Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dodatkowe zabezpieczenie auta

Featured Replies

Napisano

Auto rocznik 2021 z systemem bezkluczykowym. 

Co radzicie do dodatkowego zabezpieczenie ? 

- canlock

- własny patent (czyli gdzie zamontować, bo ten co montuje wie jak go rozbroić) 

- ..... ? 

Napisano

Seo Canblue[emoji106]

Wysłane z mojego RMX2170 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Canlock albo tańszy seo canblue.

Tylko musi być jakiś polecany zakład, żeby nie był to montaz standardowy.

Napisano
42 minuty temu, Raku napisał(a):

- ..... ? 

Prędzej czy później i tak ktoś to napisze - dobre AC/KR ;] (zakładam, że masz, ale to chyba najlepsze zabezpieczenie)

Ja tam bym chciał, żeby mojego gwizdnęli, ale jakoś nie ma chętnych.

Możesz też wsadzić gdzieś AirTag'a. Nie wiem czy nadal tak robią, ale kiedyś złodzieje najpierw przestawiali samochody na inne osiedle, żeby sprawdzić czy nie mają lokalizatora.

Napisano

Jak nie Koreańczyk i nie mieszkasz w Mazowieckim to nic.

Napisano

Napisano
  • Autor

Tylko ostatnio przeczytałem, że zabezpieczenia na can łatwo się dezaktywuje puszczając napięcie 14 v na can właśnie.
Nie wiem czy to prawda, ale jeśli tak to kiepsko

Wysłane z mojego CPH2145 przy użyciu Tapatalka

Napisano

a nie najprościej jakiś ukryty mikrowyłącznik i odcięta pompa paliwa? stare proste, bez dodatkowej elektroniki żeby się nie psuła a działa.

Napisano

Zalezy od marki i patentów na ich jumę. 

• Jak podmieniają ECU to zabezpieczyć do niego dostęp
  • jak wpinają w OBD to ukryć/przenieść gniazdo
  • Jak biorą walizką to deaktywowac otwieranie z klamki (choc to degraduje komfort uzytowania niestety)
  • Dodac jakis dodatkowy immo
  • Dobrze ubezpieczyc
Napisano

Najlepsze rozwiązanie, to niestety to, które sami wymyślimy. Ukryty wyłącznik, odcięty jakiś prosty układ, nawet głupi przewód sterujący elektromagnesem rozrusznika.

Napisano
15 godzin temu, Raku napisał(a):
16 godzin temu, Henzir napisał(a):
Ja mam to:
https://orllo.pl/lokalizator-samochodowy-alarm-gps-track1.html

Myślę też o bear locku.

Za łatwo zagłuszyć

Ok, skoro GPS nie, to co powiecie na  bear lock?

W zasadzie rozwiązanie mechaniczne, więc elektroniką go nikt nie unieszkodliwi 🙂

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Henzir napisał(a):

W zasadzie rozwiązanie mechaniczne, więc elektroniką go nikt nie unieszkodliwi 🙂

mam w aucie z 2007 r. - nie pamiętam czy zapinałem więcej niż 2 razy

Napisano
1 godzinę temu, Raku napisał(a):
3 godziny temu, Henzir napisał(a):

Ja mam w aucie z 2017r i zapinam dość często, szczególnie jak jestem dalej od domu lub parkuje na dłużej 🙂

Bardziej interesuje mnie kwestia skuteczności, czy na to złodzieje też mają jakiś patent.

Napisano
10 godzin temu, kaczorek79 napisał(a):

Najlepsze rozwiązanie, to niestety to, które sami wymyślimy. Ukryty wyłącznik, odcięty jakiś prosty układ, nawet głupi przewód sterujący elektromagnesem rozrusznika.

kiedys tak miałem w Audi 90 elektomagnez ,przykładałem do obudowy stacyjki i kontrolki startowały

Napisano
12 godzin temu, kaczorek79 napisał(a):

a tak zeby nie stracic gwarancji?

Napisano
59 minut temu, deszczowyRoman napisał(a):

a tak zeby nie stracic gwarancji?

Jeżeli zabezpieczenie będzie miało typowo elektryczne odcięcie i będzie dobrze ukryte, to co ma do tego gwarancja? Padnie coś na gwarancji, to oddajesz auto na reklamację, a zabezpieczenie pozostawiasz nieaktywne.

Napisano
W dniu 30.10.2023 o 22:22, Raku napisał(a):

Za łatwo zagłuszyć

Są radiowe, które bardzo trudno zagłuszyć, tym bardziej że nadajnik jest aktywny jedynie podczas alarmu. Znajomy ma taki system, kupił wraz z 3letnim abonamentem. Firma ma swoją grupę szybkiego reagowania i w razie czego to szukają.  Dodatkowo odcina zdalnie zapłon i rozrusznik.

Napisano
  • Autor
Są radiowe, które bardzo trudno zagłuszyć, tym bardziej że nadajnik jest aktywny jedynie podczas alarmu. Znajomy ma taki system, kupił wraz z 3letnim abonamentem. Firma ma swoją grupę szybkiego reagowania i w razie czego to szukają.  Dodatkowo odcina zdalnie zapłon i rozrusznik.
https://jammery.pl/

Pełno reklam, urządzenia tanie można kupić wszędzie.

Napisano
36 minut temu, Raku napisał(a):

https://jammery.pl/

Pełno reklam, urządzenia tanie można kupić wszędzie.

To nie jest gps ani gsm.

Napisano
To nie jest gps ani gsm.
Inaczej, oprócz GSM i GPS te urządzenia mają jeszcze łączność radiową poprzez którą może się połączyć z innymi takimi urządzeniami i przekazać swoją lokalizację (np. skradzione auto przewożone w kontenerze mija na drodze inne auto z takim urządzeniem) lub też z odbiornikiem grupy reagowania np. w helikopterze czy samolocie [emoji106]

pozdr.

Napisano
9 minut temu, leszcz napisał(a):

Inaczej, oprócz GSM i GPS te urządzenia mają jeszcze łączność radiową poprzez którą może się połączyć z innymi takimi urządzeniami i przekazać swoją lokalizację (np. skradzione auto przewożone w kontenerze mija na drodze inne auto z takim urządzeniem) lub też z odbiornikiem grupy reagowania np. w helikopterze czy samolocie emoji106.png

pozdr.

Tak, ale to są inne częstotliwości niż gsm czy gps. Poza tym, transmisja jest w przypadku powiadomienia a nie jak przy gps cały czas co łatwo namierzyć.

Napisano
Tak, ale to są inne częstotliwości niż gsm czy gps. Poza tym, transmisja jest w przypadku powiadomienia a nie jak przy gps cały czas co łatwo namierzyć.
Zgadza się [emoji106]

• 7 miesięcy później...
Napisano

Odkopuję wątek - jaki lokalizator quasi-pasywny polecacie? Quasi bo chodzi mi o taki, co się wybudza co 24h lub częściej, zależy jak ustawimy i wysyła pozycję przez GSMa. Taki, do którego można włożyć własną kartę SIM. I najlepiej żeby z rok-dwa działał na baterii i widział GPSa przez blachę auta (wrzucony np. tam gdzie aku albo za światło czy coś). I najlepiej taki za który nie trzeba płacić abonamentu.

Napisano
44 minuty temu, twinsen napisał(a):

Odkopuję wątek - jaki lokalizator quasi-pasywny polecacie? Quasi bo chodzi mi o taki, co się wybudza co 24h lub częściej, zależy jak ustawimy i wysyła pozycję przez GSMa. Taki, do którego można włożyć własną kartę SIM. I najlepiej żeby z rok-dwa działał na baterii i widział GPSa przez blachę auta (wrzucony np. tam gdzie aku albo za światło czy coś). I najlepiej taki za który nie trzeba płacić abonamentu.

Rok dwa na baterii? Ty się powinieneś cieszyć jak znajdziesz coś co tydzień pochodzi na własnej baterii.

Napisano
Teraz, bengamin napisał(a):

Rok dwa na baterii? Ty się powinieneś cieszyć jak znajdziesz coś co tydzień pochodzi na własnej baterii.

Reklamują takie co działają 100,200,720 dni... To szukam kogoś kto może to potwierdzić. Oczywiście w trybie uśpienia, raport raz na 24h powiedzmy.

Napisano
1 minutę temu, twinsen napisał(a):

Reklamują takie co działają 100,200,720 dni... To szukam kogoś kto może to potwierdzić. Oczywiście w trybie uśpienia, raport raz na 24h powiedzmy.

Skoro tak twierdzisz to sam byłbym zainteresowany, pokaż co to za urządzenia co 720 dni będą działały na własnym zasilaniu. Mnie by wystarczyło nawet 180 dni ale zgodnie z posiadaną przezmnie być może nieaktualną wiedzą to takiego urządzenia nie udało mi się znaleść.

Napisano
1 minutę temu, bengamin napisał(a):

Skoro tak twierdzisz to sam byłbym zainteresowany, pokaż co to za urządzenia co 720 dni będą działały na własnym zasilaniu. Mnie by wystarczyło nawet 180 dni ale zgodnie z posiadaną przezmnie być może nieaktualną wiedzą to takiego urządzenia nie udało mi się znaleść.

Ja się na tym nie znam, szukam ;] Tutaj patrz to: https://sklep.teltronic.pl/pl/p/Lokalizator-GP940-Bateria-do-2-lat-730-dni-MINI-GPS-idealny-do-ukrycia-CZARNA-SKRZYNKA/131?cd=21364898348&ad=163296977677&kd=&gad_source=1&gclid=CjwKCAjw34qzBhBmEiwAOUQcF7tCjNltRA8m31YlgFSYEVqpfwJOI4Ni_1U7uZocvFJxXBeleBBG_xoCrWcQAvD_BwE

Napisano
2 minuty temu, twinsen napisał(a):

Jeżeli coś więcej będziesz wiedział to podziel się prosze. Urządzenie w opisie brzmi świetnie.

Jednak trochę obawiam się po opisie że łamie prawa fizyki.

TK102 znajdziesz już za 10zł + Orange na rok czasu 50PLN ale bateria trzyma 4 dni, podpięty pod power bank 20000 żyje 3 miesiące

GPS MK02 lub klon ST-901 na podpiętym aku pojemność 12Ah w 2 miesiące rozładowują aku ale lokalizacja na żywo.

Znalazłem jeszcze inne opcje ale tu już urządzenia w cenie powyżej 1k PLN i abonament 10 PLN miesięcznie. Niestety też zasilanie max 2 tygodnie przy odłączonym aku.

Napisano
15 godzin temu, twinsen napisał(a):

Trochę mieszasz. Chcesz wkładać własną kartę SIM ale nie płacić .. tak to nawet w Erze nie ma ;).

Oczywiście są lokalizatory z kartą SIM sprzedającego przedpłaconą z góry, wtedy cena jest odpowiednio z górką większa.

Tutaj masz proste tego typu urządzenia:

https://mking.pl/lokalizatory-gps/

Trochę widze podrożały, bo 2lata temu kupowałem MK67 za coś deko ponad 60zł. Ja wybrałem wersje z przekaźnikiem odcinającym zapłon i podpinanym pod 12V auta. Dodatkowo ma to slot na sim, wystarczy prosty prepaid i masz transmisje danych/smsy za dosłownie kilka zł (w exVirgin AFAIR 3zł/m). Dodatkowo jest to bardzo małe. Jest do tego apka, z historią, przebiegami, itd.

Napisano
Godzinę temu, sherif napisał(a):

Trochę mieszasz. Chcesz wkładać własną kartę SIM ale nie płacić .. tak to nawet w Erze nie ma ;).

Oczywiście są lokalizatory z kartą SIM sprzedającego przedpłaconą z góry, wtedy cena jest odpowiednio z górką większa.

Tutaj masz proste tego typu urządzenia:

https://mking.pl/lokalizatory-gps/

Trochę widze podrożały, bo 2lata temu kupowałem MK67 za coś deko ponad 60zł. Ja wybrałem wersje z przekaźnikiem odcinającym zapłon i podpinanym pod 12V auta. Dodatkowo ma to slot na sim, wystarczy prosty prepaid i masz transmisje danych/smsy za dosłownie kilka zł (w exVirgin AFAIR 3zł/m). Dodatkowo jest to bardzo małe. Jest do tego apka, z historią, przebiegami, itd.

o tym piszesz? 😀

gps.jpg

Napisano
16 godzin temu, twinsen napisał(a):

To jest całkowicie bez sensu. Teraz każdy złodziej wsiada do auta z zagluszaczem. To się nadaje do śledzenia żony a nie auta po kradzieży. 

Napisano
W dniu 31.10.2023 o 15:44, Raku napisał(a):

Mialem w autach od 1995 do 2016 roku - zapinalem w zasadzie zewsze - najwygodniejszy byl  "bolec" ktorego nie trzeba bylo nigdzie wkladać - tylko przekręcalo się o 180 stopni - bez klucza (no odpiecie to już tylko z kluczem )

od 2016 roku uwierzylem w AC

Napisano
6 godzin temu, bengamin napisał(a):

o tym piszesz? 😀

Korzystam z apki.

Napisano
50 minut temu, arek_m napisał(a):

Ciekawe jak jest z CanLock .Czy komus juz buchneli auto.

O właśnie wiedziałem że o czymś zapomniałem...

Napisano
W dniu 8.06.2024 o 20:55, PawelWaw napisał(a):

O właśnie wiedziałem że o czymś zapomniałem...

Gdybym miał auto nowsze ,to pewnie bym to załozył na próbę.

Napisano
W dniu 30.10.2023 o 21:56, Raku napisał(a):

Auto rocznik 2021 z systemem bezkluczykowym. 

Co radzicie do dodatkowego zabezpieczenie ? 

- canlock

- własny patent (czyli gdzie zamontować, bo ten co montuje wie jak go rozbroić) 

- ..... ? 

AC i cieszyć się życiem.

Napisano
W dniu 30.10.2023 o 22:46, camel00 napisał(a):

Możesz też wsadzić gdzieś AirTag'a. Nie wiem czy nadal tak robią, ale kiedyś złodzieje najpierw przestawiali samochody na inne osiedle, żeby sprawdzić czy nie mają lokalizatora.

Nadal auta stygną.

Napisano
23 minuty temu, prawoimotoryzacja napisał(a):

AC i cieszyć się życiem.

Szczególnie, jak najpierw poczekasz 1-2 miesiące na $$$ a potem dołożysz kilkanaście/kilkadziesiąt kPLN żeby kupić nowe bo zdrożały ;)

Napisano
30 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Szczególnie, jak najpierw poczekasz 1-2 miesiące na $$$ a potem dołożysz kilkanaście/kilkadziesiąt kPLN żeby kupić nowe bo zdrożały ;)

Przy czym z dużym prawdopodobieństwem kupisz samochód obiektywnie gorszy, jak to bywa teraz z nowymi modelami (Golf 8 vs 7.5, nowy Duster). 

Napisano
37 minut temu, wladmar napisał(a):

Przy czym z dużym prawdopodobieństwem kupisz samochód obiektywnie gorszy, jak to bywa teraz z nowymi modelami (Golf 8 vs 7.5, nowy Duster). 

Akira nowy Duster to wg mnie dzien do nocy, na korzyść nowego :ok:

Napisano
6 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Akira nowy Duster to wg mnie dzien do nocy, na korzyść nowego :ok:

Ma gorsze silniki, ale może nadrabia plastikami w środku. Kia i Hyundai (i Subaru) mają teraz obniżoną moc silników w tych samych modelach. Jest gorzej, a drożej. W kontekście odszkodowania jest strata. 

Edytowane przez wladmar

Napisano
Godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

Wolisz odzyskać wrak?

Często lepiej już nie dostać odzyskanego samochodu.

Te wszystkie zabezpieczenia i zarazem utrudnienia w codziennym funkcjonowaniu, i tak finalnie są guzik warte.

Jeszcze broni się śpioch.

Napisano
Teraz, wladmar napisał(a):

Ma gorsze silniki, ale może nadrabia plastikami w środku. 

Co Ty tak z tymi silnikami? Rajdówka to nigdy nie była i nie do tego go zrobili.