Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dylemat zakupowy OPEL ASTRA VS INSIGNIA diesel czy benzyna ?

Featured Replies

Napisano

Hej szukałem aut do 50k po targowaniu się.

Znalazłem dwie pozycjie :

Opel Astra 1.6 CDTI 110km 2019 rok przebieg 202 tys km (fajne kombi dobre wyposażenie, czujniki przód tył itp systemy bezpieczeństwa)

Opel insignia 1.5 Turbo 165 KM  benzyna przebieg przebieg 134 tys km 2020 rok wyposażenie też spoko

Słyszałem, że te 1.6 CDTI to dosyć kosztowna wymiana rozrządu zwykle z dwumasą od 5K wzwyż.

Będę wdzięczny za opinię.  Żadne z tych aut rozrządu nie miało wymienianego. Auta krajowe poleasingowe.

Z góry dzięki za pomoc jak zawsze ;)

Pozdrawiam

Słoń

Napisano

Masz w tej samej cenie auto mniejsze, starsze, słabsze i z większym przebiegiem vs większe, nowsze, mocniejsze i z mniejszym przebiegiem?

Co skłania Cię do rozważania tego pierwszego?

Napisano
18 minut temu, fosfor napisał(a):

Masz w tej samej cenie auto mniejsze, starsze, słabsze i z większym przebiegiem vs większe, nowsze, mocniejsze i z mniejszym przebiegiem?

Ta benzyna może być fajna poza spalaniem, domyślam się.

Napisano
  • Autor
19 minut temu, fosfor napisał(a):

Tak właśnie spalanie mnie trochę martwi. Nie potrzebuje aż takiej ilości koni ogólnie. Jeździłem tą Astrą dla mnie na wszystko co potrzebne. Niemniej jednak obawiam się tego łańcucha :(

Napisano
19 minut temu, slon napisał(a):

Tak właśnie spalanie mnie trochę martwi. Nie potrzebuje aż takiej ilości koni ogólnie. Jeździłem tą Astrą dla mnie na wszystko co potrzebne. Niemniej jednak obawiam się tego łańcucha :(

To utarguj na wymiane rozrzadu, wymien po zakupie i nie bedziesz musial sie martwic :ok:

Napisano
  • Autor
5 minut temu, Maciej__ napisał(a):

To utarguj na wymiane rozrzadu, wymien po zakupie i nie bedziesz musial sie martwic :ok:

Faktycznie wymiana w tym aucie zaczyna się od 5tys + dwumas?

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

No tak, tylko tam chyba posty z 2021 i nie wiem czy Warszawa. Myślę, że jednak jak na Wawę to min 3k będzie. Oczywiście stargowanie tej kwoty jest rozsądne  i zrobienie samemu.

Napisano
  • Autor

Ktoś pisał o Insigni, że 2020 rok za 50k. To mało dużo? Sprzedałem swoje auto w covidzie  na górce i szczerze mówiąc, nie wiem jakie sa realne ceny aut z vatem...

Napisano
13 minut temu, slon napisał(a):

Ktoś pisał o Insigni, że 2020 rok za 50k. To mało dużo?

Nie wiem, czy pomogę, ale jak obserwowałem ogłoszenia na Otomoto z filtrami wg. rocznika, automatu i ceny to Insignia była zadziwiająco tania w porównaniu do innych aut z młodszych roczników.

Wg. moich obserwacji Citroen(różne modele) oraz właśnie Insignia najszybciej tracą na wartości. Goni ich Peugeot.

Napisano
2 godziny temu, slon napisał(a):

Ojciec ma taką Astrę 1.6 cdti, ja mam Insignie tyle ze 2.0 cdti a nie 1.5 noPb.

Astra zgrzyta od czasu do czasu rozrzadem przy porannym rozruchu , ale robi to już ze 4 lata. Na pierwszy ogień można próbować wymienić napinacz na taki udoskonalony który zatrzymuje olej. 

Cena rozrządu w tej Astrze porownywalna z rozrzadem w 2.0 cdti, który jednak jest nie od strony skrzyni, a też kosztuje.

Astra jest b.cicha, w Insignii kuleje wyciszenie kutra. 

O tym który bym wybrał, zadecodwaloby zużycie i wyposażenie. 

Napisano
3 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

Ta benzyna może być fajna poza spalaniem, domyślam się.

Jadąc tym miałem wrażenie jakbym poruszał się autem z silnikiem o mocy co najwyżej 120KM. IMO auto za ciężkie na ten silnik. 

Napisano

Mam Astrę K 1.6CDTI 110KM z 2017. 

Rozrządu nie wymieniałem tylko dokładana była podkładka z tego co pamiętam. 

Nie wiem czy bym drugi raz kupił. Samochód dobrze się prowadzi, ale jest dosyć twardy, tak nieprzyjemnie twardy.

Jak chcesz coś wiedzieć, to pytaj. Postaram się odpowiedziec.

Napisano
17 minut temu, gilbert3 napisał(a):

Jadąc tym miałem wrażenie jakbym poruszał się autem z silnikiem o mocy co najwyżej 120KM.

Sporo takich opinii w necie. Zapewne to rzutuje na cenę 

Napisano
8 godzin temu, ghost2255 napisał(a):

Wg. moich obserwacji Citroen(różne modele) oraz właśnie Insignia najszybciej tracą na wartości. Goni ich Peugeot.

Zalezy czy patrzysz wzgledem cennika, czy cen transakcyjnych ;)

Jako nowe te auta  byly sporo tansze niz konkurencja bo Opel dawal duze rabaty, z reszta podobnie jak PSA...

Dodatkowo byly wersje flotowe, z naprawde slabym jak na ta klase wyposazeniem i te sa najtansze.

Fakt, ze auto nie doczekalo nastepcy tez ma wplyw na cene.

Napisano
  • Autor
12 godzin temu, blackfun napisał(a):

Mam Astrę K 1.6CDTI 110KM z 2017. 

Rozrządu nie wymieniałem tylko dokładana była podkładka z tego co pamiętam. 

Nie wiem czy bym drugi raz kupił. Samochód dobrze się prowadzi, ale jest dosyć twardy, tak nieprzyjemnie twardy.

Jak chcesz coś wiedzieć, to pytaj. Postaram się odpowiedziec.

Hej a jak amortyzatory ? Jaki masz przebieg?

Napisano
37 minut temu, slon napisał(a):

Hej a jak amortyzatory ? Jaki masz przebieg?

Przebiegu dopiero 66500km. A co ma się dziać z amortyzatorami?

Napisano
  • Autor
23 minuty temu, blackfun napisał(a):

Przebiegu dopiero 66500km. A co ma się dziać z amortyzatorami?

Zastanawiam się czy po 200 tys km to one też nie są do wymiany :)

Napisano
5 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Fakt, ze auto nie doczekalo nastepcy tez ma wplyw na cene.

Astra K ma następcę ale ceny też "nie trzyma". 

Napisano
3 godziny temu, ochkarol napisał(a):

Bo to HB ludzie chcą SUV. Co do wątku ja bym brał insignie. Kawa fajnego auta na dodatek niedrogie. 

Napisano

Z jednej strony tak ale z drugiej hatchbacki innych marek nie są takie tanie.

Ani te Ople wybitnie spieprzone (są gorsi 😉)...

Nie kumam... 🤨

Napisano
4 godziny temu, ochkarol napisał(a):

Ja pisałem o Insigni, Astra diesel z przebiegiem 200kkm to żadna okazja w tej cenie... 

Napisano
2 godziny temu, ochkarol napisał(a):

Z jednej strony tak ale z drugiej hatchbacki innych marek nie są takie tanie.

Ani te Ople wybitnie spieprzone (są gorsi 😉)...

Nie kumam... 🤨

Ten sam "efekt" jak z wycofaniem Chevroleta z rynku EU. Znaczek Opel sprzedany i dalej to już nie będzie to samo.

Napisano

Jest drobna różnica. Chevroleta nie ma wcale w EU a Ople są dalej (wspominana Astra czy Corsa). Że się zmienił właściciel mało kto wie.

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Ja pisałem o Insigni, Astra diesel z przebiegiem 200kkm to żadna okazja w tej cenie... 

Ta insignia balcharsko tragedia niestety. Auto zastępcze. Znalazłem inną fajną 2017 za 49k brutto, ale golas. Silnik 1.6 diesel 136KM przebieg 155, ale golas. Nie ma nawet czujników cofania :(

Napisano
27 minut temu, slon napisał(a):

Ta insignia balcharsko tragedia niestety. Auto zastępcze. Znalazłem inną fajną 2017 za 49k brutto, ale golas. Silnik 1.6 diesel 136KM przebieg 155, ale golas. Nie ma nawet czujników cofania :(

Widzę, że z Warszawy jesteś - podjedź do Autohero, zdaje się że wrócili na Jagiellońską. 

Stoi tam Astra K, kombi, 1.6 z 2019 z przebiegiem 130kkm za 45kpln i z wymianą "paska rozrządu" ;) w warsztacie Autohero 09.2024 -> można podrąźyć ten temat. 

Napisano
  • Autor
12 godzin temu, el_guapo napisał(a):

Widzę, że z Warszawy jesteś - podjedź do Autohero, zdaje się że wrócili na Jagiellońską. 

Stoi tam Astra K, kombi, 1.6 z 2019 z przebiegiem 130kkm za 45kpln i z wymianą "paska rozrządu" ;) w warsztacie Autohero 09.2024 -> można podrąźyć ten temat. 

Hej dzięki widziałem ją, ale ona bez bez vat :( Potrzebuje w leasing.

Napisano
W dniu 18.10.2024 o 15:37, slon napisał(a):

Będę wdzięczny za opinię

moja opinia jest taka, że za tę kwotę powinieneś znaleźć przyzwoitą Astrę K sprzed FL(który był w 2019 roku) z silnikiem benzynowym 1.4 125KM lub 150KM. I to będzie najlepszy wybór w tym budżecie i w tym modelu. Od wersji po FL (wszystkich benzynowych, nie wiem jak diesel) trzymać się z daleka, a diesle przed FL podobno są w miarę ok, jak już się zrobi rozrząd z poprawą fabryki w postaci jakiś dodatkowych podkładek pod cośtam.

Napisano
W dniu 18.10.2024 o 21:52, blackfun napisał(a):

Samochód dobrze się prowadzi, ale jest dosyć twardy, tak nieprzyjemnie twardy

serio? Mnie się wydaje wręcz komfortowy. Co prawda mam benzynę, ale przed FL był taki sam zawias w każdym modelu. Ale może to dlatego że mam porówanie głównie z przyciężkawym crossoverem, który musi być mega sztywny żeby nie przewracał się na zakrętach ;]

Napisano
30 minut temu, maro_t napisał(a):

moja opinia jest taka, że za tę kwotę powinieneś znaleźć przyzwoitą Astrę K sprzed FL(który był w 2019 roku) z silnikiem benzynowym 1.4 125KM lub 150KM. I to będzie najlepszy wybór w tym budżecie i w tym modelu. Od wersji po FL (wszystkich benzynowych, nie wiem jak diesel) trzymać się z daleka...

Do połowy 2016 roku produkcji te silniki miały problem ze spalaniem stukowym (na pewno 1.4 150 KM). Po FL wkładali felerne trzycilindrowce. Ponoć luz wzdłużny na wale.

Tak donoszą na forum Opla.

Edytowane przez ochkarol

Napisano

Szukałem auta do 40 tys. I stwierdziłem że muszę mieć 50 tys żeby auto spełniało wymagania moje jest wątek na AK. Doszedłem do wniosku że do 50 tys najlepszą benzyna w tej kwocie to astra K 1.4 T i coś z grupy Vag z 1.4 TSI ( octavia,Leon) na Insignie z 1.5t to za malo trochę , chyba że z jakimś podstawowym wyposażeniem to wtedy się łapie 

Napisano
W dniu 20.10.2024 o 17:49, maro_t napisał(a):

serio? Mnie się wydaje wręcz komfortowy

Też mnie kolega tym zaskoczył. Dla mnie trochę za miękko wręcz jak na auto z 200KM. IMO powinni dać twardsze amory, bo na osiedlowych śpiących policjantach to muszę zwalniać do zera, żeby nie dobijało, a zawias std, nie żaden obniżany. 

Napisano
  • Autor

W końcu padło na  Insignie 2020 rok 1.5 T benzyna 165 KM chyba dosyć dobrze wyposażone kombi. Czekam na rejestracje. Dzięki za pomoc :)

Napisano
3 godziny temu, slon napisał(a):

W końcu padło na  Insignie 2020 rok 1.5 T benzyna 165 KM chyba dosyć dobrze wyposażone kombi. Czekam na rejestracje. Dzięki za pomoc :)

bitmat.pl 

;]

Napisano
16 godzin temu, el_guapo napisał(a):

bitmat.pl 

;]

Osobiście z tego powodu odrzuciłem insignię i wybrałem Mondeo :oki: 

Napisano
W dniu 27.10.2024 o 10:19, iwik napisał(a):

Też mnie kolega tym zaskoczył. Dla mnie trochę za miękko wręcz jak na auto z 200KM. IMO powinni dać twardsze amory, bo na osiedlowych śpiących policjantach to muszę zwalniać do zera, żeby nie dobijało, a zawias std, nie żaden obniżany. 

Może każdy jest przyzwyczajony do innego komfortu, a może to kwestia opon. Albo starość daje mi się we znaki 😉

Napisano
18 godzin temu, swienty napisał(a):

Osobiście z tego powodu odrzuciłem insignię i wybrałem Mondeo :oki: 

Osobiście to roznica ok80 l kufra pomiędzy mondeo a insignia (kombi) nie dawala za bardzo pola do dyskusji. 

A wyklejanka była całkiem prosta,a efekt satysfakcjonujący. 

Napisano
3 godziny temu, el_guapo napisał(a):

Osobiście to roznica ok80 l kufra pomiędzy mondeo a insignia (kombi) nie dawala za bardzo pola do dyskusji. 

Akurat tego nie porównywałem bo było dla mnie zbędne. W rodzinie była nowa insignia zaraz po tym jak pojawiła się na rynku, i fajne auto poza tym hałasem w środku.