Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chip tunning 1.4 TSI na 95Pb czy 98Pb :)

Featured Replies

Napisano

Witam :)

Zachciało mi się na stare lata lekko podnieść moc i moment w moim golfie VII  1.4 TSI :)  Jedna z najbardziej poważanych firm w moim mieście upiera się że chipowanie, tylko i wyłącznie na paliwie 98.  Generalnie nie chodzi o koszt paliwa, tylko o wieloletnie przyzwyczajenie do 95 przy dystrybutorze ;).  Rzeczywiście 1.4 TSI 140KM, 250Nm, CHPA trzeba chipować na paliwie 98, czy spokojnie można pozostać przy 95 ?

Chodzi o delikatne i bezpieczne podniesienie  mocy do maks. 170KM i 290Nm 😎

Napisano

Hasło spalanie stukowe.

Napisano
  • Autor

No właśnie o spalaniu stukowym, szczególnie latem jak temperatura jest powyżej 20 stopni C mi mówili. Ale z tego co mi wiadomo, jest czujnik spalania stukowego i w razie czego zadziała i nie powinno być problemu :) ?

Napisano
No właśnie o spalaniu stukowym, szczególnie latem jak temperatura jest powyżej 20 stopni C mi mówili. Ale z tego co mi wiadomo, jest czujnik spalania stukowego i w razie czego zadziała i nie powinno być problemu [emoji4] ?
I ow czujnik obetnie moc, ktora dolozyl tuner, ba, obetnie w stosunku do serii.
Wiec po co chip?

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Napisano
9 minut temu, klo napisał:

No właśnie o spalaniu stukowym, szczególnie latem jak temperatura jest powyżej 20 stopni C mi mówili. Ale z tego co mi wiadomo, jest czujnik spalania stukowego i w razie czego zadziała i nie powinno być problemu :) ?

Skoro ma obcinać notorycznie i walczyć to po co grzebać?

Rybki albo akwarium.

Napisano
  • Autor

Teraz rozumiem :)    Chipował  ktoś 1.4 TSI ? Nie wiem czy ten silnik nie jest tak skonstruowany przez księgowych, że po delikatnej ingerencji w oprogramowanie rozleci się po 30 tyś ;)  ?

Napisano

170@290 zrobi byle tuner na Pb95. Moim zdaniem robienie mapy pod większe oktany ma sens tylko wtedy, gdy chcemy uzyskać duże przyrosty, ale potem musimy unikać tankowania Pb95, a z tym różnie bywa. Robiłem mapę w Vtechu, powiedzieli, że bez znaczenia i na 95 wystroją tak, że na jeżdżąc później na 98 będzie jeszcze bezpieczniej. W Tune-Up chciał robić na 98, to powiedziałem, żeby robili na 95, bo taką będę tankował, a nie zależymi na super wynikach na wykresie.

Z tym czujnikiem stuku nie jest tak, jak myślicie, bo w mapach mozna dowolnie zmieniać moment reakcji czujnika stuku i odpowiednio się go przesuwa pod paliwo. Natomiast inną kwestią jest, że 90% tunerów w ogóle nie rusza zapłonu, bo nie ma takiej potrzeby w silnikach doładowanych, żeby dołożyć 20-30 % momentu wystarczy zwiększyć boost o 0,1-0,2 bar i go wydłużyć po obrotach dla zwiększenia mocy max. Oczywiście trzeba procentowo dorzucić wachy, żeby check nie wywalił.

Edytowane przez kaczorek79

Napisano
Godzinę temu, klo napisał:

Teraz rozumiem :)    Chipował  ktoś 1.4 TSI ? Nie wiem czy ten silnik nie jest tak skonstruowany przez księgowych, że po delikatnej ingerencji w oprogramowanie rozleci się po 30 tyś ;)  ?

Ta akurat bardzo udany silnik.

Napisano
1 godzinę temu, kaczorek79 napisał:

170@290 zrobi byle tuner na Pb95. Moim zdaniem robienie mapy pod większe oktany ma sens tylko wtedy, gdy chcemy uzyskać duże przyrosty, ale potem musimy unikać tankowania Pb95, a z tym różnie bywa. Robiłem mapę w Vtechu, powiedzieli, że bez znaczenia i na 95 wystroją tak, że na jeżdżąc później na 98 będzie jeszcze bezpieczniej. W Tune-Up chciał robić na 98, to powiedziałem, żeby robili na 95, bo taką będę tankował, a nie zależymi na super wynikach na wykresie.

Z tym czujnikiem stuku nie jest tak, jak myślicie, bo w mapach mozna dowolnie zmieniać moment reakcji czujnika stuku i odpowiednio się go przesuwa pod paliwo. Natomiast inną kwestią jest, że 90% tunerów w ogóle nie rusza zapłonu, bo nie ma takiej potrzeby w silnikach doładowanych, żeby dołożyć 20-30 % momentu wystarczy zwiększyć boost o 0,1-0,2 bar i go wydłużyć po obrotach dla zwiększenia mocy max. Oczywiście trzeba procentowo dorzucić wachy, żeby check nie wywalił.

Niby tak, ale jak dolozysz 0,2 bara i wydluzysz po obrotach to ryzyko detonacji wzrasta znacznie i musisz albo obnizac "Knock detection factor map" lub od razu czesciowo cofnac zaplon. A zaplon ma zazwyczaj dwie mapy(midlle thortle i full thortle) ktore sa funkcja kata w obrotach, ale nie w obciazeniu, i po cofnieciu mapy zaplonu cofasz ja rowniez w zakresie slabych obciazen gdzie detonacji nie ma co sie objawia twardzsza praca silnika(zbyt wczesny zaplon). I wtedy wlasnie najlepiej zostawic sobie standartowa mape ignition advance i zatankowac 98.

Napisano
3 godziny temu, klo napisał:

Generalnie nie chodzi o koszt paliwa, tylko o wieloletnie przyzwyczajenie do 95 przy dystrybutorze ;)

:hehe:

Napisano

W Poznaniu masz tuneforce jechac, robic i lac 98. Autotunerem pojada i git.

Napisano

Miałem soft w CC 2014 1.4TSI DSG, dzięki któremu wyszło 198km i 288nm na paliwie 95PB Przejechałem nim 240 tys km bez żadnego problemu, pod koniec „jedynie” skrzynia zaczęła przeciągać biegi. Soft był od przebiegu 114tys km. Ogólnie polecam, zupełnie inna przyjemność z jazdy. 

Edytowane przez johny

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, wujek napisał:

Autotunerem pojada i git.

Właśnie w Tune force  mam zamiar robić :)  Co to ten "autotuner" ?

Napisano
22 minuty temu, klo napisał:

Właśnie w Tune force  mam zamiar robić :) Co to ten "autotuner" ?

No to nie wymyslaj tylko robić pod 98. Taki program. 

Napisano

spokojnie, przywyczaisz się. Ja do wszystkich samochodów zawsze lałem Pb95, aż kupiłem Astrę 1.6 200KM, gdzie zalecane paliwo to noPb98 i nigdy się nie pomyliłem. Szybko się przywyczaiłem. Problem jest inny, masz mniejszy wybór stacji. Np na shellu możesz tankować tylko V-Power Racing 100, który jest bardzo drogi, a do tego na wielu shellach go nie ma. Na innych stacjach, zwłaszcza jakichś mniejszych we wioskach, nie ma paliwa 98.

Napisano
  • Autor

O widzisz :)   O tym zupełnie nie pomyślałem ;) Na mojej stacji Circle K obok chaty na której tankuje od kilkunastu lat, dopiero teraz zauważyłem że nie ma paliwa 98 :(   To może być problem, szczególnie podczas dalszych podróży.

Napisano
2 godziny temu, klo napisał:

O widzisz :)  O tym zupełnie nie pomyślałem ;) Na mojej stacji Circle K obok chaty na której tankuje od kilkunastu lat, dopiero teraz zauważyłem że nie ma paliwa 98 :(  To może być problem, szczególnie podczas dalszych podróży.

Octan booster Cię wspomoże 😆

Edytowane przez johny

Napisano
7 godzin temu, johny napisał:

Miałem soft w CC 2014 1.4TSI DSG, dzięki któremu wyszło 198km i 288nm na paliwie 95PB Przejechałem nim 240 tys km bez żadnego problemu, pod koniec „jedynie” skrzynia zaczęła przeciągać biegi. Soft był od przebiegu 114tys km. Ogólnie polecam, zupełnie inna przyjemność z jazdy. 

Znając Twoje wyniki spalania, auta nie katowaleś. 

Napisano
10 minut temu, sdss napisał:

serio 😁

1EDAEDCA-8DBB-4C47-9829-6DEAC6AAEB4B.jpeg

Napisano
11 minut temu, sdss napisał:

Dużo spalić tez potrafię 😎

A1E8F131-0034-4E15-80A3-A90355745010.jpeg

Napisano
26 minut temu, johny napisał:

Dużo spalić tez potrafię 😎

A1E8F131-0034-4E15-80A3-A90355745010.jpeg

RS widzę nie stoi 14 tyś km.

Napisano
28 minut temu, sdss napisał:

Cały czas w trasie 👍

Bardzo przyjemny samochód, brakuje w moim egzemplarzy kilku gadżetów obecnej epoki lecz mimo wszystko nie ubolewam nad zakupem 

Napisano
30 minut temu, sdss napisał:

Wstydu nie ma, spod świateł 😎

4CA5E1F2-2BD0-4245-8FDC-426A9C56E26E.png

CB6987C9-DE80-4922-8CEF-3E99AB96726C.png

Napisano
6 godzin temu, katorznik napisał:

@johny a ile 100-200 toto robi? (z ciekawości)

08F1AF4F-4BD5-4596-9B01-C05C69C96620.png

Napisano
14 minut temu, johny napisał:

Pieknie u mnie cos kolo 13s przepasc.

Napisano
5 godzin temu, Manx napisał:

@johny piękne wyniki 8]. A na jakiej mocy obecnie stanęło?

Na oko to pod 5 paczek.👍

Napisano
5 godzin temu, Manx napisał:

@johny piękne wyniki 8]. A na jakiej mocy obecnie stanęło?

504km i 643nm

dalej już nie dłubie, bo to nie ma końca 🤦‍♂️

Napisano
3 minuty temu, johny napisał:

504km i 643nm

Ej no, 10-tki nie chcesz złamać na 0-200? ;]

Napisano
8 minut temu, format napisał:

Ej no, 10-tki nie chcesz złamać na 0-200? ;]

Styknie tyle ile jest 

B40F6EFB-C9FF-450F-95A8-44CEE389B458.png

Napisano
8 godzin temu, johny napisał:

504km i 643nm

coś jak "więcej już nie piję"? ;]

Napisano
11 godzin temu, johny napisał:

Styknie tyle ile jest 

Racja, tutaj nawet paliwo 100 oktanowe w 1.4 TSI nie pomoże ;]

Napisano
2 godziny temu, maro_t napisał:

coś jak "więcej już nie piję"? ;]

Coś w ten deseń, koszta już duże się robią. 

Napisano
2 godziny temu, pakuu1 napisał:

Toledo "lekko podłubane" wciąga tego RS... Idzie się zdziwić czasem na drodze:

https://naforum.zapodaj.net/ad1cccb89383.png.html

https://naforum.zapodaj.net/f5985dcac8a5.jpg.html

Całe mnóstwo jest takich samochodów, które wciągną RS’a. Pytanie ile włożyli w nie pieniędzy, czasu, ile przejeżdzają nimi kilometrów z warsztatu do warsztatu i przede wszystkim przy którym pomiarze motor się przekręci 🤦‍♂️ Poniżej masz szybkie RS3  

403E0349-06B5-4175-895F-2AD18FA48E95.png

Napisano
23 godziny temu, johny napisał:

Wow ładne czasy. Co to za apka? Kiedyś próbowałem zrobić pomiary z apki Btool ale miała takiego laga 1-2 sekundowego że szkoda wachy na pomiary.

Edytowane przez dzikipzs

Napisano

Mocną głowę trzeba mieć do takiego auta. Dosłownie kilka sekund i po prawku lub gruby dzwon ( niektórzy na drodze mogą nie spodziewać się takich motocyklowych osiągów).

Napisano
2 godziny temu, dzikipzs napisał:

Wow ładne czasy. Co to za apka? Kiedyś próbowałem zrobić pomiary z apki Btool ale miała takiego laga 1-2 sekundowego że szkoda wachy na pomiary.

To dragy. Możesz kupić tutaj: https://fmic.pl/elektronika/164896-urzadzenie-pomiarowe-dragy.html

Napisano
21 godzin temu, johny napisał:

504km i 643nm

wow, jest moc :ok: zaktualizuj jakieś foty, jak auto wygląda ostatecznie.

Napisano
28 minut temu, bergerac napisał:

wow, jest moc :ok: zaktualizuj jakieś foty, jak auto wygląda ostatecznie.

B24AE089-D31E-4F4E-BB83-A2C4C9F02178.jpeg

709D4066-5C6F-4961-AB89-514DFA0119FA.jpeg

Napisano

@johny przyznaję, zaimponowałeś mi tym modem :ok: Grube auto :ok: 

Zadowolenia i bezproblemowego użytkowania życzę.

Napisano
19 godzin temu, johny napisał:

Całe mnóstwo jest takich samochodów, które wciągną RS’a. Pytanie ile włożyli w nie pieniędzy, czasu, ile przejeżdzają nimi kilometrów z warsztatu do warsztatu i przede wszystkim przy którym pomiarze motor się przekręci 🤦‍♂️ Poniżej masz szybkie RS3  

403E0349-06B5-4175-895F-2AD18FA48E95.png

2.55s 100-200?!?!?

Masakrator jakiś, moc pewnie ponad 1000KM

Napisano
2 godziny temu, bergerac napisał:

przyznaję, zaimponowałeś mi tym modem :ok: Grube auto :ok: 

@bergerac Nikt nie broni, żebyś nam przypomniał jak sprawuje się Twoje auto ;)

Napisano
28 minut temu, Woockush napisał:

@bergerac Nikt nie broni, żebyś nam przypomniał jak sprawuje się Twoje auto ;)

sytuacja bardzo stabilna. Jeździ świetnie, wygląda jeszcze lepiej, pali tyle co zawsze. Zasadniczo OK :) 

Napisano
12 godzin temu, bergerac napisał:

@johny przyznaję, zaimponowałeś mi tym modem :ok: Grube auto :ok: 

Dziękuje 😌

Napisano
On 4/7/2021 at 9:18 PM, johny said:

B24AE089-D31E-4F4E-BB83-A2C4C9F02178.jpeg

709D4066-5C6F-4961-AB89-514DFA0119FA.jpeg

no :ok: 

teraz ciężko dopatrzeć ze to rs jest 

Napisano

bez blach z przodu czy tylko do zdjęcia?

Napisano
W dniu 10.04.2021 o 06:42, mokrii napisał:

no :ok: 

teraz ciężko dopatrzeć ze to rs jest 

Audbaru 🤪 na tych felgach🤪

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.