Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Z serii co kupić - sedan, do 250kpln, do 3 lat

Featured Replies

Napisano
Godzinę temu, bizz napisał(a):

Od jakiego pułapu samochód jest dla Ciebie szybki?

Oczywiście rozważamy 0-100, bo to że EV dojedzie szybko z jednej strony kraju na drugą możemy zapomnieć.

To jest dobre pytanie. Jeszcze kilka lat temu 7sek to był mega wynik dla zwykłego dupowozu za jakieś rozsądne pieniądze. Sam mailem RAVke 280KM co miała właśnie ok 7sek i uważałem wówczas, że to niezła rakieta. Teraz ruszam citigo spod świateł i bardziej w w fotel wciska :hehe:

EV rozwaliło trochę system w tej kwestii, bo sporo z nich robi 100 w ok 5sek, a i 3-4 to nie jest jakiś odosobniony przypadek. I nadal piszemy o autach w ok 150-250k PLN, bo żeby spalinowy miał takie przyspieszenie to pewnie by trzeba PLN z EUR zamienić;)

Napisano
7 minut temu, zinger napisał(a):

To jest dobre pytanie. Jeszcze kilka lat temu 7sek to był mega wynik dla zwykłego dupowozu za jakieś rozsądne pieniądze. Sam mailem RAVke 280KM co miała właśnie ok 7sek i uważałem wówczas, że to niezła rakieta. Teraz ruszam citigo spod świateł i bardziej w w fotel wciska :hehe:

EV rozwaliło trochę system w tej kwestii, bo sporo z nich robi 100 w ok 5sek, a i 3-4 to nie jest jakiś odosobniony przypadek. I nadal piszemy o autach w ok 150-250k PLN, bo żeby spalinowy miał takie przyspieszenie to pewnie by trzeba PLN z EUR zamienić;)

Jaka ravka ma 280koni?  Phev ma 306

Napisano
2 minuty temu, Danielpoz. napisał(a):

Jaka ravka ma 280koni?  Phev ma 306

Nie wiem, czy ma, ale swego czasu wersje Ravki 3 z US miały silnik V6 279KM bodajze.

Napisano
  • Autor
11 minut temu, zinger napisał(a):

Moje pytanie dotyczyło raczej nie tego jak się to zmieniło na przestrzeni lat tylko jaka jest granica szybkiego auta dla konkretnej osoby. To że się sporo zmieniło to wiadomo, wczoraj z kumplem od BMW z tego wątku rozmawialiśmy o klasie wyższej te 15 lat temu i tutaj jest przepaść, dziś byle kompakt 1.5 odjedzie takiej 5er z trzylitrowym motorem. 

Dla mnie szybkie auto to było 8 sekund do setki bez zadyszki do 150 km/h i to wyczerpywało jakieś 99% sytuacji w normalnym ruchu drogowym. Wszystko co poniżej da pewnie więcej frajdy, ale IMO te 8 sekund jest dla mnie granicą między autem szybkim a normalnym. 

Jasne, do tego dochodzi mnóstwo sytuacji typu hybryda a spalinowy, DSG a CVT, w każdym te odczucia są inne, ale ciekawi mnie jak to odbierają inni. 

Od kiedy zaczyna się szybkie auto?

Napisano
5 minut temu, bizz napisał(a):

Moje pytanie dotyczyło raczej nie tego jak się to zmieniło na przestrzeni lat tylko jaka jest granica szybkiego auta dla konkretnej osoby. To że się sporo zmieniło to wiadomo, wczoraj z kumplem od BMW z tego wątku rozmawialiśmy o klasie wyższej te 15 lat temu i tutaj jest przepaść, dziś byle kompakt 1.5 odjedzie takiej 5er z trzylitrowym motorem. 

Dla mnie szybkie auto to było 8 sekund do setki bez zadyszki do 150 km/h i to wyczerpywało jakieś 99% sytuacji w normalnym ruchu drogowym. Wszystko co poniżej da pewnie więcej frajdy, ale IMO te 8 sekund jest dla mnie granicą między autem szybkim a normalnym. 

Jasne, do tego dochodzi mnóstwo sytuacji typu hybryda a spalinowy, DSG a CVT, w każdym te odczucia są inne, ale ciekawi mnie jak to odbierają inni. 

To jest tak subiektywne pytanie ze nie da się w prosty sposób tego wyrazić jakaś średnia.

Napisano
  • Autor
Teraz, Kiwal napisał(a):

To jest tak subiektywne pytanie ze nie da się w prosty sposób tego wyrazić jakaś średnia.

Pytanie odnosiło się do stwierdzenia z paru postów wyżej, że kolega mógł kupić szybkie auto a kupił wolne (5.7s 0-100). Dlatego zainteresowało mnie jak inni podchodzą do tego tematu.

Napisano
Teraz, bizz napisał(a):

Pytanie odnosiło się do stwierdzenia z paru postów wyżej, że kolega mógł kupić szybkie auto a kupił wolne (5.7s 0-100). Dlatego zainteresowało mnie jak inni podchodzą do tego tematu.

To napisze ci jak to odbieram na przykładzie takiego BMW 5

3 litrowy benzyniak/diesel jest szybki. Myślę ze robi setkę w 5-6s

2 litrowy jest ok, do normalnej jazdy wystarczy w zupełności  - setkę pewnie robi w 6-7s

a te 1.5 litra 3 cylindy w X1 czy gdzie oni to wkładają są urządzeniami do przemieszczania się i sprawdzają się w 100% 😉

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, Kiwal napisał(a):

To napisze ci jak to odbieram na przykładzie takiego BMW 5

3 litrowy benzyniak/diesel jest szybki. Myślę ze robi setkę w 5-6s

2 litrowy jest ok, do normalnej jazdy wystarczy w zupełności  - setkę pewnie robi w 6-7s

a te 1.5 litra 3 cylindy w X1 czy gdzie oni to wkładają są urządzeniami do przemieszczania się i sprawdzają się w 100% 😉

Każdy ma tą granicę inaczej ustawioną ale niewiele jest osób dla którego ta granica jest poniżej 6 sekund. 

Napisano
16 minut temu, bizz napisał(a):

Wiem, ale na to nie ma jednej odp. Dla Ciebie będzie 8 sek, dla innego 6 itd.

A ostatnie lata to bardzo duża zmiana w tej kwestii spowodowana glownie przez EV. Bez nich raczej byłoby po staremu imo.

Napisano
40 minut temu, bizz napisał(a):

Każdy ma tą granicę inaczej ustawioną ale niewiele jest osób dla którego ta granica jest poniżej 6 sekund. 

Dla mnie szybkie jest ponizej 8 sekund (nigdy nie mialem), 8-10 jest wiecej niz wystarczajace do normalnej jazdy (mialem 1 auto).

Zwykly dupowoz na dojazdy do pracy czy 2-3 razy w roku na wakacje to i 10-11 bez zadnego problemu da sie sprawnie jezdzic.

Osiagi na poziomie 5-6 sekund nie sa mi do niczego potrzebne i bym za to nie doplacil.

Napisano
5 godzin temu, bizz napisał(a):

Oczywiście rozważamy 0-100, bo to że EV dojedzie szybko z jednej strony kraju na drugą możemy zapomnieć.

Napisał, że tesla 😂 

To czy coś jest szybkie lepiej obrazuje czas 0-200. 

Dla mnie 250KM+ jest szybko. Powyżej 350KM bardzo szybko. Pomijam powyżej 500 tys zł.

Napisano
  • Autor
30 minut temu, sdss napisał(a):

Napisał, że tesla 😂 

To czy coś jest szybkie lepiej obrazuje czas 0-200. 

Dla mnie 250KM+ jest szybko. Powyżej 350KM bardzo szybko. Pomijam powyżej 500 tys zł.

Moc to już kompletnie niczego nie obrazuje. Zrobiłem 20000 km samochodem z 325KM pod maską i nie dało się szybko.

Napisano
7 minut temu, bizz napisał(a):

Moc to już kompletnie niczego nie obrazuje. Zrobiłem 20000 km samochodem z 325KM pod maską i nie dało się szybko.

A4 / A6 czy wspomniane 330i   z mocą 250 -350 KM jest szybko. 

Pickup ? 

Napisano

A ludzie i tak jeżdżą coraz wolniej. Kiedyś auto miało 150 KM i jeździło się ile fabryka dała, wyprzedzanie srata tata, teraz auto ma 300 KM i jedziemy jeden za drugim, bo aut na drodze tyle, że trzeba być debilem, żeby to wszystko wyprzedzać na krajówkach i być u celu 5 minut wcześniej. Na autostradach też skończyło się rumakowanie, bo autem 150 KM można szybko pozbyć się prawa jazdy, więc po co 2x tyle mocy? W mieście natomiast wszyscy gapią w te tablety, albo smartfony i jadą, jak kiedyś powóz konny 20 km/h, nie mówiąc o ruszaniu, bo zamiast skupić się na sygnalizacji świetlnej, to odpisują na insta w komentarzach. Możesz mieć 5 sek do setki, a i tak nie pojedziesz.

Wracając do tytułowego BMW 330i, uważam, że to świetne auto, w miarę małe, jak na sedana, komfortowe, mega dobrze się prowadzące i wystarczająco szybkie. Trzeba pamiętać, że to jest marka, w której moc można w 100% wykorzystać na asfalcie i będzie szybszym autem niż np Kia o tej samej mocy. 

Jak komuś będzie mało, to tanim kosztem zrobi w 330i ponad 300 KM.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, sdss napisał(a):

A4 / A6 czy wspomniane 330i   z mocą 250 -350 KM jest szybko. 

Pickup ? 

Kamper:)

7.3 V10 325KM

330i jeszcze nie mieliśmy się okazji przekonać bo przełożyli odbiór o tydzień.

Napisano
11 godzin temu, bizz napisał(a):

Odpowiedź może jest głupia ale patrząc na autora to nie dziwi ;]

Szybkie to takie które aktualnie mam.

Kiedyś to matiz, później jakieś inne złomy, później bmw 335i a teraz tesla 3,7s :jem:

Napisano
5 godzin temu, kaczorek79 napisał(a):

Kiedyś auto miało 150 KM i jeździło się ile fabryka dała,

pomnę jak wyszedł seat toledo 1.9 TDI 150 kuni i jak sie ludzie tym zachycali

Napisano
26 minut temu, deszczowyRoman napisał(a):

pomnę jak wyszedł seat toledo 1.9 TDI 150 kuni i jak sie ludzie tym zachycali

Pamiętam abstrakcje jak byłem w salonie seata i widziałem najpiękniejszy wtedy samochód i do tego sportowy czyli żółty seat z jakimś mocnym silnikiem. Nie pamiętam ile wtedy miałem lat stawiam że ok 20. I wtedy w tym salonie myślałem sobie ze chciałbym kupić sobie taki samochód ale realnie na to patrzyłem i wiedziałem że nigdy na takie auto nie będzie mnie stać...

Jednak życie jest piękne :jem:

image.png

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

Odpowiedź może jest głupia ale patrząc na autora to nie dziwi ;]

Szybkie to takie które aktualnie mam.

Kiedyś to matiz, później jakieś inne złomy, później bmw 335i a teraz tesla 3,7s :jem:

Czyli Twoja skala obejmuje dwa poziomy, wolny i szybki? No cóż, coś w tym jest co łączy posiadaczy Tesli i Termomixa, niewiele im w życiu do szczęścia potrzeba;]

Napisano
28 minut temu, bizz napisał(a):

Czyli Twoja skala obejmuje dwa poziomy, wolny i szybki? No cóż, coś w tym jest co łączy posiadaczy Tesli i Termomixa, niewiele im w życiu do szczęścia potrzeba;]

No lepiej byc szczęśliwym w życiu a nie narzekać cały czas. Ale fakt że 6 sekund w dzisiejszych czasach to nie jest szybkie auto :jem:

Napisano
Godzinę temu, PawelWaw napisał(a):

No lepiej byc szczęśliwym w życiu a nie narzekać cały czas. Ale fakt że 6 sekund w dzisiejszych czasach to nie jest szybkie auto :jem:

Szybkie auto to takie, które pozwala szybko przejechać z Katowic do Gdańska a nie 200m od świateł do świateł. Nikt nie podróżuje od świateł do świateł. 

Napisano
7 minut temu, Ryb napisał(a):

Szybkie auto to takie, które pozwala szybko przejechać z Katowic do Gdańska a nie 200m od świateł do świateł. Nikt nie podróżuje od świateł do świateł. 

Codziennie takich scigantów rano widzę na pewnym odcinku w Poznaniu (trzy pasy na dłuższym odcinku z trzema sygnalizatorami). Cisną powyżej dopuszczalnej mimo, że światła są tak ustawione iż startując z zielonego wtedy wyhamują ich kolejne 🤣 Codziennie te same auta więc ci sami debile którzy nie kumają dlaczego tak się dzieje…

Napisano
17 minut temu, Ryb napisał(a):

Kupiłeś wolne auto to sobie to tłumacz jak chcesz. 

Napisano
W dniu 23.08.2024 o 11:15, bizz napisał(a):

Szybkie EV to takie, które jest w stanie dogonić TIRa 

Napisano
22 godziny temu, bizz napisał(a):

To zwykłe trololo teslanina

Napisano
  • Autor
6 minut temu, Rado_ napisał(a):

Oczywiście tylko dogonić, dłużej się nie utrzyma bo trzeba ładować. Smutne trochę...

Napisano
1 minutę temu, bizz napisał(a):

Oczywiście tylko dogonić, dłużej się nie utrzyma bo trzeba ładować. Smutne trochę...

Niektórzy na samą myśl o tym dostają wzwodu.

Napisano
Godzinę temu, PawelWaw napisał(a):

Kupiłeś wolne auto to sobie to tłumacz jak chcesz. 

Jeśli uważasz, że jest wolne to możemy pojechać razem (ja moim, Ty Twoim) od Ciebie do Wiednia i sprawdzić kto będzie pierwszy na miejscu. Wiener schnitzel, golonka i piwo będa na mój koszt, pod warunkiem, że się nie spóźnisz.

:skromny:

Napisano
50 minut temu, Rado_ napisał(a):

I jechać za nim przez jakiś czas, bo przecież od pauzy do pauzy nie pociągnie.

;]

Napisano

Gratulacje zakupu, ale ja jednak wziąłbym lekko używaną piątkę... ale 3 też fajna, jeździłem taką i największe wrażenie zrobiły na mnie doposażenie w hamulce (chyba jakaś część m paka) no i ten dodatek hybrydy katapultuje to autko przy ruszaniu 

Napisano
4 godziny temu, zet napisał(a):

Gratulacje zakupu, ale ja jednak wziąłbym lekko używaną piątkę... ale 3 też fajna, jeździłem taką i największe wrażenie zrobiły na mnie doposażenie w hamulce (chyba jakaś część m paka) no i ten dodatek hybrydy katapultuje to autko przy ruszaniu 

Nie dodatek hybrydy tylko dodatek silnika elektrycznego. Bądźmy Kolego precyzyjni.

Napisano
11 godzin temu, Ryb napisał(a):

A jednak zobacz definicje na HP od AI.

Ono jest bezstronne i takich bzdur jak ty piszesz nie popiera :jem:

Napisano
2 godziny temu, PawelWaw napisał(a):

A jednak zobacz definicje na HP od AI.

Ono jest bezstronne i takich bzdur jak ty piszesz nie popiera :jem:

Sam zobacz. Zadałeś zmanipulowane pytanie ale nie tylko Ty tu potrafisz w AI.

;l

Napisano
7 minut temu, Ryb napisał(a):

Sam zobacz. Zadałeś zmanipulowane pytanie ale nie tylko Ty tu potrafisz w AI.

;l

Tak drugi żart, większość tu wyśmiewa AI, a ja potrafię :jem:

Napisano
1 minutę temu, PawelWaw napisał(a):

Tak drugi żart, większość tu wyśmiewa AI, a ja potrafię :jem:

Nie większość tylko Lucyfer. I nie wyśmiewa tylko próbuje nieudolnie zdyskredytować bo czuje na plecach oddech konkurencji. 

;]

Napisano
2 minuty temu, Ryb napisał(a):

Nie większość tylko Lucyfer. I nie wyśmiewa tylko próbuje nieudolnie zdyskredytować bo czuje na plecach oddech konkurencji. 

;]

Jeszcze 87 lat i AI będzie głupsze od @Lucyfer ;]

Napisano
6 minut temu, PawelWaw napisał(a):

Może się nawet zrzędzić nauczy.

Napisano
7 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

Znowu mędrzec od liczenia belek się odezwał  ;]

"Konkurencja" w postaci czy to pecetów, czy udawaczy, na moim rynku istnieje od lat 80 ;] W zasadzie to współistnieje.

Napisano
W dniu 23.08.2024 o 13:09, bizz napisał(a):

BRZ i MX3 są szybkie, mimo że obiektywnie dość wolne...

Napisano

BRZ i MX3 są szybkie, mimo że obiektywnie dość wolne...

mx5 chyba…

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano
W dniu 24.08.2024 o 12:13, Ryb napisał(a):

Jeśli uważasz, że jest wolne to możemy pojechać razem (ja moim, Ty Twoim) od Ciebie do Wiednia i sprawdzić kto będzie pierwszy na miejscu. Wiener schnitzel, golonka i piwo będa na mój koszt, pod warunkiem, że się nie spóźnisz.

:skromny:

;]

Panowie, to co z tym Wiedniem bo może i ja się podepnę...... kamperem.

Właśnie dotarłem do domu, po jakichś 9h jazdy z campingu Neue Donau w Wiedniu.

Normalna jazda, pierwsze tankowanie w Mikulov (wcześniej tankowałem w Słowenii), kolejne za Piotrkowem, obiad i sprawy pozałatwiane. W trasie większość czasu zapięte 105kmh na tempo plus od Piotrkowa trochę szybciej, oczywiście korek na S8 w Wwie plus po drodze w Czechach w okolicy Olomuńca

Patrzę na planner i Model 3 LR podaje dokładnie tyle samo czasu także mam szansę nie być ostatni 😄