Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prawda o "dołączanych" napędach 4x4 / 4WD / AWD

Featured Replies

Napisano
29 minut temu, Furvus_Eques napisał(a):

I co ciekawego tam można zobaczyć? Symetryczny AWD to symetryczny podział napędu czy symetryczne ułożenie jego elementów?

Jedno i drugie. Wszystko jest symetryczne i wygląda zupełnie inaczej niż w innych autach.

Napisano
Teraz, sherif napisał(a):

Jedno i drugie. Wszystko jest symetryczne i wygląda zupełnie inaczej niż w innych autach.

Warto sprawdzić jakie zalety ma to w praktyce.

Napisano
2 minuty temu, ppmarian napisał(a):

Kolejny wzdłużny silnik...

Szukać dalej?92a0d8ac9e0f2ef2b9fd28e55666e14c.jpg

Wyżej wkleiłem filmik bardzo ładnie pokazujący wszystkie zalety tego rozwiązania. 

:skromny:

Napisano

Wyżej wkleiłem filmik bardzo ładnie pokazujący wszystkie zalety tego rozwiązania. 
:skromny:

Zanim odniosę się do tego filmu To może Ty się odnieś najpierw do swojego twierdzenia że każdy napędy z silnikiem wzdłużne ma symetryczne półośki z przodu
Napisano
5 minut temu, ppmarian napisał(a):

Zanim odniosę się do tego filmu To może Ty się odnieś najpierw do swojego twierdzenia że każdy napędy z silnikiem wzdłużne ma symetryczne półośki z przodu

Ok, nie każdy. Ale też Subaru nie jest jedyną firmą stosującą takie rozwiązanie, co pokazuje przykład Audi. Nadal też podtrzymuję, że owe sformułowanie to tylko marketing bo brzmi jak coś lepszego od konkurencji a w praktyce okazuje się, że nie ma to żadnego znaczenia bo napęd w trudniejszych warunkach szybko się poddaje, pokazując wszystkie swoje słabości. Wspomniany xDrive radzi sobie o niebo lepiej.

Edytowane przez Furvus_Eques

Napisano
3 minuty temu, Furvus_Eques napisał(a):

Ok, nie każdy. Ale też Subaru nie jest jedyną firmą stosującą takie rozwiązanie, co pokazuje przykład Audi. Nadal też podtrzymuję, że owe sformułowanie to tylko marketing bo brzmi jak coś lepszego od konkurencji a w praktyce okazuje się, że nie ma to żadnego znaczenia bo napęd w trudniejszych warunkach szybko się poddaje, pokazując wszystkie swoje słabości. Wspomniany xDrive radzi sobie o niebo lepiej.

W życiu w taki teren nie pojadę  .

Napisano
4 minuty temu, Marcin79 napisał(a):

Nikt pewnie nie pojedzie. Ale fajnie, że ktoś pojechał i powiedział "sprawdzam" napędom, bo widać wyraźnie kto ma dobry napęd a kto dobry marketing.

Aleee... Nie trzeba jechać w taki teren, czasami wystarczy zaskakująco mała górka zaatakowana pod niekorzystnym kątem lub nawet wyższy krawężnik żeby odciążyć koła po przekątnej i się mocno zdziwić, że auto poległo mimo że producent obiecywał złote góry.

Napisano

Jeszcze raz. Nie twierdze ze teraz naped subaru czy torsen audi jest wyjątkowy na tle konkurencji. Co najwyżej mają elektronikę nadal nastawiona bardziej na "trakcje" niż ekonomię.

Najlepszym dowodem jest fakt że po 7subaru (zostawiem sobie tylko jedno z napedem chyba najlepszym w subaru czyli vtd) przesiadłem się na haldexa nawet nie wiem której generacji ale jest na tyle dobry że nie widzę w codziennym użytkowaniu różnicy. Fakt ze tez trochę zmieniły się moje potrzeby -nie taplam się już w błocie.

Jak już pisałem elektronika maskuje większość wad "dolaczanych" niesymetryczny napędow.

Natomiast w czasach gdzie z elektroniki był co najwyżej abs to napędy audi (wzdluzny) I subaru sawd były bezkonkurencyjne i nie chodzi tu o mielenie kulkami w piaskownicy bo nie ma nic z potrzebami większości użytkowników ale o codzienna neutralność w prowadzeniu a przez to wysoko poziom bezpieczeństwa.
Napisano
1 minutę temu, ppmarian napisał(a):

Jeszcze raz. Nie twierdze ze teraz naped subaru czy torsen audi jest wyjątkowy na tle konkurencji. Co najwyżej mają elektronikę nadal nastawiona bardziej na "trakcje" niż ekonomię.

Najlepszym dowodem jest fakt że po 7subaru (zostawiem sobie tylko jedno z napedem chyba najlepszym w subaru czyli vtd) przesiadłem się na haldexa nawet nie wiem której generacji ale jest na tyle dobry że nie widzę w codziennym użytkowaniu różnicy. Fakt ze tez trochę zmieniły się moje potrzeby -nie taplam się już w błocie.

Jak już pisałem elektronika maskuje większość wad "dolaczanych" niesymetryczny napędow.

Natomiast w czasach gdzie z elektroniki był co najwyżej abs to napędy audi (wzdluzny) I subaru sawd były bezkonkurencyjne i nie chodzi tu o mielenie kulkami w piaskownicy bo nie ma nic z potrzebami większości użytkowników ale o codzienna neutralność w prowadzeniu a przez to wysoko poziom bezpieczeństwa.

Czyli właściwie to się zgadzamy. Tu jeszcze jeden film, pokazujący że współczesne napędy 4x4 stosowane w popularnych autach to tak właściwie wszystkie są bardzo podobne. Żeby mieć coś lepszego to trzeba sięgnąć na inną półkę cenową.

Napisano
48 minut temu, Furvus_Eques napisał(a):

Warto sprawdzić jakie zalety ma to w praktyce.

Sprawdzałem przez 8lat :skromny:

Napisano
A ja jedzilem i foresterami, outbackami i tribeca i szły równo ramię ramię z LR tam gdzie oczywiście prześwit (miałem lifty +25mm) pozwolił.
Napisano
26 minut temu, ppmarian napisał(a):

A ja jedzilem i foresterami, outbackami i tribeca i szły równo ramię ramię z LR tam gdzie oczywiście prześwit (miałem lifty +25mm) pozwolił.

Jeszcze bym sobie lakier zarysował , nie dziękuję :)

Napisano
  • Autor
12 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

kiedy testy napędy 4x4 elektryków?

Póki co były dwie Tesle i trochę hybryd z elektrycznym napędem osi.

Napisano
6 minut temu, vavoom napisał(a):

Póki co były dwie Tesle i trochę hybryd z elektrycznym napędem osi.

I jak te tesle ?

Napisano

I jak te tesle ?
Zawisły na brzuchu...

W terenie Lepszy Logan oska i butów podpoge niż plaskacz tesla dualmotor
Napisano
  • Autor
3 godziny temu, PawelWaw napisał(a):

I jak te tesle ?

Napisano
9 godzin temu, ppmarian napisał(a):

Czumu? Os podzialu masy silnika i napedu i inicjalnego podziału zawsze była "symetryczna"

Która jeszcze marka przy 4x4 ma półosi prawa/lawa tej samej długości?

Pytanie czy to ma aż takie znaczenie w realnym życiu czy po prostu dziś nic innego nie wyróżnia Subaru od innych marek więc pompują ten slogan? 

Chyba wszystkie auta FWD jakie znam są niesymetryczne i jakoś nie ma z tym problemu, nawet wspomniany Yaris GR jest "niesymetryczny" z przodu a i tak robi robotę.

Toyota-GR-Yaris_01_16_s.jpg.2e732ab67921705b7fa66c5a11064a92.jpg

Napisano
6 godzin temu, Furvus_Eques napisał(a):

Czekałem aż wkleisz xDrive. ;l

audi-quattro-web17th-923.jpg

To już ten najnowszy system Quattro, bez Torsena i odłączanym wałem żeby mniej palił. Ciekawe jak to się ma do mojego starego Haldexa IV w Octavii II w kontekście jakiegoś gwałtownego manewru - zanim zepnie te dwa sprzęgła i rozpędzi wał to musi chyba chwilę potrwać ?

Napisano

Pytanie czy to ma aż takie znaczenie w realnym życiu czy po prostu dziś nic innego nie wyróżnia Subaru od innych marek więc pompują ten slogan? 

Chyba wszystkie auta FWD jakie znam są niesymetryczne i jakoś nie ma z tym problemu, nawet wspomniany Yaris GR jest "niesymetryczny" z przodu a i tak robi robotę.

Toyota-GR-Yaris_01_16_s.jpg.2e732ab67921705b7fa66c5a11064a92.jpg

Teraz pewnie ma to znikomy wpływ. Elektronika swietnie to maskuje.
Napisano
Godzinę temu, vavoom napisał(a):

No, lepiej niż 4matic ale gorzej niż Land Rover. 

Wygląda na to, że nie zależy to od rodzaju napędu lecz od elektroniki sterującej hamowaniem ślizgających się kół.

Napisano
42 minuty temu, Piotrus napisał(a):

To, czy półosie z przodu mają równą czy różną długość przy mocach rzędu 150-180KM z wolnossących silników nie ma IMO absolutnie żadnego znaczenia. Przy większych mocach też IMO znaczenie byłoby niewielkie bo w takich konstrukcjach zwykle i tak większość momentu już idzie na tył.

Na moje oko taki symetryczny układ to raczej przydaje się żeby wyeliminować tzw. torque steering ale do tego trzeba dużej mocy na przedniej osi, więc dotyczy raczej hot-hatchy niż aut z zacięciem sportowym. A w terenie nie ma żadnego znaczenia, czego dowodem np. Jeep Wrangler z układem takim jak w xDrive, który jakoś mu nie przeszkadza. 

Napisano
42 minuty temu, Piotrus napisał(a):

To już ten najnowszy system Quattro, bez Torsena i odłączanym wałem żeby mniej palił. Ciekawe jak to się ma do mojego starego Haldexa IV w Octavii II w kontekście jakiegoś gwałtownego manewru - zanim zepnie te dwa sprzęgła i rozpędzi wał to musi chyba chwilę potrwać ?

A nie mam pojęcia ale dziś te napędy są bardzo szybkie a auta mają miliony czujników, więc pewnie elektronika potrafi przewidzieć co się stanie i spiąć go zanim będzie naprawdę potrzebny.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, Furvus_Eques napisał(a):

lepiej niż 4matic ale gorzej niż Land Rover

Land Rover miał dwie automatyczne blokady dyfrów. 

2 godziny temu, ppmarian napisał(a):

Teraz pewnie ma to znikomy wpływ. Elektronika swietnie to maskuje

To jest korygowane mechanicznie, jest wiele sposobów na "wyrównanie" długości półosi - i tu nie chodzi o samą długość, a o różnicę ich mas i podatności na skręcanie. 

Edytowane przez vavoom

Napisano
  • Autor

Kolejny materiał pokazujący pracę napędu od kuchni, tym razem Suzuki i zagadnienie "rozpoznawania" nawierzchni:

Napisano
W dniu 25.02.2023 o 13:08, Furvus_Eques napisał(a):

Wspomniany xDrive radzi sobie o niebo lepiej.

To wytłumacz dlaczego @Kalkstein, który posiada oba te samochody, jeździ nimi od kilku lat na co dzień bynajmniej nie po mieście twierdzi że jest dokładnie odwrotnie?

Napisano
37 minut temu, marcindzieg napisał(a):

jest dokładnie odwrotnie?

Potwierdzam, tak dokladnie uwazam

W trudniejszych warunkach i przy wiekszej predkosci Forester idzie jak przyklejony a locha jest bardzo nerwowa

Z gazem subaru elegancko zaciesnia skret a bmw wylatuje

Mimo ze w subaru jest ten 'slabszy' naped bo tu siedzi skrzynia cvt

Opony mam takie same pirelli scorpio a na lato conti

Nawet dziewczyny na narty biora subaru bo czuja sie bezpieczniej a locha tylko dla szpanu pod knajpe

tapatalked

Napisano
57 minut temu, Kalkstein napisał(a):

W trudniejszych warunkach i przy wiekszej predkosci Forester idzie jak przyklejony a locha jest bardzo nerwowa

Nawet dziewczyny na narty biora subaru bo czuja sie bezpieczniej a locha tylko dla szpanu pod knajpe

tapatalked

Blisko 600kg różnicy masy własnej może robić tutaj największe różnice.

Napisano
Godzinę temu, Kalkstein napisał(a):

Moje bmw tez zacieśnia zakręt, widać to nie wina napędu a modelu.

Napisano

tapatalked

Podobne odczucia miałem jak się przesiadłem z Outbacka na XC70.

Jakoś trudniej to było wyczuć a jak już rzucił tyłem to był niekontrolowalny. W Subaru idealnie kontolowało się gazem.

Napisano
15 minut temu, mugen napisał(a):

Moje bmw tez zacieśnia zakręt, widać to nie wina napędu a modelu.

Masz SUVa czy plaskacza?

Napisano

Ja tylko dodam że w BMW tył jest na stałe a dołączana jest przednia oś. 

Jak dla mnie to zarówno 3er jak i 5er nadrzuca tyłem, mniej niż w wersjach rwd ale dalej to czuć także dna rwd gdzieś tam nadal siedzi.

Jak już ryje przodem to musi być naprawdę ślisko ale wtedy rwd też by wypychał przód na zewnątrz (np ruszam do przodu i po kilku metrach chcę skręcić 90st)

Napisano
1 minutę temu, marcindzieg napisał(a):

Masz SUVa czy plaskacza?

Jedynkę

Napisano
Teraz, mugen napisał(a):

Jedynkę

1 czy X1? O to chodzi. Bo jak jeden to nie ma co porównywać.

Napisano
7 minut temu, marcindzieg napisał(a):

1 czy X1? O to chodzi. Bo jak jeden to nie ma co porównywać.

Zwykłą, i zgadza się nie ma co porównywać :)

Napisano
Godzinę temu, Harp napisał(a):

Blisko 600kg różnicy masy własnej

Faktycznie X5 jest utyte do przesady, moze to tez miec wplyw na trakcje

Co prawda poprzednio mielismy trojke gt (f34) z xdrive i tez prowadzila sie tak sobie

W trojke wsiedlismy po outbacku i to bylo rozczarowanie jak pracuje xdrive

Godzinę temu, mugen napisał(a):

Moje bmw tez zacieśnia zakręt, widać to nie wina napędu a modelu

Moze, nie znam sie na tym, pisze jako uzytkownik

Jak wyzej napisalem, poprzednia trojka tez nie byla rewelacyjna przy napedzie subaru

56 minut temu, sherif napisał(a):

jak się przesiadłem z Outbacka na XC70

Ech outback, tez mialem i o ile pamietam to prowadzil sie lepiej niz forester

Mialem diesla i sie wystraszylem ze fiknie, moze niepotrzebnie

54 minuty temu, Piotrus napisał(a):

3er jak i 5er nadrzuca tyłem, mniej niż w wersjach rwd ale dalej to czuć także dna rwd gdzieś tam nadal siedzi

Dlatego pisze ze X5 na sliskim jest dosc nerwowe co wielu osobom (np moim dziewczynom) nie odpowiada

W tych samych warunkach forek jedzie lepiej

tapatalked

Napisano
2 godziny temu, Harp napisał(a):

Blisko 600kg różnicy masy własnej może robić tutaj największe różnice.

środek ciężkości, rozłożenie mas itd

to są dwa różne auta, więc ciężko porównywać przez pryzmat napędu 

Napisano

Co prawda poprzednio mielismy trojke gt (f34) z xdrive i tez prowadzila sie tak sobie

W trojke wsiedlismy po outbacku i to bylo rozczarowanie jak pracuje xdrive

Trójka GT to niestety syf w prowadzeniu do zwykłej 3 czy 5. Ten spojlerek nie jest dla zabawy, aktywne zawieszenie troche poprawia prowadzenie tego pontonu ale ogólnie to nie jest auto dla miłośnika dynamicznej jazdy.  Czuć  nadwagę na tyle.

Napisano
7 minut temu, Koonrad napisał(a):

środek ciężkości, rozłożenie mas itd

to są dwa różne auta, więc ciężko porównywać przez pryzmat napędu 

Oczywiście że tak jest. Zresztą nawet opony potrafią zrobić dużą różnicę. Oczywiście testować i udowadniać można wszystko tylko widać co to warte.

Napisano

tak w temacie niektórzy tutaj śmieją się z elektryków, a dla mnie hybryda rav4 radzi sobie całkiem OK w terenie

i to mówimy o terenie gdzie pewnie większość nawet nie pomyśli żeby próbować wjeżdżać 

nic się nie przegrzewa, nie brakuje prądu, jeździ normalnie jak auto z klasycznym 4x4

dziś był las

image.png.88802984436ec253d4cd62e8200483b0.png

wcześniej otwarta gleba czy piasek

image.png.f3280405aab7c6c4e482485db1515d10.png

jak na razie nie było trzeba wołać o pomoc, napęd 4x4 z elektrykiem na tylnej osi radzi sobie zupełnie nieźle

jedyny zastrzeżenie mam znowu do ESP, głupieje w terenie i gdy chce się przejechać rozpędem jakiś cięższy teren,

to trzeba go koniecznie wyłączyć 

z drugiej strony miałem już sytuację że wydawało się że zgaśnie silnik, ale nie wiem czy to kwestia automatu czy elektryków, auto powoli jedzie 

kaszkaj w takich warunkach by zgasł nawet na 1 biegu 

Jest to mój pierwszy automat którym mogę pojeździć w takich warunkach 

Napisano
tak w temacie niektórzy tutaj śmieją się z elektryków, a dla mnie hybryda rav4 radzi sobie całkiem OK w terenie
i to mówimy o terenie gdzie pewnie większość nawet nie pomyśli żeby próbować wjeżdżać 
nic się nie przegrzewa, nie brakuje prądu, jeździ normalnie jak auto z klasycznym 4x4
dziś był las
image.png.88802984436ec253d4cd62e8200483b0.png

wcześniej otwarta gleba czy piasek
image.png.f3280405aab7c6c4e482485db1515d10.png

jak na razie nie było trzeba wołać o pomoc, napęd 4x4 z elektrykiem na tylnej osi radzi sobie zupełnie nieźle
jedyny zastrzeżenie mam znowu do ESP, głupieje w terenie i gdy chce się przejechać rozpędem jakiś cięższy teren,
to trzeba go koniecznie wyłączyć 
z drugiej strony miałem już sytuację że wydawało się że zgaśnie silnik, ale nie wiem czy to kwestia automatu czy elektryków, auto powoli jedzie 
kaszkaj w takich warunkach by zgasł nawet na 1 biegu 
Jest to mój pierwszy automat którym mogę pojeździć w takich warunkach 
Nie obraz się ale wjedź w prawdziwy teren... bo to co pokazujesz to służbową Fabia przejedziesz.

d42694bd8dcf76c746b5a7a56f83f134.jpg0e5d5820308b5e239ef6b2d7f80ffbf3.jpg
Napisano
2 godziny temu, Kalkstein napisał(a):

Ech outback, tez mialem i o ile pamietam to prowadzil sie lepiej niz forester

Mialem diesla i sie wystraszylem ze fiknie, moze niepotrzebnie

Diesel i Subaru to słabe połączenie ;).

Godzinę temu, Piotrus napisał(a):

Trójka GT to niestety syf w prowadzeniu do zwykłej 3 czy 5. Ten spojlerek nie jest dla zabawy, aktywne zawieszenie troche poprawia prowadzenie tego pontonu ale ogólnie to nie jest auto dla miłośnika dynamicznej jazdy.  Czuć  nadwagę na tyle.

Jeździłem zastępczym 3GT przez 2tyg i nie zauważyłem jakiś problemów z prowadzeniem. Fakt, że nie szalałem i nie było ślisko, ale jeździło się przyjemnie i pewnie jak to w BMW ;). Zabawę tylko psuł słabowaty napęd 318d.

Napisano
1 minutę temu, sherif napisał(a):

Jeździłem zastępczym 3GT przez 2tyg i nie zauważyłem jakiś problemów z prowadzeniem. Fakt, że nie szalałem i nie było ślisko, ale jeździło się przyjemnie i pewnie jak to w BMW ;). Zabawę tylko psuł słabowaty napęd 318d.

To może inaczej, GT prowadzi się przeciętnie w porównaniu do innych wersji.

Trzeba mieć pkt odniesienia z innymi nadwoziami, ja miałem wszystkie oprócz coupe. 

Zwykły sedan prowadzi się o niebo precyzyjniej, kombi też. 

Autostrada plus wiatr to już przepaść, GT zaczyna myszkować a tamte jadę w miarę jak po sznurku.

Napisano
3 godziny temu, ppmarian napisał(a):

Nie obraz się ale wjedź w prawdziwy teren... bo to co pokazujesz to służbową Fabia przejedziesz.

A po co ma na siłę wjeżdżać w ciężki teren ? To co ma mu spokojnie wystarcza.

Uwielbiam takie porady albo panda albo 4x4 z kołami co najmniej trzydzieści cali ;]

Napisano
4 godziny temu, ppmarian napisał(a):

Pkt widzenia zależy od pkt siedzenia ;]

received_535401138541463.jpeg

Napisano
3 godziny temu, Piotrus napisał(a):

To może inaczej, GT prowadzi się przeciętnie w porównaniu do innych wersji.

Trzeba mieć pkt odniesienia z innymi nadwoziami, ja miałem wszystkie oprócz coupe. 

Zwykły sedan prowadzi się o niebo precyzyjniej, kombi też. 

Autostrada plus wiatr to już przepaść, GT zaczyna myszkować a tamte jadę w miarę jak po sznurku.

Hmm, może coś nie tak miałeś z autem. 

Ja dość wyczulony jestem i takich różnic np do 5ki nie zauważyłem.

Napisano
4 godziny temu, ppmarian napisał(a):

oczywiście Ty wiesz gdzie jeździłem i jaki teren przejeżdżałem 

na Twoich fotkach też terenu nie widzę, łąka z kałużą, podobne przejeżdżałem :P

pamiętaj że mówimy o typowej bulwarówce, która rzekomo nie ma napędu i w ogóle do niczego się nie nadaje poza asfaltem w mieście

ale która służy do jazdy po autostradzie, po mieście i jak widać na budowę też dojedzie (ośką byś tam raczej nie dojechał)

image.png.9ae6a8f5f5cf6e3ad369d0dad7609e5e.png

a dzielność trenowa kończy się tam gdzie zaczyna obawa o lakier, plastiki, itp elementy 

ja do jazdy w terenie mam vitarę 1gen

image.png.aead79b48d81832aa8433b1bb6665613.png

i np na WOŚPie tam gdzie ta seryjna vitara przechodziła bez problemu, forek stracił zderzak :hehe:

Napisano
Pkt widzenia zależy od pkt siedzenia ;]
received_535401138541463.jpeg.c6a7362613cb2b516d1f7a21f0390cf8.jpeg
Oczywista oczywistość. Od początku mówimy o bulwarowych suvach
Napisano

oczywiście Ty wiesz gdzie jeździłem i jaki teren przejeżdżałem 
na Twoich fotkach też terenu nie widzę, łąka z kałużą, podobne przejeżdżałem [emoji14]

pamiętaj że mówimy o typowej bulwarówce, która rzekomo nie ma napędu i w ogóle do niczego się nie nadaje poza asfaltem w mieście
ale która służy do jazdy po autostradzie, po mieście i jak widać na budowę też dojedzie (ośką byś tam raczej nie dojechał)
image.png.9ae6a8f5f5cf6e3ad369d0dad7609e5e.png
a dzielność trenowa kończy się tam gdzie zaczyna obawa o lakier, plastiki, itp elementy 

ja do jazdy w terenie mam vitarę 1gen
image.png.aead79b48d81832aa8433b1bb6665613.png

i np na WOŚPie tam gdzie ta seryjna vitara przechodziła bez problemu, forek stracił zderzak :hehe:

Łap to film z tej wyprawie po "łakach".
Napisano
30 minut temu, ppmarian napisał(a):

Łap to film z tej wyprawie po "łakach".

Nie chcę prowadzić polemiki, ale podobny teren przejeżdżałem X3 ;)

A przynajmniej na tym filmie nie widzę przeszkody której by rav4 miała nie pokonać 

Mnie się też zdarza dach z błota myć, ale staram się jednak unikać takich przygód 

Bo tak jak pisałem, to nie jest auto do taplania w błocie, pierwsze co by trzeba zrobić to np osłony spodu

I żeby było jasne, mój post był po to aby pokazać że jednak hybryda i elektryczny 4x4 nie jest taki zły, można to auto spokojnie używać w lekkim terenie

Ja np obawiałem się że np braknie baterii po kilkuset metrach w takim grząskim piachu 

A nie żeby przechwalać się zdolnościami terenowymi rav4 ws do np forestera

5:57

https://youtu.be/BV_dJl1wRIw

Edytowane przez Koonrad