Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rekuperacja

Featured Replies

Napisano

Dobra,

dojrzałem do rekuperacji.

Robi ktoś od nas ?

Co powinienem wiedzieć w temacie przed rozpoczęciem ?

Napisano
5 godzin temu, Camel napisał(a):

Dobra,

Robi ktoś od nas ?

To co pisze ponizej to tylko jako 6 letni uzytkownik.

Z takich nieoczywistych rzeczy, a warto pamiętać to czerpnie dać od wschodu, a wyrzytnie jak najdalej od czerpni. Kanały wentylacyjne mam z ocieplonych rur spiro i niezbędne są tłumiki. Jak masz kominek, mocny okap to warto mieć takie programy w sterowniku. Filtry wymieniam 3 razy w roku, warto żeby były dostępne tanie zamienniki. Latem przydaje się bypass. 

Napisano

Dodam po 8 latach użytkowania, że to zależy w jakim sąsiedztwie mieszkasz - jak w kiepskim to proponuję juz na początku czerpni dac skrzynki/skrzynkę filtracyjną aby: uchronić kanały przed syfem oraz sam reku i oczywiście przefiltrować powietrze. ja miałem najpierw skrzynkę na filtr wstępny g4, potem zamontowałem dużą ( na zamówienie) gdzie mogę montować różne filtry ramkowwe i kieszeniowe. Mam najpierw kieszeniowy F7 (można dać tez F9, jeszcze nie próbowałem) a potem kasetę z węglem aktywnym i różnica jest kolosalna, zamontowałem to dopiero w zeszłym roku na jesień i od tamtej pory nie czuję smrodu od sąsiadów , wcześniej dochodziło do sytuacji, że musiałem wyłączać reku na noc bo taki był smród na wsi-oczywiscie chodzi o sezon grzewczy..

Na zdjęciu widać filtry po 2tyg...najlepszy jest ten g4 (mata filtracyjna) czyste powietrze psia jego mać

IMG_20250111_125121606.jpg

IMG_20230206_172339~2.jpg

Edytowane przez Pado

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, sadlos napisał(a):

To co pisze ponizej to tylko jako 6 letni uzytkownik.

Z takich nieoczywistych rzeczy, a warto pamiętać to czerpnie dać od wschodu, a wyrzytnie jak najdalej od czerpni. Kanały wentylacyjne mam z ocieplonych rur spiro i niezbędne są tłumiki. Jak masz kominek, mocny okap to warto mieć takie programy w sterowniku. Filtry wymieniam 3 razy w roku, warto żeby były dostępne tanie zamienniki. Latem przydaje się bypass. 

szczyty mam południe/północ.

Napisano

Dom piętrowy czy parterowy? Przed rozpoczęciem pomyśl ile i gdzie potrzebujesz wstawić anemostatów i czy masz jak rozprowadzić do nich przewody (rury). 

Jak już stwierdzisz, że tak to do powierzchni trzeba dobrać rekuperator itd. No i ile pieniędzy chcesz (możesz wydać na wentylację). 

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, janusz napisał(a):

Dom piętrowy czy parterowy? Przed rozpoczęciem pomyśl ile i gdzie potrzebujesz wstawić anemostatów i czy masz jak rozprowadzić do nich przewody (rury). 

Jak już stwierdzisz, że tak to do powierzchni trzeba dobrać rekuperator itd. No i ile pieniędzy chcesz (możesz wydać na wentylację). 

Parterówka, mam jak poprowadzić na "strychu" kasa hmmmm chciałbym wydać mało ale tu nie jest problem :) 

Napisano
1 godzinę temu, Camel napisał(a):

Parterówka, mam jak poprowadzić na "strychu" kasa hmmmm chciałbym wydać mało ale tu nie jest problem :) 

Izolacja rur na strychu to jeden problem, brak projektu i obliczeń to drugi.

Tak na start.

Robisz coś sam, czy wszystko na gotowo chcesz zlecać?

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, technix napisał(a):

Tak na start.

myślę, aby ktoś kompleksowo to ktoś ogarnął. Jakoś ostatnio do budowlanki nie mam serca = wszystkie prace w domu mnie wkarwiaja 😭 chodź potrafię. 😎

Napisano
35 minut temu, Camel napisał(a):

myślę, aby ktoś kompleksowo to ktoś ogarnął. Jakoś ostatnio do budowlanki nie mam serca = wszystkie prace w domu mnie wkarwiaja 😭 chodź potrafię. 😎

To 3-4 dychy szykuj...

Napisano
  • Autor
51 minut temu, technix napisał(a):

To 3-4 dychy szykuj...

Z ciekawości - ile sprzęty a ile praca ? 

Napisano
9 godzin temu, technix napisał(a):

Tak na start.

Izolacja rekuperatora na struchu, jak będzie mroz do sie będzie dogrzewal grzałka 😌

Napisano
15 godzin temu, sadlos napisał(a):

Kanały wentylacyjne mam z ocieplonych rur spiro

Jak średnica wewnętrzna? Jaka średnica czerpni?

Napisano
21 godzin temu, Camel napisał(a):

Dobra,

Robi ktoś od nas ?

Robiłem sam, tak w 2016/2017. Działa, nic nie słychać, nie jest za sucho, żadnych tłumików, dodatkowych nagrzewnic czy i innych zbędnych rzeczy. 

Czy coś bym zmienił? Tak - np zamykany (automatycznie) dopływ do salonu - większość czasu nie ma tam nikogo, lepiej świeże powietrze kierować do domu poprzez sypialnie. 

Napisano
2 godziny temu, Camel napisał(a):

Przy parterówce i pustym strychu robienie rekuperacji to czysta przyjemność, a jak jest jeszcze drewniany strop... Niedawno znajomy w niedużym parterowym domu miał wyceny: robota + materiał to jakies 12-15 tyś + sam rekuperator 5-12tyś.

Napisano
W dniu 26.01.2025 o 11:27, Camel napisał(a):

Rozważ rekuperatory ścienne, jest dużo prostszy  montaż i też robią robotę. Te centralne z plątaniną zapleśniałych rur spiro jakoś średnio mi się widzą. 

Napisano

Przydałby się projekt lub firma z głową, która przemyśli przepusty oraz ułożenie rur. Ja dokupiłem projekt WM do swojego projektu i wszystko udało się zgrać włącznie z przepustami podczas budowy. Przy źle dobranych przekrojach może być problem np z hałasem.

Rury przechodzące przez nieogrzewane pomieszczenia, jak strych powinny być ocieplone. Warto przemyśleć miejsce rekuperatora pod względem serwisowym, tak żeby nie gimnastykować sie z wymianą filtrów. Sprawdź też ceny filtrów i czy da się zastosować ramki oraz docinane filtry z włókniny - wtedy wychodzą za grosze. Popatrz też na sterowanie - jakie jest potrzebne okablowanie oraz w jaki sposób można to integrować z resztą domu (ja np mam wpięty "pusty dom z alarmem").

Jeżeli masz miejsce i chęci można dodać do WM gruntowy wymiennik cieplny (GWC). Przydaje się przy mrozach i upałach.

Napisano
14 godzin temu, Camel napisał(a):

Pół na pół, mniej więcej 

Napisano
11 godzin temu, sadlos napisał(a):

Przy parterówce i pustym strychu robienie rekuperacji to czysta przyjemność, a jak jest jeszcze drewniany strop... Niedawno znajomy w niedużym parterowym domu miał wyceny: robota + materiał to jakies 12-15 tyś + sam rekuperator 5-12tyś.

No czyli 3 dychy razem łącznie...

Napisano
4 godziny temu, amazaque napisał(a):

Rozważ rekuperatory ścienne, jest dużo prostszy  montaż i też robią robotę. Te centralne z plątaniną zapleśniałych rur spiro jakoś średnio mi się widzą. 

No niestety ale uważam podobnie.

No ale jak pracuję przy takich systemach, więc jak człowiek się na patrzy to mocno się odechciewa.

Napisano

Dobra,

Robi ktoś od nas ?

A właśnie co znaczy, że dojrzałeś?

Why?

Rozumiem, że nie mówimy tu o rezydencji na ranczo?

Napisano
1 godzinę temu, deszczowyRoman napisał(a):

bez smart domu?

Mam swój system.

Napisano
  • Autor
14 minut temu, technix napisał(a):

A właśnie co znaczy, że dojrzałeś?

Why?

Rozumiem, że nie mówimy tu o rezydencji na ranczo?

na ranczo właśnie :)

Napisano
3 minuty temu, Camel napisał(a):

na ranczo właśnie :)

🤦

Napisano
  • Autor
15 minut temu, technix napisał(a):

🤦

Rzuć koncepcje :) 

Napisano
6 minut temu, Camel napisał(a):

Rzuć koncepcje :) 

OK - uchyl okno 👍

Napisano
  • Autor
37 minut temu, technix napisał(a):

OK - uchyl okno 👍

Kurczę, jak przyjeżdżam to wietrzę ostro na przestrzał. 

Zostawiać mikrouchyły jak wyjeżdżam ? hmmm

Napisano

Dobra,

Robi ktoś od nas ?

Dobierz dobrze wydajność centrali, bo ja kupiłem 250 m3/h i jest ciut za mało jak na 140 m domu. :ok:

Napisano

On ma połowę tej powierzchni.

Poza tym, generalnie reku nie dobiera się do ilości m² tylko ilości ludzi w domu, ALE pragnę zauważyć, że kolega ma największy problem, gdy przez tydzień nikogo tam nie ma (pełni funkcję rekreacji), więc to nie ludzie są tam źródłem 😉

Napisano
1 godzinę temu, technix napisał(a):

Poza tym, generalnie reku nie dobiera się do ilości m² tylko ilości ludzi w domu

Trochę tak, ale trochę nie (no i bardziej pod m3 niż m2) :smirk:

Napisano
2 godziny temu, janusz napisał(a):

Trochę tak, ale trochę nie (no i bardziej pod m3 niż m2) :smirk:

Zawsze dobierało się pod m3, ale oczywiści to ludzie są źródłem wilgoci :), tylko że jedni piorą non stop i zażywają długich kąpieli a innych prawie wcale nie ma w domu. 

Napisano
5 minut temu, sherif napisał(a):

Zawsze dobierało się pod m3, ale oczywiści to ludzie są źródłem wilgoci :), tylko że jedni piorą non stop i zażywają długich kąpieli a innych prawie wcale nie ma w domu. 

Tylko wiesz, że są zalecenia co do wymiany ilości powietrza na godzinę, później dodatkowo na jedną osobę. Do tego dochodzą normy minimalnej wymiany w zależności od rodzaju pomieszczenia (i np. sposobu gotowania), trzeba zrównoważyć pomieszczenia z nawiewem z wywiewami. I jak się to pozbiera, to dochodzi zdrowy rozsądek. Można zmieniać (inteligentnie) wentylację w zależności od liczby osób w pomieszczeniu, ale to (wg mnie) przerost formy nad treścią. Instalacja powinna być w miarę prosta, bezobsługowa i z jak najmniejszą liczbą elementów będących potencjalnym źródłem problemów. 

Napisano
27 minut temu, janusz napisał(a):

Tylko wiesz, że są zalecenia co do wymiany ilości powietrza na godzinę, później dodatkowo na jedną osobę. Do tego dochodzą normy minimalnej wymiany w zależności od rodzaju pomieszczenia (i np. sposobu gotowania), trzeba zrównoważyć pomieszczenia z nawiewem z wywiewami. I jak się to pozbiera, to dochodzi zdrowy rozsądek. Można zmieniać (inteligentnie) wentylację w zależności od liczby osób w pomieszczeniu, ale to (wg mnie) przerost formy nad treścią. Instalacja powinna być w miarę prosta, bezobsługowa i z jak najmniejszą liczbą elementów będących potencjalnym źródłem problemów. 

Jak robiłem wentylację 12lat temu to zalecenie było AFAIR wymiana całej kubatury co 2h, tak się dobierało reku. Ja mam deko przewymiarowany, bo mam kubatura /1h. O normach dotyczących gotowania dla domów nie słyszałem ;).

Napisano
11 minut temu, sherif napisał(a):

Jak robiłem wentylację 12lat temu to zalecenie było AFAIR wymiana całej kubatury co 2h, tak się dobierało reku. Ja mam deko przewymiarowany, bo mam kubatura /1h. O normach dotyczących gotowania dla domów nie słyszałem ;).

Pierwszy z brzegu link https://www.wentylacja.org.pl/pages-62.html

BUDYNKI MIESZKALNE

Strumień objętości powietrza wentylacyjnego w budynku mieszkalnym jest określony przez sumę strumieni powietrza usuwanego z pomieszczeń pomocniczych. Strumienie te powinny wynosić co najmniej :

w kuchni z oknem zewnętrznym, wyposażonej w kuchenkę gazową lub węglową - 70 m3/h

w kuchni z oknem zewnętrznym, wyposażonej w kuchenkę elektryczną - 30 m3/h w mieszkaniu do 3 osób, - 50 m3/h w mieszkaniu dla więcej niż 3 osób

w kuchni bez okna zewnętrznego wyposażonej w kuchnię elektryczną - 50 m3/h

w łazience ( z WC lub bez) - 50 m3/h

w wydzielonym WC - 30 m3/h

w pomocniczym pomieszczeniu bezokiennym - 15 m3/h

w kuchni bez okna zewnętrznego, wyposażonej w kuchnię gazową, obowiązkowo z mechaniczną wentylacją wywiewną - 70 m3/h

dla pokoju mieszkalnego oddzielonego od pomieszczeń kuchni, łazienki i WC więcej niż dwojgiem drzwi lub pokoju znajdującego się na wyższym poziomie w wielopoziomowym domu jednorodzinnym lub w wielopoziomowym mieszkaniu domu wielorodzinnego - 30 m3/h

Zaleca się ponadto projektowanie urządzeń wentylacyjnych umożliwiających okresowe zwiększanie strumienia objętości powietrza do co najmniej 120 m3/h.

Napisano
Dobra,

Robi ktoś od nas ?

Mam od 15 lat + GWC

Złego słowa nie powiem

Filtru (sam docinam z rolki) 2 x do roku

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano
6 godzin temu, janusz napisał(a):

Najważniejszą normą z punktu widzenia projektantów wentylacji jest norma PN-83/B-03430 Wentylacja w budynkach mieszkalnych zamieszkania zbiorowego i użyteczności publicznej - Wymagania.

Napisano
2 godziny temu, ppmarian napisał(a):

Filtru (sam docinam z rolki) 2 x do roku

Nie za rzadko ?

Mój reku zaleca takie wymiany co 3-4m i tak wymieniam. Uwalona są zawsze mocno.

Napisano
Nie za rzadko ?
Mój reku zaleca takie wymiany co 3-4m i tak wymieniam. Uwalona są zawsze mocno.

Mam bardzo dużą czerpnie przed GWC - ok 1m2 powierzchni. Kiedyś się bawiłem w pomiary ale spadek w Pa był znikomy

Więc po zimie i po jesieni wymieniam czerpnie + przed wymiennikiem

A i jeszcze ciekawe mam wymiennik w przekazywaniem wilgoci - nie wiem czy coś daje vs tradycyjny ale mimo że lubię czasm przepalić kominkiem nie mamy problemiki suchym powietrzem

Napisano
8 minut temu, sherif napisał(a):

Najważniejszą normą z punktu widzenia projektantów wentylacji jest norma PN-83/B-03430 Wentylacja w budynkach mieszkalnych zamieszkania zbiorowego i użyteczności publicznej - Wymagania.

Najważniejsze przepisy dotyczące wentylacji w domu jednorodzinnym wynikają z normy PN-83/B-03430 oraz z jej nowelizacji – PN-83/B-03430/Az3. Akty te precyzują minimalną wyrażoną w metrach sześciennych ilość powietrza, która powinna być usuwana z wnętrz na przestrzeni jednej godziny. W zależności od konkretnego typu pomieszczenia prezentują się one następująco:

15 m3/h – pomieszczenia gospodarcze bez dostępu do okien (garderoby, komórki, kantorki, spiżarki itp.),

30 m3/h – pomieszczenia mieszkalne oddzielone od kuchni i łazienek,

30 m3/h – oddzielna toaleta,

50 m3/h – łazienka,

50 m3/h – kuchnia wyposażona w kuchenkę elektryczną,

70 m3/h – kuchnia z funkcjonującą instalacją gazową.

Wszystkie dodatkowe przepisy prawne dotyczące wentylacji w domach jednorodzinnych dostępne są w Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

https://www.wentylacja.org.pl/pages-62.html

Napisano
19 minut temu, ppmarian napisał(a):

Mam bardzo dużą czerpnie przed GWC - ok 1m2 powierzchni. Kiedyś się bawiłem w pomiary ale spadek w Pa był znikomy

Więc po zimie i po jesieni wymieniam czerpnie + przed wymiennikiem

A i jeszcze ciekawe mam wymiennik w przekazywaniem wilgoci - nie wiem czy coś daje vs tradycyjny ale mimo że lubię czasm przepalić kominkiem nie mamy problemiki suchym powietrzem

Też mam GWC i filtr na wejściu - tam też wymieniam w sezonie. Te (tanie) membrany i płaska powierzchnia dość szybko tracą właściwości filtracyjne. Mam wrażenie, że jak dłużej potrzymam to syf przebije do środka.

Ja mam zwykły wymiennik ale nie mam problemów z suchym powietrzem.

Napisano
18 godzin temu, janusz napisał(a):

Najważniejsze przepisy dotyczące wentylacji w domu jednorodzinnym wynikają z normy PN-83/B-03430 oraz z jej nowelizacji – PN-83/B-03430/Az3. Akty te precyzują minimalną wyrażoną w metrach sześciennych ilość powietrza, która powinna być usuwana z wnętrz na przestrzeni jednej godziny. W zależności od konkretnego typu pomieszczenia prezentują się one następująco:

15 m3/h – pomieszczenia gospodarcze bez dostępu do okien (garderoby, komórki, kantorki, spiżarki itp.),

30 m3/h – pomieszczenia mieszkalne oddzielone od kuchni i łazienek,

30 m3/h – oddzielna toaleta,

50 m3/h – łazienka,

50 m3/h – kuchnia wyposażona w kuchenkę elektryczną,

70 m3/h – kuchnia z funkcjonującą instalacją gazową.

Wszystkie dodatkowe przepisy prawne dotyczące wentylacji w domach jednorodzinnych dostępne są w Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

https://www.wentylacja.org.pl/pages-62.html

Chyba całkiem rozsądne wartości jako podstawa projektowa.

Z tym, że jestem zwolennikiem wypośrodkowania wymagań projektowych z potrzebami domowników, mądrym zaplanowaniem przepływów strumieni powietrza i ekonomią.

Przewymiarowanie instalacji, a w szczególności ilości nawiewów, chęci późniejszego zachowania zdrowej wilgotności i ekonomii powoduje, że użytkownicy zmniejszają wydatek centrali mogąc powodować stan, kiedy do pomieszczeń które wymagają tej wentylacji najbardziej, dopływ powietrza jest znikomy.

Wyobraźmy sobie taki przykład, że mamy dom gdzie jest 7 punktów nawiewnych, sypialnie, salon, jakaś spiżarka, biuro, wiatrołap, etc, to zasila centrala o wydajności 400m3/h i przychodzi mroźna zima, powietrze się wysusza, z góry leci chłodne, nagrzewnica wstępna kręci licznikiem i zaczyna się obniżanie wydatku. Takie 20% pewnie często się zdarza. To daje nam 80m3/h na te przysłowiowe 7 punktów i w rezultacie w sypialni robi się tak średnio. Wilgotność rośnie ale i CO2. Do tego rachunki spadają ale i sprawność wymiennika bo zalewa się wodą.

Moim zdaniem wentylacja skrojona na miarę byłaby taka, że świeże powietrze doprowadzamy z maksymalnym priorytetem do sypialni bo tam najwięcej przebywamy i produkujemy CO2 a pomieszczenia są średniej wielkości, dalej strumień przechodziłby przez obszary komunikacji do salonu i był usuwany przez kuchnię i łazienki. Centrala nie musiałaby być "przewymiarowana". Pomieszczeniami, w których przebywamy sporadycznie, to bym się nie przejmował. Garderoba, spiżarka nie ucierpi nam z tego powodu.

PS Moja instalacja nie jest "idealna" i ma w sumie dwa małopotrzebne anemostaty.

Napisano
57 minut temu, Harp napisał(a):

Chyba całkiem rozsądne wartości jako podstawa projektowa.

Z tym, że jestem zwolennikiem wypośrodkowania wymagań projektowych z potrzebami domowników,

Ja również, o czym wspomniałem wyżej 

W dniu 29.01.2025 o 10:48, janusz napisał(a):

I jak się to pozbiera, to dochodzi zdrowy rozsądek

Wspomniałem o normach dotyczących pomieszczeń, bo wyżej koledzy pisali tylko o zalecanym przepływie w powiązaniu z kubaturą domu i uważam kierowanie się (jedynie) tym parametrem za błędne. 

Napisano
2 godziny temu, Harp napisał(a):

Moim zdaniem wentylacja skrojona na miarę byłaby taka, że świeże powietrze doprowadzamy z maksymalnym priorytetem do sypialni bo tam najwięcej przebywamy i produkujemy CO2 a pomieszczenia są średniej wielkości, dalej strumień przechodziłby przez obszary komunikacji do salonu i był usuwany przez kuchnię i łazienki.

Dlatego cały czas zwracam uwagę na rekuperatory ścienne, gdzie każde pomieszczenie ma "swój" i możemy dowolnie kształtować wentylację. W dużym salonie z aneksem montuje się dwa połączone dla wzajemnej współpracy. Powietrze w takim rekuperatorze przechodzi przez ceramiczny blok mający kilkanaście cm i filtr który trzeba co kilka miesięcy przepłukać wodą. Montaż to tylko otwór 160mm w ścianie i doprowadzenie zasilania - można zainstalować "wszędzie", w dowolnym momencie wyłączyć czy zatkać w razie potrzeby.

Napisano
3 godziny temu, Harp napisał(a):

Moim zdaniem wentylacja skrojona na miarę byłaby taka, że świeże powietrze doprowadzamy z maksymalnym priorytetem do sypialni bo tam najwięcej przebywamy i produkujemy CO2 a pomieszczenia są średniej wielkości, dalej strumień przechodziłby przez obszary komunikacji do salonu i był usuwany przez kuchnię i łazienki. Centrala nie musiałaby być "przewymiarowana". Pomieszczeniami, w których przebywamy sporadycznie, to bym się nie przejmował. Garderoba, spiżarka nie ucierpi nam z tego powodu.

Od tego właśnie jest projekt, gdzie są wytyczne jaki strumień na jakie pomieszczenie. Po wykonaniu instalacji reguluje się na nawiewnikach aby osiągnąć dany rozkład. Tutaj też przydaje się projekt co ktoś przeliczył jaki mają być średnice doprowadzające powietrze do danych anemostatów, bo często są łączone. Przewymiarowanie reku, oczywiście z głową jest lepsze niż niedowymiarowanie.

Z mojej, praktycznej perspektywy najwięcej wilgoci generuje pralnia/suszarnia gdzie wiesza się pranie. Pokoje w zależności od wielkości i przebywanie ludzi. W sypialnie mam tj było w projekcie, nic nie kombinowałem a rano budzę się jakbym na dworze leżał ;).

Napisano

Wysłałem projekt domu do peflexa. Ci mi zrobili projekt wentylacji plus spis wszystkich elementów jakich potrzebuje do projektu. Dalej rabat na zakupy i resztę zrobiłem sam. Z centrala zmieściłem się w 14k na dom parterowy 102mkw

Napisano
6 godzin temu, amazaque napisał(a):

Dlatego cały czas zwracam uwagę na rekuperatory ścienne, gdzie każde pomieszczenie ma "swój" i możemy dowolnie kształtować wentylację. W dużym salonie z aneksem montuje się dwa połączone dla wzajemnej współpracy. Powietrze w takim rekuperatorze przechodzi przez ceramiczny blok mający kilkanaście cm i filtr który trzeba co kilka miesięcy przepłukać wodą. Montaż to tylko otwór 160mm w ścianie i doprowadzenie zasilania - można zainstalować "wszędzie", w dowolnym momencie wyłączyć czy zatkać w razie potrzeby.

No ja też jestem na tak dla tych rozwiązań 👍

Napisano
20 godzin temu, amazaque napisał(a):

Jaki procent ciepła jest odzyskiwany w takim ściennym?

Napisano
3 godziny temu, luccass napisał(a):

Internety podają, że do 80%. Pewnie w optymalnych warunkach. 

18 godzin temu, technix napisał(a):

No ja też jestem na tak dla tych rozwiązań 👍

W domach? Powiedzmy takim małym ~130 m2 (3 pokoje, salon itd), ile tych rekuperatorów użyjesz? 

Napisano
5 godzin temu, luccass napisał(a):

Katalogowo do 93% :phi:. Nie weryfikowałem tego profesjonalnie, ale organoleptycznie jestem pod wrażeniem. W trybie push-pull 70 sekund przy mrozie na zewnątrz nie wdmuchuje zimnego powietrza. Dom parterówka "termos" w lesie, cztery rekuperatory robią robotę! Zima czy lato działa idealnie, ale cała ta technika przegrywa niestety z kobietą ze wsi, która potrafi roz...ewrzeć drzwi tarasowe (bo tak) i wszystko latem czy zimą idzie w 3,14 :hehe: