Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Napęd na 4 koła, a koło dojazdowe

Featured Replies

Napisano

Zastanawiam się, czy można stosować koło dojazdowe w razie przy napędzie 4x4?

Tak, mam assistance, ale zawsze miałem koło zapasowe i jakoś czuję się trochę niepewnie z jakimś szuwaksem w bagażniku ;]

Wolałbym mieć co szybko zmienić w trasie, niż czekać na pomoc drogową.

Napisano

Skoro producent przewiduje takie rozwiązanie to musi być ok. Po to są układy różnicowe o ile w ogóle dojazdowka ma inną średnicę.

Napisano
2 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

Tak, mam assistance, ale zawsze miałem koło zapasowe i jakoś czuję się trochę niepewnie z jakimś szuwaksem w bagażniku ;]

Dobierz rozmiar dojazdowki tak, zeby jak najmniej roznil (na wysokosc) sie od kola pelnowymiarowego.

Na tyle, zeby dojechac do domu czy wulkanizatora to nic sie nie stanie.

Napisano

Jak będzie miało tą samą wysokość, nie będziesz szalał i posłuży zgodnie z nazwą, żeby gdzieś dojechać… to czemu nie :)

Napisano
Godzinę temu, Danielpoz. napisał(a):

Skoro producent przewiduje takie rozwiązanie to musi być ok. Po to są układy różnicowe o ile w ogóle dojazdowka ma inną średnicę.

Do BMW trzeba opony ze specjalnym certyfikatem, że są takie same. Ktoś ostatnio o tym pisała.

Edytowane przez sdss

Napisano
1 minutę temu, sdss napisał(a):

Do BMW trzeba Polony ze specjalnym certyfikatem, że są takie same. Kto ostatnio o tym pisała.

A jak wygląda zapasówka do takiego auta?

Napisano

16 minut temu, sdss napisał(a):

Do BMW trzeba Polony ze specjalnym certyfikatem, że są takie same. Kto ostatnio o tym pisała.

Zeby awaryjnie dojechac do domu lub wulkanizatora?

Przeciez nikt nie bedzie na dojazdowce robil 10kkm ;)

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Danielpoz. napisał(a):

No właśnie nie wiem, czy przewiduje :)

ps.

sprawdziłem w aktualnym konfiguratorze i jest opcja z kołem dojazdowym :)

Napisano
17 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Zeby awaryjnie dojechac do domu lub wulkanizatora?

Przeciez nikt nie bedzie na dojazdowce robil 10kkm ;)

Eeeeee tam. Kiedyś jeden dziadek trzy miesiące woził starym mercem dziecko do przedszkola na dojazdówce ;]

Napisano
Teraz, marcindzieg napisał(a):

Eeeeee tam. Kiedyś jeden dziadek trzy miesiące woził starym mercem dziecko do przedszkola na dojazdówce ;]

I nakrecil pewnie z 200km ;]

Napisano
53 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

W Imprezie jest fabrycznie więc można. Tu chodzi o sam dojazd do wulkanizatora i tam jest chyba 40 max

Napisano
2 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

Jeśli będą extremalne warunki drogowe to lepiej jak dojazdówka będzie na tylnej osi , bo przednia zawsze cięgnie . Prawdopodobieństwo , ze złapiesz gumę w trudnych warunkach ze śniegiem zawsze istnieje , ale jest jak jeden do ........ . Ja sam kupiłem dojazdówkę w razie W dla własnego komfortu podczas wyjazdu na wakacje gdzie zrobiłem prawie 5kkm , abym nie musiał uruchamiać zestawu naprawczego w razie W . Dojazdówka wąska , bo taka wchodziła w miejsce koła zapasowego nie tracąc bagażnika .Rozmiar zastępujący normalne koło 

Napisano
8 minut temu, mmaciejosss napisał(a):

Jeśli będą extremalne warunki drogowe to lepiej jak dojazdówka będzie na tylnej osi , bo przednia zawsze cięgnie . Prawdopodobieństwo , ze złapiesz gumę w trudnych warunkach ze śniegiem zawsze istnieje , ale jest jak jeden do ........ . Ja sam kupiłem dojazdówkę w razie W dla własnego komfortu podczas wyjazdu na wakacje gdzie zrobiłem prawie 5kkm , abym nie musiał uruchamiać zestawu naprawczego w razie W . Dojazdówka wąska , bo taka wchodziła w miejsce koła zapasowego nie tracąc bagażnika .Rozmiar zastępujący normalne koło 

To nie chodzi o trudne warunki, tylko dodatkowe obciazenie dla napedu 4x4 jak kola maja rozne srednice (mechanizmy roznicowe, haldex, etc)

Napisano
  • Autor
10 minut temu, Maciej__ napisał(a):

To nie chodzi o trudne warunki, tylko dodatkowe obciazenie dla napedu 4x4 jak kola maja rozne srednice (mechanizmy roznicowe, haldex, etc)

Są prawie w idealnej średnicy. Ale muszę jeszcze zmierzyć wnękę pod podłogą. Bo piszą, że ciut mniejsza idealnie się mieści. Ale wtedy ma chyba 3-4 cm mniej średnicy, a to już sporo.

Napisano
  • Autor
21 minut temu, mmaciejosss napisał(a):

W moim to napęd na tył może być dominujący ...

Napisano
2 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

Są prawie w idealnej średnicy. Ale muszę jeszcze zmierzyć wnękę pod podłogą. Bo piszą, że ciut mniejsza idealnie się mieści. Ale wtedy ma chyba 3-4 cm mniej średnicy, a to już sporo.

Z tego co pisales w dalekie trasy raczej juz nie jezdzisz, a wkolo komina to 3-4 cm wielkiej krzywdy raczej nie zrobi ;)

Poza tym pewnie elektronika rozlaczy naped, jak sie zacznie przegrzewac czy cos.

Napisano
  • Autor
Teraz, Maciej__ napisał(a):

Z tego co pisales w dalekie trasy raczej juz nie jezdzisz, a wkolo komina to 3-4 cm wielkiej krzywdy raczej nie zrobi ;)

Poza tym pewnie elektronika rozlaczy naped, jak sie zacznie przegrzewac czy cos.

Właśnie przed wyjazdem w góry chce kupić 😁

Napisano
Godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

Z tym raczej byłbym ostrożny :hmm:

W każdym razie w X3 z xdrive jest dojazdówka, ale nie mierzyłem średnicy 

Więc jeśli średnica się zgadza to OK

jeżeli jest różnica to już loteria co się stanie, jeśli się stanie 

Ale osobiście bałbym się takich eksperymentów, po to się wrzuca dojazdowe żeby gdzieś dojechać, że spokojną głową 

i raczej nie do najbliższego wulkanizatora 24h 

Trzeba by faktycznie sprawdzić co producent przewidział 

Edytowane przez Koonrad

Napisano
  • Autor
38 minut temu, Koonrad napisał(a):

Trzeba by faktycznie sprawdzić co producent przewidział 

Niestety w konfiguratorze nie podają rozmiaru :(

Ale raczej do 235/60 18" trzeba będzie zapodać 155/80 19" - taki rozmiar pojawia się i prawie idealnie odpowiada średnicy oryginalnego koła.

Więc taki zestaw zamówiłem.

Napisano
4 godziny temu, Danielpoz. napisał(a):

A jak wygląda zapasówka do takiego auta?

Np tak:

Screenshot_20250124_221644_Allegro.jpg

Napisano
4 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

W Grand Cherokee mam dojazdówkę ale są też wersje z pełnym zapasem.

Zerknę do instrukcji jakie są ograniczenia przy stosowaniu dojazdówki, o ile wogóle są.

Napisano
5 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

Można. Mam takie w obu Jagach. Tylko musi mieć średnicę taką jak oryginalne koła. 

Napisano

Sporo. Wg instrukcji nawet duża różnica zużycia opon może zepsuć napęd a to ledwie kilka, kilkanaście mm różnicy.

Napisano

W moim to napęd na tył może być dominujący ...

Jeśli masz silnik wzdłużnie to tak. Albo odpal jakąś grafikę na ekranie pokazującą ile napędu gdzie trafia. U mnie wyraźnie widać, że większość idzie na tył.

Napisano
10 godzin temu, Ryb napisał(a):

Jeśli masz silnik wzdłużnie to tak. Albo odpal jakąś grafikę na ekranie pokazującą ile napędu gdzie trafia. U mnie wyraźnie widać, że większość idzie na tył.

O ile grafika pokazuje prawde.....w stelvio mozna jezdzic  bez dolaczania przedniego napedu

Napisano
7 minut temu, delco napisał(a):

O ile grafika pokazuje prawde.....w stelvio mozna jezdzic  bez dolaczania przedniego napedu

bardzo rzadko się tylny napęd włącza tak naprawdę.

Napisano
9 minut temu, bergerac napisał(a):

bardzo rzadko się tylny napęd włącza tak naprawdę.

Czyli grafika kłamie? - bo u mnie pokazuje że tylny napęd włączony jest zawsze a rzadko dołącza się przedni

Napisano
17 minut temu, delco napisał(a):

Czyli grafika kłamie? - bo u mnie pokazuje że tylny napęd włączony jest zawsze a rzadko dołącza się przedni

masz rację, przejęzyczyłem się :facepalm:

oczywiście, rzadko się włącza przód. Teraz ostatnio na Chopoku mu się częściej włączał, ale zasuwałem pod górę po całkowicie oblodzonej drodze.

Napisano
11 minut temu, bergerac napisał(a):

oczywiście, rzadko się włącza przód. Teraz ostatnio na Chopoku mu się częściej włączał, ale zasuwałem pod górę po całkowicie oblodzonej drodze.

OK dzieki, bo już się martwilem że mam coś potężnie pokręcone w aucie (zwlaszcza że dość rzadko odpalam tą grafikę)

Napisano
13 minut temu, deszczowyRoman napisał(a):

co za problem wziac w dłuzsza trasę  koło zimowe w lecie? albo letnie  w  zimie?

Można oba 😜

Napisano
6 minut temu, deszczowyRoman napisał(a):

co za problem wziac w dłuzsza trasę  koło zimowe w lecie? albo letnie  w  zimie?

Czasami rozmierowy   Ja może nie mam jakiegoś wielkiego koła ani bardzo małego bagażnika ale koło 255/40/20 jednak swój rozmiar ma.

Dalszy sąsiad ma  Dodga (chyba durango - ale pewny nie jestem ) z kołami 265/50/20.....

Jest też druga strona medalu - włóż do Mercedesa E klasy z napędem hybrydowym koło letnie w zimie albo zimowe w lecie i zapakuj się na wyjazd w cztery osoby

Napisano
5 minut temu, delco napisał(a):

Czasami rozmierowy   Ja może nie mam jakiegoś wielkiego koła ani bardzo małego bagażnika ale koło 255/40/20 jednak swój rozmiar ma.

Dalszy sąsiad ma  Dodga (chyba durango - ale pewny nie jestem ) z kołami 265/50/20.....

Jest też druga strona medalu - włóż do Mercedesa E klasy z napędem hybrydowym koło letnie w zimie albo zimowe w lecie i zapakuj się na wyjazd w cztery osoby

Zabierasz 3 osoby i koło , 4 jedzie PKS.

Napisano
Godzinę temu, delco napisał(a):

U mnie w trybie sport jest praktycznie wyłącznie tylnonapędowy. Po wyłączeniu ESP lata bokami.

:ok:

Napisano
Godzinę temu, bergerac napisał(a):

Mój tylko w trybie "deszcz/śnieg" stara się w miarę równo rozdzielać napędy i rusza też czterema kołami. W trybie zwykłym niby coś dołącza ale niewiele, stara się przewidywać i w normalnych okolicznościach jest głównie tył. ZTCW podobnie jest właśnie Stelvio, w Macanie i w xDrive BMW. 

Edytowane przez Ryb

Napisano
29 minut temu, delco napisał(a):

Jak nie ma miejsca pod podłogą to jest zawsze problem. U mnie dojazdówka się mieści a w opcji było też pelne koło ale wtedy jest wyżej podłoga bagażnika więc nie da się tego dołożyć po zakupie.

Napisano
24 minuty temu, sdss napisał(a):

Zabierasz 3 osoby i koło , 4 jedzie PKS.

Najlepiej zamiast dwójki dzieci mieć jedno dziecko i jedno koło.

;l

Napisano
18 godzin temu, camel00 napisał(a):

Jak będzie miało tą samą wysokość, nie będziesz szalał i posłuży zgodnie z nazwą, żeby gdzieś dojechać… to czemu nie :)

a ja słyszałem że przy takim różnym wymiarem powinno stosować się zasadę 50-50-50

max 50 km/h, max 50 km, max 50 minut 

i wtedy nic się nie stanie

a przy okazji, mówimy o stałym napędzie 4x4 ? 

Napisano
18 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

Oczywiście. Może być też dojazdówka. W sumie tylko raz tak przejechałem. Ważne, żeby rozmiar był dobrze dobrany (firmowy) i było sprawdzane ciśnienie co jakiś czas. Mowa też o dojeździe do naprawy/wymianie koła a nie jeżdżenie przez pół roku.

Napisano
18 godzin temu, sdss napisał(a):

Do BMW trzeba opony ze specjalnym certyfikatem, że są takie same. Ktoś ostatnio o tym pisała.

BMW to w ogóle wypuszcza auta z innymi kołami na obu osiach i napędem na 4. I potem się xdrivy sypią.

Napisano
20 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

Crv 3 i 4 ma na pewno dojazdowe, Volvo XC90 1 gen również.

Napisano
3 godziny temu, torelek napisał(a):

BMW to w ogóle wypuszcza auta z innymi kołami na obu osiach i napędem na 4. I potem się xdrivy sypią.

Z tym że xDrive wysypią się także w tych autach w których jest taki sam rozmiar kół na obłokach.... Tak przynajmniej na mieście mówią

Napisano
  • Autor
31 minut temu, delco napisał(a):

Z tym że xDrive wysypią się także w tych autach w których jest taki sam rozmiar kół na obłokach.... Tak przynajmniej na mieście mówią

Regeneracja dyfra nie jest droga.

Napisano
39 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Regeneracja dyfra nie jest droga.

Dodatkowo pewnie problem nie dotyczy pierwszego wlasciciela

Napisano
23 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

Poczytaj instrukcję na pewno jest jaki rozmiar zapasówki :ok:

Napisano

Może też dotyczyć. Znam taki przypadek. 

U mnie jest 220tys i xdrive działa OK

Rozmawiałem też jakiś czas temu z innym użytkownikiem X3 i też nic z xdrive nie robił a miał grubo ponad 200tys 

Więc może problem jest w mocniejszych wersjach silnikowych, albo ktoś katował napęd (czytałem już jak ludzie opisywali kupione auta z różnymi oponami)

Jest też opcja, że napęd rozsypał się przy 100kkm tyle że auto miało już 300kkm ;)

W necie jest też popularny sposób naprawy, gdzie "plastikową" zębatkę ludzie zamieniają na metalową, a potem płacz że skrzynka do wymiany 

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, Koonrad napisał(a):

U mnie jest 220tys i xdrive działa OK

Rozmawiałem też jakiś czas temu z innym użytkownikiem X3 i też nic z xdrive nie robił a miał grubo ponad 200tys 

Więc może problem jest w mocniejszych wersjach silnikowych, albo ktoś katował napęd (czytałem już jak ludzie opisywali kupione auta z różnymi oponami)

Jest też opcja, że napęd rozsypał się przy 100kkm tyle że auto miało już 300kkm ;)

W necie jest też popularny sposób naprawy, gdzie "plastikową" zębatkę ludzie zamieniają na metalową, a potem płacz że skrzynka do wymiany 

X5, młode i trzeba było regenerować.

Napisano

Może też dotyczyć. Znam taki przypadek. 

A wiesz coś bliżej? jaki przebieg? jakoś szczególnie jeżdżone auto?