Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Duzy SUV lub kombi

Featured Replies

Napisano

Watek taki trochę do pozalania się nad obecna motoryzacja i dostępnością zabawek.

W firmie juz dawno padła decyzja o przejściu na flotę elektryczna, ile mogłem to zwlekałem aż wreszcie przytachali mi nowego elektryka.

Powiem szczerze pierwsze auto na które "nie czekam i się nie ciesze" w swego słowa znaczeniu.

Dwa elektryki w domu to o jeden za dużo wiec musze kupić cos normalnego do ganiania po autostradach i w kolo komina. Rocznie wychodzi mi z 30-35kkm, z czego 50% to autostrady, reszta w kolo komina.

A ze apetyt rośnie w miare jedzenia to zastępując obecnego GLE na cos klasy średniej pojawia się bunt rodziny ze małe....

A co dziś mamy dostępne większe....hmmm niezbyt wiele bo zostaje X5, XC90 i Q7. Toyota/Lexus nie jest nam po drodze. Patrzyłem na Mazdę CX60 ale po poczytaniu o problemach z tym autem się wyleczyłem.

Jakie za/przeciw w X5/Q7 z 6 cylindrowa benzyna vs XC90 z PHEVem T8?

A moze duże kombi, jak kiedyś czyli znów z dostępnych dziś samochodów z jakimś silnikiem 5tka vs A6 vs V90 ?

Zaczynamy...

Edytowane przez Kiwal

Napisano

Mój szwagier ma X5 i to jest imo mały samochód wewnątrz. Ostatnio marek porownywal z GLE to z tyłu jest wręcz ciasno vs Merc. Ja bym brał Q7 stary model, dopracowany niedawno miał fl więc nadal wygląda dobrze. Wszelkie EU wspomagacze i utrudniacze można wyłączyć na stałe.

Napisano
  • Autor
6 minut temu, wujek napisał(a):

Mój szwagier ma X5 i to jest imo mały samochód wewnątrz. Ostatnio marek porownywal z GLE to z tyłu jest wręcz ciasno vs Merc. Ja bym brał Q7 stary model, dopracowany niedawno miał fl więc nadal wygląda dobrze. Wszelkie EU wspomagacze i utrudniacze można wyłączyć na stałe.

Dlatego pisałem wyżej ze średniej wielkości SUVy typu X3/Q5 nie maja miejsca z tyłku. Niby to długie auto 4.7m a miejsca jak w przysłowiowym golfie.

Napisano
8 minut temu, Kiwal napisał(a):

Dlatego pisałem wyżej ze średniej wielkości SUVy typu X3/Q5 nie maja miejsca z tyłku. Niby to długie auto 4.7m a miejsca jak w przysłowiowym golfie.

Dokładnie tak, zadmuchane z zewnątrz a w środku ciasno, X5/Q7 już lepiej ale żeby sprawiało to jakąś przyjemnośc z jazdy to X5M/SQ7.
W biurze mamy jednego nawiedzonego co wpakował się w XC90 PHEV. Wszystko było fajnie jak oglądał katalog ale po kilku miesiącach jazdy cieszy się że mu się kończy leasing za 2 lata.

Edytowane przez bengamin

Napisano
22 minuty temu, Kiwal napisał(a):

IMO w GLC nie ma więcej miejsca wewnątrz niż w Tucsonie.

Znów GLE to jednak gabaryt. Zgrabniejszy jest Q7.

Napisano
Godzinę temu, Kiwal napisał(a):

Jak nie Q7 to A6 ale jak masz dwa elektryki to cos powyżej 200 KM. 45 albo 55 TFSI. W PL wogole niepopularne.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

IMO w GLC nie ma więcej miejsca wewnątrz niż w Tucsonie.

Znów GLE to jednak gabaryt. Zgrabniejszy jest Q7.

Po 13 akcjach serwisowych, było by dużo więcej ale poddałem się, nie chce żadnego Merca!

Napisano
  • Autor
7 minut temu, wujek napisał(a):

Jak nie Q7 to A6 ale jak masz dwa elektryki to cos powyżej 200 KM. 45 albo 55 TFSI. W PL wogole niepopularne.

45-tka to 2 litrowa benzyna z 260km.

Dopiero 55 ma 3 litrowy silnik.

W dieslach jest inaczej, bo 40 to 2 litry, a 45 to słabsza 6 cylindrowa 3 litrowka.

I bądź tu mądry....

Napisano
2 godziny temu, Kiwal napisał(a):

45-tka to 2 litrowa benzyna z 260km.

Dopiero 55 ma 3 litrowy silnik.

W dieslach jest inaczej, bo 40 to 2 litry, a 45 to słabsza 6 cylindrowa 3 litrowka.

I bądź tu mądry....

Te 260 jadą zaskakująco dobrze puchnie dopiero przy prędkościach ponad limity. Diesele to nie wiem. U mnie w firmie jest parę 2.0 i to nie jedzie. 

Napisano
5 godzin temu, Kiwal napisał(a):

A moze duże kombi, jak kiedyś czyli znów z dostępnych dziś samochodów z jakimś silnikiem 5tka vs A6 vs V90 ?

Miałem V90 - bardzo poprawne i komfortowe auto.

Napisano
7 godzin temu, Kiwal napisał(a):

Mazdę CX60 ale po poczytaniu o problemach z tym autem się wyleczyłem.

co tam sie dzieje?

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, deszczowyRoman napisał(a):

co tam sie dzieje?

Zawieszenie, wymieniają amortyzatory żeby to poprawić ale nie działa.

Kolumny kierownicy padają.

W dieslu skrzynie biegów padają i je namiętnie wymieniaja

Wywala płyn chłodzący i wymieniają silniki

Lusterka latają itd.

Napisano
17 godzin temu, Kiwal napisał(a):

Wymieniasz same premiumy, więc moja propozycja może nie być "godna" ;]

Dodatkowo sam nie jestem jej pewny, bo w obecnym modelu nie siedziałem ;)

Zaproponuję jednak na podstawie doświadczeń z poprzednich modeli.

Superb?

Tam zawsze można było z tyłu nogę na nogę założyć, a bagażnik wydawał się też na "dwie lodówki" ;)

Napisano

A jakie GLE masz na sprzedaż i za ile ? :) 

Jak kombi i nie E klasa to zostaje A6 albo V90, ewentualnie bmw5 ale to już mniejszy bagażnik

Napisano
2 godziny temu, kravitz napisał(a):

Wymieniasz same premiumy, więc moja propozycja może nie być "godna" ;]

Dodatkowo sam nie jestem jej pewny, bo w obecnym modelu nie siedziałem ;)

Zaproponuję jednak na podstawie doświadczeń z poprzednich modeli.

Superb?

Tam zawsze można było z tyłu nogę na nogę założyć, a bagażnik wydawał się też na "dwie lodówki" ;)

Miałem w wakacje przyjemność jeździć Superbem z 23r., nadal jest to ogromny i pojemny wóz dla rodziny. 
Wprawdzie mój miał zestaw 1,5 TSI z DSG, dlatego żeby było "godniej" polecałbym mocniejszą wersję silnikową. :)

Napisano
7 minut temu, Pietro_M napisał(a):

Miałem w wakacje przyjemność jeździć Superbem z 23r., nadal jest to ogromny i pojemny wóz dla rodziny. 
Wprawdzie mój miał zestaw 1,5 TSI z DSG, dlatego żeby było "godniej" polecałbym mocniejszą wersję silnikową. :)

Ten z '23 to właśnie poprzedni model.

Ten nowy jest od tego roku (2024) i w nim nie siedziałem ani przez chwilkę.

Napisano

Skoda Superb Kombi TDI :phi:

Zrzutekranu2024-10-15122720.jpg.819fd875768ff753b77176421bb49d03.jpg

290k za Skode 🤣

Edytowane przez G.O.A.T.

Napisano
6 minut temu, G.O.A.T. napisał(a):

290k za Skode 🤣

Chcesz premium to płać... ;]

Napisano
45 minut temu, G.O.A.T. napisał(a):

290k za Skode 🤣

Ta linia boczna .. myślałem że to poprzedni Passat ;).

290k za Skoda i pewnie dalej rok czekania :phi:

Napisano
7 minut temu, sherif napisał(a):

Ta linia boczna .. myślałem że to poprzedni Passat ;).

290k za Skoda i pewnie dalej rok czekania :phi:

Nowy Passat to Skoda Superb. Nawet idą z jednej fabryki. 

Napisano
1 minutę temu, G.O.A.T. napisał(a):

Nowy Passat to Skoda Superb. Nawet idą z jednej fabryki. 

Tzn z Mlada Boleslav ?

Oby się im tylko znaczki nie podmieniły, bo co niektórym gul skoczy :phi:.

Napisano
1 minutę temu, sherif napisał(a):

Tzn z Mlada Boleslav ?

Oby się im tylko znaczki nie podmieniły, bo co niektórym gul skoczy :phi:.

W Bratysławie. 

Napisano
56 minut temu, G.O.A.T. napisał(a):

290k za Skode 🤣

284 990 to nie 290 :)

Zwłaszcza, że cena od jest "Od 156 900zł". Nie wiem czy w std ma cokolwiek, czy tylko jeździ ale i tak chyba nienajgorzej. 

Kurde też szukam kombi z dużym bagażnikiem i poniżej 200 to nic ciekawego nie ma

Napisano
5 minut temu, yack napisał(a):

284 990 to nie 290 :)

Zwłaszcza, że cena od jest "Od 156 900zł". Nie wiem czy w std ma cokolwiek, czy tylko jeździ ale i tak chyba nienajgorzej. 

Kurde też szukam kombi z dużym bagażnikiem i poniżej 200 to nic ciekawego nie ma

Za 200k można już jakoś Superba czy Passata bez szału poskładać. 

Edytowane przez G.O.A.T.

Napisano
Godzinę temu, G.O.A.T. napisał(a):

290k za Skode 🤣

Problem w tym, ze jakies premium z takim wyposazeniem to bedzie 400k+ ;]

Napisano
12 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Problem w tym, ze jakies premium z takim wyposazeniem to bedzie 400k+ ;]

A6 z 383 przecenka na 295k  a to nadal tylko 2,0TDI. 6 garnków kosztuje zdecydowanie więcej. 

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/audi-a6-quattro-cena-katalogowa-383-710-ID6GGUn4.html

Napisano
Godzinę temu, G.O.A.T. napisał(a):

290k za Skode 🤣

Niby śmiesznie ale na premium trzeba dorzucić 150k.

Napisano
2 minuty temu, wujek napisał(a):

Niby śmiesznie ale na premium trzeba dorzucić 150k.

Wcale nie. Za tyle możesz bez problemu mieć A6. 

Napisano
9 minut temu, G.O.A.T. napisał(a):

A6 z 383 przecenka na 295k  a to nadal tylko 2,0TDI. 6 garnków kosztuje zdecydowanie więcej. 

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/audi-a6-quattro-cena-katalogowa-383-710-ID6GGUn4.html

Jak chcesz tak porownywac, to trzeba wziac cene za Skode rowniez po rabacie, a nie mieszac 2 rozne systemy walutowe...

Cennikowo Audi kosztuje prawie 400.

Napisano
8 minut temu, G.O.A.T. napisał(a):

Wcale nie. Za tyle możesz bez problemu mieć A6. 

Może źle patrzę ale różnica jest conajmniej 150k. 

Napisano
2 minuty temu, wujek napisał(a):

Może źle patrzę ale różnica jest conajmniej 150k. 

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/audi-a6-salon-polska-hd-matrix-led-pakiet-comfort-technology-b-o-ID6GIp7l.html

Audi A6 Avant S-line 40 TDI quattro 150(204) kW(KM) S tronic, napęd 4x4, skrzynia automatyczna,

Wybrane elementy wyposażenia dodatkowego: - Pakiet promocyjny Exterior - Pakiet promocyjny Technology - Pakiet promocyjny Comfort - Reflektory przednie HD Matrix LED - Hak holowniczy - Bang & Olufsen Premium Sound System z dźwiękiem 3D - Pakiet systemów asystujących w ruchu miejskim i pozamiejskim

z 363 na 291

Tyle co katalogowo Skoda. 

Napisano
17 godzin temu, Vadero napisał(a):

Staria!

kosmicznie to wygląda, ale nie ma w tej chwili na rynku auta rodzinnego typu grandespace.  

Napisano
22 godziny temu, Kiwal napisał(a):

Watek taki trochę do pozalania się nad obecna motoryzacja i dostępnością zabawek.

W firmie juz dawno padła decyzja o przejściu na flotę elektryczna, ile mogłem to zwlekałem aż wreszcie przytachali mi nowego elektryka.

Powiem szczerze pierwsze auto na które "nie czekam i się nie ciesze" w swego słowa znaczeniu.

Dwa elektryki w domu to o jeden za dużo wiec musze kupić cos normalnego do ganiania po autostradach i w kolo komina. Rocznie wychodzi mi z 30-35kkm, z czego 50% to autostrady, reszta w kolo komina.

A ze apetyt rośnie w miare jedzenia to zastępując obecnego GLE na cos klasy średniej pojawia się bunt rodziny ze małe....

A co dziś mamy dostępne większe....hmmm niezbyt wiele bo zostaje X5, XC90 i Q7. Toyota/Lexus nie jest nam po drodze. Patrzyłem na Mazdę CX60 ale po poczytaniu o problemach z tym autem się wyleczyłem.

Zaczynamy...

Touran?

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/volkswagen-touran-highline-2-0-tdi-150-km-dsg-plichta-gdansk-ID6EHLUd.html

Traveller?

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/peugeot-traveller-l2-long-automat-180km-8-osob-kamera-aktywny-tempomat-2245-zl-ID6GKxrl.html

Napisano
22 godziny temu, Kiwal napisał(a):

Zaczynamy...

X5 jak na SUV prowadzi sie bardzo dobrze. Silnik 40i jest bardzo chwalony. Trwaly i mocny.

Wada to spalanie. 

40d moge polecic. Uzytkowo jest super. Ile wytrzyma, nie wiem, mam go krotko.

Napisano
1 minutę temu, bnow napisał(a):

X5 jak na SUV prowadzi sie bardzo dobrze. Silnik 40i jest bardzo chwalony. Trwaly i mocny.

Wada to spalanie. 

40d moge polecic. Uzytkowo jest super. Ile wytrzyma, nie wiem, mam go krotko.

Mamy drugą już X5 i samochód prowadzi się genialnie, trasy łyka niezauważalnie, jest to jedno z najcichszych samochodów na rynku. 

Wnętrze niezbyt obszerne ale na 2+1 starcza. :oki:

Napisano
23 godziny temu, Kiwal napisał(a):

Zaczynamy...

Znajomy zmienił X5 ze sporym wypasem na iX M60 i o dieslu nie chce już słyszeć 😁 A jeździ sporo w trasy. 
To tak dla kontrastu. 

W kierunku XC60/90 bym szedł.

Napisano
48 minut temu, G.O.A.T. napisał(a):

A! Prawie zapomniałem. Nowy Santa Fe. 

Gdyby nie patrzeć na tył to naprawdę spoko. Jeździłbym. 

Też fajny, chociaż Pertyn go zjechał, mówił że Kodiak lepszy. Jeszcze niedługo będzie nowy Tiguan allspace czyli tayron, zapowiada się spoko

Napisano
30 minut temu, yack napisał(a):

Też fajny, chociaż Pertyn go zjechał, mówił że Kodiak lepszy. Jeszcze niedługo będzie nowy Tiguan allspace czyli tayron, zapowiada się spoko

Może tak być, nie miałem okazji ani jeździć ani oglądać z bliska, widziałem raz na parkingu pod szkołą i zwrócił moją uwagę bo lubie takie kwadratowe samochody. :phi:

Edytowane przez G.O.A.T.

Napisano
4 godziny temu, Marcinas napisał(a):

kosmicznie to wygląda, ale nie ma w tej chwili na rynku auta rodzinnego typu grandespace.  

Ale czego jej brakuje? Wg mnie świetna, szkoda że na Polskę nie dali diesla i 4x4...

Napisano
4 godziny temu, G.O.A.T. napisał(a):

Mamy drugą już X5 i samochód prowadzi się genialnie, trasy łyka niezauważalnie, jest to jedno z najcichszych samochodów na rynku. 

Wnętrze niezbyt obszerne ale na 2+1 starcza. :oki:

Mialem kilka lat temu F15 z 40d. Wielkosc wnetrza podobna, ale silnik w G05 jest duzo lepiej dopracowany. Przede wszystkim pali śmieszne ilosci paliwa. Mam srednie zuzycie 8.3 na z 12 kkm ;-). 

Napisano
4 minuty temu, bnow napisał(a):

Mialem kilka lat temu F15 z 40d. Wielkosc wnetrza podobna, ale silnik w G05 jest duzo lepiej dopracowany. Przede wszystkim pali śmieszne ilosci paliwa. Mam srednie zuzycie 8.3 na z 12 kkm ;-). 

Ja mam 8.5 w m440i x drive.

Po co diesel... no i po co taki SUV klocek ;]

Napisano
36 minut temu, Vadero napisał(a):

Ja mam 8.5 w m440i x drive.

Po co diesel... no i po co taki SUV klocek ;]

Ale wozisz tym familie 2+2?

Zestaw bardzo fajny, taki odpowiednik 550i w kontekscie polaczenia osiagow i uzytecznosci.

Napisano
23 godziny temu, ppmarian napisał(a):

CX80 ?

Wysłane za pomocą Tapatalk

Zawieszenie i skrzynia w cx80 juz poprawiona względem cx60 a diezel r6 daje rade.

Napisano
54 minuty temu, Vadero napisał(a):

Ale czego jej brakuje? Wg mnie świetna, szkoda że na Polskę nie dali diesla i 4x4...

tego że nikt tym jeszcze nie jechał i nie ma tego w salonach, przynajmniej tych które mam po drodze.

Napisano
Godzinę temu, bnow napisał(a):

Ale wozisz tym familie 2+2?

Zestaw bardzo fajny, taki odpowiednik 550i w kontekscie polaczenia osiagow i uzytecznosci.

Tak, wożę. Jak nie masz wózka i nie jesteś miłośnikiem pakowania nadmuchanych pontonów na wczasy to nie ma problemu. Co do X5 - miejsca z tyłu tylko trochę więcej, bagażnik też nie powala.

Jak potrzebuje przestrzeń to mam multivana, ale bmw też bywałem z rodziną w wielu miejscach.