Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czym się różnią opony SUV od normalnych?

Featured Replies

Napisano

Przy założeniu tego samego rozmiaru, indeksów...?

Napisano
26 minut temu, Fili_P napisał:

daj przykład

Napisano
Godzinę temu, Fili_P napisał:

niczym ale chyba dość rzadko się spotyka żeby homologowany rozmiar opon do osobówki był taki sam jak dla SUV'a. Sprawdzane na przykładzie Forestera. 

Napisano
34 minuty temu, lucash napisał:

niczym ale chyba dość rzadko się spotyka żeby homologowany rozmiar opon do osobówki był taki sam jak dla SUV'a. Sprawdzane na przykładzie Forestera. 

Eeeee. Ja mam 215/65/16. Bardzo popularny rozmiar. U Ciebie też homologowany.

Napisano

Jak dla mnie marketing. Żona ma u siebie wzmacniane 235/50/19 i 235/55/18 na zimę i żadne nie mają oznaczenia SUV, a wg mnie są to rozmiary wybitnie nie do osobówki. Nośność zgodna z homologacją auta

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

Napisano
1 hour ago, marcindzieg said:

Eeeee. Ja mam 215/65/16. Bardzo popularny rozmiar. U Ciebie też homologowany.

W jakiej osobowce masz taki rozmiar?

To IMHO opona typowo do SUVa.

Napisano
Godzinę temu, Maciej__ napisał:

no właśnie to próbuję uświadomić że rozmiary dla SUV'a różnią się ciut ;) Moim zdaniem jak rozmiar ten sam to nie ma prawa się czymś różnić na zdrowy rozum. 

Napisano
  • Autor

Nokiany wrd 4 i chyba 3 też też zdaje się widziałem.w wersji normal i SUV opisane przy takich samych parametrach

Napisano
  • Autor
A to nie są te same xl ?
Obie mają w opisie że są wzmacniane (XL)
Napisano
11 godzin temu, Maciej__ napisał:

Na szybko to Chrysler Voyager czy poprzednie BMW 7. To bardzo popularna opona do SUVów ale w zwykłych osobówkach też jest bardzo często homologowana. Zresztą jak wejdziesz na Allegro to jest ich ogromna ilość zarówno w kategorii SUV jak i normalnych.

Napisano
10 godzin temu, lucash napisał:

no właśnie to próbuję uświadomić że rozmiary dla SUV'a różnią się ciut ;) Moim zdaniem jak rozmiar ten sam to nie ma prawa się czymś różnić na zdrowy rozum. 

Jak chcesz zjeżdżać z asfaltu to możesz kupić wzmocnioną. Ale jak jeździsz głównie po asfalcie to nie różnią się niczym.

Napisano
Just now, marcindzieg said:

Na szybko to Chrysler Voyager czy poprzednie BMW 7. 

Czyli jakis promil aut na rynku i Voyager to w sumie ciezko rozpatrywac jako typowe auto osobowe;)

Kategorie na allegro czy w internetowych sklepach wg mnie o niczym nie swiadcza.

IMHO te opony SUV to jakis marketingowy belkot i nic wiecej. 

Napisano
10 hours ago, lucash said:

Tez tak uwazam, ze w obrebie tego samego rozmiaru nie bedzie zadnych roznic.

Napisano
7 minut temu, Maciej__ napisał:

IMHO te opony SUV to jakis marketingowy belkot i nic wiecej. 

Tu pełna zgoda. Ale ten rozmiar nie jest drogi więc jakoś szczególnie nie zarabiają. A że niektórzy chcą dedykowane opony to mają napis SUV  ;]

Napisano
32 minuty temu, marcindzieg napisał:

Tu pełna zgoda. Ale ten rozmiar nie jest drogi więc jakoś szczególnie nie zarabiają. A że niektórzy chcą dedykowane opony to mają napis SUV  ;]

81 zł na sztuce dla Conti TS850 więc różnica jest. A ja właśnie wczoraj odkryłem że u wulkanizatora jest osobny cennik dla SUV :ogien: 

Napisano

SUV są zwykle cięższe od osobówek + maja wyżej środek ciężkości co powoduje inne obciążenia na opony. Dlatego zwykle mają one inny indeks obciążenia. 

Napisano
3 minuty temu, lucash napisał:

81 zł na sztuce dla Conti TS850 więc różnica jest. A ja właśnie wczoraj odkryłem że u wulkanizatora jest osobny cennik dla SUV :ogien: 

No ale to już jest bydło i trzeba szukać w innym miejscu/innej opony. Bo odnoszę wrażenie że bardziej chodzi o zasadę - kupił SUVa, bogaty frajer. I trzeba go skroić.

Napisano
2 minuty temu, Florydziak_Florydziak_Flor napisał:

SUV są zwykle cięższe od osobówek + maja wyżej środek ciężkości co powoduje inne obciążenia na opony. Dlatego zwykle mają one inny indeks obciążenia. 

Nie są. Zwykle mają tylko inne zawieszenie i ewentualnie dodany tylny most. Ale to może 50 kg różnicy.

Napisano
3 godziny temu, marcindzieg napisał:

No ale to już jest bydło i trzeba szukać w innym miejscu/innej opony. Bo odnoszę wrażenie że bardziej chodzi o zasadę - kupił SUVa, bogaty frajer. I trzeba go skroić.

W ASO Fiat/Alfa Romeo koszt wymiany oleju w tym samym silniku jest różny dla Fiata i Alfy.

Zgadnij, gdzie jest drożej ;]

Napisano
1 minute ago, kartonik said:

W ASO Fiat/Alfa Romeo koszt wymiany oleju w tym samym silniku jest różny dla Fiata i Alfy.

Ale to jeszcze o niczym nie swiadczy, bo np w Alfie moga bya jakies dodatkowe oslony do odkrecenia ;)

Poza tym jest inna stawka za rbh.

Napisano
37 minutes ago, Maciej__ said:

Poza tym jest inna stawka za rbh

jak to? przeciez ten sam mechanik to robi 😀

Napisano
9 hours ago, marcindzieg said:

Nie są. Zwykle mają tylko inne zawieszenie i ewentualnie dodany tylny most. Ale to może 50 kg różnicy.

Porównanie - Volvo XC60 - 2086 kg pusty. V60 - 1970 kg. Czyli 100 kg jest  więcej. 

Napisano
22 godziny temu, Maciej__ napisał:

Pierwsze co mi przyszło do głowy to Berlingo II/III ;]

22 godziny temu, Maciej__ napisał:

Eeeee

Napisano
9 godzin temu, kartonik napisał:

Phi, w Oplu przy tym samym silniku jest różny w zależności od modelu, w który go wsadzili.

Napisano
12 godzin temu, Florydziak_Florydziak_Flor napisał:

Porównanie - Volvo XC60 - 2086 kg pusty. V60 - 1970 kg. Czyli 100 kg jest  więcej. 

Jeden grubas :)

Napisano
3 hours ago, marcindzieg said:

Jeden grubas :)

Dlatego idą opony XL do V60. 

Napisano
W dniu 9.03.2021 o 21:19, Maciej__ napisał:

Citroen C5 3gen lub któraś starsza 5ka z podstawowym silnikiem? 

Napisano

W zasadzie to niczym jeżeli znajdziesz ten sam rozmiar SUV i nie-SUV. Z tego co mi prywatnie "gumiarz" mówił, to przede wszystkim różnią się ceną i rzeźbą bieżnika, ale nie po to by kierowca SUVa miał lepszą trakcję, tylko po to, żeby widział, że to inna rzeźba bieżnika, więc jest uzasadnienie na to, że opona jest droższa. 

Napisano

Coś w tym jest, że niektórzy potrzebują napisu na oponie, aby zjechać z asfaltu

Ale z drugiej strony bywają w tym samym rozmiarze opony z agresywnym bieżnikiem i takie prawie semislicki, dla których mokra trawa jest wyzwaniem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.