Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skoda Elroq

Featured Replies

Napisano

Ma być przyzwoita cena 

image.png.a5e70a53748a3f034dac524efbf80248.png
image.png.b78338de2184be29217e1af2e280fa69.png

Edytowane przez sdss

Napisano

150k ?

Napisano
  • Autor

Id3 i Born klony tu coś nowego ? Id 2?

Napisano

Wystawia to nieco taniej od id3 i pies z kulawą nogą tego nie kupi. Ma szanse tylko w przypadku ceny poniżej 25k euro. 

Napisano

Wymiarami blizej do ID.4, a jak sie zna skode to przestronnością kabiny moze te ID.4 przegonic

Edytowane przez zenek111

Napisano

U mnie na bagnach cena za podstawową wersję z najmniejszą baterią ma startować coś od 36k euro. Największa wersja baterii to już 45k euro.

Napisano
11 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

150k ?

Bez problemu dobijasz do €50000... Zasadniczo o ~10k€ tańsza od Enyaq'a, w zamian za nieco mniejszy bagażnik .

Edytowane przez grogi

Napisano
13 godzin temu, grogi napisał(a):

Bez problemu dobijasz do €50000... Zasadniczo o ~10k€ tańsza od Enyaq'a, w zamian za nieco mniejszy bagażnik .

Będzie hit sprzedaży i kolejna fabryka do zamknięcia :jem: ja nie wiem ale za skromne 5tys euro za md mogę im w pół roku ogarnąć wizję firmy. Co za leśne dziady tam pracują? 

Napisano
W dniu 2.10.2024 o 08:37, sdss napisał(a):

Ma być przyzwoita cena 

Tak na pierwszy rzut oka to myślałem że to jakaś Kia. Mało skodowaty przód

A przyzwoitych cen to już nie ma i nie będzie :(

Napisano
9 minut temu, wujek napisał(a):

Będzie hit sprzedaży

No będzie.

W tej cenie dostaniesz prawie 300KM, 85kWh baterię (która realnie wystarczy starczy na 550km spokojnej jazdy latem i 400km zimą), adaptacyjne LEDy, autonomiczną jazdę w korku i cały perdition innych bajerów.

Napisano
4 minuty temu, grogi napisał(a):

No będzie.

W tej cenie dostaniesz prawie 300KM, 85kWh baterię (która realnie wystarczy starczy na 550km spokojnej jazdy latem i 400km zimą), adaptacyjne LEDy, autonomiczną jazdę w korku i cały perdition innych bajerów.

Nikomu to niepotrzebne. Tesla lepsza to po pierwsze. Dwa brakuje aut miejskich i te wszystkie dodatki są niepotrzbne. Wróćmy do tego wątku za rok o zobaczymy. 

Napisano
5 minut temu, wujek napisał(a):

Nikomu to niepotrzebne.

Jak nie? Przecież elektromobilność nie ruszy, jak nie będzie zasięgów...

Tesla lepsza to po pierwsze.

W czym?! W przekonywaniu ludzi, że nie potrzebują nicz

Dwa brakuje aut miejskich i te wszystkie dodatki są niepotrzbne. Wróćmy do tego wątku za rok o zobaczymy. 

To bierzesz mniejszą baterię, nie dodajesz nic poza standard i dostajesz te 33€. Chociaż głupotą byoby nie dodać pakietu Smart (dwustrefowa klima, grzane zadki i kierownica, czujniki pakrowania przód/tył i rozbudowane MM) za €1500

Edytowane przez grogi

Napisano
1 minutę temu, grogi napisał(a):

W czym?! W przekonywaniu ludzi, że nie potrzebują nicz

To bierzesz mniejszą baterię, nie dodajesz nic poza standard i dostajesz te 33€. 

We wszystkim, nie ma w tej chwili lepszego elektryka chociażby brak przeglądów.

Napisano
4 godziny temu, wujek napisał(a):

Brak przeglądów, bo brak serwisów 😜

Napisano
W dniu 2.10.2024 o 08:37, sdss napisał(a):

Ma być przyzwoita cena 

image.png.b78338de2184be29217e1af2e280fa69.png

Przeedytuj tytuł :skromny:

Napisano
7 godzin temu, wujek napisał(a):

W temacie napędu pewnie też, tyle ze ich samochody potrafią nie mieć tak podstawowych rzeczy jak dźwignie kierunkowskazów, jak czujniki parkowania, a żeby sprawdzić prędkość trzeba kręcić głową.

Napisano
9 godzin temu, Majkiel napisał(a):

Tak na pierwszy rzut oka to myślałem że to jakaś Kia. Mało skodowaty przód

A przyzwoitych cen to już nie ma i nie będzie :(

KIA albo Nissan Qashqai

Napisano

Fuj. Te tablety już im chyba w baniak dały. 

Widać księgowi znaleźli prostą metodę optymalizacji. Zamiast profilować kokpit pod zegary i akcesoria, wystarczy monitorek przykręcić. Dziś takiego premium Mercedesa w elektryku widziałem, co miał tablet za kierownicą :facepalm:

Napisano
2 godziny temu, zenek111 napisał(a):

W temacie napędu pewnie też, tyle ze ich samochody potrafią nie mieć tak podstawowych rzeczy jak dźwignie kierunkowskazów, jak czujniki parkowania, a żeby sprawdzić prędkość trzeba kręcić głową.

ale za to masz pokaz świateł, bezramkowe szyby, gry pokładowe, kamery z rejestratorem 360 i ciągłe wsparcie w postaci upgrade oprogramowania

Edytowane przez mPh

Napisano
2 godziny temu, zenek111 napisał(a):

To nie ma znaczenia, świetny elektryk, dobra cena i jest inna od spalinowek. a tu masz skodę w cenie spalinowego BMW już widzę ta kolejkę do zakupu. To ma sens w jakiejś podstawowej wersji z malym zasięgiem do miasta.

Napisano
Godzinę temu, kiziuk napisał(a):

Fuj. Te tablety już im chyba w baniak dały. 

Widać księgowi znaleźli prostą metodę optymalizacji. Zamiast profilować kokpit pod zegary i akcesoria, wystarczy monitorek przykręcić. Dziś takiego premium Mercedesa w elektryku widziałem, co miał tablet za kierownicą :facepalm:

Za 10 lat Janusze będą mlaskać z rozkoszy jakie to fajne auto z tabletem. 

Napisano
3 godziny temu, zenek111 napisał(a):

NIe dostrzegasz wizji geniusza!

Napisano
33 minuty temu, mPh napisał(a):

ale za to masz pokaz świateł, bezramkowe szyby, gry pokładowe, kamery z rejestratorem 360 i ciągłe wsparcie w postaci upgrade oprogramowania

Ten ciągły upgrade to jest i dobrze, i źle. Bo nie masz żadnej gwarancji i żadnego come-back jak Ci wytną połowę udogodnień. Bo tak się mistrzowi akurat uwidziało.

Napisano
2 godziny temu, wujek napisał(a):

Za 10 lat Janusze będą mlaskać z rozkoszy jakie to fajne auto z tabletem. 

Ciekawe jak to będzie się sprawować za tych 10 lat. Wiem, że to nie będzie jak  kilkuletni laptop czy tablet, ale mimo wszystko jak długo to było centrum rozrywki, rozbudowane radio, ewentualnie z kamerą cofania, to można to było nawet wywalić i samochód nadal spełniał swoje funkcje i wszystko w nim działało.

2 godziny temu, mPh napisał(a):

... i ciągłe wsparcie w postaci upgrade oprogramowania

To akurat jest zaletą i wadą.

2 godziny temu, grogi napisał(a):

Ten ciągły upgrade to jest i dobrze, i źle. Bo nie masz żadnej gwarancji i żadnego come-back jak Ci wytną połowę udogodnień. Bo tak się mistrzowi akurat uwidziało.

Zdalnie wyłączą samochód, bo będzie za stary ;)

Napisano
6 godzin temu, zenek111 napisał(a):

kierunki wlaczane AI przez autopilota, kto by jeszcze chcial tradycyjnie wlaczac.

12 kamer i jeszcze czujniki parkowania montowac ? to nie polonez

o predkosc wystarczy spytac glosowo "tesla jaka mam predkosc ?"

Napisano
2 godziny temu, grogi napisał(a):

podpowiem ci cos bo pewnie tesle widziales na obrazku na AK, tak samo jak nie aktualizujesz swojego windowsa xp, tak samo mozesz robic z tesla :)

nie chce tu pisac ze narazie to chyba bmw wprowadza wiecej platnych na abonament dodatkow do auta niz tesla :)

Napisano

kierunki wlaczane AI przez autopilota, kto by jeszcze chcial tradycyjnie wlaczac.

Myślałem, że pytasz jej w liczbie mnogiej. Bo przecież jedziecie razem, ona i Ty.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Napisano
12 godzin temu, mPh napisał(a):

Mam też puszczanie bąków, ale tak jak człowiek ma "hierarchię potrzeb" w której potrzeby fizjologiczne są wazniejsze od czytania ksiazek, tak i dla kierowcy za wazniejsze uważam dźwignie kierunkowskazów niż pokaz świateł.

Napisano
9 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

Odczytanie predkosci spojrzeniem trwa ułamek sekundy, a pytanie głosowo trwa już znacznie dłuzej, do tego narzekałem na krecenie głową a w zamian dostałem propozycję wypowiadania całych zdań :)

Niektórzy zerkaja na prędkościomierz na tyle czesto ze musieliby to pytanie wypowiadac bez przerwy.

Najlepszy ergonomicznie w tym przypadku jest HUD i to on jest upgradem, ale nie jest nim koniecznosc rozmowy z samochodem

Napisano
17 minut temu, zenek111 napisał(a):

Najlepszy ergonomicznie w tym przypadku jest HUD i to on jest upgradem, ale nie jest nim koniecznosc rozmowy z samochodem

:ok:

Jeżdżę od miesiąca takim, co to ma i jak go sobie przypadkiem wczoraj wyłączyłem, to prawie, jakby w pojeździe lusterek zabrakło :phi: 

Czekam, aż rozwiązanie typu HUD (nie wiem, czy jak teraz na szybę, czy może jakoś inaczej) zastąpi nowoczesne tablety ;) 

Napisano
6 godzin temu, kiziuk napisał(a):

:ok:

Jeżdżę od miesiąca takim, co to ma i jak go sobie przypadkiem wczoraj wyłączyłem, to prawie, jakby w pojeździe lusterek zabrakło :phi: 

Czekam, aż rozwiązanie typu HUD (nie wiem, czy jak teraz na szybę, czy może jakoś inaczej) zastąpi nowoczesne tablety ;) 

Dzisiaj jeździłem autem z przyzwoitym HUDem (mini ma jeszcze na szybce i to jest do niczego). Potrzebowałem całych 10 sekund żeby wiedzieć, że taki chce.

W EQS (jakby się ktoś jeszcze nie zorientował, to mi się to auto BARDZO się podobało) jest HUD, który pokazuje i mapę, i robi rzutowanie nawigacji na drogę w trybie rozszerzenia rzeczywistości. Tylko trochę za wąski przedział regulacji wysokości ma, żeby mi podpasował (ja auta zasadniczo oglądam pod kątem tego, czy drapię w podsufitkę). Ale to naprawdę nie jest trudno poprawić. 

Tablet na środku z prędkościomierzem to jest kierunek odwrotny, niż powinniśmy iść. Wiem jak to działa, bo miałem w Picasso. Dajcie mi przyzwoitego HUDa, z dużym zakresem regulacji zamiast tych wszystkich głupich tabletów. 

Edytowane przez grogi

Napisano
  • Autor
51 minut temu, grogi napisał(a):

Dzisiaj jeździłem autem z przyzwoitym HUDem (mini ma jeszcze na szybce i to jest do niczego). Potrzebowałem całych 10 sekund żeby wiedzieć, że taki chce.

Tablet na środku z prędkościomierzem to jest kierunek odwrotny, niż powinniśmy iść. Wiem jak to działa, bo miałem w Picasso. 

W EQS jest HUD, który pokazuje i mapę, i robi rzutowanie nawigacji na drogę w trybie rozszerzenia rzeczywistości. Tylko trochę za wąski przedział regulacji wysokości ma... 

i wystające tablety stają się zbędne . 

Napisano
6 godzin temu, zenek111 napisał(a):

Mam też puszczanie bąków, ale tak jak człowiek ma "hierarchię potrzeb" w której potrzeby fizjologiczne są wazniejsze od czytania ksiazek, tak i dla kierowcy za wazniejsze uważam dźwignie kierunkowskazów niż pokaz świateł.

oprócz manetek i baterii nie widzę słabych stron tego auta ;) jak latam na navi to i tak prędkość na nawigacji sprawdzam, a w tesli i tak trzeba toczyc sie za TIRem zeby dojechac do celu wiec predkosciomierz nie potrzebny bo robi za niego kierowca TIRa :) 

EDIT: właśnie sobie uświadomiłem, że tesla to auto dla pedalarzy bo oni też peletonami, jeden za drugim, jeżdżą aby zachować jak najwięcej sił na finisz i dojechać do mety ;) 

Edytowane przez mPh

Napisano
W dniu 3.10.2024 o 10:16, grogi napisał(a):

Elektromobilność nie ruszy jak nie będzie miejskich samochodów za normalne pieniądze. I nie mam tu na myśli chińskich dongfengów e1 (zwanych dacia spring) czy leapmotor t03 sprzedawanych 3krotnie drożej niż w Chinach, tylko id2, renault 5, albo skoda epic za okolice 20k EUR. 

W trasę ludzie wolą spalinowe, bo większość jednak nie chce co 200km robić półgodzinnego przystanku na posiłek wbrew temu co twierdzą piewcy elektromobilności na siłę. 

Napisano
Godzinę temu, iwik napisał(a):

Elektromobilność nie ruszy jak nie będzie miejskich samochodów za normalne pieniądze. I nie mam tu na myśli chińskich dongfengów e1 (zwanych dacia spring) czy leapmotor t03 sprzedawanych 3krotnie drożej niż w Chinach, tylko id2, renault 5, albo skoda epic za okolice 20k EUR. 

W trasę ludzie wolą spalinowe, bo większość jednak nie chce co 200km robić półgodzinnego przystanku na posiłek wbrew temu co twierdzą piewcy elektromobilności na siłę. 

20k EUR ? To odpowiem na to pytanie, nie bedzie takich aut, komu by sie to oplacalo sprzedawac takie tanie auta ???

Edytowane przez PawelWaw

Napisano
1 minutę temu, PawelWaw napisał(a):

komu by sie to oplacalo sprzedawac takie tanie auta ???

Chińczyk na to: "potrzymaj mi piwo" 

Napisano
1 minutę temu, iwik napisał(a):

Chińczyk na to: "potrzymaj mi piwo" 

jedynie cla uratuja EU ;]

Napisano
9 minut temu, PawelWaw napisał(a):

jedynie cla uratuja EU ;]

Z pewnością, bo cła mogą być nałożone tylko w jedną stronę. A nie, czekaj... :hehe:

Można nałożyć cła i nadal jak VW utrzymywać 30% przerost zatrudnienia i fabryki w D działające na pół gwizdka gdy ma się 'covidowe' marże na każdym sprzedanym aucie. Gorzej jak ten głupi klient nie chce już kupować z 'covidową' marżą, tylko chciałby z normalną. ;]

Napisano
1 minutę temu, iwik napisał(a):

Z pewnością, bo cła mogą być nałożone tylko w jedną stronę. A nie, czekaj... :hehe:

Można nałożyć cła i nadal jak VW utrzymywać 30% przerost zatrudnienia i fabryki w D działające na pół gwizdka gdy ma się 'covidowe' marże na każdym sprzedanym aucie. Gorzej jak ten głupi klient nie chce już kupować z 'covidową' marżą, tylko chciałby z normalną. ;]

narazie chyba z kupowaniem nie ma problemu ?

Napisano
11 minut temu, PawelWaw napisał(a):

narazie chyba z kupowaniem nie ma problemu ?

No nie wiem, prezes VW AG mówi, że nie chcesz kupować ich elektryków. A są takie dobre i niedrogie przecież. :lol:

Napisano
2 minuty temu, iwik napisał(a):

No nie wiem, prezes VW AG mówi, że nie chcesz kupować ich elektryków. A są takie dobre i niedrogie przecież. :lol:

No elektryki zepsuli, jedne z gorszych na rynku.

Napisano
4 godziny temu, iwik napisał(a):

Dużą rolę gra infrastruktura. Ludzie jeździliby komunikacją publiczną, ale jest słabo dostępna. Jeździliby elektrykami, ale infra nie nadąża.

U siebie musiałbym ładowarkę dać w domu, ale na parkingu pod fabryką brak.

Napisano

Szyby bezbramkowe to zaleta ?

Miałem 7 Subaru z czego 6 z szybami bez ramek - poza nie rozumiałem lansem u małolatów to same wady
A w 8 którego mam są szyby w szybach ale to inna inszość [emoji6]
6185b22eee86fcd078cef2b5c2080387.jpg

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano

Nowe Twingo robi wrażenie.

Napisano
W dniu 5.10.2024 o 18:34, rwIcIk napisał(a):

Dużą rolę gra infrastruktura. Ludzie jeździliby komunikacją publiczną, ale jest słabo dostępna. Jeździliby elektrykami, ale infra nie nadąża.

U siebie musiałbym ładowarkę dać w domu, ale na parkingu pod fabryką brak.

dla Ciebie to żaden problem jak mieszkasz w domku :ok: 

Dajesz ładowarkę i spokojnie do Twoich przebiegów nie musisz się nigdzie ładować.

Napisano

Napisałem do kilku dilerów. Już dają rabaty dochodzące do 20% na tą Skodę :)   Z takiej lekko doposażonej za 45000€ robi się raptem 37000€. 

Napisano
10 godzin temu, bergerac napisał(a):

dla Ciebie to żaden problem jak mieszkasz w domku :ok: 

Dajesz ładowarkę i spokojnie do Twoich przebiegów nie musisz się nigdzie ładować.

Daleko praktycznie nie jeżdżę :ok:

Używki poleasingowe elektryków były do wzięcia, ale drogo :(

Napisano
W dniu 3.10.2024 o 21:11, grogi napisał(a):

Przede wszystkim to nikt Ci nie da tyle ile Ci Elon obieca!

;l

Napisano
W dniu 4.10.2024 o 00:02, PawelWaw napisał(a):

Jakoś tak?

- Tesla, jaką mam prędkość?

- Tesla, a teraz?

- Tesla, zmieniła się czy nadal taka sama?

- Tesla, a ja teraz?

- Tesla, bo wydaje mi się, że zwalniam...

- Tesla, a teraz zwalniam czy przyspieszam?

- Tesla, czy tu nie jest czasem pod górkę?

- Tesla, a jak jest 50 na tym znaku to ile powiniem mieć?

- Tesla, powiesz mi jak już tyle będzie?

- Tesla, przyspieszać jeszcze czy już będzie dobrze?

- Tesla, łeb mnie boli od tego ciągłego gadania!

;l