Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Standard czy Comfort - różnice

Featured Replies

Napisano

Zebrałem różnice w wyposażeniu wersji standardowej i wyższej comfort.

Różnica 6550 pln. Warto dopłacić?

- wycieraczka tylnej szyby (std brak)

- składane elektrycznie i ogrzewane lusterka boczne (std składane ręcznie)

- lusterka z podświetleniem w osłonach słonecznych (std brak)

- 6 głośnikowe audio (std 4 głośniki)

- start z przycisku (std kluczykiem)

- 16" alufelgi z oponami 195/55/R16 (std stalowe 15" opony 185/65/R15)

- wentylacja z tyłu (std brak)

Jeszcze ciekawostka z wersji standard, która mnie niemile zaskoczyła, sprawdzałem i to prawda! - brak tylnej półki czy rolety, można ją dokupić za... 415 zł 😕

Co prawda tylna szyba jest przyciemniona ale coś tam widać co mamy w bagażniku :(

Napisano
15 minut temu, mg3 napisał(a):

195/55/R16 (std stalowe 15" opony 185/65/R15

Cienkie oponki jak na ponad 300Nm momentu obrotowego napędu. Kontrola trakcji musi się nieźle napocić.

Ogrzewane lusterka to must have w naszym klimacie.

Wentylacja z tyłu przydatna, o ile ktoś z tyłu jeździ. Moi narzekają, że z tyłu gorąco latem podczas gdy z przodu mnie już zimno (astra k nie ma nawiewów na tył). 

Całościowo dopłata dość spora jeśli różnice są tylko takie. Ale czasem jest coś, czego nie widać w specyfikacji - np jakieś lepsze plastiki, tapicerki, itp. Dla mnie skandalem w tym aucie jest brak osiowej regulacji kiery - jakbym się cofnął w czasie ze 20 lat.

Edytowane przez iwik

Napisano
W dniu 17.09.2024 o 14:47, mg3 napisał(a):

Zebrałem różnice w wyposażeniu wersji standardowej i wyższej comfort.

Różnica 6550 pln. Warto dopłacić?

- wycieraczka tylnej szyby (std brak)

- składane elektrycznie i ogrzewane lusterka boczne (std składane ręcznie)

- lusterka z podświetleniem w osłonach słonecznych (std brak)

- 6 głośnikowe audio (std 4 głośniki)

- start z przycisku (std kluczykiem)

- 16" alufelgi z oponami 195/55/R16 (std stalowe 15" opony 185/65/R15)

- wentylacja z tyłu (std brak)

Jeszcze ciekawostka z wersji standard, która mnie niemile zaskoczyła, sprawdzałem i to prawda! - brak tylnej półki czy rolety, można ją dokupić za... 415 zł 😕

Co prawda tylna szyba jest przyciemniona ale coś tam widać co mamy w bagażniku :(

to jeszcze Ci zamącę wybór...

Jak chcesz tą lepszą wersje to już nieduża różnica jest do podstawowej wersji nowego mg zs hybrydy która to już w standardzie ma podgrzewane lusterka ;] 

Napisano
4 godziny temu, bielaPL napisał(a):

to jeszcze Ci zamącę wybór...

Chyba jednak nie ;)

Popatrz na nick, auto w opisie i inne posty.

Napisano
57 minut temu, sherif napisał(a):

Chyba jednak nie ;)

Popatrz na nick, auto w opisie i inne posty.

dopiero się zarejestrował, jeszcze nie kupił ;] chyba

Napisano
  • Autor

Tak, kupiłem już mg3 zanim zarejestrowałem się tutaj.

Nowy ZS z hybrydą to ciekawa propozycja, były już wcześniej zapowiedzi że się pojawi ale nie chciałem czekać, mój budżet nie jest z gumy, poza tym  jestem fanem kompaktów. :)

Napisano
  • Autor

Ten temat to zwykłe pytanie, bo mogą być osoby zainteresowane zakupem, zastanawiające się, którą wersję standard/excite/exclusive wybrać, czy warto dopłacić za dodatkowe wyposażenie, czy różnica w cenie została rzetelnie wyliczona albo czy oszczędności producenta nie poszły za daleko...

• 3 tygodnie później...
Napisano

Brak tylnej wycieraczki - przypominają mi się czasy, kiedy rodzice kupowali CC700 i w naszym egzemplarzu jedyną opcją dodatkową była właśnie tylna wycieraczka ;)

O ile brak nawiewu na tył czy alufelgi jak najbardziej są do obcięcia w wersji podstawowej, to dziwi w niej np. kamera cofania. 

@mg3, jak się auto sprawuje ?

Napisano
2 godziny temu, Majkiel napisał(a):

O ile brak nawiewu na tył czy alufelgi jak najbardziej są do obcięcia w wersji podstawowej, to dziwi w niej np. kamera cofania. 

Kamera jest obowiązkowa a wycieraczka nie 😁

Napisano
  • Autor
W dniu 7.10.2024 o 13:40, Majkiel napisał(a):

@mg3, jak się auto sprawuje ?

Do tej pory zrobiłem tylko niecałe 700 km i nie miałem żadnej niespodzianki, nie zaobserwowałem nic niepokojącego ani od strony mechanicznej ani w pracy elektroniki.

po prostu wsiadam, zapinam pasy, pokrętło na Drive i jadę. :)

Automatu do tej pory nie miałem w poprzednich samochodach, trochę się obawiałem przesiadki ale od razu go polubiłem i doceniam.

Średnie spalanie dzisiaj mam 5,3 l/100km przy jeździe wyłącznie po mieście na krótkich trasach i w trybie Normal.

Hybryda w moim przypadku działa jak elektryk, co jakiś czas włącza się silnik spalinowy i dyskretnie doładowuje baterie.

Oczywiście próbowałem sprawdzić dynamikę auta i wtedy gdy silnik spalinowy wchodzi na obroty to rzeczywiście jest głośno, moim zdaniem za głośno :(

Ale do snucia się w miejskich korkach to auto jest wymarzone 😎

W najbliższym czasie mam w planie połączyć się w końcu z telefonem i Android Auto🤔

Wycieraczki nie miałem też w New Beetle i tam jak i w MG3 nie odczuwam jej braku. Ostatnie dni były bardzo deszczowe i jakoś nie zauważyłem żeby szyba nadmiernie się brudziła. Być może brudzeniu zapobiega tu mały spojler/lotka. Ogólnie lepiej patrzeć w lusterka boczne bo tylną szybę mocno przesłaniają zagłówki.

Kamera cofania daje świetny obraz, także wieczorem.

• 1 miesiąc później...
Napisano
W dniu 14.10.2024 o 12:51, mg3 napisał(a):

Do tej pory zrobiłem tylko niecałe 700 km i nie miałem żadnej niespodzianki, nie zaobserwowałem nic niepokojącego ani od strony mechanicznej ani w pracy elektroniki.

po prostu wsiadam, zapinam pasy, pokrętło na Drive i jadę. :)

Automatu do tej pory nie miałem w poprzednich samochodach, trochę się obawiałem przesiadki ale od razu go polubiłem i doceniam.

Średnie spalanie dzisiaj mam 5,3 l/100km przy jeździe wyłącznie po mieście na krótkich trasach i w trybie Normal.

Hybryda w moim przypadku działa jak elektryk, co jakiś czas włącza się silnik spalinowy i dyskretnie doładowuje baterie.

Oczywiście próbowałem sprawdzić dynamikę auta i wtedy gdy silnik spalinowy wchodzi na obroty to rzeczywiście jest głośno, moim zdaniem za głośno :(

Ale do snucia się w miejskich korkach to auto jest wymarzone 😎

W najbliższym czasie mam w planie połączyć się w końcu z telefonem i Android Auto🤔

Wycieraczki nie miałem też w New Beetle i tam jak i w MG3 nie odczuwam jej braku. Ostatnie dni były bardzo deszczowe i jakoś nie zauważyłem żeby szyba nadmiernie się brudziła. Być może brudzeniu zapobiega tu mały spojler/lotka. Ogólnie lepiej patrzeć w lusterka boczne bo tylną szybę mocno przesłaniają zagłówki.

Kamera cofania daje świetny obraz, także wieczorem.

Zastanawiam się nad tym samochodem, w wersji Exclusive, bo naprawdę fajnie wyposażony i ładnie jeździ.

Polecasz? Coś się już psuło?

Jak serwis?

Jak z częściami?

Na razie widzę taki problem, że nie mogę nawet sprawdzić, ile klocki hamulcowe kosztują, bo w Autoparts i innych hurtowniach nie ma tego modelu.

W ogóle żadnych czesci. A klocki hamulcowe znalazłem najbliżej na aliexpress.

Ubezpieczenia tez nie sprawdzę, bo w mubi nie ma tej marki.

Jak oceniasz szansę, że marka się zwinie i zostanie się z nieserwisowalnym złomem?

Napisano
3 godziny temu, maras77 napisał(a):

Na razie widzę taki problem, że nie mogę nawet sprawdzić, ile klocki hamulcowe kosztują, bo w Autoparts i innych hurtowniach nie ma tego modelu.

Przypomnij ile km to auto będzie robić? 

Pierwsza wymiana klocków jak zgniją? 😄 

Auto dopiero weszło na rynek, także nie ma sensu szukać części. Za 2-3 lata będzie dużo i tanio. 

Napisano
Teraz, mrBEAN napisał(a):

Przypomnij ile km to auto będzie robić? 

Pierwsza wymiana klocków jak zgniją? 😄 

Auto dopiero weszło na rynek, także nie ma sensu szukać części. Za 2-3 lata będzie dużo i tanio. 

Z zalet - serwis i hurtownia części jest rzut beretem obok mnie.

Kusi, w poniedziałek jadę do serwisu się dowiedzieć o części.

Napisano
W dniu 7.12.2024 o 21:43, maras77 napisał(a):

Z zalet - serwis i hurtownia części jest rzut beretem obok mnie.

Kusi, w poniedziałek jadę do serwisu się dowiedzieć o części.

Mg3 prędkość maksymalna 168km na h. Po co taka moc i moment obrotowy?

Napisano
5 godzin temu, deszczowyRoman napisał(a):

Mg3 prędkość maksymalna 168km na h. Po co taka moc i moment obrotowy?

Aby się fajnie jeździło, oraz było bezpiecznie, jak sytuacja drogowa wymusza wciśnięcie gazu i ucieczkę, np że skrzyżowania.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor
W dniu 7.12.2024 o 17:52, maras77 napisał(a):

Zastanawiam się nad tym samochodem, w wersji Exclusive, bo naprawdę fajnie wyposażony i ładnie jeździ.

Polecasz? Coś się już psuło?

Jak serwis?

Jak z częściami?

Ubezpieczenia tez nie sprawdzę, bo w mubi nie ma tej marki.

Jak oceniasz szansę, że marka się zwinie i zostanie się z nieserwisowalnym złomem?

Czy polecam? nie powiem, bo zaraz napiszą że dostaję juany za naganianie klientów :P

Na pewno Exclusive jest wszystkomający i z lepszych materiałów w środku ale cena robi się sporawa i można już interesować się ofertą konkurencji.

Z problemów - miałem rozładowanie akumulatora 12V, trochę była zagadka z dostaniem się do niego :P ale dałem radę otworzyć autko i bagażnik, podładowałem, wyłączyłem zbędne światła przy otwieraniu autka, rekuperacja na max i na razie jest spokój ;)

Wykryłem też niespodziankę - w wersji standard nie działa aplikacja MG iSmart. 😕

Serwis sprawdzę niedługo bo miałem kolizję - zatrzymałem się przed przejściem aby przepuścić pieszego i kobieta insignią wjechała mi leciutko w tyłek :(

ASO mi naprawi, już dogadało się z PZU, czekamy aż zderzak przypłynie z Chin 😀

Właśnie miałem problem z ubezpieczeniem i tylko PZU dało sensowną ofertę na OC i AC. Mubi się poddało i odmówiło podania oferty, a w Link4 chyba zwariowali 🙃

Po tym jak nasz rząd wyszedł przed szereg i nadgorliwie poparł cła na elektryczne chińczyki zamiast dyplomatycznie wstrzymać się, może być różnie. Koncerny Chińskie mogą ostrożniej lub przestać inwestować w tych krajach, które głosowały za cłami.

Na razie MG w Polsce pnie się do góry w rankingach sprzedaży i jest już na 8 miejscu (klienci indywidualni)

Edytowane przez mg3

Napisano

To za ile ubezpieczenie oraz ile czasu czekasz na ten zderzak?

Napisano
  • Autor

za full pakiet oc, ac, nnw, pomoc w drodze, wszystkie ryzyka... zapłaciłem 1806 zł w tym jest oc 336 zł

ogólnie był problem bo ubezpieczyciele nie mieli takiego auta do ubezpieczenia i umywali ręce.

żeby wyjechać na drogę trzeba mieć polisę więc nie szukałem dalej.

czekanie na zderzak trzeba raczej liczyć od momentu zaakceptowania kosztorysu przez PZU, a pismo dostałem 2 dni temu. :P

ogólnie nie ma pośpiechu, szkoda jest symboliczna, ale skoro auto jest nowiutkie i na gwarancji to trzeba wymieniać co dostało z oc sprawcy.

Napisano
5 godzin temu, mg3 napisał(a):

za full pakiet oc, ac, nnw, pomoc w drodze, wszystkie ryzyka... zapłaciłem 1806 zł w tym jest oc 336 zł

Ile to warte, koło 100000? Tani ten pakiecik jak na full się wydaje.

Napisano

Nie wiem czy widzieli aktualne rabaciki:

Screenshot_20241219_221620.jpg.5452d5b874d912e9b90fbbaa6dab10e9.jpg

71k za miejską hybrydę z 7s do setki (oczywiście wersja standard za tę cenę). 

Robi się ciekawie. 

Edytowane przez iwik

Napisano

Najtańsza yariska na OtoMoto 85 ;-)

Napisano
7 godzin temu, Fili_P napisał(a):

Najtańsza yariska na OtoMoto 85 😉

Jest duza szansa, ze te 14kPLN odzyskasz z nawiazka przy sprzedazy za kilka lat ;)

Mnie to MG3 zupelnie nie przekonuje, wyglada naprawde slabo, w przeciwienstwie do nowego HS.

No i to bazowa wersja na stalowkach z kolpakami.

Napisano

Witam! Ja skorzystałem z tej promocji i kupiłem wersję standard. Autko do odbioru w styczniu. Niby się cieszę, ale coraz więcej obaw :P

NA jeździe testowej jeździłem wersją z 6 głośnikami. Czy 4 głośniki w standardzie dają radę? Orjentujecie się czy można dołożyć głośniki do tylnich drzwi? 

Napisano
18 godzin temu, Mike413 napisał(a):

Witam! Ja skorzystałem z tej promocji i kupiłem wersję standard. Autko do odbioru w styczniu. Niby się cieszę, ale coraz więcej obaw :P

NA jeździe testowej jeździłem wersją z 6 głośnikami. Czy 4 głośniki w standardzie dają radę? Orjentujecie się czy można dołożyć głośniki do tylnich drzwi? 

O - będzie się działo jak na formum SC lub Lanosa ;)

Napisano
21 minut temu, maras77 napisał(a):

O - będzie się działo jak na formum SC lub Lanosa ;)

Podobna klasa aut ;)

Napisano
  • Autor

witaj Mike413, nie wiem jak gra 6 głośników w mg3 hybrid+ ale przy 4 w standardzie jest tak sobie - płasko, brakuje basów. :(

mam nadzieję że wkrótce pojawią się jakieś filmy, diy, informacje, schematy z poprawiania fabryki :P

Napisano
W dniu 20.12.2024 o 06:50, Maciej__ napisał(a):

Jest duza szansa, ze te 14kPLN odzyskasz z nawiazka przy sprzedazy za kilka lat ;)

Mnie to MG3 zupelnie nie przekonuje, wyglada naprawde slabo, w przeciwienstwie do nowego HS.

No i to bazowa wersja na stalowkach z kolpakami.

Jeden woli mieć alufelgi w standardzie, inny klimę automat. Dla mnie bardziej przemawia ta druga opcja. 

W najgorszym wypadku alu zawsze możesz dokupić. Z klimą już gorzej. 

Napisano
  • Autor

Alufelgi w dobrym stanie i wzorze jaki mi się podoba to ok 1k PLN.

No właśnie, myślę o 17" ale zapala mi się czerwona lampka.

MG3 jest sprzedawany tylko z 15 lub 16 calowymi kołami. Ale ZS z tym napędem ma 17"

Może ktoś wie, czy może być problem z gwarancją, przeglądami lub ubezpieczeniem gdy zamontuję inne felgi?

Może trzeba gdzieś zgłaszać taką modyfikację?

Widziałem u producentów felg dokumenty homologacji do modelu mg3 hybrid i były tam max 16 cali.

Edytowane przez mg3

Napisano
W dniu 23.12.2024 o 23:44, mg3 napisał(a):

Może ktoś wie, czy może być problem z gwarancją, przeglądami lub ubezpieczeniem gdy zamontuję inne felgi?

Z przeglądami nie będzie problemu jeśli tylko koła nie będą wystawały poza obrys nadkola. 

Ale jeśli 17" nie jest homologowanym rozmiarem dla tego auta to lepiej kupić 16, zwłaszcza że opony tańsze. 

Napisano
  • Autor

zaczynam się przekonywać do standardowego rozmiaru felg i opon, chciałbym uniknąć problemów:

- gdyby, odpukać, zdarzyła się jakaś awaria układu napędowego i serwis odmówił by naprawy gwarancyjnej powołując się na niedozwolone zmiany w zawieszeniu.

- gdyby, odpukać, zdarzyła się jakaś przygoda i ubezpieczyciel odmówił pokrycia kosztów naprawy ze względu na niedozwolone modyfikacje.

udowodnij że nie jesteś wielbłądem, rzeczoznawcy? biegli?

u nas nie ma czegoś takiego jak w D - ABE, TUV, KBA... wiadomo jednoznacznie co można, gdzie i co zrobić w takiej sytuacji.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Chodzą słuchy, że MG3 rocznik 2025 już ma dzieloną 60/40 tylną kanapę i regulowaną jak należy kierownicę 👌

Napisano
14 godzin temu, mg3 napisał(a):

Chodzą słuchy, że MG3 rocznik 2025 już ma dzieloną 60/40 tylną kanapę i regulowaną jak należy kierownicę 👌

Skubani, szybcy są. ;]

W Europie poprawili by dopiero po 4 latach przy okazji liftingu.

Napisano
Godzinę temu, iwik napisał(a):

Skubani, szybcy są. ;]

W Europie poprawili by dopiero po 4 latach przy okazji liftingu.

W EU miejskie auta maja dwuosiowa regulacje juz od dawna.

Napisano
54 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

W EU miejskie auta maja dwuosiowa regulacje juz od dawna.

Ale za to nie umieją zrobić takiego napędu za te pieniądze.

Napisano
13 minut temu, iwik napisał(a):

Ale za to nie umieją zrobić takiego napędu za te pieniądze.

Jezdziles tym w ogole, parametry na papierze to jedno, a odczucia z jazdy to drugie. Szczegolnie jesli zawieszenie czy hamulce nie nadazaja za silnikiem.

Na swoim przykladzie widze, ze duzo wieksza frajde mam z robienia niskiego spalania w HEV niz korzystania z mocy w Tucsonie.