Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dane techniczne EV

Featured Replies

Napisano
  • Autor

dopisuje minusy i plusy -  teraz już każdy zgadnie 

- pojemność baterii (nie spotkałem jeszcze użytkownika EV który by na to nie narzekał ale tu naprawdę dodatkowe 20kWh było w sam raz)

- architektura 800V  (to jest przyszłość. Żadne tam aktywne grzanie czy chłodzeni to jest tylko plaster na strupa)

- piano black (co za osioł to wymyślił ani to ładne ani praktyczne - na szczęście folie z alli rozwiązują temat i można mieć matowy piano black)

- twarde górne wykończenie boczków drzwi (tuż przy szybie - często jeże z opartym tam łosięciem i nie jest to super komfortowe) 

- nawigacja (mapy google) proponuje stacje ładowania dopiero jak poziom na baterii spadnie poniżej 10%(wypadałoby wcześniej lub nawet na początku trasy wiedzieć gdzie zaleca ładowanie)

- słaba jakość obrazu z kamer 360

- brak bagażnika przedniego (jednak na brudne kable nie ma lepszego miejsca niż frunk) 

- sterowanie głośnością radia na konsoli poprzez przyciski +/- (co za kretyn daje pokrętło do zmiany kierunku przed tył a przyciski do głośności - powinno być odwrotnie) 

+ bardzo dobre wygłuszenie (naprawdę ciężko mi przypomnieć sobie auto w którym było tak cicho, absolutnie nic nie skrzypi, stuka, wszystko super sztywne i dobrze spasowane)

+ dużo miejsca (przy moich 190cm siadam za sobą i mam jeszcze "dwie pięści" przed kolanami, mam miejsce na stopy pod fotelem + możliwość pochylenia tylnej kanapy (kosztem bagażnika oczywiście))

+ zawieszenie i układ kierowniczy (sprężysty, dobrze wybiera nierówności, nie kładzie się na zakrętach, cichy, kierownica daje znać co się dzieje z kołami)

+ genialny układ zarzadzania temperaturą wewnątrz od klimatyzacji  (nic nadmiernie nie dmucha/szumi, wykrywa brak pasażerów jak nie są obecni i "obcina Klimę" dla nich poprzez sterowanie wydajnością wentylacji foteli po automatyczne włącznie/wyłączanie podgrzewania poszczególnych elementów (fotele, kierownica,...) tak że sam bym tym lepiej nie zarządzał. 

+ świetny ACC (równie dobry jak w volvo a tam naprawę świetnie to działa, żadnych duchów, nagłych hamowań, dystans od poprzedzającego auta można naprawdę zmniejszyć tak że sam bym się bał tak blisko jechać na zderzaku na drogach A czy S, asystent pasa prowadzi jak po sznurku i gdyby nie kamera wew. to można byłoby  naprawdę "czytać gazetę" podczas jazdy 

+ bezprzewodowy carplay i androidauto dział świetnie 

+ auto wycieraczki, auto świtała, czujniki parkowania, autohamowanie przed przeszkodą - wszystko działa jak powinno. 

+ możliwość wyłączenia i ściszenia wszystkich "przypominaczy" i dzwoneczków (poza niezapiętymi pasami)"

+ fizyczne przełączniki od większości funkcji 

+ prześwit ponad 20cm 

+ możliwość zamówienia fabrycznej płyty alu "pod silnik i dyfer"  

Napisano
20 minut temu, ppmarian napisał(a):

dopisuje minusy i plusy -  teraz już każdy zgadnie 

- pojemność baterii (nie spotkałem jeszcze użytkownika EV który by na to nie narzekał ale tu naprawdę dodatkowe 20kWh było w sam raz)

- architektura 800V  (to jest przyszłość. Żadne tam aktywne grzanie czy chłodzeni to jest tylko plaster na strupa)

- piano black (co za osioł to wymyślił ani to ładne ani praktyczne - na szczęście folie z alli rozwiązują temat i można mieć matowy piano black)

- twarde górne wykończenie boczków drzwi (tuż przy szybie - często jeże z opartym tam łosięciem i nie jest to super komfortowe) 

- nawigacja (mapy google) proponuje stacje ładowania dopiero jak poziom na baterii spadnie poniżej 10%(wypadałoby wcześniej lub nawet na początku trasy wiedzieć gdzie zaleca ładowanie)

- słaba jakość obrazu z kamer 360

- brak bagażnika przedniego (jednak na brudne kable nie ma lepszego miejsca niż frunk) 

- sterowanie głośnością radia na konsoli poprzez przyciski +/- (co za kretyn daje pokrętło do zmiany kierunku przed tył a przyciski do głośności - powinno być odwrotnie) 

+ bardzo dobre wygłuszenie (naprawdę ciężko mi przypomnieć sobie auto w którym było tak cicho, absolutnie nic nie skrzypi, stuka, wszystko super sztywne i dobrze spasowane)

+ dużo miejsca (przy moich 190cm siadam za sobą i mam jeszcze "dwie pięści" przed kolanami, mam miejsce na stopy pod fotelem + możliwość pochylenia tylnej kanapy (kosztem bagażnika oczywiście))

+ zawieszenie i układ kierowniczy (sprężysty, dobrze wybiera nierówności, nie kładzie się na zakrętach, cichy, kierownica daje znać co się dzieje z kołami)

+ genialny układ zarzadzania temperaturą wewnątrz od klimatyzacji  (nic nadmiernie nie dmucha/szumi, wykrywa brak pasażerów jak nie są obecni i "obcina Klimę" dla nich poprzez sterowanie wydajnością wentylacji foteli po automatyczne włącznie/wyłączanie podgrzewania poszczególnych elementów (fotele, kierownica,...) tak że sam bym tym lepiej nie zarządzał. 

+ świetny ACC (równie dobry jak w volvo a tam naprawę świetnie to działa, żadnych duchów, nagłych hamowań, dystans od poprzedzającego auta można naprawdę zmniejszyć tak że sam bym się bał tak blisko jechać na zderzaku na drogach A czy S, asystent pasa prowadzi jak po sznurku i gdyby nie kamera wew. to można byłoby  naprawdę "czytać gazetę" podczas jazdy 

+ bezprzewodowy carplay i androidauto dział świetnie 

+ auto wycieraczki, auto świtała, czujniki parkowania, autohamowanie przed przeszkodą - wszystko działa jak powinno. 

+ możliwość wyłączenia i ściszenia wszystkich "przypominaczy" i dzwoneczków (poza niezapiętymi pasami)"

+ fizyczne przełączniki od większości funkcji 

+ prześwit ponad 20cm 

image.png.1d048e5f38f09e96b1445d9566797b61.png

???

Napisano
11 minut temu, PawelWaw napisał(a):

???

bez zbednych wyglupow prosze
ja druga noc nie spie...

Napisano
44 minuty temu, PawelWaw napisał(a):

???

No, chyba ładne ma przyciski. Ok zawieszenie. Spoko prześwit. 

Napisano
  • Autor
Zostaje ID4 lub Enyaq. W sumie żadna różnica.

Pudło

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano

Pudło

Wyduś w końcu, @PawelWaw jak drugą nockę zarwie to w końcu mu odbije i zaliczy bana na AK[emoji6]

Wysłane z mojego SM-S928B przy użyciu Tapatalka

Napisano
4 godziny temu, ppmarian napisał(a):

+ prześwit ponad 20cm 

Pewnie Subaru Solterra.

Napisano
14 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Pewnie Subaru Solterra.

Bym się zwolnił z tego korpo następnego dnia. Rozumiem nadgodziny darmowe, praca w weekendy ale takim autem to niszczą pracownika. Przecież on będzie parkował to 3 ulice dalej.

Teraz już wiem czemu nie chciał się przyznać :lol:

Napisano
  • Autor

Pewnie Subaru Solterra.

Pudło

Podpowiedź na focie 7a70c1f3a42c5d6b89ae2e0a8c5e6abf.jpg

Napisano
12 minut temu, ppmarian napisał(a):

Pudło

Podpowiedź na focie 7a70c1f3a42c5d6b89ae2e0a8c5e6abf.jpg

Czyli wygrałem.  :narcyz:

W elektryki to ja jestem najlepszy na świecie niestety. :wazniak:

I to pomimo, że takiej Toyoty to bym Kia'em nie tknął. ;]

Napisano
  • Autor

Czyli wygrałem.  default_001.gif

W elektryki to ja jestem najlepszy na świecie niestety. default_wazniak.gif

I to pomimo, że takiej Toyoty to bym Kia'em nie tknął. default_zlosnik.gif

Wygrał pan talon na balon

Auto nie jest złe. Na początku swojej kariery było tragicznie słabe

Po ostatnim kwietniowo/majowym updacie powiem że średnie jeśli o efektywność i średnio słabe jeśli chodzi o prędkość ładowania ale napewno bije na głowę konkurencję cenową wyciszeniem, jakością wykonania, przestrzenią w środku i konserwatywną (w pozytywnym znaczeniu) obsługa.

Można też mieć zastrzeżenia że jak na EV jest wolne ale po przesiadce z 250KM tbenzyny nie czuć tego a wręcz przeciwnie jest szybkie …do 160km/h default_smile.gif

I jeszcze raz napiszę EV6 jest lepsze a zarazem jest najlepszym EV na rynku

Głównie poprzez architekturę 800V i równie dobre (subiektywnie dla mnie odrobinę gorsze) jeśli chodzi o prowadzenie, jakość wykończenia czy wyciszenie ale dwa oczka wyżej od najbrzydszej mydelniczki czyli Y

Nowa Y może namieszać i może to być moje kolejne EV (Toyota jest na 2 lata) nie mówię nie. Obecna wygląda bardzo źle i ma ceratę oraz jet głośna jak to poprawia to… kto wie

Zobaczy też co będzie z Toyota zimą bo na teraz po 3 miesiącu jazdy jestem zadowolony a podchodziłem do niej jak do jeża ( mocno uprzedzony tym co zobaczyłem na YT - jeszcze ze starym i przed odstanymi softem)

80% przebiegu robię w ramach ładowania w firmie pozostałe 10% w domu i reszta na szybkich ale max 1 ładowanie na CCS w trasie - zwyczajnie szkoda mi czasu i dalej wolę jechać dieslem (najczęściej z rowerami czy zimą z boxem będzie)

Nie dieselu nie zarasta pajęczyna jak co poniektórzy wróżyli

Napisano
12 minut temu, ppmarian napisał(a):

Wygrał pan talon na balon

Auto nie jest złe. Na początku swojej kariery było tragicznie słabe

Po ostatnim kwietniowo/majowym updacie powiem że średnie jeśli o efektywność i średnio słabe jeśli chodzi o prędkość ładowania ale napewno bije na głowę konkurencję cenową wyciszeniem, jakością wykonania, przestrzenią w środku i konserwatywną (w pozytywnym znaczeniu) obsługa.

Można też mieć zastrzeżenia że jak na EV jest wolne ale po przesiadce z 250KM tbenzyny nie czuć tego a wręcz przeciwnie jest szybkie …do 160km/h :)

Głównie poprzez architekturę 800V i równie dobre (subiektywnie dla mnie odrobinę gorsze) jeśli chodzi o prowadzenie, jakość wykończenia czy wyciszenie ale dwa oczka wyżej od najsilniejszej mydelniczki Y

Nowa Y może namieszać i może to być moje kolejne EV (Toyota jest na 2 lata) nie mówię nie. Obecna wygląda bardzo źle i ma ceratę oraz jet głośna jak to poprawia to… kto wie

Zobaczy też co będzie z Toyota zimą bo na teraz po 3 miesiącu jazdy jestem zadowolony a podchodziłem do niej jak do jeża ( mocno uprzedzony tym co zobaczyłem na YT - jeszcze ze starym i przed odstanymi softem)

80% przebiegu robię w ramach ładowania w firmie pozostałe 10% w domu i reszta na szybkich ale max 1 ładowanie na CCS w trasie - zwyczajnie szkoda mi czasu i dalej wolę jechać dieslem (najczęściej z rowerami czy zimą z boxem będzie)

Dobrze, że talon na balon a nie na bz4x.  Ufff.... ;]

Ta Toyota jest taka cicha, bo przeważnie nigdzie nie jeździ. Nie jeździ, bo ma marginalny zasięg a do tego nie może korzystać z SCh. ;)

Toyota zrobiła tego elektryka tylko po to, aby udowodnić, że EV się do niczego nie nadają. Nawet nazwy nie chciało im się wymyślić. ;]

Szkoda, że ktoś, kto wybierał w Twojej korpo auta, kompletnie nie zna się na EV. Zgaduję, że wzięli Toyotę, bo robi niezłe spalinowe. Trochę tak, jakby kupić kalosze adidasa, bo adidas robi dobre buty do piłki. ;]

Wcale się nie dziwię, że nie ma na dieslu pajęczyn, bo bz4x kiepski EV a i Twoje potrzeby wakacyjno-weekendowe są wybitnie dizlowe. 

W każdym razie, cieszę, że jesteś zadowolony i bym zadraszczał darmowej karty do ładowań na GW (gdybym żył w ojczyźnie). :ok:

Napisano
1 minutę temu, HelixSv napisał(a):

To BZ4X lata na 800V? Myślałem że na 400.

Napisano
22 minuty temu, HelixSv napisał(a):

Ta Toyota jest taka cicha, bo przeważnie nigdzie nie jeździ. Nie jeździ, bo ma marginalny zasięg a do tego nie może korzystać z SCh. ;)

Toyota zrobiła tego elektryka tylko po to, aby udowodnić, że EV się do niczego nie nadają. Nawet nazwy nie chciało im się wymyślić. ;]

Szkoda, że ktoś, kto wybierał w Twojej korpo auta, kompletnie nie zna się na EV. Zgaduję, że wzięli Toyotę, bo robi niezłe spalinowe. Trochę tak, jakby kupić kalosze adidasa, bo adidas robi dobre buty do piłki. ;]

Wcale się nie dziwię, że nie ma na dieslu pajęczyn, bo bz4x kiepski EV a i Twoje potrzeby wakacyjno-weekendowe są wybitnie dizlowe. 

W każdym razie, cieszę, że jesteś zadowolony i bym zadraszczał darmowej karty do ładowań na GW (gdybym żył w ojczyźnie). :ok:

Ta toyota to najgorszy EV na rynku ?

Zasięg jak egolf ???

Napisano
  • Autor

Ta toyota to najgorszy EV na rynku ?
Zasięg jak egolf ???

Ta Toyota jest taka cicha, bo przeważnie nigdzie nie jeździ. Nie jeździ, bo ma marginalny zasięg a do tego nie może korzystać z SCh. [emoji6]

Robię powtarzalne +450km dookoła komina i uczciwe 300km na S czy A przy v 120km/h

Przed update ciężko było wykręcić odpowiednio 400 i 250

I trzeba się nauczyć tylko że zero % baterii w toyocie to jeszcze bezpieczne 30km (zasięgi ww nie są z wykorzystaniem tego “bufora”)

BTW na moje potrzeby weekendowo - urlopowe to jeszcze EV nie ma chyba na rynku ;)

A dlaczego wybrali toyoty? Pewnie musiala nieźle gacie sciągnąć + dobra oferta przez swój bank i rata wyszła kosmicznie niska

Napisano
1 godzinę temu, ppmarian napisał(a):

Robię powtarzalne +450km dookoła komina i uczciwe 300km na S czy A przy v 120km/h

Przed update ciężko było wykręcić odpowiednio 400 i 250

I trzeba się nauczyć tylko że zero % baterii w toyocie to jeszcze bezpieczne 30km (zasięgi ww nie są z wykorzystaniem tego “bufora”)

BTW na moje potrzeby weekendowo - urlopowe to jeszcze EV nie ma chyba na rynku ;)

A dlaczego wybrali toyoty? Pewnie musiala nieźle gacie sciągnąć + dobra oferta przez swój bank i rata wyszła kosmicznie niska

Wszystko się zgadza. Auto najlepsze ;]

A zużycie prundu ma mniejsze niż we wszelkich możliwych testach, w krórych piszą, że dojechać do 250km na trasie to cud ;]

Pomimo tego, że nie miałeś żadnego wyboru i wpływu na to co będzie...i tak wyszło najlepsze :hehe:

Napisano
  • Autor

gdzie napisałem ze najlepsze i o jakich testach piszesz? Tych po kwietniu/maju ? 

250km  tak jak robisz kolejny strzał już nie ze 100% tylko 80%

Napisano
17 godzin temu, ppmarian napisał(a):

Całe szczęście, bo nie blokujesz ładowarek tym wyrobem EVpodobnym 😁

Czyli typowe korpo z wyrobem dla korpo , dramat w sumie 😅 Ale przewidywalnie 😁

W sumie dobrze, bo będą informacje z pierwszej ręki, a sporo poprawili, choć nadal całościowe słabe po prostu jako EV.

17 godzin temu, ppmarian napisał(a):

Proszę o oprawienie tego w ramkę, dziękuję 😌

Aha, i @formatowi wydruk nad biurkiem powiesić, bo najmocniej mnie wspiera 😁

Napisano
  • Autor
Proszę o oprawienie tego w ramkę, dziękuję [emoji18]

Aha, i @formatowi wydruk nad biurkiem powiesić, bo najmocniej mnie wspiera [emoji16]

Ja bym to określić skrojone pod klienta który przesiada się z innej toyoty

To nie jest auto które celuje w target generacji z czy nawet Y default_wink.gif

Tu ma być cicho wygodnie dużo miejsca i możliwie tradycyjnie jak na EV

Napisano
57 minut temu, ppmarian napisał(a):

Ja bym to określić skrojone pod klienta który przesiada się z innej toyoty

Przyszedł z innego korpo, i żeby szoku nie doznał 😁

Ma to sens 😎

Napisano
  • Autor
Przyszedł z innego korpo, i żeby szoku nie doznał [emoji16]
Ma to sens [emoji41]

Najpierw spóźnili się z dostawą to dostarczyli zastępcze potem zawołali na nowy soft - bawili się ok tygodnia bo się bidulinki zakorkowali

zastępczymi corollkami przez camry po higlandera trochę pojeździłem i stąd taki wniosek

2 kwestia to w szoku jestem jakie rezerwy i bufory bezpieczeństwa są zaszyte w sofcie

Nie do poznania jest wersja z przed aktualizacji do tej po - jakby dołożyli ponad 10kWh baterii i uruchomili chłodzenie/grzanie (które de facto zawsze przecież było)

Napisano
34 minuty temu, ppmarian napisał(a):

Najpierw spóźnili się z dostawą to dostarczyli zastępcze potem zawołali na nowy soft - bawili się ok tygodnia bo się bidulinki zakorkowali

zastępczymi corollkami przez camry po higlandera trochę pojeździłem i stąd taki wniosek

2 kwestia to w szoku jestem jakie rezerwy i bufory bezpieczeństwa są zaszyte w sofcie

Nie do poznania jest wersja z przed aktualizacji do tej po - jakby dołożyli ponad 10kWh baterii i uruchomili chłodzenie/grzanie (które de facto zawsze przecież było)

Niekoniecznie te bufory muszą być przypadkowe. Od dawna wiele rzeczy w autach zostawia się już przygotowane do ewentualnych liftingów.

Napisano
39 minut temu, Ryb napisał(a):

Niekoniecznie te bufory muszą być przypadkowe. Od dawna wiele rzeczy w autach zostawia się już przygotowane do ewentualnych liftingów.

A mogli by kasować $$$ jak Tesla za odblokowanie dodatkowej pojemności baterii :jem:

Napisano
51 minut temu, Ralph78 napisał(a):

A mogli by kasować $$$ jak Tesla za odblokowanie dodatkowej pojemności baterii :jem:

Muszą się jeszcze wiele nauczyć. Ciekawe czy Muzg każe sobie płacić gdy już naprawi wycieraczki. 

Napisano
4 minuty temu, Ryb napisał(a):

Muszą się jeszcze wiele nauczyć. Ciekawe czy Muzg każe sobie płacić gdy już naprawi wycieraczki. 

Za matrixy trzeba było to pewnie i za wycieraczki :jem:

Napisano
3 minuty temu, Ryb napisał(a):

Cytując klasyka :jem: , jest duża szansa:mlotek:

image.png.b0c3d2dc62fb689dfd06c029dc9f59d1.png

Napisano
55 minut temu, Ryb napisał(a):

Ciekawe czy Muzg każe sobie płacić gdy już naprawi wycieraczki. 

Mam nadzieję że ich nie usunie całkiem w ramach optymalizacji 

Napisano
53 minuty temu, slawekw napisał(a):

Mam nadzieję że ich nie usunie całkiem w ramach optymalizacji 

To nie takie głupie, skoro i tak nie działały to można by obciąć koszty. Fani będą zachwyceni, wymiana piór spadnie z listy czynności serwisowych.

;]

Napisano
22 minuty temu, ppmarian napisał(a):

Wrzucam tu jako ciekawostkę d5c1d9689754cc68e47a56b473239dd2.jpg

co chcesz udowodnic ? ze jednak jest gorsza toyota niz twoja ? ;]

Napisano
  • Autor

Dobrze się czujesz ?

Napisano
Teraz, ppmarian napisał(a):

Dobrze się czujesz ?

wysmienicie :jem:

czemu jestes taki niemily ? :(

Napisano
  • Autor

wysmienicie default_food.gif
czemu jestes taki niemily ? [emoji20]

Nie rób idioty z siebie…

To nie HP

Napisano
4 minuty temu, ppmarian napisał(a):

Nie rób idioty z siebie…

To nie HP

jeszcze obraza, za mily bylem dla Ciebie ;]

Napisano
30 minut temu, PawelWaw napisał(a):

Z tych obrazków wynika, że wszystkie Toyoty mają taką samą długość tylko Highlander ma najmniejsze kółka.

:skromny:

Napisano
  • Autor

Z tych obrazków wynika, że wszystkie Toyoty mają taką samą długość tylko Highlander ma najmniejsze kółka.
:skromny:

Tak…8ecc23e8d490f5546720cfa74af77720.jpg

Napisano
8 minut temu, ppmarian napisał(a):

No dobra, ale o co chodzi z tym zestawieniem w kontekscie EV? :nie_wiem:

Napisano
  • Autor

No dobra, ale o co chodzi z tym zestawieniem w kontekscie EV? :nie_wiem:

6b917ef6f0bcaae9442eeb0606e999bd.jpg

Napisano
Teraz, ppmarian napisał(a):

6b917ef6f0bcaae9442eeb0606e999bd.jpg

Ok, faktycznie ciekawe :hehe:

Napisano
56 minut temu, ppmarian napisał(a):

To teraz popatrz jeszcze o ile krótszy jest na tym obrazku odcinek oddający rozstaw osi Highlandera względem BZ4X.

Napisano
  • Autor

To teraz popatrz jeszcze o ile krótszy jest na tym obrazku odcinek oddający rozstaw osi Highlandera względem BZ4X.

Pełna zgoda ze skala jest „lekko” zaburzona ale przyznasz że na wyrost stwierdziłeś że na obrazku długości są takie same

Napisano
21 minut temu, ppmarian napisał(a):

Pełna zgoda ze skala jest „lekko” zaburzona ale przyznasz że na wyrost stwierdziłeś że na obrazku długości są takie same

Moje stwierdzenie było żartem bo na pierwszy rzut oka widać, że te obrazki w ogóle nie trzymają skali.

:ok:

Napisano
20 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

wysmienicie :jem:

czemu jestes taki niemily ? :(

czemu troske o Twoje samopoczucie odbierasz jako bycie niemilym? :)

Napisano
19 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Ok, faktycznie ciekawe :hehe:

Z obrazka wynika, że jedno auto jest najlepsze we wszystkim. Wiadomo które ;]

Napisano
24 minuty temu, kravitz napisał(a):

czy mi sie wydaje ze smiejecie sie z @ppmarian ???

Napisano
19 godzin temu, Ryb napisał(a):

Moje stwierdzenie było żartem bo na pierwszy rzut oka widać, że te obrazki w ogóle nie trzymają skali.

:ok:

Skala skalą, ale najważniejsze że te najnowocześniejsze napędy hybrydowe są samoładujące! :old: 

Napisano
7 minut temu, format napisał(a):

Skala skalą, ale najważniejsze że te najnowocześniejsze napędy hybrydowe są samoładujące! :old: 

Wiem, lekarze to polecają. Nie podali tylko którzy. No bo ten od Nubirskiego na przykład to na pewno.

;l

Napisano
  • Autor

Z tym 3 wybrałbym highlandera o ile byłaby do niego dodana karta flotowa na paliwo