Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowy Crossover za około 120 tys

Featured Replies

Napisano
2 godziny temu, bergerac napisał(a):

ja też znam trochę zamożnych ludzi i nikt nie jeździ Skodą ani Kią ;] 

Ale ja pisałem o tych, którzy mają gdzieś prestiż auta :)

A na poważnie to znam dwóch takich. Jeden jeździ Superb, a drugi Kią Sorrento. W maksymalnej wersji wyposażenia więc nie wiem czy to bieda :)

Edytowane przez marcindzieg

Napisano
2 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

Popularne modele, nowe w leasingu, to też MB, BMW, Volvo, Porsche, Audi, Lexus ... kolejność przypadkowa :]

Przykłady dałem :)

Jak wiadomo tu bogaci jeżdżą Pandą z LPG. Bo dlatego są bogaci :)

Napisano
14 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Przykłady dałem :)

Jak wiadomo tu bogaci jeżdżą Pandą z LPG. Bo dlatego są bogaci :)

jak się teraz zastanowiłem to znam jednego gościa co jeździ Mercem Klasą na wypasie. Reszta ma jednak znacznie bardziej wypasione fury. Dla mnie zamożny gość to roczny profit pow 5 mln powiedzmy. 

Napisano
24 minuty temu, bergerac napisał(a):

jak się teraz zastanowiłem to znam jednego gościa co jeździ Mercem Klasą na wypasie. Reszta ma jednak znacznie bardziej wypasione fury. Dla mnie zamożny gość to roczny profit pow 5 mln powiedzmy. 

To jest raptem 1,5% osób w PL. Credit Suisse podał podobną kwotę ale w$. Czyli dochody powyżej 5mln USD rocznie. Wtedy nikt VW czy Kia nie jeździ. Jak zejdziemy poziom niżej do klasy wyższej średniej to już 10% obywateli i wtedy jeżdżą wszystkim co się da. 

Napisano
2 godziny temu, camel00 napisał(a):

Nie wiem na co się licytujemy, ale ja znam kilku obrzydliwie bogatych i każdy ma w garażu jakiegoś trupa, którego wyciąga jak jedzie coś kupić :)

W sensie jako wózek na zakupy do Lidla czy Biedry?

Napisano
19 minut temu, pejus1982 napisał(a):

W sensie jako wózek na zakupy do Lidla czy Biedry?

Bardziej kilka hektarów od chłopa albo plac w mieście pod nowy budynek.

Logika jest taka, że łatwiej coś utargować podjeżdżając autem w cenie telefonu niż nową S'ką :)

Napisano
  • Autor
W dniu 2.10.2024 o 16:41, angrius napisał(a):

Spójrz na Kia Stonic. Używam. Polecam 

Teście mają z 2022r. Spoko samochód, też rozważałem, bo niczego mu nie brakuje. 

W dniu 2.10.2024 o 22:45, zenek111 napisał(a):

To ile procent rabatu teraz na Skodę mozna wyrwac?

Z marszu dostałem 7, bo przesłaniu oferty do innego salonu niecałe 9%.

Generalnie po wizytach w Toyota, VW, Nissan, Mitsubishi, Skoda mam takie wnioski:

ASX fajny samochód, ale żadnego rabatu nie chcieli dać, więc katalogowo wychodzi ponad 120 tys. co z VW i Skodą wygląda kiepsko.

Toyota Yaris Cross bardzo ładne autko, ale najtaniej około 123 tys.

Juke też się ładnie prezentuje, ale również okolice 120 tys.

Kamiq w wersji wyposażenia która mnie interesuje doszliśmy do 113500 zł. 

VW oglądałem Taigo wygląda świetnie, ale zdaje mi się że ma bardziej agresywną linię (widok przez przednią szybę jest ograniczony). Jeśli miałby być VW to raczej odpuszczę Taigo (szkoda), a pójdę w stronę T-Cross. W pełnym wypasie wyszło niecałe 107tys. Jestem w totalnym szoku, jakie rabaty są na VW (ponad 22tys). 

Ostatecznie zatem albo Kamiq, albo T-Cross z przewagą tego drugiego, bo lepsze wyposażenie i znacznie niższa cena niż Kamiq. 

ASX, Yaris super auta, ale przy ofercie na T-Cross nie widzę sensu dopłaty ponad 15 tys.

Co myślicie o tym T-Cross?

Napisano
27 minut temu, Henzir napisał(a):

Teście mają z 2022r. Spoko samochód, też rozważałem, bo niczego mu nie brakuje. 

Z marszu dostałem 7, bo przesłaniu oferty do innego salonu niecałe 9%.

Generalnie po wizytach w Toyota, VW, Nissan, Mitsubishi, Skoda mam takie wnioski:

ASX fajny samochód, ale żadnego rabatu nie chcieli dać, więc katalogowo wychodzi ponad 120 tys. co z VW i Skodą wygląda kiepsko.

ASX to jest klon Captura 

Napisano
Godzinę temu, Henzir napisał(a):

Toyota Yaris Cross bardzo ładne autko, ale najtaniej około 123 tys.

123000zł za to coś to jest skandal. Jak będziesz w salonie to otwórz maskę i zobacz sobie okolice podszybia i ogólnie poziom wykonania tego samochodu. Porównując do jakości innych samochodów, to auto powinno kosztować max. 60-70 tysięcy.

Zobacz tutaj od 5m 30s:

https://youtu.be/hsJ3CK5Og4E?t=329&si=RtaUeWlZaoIs4jOM

Napisano
2 godziny temu, Henzir napisał(a):

Ostatecznie zatem albo Kamiq, albo T-Cross z przewagą tego drugiego, bo lepsze wyposażenie i znacznie niższa cena niż Kamiq. 

ASX, Yaris super auta, ale przy ofercie na T-Cross nie widzę sensu dopłaty ponad 15 tys.

Co myślicie o tym T-Cross?

Jak niedawno oglądałem cenniki za podobnym samochodem to wyszło mi ze Kamiq najfajniejszy, ale kupiłbym T-crossa ze wzgledu na rabaty, wiec wnioski chyba identyczne.

Tylko namieszał teraz ten MG ZS za 100tys, na papierze najlepszy, fajny naped, 7 lat gwarancji i serwisu za free, no ale strach przed chińczykiem

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, kadu napisał(a):

Wow, ale przyoszczędzili. Ale podejrzewam że VW za lekko ponad 100tys. będzie wyglądał podobnie.

2 godziny temu, zenek111 napisał(a):

Tylko namieszał teraz ten MG ZS za 100tys, na papierze najlepszy, fajny naped, 7 lat gwarancji i serwisu za free, no ale strach przed chińczykiem

Dla mnie chińczyk opada na starcie, jestem zdania że jeśli ja zarabiam w EU to jak mam wydać większą kasę to niech też zostanie w EU 🙂.

Napisano
8 minut temu, Henzir napisał(a):

Dla mnie chińczyk opada na starcie, jestem zdania że jeśli ja zarabiam w EU to jak mam wydać większą kasę to niech też zostanie w EU 🙂.

Powinno być jak mieszkam w Polsce to niech kasa zostanie w Polsce. EU to obcy obszar walutowy :)

W skodach ponad 50% czesci pochodzi z chin, kasa i tak tam trafia, pytanie tylko czy większosć zysków maja dostać Niemcy czy Chińczycy

Napisano
5 godzin temu, kadu napisał(a):

123000zł za to coś to jest skandal. Jak będziesz w salonie to otwórz maskę i zobacz sobie okolice podszybia i ogólnie poziom wykonania tego samochodu. Porównując do jakości innych samochodów, to auto powinno kosztować max. 60-70 tysięcy.

Zobacz tutaj od 5m 30s:

https://youtu.be/hsJ3CK5Og4E?t=329&si=RtaUeWlZaoIs4jOM

Tylko co to obchodzi przecietnego uzytkwnika takiego Yarisa? ;] To nie jest sztuka nowoczesna, tylko lodowka na kolach...

Ma dojechac z punktu A do B, malo palic i sie nie psuc :ok:Wszystkie 3 funkcje spelnia doskonale.

Napisano
32 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Tylko co to obchodzi przecietnego uzytkwnika takiego Yarisa? ;] To nie jest sztuka nowoczesna, tylko lodowka na kolach...

Ma dojechac z punktu A do B, malo palic i sie nie psuc :ok:Wszystkie 3 funkcje spelnia doskonale.

W Polsce nadal panuje stereotyp bezawaryjnej Toyoty. Niestety nie jest już aktualny. Wystarczy poczytać opinie o Yaris/Yaris Cross:

https://www.autocentrum.pl/oceny/toyota/yaris/iv/cross/

Jak wydaję za coś tym kasy, to oczekuję, że będzie to odpowiedniej jakości. Ma być stosownie do ceny, a nie jakaś badziewna wydmuszka. Ale to już każdy decyduje sam co robi ze swoimi pieniędzmi.

Napisano
2 godziny temu, Henzir napisał(a):

Wow, ale przyoszczędzili. Ale podejrzewam że VW za lekko ponad 100tys. będzie wyglądał podobnie.

Polecam przejść się do salonu VW i porównać. Takiego czegoś jak w w/w Yarisie nie znajdziesz nawet w najtańszej Dacii i jest to bardzo smutne.

Edytowane przez kadu

Napisano
39 minut temu, kadu napisał(a):

W Polsce nadal panuje stereotyp bezawaryjnej Toyoty. Niestety nie jest już aktualny. Wystarczy poczytać opinie o Yaris/Yaris Cross:

Opinię popsuły tureckie akumulatory 12V, które są....nieudane.

Często już po krótkim postoju nie można uruchomić auta, a napięcie na aku ma poniżej 10V.

Można walczyć z ASO lub za ok. 300zł rozwiązać problem.

Oczywiście coś takiego nie powinno mieć miejsca, ale mówienie, że niezawodność Toyoty sie skończyła tylko z powodu wadliwych akumulatorów to trochę nadużycie.

Napisano
19 godzin temu, ghost2255 napisał(a):

mówienie, że niezawodność Toyoty sie skończyła tylko z powodu wadliwych akumulatorów to trochę nadużycie.

Być może tak, ale chyba można już kontestować jakość wykonania, wyciszenie i materiały na tle konkurencji. A to w zestawieniu z ceną aut wypada niestety bardzo słabo. 

Napisano
12 minut temu, iwik napisał(a):

Być może tak, ale chyba można już kontestować jakość wykonania, wyciszenie i materiały na tle konkurencji. A to w zestawieniu z ceną aut wypada niestety bardzo słabo. 

Skoro chcą podniesionego yarisa za wór złota do miasta to im to Toyota oferuje. Widzę tego mnóstwo na ulicach czyli cena dobra.  Nowe auta z reguły się nie psują bez znaczenia którego producenta. Więc te 5 lat przejeździ bezawaryjnie.

Napisano
13 minut temu, iwik napisał(a):

Z tym nie dyskutuję. 

Ja się tylko odniosłem do upadania mitu niezawodności wyłącznie z powodu akumulatorów 12V. 

Napisano
W dniu 1.10.2024 o 08:29, Henzir napisał(a):

Cześć,

Przymierzam się do zakupu nowego crossovera. Samochód dla rodziców, już wiekowych. Koniecznie automat, silnik wystarczy nawet podstawowy, im więcej analogowych przycisków tym lepiej. Z wyposażenia potrzebne systemy bezpieczeństwa, dobre światła, wszystkie ekstra płatne elementy wizualne (listwy, wykończenia, ramki grilla, większe ekrany itd) niepotrzebne. Jazdy to głównie miasto, sporadycznie krótka trasa około 150km. 

Budżet to 120 tys. zł, ewentualnie mogę trochę dołożyć, jeśli będzie to mocno uzasadnione.

Brałem pod uwagę:

Skoda Kamiq - oglądałem, jeździłem, wydaje się rozsądnym wyborem. Wycenili na 118tys. więc mieści się w budżecie. Miejsca dużo, wygląda całkiem fajnie, środek też nie jest zły. Tata jest dość przy sobie, a w Kamiqu było sporo miejsca dla kierowcy. 

Toyota Yaris Cross - nie widziałem na żywo, ale na zdjęciach wygląda ładnie. Krótszy od Kamiqa co jest na plus. Cenowo wychodzi drożej niż Kamiq (122tys STYLE i 129tys Executive). Na forum jest też temat gdzie porównano tę Toyotę i Peugeota 2008. Wychodzi na to, że Yaris w środku wygląda kiepsko i ma trochę innych mankamentów, przez co trochę się obawiam.

Peugeot 2008 - bardzo ładny samochód, ale odrzuciłem przez PureTech. Chociaż teraz podobno zmienili i jest łańcuszek rozrządu, pytanie jednak czy warto się w to pchać.

Nissan Juke - też biorę pod uwagę, ale jeszcze nie zdążyłem obejrzeć.

Wszelkie uwagi o powyższych, bądź propozycje czegoś innego mile widziane 🙂

Teściowa właśnie zamówiła T-Rocka za 120 tysi. Jest jakaś zniżka dla konkretnych grup zawodowych, ponad 20 tysi, jakoś tak. Może rodzice łapią się pod jakąś grupę zawodową, dla której importer daje zniżki: link

Edytowane przez spad

Napisano

Dają jeszcze 20 tysięcy rabatu od cen promocyjnych z cennika?

Napisano
4 minuty temu, ghost2255 napisał(a):

Dają jeszcze 20 tysięcy rabatu od cen promocyjnych z cennika?

Finalnie jest rabat chyba 28 kPLN. Za 120 kafli ma pakiet Life Plus, plus pakiet zimowy + podgrzewana kierownica. Skrzynia automatyczna.

Napisano
Godzinę temu, spad napisał(a):

Finalnie jest rabat chyba 28 kPLN. Za 120 kafli ma pakiet Life Plus, plus pakiet zimowy + podgrzewana kierownica. Skrzynia automatyczna.

Wiesz jaki silnik? 1.0 czy 1.5? 

Napisano
27 minut temu, sowik85 napisał(a):

Wiesz jaki silnik? 1.0 czy 1.5? 

T-ROC z DSG nie ma 1.0

Napisano
W dniu 7.10.2024 o 17:10, bergerac napisał(a):

Sam jeździ?! WTF? 

Napisano
  • Autor

Finalnie zamówiony T-Cross w wersji R Line. Rabat około 23 tys. zł, do odbioru może nawet w tym roku 🙂

Dzięki wszystkim za pomoc!

Napisano
10 godzin temu, Henzir napisał(a):

Finalnie zamówiony T-Cross w wersji R Line. Rabat około 23 tys. zł, do odbioru może nawet w tym roku 🙂

Dzięki wszystkim za pomoc!

Stoje właśnie przed podobnym dylematem.

T-Cross R-Line 1.0 DSG czt 1.5 DSG.

Ja prawie zamówiłem Scode Scala to właśnie gdzieś wyszło, że 1.5 DSG mają jakieś problemy ze skrzynią, czy w 1.0 ten problem też występuje wie ktoś może?

Skrzynie są jeśli dobrze pamiętam te same... ??

Napisano
2 minuty temu, komor napisał(a):

Ja prawie zamówiłem Scode Scala to właśnie gdzieś wyszło, że 1.5 DSG mają jakieś problemy ze skrzynią, czy w 1.0 ten problem też występuje wie ktoś może?

Nie problem, ale oprogramowanie nastawione na oszczędzanie paliwa.

Włączasz tryb sport i jakoś jeździ ;]

Napisano
2 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

Nie problem, ale oprogramowanie nastawione na oszczędzanie paliwa.

Włączasz tryb sport i jakoś jeździ ;]

Nie chodzi o soft, a o mechanikę skrzyni. Kiedyś były rozkminy czy suche czy mokre itp. Nie mam czasu się doktoryzować z VAG tylko dobrze byłoby wiedzieć czy te skrzynię wytrzymają u mnie te 3-5 lat lub więcej ;]

Napisano

To weź Seta. Ma dłuższą gwarancję.

Skrzynie te same. DQ200, suche sprzęgła.

Słabymi elementami są sprzęgła i akumulator ciśnienia.

Naprawy są opanowane i stosunkowo tanie(jak na skrzynie automatyczne).

Napisano
8 minut temu, ghost2255 napisał(a):

W VW można dokupić i mieć spokój przez 4 lata, ale jeśli auto zostanie to później będę się zastanawiać kiedy skrzynia padnie ;l

Seat Arona odpada, ceny zbliżone, a jednak ten T-Cross ma trochę sens, najwięcej miejsca w nim.

Napisano
3 minuty temu, komor napisał(a):

W VW można dokupić i mieć spokój przez 4 lata, ale jeśli auto zostanie to później będę się zastanawiać kiedy skrzynia padnie ;l

Seat Arona odpada, ceny zbliżone, a jednak ten T-Cross ma trochę sens, najwięcej miejsca w nim.

Jak padnie to najwyzej naprawisz, akurat te skrzynie sa dobrze opanowane a ceny sprzegiel czy dwumasy duzo nizsze niz u konkurencji.

Napisano
  • Autor

Przedłużenie gwarancji na 4 lata niecałe 1000 zł 🙂 ja akurat nie inwestowałem bo zakładam przebieg tym autem jakieś 5tys rocznie 

Napisano
7 godzin temu, komor napisał(a):

Skrzynia ta sama. Automatyczne wycieraczki w pakiecie jak i ściemniające się lusterko nie zwróciłem na to uwagi. 

Matrixy fajna sprawa. 

miejsca jest więcej niż w TRock , przesuwana kanapa plus składany fotel pasażera robią z auta małą ciężarówkę. 

skrzynia jak w vagu mułowate działa.

Napisano

DQ200

Wg tego serwisu wymaga 3l oleju a fabrycznie wlane jest 1,5l🤔

• 3 tygodnie później...
Napisano
W dniu 28.10.2024 o 10:09, ghost2255 napisał(a):

W dniu 28.10.2024 o 17:59, vaz2110 napisał(a):

DQ200

Wg tego serwisu wymaga 3l oleju a fabrycznie wlane jest 1,5l🤔

To teraz taki myk.

Audi Q3 1,5 TFSI czy jak kto woli 35 TFSI S Tronic. Specka audi mówi:

Cytat

Sprzęgło

Dwa elektrohydrauliczne sprzęgła wielopłytkowe (mokre)

Tam jest inna skrzynia? Nie jeździłem, nie mam porównania, ale za "pare" złotych więcej mamy Audi, ale czy warto?

Napisano
19 minut temu, komor napisał(a):

Tam jest inna skrzynia? Nie jeździłem, nie mam porównania, ale za "pare" złotych więcej mamy Audi, ale czy warto?

Bardzo mozliwe, ze jest inna.  W Formentorze 1,5 TSI tez masz mokre sprzegla.

Sprawdz oznaczenie skrzyni to bedziesz wiedzial.

Napisano
44 minuty temu, komor napisał(a):

To teraz taki myk.

Sprzedałem teraz to auto, skrzynia wg. serwisu Audi DQ 380 czy jakoś tak.