Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wyścigi słoni wróciły

Featured Replies

Napisano

Przejechałem dzisiaj A1 i A2 z 500km i jest kiepsko, znowu zaczęły się wyścigi słoni :oslabiony: i to nie raz ani dwa ale sporo razy musiałem mocno hamować. Jak się nie zaczną kontrole to niedługo będzie tak samo jak było. Tydzień temu w weekend było dobrze ale w tygodniu jest słabo.

Napisano
4 minuty temu, MarcG napisał(a):

Tydzień temu w weekend było dobrze ale w tygodniu jest słabo.

W weekendy obowiązuje ograniczenie dla ciężarowych.

Napisano
Teraz, ZUBERTO napisał(a):

W weekendy obowiązuje ograniczenie dla ciężarowych.

Tylko w wakacyjne niestety.

Napisano
5 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Tylko w wakacyjne niestety.

Tydzień temu chyba się łapał?

Napisano

Tydzień temu chyba się łapał?

Nie wiem, ale w weekendy co do zasady TIRow jezdzi duzo mniej niz w tygodniu.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, Maciej__ napisał(a):

Brat, który jeździ po DE mocno mnie ostrzega przed tirami, coraz mniej jest Polaków wśród kierowców, coraz więcej jakiś przypadkowych ludzi z całego świata bez umiejętności jazdy. Ostatnio przytarł go gość i urwał lusterko, ciągnik miał tablice węgierskie, naczepa polskie a kierowca jakiś rosyjskojęzyczny w turbanie ;]

Napisano

One się nie zaczęły, ale z małą przerwą trwają nadal.

W sumie jeżdżę co 10 dni trasę Łódź - Słowacja - Łódź, to nie miałem przejazdu, żeby sie chociaż 2 TIRy nie wyprzedzały ( oczywiście mowie o 2 jezdniowej trasie) raz nawet na odcinku Tuszyn - Piotrków się 3 na trzy jezdniowej wyprzedzały

( pierwszy 89, obok 90 a trzeci 91km/h)

Napisano

Znam fajne rozwiązanie. W każdym razie kiedyś działało. Zgłosić na yanosiku patrol w okolicy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano
W dniu 6.09.2024 o 20:36, MarcG napisał(a):

Przejechałem dzisiaj A1 i A2 z 500km i jest kiepsko, znowu zaczęły się wyścigi słoni :oslabiony: i to nie raz ani dwa ale sporo razy musiałem mocno hamować. Jak się nie zaczną kontrole to niedługo będzie tak samo jak było. Tydzień temu w weekend było dobrze ale w tygodniu jest słabo.

A ja wolę to, że się wyprzedzają niż to, że na prawym jedzie sznur ciężarówek, a na lewym wlecze się cała reszta.

Ciężarówki się wyprzedzą i po problemie.

Poza tym to autostrada więc szybko da się nadrobić tę minutę wolniejszej jazdy.

Nawet czasami błysnę drogowymi żeby se duży wyprzedził, gdy widzę, że zabiera się do wyprzedzania.

Jak dla mnie przepis zakazujący wyprzedzania jest bez sensu i nie jest precyzyjny i można go różnie interpretować. Powinno się go zlikwidować. Częściowe zakazy wyprzedzania w okolicy węzłów spokojnie wystarczały.

Napisano
  • Autor
47 minut temu, fred77 napisał(a):

A ja wolę to, że się wyprzedzają niż to, że na prawym jedzie sznur ciężarówek, a na lewym wlecze się cała reszta.

Nawet czasami błysnę drogowymi żeby se duży wyprzedził, gdy widzę, że zabiera się do wyprzedzania.

Jak dla mnie przepis zakazujący wyprzedzania jest bez sensu i nie jest precyzyjny i można go różnie interpretować. Powinno się go zlikwidować. Częściowe zakazy wyprzedzania w okolicy węzłów spokojnie wystarczały.

To się zdecyduj, jest bez sensu czy nie. Gdzie widziałeś wleczący się lewy pas ha A ?

Fred Ty zawsze musisz inaczej niż wszyscy nawet jak to jest bez sensu :hehe:

Napisano
3 godziny temu, fred77 napisał(a):

Owszem, zdarza się że oba pasy się wloką, ale częściej jest tak, że prawy to TIRy, ewentualnie kempingi, a na lewym zasuwają po 150 i jak utkniesz między ciężarówkami i nie masz w miarę mocnej maszyny (albo nie boisz się 6->3 i :but: ), to trudno jest włączyć się do wyprzedzania.

Napisano
W dniu 6.09.2024 o 20:36, MarcG napisał(a):

Policjanci poszli na patrole w pobliżu szkół.

Napisano

Nie ma kto patrolować to się wyprzedzają. Przepisy tego nie zmienią. 

Napisano
10 godzin temu, fred77 napisał(a):

Jak jeździsz 90 to faktycznie dla Ciebie jest ok 👍😁

Napisano
33 minuty temu, mrBEAN napisał(a):

Jak jeździsz 90 to faktycznie dla Ciebie jest ok 👍😁

Fred nie przekracza 49kmh. Dysponuję materiałem dowodowym do obrony tej tezy! 

Napisano

Czy zakaz wyprzedzania przez tiry na autostradzie podlega pod ogólny przepis dotyczący tego zakazu i taryfikatorowi, czy jest to osobne wykroczenie? 

Napisano
8 godzin temu, Majkiel napisał(a):

a na lewym zasuwają po 150 i jak utkniesz między ciężarówkami i nie masz w miarę mocnej maszyny (albo nie boisz się 6->3 i :but: ), to trudno jest włączyć się do wyprzedzania.

To jest fakt, :piekna: jeździ tak 110-120, ale jak latem w drodze nad morze musiała kierować, to wolała lecieć 160 cały czas lewym pasem równo z innymi, niż skakać cały czas po pasach

Napisano

Owszem, zdarza się że oba pasy się wloką, ale częściej jest tak, że prawy to TIRy, ewentualnie kempingi, a na lewym zasuwają po 150 i jak utkniesz między ciężarówkami i nie masz w miarę mocnej maszyny (albo nie boisz się 6->3 i :but: ), to trudno jest włączyć się do wyprzedzania.

Przesadyzm. Maluchem to jest problem ale normalna osobówka, niech będzie np słaby Yaris 1.0 czy fabia 1.0mpi, da sobie radę.
Poza tym 150 to już łamanie przepisów, skoro wymaga się przestrzegania od innych to od siebie by należało.

Wysłane z mojego moto g23 przy użyciu Tapatalka

Napisano
W dniu 6.09.2024 o 20:49, Maciej__ napisał(a):

Dziwne.... ;l są pewne przepisy co ich (tych na dużych) oligują.... 

A.... co.... zdziwiony jesteć? 

Napisano
14 minut temu, kokosz napisał(a):

Poza tym 150 to już łamanie przepisów, skoro wymaga się przestrzegania od innych to od siebie by należało.

150 na tempomacie daje u mnie jakieś 142 realnie i nie wymagam by ograniczeń co do 1km/h wszyscy przestrzegali, zwłaszcza przy wyprzedzaniu.

Napisano
6 godzin temu, format napisał(a):

Fred nie przekracza 49kmh. Dysponuję materiałem dowodowym do obrony tej tezy! 

JO.... ja zawsze 95 daję i jakoś się jedzie ..... musu nie ma ... a szacun "elektryków" jest niezapomniany :lol:

Napisano
9 minut temu, Ariibyd napisał(a):

nie do końca :) jak piszesz... 

Jak jest do końca jak nie piszę?

Napisano

Jak jest do końca jak nie piszę?

od godziny 8:00 do 22:00 w dni ustawowo wolne od pracy:

1 stycznia - Nowy Rok,

pierwszy dzień Wielkiej Nocy,

drugi dzień Wielkiej Nocy,

1 maja - Święto Państwowe,

3 maja - Święto Narodowe Trzeciego Maja,

pierwszy dzień Zielonych Świątek,

dzień Bożego Ciała,

15 sierpnia - Wniebowzięcie Najświętszej Maryi Panny,

1 listopada - Wszystkich Świętych,

11 listopada - Narodowe Święto Niepodległości,

25 grudnia - pierwszy dzień Bożego Narodzenia,

26 grudnia - drugi dzień Bożego Narodzenia;

od godziny 18:00 do godziny 22:00 w dzień poprzedzający:

pierwszy dzień Wielkiej Nocy,

drugi dzień Wielkiej Nocy,

1 maja - Święto Państwowe,

3 maja - Święto Narodowe Trzeciego Maja,

pierwszy dzień Zielonych Świątek,

dzień Bożego Ciała,

15 sierpnia - Wniebowzięcie Najświętszej Maryi Panny,

1 listopada - Wszystkich Świętych,

11 listopada - Narodowe Święto Niepodległości,

Napisano
1 minutę temu, Ariibyd napisał(a):

od godziny 8:00 do 22:00 w dni ustawowo wolne od pracy:

W weekendy wakacyjne nie bedące świętem nie ma nic (wracałem ostatnio spory kawałek w niedzielę i dużych niewiele było na drogach)?

Napisano
1 godzinę temu, ZUBERTO napisał(a):

W weekendy wakacyjne nie bedące świętem nie ma nic (wracałem ostatnio spory kawałek w niedzielę i dużych niewiele było na drogach)?

Weekendy wakacyjne

Piątek 18-22

Sobota 8-14

Niedziela 8-22

Napisano
150 na tempomacie daje u mnie jakieś 142 realnie i nie wymagam by ograniczeń co do 1km/h wszyscy przestrzegali, zwłaszcza przy wyprzedzaniu.
No ale wyprzedanie nie daje podstawy do przekroczenia prędkości [emoji851]

Wysłane z mojego moto g23 przy użyciu Tapatalka