Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dodatkowy wyłącznik klimatyzacji

Featured Replies

Napisano
3 minuty temu, Joki napisał:

Czasem odnoszę wrażenie, że to kącik ignoranta.

Lubię wiedzieć jak działa rzecz, której używam i korzystać z niej świadomie a nie polegać na głupich automatach.

;)

Może warto kupić auto z klimatyzacją manualną tam nie ma automatów. 

Napisano
17 minut temu, adamm_mk1 napisał:

Może warto kupić auto z klimatyzacją manualną tam nie ma automatów. 

To nic nie zmienia, w kwestii odpalania klimy przy ustawieniu nadmuchu na szybe...

Napisano
2 godziny temu, adamm_mk1 napisał:

Panowie większość układów do Waszych aut zaprojektował facet inżynier i zamiast się zastanawiać jak obejść system dla własnej satysfakcji ?

Może warto ustawić Klime na auto i dac się wykazać inzynierom ?

jak to jest inżynier tego samego typu co 'olej silnikowy można zmieniać co 30kkm' albo 'olej w automacie nie wymaga zmiany' to ja dziękuję za takich inżynierów...

Napisano
13 minut temu, Ozarek napisał:

jak to jest inżynier tego samego typu co 'olej silnikowy można zmieniać co 30kkm' albo 'olej w automacie nie wymaga zmiany' to ja dziękuję za takich inżynierów...

Inżynier tego nie wymyślił. To księgowi :)

Napisano
2 godziny temu, adamm_mk1 napisał:

Od 6 lat jeżdżę autami z klimatyzacją automatyczna i jedyne co robię to ustawiam tryb auto i sobie zmieniam temperaturę w zależności od pory roku lub potrzeby.

Przecież przy ujemnych temperaturach (a w zasadzie to gdzieś ponizej +4°C) kompresor i tak się nie załącza i jakoś wszystko działa więc nic się nie stanie jak user będzie miał możliwość manualnego wyłączenia. W moim 20-letnim aucie z klimą automatyczną mogę tak zrobić i też to chyba inżynierowie projektowali...

Napisano
56 minut temu, marcindzieg napisał:

Inżynier tego nie wymyślił. To księgowi :)

nie do końca. Księgowy chce tanio, a inżynier ma zrobić żeby było tanio i działało prawidłowo. No i w zasadzie ten inżynier to robi, na czas gwarancji ca 100kkm ten sposób działa, a potem to już nie ich zmartwienie.

Także to inżynier pod naporem księgowego opracowuje jak tu działać na granicy wydymania klienta.

Napisano
  • Autor

Ale przynajmniej w skodzie roomster zapala się wtedy kontrolka na przycisku AC i wiadomo, że klima się włączyła.

Napisano
Godzinę temu, patgaw napisał:

w skodzie roomster z klima manualna: https://www.skodovky.cz/files/recenze/skoda-roomster-od-2006/1228930vj.jpg

tez jest tak ze przekrecisz te pokretlo na szybe i klima sie wlacza. Jak ja bym takie auto w salonie kupil to bym reklamowal jako awarie.

Ale przecież większość aut tak ma.Tak jest to opisane w instrukcji-więc jaka to awaria?

Napisano
8 godzin temu, Maciej__ napisał:

To nic nie zmienia, w kwestii odpalania klimy przy ustawieniu nadmuchu na szybe...

Zawsze jednak trochę lepiej niż głupie wydumki, które zawsze wiedzą lepiej.

;)

Edytowane przez Joki

Napisano
Dnia 22.01.2019 o 13:54, rallyrychu napisał:

Spadek mocy to czułem przy włączeniu klimy w Matizie.... Jakie to auto? 😲

Nawet Matiz mial odciecie klimy przy pelnym wcisnieciu gazu. 

Napisano
1 godzinę temu, wujekcybul napisał:

Nawet Matiz mial odciecie klimy przy pelnym wcisnieciu gazu. 

Meriva A 1.4 90KM miała tak zrobiony soft, że mocniejsze wciśnięcie gazu na postoju powodowało wyłączenie kompresora klimatyzacji na jakieś 5 sekund. Było to niezwykle denerwujące w upalne dni, bo ruszając z miejsca z włączoną klimatyzacja z automatu trzeba było wcisnąć mocniej gaz a wtedy klima się wylaczala, by jeszcze przed zmianą biegu na 2 włączyć się ponownie. Kangur murowany. 

Napisano
6 godzin temu, patgaw napisał:

w skodzie roomster z klima manualna: https://www.skodovky.cz/files/recenze/skoda-roomster-od-2006/1228930vj.jpg

tez jest tak ze przekrecisz te pokretlo na szybe i klima sie wlacza. Jak ja bym takie auto w salonie kupil to bym reklamowal jako awarie.

No ja reklamowałem, bo myślałem że to usterka. Ale zaprowadzili mnie do nowego salonowego egzemplarza i miał tak samo. A dioda to u mnie też gaśnie. Ale klima i tak działa na wyłączonej diodzie 

• 1 rok później...
Napisano

kraviec dałeś radę wyłączyć automatyczną klimę ja mam Chevroleta cruze i klimatyzacja chodzi bez oznaczenia nawet jak nie masz włączonego nawiewu bo musi utrzymać suche powietrze w obiegu ciepłe ,bardzo jest to irytujące jak ciągle pracuje wentylator no i to spalanie o tych kilka setek więcej . Po prostu chciałbym mając manualu klimę móc  jeździć bez klimatyzacji, i to pewnie nie tylko  

Napisano
1 hour ago, Johnny said:

kraviec dałeś radę wyłączyć automatyczną klimę ja mam Chevroleta cruze i klimatyzacja chodzi bez oznaczenia nawet jak nie masz włączonego nawiewu bo musi utrzymać suche powietrze w obiegu na ciepłe ,bardzo jest to irytujące jak ciągle pracuje wentylator no i to spalanie o tych kilka setek więcej kilometrze

W Cruze jest pewine podobnie jak w Astrze J, ze klima chodzi non stop jak masz ustawiony nawiew tylko na szybe.

Wentylatora na pierwszym biegu nie powinno byc w ogole slychac w kabinie.

Napisano

Przy ustawionym nawiewie na szybę z automatu włącza się klima - Cruze tak ma. Nawet kontrolka nie wskazuje.

Jak dobrze pamiętam nawiew miałem ustawiony zawsze na szybę i nogi. Raczej nie parowały szyby.

No i ciągły nawiew wentylatora bez obiegu wewnętrznego. Filtr zmieniałem co 15 kkm.

Ale w wilgotne dni trzeba było włączyć klimę i na niej jeździć. Szczególnie w deszcz.

Napisano

A może wystarczy zmienić w ustawieniach temperaturę załączania automatycznej klimy na przykład na minus 20 i wtedy nie będzie się załączać automatyczne odmrażanie i ciągła praca klimy

Napisano
6 minutes ago, Johnny said:

A może wystarczy zmienić w ustawieniach temperaturę załączania automatycznej klimy na przykład na minus 20 i wtedy nie będzie się załączać automatyczne odmrażanie i ciągła praca klimy

Ale w jakich ustawieniach chcesz to zmieniac? ;]

Napisano

opcja tej automatycznej klimatyzacji i odmrażania szyby nie jest zła i może dużo użytkownikom to pasuje ,nawiew na szybę i z głowy nic nie trzeba robić i szybko  szyby są przezroczyste , ale ja potrafię ją włączyć samemu i tak bym chciała robić , a do zmiany ustawień to tylko dobry komputer dedykowany program z dostępem do wszystkich ustawień auta , i może ktoś ma takiej możliwości i umiejętności 

Napisano

A tak poza tym jakby ktoś miał w cruze uszkodzony łopatki w mieszalniku powietrza oferuje naprawę  dwa dni i 1100 zł  , najczęściej w tedy nawiew z jednej strony deski jest zimny  , a z drugiej strony deski ciepły,w automatycznej klimatyzacji może nawalić silniczek sterujący łopatkami ale jest to do sprawdzenia, ale ja robiłem manualna i tego mogę się podjąć ,mazowieckie

Napisano
W dniu 22.01.2019 o 14:59, ghost2255 napisał:

W KIA RIO można było dezaktywować tą funkcję.

Może tu też się da?

Jak ?

Napisano

5x obieg zamknięty lub włączenie klimy, już nie pamiętam szczegółów. Jest w instrukcji.

Napisano
4 minuty temu, ghost2255 napisał:

5x obieg zamknięty lub włączenie klimy, już nie pamiętam szczegółów. Jest w instrukcji.

Dz. W 4 tak ?

Napisano
1 minutę temu, Camel napisał:

Dz. W 4 tak ?

??

Napisano
17 minut temu, ghost2255 napisał:

??

Rio 4 po 2017 roku. ;)

Napisano

Nie, ja pisałem o III gen 2011-2016. Nie wiem, jak jest w nowszym modelu. Być może podobnie. 

Napisano
3 minuty temu, ghost2255 napisał:

Nie, ja pisałem o III gen 2011-2016. Nie wiem, jak jest w nowszym modelu. Być może podobnie. 

Dz. Chyba w końcu po roku zajrzę do instrukcji :)

Napisano

W Vendze z klima manualną z 2011 działało 5x wciśnięcie obiegu zamkniętego, ale w instrukcji tego nie było ;)

Napisano
57 minut temu, Camel napisał:

Dz. Chyba w końcu po roku zajrzę do instrukcji :)

1. Turn the ignition switch to the ON position.

2.Turn the mode selection knob to the defrost position ( ).

1. Select any fan speed except “0” position.

2. While pressing the air conditioning button (A/C), press the air intake control button ( ) at least 5 times within 3 seconds.

The indicator light in the air intake control button will blink 3 times with 0.5 second of interval. It indicates that the defogging logic is canceled or returned to the programmed status.

Napisano
9 godzin temu, rallyrychu napisał:

W Vendze z klima manualną z 2011 działało 5x wciśnięcie obiegu zamkniętego, ale w instrukcji tego nie było ;)

Dokładnie, w Sorento 1 fl też jest kombinacja przycisków w klimie automatycznej. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.