Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Poduszka "pod" szyję przy "sportowych" fotelach.

Featured Replies

Napisano

Siema.
Podczas 1350 km drogi do CRO, "sportowe" fotele wersji Sportline w Skodzie Karoq dały się naszym szyjom we znaki.
Czy możecie polecić z własnego doświadczenia jakieś sprawdzone poduszki/podkładki pod szyję, które można zastosować przy tych fotelach?

Napisano
5 godzin temu, MARS napisał(a):

Siema.
Podczas 1350 km drogi do CRO, "sportowe" fotele wersji Sportline w Skodzie Karoq dały się naszym szyjom we znaki.
Czy możecie polecić z własnego doświadczenia jakieś sprawdzone poduszki/podkładki pod szyję, które można zastosować przy tych fotelach?

A nie jest to kwestia ustawienia? Bo one są całkiem wygodne.

Napisano
7 minut temu, marcindzieg napisał(a):

A nie jest to kwestia ustawienia? Bo one są całkiem wygodne.

Ale pewnie zaglowek jest zintegrowany i nie da sie go w zaden sposob ustawic.

Napisano

Siema.

w Cuprze to samo :beksa: Teraz jak oglądam samochody to sprawdzam czy zagłówek może być bliżej głowy. Podejrzewam że to wynik pracy biurowej i ból odcinka szyjnego. 

Napisano

Siema.

Poduszki nie doradzę, przyznam że nawet nie wiem o co prosisz. Pierwszy co mi przychodzi do głowy, to taka do spania do samolotu ;]

Z tego co widzę, to te fotele mają zintegrowane zagłówki. Ważne jest żeby wyregulować dobrze kąt oparcia w takich fotelach. Niekoniecznie będzie to kąt naturalny i wygodny tak od pierwszej minuty, ale na długą podróż jednak da rezultat.

Ja mam podobne fotele w Golfie GTE i mam oparcie ustawione bardziej pionowo.

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, kravitz napisał(a):

Poduszki nie doradzę, przyznam że nawet nie wiem o co prosisz. Pierwszy co mi przychodzi do głowy, to taka do spania do samolotu ;]

Z tego co widzę, to te fotele mają zintegrowane zagłówki. Ważne jest żeby wyregulować dobrze kąt oparcia w takich fotelach. Niekoniecznie będzie to kąt naturalny i wygodny tak od pierwszej minuty, ale na długą podróż jednak da rezultat.

Ja mam podobne fotele w Golfie GTE i mam oparcie ustawione bardziej pionowo.

Dzisiaj pojeżdżę z taką dmuchaną poduszką. Zobaczę, czy to poprawi komfort na tych fotelach. 

Zerknę też na ustawienie oparcia fotela, thx. 

Napisano
3 minuty temu, MARS napisał(a):

Dzisiaj pojeżdżę z taką dmuchaną poduszką. Zobaczę, czy to poprawi komfort na tych fotelach. 

Zerknę też na ustawienie oparcia fotela, thx. 

Zapewnij dobre trzymanie plecom. Tak by nie odrywać przy manewrach. Ręka nadgarstkiem ma sięgać do góry kierownicy bez odrywania pleców.

Napisano
7 godzin temu, MARS napisał(a):

Siema.

Poszukaj na ali/temu. Kilka zl to kosztuje (teraz na bf pewnie jakies promki beda), jak nie spasują to wywalisz.

Napisano
  • Autor

Pojeździłem z dmuchaną poduszką. W sumie OK, ale zrobiła się dziura na zgrzewie, czyli słaba jakość. Przymierzyłem w sklepie poduszki "materiałowe". Z pewnością większa trwałość, ale jakoś tak zbyt dużo zachodzi na policzki, a mi zależy na podparciu szyi z tyłu. 

Napisano

Uroki sportowych foteli. Nie siedziałem w skodzianych ale kubły sportowe jak te sportawe z regulacją montowane w seryjnych autach mają ten zintegrowany zagłówek tak ułożony, żeby można się wpasowac do auta w kasku. 

Napisano
Godzinę temu, MARS napisał(a):

Pojeździłem z dmuchaną poduszką. W sumie OK, ale zrobiła się dziura na zgrzewie, czyli słaba jakość. Przymierzyłem w sklepie poduszki "materiałowe". Z pewnością większa trwałość, ale jakoś tak zbyt dużo zachodzi na policzki, a mi zależy na podparciu szyi z tyłu. 

tego szukasz?
 image.png.894be6820c5023ea0137896d9025b2c1.png

Napisano
  • Autor
23 minuty temu, lucash napisał(a):

tego szukasz?
 image.png.894be6820c5023ea0137896d9025b2c1.png

W sumie tak, tylko ten pasek z tyłu jest chyba zbyt krótki na zintegrowany zagłówek, więc pewnie trzeba by go przedłużyć, aby trzymał tę "poduszkę". 

Napisano
7 godzin temu, kravitz napisał(a):

Pierwszy kontakt u mnie w Mercu i myślałem, że mi głowa odpadnie po trasie W-wa - Poznań. Później zacząłem regulować oparcie i wydawało się z początku, że przybieram pozycję gangsterską a okazało się to ustawienie bardzo wygodne i tak widocznie musi być 😁

Napisano
2 godziny temu, Filipfm napisał(a):

Uroki sportowych foteli. Nie siedziałem w skodzianych ale kubły sportowe jak te sportawe z regulacją montowane w seryjnych autach mają ten zintegrowany zagłówek tak ułożony, żeby można się wpasowac do auta w kasku. 

To założenie jest prawdziwe, ale straciło w wielu autach właśnie ideę tego rozwiązania.

W Hondzie tak jest a w Mercu mają tylko wyglądać 🤣

Napisano
21 minut temu, MARS napisał(a):

W sumie tak, tylko ten pasek z tyłu jest chyba zbyt krótki na zintegrowany zagłówek, więc pewnie trzeba by go przedłużyć, aby trzymał tę "poduszkę". 

To jest albo gumka albo coś regulowanego na zastrzask.

Napisano
29 minut temu, MARS napisał(a):

u mnie tak to wygląda. Taka poduszka więc nie za bardzo. No ale jeszcze tylko miesiąc się przemęczyć muszę więc nic nie będę kombinować. 

image.png.c15d4c2ec269e4bc3cdcb35af038d1e9.png

Napisano
  • Autor
29 minut temu, lucash napisał(a):

u mnie tak to wygląda. Taka poduszka więc nie za bardzo. No ale jeszcze tylko miesiąc się przemęczyć muszę więc nic nie będę kombinować. 

Czyli się nie sprawdziła? 

Napisano
Napisano
16 godzin temu, lucash napisał(a):

No u mnie podobnie, co prawda trzymanie w nich jest  bajeczne ale z początku się odrobinę bałem. Kiedyś, lata temu jak ktoś mnie przewiózł to nie za bardzo było wygodnie.

Co się okazuje, ojciec - ma problemy w kręgosłupem i swój wiek, jak wsiadł to powiedział że woli jechać z tyłu 😀 bardzo za to chwalił sobie wsiadanie i wysiadanie z SUVa - no troche mu to zawsze w Camry zajmuje.

Ośmieliłem się tym pojechać do Włoch i bałem się że ❤️ będzie narzekała że tym się nie da jeździć, heh i obie trasy po 1000km stwierdziła że nie jest źle (połowę drogi w obie strony przespała, odrobinę pochylając oparcie do tyłu)

Pojechałem zatem dwa miesiące później w przeciwnym kierunku na północ Polski i też trasy 2x 700km odbyły się bez narzekania.

Więc chyba nie jest tak źle 😀 a do samolotu zawsze bierze takiego poduszkowego rogala

Image6.jpg

Image7.jpg

Napisano
  • Autor

Ok, dzięki za porady. Poduszka wybrana i kupiona. W Jysku jest aktualnie promka na model Alesund firmy Wellpur: 35 zł/szt. 

IMG_20241126_144848.jpg

Napisano
23 godziny temu, lucash napisał(a):

To jest najgłupszy fotel ever. Duzo lepsze są zwykłe z regulowanymi zagłówkami. 

Napisano
6 godzin temu, bengamin napisał(a):

No u mnie podobnie, co prawda trzymanie w nich jest  bajeczne ale z początku się odrobinę bałem. Kiedyś, lata temu jak ktoś mnie przewiózł to nie za bardzo było wygodnie.

Co się okazuje, ojciec - ma problemy w kręgosłupem i swój wiek, jak wsiadł to powiedział że woli jechać z tyłu 😀 bardzo za to chwalił sobie wsiadanie i wysiadanie z SUVa - no troche mu to zawsze w Camry zajmuje.

Ośmieliłem się tym pojechać do Włoch i bałem się że ❤️ będzie narzekała że tym się nie da jeździć, heh i obie trasy po 1000km stwierdziła że nie jest źle (połowę drogi w obie strony przespała, odrobinę pochylając oparcie do tyłu)

Pojechałem zatem dwa miesiące później w przeciwnym kierunku na północ Polski i też trasy 2x 700km odbyły się bez narzekania.

Więc chyba nie jest tak źle 😀 a do samolotu zawsze bierze takiego poduszkowego rogala

Image6.jpg

Image7.jpg

Straszne fotele. Ciekawe czemu to do SUVa montują :panic: 

Napisano
1 minutę temu, wujek napisał(a):

Niebieski znaczek na tych fotelach zdradza dlaczego potrzebne jest dobre trzymanie boczne 🚀

Napisano
9 minut temu, bengamin napisał(a):

Niebieski znaczek na tych fotelach zdradza dlaczego potrzebne jest dobre trzymanie boczne 🚀

Nie ma znaczenia mam zwykle z mechaniczna szpera plus o 70KM więcej i to się przydaje 4 razy w roku na torze. Na codzień mało wygodne ale ładne. 

Napisano
16 minut temu, wujek napisał(a):

Wszystkie R linę, Sportline czy Cupra mają zintegrowane. 

Napisano
4 minuty temu, sdss napisał(a):

Bo to ma być do wabienia klientów. 

Jak już wybiorą, to musi im się podobać. Wygodne być nie musi :skromny: bo to do lansu jest. 

Napisano
6 minut temu, sdss napisał(a):

One są do wyboru nie trzeba ich brać. Wyglądają ładnie ale ograniczają widoczność z tylne ławki plus trzeba się wpasować w ich układ wzrostem i waga inaczej lipa bo zagłówki są zintegrowane. 

Napisano
9 minut temu, sdss napisał(a):

Nie zgodzę się. W R-Line są zwykłe (8 minuta), można domówić skórę z elektryczną regulacją, wentylacją i masażami 

Natomiast idąc wyżej mocowo standardowo są montowane kubły w Rce (14 minuta), tak można domówić skórę ale nie mają takiego trzymania.

Link to porównania Youtube

Mając coś co tak lata Youtube to zwykłe fotele są nieporozumieniem bo tracisz przyjemność z pokonywania zakrętów 

Napisano
10 minut temu, wujek napisał(a):

One są do wyboru nie trzeba ich brać. Wyglądają ładnie ale ograniczają widoczność z tylne ławki plus trzeba się wpasować w ich układ wzrostem i waga inaczej lipa bo zagłówki są zintegrowane. 

Były , obecnie nie ma wyboru Golf , Passat, Tiguan , Kodiaq, Karoq, Superb itd.

3 minuty temu, bengamin napisał(a):

Nie zgodzę się. W R-Line są zwykłe (8 minuta), można domówić skórę z elektryczną regulacją, wentylacją i masażami 

Natomiast idąc wyżej mocowo standardowo są montowane kubły w Rce (14 minuta), tak można domówić skórę ale nie mają takiego trzymania.

Link to porównania Youtube

Mając coś co tak lata Youtube to zwykłe fotele są nieporozumieniem bo tracisz przyjemność z pokonywania zakrętów 

To było 3 lata temu, teraz nie ma wyboru. Bierzesz r linie masz zintegrowane. 

Napisano
57 minut temu, bengamin napisał(a):

Nie potrzeba, a bajer wizualny żeby odróżnić pseudosportowe R od wersji zwykłej.

Ma się klientowi podobać i udowadniać, że warto było dopłacić.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
9 minut temu, sdss napisał(a):

To w takim razie bez sensu. Suvem ze stajni VAG z wyjątkiem Prosiaka i tak nie wjedzie się w zakręt na tyle szybko żeby wypaść z fotela ponieważ napęd 4x4 jets mocno średni i potrafi niemiło zaskoczyć. Ot pić taki żeby ładnie wyglądało. 

Napisano
22 minuty temu, wujek napisał(a):

To w takim razie bez sensu. Suvem ze stajni VAG z wyjątkiem Prosiaka i tak nie wjedzie się w zakręt na tyle szybko żeby wypaść z fotela ponieważ napęd 4x4 jets mocno średni i potrafi niemiło zaskoczyć. Ot pić taki żeby ładnie wyglądało. 

No skoro kolega tak twierdzi. Seat czy skoda zgadza się, to 4x4 jest dla Picu. Cupra prawdziwy napęd montuje tylko w Formentrorze, VW w ostatniej serii ale tylko R, poprzednie generacje to zwykły haldex z przyhamowywaniem kół ABSem, Audi trzyma się swojego Quattro, Prosiak z definicji był projektowany na tylny napęd.

Ale różnica w prowadzeniu między zwykłym haldexem a wektorowaniem zakrętów z dwoma sprzęgłami przy tylnym moście jest ogromna Torque Vectoring

Napisano
2 godziny temu, sdss napisał(a):

Formentor dalej ma do wyboru ale wystarczy że chcesz kolo matowy albo felgi 19" i wtedy z automaty wskakują te dziwne fotele. 

Napisano
2 godziny temu, bengamin napisał(a):

No skoro kolega tak twierdzi. Seat czy skoda zgadza się, to 4x4 jest dla Picu. Cupra prawdziwy napęd montuje tylko w Formentrorze, VW w ostatniej serii ale tylko R, poprzednie generacje to zwykły haldex z przyhamowywaniem kół ABSem, Audi trzyma się swojego Quattro, Prosiak z definicji był projektowany na tylny napęd.

Ale różnica w prowadzeniu między zwykłym haldexem a wektorowaniem zakrętów z dwoma sprzęgłami przy tylnym moście jest ogromna Torque Vectoring

Bez przesady haldex zapewnia lepszą trakcję. To nie są auta do sportowej jazdy.

Audi w słabszych modelach montuje haldex jak Škoda czy Cupra. 

Napisano
17 godzin temu, sdss napisał(a):

Bez przesady haldex zapewnia lepszą trakcję. To nie są auta do sportowej jazdy.
Audi w słabszych modelach montuje haldex jak Škoda czy Cupra. 

Całkowicie się z tym zgadzam, haldex ma pomóc dojechać ale są bardziej zaawansowane rozwiązania.

Napisano
2 godziny temu, bengamin napisał(a):

Całkowicie się z tym zgadzam, haldex ma pomóc dojechać ale są bardziej zaawansowane rozwiązania.

Tak, wystarczy Arteon Golf czy Tiguan R😍