Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Części. Jak to w końcu jest? Loteria?

Featured Replies

Napisano

Kupiłem kilka dni temu klocki ATE. W zestawie jest komplet klipsów ustalających, blaszki tłumiące i śruby z klejem anaerobowym do zacisków.

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, Igorek napisał(a):

Klocki występują z blaszkami lub bez. Następnym razem przykładaj większą uwagę do tego, co zawiera zestaw.

A dzisiaj przyszły klocki Bosch do mojej Skody. Nie ma nawet śrub, tylko same klocki.

Napisano
8 godzin temu, fred77 napisał(a):

A dzisiaj przyszły klocki Bosch do mojej Skody. Nie ma nawet śrub, tylko same klocki.

Dostajesz to co kupujesz...

Napisano
25 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Kupił klocki i jest zdziwiony że dostał tylko klocki😂

Napisano
7 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

Kupił klocki i jest zdziwiony że dostał tylko klocki😂

Dobrze, że nie klocka. 

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

No to teraz czekam aż w opakowaniu będą tylko dwa, a nie tak jak teraz, cztery. Cena oczywiście się nie zmieni. Będą robione dwa osobne komplety, na lewą i prawą stronę.

Napisano
39 minut temu, fred77 napisał(a):

No to teraz czekam aż w opakowaniu będą tylko dwa, a nie tak jak teraz, cztery. Cena oczywiście się nie zmieni. Będą robione dwa osobne komplety, na lewą i prawą stronę.

Rozumiem, że nie wiesz o istnieniu klocków kierunkowych? 

Napisano
39 minut temu, fred77 napisał(a):

Ty kupujesz to na allegro czy w jakiś innych sklepach ???

Napisano
  • Autor
11 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

Ty kupujesz to na allegro czy w jakiś innych sklepach ???

Różnie. Te, gdzie były śruby, ale nie było blaszek to przez internet, a te gdzie nie było nawet śrub to w sklepie. Oba komplety Bosch.

Napisano
43 minuty temu, fred77 napisał(a):

Różnie. Te, gdzie były śruby, ale nie było blaszek to przez internet, a te gdzie nie było nawet śrub to w sklepie. Oba komplety Bosch.

Jeżeli mowa o klockach na tył do Octavii, to wiedz, że te same klocki występują np w:

Octavia III  2012-2020r

Octavia I

Leon III 2012-2020

Audi A3, A4, A6, A8, TT

Fabia I i II

Toledo I 1991-1999r

Peugeot Partner/Citroen Berlingo

Citroen C2, C3, C4

P 207, 307, 308, 407, 405 1987-1992r

Megane I, II, III

i wiele pochodnych tych aut. Sam Bosch robi kilka referencji i w każdym pudełku będą te same klocki, ale już inne akcesoria. Chcesz kupić do Skody, wybierzesz ATE, krosujesz na zamiennik i dostajesz np od Citroena. Jak bardzo Ci zależy na nowych blaszkach, nowych śrubkach itp, daj to na wymianę do profesjonalisty i poproś o nowe akcesoria. U mnie wala się tych nowych śrubek ze 100 szt w pudełku, blaszki też mam nowe, jak komuś brakuje, daję gratis. Tobie mogę wysłać inpostem za kasiorę ;]

Napisano
15 godzin temu, wladmar napisał(a):

Rozumiem, że nie wiesz o istnieniu klocków kierunkowych? 

Ja nie wiem, możesz rozwinąć?

Najlepiej jakieś konkretne indeksy albo marka/model.

Napisano
  • Autor
11 godzin temu, kaczorek79 napisał(a):

Jeżeli mowa o klockach na tył do Octavii, to wiedz, że te same klocki występują np w:

Octavia III  2012-2020r

Octavia I

Leon III 2012-2020

Audi A3, A4, A6, A8, TT

Fabia I i II

Toledo I 1991-1999r

Peugeot Partner/Citroen Berlingo

Citroen C2, C3, C4

P 207, 307, 308, 407, 405 1987-1992r

Megane I, II, III

i wiele pochodnych tych aut. Sam Bosch robi kilka referencji i w każdym pudełku będą te same klocki, ale już inne akcesoria. Chcesz kupić do Skody, wybierzesz ATE, krosujesz na zamiennik i dostajesz np od Citroena. Jak bardzo Ci zależy na nowych blaszkach, nowych śrubkach itp, daj to na wymianę do profesjonalisty i poproś o nowe akcesoria. U mnie wala się tych nowych śrubek ze 100 szt w pudełku, blaszki też mam nowe, jak komuś brakuje, daję gratis. Tobie mogę wysłać inpostem za kasiorę ;]

Ale ja to wiem. Co do profesjonalistów to jest z tym różnie, dlatego proste prace wolę zrobić sam.

Napisano
18 minut temu, fred77 napisał(a):

Ale ja to wiem. Co do profesjonalistów to jest z tym różnie, dlatego proste prace wolę zrobić sam.

Z profesjonalistami raczej nie jest różnie, z "profesjonalistami" w zasadzie też ;]

Napisano

Jak czytam o jakości nowych wysprzęglików hydraulicznych i kół dwumasowych to odechciewa mi się ich profilaktycznej wymiany. Przebieg w okolicach 220k już w teorii pod wymianę kwalifikuje.

Napisano

Jest "gorzej" niż się komukolwiek wydaje.

"Stany Zjednoczone są jedynym militarnym supermocarstwem świata: wydają na siły zbrojne więcej niż dziesięć kolejnych krajów łącznie. Chiny natomiast stały się jedynym na świecie supermocarstwem w przetwórstwie przemysłowym. Produkcja Chin przewyższa produkcję dziewięciu następnych krajów na liście razem wziętych."

A że łatwiej przemawiaja obrazy niż tekst to co prawda nie ogólna produkcja czegokolwiek ale samej stali (podobne proporcje)

photo_2022-06-06_12-06-44.jpg

Napisano
  • Autor

Dziwiłem się, że nie ma śrub do klocków z mojej Skody Octavia 1.

He, he.

Zapomniałem, że przecież tam są śruboprowadnice.

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, zenek111 napisał(a):

Jest "gorzej" niż się komukolwiek wydaje.

"Stany Zjednoczone są jedynym militarnym supermocarstwem świata: wydają na siły zbrojne więcej niż dziesięć kolejnych krajów łącznie. Chiny natomiast stały się jedynym na świecie supermocarstwem w przetwórstwie przemysłowym. Produkcja Chin przewyższa produkcję dziewięciu następnych krajów na liście razem wziętych."

A że łatwiej przemawiaja obrazy niż tekst to co prawda nie ogólna produkcja czegokolwiek ale samej stali (podobne proporcje)

photo_2022-06-06_12-06-44.jpg

Nie da się - jeżeli chodzi o Chiny - cały czas działać na pełnych obrotach. Przyjdzie taki moment gdzie to w jakimś miejscu pęknie i się wszystko posypie.

Nie wiem tylko co to ma wspólnego z częściami zamiennymi oferowanymi przez poszczególnych producentów.

Edytowane przez fred77

Napisano
2 godziny temu, fred77 napisał(a):

Nie wiem tylko co to ma wspólnego z częściami zamiennymi oferowanymi przez poszczególnych producentów.

Skoro większośc produkcji światowej to chiny, to rośnie prawdopodobieństwo tego ze na jakimś tam etapie dana część jest chińska. Czasem może wygladac na oryginalną ale to tylko jedna firma kupiła od drugiej, druga montowała kupujac od trzeciej i czwartej, czwarte kupowały od piątej, która to kupiła podstawowe czesci z chin.

Dealer przy zakupie Skody Karoq powiedział mi ze ponad połowa czesci w tym samochodzie pochodzi z chin. Niestey nie dopytałem czy mówił o połowie z ilości czesci, połowie masy, czy połowie wartości, ale powyższe dane i wykres pokazują ze nie moze byc inaczej

Napisano
2 godziny temu, fred77 napisał(a):

Przyjdzie taki moment gdzie to w jakimś miejscu pęknie i się wszystko posypie.

No to jak nastapi potezne załamanie i spadnie im PKB nawet o 20% to odejmijmy z tego wykresu te 20% i co widzimy? Dalej to samo.

Na razie jednak wszyscy mówia ze mamy załamanie w chinach juz teraz bo im PKB rosnie o 5% zamiast o 10%.

Gdzie Europa o USA to marzą o 5% rocznie, wiec ta róznica od tego 2021 tylko sie powiększa

Edytowane przez zenek111

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, zenek111 napisał(a):

Skoro większośc produkcji światowej to chiny, to rośnie prawdopodobieństwo tego ze na jakimś tam etapie dana część jest chińska. Czasem może wygladac na oryginalną ale to tylko jedna firma kupiła od drugiej, druga montowała kupujac od trzeciej i czwartej, czwarte kupowały od piątej, która to kupiła podstawowe czesci z chin.

Dealer przy zakupie Skody Karoq powiedział mi ze ponad połowa czesci w tym samochodzie pochodzi z chin. Niestey nie dopytałem czy mówił o połowie z ilości czesci, połowie masy, czy połowie wartości, ale powyższe dane i wykres pokazują ze nie moze byc inaczej

Tego akurat też jestem świadom.

Napisano
4 godziny temu, zenek111 napisał(a):

Gdzie Europa o USA to marzą o 5% rocznie, wiec ta róznica od tego 2021 tylko sie powiększa

Tylko z trochę innego pułapu te procenty się mierzy. Wzrost PKB w procentach nie jest najlepszym wskaźnikiem jakości gospodarki. 

Łatwiej z takich 100 zaliczyć wzrost o 10% niż z 1000-ca.

Napisano
13 godzin temu, ochkarol napisał(a):

Tylko z trochę innego pułapu te procenty się mierzy. Wzrost PKB w procentach nie jest najlepszym wskaźnikiem jakości gospodarki. 

Łatwiej z takich 100 zaliczyć wzrost o 10% niż z 1000-ca.

Pewnie ze tak, ale to jest argument w temacie "ogólnej gospodarki" czy chinom pójdzie lepiej niz USA czy nie.

Natomiast tu jest dyskusja częsciach samochodowych i o tym ze chiczycy stali się fabryką swiata, czyli rozpatrujemy tylko fizyczny poziom produkcji a nie poziom PKB zawierajacy, usługi czy konsumpcje (podstawa gospodarek zachodnich)

W takim przypadku Twój argument jest za chinami a nie przeciwko nim!

bo to oni maja znacznie wyższe poziomy produkcji, to oni maja ten 1000 już teraz (przypadkiem produkcja stali przekroczyła 1000 milionów ton), a USA ma 100 (na wykresie nawet tyle nie ma), wiec to chinom trudniej zaliczyć z 1000 o 10% w górę, a mimo to oni wciaż zaliczaja większe wzrosty w produkcji niz reszta.

Napisano

Odniosłam się tylko do argumentu. 

To ile, czego produkuje się w ChRL, dlaczego i jakie mogą być tego skutki to już inna bajka.