Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mierzenie ciśnienia sprężania silnika z próbą olejową - czy jest warto?

Featured Replies

Napisano

W rodzinie wystąpił zamiar kupna używango auta na kilka m-cy [do 5 tys]

Po obejrzeniu trupexów z ogłoszeń pojawił się temat auta od kolegi ode mnie z pracy.

Problem jest taki, że auto ma silnik z tych co lubią popić oleju po jakimś tam przebiegu.

To auto ma wymieniony silnik na silnik z anglika  [z jakimś śmiesznym przebiegiem] ale sami wiecie.

Czy taka próba da odpowiedź na to czy auto będzie piło olej?

Czy zrobić jakiś inny test?

Napisano

Samochód za 5k, a Ty chcesz robić jakieś próby olejowe?

Jak nie jest przerdzewiały na wylot, zawieszenie w miarę OK i nie dymi na niebiesko przy przegazówce to brać i jeździć.

Napisano

Słyszałem o przypadkach uszkodzonych pierścieni zgarniających i o ile kompresja była, to oleju ubywało.

Napisano

Jakby mi kupujący zaproponował próbę olejową to niezależnie od stanu i wartości auta kończyło by to rozmowę. Tym bardziej o aucie za 5 kpln

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka

Napisano

Kiedyś widziałem w użyciu u mechanika takie sprytne urządzenie do mierzenia ciśnienia . Otóż podłączało się to do akumulatora , odpinało się cewkę WN i kręciło się rozrusznikiem . Ustrojstwo to pokazywało czy są jakieś różnice w ciśnieniu na poszczególnych cylindrach .

Napisano

W zależności gdzie jest problem w zużyciu oleju. Jeśli są zapieczone pierścienie olejowe a kompresyjne są ok to nic nie wyjdzie. Matiz mi tak brał olej ~1l/1kkm, kompresja zmierzona równa na każdym cylindrze po 14Bar lepsza niż fabryka:palacz: Przy zapieczonych pierścieniach olejowych olej jest nie jest odpowiednio zgarniany z powierzchni cylindra i w dodatku doszczelnia on pierścienie kompresyjne.

Napisano

A nie prościej i taniej 9może koszt 10 zł) podjechać na stację i sprawdzić spaliny ?

Napisano

Zacznij od zapytania tego kolegi: ile oleju to bierze? :skromny:

Napisano
4 godziny temu, Ksenomorf napisał:

Kiedyś widziałem w użyciu u mechanika takie sprytne urządzenie do mierzenia ciśnienia . Otóż podłączało się to do akumulatora , odpinało się cewkę WN i kręciło się rozrusznikiem . Ustrojstwo to pokazywało czy są jakieś różnice w ciśnieniu na poszczególnych cylindrach .

A nie przypadkiem czujnik położenia wału?

Napisano

A nie chcesz kupić Nissana Almery? Bo tak mi się coś świeci...

Napisano
3 godziny temu, bochumil napisał:

A nie przypadkiem czujnik położenia wału?

oscyloskopem się robi takie cuda, jest jedno ale. nie dowiesz się jakie są ciśnienia w cylindrach

Napisano
9 godzin temu, mikomir napisał:

A nie prościej i taniej 9może koszt 10 zł) podjechać na stację i sprawdzić spaliny ?

Jak katalizator sprawny, to nic nie zobaczysz.

Napisano
7 godzin temu, DamU napisał:

Zacznij od zapytania tego kolegi: ile oleju to bierze? :skromny:

Potem dodać 0.3l, pomnożyć przez dwa i masz odpowiedź :)

Napisano
5 godzin temu, Maxit napisał:

A nie chcesz kupić Nissana Almery? Bo tak mi się coś świeci...

Kiedyś miałem Primere  P12 1.8 brała 0,2L/1000 km przy sprzedaży przyjechał kupujący z mechanikiem, miała ponad 13 bar na każdym cylindrze. Dźwięk przy przyśpieszaniu miała 'wspaniały- gardłowy' jak na 4-cylindrowca...

Napisano
4 minuty temu, PiotrekDCI napisał:

Kiedyś miałem Primere  P12 1.8 brała 0,2L/1000 km przy sprzedaży przyjechał kupujący z mechanikiem, miała ponad 13 bar na każdym cylindrze. Dźwięk przy przyśpieszaniu miała 'wspaniały- gardłowy' jak na 4-cylindrowca...

Nie jestem fanem Nissana. Mimo, że mam auta R6, V8 i V12 to najbardziej lubię elektryka. Jakoś przestrzenny bulgot mnie męczy ;) Lubię ciszę.

A mój post był nawiązaniem do tego:

https://forum.autokacik.pl/index.php?/topic/461084-brak-reakcji-na-ogłoszenie-sprzedaży-samochodu-co-jest-źle/&tab=comments#comment-6959048

Napisano
Teraz, Maxit napisał:

Nie jestem fanem Nissana. Mimo, że mam auta R6, V8 i V12 to najbardziej lubię elektryka. Jakoś przestrzenny bulgot mnie męczy ;) Lubię ciszę.

A mój post był nawiązaniem do tego:

https://forum.autokacik.pl/index.php?/topic/461084-brak-reakcji-na-ogłoszenie-sprzedaży-samochodu-co-jest-źle/&tab=comments#comment-6959048

Ten 'bulgot' to taki europejski czyli nijaki to żaden był bokser czy V8, ale w Polsce większość Lemingów była zachwycona 😉

Edit: Miałem P12 Primerę oprócz rdzy na tylnej belce od zawieszenia oraz rdzy na belce pod przednim zderzakiem napisze, że była trwała.

BTW: Nigdy więcej Nissana nie chcę, starzeję się i też wolę ciszę... ale nie od silnika tylko szumu od podwozia, który był tragiczny 😐

Edytowane przez PiotrekDCI

Napisano
9 godzin temu, PiotrekDCI napisał:

BTW: Nigdy więcej Nissana nie chcę, starzeję się i też wolę ciszę... ale nie od silnika tylko szumu od podwozia, który był tragiczny 😐

W P12 było głośne podwozie?

To w mojej  było chyba zepsute:hehe:

Napisano
9 godzin temu, wlad napisał:

W P12 było głośne podwozie?

To w mojej  było chyba zepsute:hehe:

Miałem 1.8 benz, wspominam, że przy prędkościach 130-160 to w środku nie dało się wytrzymać. Dla porównania Octavia 2FL 2.0 TDI to była S klasa 😉

Napisano
1 minutę temu, PiotrekDCI napisał:

Miałem 1.8 benz, wspominam, że przy prędkościach 130-160 to w środku nie dało się wytrzymać. Dla porównania Octavia 2FL 2.0 TDI to była S klasa 😉

Ja mialem 2,2 dCi i jazdę UK-PL-UK pod względem komfortu akustycznego wspominam bardzo dobrze.Z tym że aby być uczciwym raczej 140 nie przekraczałem-zresztą żadnym autem nie jeżdżę 160 bo jadę z dziećmi i jakoś mam opory.

Napisano
Miałem 1.8 benz, wspominam, że przy prędkościach 130-160 to w środku nie dało się wytrzymać. Dla porównania Octavia 2FL 2.0 TDI to była S klasa [emoji6]
Pewnie silnik miał już wysokie obroty wtedy...
W mojej 1,9dci była cisza :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.