Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup auta,co wybrać??

Featured Replies

Napisano
17 minut temu, Don Pablo napisał(a):

Skoro to wywody dla ciebie to po co czytasz??? Nudzi ci się czy po prostu taki się urodziłeś 🤔

Nie jestem pretensjonalny tylko mam jakieś swoje ustalenia podczas kupowania auta i tym się podzieliłem na forum.

Czytam, gdyż potrafię. Nudzi mi się.

7 minut temu, Don Pablo napisał(a):

to sa moje kryteria. One nie sa wygorowane ani jakies moje pojebane widzimisie bo przegladajac np mobile.de widziałem duzo ogloszen gdzie sprzedajacy mieli dodatkowy komplet opon, robili serwis przed zakupem lub nowy TÜV na życzenie. Czyli jakos próbują tego klienta do siebie przyciągnąć bo w końcu o to chodzi.

To po prostu kup auto z ogłoszenia po serwisie i z właściwymi oponami i przestań do tego robić jakąś otoczkę :oki:

Napisano

33 minuty temu, Don Pablo napisał(a):

Czy twoim zajebistym zdaniem mieszkając w DE powinienem kupic vw lub inny niemiecki wóz🤣 Dobre!!!

To już Twoja nadinterpretacja mojego zajebistego zdania (dziękuję! ;]). Z wcześniejszej wypowiedzi wynika, że zdecydowałeś się na ten samochód aby nie wspierać niemieckiej gospodarki i podałeś to jako powód:

W dniu 31.12.2024 o 18:06, Don Pablo napisał(a):

No Amigos zdecydowaliśmy się że wybór padnie na proceed gt 2021r. w automacie. Jednak nie będziemy podtrzymywać niemieckiej gospodarki. Mamy termin po nowym roku na cupre ateca 300ps ale odmówimy,wolimy coś z azjatyckiego kierunku.

Jednocześnie pracując i wydając w Niemczech wspierasz niemiecką gospodarkę. Troszkę mało spójna ta ideologia.

Napisano
28 minut temu, Don Pablo napisał(a):

Sluchajcie bo teraz z małej pierdoły zrobiło się kongo i każdy swoje wstawia 5groszy i przy tym co niektórzy nie umieją uszanowac drugiej osoby. Jeśli ktoś jest pierdolniety i wydaje mu się ze wie lepiej jak jest (może jest z Sosnowca albo Radomia 😅) to dajcie spokój i nie odpuście sobie.

Po kolei:

Wstawiasz na forum post o poradę dotyczącą zakupu auta, a jak dostajesz odpowiedzi, które się nie podobają to wyzywasz?

I kto tu ma problemy ze sobą?

Napisano
  • Autor

Wszystko jest dobrze jak ktos umie uszanowac zdanie lub pogląd drugiego człowieka,każdy jest inny i ma inne oczekiwania względem w tej sytuacji kupna auta,co nie którzy powinni kopa w dupe dostać za głupie wymądrzanie się. Wystarczy napisać swoja opinie/zdanie i to wszystko,bez głupich podtekstów czy docinek. Taka glupkowata polska mentalność aby tylko komuś dowalić 🤦‍♂️

Napisano
20 minut temu, Don Pablo napisał(a):

Wszystko jest dobrze jak ktos umie uszanowac zdanie lub pogląd drugiego człowieka,każdy jest inny i ma inne oczekiwania względem w tej sytuacji kupna auta,co nie którzy powinni kopa w dupe dostać za głupie wymądrzanie się. Wystarczy napisać swoja opinie/zdanie i to wszystko,bez głupich podtekstów czy docinek. Taka glupkowata polska mentalność aby tylko komuś dowalić 🤦‍♂️

Czepiałeś się innych, czepili sie Ciebie.

Te Twoje słownictwo nie wzbudza ani zaufania ani sympatii.

Napisano
32 minuty temu, Don Pablo napisał(a):

To może następnym razem pytaj na niemieckim forum :ok:

Napisano
12 minut temu, Maciej__ napisał(a):

To może następnym razem pytaj na niemieckim forum :ok:

patrząc na użytkowników tego forum, którzy nadają z DE, to jednak mam wrażenie, że z polską mentalnością jest znacznie lepiej niż powszechnie się uważa.

Sam wątek jednak powinien wylądować na HP :) 

Napisano
W dniu 8.01.2025 o 12:16, ppmarian napisał(a):

Ostanio rodzice brali nowego joggera i też było na oponach wielosezonowych* a letnie do bagażnika

Na fakturze nie ma żadnej pozycji „opony”

Tacie zaproponowali odbiór auta na oponach zimowe lub wielosezonowe

No widzisz, a jak ja chciałem założyć w Renuarze przed wyjazdem z salonu wielosezonowe to nawet za przekładkę mnie skasowali.

Wcześniej też nie chcieli gadać o zamianie fabrycznych letniawek na ich wielosezonowe, nawet z dopłatą.

Generalnie sporo salonów ma zimą jakieś akcje typu zimówki gratis czy inne upusty na nie, ale nie jest to standardem.

Raz naciąłem się w komisie przysalonowym, zażyczyłem se z moją dopłatą zimówki jako całe koła (felgi miały być używki, opony nowe), bo w styczniu pogoda była tragiczna, to na drugi dzień obuli mi auto w 2 używane 6-cio letnie i 2 nowe nalewki i bierzesz albo spadaj. :facepalm:

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
  • Autor

Amigos jestem znowu 😃😉

Mówiłem że nie będę niemieckiego przemyslu samochodowego wspieral ale nie moglem sie powstrzymać.

wczoraj testowalem cupre formentor 12.2020 r. 300ps bialy kolor i 43tys km przejechane. Autko na całorocznych oponach i po zakupie nowy TÜV i serwis zrobiony. Wszystko pięknie,autko tez mi się podoba zajefajnie,moc przeraża jak to zapier...... po prostu petarda ale .........

Środek jak dla mnie tragedia,plastiki strasznej jakości,jak by tania chińszczyzna,w takim aucie nie spodziewałem się aż takiej kaszany,następne Wszystko dotykowe,nie umieliśmy się odnaleźć w tym wszystkim (autko z żoną testowalem). Po krótkiej przejażdżce i testowaniu środka autko od razu skreśliliśmy. 

Naszym zdaniem nie wart swojej ceny,w tej cenie można lepsze autko kupic. To jest tylko nasza opinia.

Napisano
W dniu 8.01.2025 o 13:15, wladmar napisał(a):

Najwidoczniej nie jestem stanowczy i kupuję wtedy, kiedy ja mam ochotę, a nie oni. Trudno, co zrobić. 

Chyba jeszcze nie wyłapałeś o co chodzi w dyskusji z @ppmarian

Jego auto jest zawsze najlepsze, nawet jeśli to jest przypadkowe służbowe. Zawsze trafia idealnie w zapotrzebowanie, nawet jeśli każde kolejne jest kompletnie różne.

Rabaty ma najlepsze i wyposażenie dorzucane za darmo.

Nie ma wyjątków. Nawet jak kupuje auta marek totalnie budżetowych, usługa zawsze na najwyższym poziomie.

Inni tak nie mają, bo są frajerami.

Napisano
24 minuty temu, Don Pablo napisał(a):

Amigos jestem znowu 😃😉

Mówiłem że nie będę niemieckiego przemyslu samochodowego wspieral ale nie moglem sie powstrzymać.

wczoraj testowalem cupre formentor 12.2020 r. 300ps bialy kolor i 43tys km przejechane. Autko na całorocznych oponach i po zakupie nowy TÜV i serwis zrobiony. Wszystko pięknie,autko tez mi się podoba zajefajnie,moc przeraża jak to zapier...... po prostu petarda ale .........

Środek jak dla mnie tragedia,plastiki strasznej jakości,jak by tania chińszczyzna,w takim aucie nie spodziewałem się aż takiej kaszany,następne Wszystko dotykowe,nie umieliśmy się odnaleźć w tym wszystkim (autko z żoną testowalem). Po krótkiej przejażdżce i testowaniu środka autko od razu skreśliliśmy. 

Naszym zdaniem nie wart swojej ceny,w tej cenie można lepsze autko kupic. To jest tylko nasza opinia.

Ile można kupować jakieś używane auto🫣

Kupcie w salonie i po kłopocie. Szkoda życia😂

Napisano

Chyba jeszcze nie wyłapałeś o co chodzi w dyskusji z @ppmarian
Jego auto jest zawsze najlepsze, nawet jeśli to jest przypadkowe służbowe. Zawsze trafia idealnie w zapotrzebowanie, nawet jeśli każde kolejne jest kompletnie różne.
Rabaty ma najlepsze i wyposażenie dorzucane za darmo.
Nie ma wyjątków. Nawet jak kupuje auta marek totalnie budżetowych, usługa zawsze na najwyższym poziomie.

Inni tak nie mają, bo są frajerami.

1. Wskaż jeden post w post w którym napisałem że obecna bz4x to najlepsze EV

1a. Wskaż jeden post gdzie pisałem że służbowe EV jest lepsze od poprzedniego służbowego spalinowego .

2. Wskaż jeden post onajlepszych rabatach które JA dostałem kupując auto prywatnie

3. Wskaż jeden post w którym pisałem że otrzymałem jakieś WYPOSAŻENIE” za darmo

4. Co to są marki totalnie budżetowe - dacia ? - kulą w płot, nie JA to auto kupiłem tylko rodzice, nawet nie brałem udziału w „negocjacjach”

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano
2 godziny temu, ppmarian napisał(a):

Wskaż jeden post w którym pisałem że otrzymałem jakieś WYPOSAŻENIE” za darmo

W dniu 8.01.2025 o 10:41, ppmarian napisał(a):

Każde auto nowe które odbierałem z salonu było na oponach zgodnych z sezonem, czasami „gratis” dokładali letnie do bagażnika jak odbieralem zimą na zimowkach

Chyba, że opony to nie WYPOSAŻENIE?

Napisano

Opony to wyposażenie 🫣?

Napisano
25 minut temu, ppmarian napisał(a):

Opony to wyposażenie 🫣?

Ja zapytałem co to są opony wg. ciebie. A ty powieliłeś pytanie.

Mógłbyś na nie odpowiedzieć?

Napisano
Ja zapytałem co to są opony wg. ciebie. A ty powieliłeś pytanie.
Mógłbyś na nie odpowiedzieć?

To samo co np klocki hamulcowe

Chlapacze, dywaniki, hak , fotelik dziecięcy, śruby antykradzieżowe to jest to jest wyposażenie akcesoryjne

Tu masz pierwszą lepszą broszurę

https://cdn.group.renault.com/dac/pl/pdf/akcesoria/axs-jogger.pdf

Napisano
19 minut temu, ppmarian napisał(a):

To samo co np klocki hamulcowe

Czyli?

Napisz proszę odpowiedź na moje pytanie:

2 godziny temu, ghost2255 napisał(a):

Napisano
W dniu 7.09.2024 o 21:21, Chalek napisał(a):

Same silniki koszty serwisu maja podobne.

Dochodzi Ci tylny naped czyli serwis haldexa i awaryjna przekładnia kątowa. 

Ale żeby to jakiś szał cenowy robiło to raczej nie.

Nie wiem jak jest w TSI, ale w przypadku diesla nie wyglada to tak rozowo i 4motion oznacza duzo wieksze koszty robocizny w wielu przypadkach jesli cos trzeba wyjac i naprawic.

Chyba, ze zakladamy, ze samochod jest na tyle mlody, ze nic sie nie bedzie psuc. :)

Napisano
25 minut temu, komandos80 napisał(a):

Chyba, ze zakladamy, ze samochod jest na tyle mlody, ze nic sie nie bedzie psuc. :)

Teraz mamy takie czasy, że stare solidne samochody psują się z racji wieku, a nowe się psują dlatego, że robione bardziej na o...l niż te stare. Tak źle i tak niedobrze. 🙃 W starych pewnie taniej, ale można z kolei nadziać się na przypadek pt. "brak części zamiennych"

Napisano
  • Autor

Panowie Mercedes cla 250 shooting break 224ps z 20r, automat,ponad 20tys najechane. Warto wziąść pod uwage te auta z tym silnikiem i skrzynia 7G??

Napisano
  • Popularny post
17 minut temu, Don Pablo napisał(a):

Panowie Mercedes cla 250 shooting break 224ps z 20r, automat,ponad 20tys najechane. Warto wziąść pod uwage te auta z tym silnikiem i skrzynia 7G??

Zalezy czy ma zimowe opony :hehe:

Napisano
  • Autor
5 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Zalezy czy ma zimowe opony :hehe:

Dobre to było 🤪

Nie będzie to najważniejszy aspekt pod względem wyboru.

Napisano
23 minuty temu, Don Pablo napisał(a):

mam tu taki filmik od eksperta ;] 

I jedna ciekawa opinia z netu

image.png.ddb64874c0f7bafb937a53d1d2445417.png

Innych brak ;] 

Napisano
Godzinę temu, Don Pablo napisał(a):

To jest wytwór niemieckiej gospodarki, więc raczej odpada.

Napisano
  • Autor
37 minut temu, kadu napisał(a):

To jest wytwór niemieckiej gospodarki, więc raczej odpada.

Bystry jesteś,nie wpadłbym na to. Brawo ty 👏

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, bielaPL napisał(a):

Innych brak ;] 

Za dużo w sieci to nie znalazłem informację o wadach tych silnikach,w filmie gosciu mówił oczywiście że to sa nowe silniki więc serwis bedzie kosztowny ale bolączka to łańcuch rozrządu przy przebiegach powyżej 150tys.

Napisano
W dniu 7.01.2025 o 14:17, Don Pablo napisał(a):

Chodzi mi tylko o to aby auto bylo przygotowane do jazdy bez dodatkowych kosztów

Czyli - albo wielosezonowe, albo dwa komplety sezonowych. :ok:

Napisano
W dniu 9.01.2025 o 09:08, Don Pablo napisał(a):

To co? Pytasz czy chcesz, żeby Cię ktoś po pleckach poklepał?!

Może jak większość mówi inaczej, to warto się nad sobą zastanowić...

Edytowane przez grogi

Napisano
W dniu 17.01.2025 o 09:30, Don Pablo napisał(a):

AAaaa... Czyli warunkiem zapisania się jest posiadania zwisu jak rozumiem?!

Napisano
W dniu 17.01.2025 o 09:55, bielaPL napisał(a):

Innych brak ;] 

Ekspert zza firanki na tle meblościanki ;]

Napisano
27 minut temu, Jan Winnicki napisał(a):

Ekspert zza firanki na tle meblościanki ;]

Każdy gdzieś zaczynał.

Napisano
3 godziny temu, grogi napisał(a):

Każdy gdzieś zaczynał.

ZTCW kolega jest nawet użytkownikiem tego forum :skromny:

Napisano
  • Autor

Amigos nasza decyzja zapadła i kupiliśmy Cupre Ateca 2020r. 58 tys.km oczywiście 300ps.

Mialo nie być niemieckiej motoryzacji tylko azjatycka ale ten model od razu się spodobal żonie jak i mi.

Napisano
35 minut temu, Don Pablo napisał(a):

Amigos nasza decyzja zapadła i kupiliśmy Cupre Ateca 2020r. 58 tys.km oczywiście 300ps.

Mialo nie być niemieckiej motoryzacji tylko azjatycka ale ten model od razu się spodobal żonie jak i mi.

Jak wrażenia z jazdy? Zawieszenie mocno twarde? Cicho w środku? Ile pali ;] ?

Napisano
32 minuty temu, bielaPL napisał(a):

Jak wrażenia z jazdy? Zawieszenie mocno twarde? Cicho w środku? Ile pali ;] ?

I jakie ma opony?:old::phi:

Napisano
Godzinę temu, Don Pablo napisał(a):

Ateca fajna furka, szczególnie ta 300. Miałem 6lat, co prawda 1.4, ale miło wspominam.

Ile teraz takie stoja?

Napisano
23 minuty temu, zinger napisał(a):

Ateca fajna furka, szczególnie ta 300. Miałem 6lat, co prawda 1.4, ale miło wspominam.

Ile teraz takie stoja?

w polsce używki 100-150k

Napisano
  • Autor

Oczywiście najwazniejsze opony 😜 na letnich stał ale żona wynegocjowała że przy odbiorze dostaniemy jeszcze wielosezonowe😊.  Auto odbieramy wtorek/środa bo to przez bank idzie i musza ogarnac też blachy a że weekend mamy to pare dni potrwa.

To jest po lifcie model i wrażenia prze zajeb.....jest moc🚀,miejsca dla rodziny perfekt i w ogóle same pozytywy jak na razie.

Podczas jazdy testowej na autobahnie mieliśmy prawie 200 to pokazywalo 14,7 litra ale w mieście polataliśmy trochę to było lekko ponad 8 wiec przyzwoicie powiem.

Cos więcej bede mógł napisać za jakieś tydzień moze dwa

Napisano

Olej wymieniony na zapas?

Napisano
  • Autor

Jest po serwisie przygotowany do jazdy ale polatam trochę i sam dam na kompletny serwis łącznie z haldexem bo ma napęd na 4 i tam jest haldex z tego co się orientuję.

Wtedy będę miał pewność dla samego siebie ze wszystko jest o czasie wymienione.