Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano
  • Autor

Ale dalej nic nie wiem czy obecne silniki PT mają łańcuch.  W ogłoszeniach są wpisy że już na łańcuchu 100KM i 130KM. Trzeba chyba korek odkręcać i sprawdzić dany egzemplarz.

Napisano
3 minuty temu, Camel napisał(a):

Ale 1.3 i trójkątna głowica :) do tego nie ma nawet części zamiennych do silnika. Wiem, bo kolegę niefart trafił z tym silnikiem i drugi kupić musiał.

Mimo wszystko to najlepszy wybór z tej trójki. A z tymi częściami też słyszałem, ale też słyszałem, ze to nie prawda. Nie wnikałem.

Napisano

Ale dalej nic nie wiem czy obecne silniki PT mają łańcuch.  W ogłoszeniach są wpisy że już na łańcuchu 100KM i 130KM. Trzeba chyba korek odkręcać i sprawdzić dany egzemplarz.

A masz link do takiego ogłoszenia?

Napisano
Napisano
34 minuty temu, Camel napisał(a):

Tylko nowe hybrydy mają łańcuchy. Każdy inny 1.2 ma pasek. 

Napisano
40 minut temu, Camel napisał(a):

Nie trzeba odkręcać, bo korek ma inną lokalizację i od razu widać czy to wersja z łańcuszkiem. 

Napisano
7 minut temu, Olas1 napisał(a):

Jest już wersja 1,2 100KM na łańcuszku, w nowej Mokce czy C3. 

Napisano
  • Autor
Teraz, Maciej__ napisał(a):

Nie trzeba odkręcać, bo korek ma inną lokalizację i od razu widać czy to wersja z łańcuszkiem. 

jaką :)

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał(a):

Jest już wersja 1,2 100KM na łańcuszku, w nowej Mokce czy C3. 

Ale to jest właśnie hybryda. Są awersja 100km i 136km. 6 biegów automat. 

Napisano
1 minutę temu, Olas1 napisał(a):

Manual też już jest z tego co wiem. 

Napisano

jaką :)

W tych nowych korek jest wyżej, mniej więcej w połowie oslony silnika. 

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, Olas1 napisał(a):

to są w manualu zwykłe :) nie hybrydy

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał(a):

Fakt, masz rację. Moj błąd. W Astrze nie ma tego silnika jeszcze. 

Napisano
1 minutę temu, Camel napisał(a):

to są w manualu zwykłe :) nie hybrydy

Tak wygląda nowa osłona z korkiem

17361850882904953092414223959569.jpg.086474be341d33005f077057dc824358.jpg

Napisano
15 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Czyli wprowadzają nowe warianty, a jak jest łańcuch to tylko MH. Teraz jasne😉

Ale…w cenniku jest tylko z hybryd 136 KM z automatem. Z ręczną jest tylko PT 100 KM.

Napisano
1 godzinę temu, Olas1 napisał(a):

Prawda, rozmawiałem z gościem, który kupił nowego peugeota i też takie info w salonie dostał.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, dobromir napisał(a):

Prawda, rozmawiałem z gościem, który kupił nowego peugeota i też takie info w salonie dostał.

Jutro zadzwonię - ciekawe czy prawdę powiedzą.

Napisano
Godzinę temu, dobromir napisał(a):

W tamtym momencie i konkretnym modelu mogła to być faktycznie prawda. 

Silnik z paskiem jest sukcesywnie wycofywany z kolejnych marek i modeli. 

Prawda jest, że hybryda jest zawsze na łańcuchu. W pozostałych przypadkach póki co trzeba sprawdzać. 

Napisano
  • Autor
9 minut temu, Maciej__ napisał(a):

W tamtym momencie i konkretnym modelu mogła to być faktycznie prawda. 

Silnik z paskiem jest sukcesywnie wycofywany z kolejnych marek i modeli. 

Prawda jest, że hybryda jest zawsze na łańcuchu. W pozostałych przypadkach póki co trzeba sprawdzać. 

Mam nawet VIN z oferty ale jak to sprawdzić :) 

Napisano
  • Autor

Pasek,

7 lat gwarancji na silnik, przeglądy co rok lub 15 000 co nastąpi szybciej.

Napisano
11 minut temu, Camel napisał(a):

Pasek,

7 lat gwarancji na silnik, przeglądy co rok lub 15 000 co nastąpi szybciej.

lub 175 000 km... Jak procedura wygląda tak jak w przypadku moim albo kolegi Filipa i jeszcze kilka znanych mi przypadków to nie chciałbym miec z tym samochodem nic wspólnego. Problemy z poprzednimi generacjami tych silników to nie tylko pasek w oleju. Konstrukcja układu tłok cylinder oraz regulacja zaworów za pomocą wymiennych szklanek. :) Ale co kto lubi... A 15 000 km na wymianę oleju w tym silniku to będzie stanowczo za dużo ale oczywiście o tym przekonamy się za kilka lat. :)

Napisano
W dniu 6.01.2025 o 14:07, Marcin5 napisał(a):

Też stoję przed wyborem nowego lub prawie nowego samochodu i jakoś odrzucałem 1.0 ecoboosty i 1.2 puretecha.

Ale podoba mi się i 308 i focus, tylko te silniki, trochę się ich boję po lekturach intetnetów. Teraz jeżdżę Leonem 1.4 125 TSI i nic się nie dzieje z silnikiem.

Przebiegi o 10000-12000 rocznie w koło komina.

Czy kupując nowe auto lub prawie nowe jest szansa ustrzec się wtopy?

Samochód pewnie na 5-6 lat.

Który teraz silnik benzynowy jest "najbezpieczniejszy" dla użytkownika.

Ja z takimi kryteriami wybrałem 2 letnią Corollę 1.2 D4.

Napisano
6 minut temu, Jettison napisał(a):

Z ciekawości, czemu nie hybrydę? 

Ten 1,2 to chyba biały kruk, pewnie zdecydowana większość na rynku wtornyn to hev, ewentualnie jakieś golasy 1,5.

Napisano
1 godzinę temu, Jettison napisał(a):

Corolla niby ok ale nie chcę by mnie myli z uberem🤪

Tylko kombi mi się podoba i jak już to tylko hybrydowy.

Jeżdżę często Rav4 z 2022r i jedno co mnie razi to jakość i  pikseloza wyświetlacza, kurczę w moim Leonie z 2018 jest o klasę wyżej.

Ale też biorę pod uwagę Corollę.

Napisano
2 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Z ciekawości, czemu nie hybrydę? 

Ten 1,2 to chyba biały kruk, pewnie zdecydowana większość na rynku wtornyn to hev, ewentualnie jakieś golasy 1,5.

Tak, jest ich w tych rocznikach dość mało- choć jest to mały, ekonomiczny silnik 4cylindrowy bez większych wad konstrukcyjnych. Szukałem focusa albo golfa. Corolla trafiła się przypadkiem. Spodobało mi się dość klasyczne wnętrze, fizyczne przyciski, wystarczające wyciszenie (silnik jest wyciszony rewelacyjnie, ale podwozie słabo) całkiem niezła tapicerka (szczególnie w porównaniu do golfa 😎 no i nie jestem fanem cvt. Hybryda była droższa o około 8-10kpln

Napisano
W dniu 6.01.2025 o 11:47, ghost2255 napisał(a):

Tylko żeby ci nie przyszło do głowy napisać takich rzeczy na jakiejś grupie fanów BEV czy innym ich forum. Dowiesz się, że jesteś opłacanym agentem szejków naftowych, nie znasz się i nie dorosłeś do elektryka. :lol:

A już na pewno nie umiesz jeździć BEV.

A czemu? Stellantis w EV to największy syf jaki jest... 

Napisano
1 minutę temu, grogi napisał(a):

A czemu? Stellantis w EV to największy syf jaki jest... 

Nie ma znaczenia że Stellantis. EV jest po prostu lepsze. Od wszystkiego. A Tesla jest jeszcze lepsza.

Taki mają pogląd. I żaden użytkownik im tego nie zmieni.

Napisano
Teraz, ghost2255 napisał(a):

Nie ma znaczenia że Stellantis. EV jest po prostu lepsze. Od wszystkiego. A Tesla jest jeszcze lepsza.

Bierzesz serio jakiekolwiek posty @PawelWaw ?!

Napisano
21 minut temu, iwik napisał(a):

A tymczasem na asterkę ze 'wspaniałym' puretechem już 40k rabatu dają. Jeszcze chwila i ceny wrócą do przedcovidowych. Brawo stellantis za samozaoranie. 

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/opel-astra-sports-tourer-125-lat-1-2-turbo-benzyna-at8-130km-688312-ID6GSOo5.html

No i fajnie kiedyś kupowały to fizole teraz wogole nie widac na ulicach. 

Napisano
59 minut temu, iwik napisał(a):

A tymczasem na asterkę ze 'wspaniałym' puretechem już 40k rabatu dają. Jeszcze chwila i ceny wrócą do przedcovidowych. Brawo stellantis za samozaoranie. 

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/opel-astra-sports-tourer-125-lat-1-2-turbo-benzyna-at8-130km-688312-ID6GSOo5.html

To jest spoko cena, nawet bym się skusił. 

Napisano
8 minut temu, Rado_ napisał(a):

To jest spoko cena, nawet bym się skusił. 

Ja też, gdyby był jakikolwiek inny silnik, bo auto mi się nawet podoba. 

Ale 'paletą' silników zniszczyli totalnie ten model. 

Napisano
14 minut temu, iwik napisał(a):

W tej cenie te 130 KM jest spoko. Ale na szczęście nie muszę zmieniać auta, to i nie żal😉 

Napisano
29 minut temu, iwik napisał(a):

W takiej cenie to nie ma co dramatyzować. Zmieniać olej co 10kkm a pasek co 50-60 i będzie jeździc. Chyba za planujesz tym zrobić 200-300kkm.

Napisano
9 minut temu, Maciej__ napisał(a):

W takiej cenie to nie ma co dramatyzować. Zmieniać olej co 10kkm a pasek co 50-60 i będzie jeździc. Chyba za planujesz tym zrobić 200-300kkm.

Jak "w tej cenie"? To nadal prawie 100k. Nie zamierzam zapłacić takiej kasy za guano specjalnej troski producentowi, który najpewniej zaraz padnie na pysk i nie będzie mógł zrealizować nawet gwarancji. 

Napisano
4 minuty temu, iwik napisał(a):

Jak "w tej cenie"? To nadal prawie 100k. Nie zamierzam zapłacić takiej kasy za guano specjalnej troski producentowi, który najpewniej zaraz padnie na pysk i nie będzie mógł zrealizować nawet gwarancji. 

Z pewności tak będzie ;]

Napisano
3 godziny temu, iwik napisał(a):

Wszystko OK, też bym nie kupił.

Czytając Twoje posty naszło mnie pytanie.

Jest cokolwiek co byś kupił (mowa tylko o istniejących autach i w obecnych cenach, nie że coś tam za pół ceny, czy fura X ale z silnikiem od Y, itd.)?

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
9 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Jest cokolwiek co byś kupił (mowa tylko o istniejących autach i w obecnych cenach, nie że coś tam za pół ceny, czy fura X ale z silnikiem od Y, itd.)?

Skoro tak Cię to nurtuje, to już spieszę z odpowiedzią. 

Ze spalinowców (i pomimo że to suv, ktorych nie darzę afektem) to kuga 1.5 automat za 130k PLN, lub 145k PLN hybryda 2.5l z pakietem serwisowym na 4 lata w cenie. 

Z hybryd mieszczuchów oferta na mg3 za 71k PLN wydawała się być bardzo OK. 

Z elektryków na razie nic nie ma, choć np były kijanki esoul z dużymi bateriami za trochę ponad stówkę do wzięcia niedawno - imo dobry deal jak ktoś jeszcze by wziął dopłatę. 

Napisano
34 minuty temu, iwik napisał(a):

Z elektryków na razie nic nie ma, choć np były kijanki esoul z dużymi bateriami za trochę ponad stówkę do wzięcia niedawno - imo dobry deal jak ktoś jeszcze by wziął dopłatę. 

Mowa o nowych autach (dot. Kuga i e-Soul?), bo z tego co kojarzę e-Soul w okolicach 100 to w początkach pandemii był, a potem poszybował w gorę i chyba z oferty zniknął?

Napisano
44 minuty temu, iwik napisał(a):

Skoro tak Cię to nurtuje, to już spieszę z odpowiedzią. 

Ze spalinowców (i pomimo że to suv, ktorych nie darzę afektem) to kuga 1.5 automat za 130k PLN, lub 145k PLN hybryda 2.5l z pakietem serwisowym na 4 lata w cenie. 

Z hybryd mieszczuchów oferta na mg3 za 71k PLN wydawała się być bardzo OK. 

Gdzie takie ceny za Kugę?

Napisano
8 godzin temu, ghost2255 napisał(a):

Gdzie takie ceny za Kugę?

Otomoto poszukaj, w kilku salonach jest. 

Napisano
8 godzin temu, ZUBERTO napisał(a):

Mowa o nowych autach

Nowych. E-Soula ktoś mi sprzątnął sprzed nosa, bo się 1 dzień zastanawiałem, a był za 103k z baterią 64kWh. Tylko, że podstawowe wyposażenie M. Wersja max była za 130 i też już sprzedana. 

Napisano
26 minut temu, iwik napisał(a):

Otomoto poszukaj, w kilku salonach jest. 

Faktycznie, tylko to ceny przy zakupie na firmę, dla fizola 160kPLN+. 

Screenshot_20250109_072301_OTOMOTO.jpg.53b14da78d77019d13908b1e43ac1678.jpg

Napisano
14 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Wiesz, jak będzie duża utrata wartości przy odsprzedaży (ze względu na PureTech i kondycję Stellantis), to może się okazać, że lepiej na początku dołożyć 20 kzł i kupić coś normalnego. Z normalnym silnikiem i klimatyzacją dwustrefową. 

Napisano
18 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Faktycznie, tylko to ceny przy zakupie na firmę, dla fizola 160kPLN+. 

Na firmę to były i poniżej 140k. Za okolice 145k już można kupić na fizola, tylko w salonie który chce bardziej sprzedać niż sprzedawać. 

Napisano
13 minut temu, wladmar napisał(a):

Wiesz, jak będzie duża utrata wartości przy odsprzedaży (ze względu na PureTech i kondycję Stellantis), to może się okazać, że lepiej na początku dołożyć 20 kzł i kupić coś normalnego. Z normalnym silnikiem i klimatyzacją dwustrefową. 

Kupisz taniej, to sprzedasz później też odpowiednio taniej... Cena czyni cuda. 

Tam jest klima dwustrefowa, a za 120k ciężko będzie znaleźć podobne wyposażenie, automat i kombi na rynku. 

Ja nikogo nie namawiam, ale osobiście w takiej cenie nie przejmowalbym się aż tak Puretechem. 

Bolączki są znane i można znacząco opóźnić potencjalne problemy.

Napisano
2 minuty temu, iwik napisał(a):

Na firmę to były i poniżej 140k. Za okolice 145k już można kupić na fizola, tylko w salonie który chce bardziej sprzedać niż sprzedawać. 

Swoją drogą tych Kug w ogóle nie widać na ulicach... Przy takich cenach aż dziwne. 

Ta po lifcie to nawet jakoś wygląda :ok: