Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Diagnostyka huczącego łożyska

Featured Replies

Napisano

Taki dylemat jest, bo huczy łożysko w tylnym kole... tylko nie wiadomo w którym. Zgodnie z zasadą jeden rabin powie tak, a drugi powie nie, mi wydaje się, że lewe, a mechanikowi że prawe. Dzieciom siedzącym z tyłu zadałem pytanie które - twierdzą, że chyba lewe (czyli wychodzi na moje), ale ręki nie dadzą sobie uciąć. Jest też taka opcja, że oba łożyska hałasują, choć nie za bardzo mi się chce w to wierzyć -ale i taką opcję biorę pod uwagę. 

I teraz tak, z mechanikiem nie mogę się dogadać w tej kwestii, zresztą trudno na niego naciskać, bo to dusza człowiek, jak zrobi prawe a się okaże, że nie ma racji, to umywa ręce - mówi, że to ode mnie zależy które ma wymienić i to zrobi - zresztą tak jak już wspomniałem nie ma gwarancji, że to nie oba łożyska są walnięte. Niestety diagnostyka na podnośniku nie za dużo wnosi do sytuacji, bo z każdego koła coś tam słychać.

Podsumowując: 

- jakie metody diagnostyki oprócz osłuchowej, może zaprząc do tego elektronikę? 

- wymieniać oba profilaktycznie, bo jeśli wysypało się jedno to wysypie drugie zaraz (nigdy nie miałem w swoich samochodach takiej awarii)? 

Napisano

Odsłuch na zakrętach lub stetoskop.

Ja kiedyś wymieniłem dwa z tyłu.. a huczały opony :phi:

Napisano
  • Autor
21 minut temu, sherif napisał(a):

opony wykluczyłem, wymieniłem niedawno. 

53 minuty temu, Danielpoz. napisał(a):

Wchodzisz no w prawy łuk. Jeśli przestaje huczeć to prawe jest do wymiany.

to brzmi logicznie, dzięki

Napisano
13 minut temu, gilbert3 napisał(a):

opony wykluczyłem, wymieniłem niedawno. 

to brzmi logicznie, dzięki

To może właśnie opony jak wymieniłeś?

p.s.

Mam identyczny problem. Na początek chcę zmienić Koła tył z przodem. 

Napisano

Podaję hasło.
Stetoskop

Wysłane z mojego SM-A536B przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, mati_lecha napisał(a):

To może właśnie opony jak wymieniłeś?

Nie, wymieniłem opony właśnie z powodu huczenia, bo były stare choć bieżnik jeszcze ok, myślałem że to one. 

2 minuty temu, WaWeR napisał(a):

Podaję hasło.
Stetoskop

Skąd ja ci wytrzasnę stetoskop, nie posiadam takich lekarskich atrybutów. 

Chodzi o taki? 

https://allegro.pl/oferta/stetoskop-warsztatowy-diagnostyczny-dla-mechanikow-11236825649?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:query&bi_c=N2IyMDkxODYtY2FjYy00YzkwLThiM2YtZjNiMWFhODc5MWU0AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=1a613360-932c-4c61-bdf7-175f280c663d

Napisano
Godzinę temu, Danielpoz. napisał(a):

Wchodzisz no w prawy łuk. Jeśli przestaje huczeć to prawe jest do wymiany.

Przy łożyskach kulkowych dwurzędowych ta metoda się nie sprawdza:)

Godzinę temu, gilbert3 napisał(a):

Niestety diagnostyka na podnośniku nie za dużo wnosi do sytuacji, bo z każdego koła coś tam słychać.

Zdjąć klocki/zaciski i dopiero kręcić. 

Jeśli cisza to pojeździć jeszcze kilka miesięcy-problem będzie się nasilał i po jakimś czasie już da się w ten sposób zdiagnozować;]

może zaprząc do tego elektronikę? 

Mozna by dać przy piastach jakieś mikrofony i osłuchiwać w trakcie jazdy:)

Napisano

Jeśli jesteś pewny, że to nie opony to wymień oba  o ile nie kosztują majątku. 

Napisano

Część warsztatów ma rozpędzarki do kół, może warto poszukać i zdiagnozować na 100%.

Napisano
  • Autor
54 minuty temu, Waldek40 napisał(a):

podnieść auto i zakręcić kołem

Powiedz, że czytałeś co napisałem, czy za dużo tekstu ;]

7 godzin temu, sherif napisał(a):

Ten stetoskop to wystarczy taki jak wkleiłem wyżej?  

Napisano

Ten stetoskop to wystarczy taki jak wkleiłem wyżej?  

Wystarczy drewniany kij od miotły.
Jeden koniec przytykam do mocowania piasty a drugi do ucha.
Druga osoba kręci wtedy kołem.

Napisano
8 godzin temu, gilbert3 napisał(a):

Taki dylemat jest, bo huczy łożysko w tylnym kole... tylko nie wiadomo w którym. Zgodnie z zasadą jeden rabin powie tak, a drugi powie nie, mi wydaje się, że lewe, a mechanikowi że prawe. Dzieciom siedzącym z tyłu zadałem pytanie które - twierdzą, że chyba lewe (czyli wychodzi na moje), ale ręki nie dadzą sobie uciąć. Jest też taka opcja, że oba łożyska hałasują, choć nie za bardzo mi się chce w to wierzyć -ale i taką opcję biorę pod uwagę. 

I teraz tak, z mechanikiem nie mogę się dogadać w tej kwestii, zresztą trudno na niego naciskać, bo to dusza człowiek, jak zrobi prawe a się okaże, że nie ma racji, to umywa ręce - mówi, że to ode mnie zależy które ma wymienić i to zrobi - zresztą tak jak już wspomniałem nie ma gwarancji, że to nie oba łożyska są walnięte. Niestety diagnostyka na podnośniku nie za dużo wnosi do sytuacji, bo z każdego koła coś tam słychać.

Podsumowując: 

- jakie metody diagnostyki oprócz osłuchowej, może zaprząc do tego elektronikę? 

- wymieniać oba profilaktycznie, bo jeśli wysypało się jedno to wysypie drugie zaraz (nigdy nie miałem w swoich samochodach takiej awarii)? 

Nie dawno miałem podobny problem ,z tym że huczało prawe z przodu.mechanik podniósł koło zakręcił i juz było słychać że łozysko ,pózniej lewe i była cisza.Wymienił te zdiagnozowane na FAG i jest cisza..Generalnie na zimówkach było cicho zawsze,to wykluczyłem opony ..

Napisano

zerknij czy koła się normalnie kręcą, u mnie była ewidentna różnca między stronami, tam gdzie było zepsute kręciło się ciężej.

Napisano
12 godzin temu, mati_lecha napisał(a):

p.s.

Mam identyczny problem. Na początek chcę zmienić Koła tył z przodem. 

Jesteśmy na AK- sprzedaj gruza i kup nowego :old: a nie jakimś łożyskiem się przejmujesz.

A serio to u mnie metoda z jazdą po łuku bezbłednie wskazała łożysko w Golfie V.

I ciekawostka: lewe padło przy około 90kkm, prawe nadal fabryczne, przebeig ma 225kkm.

Napisano

Ściągnąć zacisk z klockami i dopiero kręcić, jak dalej nie ma różnicy to przyłożyć słynny stetoskop czyli kij od miotły[emoji106]

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka

Napisano
Czy ten konkretnie to nie wiem ale ogólnie tak. Tego typu

Wysłane z mojego SM-A536B przy użyciu Tapatalka

• 8 miesięcy później...
Napisano

Metofa " na pasy"

W tylu sida dorosła rozgarnięta rowo slyszaca na oba uszy osoba. Zakłada pas tylny raz z lewej strony raz z prawej. Zakłada w ten sposób że pas ma przechodzić przez głowę na ucho. (Wiem głupio to wyglada)

Z tej strony gdzie "glosniej" slychac tam lozysko do wymiany.

Mocowanie pasa (zwijacz) jest najczesciej* zamocowany nisko do karoseri w okolicach tylnego kola. Pas mimo ze z materiaku dość dobrze przenosci wibracje i dzwieki.

* ta metoda nie działa gdy zwijal jest zamontowanym w innym miejscu np zintegrowany z fotelem lub pod sufitem.