowiazkowe, to po co swiecic?

Napisano
1 godzinę temu, wladmar napisał:

W nowych autach blokuja mozliwosc wylaczenia. U mnie musialem kabelkiem zadzialac w Seacie w Fordzie wogole nie moge wylaczyc. Nawet kablem.

Napisano
Teraz, wujekcybul napisał:

W nowych autach blokuja mozliwosc wylaczenia. U mnie musialem kabelkiem zadzialac w Seacie w Fordzie wogole nie moge wylaczyc. Nawet kablem.

U mnie nie blokuja. Auto ma mniej niz rok. 

Napisano
Teraz, wladmar napisał:

U mnie nie blokuja. Auto ma mniej niz rok. 

Pewnie bylo homologowane wczesniej pewnie przy okazji FL a byc moze wtedy przepisy byly inne. W nowo homologowanych maja sie wlaczyc i koniec :phi: 

Napisano
1 minutę temu, wujekcybul napisał:

Pewnie bylo homologowane wczesniej 

Calkiem mozliwe.

Napisano
2 godziny temu, wladmar napisał:

U mnie tak nie wyłączysz. I nie wyjmiesz żarówki bo jest led. Nie ma opcji żeby mieć włączony silnik i nic się nie świeciło. Albo dzienne, albo postojowe albo mijania - jak byś nie kombinował.

Napisano
5 minut temu, Ryb napisał:

U mnie tak nie wyłączysz. I nie wyjmiesz żarówki bo jest led. Nie ma opcji żeby mieć włączony silnik i nic się nie świeciło. Albo dzienne, albo postojowe albo mijania - jak byś nie kombinował.

Sprobuj zaciagnac reczny i dopiero wlaczyc silnik dopoki nie zostanie zwolniony powinny nie swiecic a przynajmniej w koreancach tak jest.

Napisano
3 godziny temu, amazaque napisał:

W ustawieniach.

Jest to przydatna opcja, gdy np. auto jest serwisowane, musi być włączony zapłon z jakichś względów, a nie ma sensu wyładowywać akumulatora.

Napisano
Godzinę temu, wujekcybul napisał:

Sprobuj zaciagnac reczny i dopiero wlaczyc silnik dopoki nie zostanie zwolniony powinny nie swiecic a przynajmniej w koreancach tak jest.

Świecą. Zawsze odpalam na ręcznym i zawsze się zapalają natychmiast po odpaleniu silnika.

Napisano
10 minut temu, Polarny napisał:

W ustawieniach.

Jest to przydatna opcja, gdy np. auto jest serwisowane, musi być włączony zapłon z jakichś względów, a nie ma sensu wyładowywać akumulatora. 

Swiatla dzienne to by dosc dlugo wyladowywaly taki akumulator ;]

Napisano
42 minuty temu, Maciej__ napisał:

Bo też mowa o dłuższym serwisowaniu. 

Napisano
4 minuty temu, Polarny napisał:

Bo też mowa o dłuższym serwisowaniu. 

mozesz podac przyklad takiego dluzszego serwisowania z przekreconym zaplonem?

Bo jakos ciezko mi to sobie w rzeczywistosci wyobrazic ;]

Napisano
2 minuty temu, Maciej__ napisał:

mozesz podac przyklad takiego dluzszego serwisowania z przekreconym zaplonem?

Bo jakos ciezko mi to sobie w rzeczywistosci wyobrazic ;]

Ozonowanie trwa ponad pół godziny. Do tego mechanik nie stoi przy samochodzie, tylko zajmuje się czym innym. I przychodzi np. po 6 godzinach.

Napisano
29 minut temu, Polarny napisał:

Ozonowanie trwa ponad pół godziny. Do tego mechanik nie stoi przy samochodzie, tylko zajmuje się czym innym. I przychodzi np. po 6 godzinach.

Moje auto dostaje wtedy rurę w tylek i pyrka se na wolnych ocieplając klimat wokół warsztatu.

Napisano
44 minuty temu, Polarny napisał:

Zakładając że światła dzienne biorą po 4W na jedną stronę a akumulator ma 70Ah to może tak sobie świecić non stop cztery doby.

;]

Napisano
1 godzinę temu, Maciej__ napisał:

Błędne, i to bardzo błędne założenie. Przy włączonym zapłonie wyładowanie akumulatora może nastąpić już po 2h, w zależności od auta. W tym procesie akurat pobór prądu przez żarówki nie ma znaczenia. Przy włączonym zapłonie jest uruchomionych klika/kilkadziesiąt prądożernych gratów.

Edytowane przez krowka

Napisano
1 minutę temu, krowka napisał:

Błędne, i to bardzo błędne założenie. Przy włączonym zapłonie wyładowanie akumulatora może nastąpić już po 2h, w zależności od auta. W tym procesie akurat pobór prądu przez żarówki nie ma znaczenia. Przy włączonym zapłonie jest uruchomionych klika/kilkadziesiąt prądożernych gratów.

A jeśli żarówki/diody świateł dziennych nie będą świeciły to te pozostałe prądożerne graty też solidarnie przestaną pobierać prąd?

Napisano
54 minuty temu, Polarny napisał:

W bezkluczykowcu zapłon wyłącza się automatyczne po 20minutach, gdy silnik wyłaczony, przynajmniej w autach od FCA. W 6h można na włączonym tylko zapłonie wydrenować aku bez problemu do 0.

Napisano
3 minuty temu, Ryb napisał:

A jeśli żarówki/diody świateł dziennych nie będą świeciły to te pozostałe prądożerne graty też solidarnie przestaną pobierać prąd?

Skąd to pytanie? Dlaczego miałyby przestać pobierać? ECU, Body, ABS/ESP/LA/FBC/Elektryczna blokada kierownicy/Lusterko fotochromatyczne/Martwa strefa, Radio, Wentylacja, pompa paliwa itd będą żreć na potęgę prąd na włączonym zapłonie. Proponuję sprawdzić jak siada napięcie na aku po włączeniu zapłonu.

Edytowane przez krowka

Napisano
Teraz, krowka napisał:

Skąd to pytanie? Dlaczego miałyby przestać pobierać? ECU, Body, ABS/ESP/LA/FBC/Elektryczna blokada kierownicy/Lusterko fotochromatyczne/Martwa strefa, Radio, Wentylacja, pompa paliwa itd będą żreć na potęgę prąd na włączonym zapłonie.

No właśnie. Więc jak widać problem zapalania/nie zapalania diod DRL jest w tym kontekście marginalny. Mogą się palić ile wlezie i nie ma sensu pracować nad systemami, które je odłączą.

Napisano
17 minut temu, Ryb napisał:

Zakładając że światła dzienne biorą po 4W na jedną stronę a akumulator ma 70Ah to może tak sobie świecić non stop cztery doby.

;]

A bez zakładania jak jest, a przy faktycznym braniu pod uwagę realnych mocy, taki akumulator wystarczy na 20 godzin świecenia.

Oczywiście można go osłabiać bez sensu o 1/3, w dodatku że jeszcze działa trochę innych urządzeń.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.