Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Passat B8 2017 Biturbo co to warte

Featured Replies

Napisano
50 minut temu, Elephant napisał(a):

Uczepiliscie się a ja wyraźnie napisałem - "Akurat dojazdy do pracy, poranne korki, normalna codzienna jazda".

Że szybka ta trasa czy wolna, że nie pasuje?

Taka typowo miejska bym powiedział. 

Napisano
1 minutę temu, Mike_wwl napisał(a):

Taka typowo miejska bym powiedział. 

Z rana jakieś 10-15 km\h w korku, wracając ok. 14tej  Modlińska + 3 km tt średnia pewnie trochę wyższa (50-60 km\h?} o ile nie ma jakiegoś dzwona.

Jak wiesz bardzo specyficzna droga i bardzo mocno różne prędkości na niej. Ale tak jak napisałem - codzienne moje jeżdżenie - praca, dom, sklep, itd.....

Napisano

A co do tematu. Bi turbo ma sens jak lubisz depnąć bo auto naprawdę się zbiera ale też więcej sporo pali.

Na dupowozik w zupełności wystarczy 190PS a na tanie wożenie się podstawa czyli 150PS. 

Napisano
W dniu 30.04.2024 o 18:22, torelek napisał(a):

Co ty tam za silnik masz? Moje pali mniej, a automat i 4 łapy.

240 BiTDI - te dwie turbiny żrą paliwo ja porąbane. Jedynie w Szwajcarii udało mi się zejść do 4,8-5,2, ale tam są na autostradach ogarniczenia typu 70 czy 80, a przeważnie jedzie się max 110. Trasa Berno-Zurch-Berno np.

W dniu 1.05.2024 o 07:02, deszczowyRoman napisał(a):

Ile.masz koni?

Automat?

240KM, automat.

Napisano
2 godziny temu, twinsen napisał(a):

240 BiTDI - te dwie turbiny żrą paliwo ja porąbane. Jedynie w Szwajcarii udało mi się zejść do 4,8-5,2, ale tam są na autostradach ogarniczenia typu 70 czy 80, a przeważnie jedzie się max 110. Trasa Berno-Zurch-Berno np.

240KM, automat.

Zmień na 335d/340d

Pali mniej niż twoje, a nawet nie wyobrażasz sobie jaką to zrobi miazgę z takiego Passata.

Napisano
16 minut temu, torelek napisał(a):

Zmień na 335d/340d

Pali mniej niż twoje, a nawet nie wyobrażasz sobie jaką to zrobi miazgę z takiego Passata.

Nienawidzę BMW, na całym świecie kojarzy się ze zyebami. Wybacz.

Napisano
4 godziny temu, twinsen napisał(a):

Nienawidzę BMW, na całym świecie kojarzy się ze zyebami. Wybacz.

Dlatego też zaproponowałem ;]

• 5 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

Wróciłem do tego tematu, bo kupiłem ten samochód. Dokładnie ten sam, który oglądałem.

Chciałem się podzielić spostrzeżeniami, bo dużo osób się wypowiadało, więc może komuś się przyda.

Auto kupiłem przy przebiegu 141 tys. aktualnie 147. Finalnie wyszło 75 tys. bo miało kilka mankamentów (wymiana blotnika, lampy, cienowanie itd.) generalnie nic strasznego. Dobra wersja, Rline zewnętrzny, virtual, 2.0 240, 4x4, dsg dq500.

Na start:

- Układ hamulcowy przód i tył ( tarcze + klocki) ok1250 wymiana we własnym zakresie,

- wyciągnięcie woreczka silikat i zastąpienie go wkładem, ok 50 zł

- wymiana paska wielorowkowego continental 40 zł

- wycieraczki same gumki przód tył 35 zł

- dorobienie kluczyka 800 zł ( dostałem tylko jeden)

- wymiana sprężyn tył ( zaraz po zakupie pękła po kilku dniach) 600 zł z ustawieniem zbieżności.

- program dsg - shift pointy 1200 zł

- dodatkowe duperele poprawiające moje samopoczucie - dywaniki, pedały rline, obudowa galki zmiany biegow czy skóra na kierownicy.

- opony zimowe 2 tys.

Starałem się pisać w kolejność chronologicznej.

Autem jeździ się dobrze. Jak bylo nowe kosztowało pewnie koło 220 tys i była to gruba przesada.

Lampy full led - super, zawieszenie jak dla mnie za twarde ale koła 18 cali robią swoje. Ktoś pisał na forach, że jest głośne. Potwierdzam.

Ale u mnie nic nie skrzypi, zobaczymy jak w zimie.

Auto jak na rodzinne auto z pazurem ma fenomenalny start z pod świateł. W zasadzie mało jest samochodów cywilnych, które są w stanie się postawić.

Spalanie spore ( napęd, dsg i KM robią swoje) jak się jeździ normalnie to koło 8 litrów. Jak trochę szybciej to 10.

Na razie nic nie sprawia mi problemów, ale auto musiałem trochę podszykować dla siebie.

Fabryczne dsg nastawione na ekologię to totalna porażka. Nie wiem jak ktoś tym mógł jeździć tyle lat na fabryce.

Zmiana biegów przy 1300 do góry i 1000 w dół. Teraz jest tak 1800-2000 w gorę i 1250 w dół.

Dpf w mieście co 300 km a w trasie nawet co 600km. Pomaga Vag dpf.

Nie ma problemów z jego wypalaniem nawet po mieście. Pomaga umiejscowienie go zaraz za turbiną.

Czyściłem sobie wtryskiwacz adblue. Było trochę białego nalotu. Wlewam do niego też taki uszlachetniacz.

Do paliwa wlewam ok 60ml archoila 6900-D. Pewnie nic to nie daje, ale czuje się po tym spokojniej.

Na razie płynu nie bierze. Oglądałem filtr w dsg i jak pisał komandos - nie był wymieniany. Zrobię to w przyszłym roku razem z Haldexem.

Zawieszenie na razie fabryczne, ale gumy z wahacza są już naderwane. W przyszłym roku wymiana na te od RS3.

Tyle ode mnie jak ktoś ma pytanie służę pomocą.

Napisano
20 godzin temu, Gregor_BS napisał(a):

Co ile? Mój 16-letni 2.0dci, z blisko 350kkm na blacie, użytkowany w cyklu mieszanym (średnia V z komputera na poziomie 40-45km/h) wypala DPF co 850-900km...

Napisano
Teraz, kenickie napisał(a):

Co ile? Mój 16-letni 2.0dci, z blisko 350kkm na blacie, użytkowany w cyklu mieszanym (średnia V z komputera na poziomie 40-45km/h) wypala DPF co 850-900km...

I spelnia taka sama norme euro jak ten Passat?

Napisano
17 minut temu, Maciej__ napisał(a):

I ma 240 kunio i 500nuuta ?😁

Napisano
34 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Biorąc pod uwagę że to może być jeszcze wersją z czasów dieselgate to odpowiedź nie jest taka jednoznaczna.

A co do interwału wypalania - wszystko zależy od wielkości filtra a co za tym idzie ilości sadzy jaką może zakumulować.

Napisano
59 minut temu, kenickie napisał(a):

W treści masz odpowiedź na pytanie. Częstotliwość zależy od wielkości (pojemności) filtra i zdaje się, że kiedyś większe były standardem. 

Napisano
Godzinę temu, kenickie napisał(a):

To dlatego, że jest 16-letni. W nowych dieslach Euro 6d DPF wypala się średnio co ok. 300km.

Napisano
W dniu 21.10.2024 o 21:13, Gregor_BS napisał(a):

Wróciłem do tego tematu, bo kupiłem ten samochód. Dokładnie ten sam, który oglądałem.

I fajnie, myślę że parę groszy wydasz na utrzymanie, ale finalnie będziesz zadowolony.

Pomyśl sobie że był Passat W8. ;]

Napisano
Godzinę temu, AstraC napisał(a):

Pomyśl sobie że był Passat W8

Akurat ten 2.0TDI pewnie ma i tak lepsze osiągi niż W8.

Napisano
1 godzinę temu, Piotrus napisał(a):

Jak za mało to zawsze można mapkę strzelić ;) 

Napisano
45 minut temu, G.O.A.T. napisał(a):

co to jest w porównaniu do prawie 700KM w B6tce kącikowej ;] Już poszła gdzie indziej z tego co wiem, ale była taka sztuka ;]

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, AstraC napisał(a):

I fajnie, myślę że parę groszy wydasz na utrzymanie, ale finalnie będziesz zadowolony.

Pomyśl sobie że był Passat W8. ;]

Na razie udaje mi się wszystko ogarniać po taniości we własnym zakresie. Jedynie program dsg i wymiana sprężyn była u kogoś.

Coś tam dłubie wiec oleje, filtry jakieś zawieszenie ogarne sam.

Grubsze tematy no niestety trzeba bedzie zaplacic.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, G.O.A.T. napisał(a):

Juz pytalem u tego goscia gdzie robilem shift pointy. Mapa silnika z hamowanią 1400 zł. Ale na razie nie robię. Jeszcze mocy wystarcza. Choc czasami brakuje juz momentu. Zawsze chce się wiecej.

Napisano
  • Autor
19 godzin temu, kenickie napisał(a):

Mysle ze nie ma co porównywać tych dwóch samochodów. Twoǰ dci jest jeszcze z poczatków fapow i dpfow. Moja corsa z 2007 tez co 600 km wypalała. Moze lepiej częściej jak rzadziej gdyby się mial zawalić- nie wiem.

Napisano
4 godziny temu, Piotrus napisał(a):

Nie jest to takie oczywiste:
https://zeperfs.com/en/duel3342-5545.htm

W8 w manualu.

Napisano
8 minut temu, AstraC napisał(a):

Nie jest to takie oczywiste:
https://zeperfs.com/en/duel3342-5545.htm

W8 w manualu.

To pokaż jeszcze jakie osiągi ma takie B5 automat W8 (a taka konfiguracja to była większość sprzedaży, nawet na Mobile.de dzisiaj jest chyba tylko 1 manual a reszta to wersje Tiptronic) to się trochę pośmiejemy. 

O osiągach 2.0 TSI w wersji 270KM to już nawet lepiej nie wspominać.

Napisano
8 minut temu, Piotrus napisał(a):

To pokaż jeszcze jakie osiągi ma takie B5 automat W8 (a taka konfiguracja to była większość sprzedaży, nawet na Mobile.de dzisiaj jest chyba tylko 1 manual a reszta to wersje Tiptronic) to się trochę pośmiejemy. 

0-200 pewnie 10s szybszy ale na codzień przy podobnym stylu jazdy tdi spali dużo mniej. To jest inny typ samochodu. 

Napisano
7 minut temu, Piotrus napisał(a):

Ale co chcesz udowodnić?
Bo po 1, ja mówiłem o skomplikowaniu konstrukcji, W8 serwisować pewno było trudniej nawet jak 2.0BiTurbo 4x4, a po 2 co to za porównanie? Chcesz porównać jabłka do gruszek.

Napisano
5 minut temu, AstraC napisał(a):

Ale co chcesz udowodnić?
Bo po 1, ja mówiłem o skomplikowaniu konstrukcji,

To chyba zapomniałeś o tym wyraźnie napisać, ale nawet pomijając ten fakt, to akurat podwójna turbina to dzisiaj nic strasznego, ma ją większość 2.0 dieslów od BMW tylko nikt się tym już nie jara. Są nawet potrójne...

Wię  gdzie to skomplikowanie?

5 minut temu, AstraC napisał(a):

a po 2 co to za porównanie? Chcesz porównać jabłka do gruszek.

Porównanie jak technologia poszła do przodu, skoro 2.0 litrowy diesel ma osiągi 8 cylindrowej benzyny o 2x większej pojemności.

Napisano
22 minuty temu, Piotrus napisał(a):

To chyba zapomniałeś o tym wyraźnie napisać, ale nawet pomijając ten fakt, to akurat podwójna turbina to dzisiaj nic strasznego, ma ją większość 2.0 dieslów od BMW tylko nikt się tym już nie jara. Są nawet potrójne...

Wię  gdzie to skomplikowanie?

Sam fakt, że BiTurbo jest powszechne, nie oznacza jego mniejszej komplikacji.
Dalej jest bardziej skomplikowane niż Turbo i dużo bardziej niż N/A - rozpowszechnienie nie ma nic do rzeczy.

23 minuty temu, Piotrus napisał(a):

Porównanie jak technologia poszła do przodu, skoro 2.0 litrowy diesel ma osiągi 8 cylindrowej benzyny o 2x większej pojemności.

To niszowy silnik o niszowym zastosowaniu. Nie patrzyłbym na niego.
No i w sumie silnik nie ma tutaj nic do rzeczy, myślę że największym hamulcowym tego W8 jest skrzynia. To poszło do przodu. Moc to moc.

Napisano
20 minut temu, AstraC napisał(a):

Dalej jest bardziej skomplikowane niż Turbo i dużo bardziej niż N/A - rozpowszechnienie nie ma nic do rzeczy.

Te 2.0TDI biturbo faktycznie się tak psują w stosunku do standardowej 190 konnej wersji ?

Napisano
4 godziny temu, Piotrus napisał(a):

Te 2.0TDI biturbo faktycznie się tak psują w stosunku do standardowej 190 konnej wersji ?

Jak dbane to mniej awaryjne od 150 i 190tki

4 godziny temu, AstraC napisał(a):

To niszowy silnik o niszowym zastosowaniu. Nie patrzyłbym na niego.
No i w sumie silnik nie ma tutaj nic do rzeczy, myślę że największym hamulcowym tego W8 jest skrzynia. To poszło do przodu. Moc to moc.

Tylko ze do takiego w8 obecnie to czesci brak a jak sa to robi się srooogo z cenami

Napisano
W dniu 21.10.2024 o 21:13, Gregor_BS napisał(a):

Ja mam B7 Alltrack 2014r 177 KM bez AdB i procedury wypalania także przypadają co 250-300 km po mieście i na trasie (około 900 km na strzała) co równo 700 km

Niestety musiałem wymienić wtryski i DPF (😁) interwały się nie zmieniły. 

W dniu 22.10.2024 o 17:40, kenickie napisał(a):