Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Urządzenie domu - wycena kosztów

Featured Replies

Napisano
5 minut temu, blue_ napisał:

Mam stół na 6 osób + stołki od lokalnego stolarza za 2 tys. Bardzo porządny, żona jest mega zadowolona. Także w Twoim przypadku niech bedzie 5, to ok, ale dycha?

Co do kuchni... kolega robi meble na wymiar. Ostatnio jak z nim rozmawiałem, to stwierdził, że największy wypas jaki robił kosztował niecałe 20 tys. 

Fakt, ze duzo też zależy od metrażu

Możesz mieć dokładnie tak samo wyglądającą kuchnię za 20kpln i za 40kpln. Wszystko robzija się o to jaki masz osprzęt w szafkach, jakie systemy wewnątrz, jakie materiały i jakie blaty. Po 10 latach różnice są już bardzo widoczne. Ja dałem koło 35kpln za kuchnię i uważam że dałem mało, bo mógłbym 5kpln droże dać za to samo, a wypasu żadnego nie mam - zwykłą kuchnia z BRW, fakt że wśród tych z BRW najwyższy system jaki oferują, ale to nadal tylko BRW.

Napisano

@Vadero 

Co to znaczy ładny?

Bo dla mnie mój jest ładny, a kosztował 2 tys razem ze stołkami.

Z wyposażeniem jest tak z jak autami... mozna kupic za 100 tys i narzekać, mozna za 10 i jezdzić zadowolonym

Napisano
1 minutę temu, blue_ napisał:

@Vadero 

Co to znaczy ładny?

Bo dla mnie mój jest ładny, a kosztował 2 tys razem ze stołkami.

Z wyposażeniem jest tak z jak autami... mozna kupic za 100 tys i narzekać, mozna za 10 i jezdzić zadowolonym

Jest dokładnie tak jak mówisz, dlatego nie ma co dyskutować co jest dla kogo ładne ;)

Mi się podobają stoły za okolice 3kpln, a lokalni stolarze nie robią tego co mi się podoba.

Napisano
22 minuty temu, Vadero napisał:

Możesz mieć dokładnie tak samo wyglądającą kuchnię za 20kpln i za 40kpln. Wszystko robzija się o to jaki masz osprzęt w szafkach, jakie systemy wewnątrz, jakie materiały i jakie blaty. Po 10 latach różnice są już bardzo widoczne. Ja dałem koło 35kpln za kuchnię i uważam że dałem mało, bo mógłbym 5kpln droże dać za to samo, a wypasu żadnego nie mam - zwykłą kuchnia z BRW, fakt że wśród tych z BRW najwyższy system jaki oferują, ale to nadal tylko BRW.

Ja dałem 3,5 kzł za zabudowę kuchenną 2+3 mb.

5 lat i ma się dobrze ;]

Zdjęcie0089.jpg

Napisano
7 minut temu, rwIcIk napisał:

Ja dałem 3,5 kzł za zabudowę kuchenną 2+3 mb.

5 lat i ma się dobrze ;]

Ale z tego co kojarze to Ty bydowales bardziej domek letniskowy, wiec standard i ceny tez pewnie inne ;]

Napisano
2 minuty temu, Maciej__ napisał:

Ale z tego co kojarze to Ty bydowales bardziej domek letniskowy, wiec standard i ceny tez pewnie inne ;]

Dom jak najbardziej całoroczny w przyszłości do zamieszkania na stałe :)

Podaję tylko przykłady, że można i za 35 kzł i można za 3,5 kzł ;]

Napisano
2 minuty temu, rwIcIk napisał:

Spoko, ale nie wiem na ile ceny z przed 5 lat sa pomocne w tym watku ;]

Napisano

Można zrobić na tym dobry rozrzut cenowy.

Dla przykładu:

Kanape 3,5m na >2m kupiłem w agata meble za niecałe 4 k PLN. Każdy sądzi, że kosztowała pod 10 k PLN.

Stól do jadali Matin z krysiaka 205 cm z dwoma dokładkami (razem 305 cm) za 2043 zł. Krzesła z agata meble po 80 zł/szt. Wszystko jest takie jakie chcieliśmy, a nie bo promocja, tylko dobrze szukane.

Ale kuchnia kosztowała już nas 35000 zł ze sprzętami.

Schody dębowe z nierdzewką 10500 zł.

Ogólnie do tego co liczysz dolicz ok. 20-30%, bardziej 30% ;) ponad to jak już będziesz miał wyceny przed robotą też dolicz 5-10% bo zawsze coś dochodzi ;]

PS. No i drzwi:

Za 13 par, w tym szklane, przeciwpożarowe, ramiakowe i kilka zwykłych płytowych wyszło razem 11 000 zł. Najtańsze były po ok. 450 zł przed rabatem, najdroższe ok. 1350 zł. Te płytowe działają jak trzeba, są tanie, lekkie, słabiej tłumią dźwięki, choć przy wycięciach wentylacyjnych i tak grubość drzwi dużo nie daje.

Edytowane przez komor

Napisano
  • Autor
22 minuty temu, komor napisał:

Można zrobić na tym dobry rozrzut cenowy.

Dla przykładu:

Kanape 3,5m na >2m kupiłem w agata meble za niecałe 4 k PLN. Każdy sądzi, że kosztowała pod 10 k PLN.

Stól do jadali Matin z krysiaka 205 cm z dwoma dokładkami (razem 305 cm) za 2043 zł. Krzesła z agata meble po 80 zł/szt. Wszystko jest takie jakie chcieliśmy, a nie bo promocja, tylko dobrze szukane.

Ale kuchnia kosztowała już nas 35000  ze sprzętami.

Schody dębowe z nierdzewką 10500 zł.

Ogólnie do tego co liczysz dolicz ok. 20-30%, bardziej 30% ;) ponad to jak już będziesz miał wyceny przed robotą też dolicz 5-10% bo zawsze coś dochodzi ;]

PS. No i drzwi:

Za 13 par, w tym szklane, przeciwpożarowe, ramiakowe i kilka zwykłych płytowych wyszło razem 11 000 zł. Najtańsze były po ok. 450 zł przed rabatem, najdroższe ok. 1350 zł. Te płytowe działają jak trzeba, są tanie, lekkie, słabiej tłumią dźwięki, choć przy wycięciach wentylacyjnych i tak grubość drzwi dużo nie daje.

jak patrzę na cenę nieruchomości (którą ja chcę zapłacić, a nie którą na razie chce właściciel) to rozsądny budżet na wykończenie wynosi około 200 tysięcy. Na dzisiaj nie zanosi się, żebym się w tym zmieścił bez drastycznych kompromisów jakościowych.

Przy okazji - iluletnie masz doświadczenie z meblami z Agata ? Bo ja mam negatywne doświadczenia w kwestii zużycia.

Napisano
17 godzin temu, bergerac napisał:

Żeby już było konkretnie, to nowy temat. Rozważam zakup domu, rzuty w załączeniu. Żeby zrobić model tej inwestycji, muszę z grubsza oszacować koszty aranżacji wnętrza do stanu gotowego do zamieszkania. Interesuje mnie wyposażenie w średniej jakości. Nie najtańsze rzeczy, ale też nie górna półka - raczej segment średni. Rzućcie proszę okiem czy wszystko uwzględniłem oraz czy kwoty są realne. Nie mam doświadczenia, więc wiele pozycji wpisałem z palca i liczę na Wasze doświadczenie, zwłaszcza, że kilka osób niedawno skończyło budowę.

W moim przypadku:

stan surowy (2013r) - 1066zł/m2, + do stanu developerskiego (2014r)- 1140zł/m2, + wykończenie (2014) - 706zł /m2.

Pu= 222m2

Napisano
17 minut temu, bergerac napisał:

Przy okazji - iluletnie masz doświadczenie z meblami z Agata ? Bo ja mam negatywne doświadczenia w kwestii zużycia.

Wieloletnie, ale i tak wszystko zależy przecież od producenta, o ile krzesła robione w chinach są produkowane na ich zlecenie, tak kanapa jest od zewnętrznego producenta.

Odnośnie jakości przy wykańczaniu, powiedział mi jeden macher:

Kupiłeś Pan najdroższą dachówkę, dom z porothermu, dobre okna a na wykończeniu będziesz pan teraz oszczędzać?

No i coś w tym jest :phi:

Napisano
  • Autor
7 minut temu, sherif napisał:

W moim przypadku:

stan surowy (2013r) - 1066zł/m2, + do stanu developerskiego (2014r)- 1140zł/m2, + wykończenie (2014) - 706zł /m2.

Pu= 222m2

nawet jak na tamten rok to i tak mega dobra cena :ok: 

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, komor napisał:

Kupiłeś Pan najdroższą dachówkę, dom z porothermu, dobre okna a na wykończeniu będziesz pan teraz oszczędzać?

Dokładnie :ok: dupy szkłem nie będę podcierać, jak się to nie zepnie finansowo to odpuszczę.

Napisano
2 minuty temu, bergerac napisał:

nawet jak na tamten rok to i tak mega dobra cena :ok: 

Cena normalna, materiały raczej z wyższej półki. Niektóre rzeczy standardowe (jak np kafelki z marketu), niektóre dość drogie (jak np 20mb barierki szklanej), itd. To trochę trudno porównywać bo każdy ma inne oczekiwania. Niemniej ceny były pewnie lepsze niż teraz, no i negocjowałem tak, że często firmy chciały rezygnować później z dostawy materiałów :phi:.

Aha i w tym zgodnie z normą jest garaż i kotłownia (ok 50m2).

Napisano
  • Autor
6 minut temu, sherif napisał:

Cena normalna, materiały raczej z wyższej półki. Niektóre rzeczy standardowe (jak np kafelki z marketu), niektóre dość drogie (jak np 20mb barierki szklanej), itd. To trochę trudno porównywać bo każdy ma inne oczekiwania. Niemniej ceny były pewnie lepsze niż teraz, no i negocjowałem tak, że często firmy chciały rezygnować później z dostawy materiałów :phi:.

Aha i w tym zgodnie z normą jest garaż i kotłownia (ok 50m2).

to jak masz takie doświadczenie to przejrzyj mój kosztorys i dorzuć swoje komentarze :) 

Napisano

35k za kuchnie :O

Za moją tj meble i agd wyszło 10,5k

Zawiasy i spowalniacze Blum, podnośniki rejsa, fronty w połysku ale nie lakierowane. 

2,3m na 2,7m i było to 6lat temu

20170913_144438.jpg.a8d1c43cfcc6063e2cb740cc458572ee.jpg

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, szpyrek napisał:

Zawiasy i spowalniacze Blum, podnośniki rejsa, fronty w połysku ale nie lakierowane. 

wymień fronty na drewniane, dorzuć wszystkie elementy z Bluma, porządny kamienny blat, dobre prowadnice szuflad (Blum), jakaś podstawowa automatyka Bluma w szafkach górnych czy śmietniku, zwiększ metraż kuchni i się okaże, że w 35 koła się nie zmieścisz ;) Dobrym przykładem jest lodówka - można kupić za 1500 zł, a można za 15.000. Dla mnie rozsądnym kompromisem jest side-by-side za ok.. 7000 zł

Napisano
5 minut temu, bergerac napisał:

to jak masz takie doświadczenie to przejrzyj mój kosztorys i dorzuć swoje komentarze :) 

To trudne, mogę Ci jedynie napisać moje sugestie.

Deska podłogowa - ja bym podzielił i część jak salon zrobił rzeczywiście z deski ale cena raczej będzie większa (imho ok 200zł/m2) za to np sypialnie dać dobre panele (tu cena będzie znacznie poniżej 100zł za całość, ja płaciłem za grube porządne panele 60zł +montaż za free), da to finalnie mniejszy koszt całości.

Sufity podwieszane chyba trochę mało jak ma być całe poddasze.

6kzł łazienka też deko mało.

Drzwi takie std ok.

Nie wiem co nazywasz intleligencją, ale ja mam w pełni sterowalny dom od rolet, poprzez wentylacje, ogrzewania alarm, oświetlenie, podlewanie, itd i nie kosztowało mnie to więcej niż 500zł więcej niż to co miałem (alarm, centrala wentylacyjna, itd), ale wszystko zrobiłem sam w oparciu o std rozwiązania.

Gniazdka chyba trochę oszczędniu, same lepsze ramki potrafią swoje kosztować + pozostały osprzęt (poza 230V).

Żywica kosztowała mnie 100zł/m2, ale teraz chyba trochę więcej kosztuje.

Taras możesz sobie na później zostawić, ja 2 lata temu za 30m2 to chyba tyle na materiały wydałem.

Napisano
7 minut temu, bergerac napisał:

wymień fronty na drewniane, dorzuć wszystkie elementy z Bluma, porządny kamienny blat, dobre prowadnice szuflad (Blum), jakaś podstawowa automatyka Bluma w szafkach górnych czy śmietniku, zwiększ metraż kuchni i się okaże, że w 35 koła się nie zmieścisz ;) Dobrym przykładem jest lodówka - można kupić za 1500 zł, a można za 15.000. Dla mnie rozsądnym kompromisem jest side-by-side za ok.. 7000 zł

Dokładnie tak jest. Moja się uparta na blat kwarcowy i za sam blat zapłaciliśmy 8kzł, do tego meble, sprzęt i przy większej kuchni łatwo dobić do 30kzł.

Napisano
22 minuty temu, szpyrek napisał:

35k za kuchnie :O

No i nie obraź się, ale widać, że Twoja 35 nie kosztuje.

W budownictwie rzadko się przepłaca, po prostu dobre rzeczy są drogie i koniec. Czasem uda się gdzieś zaoszczędzić, ale jakość kosztuje i nie powiesz mi, że meble za kilka tysięcy są takie same jak te za kilkanaście.

Napisano

@komor ja cie rozumiem i przyznam się że drugi raz bym inna kuchnie wybrał inaczej ją zrobił, dzisiaj pewnie dycha by pękła przy samych meblach. Nie wybieralismy najtańszych ani najdroższych stolarzy tylko zależało nam na czasie. Kuchnia jak na zdjęciu u różnych fachmanów wachala się od 5 do 9 tyś i każdy z nich oferował nam to samo czyli różne marże sobie naliczali. 

Od kupna mieszkania do wprowadzenia minęło 10mc u nas i po pół roku żona już bardziej poganiala byle się wprowadzić na swoje.

@bergerac następnym razem tak zrobię :ok:

Napisano
  • Autor
12 minut temu, szpyrek napisał:

@bergerac następnym razem tak zrobię :ok:

to nie było do Ciebie, chodziło o wycenę ;)

Ja np. w obecnym mieszkaniu ustaliłem sobie żelazny budżet na wykończenie i szedłem na kompromisy. Niestety, niektóre z nich były nieudane. Łazienkę robiłem dwa razy, w efekcie zmarnowałem pierwsze wydane pieniądze. Podobnie zabudowę z drzwiami przesuwnymi. Ale się trochę przy tym nauczyłem :) 

Napisano
22 minuty temu, bergerac napisał:

Ja np. w obecnym mieszkaniu ustaliłem sobie żelazny budżet na wykończenie i szedłem na kompromisy. Niestety, niektóre z nich były nieudane. Łazienkę robiłem dwa razy, w efekcie zmarnowałem pierwsze wydane pieniądze. Podobnie zabudowę z drzwiami przesuwnymi. Ale się trochę przy tym nauczyłem :) 

Ale nieudane, bo źle zaplanowane, czy źle wykonane?

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, rwIcIk napisał:

Ale nieudane, bo źle zaplanowane, czy źle wykonane?

W sumie kompilacja czynników.

Łazienka

tania armatura, która się szybko zniszczyła

błąd wykonawcy, który nie dał izolacji wszędzie tam gdzie powinien

w efekcie spuchła ściana i trzeba było naprawiać. A że nam się nie podobało, bo wybraliśmy dość tanie rzeczy i zakres napraw był spory, to zrobiliśmy od nowa.

Zabudowa

tanie podzespoły, które po trzech latach źle pracowały. Jak zobaczyłem u kolegi jak mogą chodzić drzwi przesuwne to wymieniłem u siebie. Jakość płyt wewnątrz szafy też jest słaba (ale tego nie zmieniałem), widać zużycie i zabrudzenia zwłaszcza przy obrzeżach.

Napisano
9 godzin temu, komor napisał:

tyle że ściany, czy dach ma byc praktycznie dożywotnio, a kafle, czy meble można zmieniać choćby co 5 lat

Napisano
2 minuty temu, blue_ napisał:

tyle że ściany, czy dach ma byc praktycznie dożywotnio, a kafle, czy meble można zmieniać choćby co 5 lat

Dożywotnio to z byle czego ściany i dach wytrzymają :)

Napisano
22 godziny temu, bergerac napisał:

nie chcę dyskutować, ale wiem ile kosztują podzespoły. Same graty Bluma na taką kuchnię to pewnie z 6-7 tysięcy. Wszystko zależy na czym Twój kolega pracuje. Czy pracuje na Blumie, czy może na jakiś chińskich podzespołach.

3 lata temu za kuchnię zapłaciliśmy ze sprzętem coś niespełna 20 tys, wszystko na blumie, na wymiar od stolarza, w białym połysku. Sprzęt AGD Bosch, średni model wtedy, 15% media expert upustu dał, bo jakiś program 5-10-15 był. Raz, że kuchnię mam mniejszą, dwa, że Ty poszukujesz wyższego standardu ode mnie to kwota bardzo realna, wręcz na styk. Ale tu ze stołu powinno coś zostać.

Napisano
  • Autor
10 minut temu, AkuQ napisał:

3 lata temu za kuchnię zapłaciliśmy ze sprzętem coś niespełna 20 tys, wszystko na blumie, na wymiar od stolarza, w białym połysku. Sprzęt AGD Bosch, średni model wtedy, 15% media expert upustu dał, bo jakiś program 5-10-15 był. Raz, że kuchnię mam mniejszą, dwa, że Ty poszukujesz wyższego standardu ode mnie to kwota bardzo realna, wręcz na styk. Ale tu ze stołu powinno coś zostać.

20 koła z AGD na sprzęcie Bluma ? To Ci powiem bardzo dobra cena :ok: Ja wczoraj wieczorem przejrzałem graty w Media Expert, już widzę, że się w swojej estymacji nie wyrobię. Gdzie się nie dotknę to nie mieszczę się w budżecie, a ja miałem plan, żeby to obciąć do 200 :facepalm:

Chyba odpuszczę ten pomysł.

Napisano
  • Autor
11 godzin temu, rwIcIk napisał:

Dożywotnio to z byle czego ściany i dach wytrzymają :)

przy prawidłowo wykonanej technologii budowlanej. 

Z dachem się można nie zmieścić - znam przypadki, że blachodachówka wymagała wymiany po 20 latach. Z dachówką, zwłaszcza ceramiczną pewnie będzie jak piszesz - może być brzydka, ale raczej wytrzyma.

Robiłem jakieś 10 lat temu generalny remont domu w Szczecinie. Wymieniałem dach, wyrzucając jeszcze poniemiecką dachówkę, dom był budowany na pewno sporo przed 2WW.

Napisano
5 minut temu, bergerac napisał:

20 koła z AGD na sprzęcie Bluma ?

Na sprzęcie bluma mam na myśli zawiasy, ciche domyki, obrót w szafce narożnej-bo chyba o tym rozmawiamy?Cena dobra, ale nie zapominajmy o lokalizacji....ta sama firma, naszej kumpeli z Marek pod Wawą mniejszą kuchnię skalkulowała 6 tys drożej niż nam jako lokalesom :ooniee: Czyli te 6 tys to prowizja za 2 krotny dojazd (razem 600-650km) i dodatek podwarszawski :)

8 minut temu, bergerac napisał:

Ja wczoraj wieczorem przejrzałem graty w Media Expert, już widzę, że się w swojej estymacji nie wyrobię. Gdzie się nie dotknę to nie mieszczę się w budżecie, a ja miałem plan, żeby to obciąć do 200 :facepalm:

Nie przejmuj się, nie Ty jeden, nie pierwszy i nie ostatni. :)

Napisano
Godzinę temu, bergerac napisał:

20 koła z AGD na sprzęcie Bluma ? To Ci powiem bardzo dobra cena :ok: Ja wczoraj wieczorem przejrzałem graty w Media Expert, już widzę, że się w swojej estymacji nie wyrobię. Gdzie się nie dotknę to nie mieszczę się w budżecie, a ja miałem plan, żeby to obciąć do 200 :facepalm:

Chyba odpuszczę ten pomysł.

Ja też miałem plan wydać nie więcej niż 500-600 tysięcy za dom na gotowo ;l

A teraz patrze i wiedzę dopasione Audi RS6 ;]

Napisano
48 minut temu, komor napisał:

A teraz patrze i wiedzę dopasione Audi RS6 ;]

Będzie w kuchni służyć za wyspę ^^

Napisano
Dnia 5.11.2018 o 10:37, rwIcIk napisał:

Można tak i siak.

W 2012 w bloku dostawałem wyceny od stolarzy na malutka kuchnie rzędu 15tysi w gore, wiedząc że pomieszkam tam max 2-3 lata kupiłem Bogfrana za 3,5. Żyć się da, używać też, ale widać że to Maluch nie Mercedes.

Nie obraz się, ale Twoja kuchnia wygląda jak ten mój Bogfran, czyli maluch.

Napisano

@bergerac masz przekichane.

Piszesz, że nie lubisz kompromisów, chciałbyś na bogato (wg mnie bogato, bo Ty średnia półka to zwiesz), a sam podkreślasz, że kieszeń ma płytkie dno.

Moim zdaniem ciężko ze schodami będzie, ale może jakiegoś miejscowego magika znajdziesz.

Ja bym jednak szedł na pewne kompromisy i jak ktoś już pisał podłogi na górze sięknął z paneli.

Wydziwiala tak kiedyś i moja żona, płytek po 400zl/sztuka się zachciało, są po 100/m2 i też jest git.

Zresztą mi to rybka za ile, aby czysto i schludnie wyglądało.

Pamiętam Twój cuda wianki nad tarasem w bloku czynione (i koszty), zaczniesz tak w domu, to i pół banki nie starczy.

Narazie to wygląda jakbyś chciał przeskoczyć za wysoki próg.

Napisano
  • Autor
13 godzin temu, ZUBERTO napisał:

@bergerac masz przekichane.

Piszesz, że nie lubisz kompromisów, chciałbyś na bogato (wg mnie bogato, bo Ty średnia półka to zwiesz), a sam podkreślasz, że kieszeń ma płytkie dno.

Moim zdaniem ciężko ze schodami będzie, ale może jakiegoś miejscowego magika znajdziesz.

Ja bym jednak szedł na pewne kompromisy i jak ktoś już pisał podłogi na górze sięknął z paneli.

Wydziwiala tak kiedyś i moja żona, płytek po 400zl/sztuka się zachciało, są po 100/m2 i też jest git.

Zresztą mi to rybka za ile, aby czysto i schludnie wyglądało.

Pamiętam Twój cuda wianki nad tarasem w bloku czynione (i koszty), zaczniesz tak w domu, to i pół banki nie starczy.

Narazie to wygląda jakbyś chciał przeskoczyć za wysoki próg.

ja piszę cały czas o średniej półce. Nie piszę nic o płytkach po 400 zł sztuka, masz w kosztorysie co i jak rozplanowałem, nie wiem po co próbujesz kreować inną rzeczywistość. Nie wiem czy kieszeń ma płytkie dno, wg mnie to całkiem sporo kas, ale rozumiem, że dla kogoś mogą to być drobne ;) Ja po prostu mam taki styl pracy, że najpierw planuję i określam budżet. Jak mi się to nie spina to odpuszczam, bo nie lubię mieć później poczucia, że mnie coś zaskoczyło albo przerosło. Jak się spina to działam. Taki model mi się od lat sprawdza :ok: 

Czyli podsumowując piszesz, że za wysokie progi na moje nogi ? ;) Może i tak być :ok: 

Napisano

Nie do końca o to mi chodziło.

Ja bym u siebie za tyle to spokojnie ogarnal (mam w miarę taniego majstra i stolarza, czekam rok ale jest).

Tyle, że u nas idzie znaleźć jeszcze ceny nie warszawskie.

Napisano
  • Autor
20 minut temu, ZUBERTO napisał:

Ja bym u siebie za tyle to spokojnie ogarnal (mam w miarę taniego majstra i stolarza, czekam rok ale jest).

rozumiem. W każdym razie zobaczymy jak się sytuacja rozwinie :ok: 

Napisano
6 godzin temu, bergerac napisał:

rozumiem. W każdym razie zobaczymy jak się sytuacja rozwinie :ok: 

Weź też pod uwagę, że to dom, a nie mieszkanie - tu nie musisz od razu mieć wszystkiego na tip top, że wchodzisz i 10 lat nic z tym nie robisz - np. możesz zamiast szaf do zabudowy w garderobie wstawić coś tymczasowego i jak odkujesz się z kasą to szafy sobie wstawić, tak samo z tarasem. Osobiście znam może dwie osoby co wprowadzały się do domu gotowego w 100%, wieszały kapelusz na wieszaku i mieszkały - obie raczej majętne. Reszta ludzi robi to co trzeba na gotowo - podłogi, ściany, łazienki, kuchnię, ale meble już stopniowo, komplety wypoczynkowe etc.

EDIT: Jak już chałupę kupisz to Ci powiem ile musisz sobie doliczyć do tej najbardziej bogatej wyceny jaką masz ;]

Edytowane przez Vadero

Napisano
  • Autor

Weź też pod uwagę, że to dom, a nie mieszkanie - tu nie musisz od razu mieć wszystkiego na tip top, że wchodzisz i 10 lat nic z tym nie robisz - np. możesz zamiast szaf do zabudowy w garderobie wstawić coś tymczasowego i jak odkujesz się z kasą to szafy sobie wstawić, tak samo z tarasem. Osobiście znam może dwie osoby co wprowadzały się do domu gotowego w 100%, wieszały kapelusz na wieszaku i mieszkały - obie raczej majętne. Reszta ludzi robi to co trzeba na gotowo - podłogi, ściany, łazienki, kuchnię, ale meble już stopniowo, komplety wypoczynkowe etc.

EDIT: Jak już chałupę kupisz to Ci powiem ile musisz sobie doliczyć do tej najbardziej bogatej wyceny jaką masz ;]

Nie biorę takiej opcji pod uwagę, chce zrobić od razu na gotowo ;)

I pisz mi teraz, masz w koncu info z pierwszej reki i bardzo swieze :ok:

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
4 minuty temu, bergerac napisał:

Nie biorę takiej opcji pod uwagę, chce zrobić od razu na gotowo ;)

I pisz mi teraz, masz w koncu info z pierwszej reki i bardzo swieze :ok:

Do najśmielszej wyceny z kim nie gadam to dochodzi 30% ;]

Ale to dotyczy budowy domu, Ty w sumie tylko wykańczasz więc jest to pewnie bardziej przewidywalne.

Napisano
  • Autor

Do najśmielszej wyceny z kim nie gadam to dochodzi 30% ;]
Ale to dotyczy budowy domu, Ty w sumie tylko wykańczasz więc jest to pewnie bardziej przewidywalne.

Pozbieralem troche informacji, wiec w weekend jeszcze nad tym posiedzę. Zobaczymy co wyjdzie.

Złożylem dzisiaj oferte na zakup domu. Jestem ciekawy co sprzedajacy zdecyduje.

Napisano
Dnia ‎2018‎-‎11‎-‎04 o 18:03, bergerac napisał:

Żeby już było konkretnie, to nowy temat. Rozważam zakup domu, rzuty w załączeniu. Żeby zrobić model tej inwestycji, muszę z grubsza oszacować koszty aranżacji wnętrza do stanu gotowego do zamieszkania. Interesuje mnie wyposażenie w średniej jakości. Nie najtańsze rzeczy, ale też nie górna półka - raczej segment średni. Rzućcie proszę okiem czy wszystko uwzględniłem oraz czy kwoty są realne. Nie mam doświadczenia, więc wiele pozycji wpisałem z palca i liczę na Wasze doświadczenie, zwłaszcza, że kilka osób niedawno skończyło budowę.

jak dla mnie

1. przeszacowane koszty:

- podłoga (deskę bym dał tylko w salonie - reszta albo panel albo trójwarstwówka)

- kuchnia (blat + meble) - nie wiem jak duża kuchnia, ale na pewno da radę sporo taniej gdy zamówisz gdzies w okolicznej mniejszej miejscowości (stolarze z mojej okolicy mają full zamówień w W-wie bo 2x tyle zarabiają na tym)

- 2 x sypialnia synów - jeżeli nie zamierzasz wstawić każdemu po stole bilardowym to powinieneś się zmieścić w połowie tego

- sypialnia główna - widzę że garderoba oddzielnie - więc j.w.

- żywica w garażu i kotłowni - ja bym nie dawał - wolałbym coś tańszego za różnicę w kasie bym sobie wyposażył garaż :]

- przeróbki elektryczne? rozumiem że nową instalację kładziesz....

- stół + krzesła - jeżeli to ma być 1 szt stołu i 6 krzeseł i ma NIE BYĆ Ludwik XVI to IMO połowa starczy za fajny stół z 6 krzesłami (chyba zę chcesz 24 krzesła to limit OK)

- łazienka główna - idzie bez napinki wyrobić się kilka kpln niżej…. 

2. niedoszacowane koszty (potencjalnie):

- schody (zależnie od wypasu)

- kuchnia - wyposażenie (j.w.)

- prace wykończeniowe - robocizna - nie wiem co się w sumie w tej pozycji zawrze skoro większość kosztów w tabelce jest z robocizną)

- lampy/oświetlenie - zależy gdzie i ile planujesz i jak żonę w sklepie poniesie :] - znając baby może braknąć ;) 

ogólnie to co masz rpzeszacowane starczyć powinno na ew. niedoszacowane....

IMO ja bym się wyrobił spokojnie poniżej 200 kpln (pewnie bliżej nawet 150 - 170 kpln)

Edytowane przez DZIDA

Napisano
  • Autor
5 minut temu, DZIDA napisał:

jak dla mnie

1. przeszacowane koszty:

- podłoga (deskę bym dał tylko w salonie - reszta albo panel albo trójwarstwówka)

- kuchnia (blat + meble) - nie wiem jak duża kuchnia, ale na pewno da radę sporo taniej gdy zamówisz gdzies w okolicznej mniejszej miejscowości (stolarze z mojej okolicy mają full zamówień w W-wie bo 2x tyle zarabiają na tym)

- 2 x sypialnia synów - jeżeli nie zamierzasz wstawić każdemu po stole bilardowym to powinieneś się zmieścić w połowie tego

- sypialnia główna - widzę że garderoba oddzielnie - więc j.w.

- żywica w garażu i kotłowni - ja bym nie dawał - wolałbym coś tańszego za różnicę w kasie bym sobie wyposażył garaż :]

- przeróbki elektryczne? rozumiem że nową instalację kładziesz....

- stół + krzesła - jeżeli to ma być 1 szt stołu i 6 krzeseł i ma NIE BYĆ Ludwik XVI to IMO połowa starczy za fajny stół z 6 krzesłami (chyba zę chcesz 24 krzesła to limit OK)

- łazienka główna - idzie bez napinki wyrobić się kilka kpln niżej…. 

2. niedoszacowane koszty (potencjalnie):

- schody (zależnie od wypasu)

- kuchnia - wyposażenie (j.w.)

- prace wykończeniowe - robocizna - nie wiem co się w sumie w tej pozycji zawrze skoro większość kosztów w tabelce jest z robocizną)

- lampy/oświetlenie - zależy gdzie i ile planujesz i jak żonę w sklepie poniesie :] - znając baby może braknąć ;) 

ogólnie to co masz rpzeszacowane starczyć powinno na ew. niedoszacowane....

IMO ja bym się wyrobił spokojnie poniżej 200 kpln (pewnie bliżej nawet 150 - 170 kpln)

Dzięki za konstruktywne spostrzeżenia :ok: 

Napisano
Dnia Mon Nov 05 2018 o 07:08, bergerac napisał:

Tak, wiekszosc cen z robocizna.

I nic sam nie zrobisz? 

Ta zywica w garażu za 9750 to przesada. Material kupisz za 750 i sam ogarniesz. 

Napisano
  • Autor
22 minuty temu, exor napisał:

I nic sam nie zrobisz? 

Ta zywica w garażu za 9750 to przesada. Material kupisz za 750 i sam ogarniesz. 

żywica na ponad 60 metrów za 750 zł ? Poważnie ?

Napisano
10 godzin temu, ZUBERTO napisał:

Co Wy z tym cenami warszawskimi 8]. Wiele ekip z którymi miałem styczność właśnie w dużych miastach bierze mniej (jak Warszawa) z racji konkurencji. W małych miejscowościach czasami słabo z fachowcami lub to oni dyktują ceny.

Odnośnie wspomnianego wykończenia to zawsze sobie można i z Bieszczad np kuchnie zamówić :cool:, transport nie zrobi dużej różnicy.

Napisano
Godzinę temu, bergerac napisał:

Dzięki za konstruktywne spostrzeżenia :ok: 

spoko.. powiem tak: z tym budżetem możesz już całkiem nieźle zaszaleć - jeżeli to tylko na wnętrza......

w mojej okolicy klient z takim budżetem na wykończenie domu byłby przez wykonawców na rękach noszony :] i traktowany jak kura znosząca złote jaja.... "klientów dojnych racz nam zesłać Panie …." ;) 

Napisano
żywica na ponad 60 metrów za 750 zł ? Poważnie ?
Za tysiąc ogarniesz na pewno.

tapatalked

Napisano
7 godzin temu, sherif napisał:

Co Wy z tym cenami warszawskimi 8]. Wiele ekip z którymi miałem styczność właśnie w dużych miastach bierze mniej (jak Warszawa) z racji konkurencji. W małych miejscowościach czasami słabo z fachowcami lub to oni dyktują ceny.

Odnośnie wspomnianego wykończenia to zawsze sobie można i z Bieszczad np kuchnie zamówić :cool:, transport nie zrobi dużej różnicy.

Ja wiem tylko tyle, że nasi miejscowi jeżdżą do Warszawy czy nawet Wrocławia, bo tam biorą więcej.

U brata właśnie siedzi ekipa budowlancow w przerwie między tournee po Wrocławiu i sami mówią, że tam za robotę liczą x2, to samo mówi  stolarz, więcy mamy zupełnie inne info.

Nie wydaje mi się by chcieli kulac się taki kawał, po to żeby tam wziąć mniej, skoro na miejscu roboty też nie brakuje.

Edytowane przez ZUBERTO

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.