Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alfa Romeo Stelvio

Featured Replies

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Jan Winnicki napisał(a):

Być może niedługo przyjdzie kolej na mnie. Tyle, że zachorowałem na Giulię. W wersji Veloce 280KM w kolorze Vulcano Black:

piękne auto :serducha:

Giulia pali zauważalnie mniej od Stelvio.

Napisano
1 godzinę temu, Jan Winnicki napisał(a):

Także ten... Może za jakiś czas, mimo że nie SUV o do tego auto czarne

Misano Blue jest ładniejsza. A jeszcze ładniejsza jest Visconti Green.

Napisano
11 godzin temu, Jan Winnicki napisał(a):

Być może niedługo przyjdzie kolej na mnie. Tyle, że zachorowałem na Giulię. W wersji Veloce 280KM w kolorze Vulcano Black:

Screenshot_20241027-182444_OTOMOTO-01.jpeg.9528912e14a86901f7b6bc3aad9868b2.jpeg

Screenshot_20241027-182540_OTOMOTO.jpg.fe08d2a054a6a7133a9fa517173254a2.jpg

Screenshot_20241027-182629_OTOMOTO-01.jpeg.e6a07b9dcd3c5c557d2e615d2f2a759c.jpeg

I wrócę.do tematu spalania w wersji 2.0 280KM. Wnioskując z youtuowych testów nie jest specjalnie tragicznie

Także ten... Może za jakiś czas, mimo że nie SUV o do tego auto czarne 😉

Super auto . 2 lata temu kosztowała 220 tys. Rok temu cenę podnieśli do 260 tys .

Szkoda bo zamiast bmw 3 pewnie bym kupił Alfę .

Natomiast teraz Alfy przecenili z 260 tys znowu na 220 tys ... ale nie ma już 5 letniej gwarancji  ;)

Napisano
16 minut temu, Marcin79 napisał(a):

Super auto . 2 lata temu kosztowała 220 tys. Rok temu cenę podnieśli do 260 tys .

Szkoda bo zamiast bmw 3 pewnie bym kupił Alfę .

Natomiast teraz Alfy przecenili z 260 tys znowu na 220 tys ... ale nie ma już 5 letniej gwarancji  ;)

W moim przypadku nowa nie wchodzi w rachubę. Tylko oferty jak ta poniżej i raczej bez krzykliwej, czerwonej tapicerki 😉

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/alfa-romeo-giulia-q4-280km-jak-nowa-serwisowana-w-aso-ID6GvxOK.html

Napisano
9 minut temu, Jan Winnicki napisał(a):

W moim przypadku nowa nie wchodzi w rachubę. Tylko oferty jak ta poniżej i raczej bez krzykliwej, czerwonej tapicerki 😉

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/alfa-romeo-giulia-q4-280km-jak-nowa-serwisowana-w-aso-ID6GvxOK.html

Byłem ostatnio w Jarocinie ;)

Musisz uważać bo duzy % to import z USA.  Ta pewnie też jest z USA bo nie ma słowa czy salon polska czy z de .

Jakbym kupowal używkę to salon polska albo bym bezpośrednio z Italii ściągnął. 

Napisano
11 minut temu, Marcin79 napisał(a):

Musisz uważać bo duzy % to import z USA.  Ta pewnie też jest z USA bo nie ma słowa czy salon polska czy z de .

Przednie światła ma UE. Mała szansa że USA bo komu się chce wymieniać 🤣😂

Napisano
  • Autor
12 minut temu, Marcin79 napisał(a):

raczej tak, nie kojarzę, żeby były czerwone tapicerki w PL w tym czasie. Ale auto jest świetne, gdyby nie to, że potrzebuję czegoś większego to też bym wolał Giulię zamiast Stelvio. 

Napisano
30 minut temu, Marcin79 napisał(a):

Tak, wiem. Zastanawia mnie tak duża podaż Alf z USA. Być może to kwestia niskiej akcyzy i korzystnej ceny zakupu aut z wystrzeloną pirotechniką.

Napisano
1 minutę temu, Jan Winnicki napisał(a):

Tak. Ale to oferta poglądowa, a nie "jadę kupić" 😉 

Za 120k PLN nie ma szans kupi 2 letniej Giuli, szczegolnie w wersji Veloce 280KM.

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał(a):

Za 120k PLN nie ma szans kupi 2 letniej Giuli, szczegolnie w wersji Veloce 280KM.

Ale ja nie pisałem o interesujących mnie rocznikach ;]

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, Jan Winnicki napisał(a):

Ale ja nie pisałem o interesujących mnie rocznikach ;]

czyli w co celujesz?

Napisano
12 godzin temu, bergerac napisał(a):

piękne auto :serducha:

Giulia pali zauważalnie mniej od Stelvio.

ok 1,5 litra mniej... może nawet bliżej 2 litrów ;) 

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, delco napisał(a):

ok 1,5 litra mniej... może nawet bliżej 2 litrów ;) 

dokładnie, można się przy normalnym użytkowaniu spokojnie w dyszce zmieścić.

Napisano
11 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Ktoś oddał Alfę w rozliczeniu biorąc przykładowo nowego SsangYonga... PR'owo nie wygląda to dobrze 😉

Napisano
8 minut temu, bergerac napisał(a):

dokładnie, można się przy normalnym użytkowaniu spokojnie w dyszce zmieścić.

Na trasie tak... Zwłaszcza jeżeli nie jeździsz autostradą.. Natomiast w ruchu miejskim trzeba się wyjątkowo postarać żeby zejść poniżej 15 litrów na 100 km*

* z tym że przyznaję - Lublin jest trudnym miastem do jeżdżenia, Zwłaszcza jeżeli nie zapuszczamy się w obwodnice i w tereny pozamiejskie... Zdecydowanie niższe spalania miałem różnymi samochodami i w Warszawie i w Krakowie, w Poznaniu czy Wrocławiu

edit: Przeczytałem jeszcze raz i chyba o tej dyszce pisząc masz na myśli Giulię ;)  - A to bardzo możliwe:ok:

Edytowane przez delco

Napisano

Panowie, ja jestem świadomy sytuacji, że te 14L w mieście w przypadku takiej mocy i wagi auta jest całkiem realne. Dla porównania, taka sporo lżejsza Giulietta 1.4 120KM potrafi skonsumować w mieście do 12/100 noPb. Na szczęście mam w niej LPG, a silnik ochoczo się nagrzewa, więc dramatu nie ma 😉

Napisano
1 godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

Tylko może ja dziwny jestem ale to prawie 150 tys za jednak starsze auto . Jak będziemy użytkować przez 4 lata to już sporo może się popuść. 

Napisano
42 minuty temu, Marcin79 napisał(a):

Tylko może ja dziwny jestem ale to prawie 150 tys za jednak starsze auto . Jak będziemy użytkować przez 4 lata to już sporo może się popuść. 

W tych autach chyba najbardziej newralgicznym elementem jest moduł Multiair. Zdania co do możliwości jego naprawy są podzielone. Koszt wymiany na nowy to ok. 6-7 tyś. Moduł nie lubi zaniedbañ olejowych, dlatego zaleca się zmieniać olej po max. 10 tyś km, zwłaszcza że moduł Multiair II/III montowany w silnikach o pojemności 2.0 nie zapewnia dostępu do jego filtra bez demontażu głowicy... 

Aktualnie doczytuję czym poza mapą różnią się wersje 200KM i 280KM. Zdaje się, że niewiele.

Prosiłbym również o glosy w temacie wyboru 4WD vs 2WD. Jestem zielony w temacie.

Edytowane przez Jan Winnicki

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, Jan Winnicki napisał(a):

ktualnie doczytuję czym poza mapą różnią się wersje 200KM i 280KM. Zdaje się że niewiele.

zależy od rocznika. Chyba od faceliftingu wyeliminowali chłodnicę oleju z silnika 200KM.

4 minuty temu, Jan Winnicki napisał(a):

Prosiłbym również o glosy w temacie wyboru 4WD vs 2WD. Jestem zielony w temacie.

jeśli możesz weź 4X4. Pamiętaj, że to auto domyślnie RWD, przednia oś dołącza się w momencie uślizgu tylnej.

Napisano
52 minuty temu, Jan Winnicki napisał(a):

Mam doświadczenia ze stelvio*, nie wiem czy jest tylko podobny czy tak samo.

Przy dobrej przyczepności napęd na przód według animacji na desce włącza się bardzo sporadycznie i ja jego wpływu na prowadzenie nie czuję.

Na śliskim żeby poczuć włączanie napędu na przód trzeba jechać dość agresywnie.

Przy zakopaniu się w zaspę napęd na przód włącza się z pewną zwłoką w stosunku do napędu na tył. Pewnie w wyjeździe zaspy nie przeszkadza ale według mojej oceny niewiele pomaga.

Być może byłby nieoceniony przy podjeździe pod wyciąg... Ale to już kolega @Ryb jest chyba ekspertem (choć pewnie nie od Alfy)

Generalnie jeżeli chodzi o prowadzenie prowadzi się bardzo bardzo poprawnie, stabilnie przy normalnej jeździe, ESP czy tam inne systemy stabilizacji niemal się nie włączają.

* Myślę że Giulia będzie prowadziła się jeszcze pewniej niż stelvio

Edytowane przez delco

Napisano
W dniu 1.07.2020 o 22:33, bergerac napisał(a):

przeżytek

Marketingowy. Wybacz ale mam Stelvio i Corsę z full matrixami z wypasem. Matrixy są świetne potwierdzam ich automatyka pracuje bardzo szybko i skutecznie. Ksenony Stelvio też świecą znakomicie - światło ksenonów jest zdecydowanie przyjemniejsze od nawet  najlepszych ledów ( brak ukrytego migotania) , automatyka zmiany świateł na 5  z minusem czyli w sumie dobrze. Więc ksenony w Stelvio nie są nieporozumieniem.

Podsumowanie - miałem kolizję z sarną nie jechałem szybko. Skutek zerwane mocowanie reflektora bez stłuczenia - formalnie jest cały i świeci prawidłowo, 3 wgniotki w bocznych drzwiach jak po dużym gradzie, utrata czujnika parkowania bocznego. Kosztorys ubezpieczyciela niecałe 15 tysięcy złotych polskich. Fajne te matrixy.

Napisano
3 godziny temu, Jan Winnicki napisał(a):

Ktoś oddał Alfę w rozliczeniu biorąc przykładowo nowego SsangYonga... PR'owo nie wygląda to dobrze 😉

Może chciał przyczepę holować? Trzymajmy się takiej wersji. 

;]

Napisano
50 minut temu, delco napisał(a):

Mam doświadczenia ze stelvio*, nie wiem czy jest tylko podobny czy tak samo.

Przy dobrej przyczepności napęd na przód według animacji na desce włącza się bardzo sporadycznie i ja jego wpływu na prowadzenie nie czuję.

Na śliskim żeby poczuć włączanie napędu na przód trzeba jechać dość agresywnie.

Przy zakopaniu się w zaspę napęd na przód włącza się z pewną zwłoką w stosunku do napędu na tył. Pewnie w wyjeździe zaspy nie przeszkadza ale według mojej oceny niewiele pomaga.

Być może byłby nieoceniony przy podjeździe pod wyciąg... Ale to już kolega @Ryb jest chyba ekspertem (choć pewnie nie od Alfy)

Generalnie jeżeli chodzi o prowadzenie prowadzi się bardzo bardzo poprawnie, stabilnie przy normalnej jeździe, ESP czy tam inne systemy stabilizacji niemal się nie włączają.

* Myślę że Giulia będzie prowadziła się jeszcze pewniej niż stelvio

Tak i nie a nawet bardziej nie. Przypadkiem Jag ma napęd taki jak Stelvio - tył, z przodem dołączanym dopiero gdy już nie ma innego wyboru.  W trybie sportowym pozwala nawet jeździć bokiem jak auto tylnonapędowe. I owszem, na śliskim przód dołącza się dopiero gdy tył się już ślizga ale (przynajmniej u mnie) włącza się po to żeby auto wyciągnąć z tego uślizgu i wyciąga go bardzo dobrze. Bez interwencji przodu by się dalej ślizgał i nie jechał. U mnie jest jeszcze torque vectoring (nie wiem czy w Alfie też), który bardzo pomaga w zakrętach.

Dodatkowo po włączeniu trybu "snow" jedzie już jak klasyczne 4x4, starając się rozdzielać napęd dużo równiej oraz rusza czterema kołami z miejsca. Więc ja bym AWD nigdy na nic nie zamienił, bo pozwala wjechać tam, gdzie bym nie wjechał (nie tylko pod wyciąg) oraz jeździć o wiele pewniej w zakrętach. A jeśli AWD jest rozwiązane tak jak w Stelvio to nie odbiera przyjemności z jazdy autem tylnonapędowym.

:ok:

Napisano

Tak jeszcze wracając do przywołanej oferty. Auto zgodnie z informacjami w google zlicytowane zostało za kwotę 7400$ co daje po aktualnym kursie kwotę ok. 30 tys. zł.

https://carfast.express/auction/lots/36465633-alfa-romeo-giulia-2022-vin-zarfanan0n7654368

Drugie tyle wyniosło prawdopodobnie sprowadzenie auta do Polski. Czyli mamy +/-60 tys zł, w którą to kwotę wliczyłem 1000 zł akcyzy za silnik pojemności do 2L (3,1%).

Auto uszkodzone jak na zdjęciach poniżej:

Giulia.jpg.55daa161e27844dc93624b353a958e94.jpg

Giulia3.jpg.d60c41d5b6ffaf409c6fb26fa95cd8ec.jpg

Giulia2.jpg.1229935bc27d294454657b5c92bb23ff.jpg

Orientacyjne koszty napraw:

- wymiana deski rozdzielczej + wykasowanie crash data - ok. 6000 zł

https://www.otomoto.pl/czesci/oferta/alfa-romeo-giulia-deska-konsola-airbag-poduszka-kurtyna-pasy-ideal-ID6GMJ1K.html

- wymiana błotnika lewy przód - ok. 2000 zł

https://www.otomoto.pl/czesci/oferta/alfa-romeo-giulia-blotnik-lewy-przedni-ID6GF6zS.html

- wymiana zderzaka przedniego - ok. 3000 zł

https://www.otomoto.pl/czesci/oferta/zderzak-przod-alfa-romeo-giulia-veloce-spryski-pdc-oryginal-ID6GN4uF.html

- szyba prawa, tylna - 120 zł

https://allegro.pl/oferta/alfa-romeo-giulia-szyba-drzwi-tylnych-prawych-16667097206

- konwersja oświetlenia tył - 600 zł

- wymiana przednich lamp z homologacją EU - ok. 6000 zł

https://www.otomoto.pl/czesci/oferta/alfa-romeo-giulia-16-lampa-lewa-przednia-przod-bi-xenon-led-ID6FUUMC.html

- konwersja jednostek, radioodtwarzacza, menu itd. itp. - 1000 zł

- wgranie polskiej nawigacji pod konkretny nr VIN (koszt ściągnięcia pliku z FCA) - 450 zł

- felgi 19" - 5400 zł (oryginalne, nowe)

https://www.olx.pl/d/oferta/felgi-aluminiowe-alfa-romeo-giulia-stelvio-8-9-x-19-5x110-et34-nowe-CID5-ID12h9j8.html

- opony całoroczne 19" - 2500 zł (nowe)

https://www.oponeo.pl/dane-opony/kleber-quadraxer-3-225-40-r19-93-y-xl#468724256

Kwota łącznie: ok. 87 tys zł.

W kalkulacji nie ująłem oczywiście ewentualnych uszkodzeń auta pod zderzakiem przednim np. elementów zawieszenia lewej strony oraz niespodzianek nieujętych w opisie szkód. Koszty można oczywiście zoptymalizować przez:

- regenercję deski, pasów i napinaczy (koszt ok. 2000 zł) zamiast ich wymiany

- zakup używanych lub nieoryginalnych felg (3000 zł)

- zakup opon używanych (1500 zł)

Finalnie jesteśmy w stanie obniżyć koszt auta do 80 tys zł.

127 tys. zł vs 80 tys. zł :phi:

Edytowane przez Jan Winnicki

Napisano
5 godzin temu, delco napisał(a):

Na trasie tak... Zwłaszcza jeżeli nie jeździsz autostradą.. Natomiast w ruchu miejskim trzeba się wyjątkowo postarać żeby zejść poniżej 15 litrów na 100 km*

W Warszawie w Stelvio robię średnio 11-12l na 100km (normlana jazda, nie eco, ale też nie cisnę do dechy spod świateł).  Ale robię odcinki co najmniej 10-15km. Jakbym podjeżdżał sobie 2-3km to pewnie 15l byłoby mało. 

Napisano
4 godziny temu, dzidzia napisał(a):

W Warszawie w Stelvio robię średnio 11-12l na 100km (normlana jazda, nie eco, ale też nie cisnę do dechy spod świateł).  Ale robię odcinki co najmniej 10-15km. Jakbym podjeżdżał sobie 2-3km to pewnie 15l byłoby mało. 

Pewnie tak..... ja mam 13 km na dwie raty....z pracy i do pracy... jezeli  nie jade nigdzie dalej to zeby  zobaczyc 14,8 trzeba jechac super eko...

Napisano
32 minuty temu, delco napisał(a):

Pewnie tak..... ja mam 13 km na dwie raty....z pracy i do pracy... jezeli  nie jade nigdzie dalej to zeby  zobaczyc 14,8 trzeba jechac super eko...

Tam czasem więcej niż 15 komp nie pokazuje? 🙃

Napisano
43 minuty temu, stig napisał(a):

Tam czasem więcej niż 15 komp nie pokazuje? 🙃

15 to max wskazań .... ale skoro czasami pokazuje 14,8 czy 14,9 to sądzę że spalanie oscyluje w okolicy 15 l/100 km

Napisano
17 minut temu, delco napisał(a):

15 to max wskazań .... ale skoro czasami pokazuje 14,8 czy 14,9 to sądzę że spalanie oscyluje w okolicy 15 l/100 km

Wiadomo, ale dziwne to trochę skoro poruszać się można w zakresie maxa wskazań bez większego problemu.

Napisano

Fajny wątek. Jak powstawał to zupełnie mnie nie interesował a teraz mam już drugą Giulię i czuję się w obowiązku coś odpisać 

@bergerac wysokie spalanie w poliftach to podobno wina GPF, który znacząco podnosi konsumpcję paliwa. Obie moje Giulie są pozbawione tego wynalazku i pierwsza 2.0 280KM spalała średnio 12 w mieście i poniżej 10 w trasie a obecna QV brała 17 a obecnie udało mi się zejść do 16 na 100km przy jeździe wyłącznie miejskiej i dość głupiej.

Stelvio brałem pod uwagę ale mi zależało głównie na wyglądzie a porównanie ich obu wypada na jej niekorzyść, dla mnie nie do zaakceptowania.

IMG_20230703_195105.jpg.592f91cde89c5e0a7932fc70a174cabb.jpg

Jestem też zaskoczony, że dałeś marce drugą szansę, to dość ciekawe :oki:

@Dareek zajebiście się czyta Twoje posty, takie sprawiające wrażenie obiektywnych lecz z jakiegoś powodu pokasowane i tylko dzięki cytatom widać propagandę ;]

@PawelWaw wtedy jeszcze nie troll pełną gębą, potrafił podyskutować zamiast srać jednym i tym samym :ok:

@bergerac jeszcze dopiszę o światłach. W pierwszej Veloce miałem Xenon o zredukowanej mocy i było bardzo prawidłowo. W obecnej mam bi-xenon i jest dużo lepiej. Pewnie nadal nie tak dobrze jak na Ledach ale baaaardzo przyzwoicie jeśli chodzi o oświetlenie drogi.

Napisano
8 minut temu, Igorek napisał(a):

@bergerac wysokie spalanie w poliftach to podobno wina GPF, który znacząco podnosi konsumpcję paliwa.

A ja czytałem gdzieś, że regeneracje pasywne GPF odbywają się zupełnie inaczej niż w dieslu tzn. silnik aby podgrzać filtr leci na mieszance bogatej w powietrze.

Napisano
13 minut temu, Igorek napisał(a):

W obecnej mam bi-xenon i jest dużo lepiej. Pewnie nadal nie tak dobrze jak na Ledach ale baaaardzo przyzwoicie jeśli chodzi o oświetlenie drogi.

Na światłach mijania nie mam zastrzeżeń do biksenonu, natomiast przy jeździe na światłach drogowych jest tylko nieznacznie lepiej niż na mijania. W poprzednim aucie miałem zwykłe ksenony a światła drogowe realizowane były przez żarówki halogenowe... Tam była spora różnica w jasności między jazdą na światłach mijania a drogowych

Napisano
9 godzin temu, delco napisał(a):

Na światłach mijania nie mam zastrzeżeń do biksenonu, natomiast przy jeździe na światłach drogowych jest tylko nieznacznie lepiej niż na mijania. W poprzednim aucie miałem zwykłe ksenony a światła drogowe realizowane były przez żarówki halogenowe... Tam była spora różnica w jasności między jazdą na światłach mijania a drogowych

Wszyscy teraz się podniecają matrixami i innymi wynalazkami co wycinają światło. Od 4 lat może ze dwa razy długie włączyłem. Często na długich jeździsz?

Napisano
Godzinę temu, wujek napisał(a):

Często na długich jeździsz?

Może 5% przebiegu nocnego ;) z tym że zauważam że bixenon swieci na dlugich gorzej niz ksenon + H1 (chyba H1 bo nie wiem co siedziało w Volvo bo nigdzy nie zmienialem)

Napisano

Fajna ta alfa, kiedyś był dylemat nowa alfa czy stinger i padło na stingera.

Na oba auta na gwarancji można zamontować boxa.

Stinger 370/550 nm z boxem 420/630 nm.

Juz z chipem  450/ 700 nm ale traci sie gearancje.

Edytowane przez vanice77

Napisano
Godzinę temu, wujek napisał(a):

Wszyscy teraz się podniecają matrixami i innymi wynalazkami co wycinają światło. Od 4 lat może ze dwa razy długie włączyłem. Często na długich jeździsz?

Ja od 5 lat w ogóle nie włączałem. Bo same włączają. I tak - robią to bardzo często, przy każdej okazji gdy tylko nie zachodzi oślepianie tych z naprzeciwka.

Napisano
8 minut temu, vanice77 napisał(a):

Box do alfy.

Screenshot_2024-10-29-08-17-53-170_com.android.chrome.jpg

Box, w sensie gotowiec? Nie, dziękuję. Takie silniki stroi się na EGT i AFR, inaczej szukasz nowego silnika. 

Napisano

Niby tylko box ale jest 5 wtyczek

Czujnik ciśnienia kolektora dolotowego 

Czujnik ciśnienia doładowania 

Czujnik wałka rozrządu 

Czujnik ciśnienia kolektora dolotowego 2

Czujnik ciśnienia doładowania 2

Ja kupowałem tego boxa ze strojeniem pod auto z montażem i 2x hamownia 

Edytowane przez vanice77

Napisano

No tak, ale standardowy chiptuning u fachowca od włoszczyzny to koszt 2 razy mniejszy. Box ma jedynie taką zaletę, że możemy go w dowolnym momencie zdemontować - jeśli demontaż nie ingeruje w wiązki itd itp. Temat do rozważenia dla tych, którzy mają auto na gwarancji.

Napisano
  • Autor
17 godzin temu, Igorek napisał(a):

Jestem też zaskoczony, że dałeś marce drugą szansę, to dość ciekawe :oki:

byłem bardzo zadowolony z auta, praktycznie bezawaryjne, super mi się jeździło, spełniało wymagania. Nie znalazłem na rynku w tym budżecie nic co byłoby dla mnie bardzie sexy.

17 godzin temu, Igorek napisał(a):

jeszcze dopiszę o światłach. W pierwszej Veloce miałem Xenon o zredukowanej mocy i było bardzo prawidłowo. W obecnej mam bi-xenon i jest dużo lepiej. Pewnie nadal nie tak dobrze jak na Ledach ale baaaardzo przyzwoicie jeśli chodzi o oświetlenie drogi.

bi-xenon w Alfie jest OK, ale żadnej ameryki nie odkryje - matrix jest znacznie lepszy. Ani razu mi jeszcze nikt nie mrugnął

Napisano
W dniu 29.10.2024 o 07:00, wujek napisał(a):

Każdy inaczej użytkuje auto, dla mnie długie są max ważne, często skracam sobie drogę i zamiast A4 lecę lasami jakieś 1:30h, bez dobrych świateł to dramat jest.

Napisano
11 minut temu, bizz napisał(a):

Każdy inaczej użytkuje auto, dla mnie długie są max ważne, często skracam sobie drogę i zamiast A4 lecę lasami jakieś 1:30h, bez dobrych świateł to dramat jest.

Muszą być jakieś mało uczęszczane drogi. Odkąd jest duży ruch nawet na lokalnych drogach bardzo rzadko udaje się pojechać na długich. 

Napisano
2 minuty temu, wujek napisał(a):

Muszą być jakieś mało uczęszczane drogi. Odkąd jest duży ruch nawet na lokalnych drogach bardzo rzadko udaje się pojechać na długich. 

DK45 od zjazdu z A4 na Krapkowice, po zmierzchu niewielki ruch a światła mocno się przydają, zwierzyna hasa nie tylko po lasach ale też po polach.

image.png.781350d65a94deea8c92ebc1433bd6b0.png

Napisano
W dniu 28.10.2024 o 06:58, Marcin79 napisał(a):

Pewnie ustalili średnią żywotność modułu Multiair ;]