Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ODPALENIE SILNIKA pf 126p

Featured Replies

Napisano

...pacjent Polski Fiat 126p rocznik jakiś osiemdziesiąty. Z mojej wiedzy auto stało nieodpalane minimum 2-3 lata. Ile wcześniej nie jestem w stanie stwierdzić.

Macie jakieś rady co zrobić przed pierwszym uruchomieniem po tak długim czasie?

Na razie zrobione zostało: gaźnik po regeneracji, węże od paliwa plus filtr, przeczyszczony kanał dolotowy i oczyszczone świece, olej zalany świeży, dekiel /filtr wyczyszczony.

Napisano

Akumulator naładowany ??  :)

Napisano

Przekręcasz kluczyk lub ciągniesz za dzwignie i tyle. To zwykły stary silnik a nie napęd rakiety. 

Napisano
1 minutę temu, Danielpoz. napisał:

Przekręcasz kluczyk lub ciągniesz za dzwignie i tyle. To zwykły stary silnik a nie napęd rakiety. 

Ssanie, pamiętaj o ssaniu :old:

Napisano

Zalej troche  troche nowego oleju silnikowego przez korek wlewowy. Przesmarujesz w ten sposob nieco gore silnika.

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, dzikipzs napisał:

Zalej troche  troche nowego oleju silnikowego przez korek wlewowy. Przesmarujesz w ten sposob nieco gore silnika.

...właśnie z tym miałem dylemat. Czy tam coś psiukać czy nie.

Napisano

ależ robicie z tego zagadnienie

Napisano
1 minutę temu, wald0 napisał:

Ludzie z NASA czytają ten temat i robią notatki. 

Napisano

Wczoraj odpalałem silnik w cc900 po 10 latach postoju w ogródku. Sprawny aku, podlanie paliwem przed przepustnice i odpalił po 10s kręcenia bez problemu. Nie rozczulaliśmy się nad nim, bo silnik szedł na przeszczep do buggy a buda na złom.

Generalnie w przypadku F126p:

- sprawdzić olej, można dolać trochę świeżego zwłaszcza na układ rozrządu

- sprawdzić układ zapłonowy i aparat zapłonowy

- sprawdzić pompę paliwa, jest przeponowa mechaniczna więc można podlać gaźnik paliwem z góry w bezpieczny sposób żeby tego malucha czasem przy okazji nie spalić:phi:

- sprawny akumulator to podstawa

- jak rozrusznik "na linkę" to może się przydać kij od miotły;]

- no i załączenie ssania, ssanie to podstawa. Bez ssania to szybko nie odpali.

Generalnie można mieć ww. czynności w 4 literach, poza sprawdzeniem poziomu oleju i sprawnym akumulatorem. Jak nie odpali  pierwsze patrz punkty wyżej. Zapomniałem dodać, świeże paliwo to podstawa.

Edytowane przez steyr

Napisano
1 minutę temu, steyr napisał:

Potrafi zajść nalotem, więc warto sprawdzić pod kopułką oraz kable wysokiego napięcia wyjąć, czy końcówki nie zaśniedziały.

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, rwIcIk napisał:

Potrafi zajść nalotem, więc warto sprawdzić pod kopułką oraz kable wysokiego napięcia wyjąć, czy końcówki nie zaśniedziały.

..kopułka i kable oczyszczone, przerywacz też :ok:

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, steyr napisał:

Wczoraj odpalałem silnik w cc900 po 10 latach postoju w ogródku. Sprawny aku, podlanie paliwem przed przepustnice i odpalił po 10s kręcenia bez problemu. Nie rozczulaliśmy się nad nim, bo silnik szedł na przeszczep do buggy a buda na złom.

Generalnie w przypadku F126p:

- sprawdzić olej, można dolać trochę świeżego zwłaszcza na układ rozrządu

- sprawdzić pompę paliwa, jest przeponowa mechaniczna więc można podlać gaźnik paliwem z góry w bezpieczny sposób żeby tego malucha czasem przy okazji nie spalić:phi:

- sprawny akumulator to podstawa

- jak rozrusznik "na linkę" to może się przydać kij od miotły;]

- no i załączenie ssania, ssanie to podstawa. Bez ssania to szybko nie odpali.

...dziękuję, wpis wyczerpuje chyba temat. :ok: ;]

Napisano
18 minut temu, COCON napisał:

...dziękuję, wpis wyczerpuje chyba temat. :ok: ;]

Nie wiem jakie masz co do niego plany, ale ja bym wykręcił świece, wlał na górę odrobinę oleju i zakręcił go bez zapłonu. Po to, żeby się to wszystko "na spokojnie" rozruszało.

Napisano

Jak odpalałem po 10 latach to nalałem benzynę prosto w gaźnik (ukł paliwowy był przerdzewiały), nalałem olej i odpaliłem.

Napisano
5 godzin temu, COCON napisał:

...pacjent Polski Fiat 126p rocznik jakiś osiemdziesiąty. Z mojej wiedzy auto stało nieodpalane minimum 2-3 lata. Ile wcześniej nie jestem w stanie stwierdzić.

Macie jakieś rady co zrobić przed pierwszym uruchomieniem po tak długim czasie?

Na razie zrobione zostało: gaźnik po regeneracji, węże od paliwa plus filtr, przeczyszczony kanał dolotowy i oczyszczone świece, olej zalany świeży, dekiel /filtr wyczyszczony.

Jeśli jesteś fejsbukowy, to zapraszam na największą grupę w necie https://www.facebook.com/groups/fiat126p/ Ja osobiście nie pomogę, bo w swoich maluchach od 18 lat nie mam silnika malucha...

Napisano
  • Autor
16 godzin temu, Zuraw napisał:

Ja osobiście nie pomogę, bo w swoich maluchach od 18 lat nie mam silnika malucha...

...a żeś 126swapmaster to ja wiem ;] Młody ciśnie żeby pójść w te klimaty ale powiedziałem mu, żeby na razie ogarnął serię i nabrał doświadczenia. :)

Napisano

Po takim zalaniu olejem, można jeszcze dla pewności wykonać kilka obrotów wałem - na sucho. A potem kręcić normalnie.

Pójdzie niebieska chmura spalonego oleju, ale nie ma się co przejmować. Byle za wysokich obrotów nie dostał tuż po odpaleniu.

Tak ogólnie - 2-3 lata postoju to żaden problem dla silnika, jeśli tylko był przyzwoicie przechowywany. Ludzie odpalają silniki po 40. latach bezruchu, więc takie coś nie powinno wyrządzić żadnych szkód. Grunt to smarowanie, żeby na sucho nie chodził.

Kilka lat temu odpalałem silnik w Capri po dwóch latach postoju. Zalałem go świeżym olejem, upewniłem się, że zapłon jest OK i kręciłem. Niestety, umordowałem się z podawaniem paliwa, bo jakiś baran "pożyczył sobie" popychacz z pompy paliwa, przez co nie było żadnego zasilania, ale i z tym sobie poradziliśmy. Silnik zagadał radośnie i zgłosil gotowość do dalszej służby. A ma na karku 40 lat a sama konstrukcja ma jeszcze tak ze 20 lat więcej. 🙂

Napisano

Na Discovery odpalali jakieś stare Ferrari to gość trysnął wd40 przez otwory świec i zagadało.

Napisano
  • Autor

....pierwsza próba ...klapa, brak iskry - wymieniłem przerywacz ...zagadał :jump:

Teraz trzeba będzie sobie przypomnieć regulację popychaczy, bo na moje ucho przynajmniej jeden klepie.

Ustawienia zapłonu i gaźnika jakoś nie zapomniałem ;]

Nie dymi, także jest nadzieja, że trafił się w miarę zdrowy egzemplarz.

Dziękuję wszystkim za porady. :dziekidzieki:

Napisano
11 godzin temu, COCON napisał:

Teraz trzeba będzie sobie przypomnieć regulację popychaczy, bo na moje ucho przynajmniej jeden klepie.

Chyba zaworów😁

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, volf6 napisał:

Chyba zaworów😁

...luzu pomiędzy dźwigienką popychacza a zaworem - potocznie zwaną "regulacją zaworów".;]

Napisano
19 godzin temu, COCON napisał:

....pierwsza próba ...klapa, brak iskry - wymieniłem przerywacz ...zagadał :jump:

Ustawienia zapłonu i gaźnika jakoś nie zapomniałem ;]

Nie dymi, także jest nadzieja, że trafił się w miarę zdrowy egzemplarz.

Dziękuję wszystkim za porady. :dziekidzieki:

z pamięci: 0.2 na ssącym 0,25 na wydechowym? Dobrze pamiętam? ;)

Napisano
8 godzin temu, volf6 napisał:

Chyba zaworów😁

Luz jest wspólny dla krzywki, dźwigienki, popychacza i zaworu :) zatem każda odpowiedź poprawna

Napisano
Dnia 10.06.2020 o 17:18, wald0 napisał:

z pamięci: 0.2 na ssącym 0,25 na wydechowym? Dobrze pamiętam? ;)

na zimnym czy na ciepłym, bo to znaczna róznica ;]

• 2 tygodnie później...
Napisano
Dnia 8.06.2020 o 14:38, dzikipzs napisał:

Eeee...Po co, jak wymienił? :D

Napisano
Dnia 8.06.2020 o 14:25, Danielpoz. napisał:

I warto przygotowac kij od szczotki ;)

Napisano
Dnia 8.06.2020 o 14:42, wald0 napisał:

Bo jak odpali na sucho, to może gładzie porysować.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.