Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Boks dachowy

Featured Replies

Napisano

Witam, chciałem kupić boks dachowy i nie wiem na co zwrócić uwagę. Na wakacje miałem wypożyczony boks z logo Renault i mam wrażenie, że nie był jakiś super dziwne zamykanie jak dla mnie słaby montaż do belek.

co polecacie głównie wyjazdy wakacyjne do przewozu walizek i tego co nie wejdzie do bagażnika. 

Napisano
2 minuty temu, _jedrek_ napisał(a):

Witam, chciałem kupić boks dachowy i nie wiem na co zwrócić uwagę. Na wakacje miałem wypożyczony boks z logo Renault i mam wrażenie, że nie był jakiś super dziwne zamykanie jak dla mnie słaby montaż do belek.

co polecacie głównie wyjazdy wakacyjne do przewozu walizek i tego co nie wejdzie do bagażnika. 

Mam Thule montaż banalny otwieranie zamykanie również, można kupić zestaw pasujących do boxa torb. Walizki kanciaste słaby pomysł.

Napisano
  • Autor
5 minut temu, sdss napisał(a):

Mam Thule montaż banalny otwieranie zamykanie również, można kupić zestaw pasujących do boxa torb. Walizki kanciaste słaby pomysł.

Właśnie te dedykowane torby rzuciły mi się w oczy i o tym dość intensywnie myślę. Jaki model masz dokładnie?

Napisano

Jak ma być tanio to dowolny. Miałem jakiś akcesoryjny z seata i dawał rade.  Dedykowane torby można zastąpić tymi z Ikea. 
hak coś drożej to thule i najlepiej otwierany na dwie strony. To znacznie ułatwia pakowanie. 

Napisano
18 minut temu, _jedrek_ napisał(a):

Kup Thule albo Packline. Wątek można zamknąć.

Napisano
38 minut temu, _jedrek_ napisał(a):

Jak masz hak i nie zamierzasz tym wozić nart, to box montowany na platformę rowerową na haku jest IMHO lepszym pomysłem.

Brak szumów, brak podwyższonego spalania, lepszy dostęp. 

Napisano
33 minuty temu, _jedrek_ napisał(a):

Właśnie te dedykowane torby rzuciły mi się w oczy i o tym dość intensywnie myślę. Jaki model masz dokładnie?

Force XT L plus belki thule wingbar , box fajnie nisko siedzie.

https://www.taurus.info.pl/bagazniki-i-uchwyty/boxy-i-kosze/boxy-dachowe/thule-force-xt-sport-box-dachowy-czarny-aeroskin?ceneopromo&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=61f8c0b7-38bc-61a7-7760-4537b1e73f51

Napisano
8 minut temu, el_guapo napisał(a):

Jak masz hak i nie zamierzasz tym wozić nart, to box montowany na platformę rowerową na haku jest IMHO lepszym pomysłem.

To też spoko opcja tylko nie widziałem więcej niż 300-400l.

co do spalania to 0.5-0.7 l więcej z garbem na dachu. 

Napisano

ja odradzam InterPack Stella 481 - kupiłem 4 lata temu za 800 zł i oddałem ojcu, bo był cały jakiś wiotki, bałem się wrzucić więcej niż 30kg

za to polecam MontBlanc Altitude 450 - od 3 lat wozi raz w miesiącu graty służbowe i torby wakacyjne/snowboard, kosztował coś bliżej 2k

Napisano
1 minutę temu, jqr napisał(a):

ja odradzam InterPack Stella 481 - kupiłem 4 lata temu za 800 zł i oddałem ojcu, bo był cały jakiś wiotki, bałem się wrzucić więcej niż 30kg

za to polecam MontBlanc Altitude 450 - od 3 lat wozi raz w miesiącu graty służbowe i torby wakacyjne/snowboard, kosztował coś bliżej 2k

Mam jakiegoś InterPack'a kupionego w 2011r. Był już połamany bo spadł w garażu  i naprawiany, przewoził narty, walizki, torby. Przeładowywany na max - spełnia swoje zadanie do dzisiaj. Jeździł na różnych autach.

Belki bazowe również polecam MontBlanc, a trzymać się z dala od polskiego Amos'a.

Napisano
Godzinę temu, sdss napisał(a):

box fajnie nisko siedzie.

Z tym też trzeba uważać. 

Mam box'a TAURUS'a (chyba Xtreme) i na 2 dni przed wyjazdem chciałem go wrzucić na dach nowego auta. 

No i dupa, bo stare belki, choć pasujące do rynienek w nowym aucie, tak nisko były nad dachem, że po wrzuceniu tego TAURUS'a leżał on na dachu.

Na szczęście w 2 dni dostałem nowe, wyższe belki i box pojechał z nami na ferie. 

Napisano
Godzinę temu, el_guapo napisał(a):

Warto jednak wziąć pod uwagę długość samochodu bo jeśli auto jest długie to box na haku staje się upierdliwy przy manewrowaniu i parkowaniu. Np. Ranger z takim boxem miałby 6m długości. Inna rzecz, że Ranger z boxem na dachu ma dla odmiany ponad 2m wysokości i nie mieści się w garażach ani zadaszonych parkingach. Nie raz okazało się to problemem przy rezerwowaniu hoteli zimą, bo okazywało się, że nie będzie jak pod nimi zaparkować.

8-)

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał(a):

Warto jednak wziąć pod uwagę długość samochodu bo jeśli auto jest długie to box na haku staje się upierdliwy przy manewrowaniu i parkowaniu.

to w zasadzie tylko problem podczas dojazdu na miejsce (prom :hmm: , pociąg samochodowy) - potem można to to zrzucić i jeździć bez. 

Nie jestem superbiegły w opłatach promowych, ale za >5m była dopłata, podobnie za przekroczenie wysokości. 

Napisano
1 minutę temu, el_guapo napisał(a):

to w zasadzie tylko problem podczas dojazdu na miejsce (prom :hmm: , pociąg samochodowy) - potem można to to zrzucić i jeździć bez. 

Fakt, można łatwo zrzucić jeśli jest gdzie na miejscu to trzymać.

:ok:

1 minutę temu, el_guapo napisał(a):

Nie jestem superbiegły w opłatach promowych, ale za >5m była dopłata, podobnie za przekroczenie wysokości. 

Mnie zawsze za Rangera kasują więcej bo sam ma 5.4m długości a z boxem dodatkowo jakieś 220cm wysokości. Jak by się nie obrócić zawsze d... z tyłu.

;l

Napisano
2 godziny temu, _jedrek_ napisał(a):

Mam Thule Motion XT XL 500 l. Bardzo fajny box, szybki montaż, obustronne otwieranie, można dokupić zestaw dedykowanych toreb, na oryginalnych belkach cichy. Zmieniłem z Taurusa, po tym jak mi spadł z auta jakieś dwa lata temu ;].

Napisano
2 godziny temu, Ryb napisał(a):

Kup Thule albo Packline. Wątek można zamknąć.

Albo tak samo dobry InterPack za pół ceny.

Mam i polecam.

Mam model ten:

https://www.interpack.eu/product-pol-4413-Box-dachowy-Inter-Pack-Traxer-6-6-srebrny-mat.html

Czego on nie wiózł, raz się zapomniałem to i na szafie pokroju Galaxy MK3 185 na nim wrażenia nie zrobiło, szybki montaż otwierany na dwie strony.

Edytowane przez AstraC

Napisano

Z tańszych HAKR

Dobry stosunek jakości do ceny

Wysłane za pomocą Tapatalk

Napisano

Tak. Przy nartach 207cm [emoji41]

Napisano
Godzinę temu, ppmarian napisał(a):

Tak. Przy nartach 207cm emoji41.png

614tKs8u7LL._AC_UF1000,1000_QL80_.jpg

;]

Napisano
1 godzinę temu, ppmarian napisał(a):

Tak. Przy nartach 207cm emoji41.png

Specjalnie dla ciebie, podkreślę, pogrubię, i pochylę... :smirk: - czy teraz jest dostatecznie czytelnie, czy jeszcze mam sprawić, żeby migało? 

5 godzin temu, el_guapo napisał(a):

Napisano
8 godzin temu, Tilok napisał(a):

po tym jak mi spadł z auta jakieś dwa lata temu ;].

Mógłbyś rozwinąć?

Napisano

Z praktyki powiem ze na pewno otwieranie na dwie strony i brak odkrytych ciegien zamkow

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano

Racja

A wiesz że są kufry na hak na nart… tyle że raczej nie dla dzieci i os niższych

Napisano
7 godzin temu, technix napisał(a):

Mógłbyś rozwinąć?

Napisano
W dniu 3.01.2025 o 14:55, el_guapo napisał(a):

Ciekawa sprawa  - jeżdżąc Espace 4 z naprawdę wielkim boxem nie zauważyłem ani problemów z prowadzeniem, wiatrem, ani spalaniem większym.

Zapewne nawet wielki box dla tego bydlaka nie robi różnicy.

EDIT: ale z boxem nie przekraczam 120 km/h, więc zapewne to jest przyczyna podobnego spalania, gdyż bez boxa jadę zwykle 140-150.

Edytowane przez maras77

Napisano

W Espace 4 przy boxie dachowym ważne jest, aby dobrze dobrać drabinę.

Napisano

A fajnie że temat się pojawił. Właśnie zastanawiam się co zrobić przed wyjazdem na narty.

Niestety jak sprawdziłem to po złożeniu środkowego fotela tylnej kanapy na dwóch pozostałych średnio komfortowo będzie się jechało. Do tego jak się zapakuje narty, buty to mało miejsca pozostanie. Żeby było jasne to wiem gdzie się wybieram, znam miejscówkę, jedzenie na 7 dni muszę zabrać w samochodzie (zjazd do najbliższej miejscówki z sensownie zaopatrzonym spożywczym to ponad godzina w jedną stronę, licząc zakupy i drogę powrotną nie mam ochoty spędzić 3-4 godzin w samochodzie po żarcie, będąc jednocześnie styrany po dniu na stoku.

Założenie: rozważam zakup BOXa na dach,

3 pary nart, z czego jedne długości 185cm

Dodam jeszcze że z założenia prędkości przejazdu z boxem "legalne"

Dobrze jakby się jeszcze jakieś buty do boxa zmieściły, to wszystko będzie lekkie ale objętościowo troche miejsca zajmie.

Znalazłem wypożyczalnie i za wyjazd liczą sobie 250 PLN jak mnie podliczyli. Może to i głupie, ale to już przyczepkę towarową mogę wynająć na tydzień i wyjdzie 140 PLN 😀

Sąsiad ma 15 letni BOX THULE. Box od 15 lat jeździ nieściągany z samochodu, 365 dni pod chmurką, wizualnie nie widać ani jakiegoś pęknięcia czy pajączka, z rozsądku od roku już w boxie nie wozi nic cięższego tylko trzyma jakieś resztki folii budowlanej, rolkę agrowłókniny czy węża ogrodowego ale z jego sugestią ten box już nie nadaje się do wożenia i dla bezpieczeństwa mi go nie da.

Zastanawiam się na ile wytrzymałe są takie boxy ale klasy budżetowej, zakłądając że przechowywany by był w ciepłym poddaszu.

Zakładam że użyłbym tego raz może dwa razy do roku, to rocznie robi się powiedzmy 500 PLN co by mnie kosztowało wypożyczenie, a jakbym nabył jakiś tani box to po 2 latach się zwróci.

A teraz do rzeczy, znalazłem takie oto dwa LINK1 LINK2

Nie zwracam uwagi na zamki bo to nieistotne (ładuję przewożę wyciągam), bardziej czy takie boxy mogą być alternatywą dla zapięć na narty na belki dachowe?

Z kolejnych opcji to może by pomyśleć nad jakąś firmową używką? Może ktoś z was ma coś i chciałby się pozbyć?

Ewentualnie ktoś z Małopolski dałby radę użyczyć boxa na wyjazd w zamian za jakąś zgrzewkę złotego trunku.

Z rowerami na dachu jeździłem ostatnio 20 lat temu, z boxem nigdy.

Edytowane przez bengamin

Napisano
Godzinę temu, maras77 napisał(a):

Ciekawa sprawa  - jeżdżąc Espace 4 z naprawdę wielkim boxem nie zauważyłem ani problemów z prowadzeniem, wiatrem, ani spalaniem większym.

Zapewne nawet wielki box dla tego bydlaka nie robi różnicy.

Ja wiem, że Espace to najlepszy samochód na świecie ale wypisywanie bzdur, że duży box nie zwiększa spania to już przesada :hehe:

Napisano
Godzinę temu, bengamin napisał(a):

A fajnie że temat się pojawił. Właśnie zastanawiam się co zrobić przed wyjazdem na narty.

Niestety jak sprawdziłem to po złożeniu środkowego fotela tylnej kanapy na dwóch pozostałych średnio komfortowo będzie się jechało. Do tego jak się zapakuje narty, buty to mało miejsca pozostanie. Żeby było jasne to wiem gdzie się wybieram, znam miejscówkę, jedzenie na 7 dni muszę zabrać w samochodzie (zjazd do najbliższej miejscówki z sensownie zaopatrzonym spożywczym to ponad godzina w jedną stronę, licząc zakupy i drogę powrotną nie mam ochoty spędzić 3-4 godzin w samochodzie po żarcie, będąc jednocześnie styrany po dniu na stoku.

Założenie: rozważam zakup BOXa na dach,

3 pary nart, z czego jedne długości 185cm

Dodam jeszcze że z założenia prędkości przejazdu z boxem "legalne"

Dobrze jakby się jeszcze jakieś buty do boxa zmieściły, to wszystko będzie lekkie ale objętościowo troche miejsca zajmie.

Znalazłem wypożyczalnie i za wyjazd liczą sobie 250 PLN jak mnie podliczyli. Może to i głupie, ale to już przyczepkę towarową mogę wynająć na tydzień i wyjdzie 140 PLN 😀

Sąsiad ma 15 letni BOX THULE. Box od 15 lat jeździ nieściągany z samochodu, 365 dni pod chmurką, wizualnie nie widać ani jakiegoś pęknięcia czy pajączka, z rozsądku od roku już w boxie nie wozi nic cięższego tylko trzyma jakieś resztki folii budowlanej, rolkę agrowłókniny czy węża ogrodowego ale z jego sugestią ten box już nie nadaje się do wożenia i dla bezpieczeństwa mi go nie da.

Zastanawiam się na ile wytrzymałe są takie boxy ale klasy budżetowej, zakłądając że przechowywany by był w ciepłym poddaszu.

Zakładam że użyłbym tego raz może dwa razy do roku, to rocznie robi się powiedzmy 500 PLN co by mnie kosztowało wypożyczenie, a jakbym nabył jakiś tani box to po 2 latach się zwróci.

Nie zwracam uwagi na zamki bo to nieistotne (ładuję przewożę wyciągam), bardziej czy takie boxy mogą być alternatywą dla zapięć na narty na belki dachowe?

Z kolejnych opcji to może by pomyśleć nad jakąś firmową używką? Może ktoś z was ma coś i chciałby się pozbyć?

Ewentualnie ktoś z Małopolski dałby radę użyczyć boxa na wyjazd w zamian za jakąś zgrzewkę złotego trunku.

Z rowerami na dachu jeździłem ostatnio 20 lat temu, z boxem nigdy.

Z tańszych to kiedyś miałem xtreme/Taurus był dosyć solidny i sztywny, tylko mój był jednostronnie otwierany. Od paru lat mam thule i to inna liga ale I inna cena.

Może znajdziesz jakiego thule używanego w dobrym stanie.

Napisano
Godzinę temu, MarcG napisał(a):

Ja wiem, że Espace to najlepszy samochód na świecie ale wypisywanie bzdur, że duży box nie zwiększa spania to już przesada :hehe:

Tu kluczowe jest jego położenie. Na dużych autach typu VAN czy SUV z długim dachem jest możliwość przesunięcia boxa mocno do tyłu i wtedy "chowa się" on w strudze powietrza uniesionej przez przednią szybę. Mam to przećwiczone z Rangerem - tak umieszczony box nie zmienia praktycznie w ogóle spalania ani go nie słychać, nawet przy prędkościach autostradowych.

20220212_143012.jpg.de01ac0335842de63811b435da065ab4.jpg

Ten sam box na Jagu wystaje nad przednią szybę i powoduje dramatyczne zawirowania powietrza, które nie dość że bardzo słychać to jeszcze dodają na autostradzie aż 2-3l/100km do spalania.

20210518_143539_HDR2.jpg.82f4375f617b68a9d30a023155ecc99d.jpg

Tak więc ja jestem skłonny uwierzyć, że akurat na autach typu Espace box nie robi wrażenia.

Edytowane przez Ryb

Napisano
7 godzin temu, bengamin napisał(a):

Bez sensu. Ojciec szwagra na wspólny wyjazd parę lat temu kupił to - brandowane MCM.

Bardzo mała pakowność, w zasadzie tylko narty lub 2-3 niewielkie torby.

Wejdź na OLX i zobacz co sprzedają ludzie w okolicy. Jest niestety sezon i ceny trochę są z dupy ale jak bedziesz szybki to można znaleźć cos fajnego, za 600-800zł.

Czasem gość z Dęblina ma fajne boxy (m.in. Packline @Ryba :mast:  :] ) za dobre pieniądze. 

W kwestii wytrzymałości ws wiek. Mój pierwszy, nowy box był wlasnie uzywany 2x w roku, trzymany w piwnicy. Przy sprzedaży wyglądał jak nowy.

Drugi dostałam z autem (taurus xtreme)  i poza paroma rysami które zrobił poprzedni uzytkownik i notorycznie wyskakujacą z mocowania jedną sprężyną gazową, nadaj jest OK.

5 godzin temu, Ryb napisał(a):

wtedy "chowa się" on w strudze powietrza uniesionej przez przednią szybę

U mnie szumi z tylu, choć box jest w studze powietrza z szyby i kończy się przed anteną na dachu. Tak jest w aktualnym aucie, tak było we Freemoncie. 

Najcichszy był box z Norauto 320l na Astrze H, z tym że przez swój rozmiar mógł leżeć centralnie na środku dachu; i z przodu i za nim było sporo dachu. 

Napisano
6 godzin temu, Ryb napisał(a):

Tu kluczowe jest jego położenie. Na dużych autach typu VAN czy SUV z długim dachem jest możliwość przesunięcia boxa mocno do tyłu i wtedy "chowa się" on w strudze powietrza uniesionej przez przednią szybę. Mam to przećwiczone z Rangerem - tak umieszczony box nie zmienia praktycznie w ogóle spalania ani go nie słychać, nawet przy prędkościach autostradowych.

20220212_143012.jpg.de01ac0335842de63811b435da065ab4.jpg

Ten sam box na Jagu wystaje nad przednią szybę i powoduje dramatyczne zawirowania powietrza, które nie dość że bardzo słychać to jeszcze dodają na autostradzie aż 2-3l/100km do spalania.

20210518_143539_HDR2.jpg.82f4375f617b68a9d30a023155ecc99d.jpg

Tak więc ja jestem skłonny uwierzyć, że akurat na autach typu Espace box nie robi wrażenia.

Ja nie wierzę bo dawno temu miałem Espace przez kilka lat i jeździłem z boxem. W vanach i sumach box musi być mocno przesunięty do przodu, żeby można było otworzyć bagażnik. Na narty z boxem jeżdżę parę razy w roku i to raczej dosyć szybko 130-140, nawet w hondzie odyssey spalanie szło w górę a to jednak samochod znacznie większy od Espace.

A i boxy mam raczej duże 400-600l ;]

Edytowane przez MarcG

Napisano
W dniu 3.01.2025 o 14:15, _jedrek_ napisał(a):

co polecacie głównie wyjazdy wakacyjne do przewozu walizek i tego co nie wejdzie do bagażnika

Ja kupiłem Thule Vector w wersji M. Bo L trochę na TM3 słabo wyglądała. Teraz bym jednak kupił L :hmm:

Napisano
9 godzin temu, MarcG napisał(a):

Mam zapisane w aplikacji aCar wszystkie tankowania, a zawsze tankuje przed trasą i nie ma istotnej różnicy w spalaniu jak jest box, platforma rowerowa lub ich nie ma.

Jest na to wyjaśnienie, że z boxem jadę wolniej niż bez, bo nie przekraczam 120, ale finalnie spalanie jest takie samo.

Podsumowując, z boxem i 120 spala tyle, co bez boxa 150.

Edytowane przez maras77

Napisano
10 minut temu, maras77 napisał(a):

Mam zapisane w aplikacji aCar wszystkie tankowania, a zawsze tankuje przed trasą i nie ma istotnej różnicy w spalaniu jak jest box, platforma rowerowa lub ich nie ma.

Jest na to wyjaśnienie, że z boxem jadę wolniej niż bez, bo nie przekraczam 120, ale finalnie spalanie jest takie samo.

Podsumowując, z boxem i 120 spala tyle, co bez boxa 150.

Acha czyli jednak pali tyle samo a jednak więcej. Różnica pomiędzy 120 a 150 to pewnie z 2 litry.

Napisano
Teraz, MarcG napisał(a):

Acha czyli jednak pali tyle samo a jednak więcej. Różnica pomiędzy 120 a 150 to pewnie z 2 litry.

Pali tyle samo na km, tylko robię trasę wolniej. Czego nie rozumiesz?

Napisano

Rozumie, ale pisanie że nie zmienia spalania bo jadę wolniej, to w najlepszym przypadku manipulacja, a tak ogólnie zakrzywienie rzeczywistości, bo redukujesz prędkość żeby utrzymać spalanie.

Napisano
27 minut temu, AstraC napisał(a):

Rozumie, ale pisanie że nie zmienia spalania bo jadę wolniej, to w najlepszym przypadku manipulacja, a tak ogólnie zakrzywienie rzeczywistości, bo redukujesz prędkość żeby utrzymać spalanie.

Ale ja nie redukuje prędkości, aby utrzymać spalanie, tylko z powodu obecności boxa na dachu. Jest napisane w instrukcji boxa, aby nie przekraczać 100 km/h, więc 120 uznaje za max, z którym mogę jechać. A bez boxa jeżdżę szybciej.

Ale masz racje, gdybym jechał bez boxa 120 to by mniej spalił.

Napisano
3 minuty temu, maras77 napisał(a):

Ale ja nie redukuje prędkości, aby utrzymać spalanie, tylko z powodu obecności boxa na dachu. Jest napisane w instrukcji boxa, aby nie przekraczać 100 km/h, więc 120 uznaje za max, z którym mogę jechać. A bez boxa jeżdżę szybciej.

Ale masz racje, gdybym jechał bez boxa 120 to by mniej spalił.

Właśnie o to chodzi, jakbyś utrzymał warunki (w tym prędkość) nie ma siły żeby spalił tyle samo.

U mnie boks to +0.5-1l na A/S w zależności od warunków. Pewnie z ekstremalnym wiatrem to i +2l mogło by być.

Napisano
2 godziny temu, maras77 napisał(a):

Jak można wypisywać głupoty, że płaci tyle samo jak jest inaczej i się upierać :smirk:

Napisano
4 godziny temu, MarcG napisał(a):

Ja nie wierzę bo dawno temu miałem Espace przez kilka lat i jeździłem z boxem. W vanach i sumach box musi być mocno przesunięty do przodu, żeby można było otworzyć bagażnik. Na narty z boxem jeżdżę parę razy w roku i to raczej dosyć szybko 130-140, nawet w hondzie odyssey spalanie szło w górę a to jednak samochod znacznie większy od Espace.

A i boxy mam raczej duże 400-600l ;]

Nie wiem jak konkretnie jest w Espace, ja po prostu podzieliłem się zaobserwowanym zjawiskiem. Niektóre terenówki mają z tyłu drzwi otwierane w bok (Pajero, Land Cruiser, Defender, G-klasa) i tam można przesunąć box aż do tylnej krawędzi dachu. Ale oczywiście takie auta to nisza na rynku, w normalnych okolicznościach rzeczywiście klapa przeszkadza.

Inna też rzecz, że czasami belki unoszą box wyżej lub niżej i to może powodować zawirowania lub je "prostować". IMO nie ma reguły, czasem drobiazg potrafi zmienić aerodynamikę, więc zapewne ile konfiguracji auto/belki/box tyle będzie różnych obserwacji.

Napisano
Godzinę temu, AstraC napisał(a):

Ja Rangerem jeżdżę zawsze z tempomatem ustawionym na 130km/h więc mam porównanie z boxem i bez boxa. Jak wyżej pisałem, różnica jest praktycznie niezauważalna ale to też trochę wynika z tego, że Ranger ma dość duży rozrzut (nawet 1-2l/100km) w zależności od warunków na trasie. Zwykle pali 9-10l/100km i z boxem też mieści się w tym zakresie. Ale to chyba ekstremalny przypadek, bo tam rzeczywiście da się ten box mocno odsunąć mając do dyspozycji ogromną połać płaskiego dachu.

Napisano
2 godziny temu, AstraC napisał(a):

No to ja stwierdzę, że moje auto z przyczepą na autostradzie spala o ponad 3 litry mniej i będzie to prawda ;] Przy czym jest to dziwnie powiązane z przestrzeganiem obowiązującej prędkości, nie potrafię wytłumaczyć tego związku ;]

Napisano
4 godziny temu, MarcG napisał(a):

Jak można wypisywać głupoty, że płaci tyle samo jak jest inaczej i się upierać :smirk:

Gdyż jadąc nad morze, czy wezmę boxa, czy nie, to spali mi tyle samo paliwa.

Czego nie rozumiesz?

:hehe:

Napisano
4 godziny temu, Ryb napisał(a):

Nie wiem jak konkretnie jest w Espace, ja po prostu podzieliłem się zaobserwowanym zjawiskiem. Niektóre terenówki mają z tyłu drzwi otwierane w bok (Pajero, Land Cruiser, Defender, G-klasa) i tam można przesunąć box aż do tylnej krawędzi dachu.

Ja musze boxa zakładać tak, aby wystawał do przodu, bo jak zapakuję na hak platformę z 4 rowerami, to box musi ja równoważyć, aby za mocno tył nie siadał.

Napisano
10 minut temu, maras77 napisał(a):

Ja musze boxa zakładać tak, aby wystawał do przodu, bo jak zapakuję na hak platformę z 4 rowerami, to box musi ja równoważyć, aby za mocno tył nie siadał.

No ja tego problemu nie mam ale Ranger ma tylną oś na resorach piórowych,  mogących przyjąć tonę ładunku. Nigdy mi się nie udało nawet choć trochę zmniejszyć odległości między kołem a nadkolem. Musiałbym zamiast bagaży zapakować europaletę betonu czy coś.

;]

Napisano

Gdyż jadąc nad morze, czy wezmę boxa, czy nie, to spali mi tyle samo paliwa.

Czego nie rozumiesz?

:hehe:

Czyli jednak fizyki nie miałeś w szkole podstawowej i nie wiesz co to jest prędkość srednia ;]

No a jak jest tak jak mówisz to musisz cały rok jeździć z boxem i platformą na rowery, zaoszczędzisz na paliwie ;]

Napisano

Mam Taurus Easy 430, bardzo pojemny i bezproblemowy. Otwierany tylko na jedną stronę 

Napisano
28 minut temu, MarcG napisał(a):

Czyli jednak fizyki nie miałeś w szkole podstawowej i nie wiesz co to jest prędkość srednia ;]

No a jak jest tak jak mówisz to musisz cały rok jeździć z boxem i platformą na rowery, zaoszczędzisz na paliwie ;]

Jak taki dobry jesteś z fizyki, to przypomnij proszę, w jakich jednostkach jest spalanie, a w jakich prędkość średnia? :hehe: