Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Awaria lub usterka a gwarancja lub jej brak.

Featured Replies

Napisano

Pytanie z ciekawości, nie na potrzeby artykułu lub badań.

W teorii jest idealnie. Każdy ma nowe auto, każde nowe auto ma gwarancję, i się nie psuje. A jak się psuje, to drobnostki.

Ale rzeczywistość bywa różna. Dlatego też z ciekawości pytam, jakie mieliście większe problemy, szczególnie przy dłuższych wyjazdach i jak zostały rozwiązane.

Wystarczy podać markę, czy na gwarancji lub po, krótko problem i rozwiązanie.

Na przykład: 

Fiat, złapana guma, assistance, wymiana u wulkanizatora płatna.

Opel, skrzynia biegów w trybie serwisowym, holowanie 250km do serwisu w miejscu zamieszkania, gwarancja.

Toyota, zatarty silnik, auto scholowane z autostrady na parking, własny transport do kraju i naprawa na własny koszt.

Mieliście kiedyś różne tego typu sytuacje?

Napisano

fiat nuova bravo, zmielila sie skrzynia biegow, na gwarancji nie uznali, naprawa w ASO 10k

Napisano

Opel po 15 kkm padła cewka 30km od domu. Laweta zabrała auto do serwisu, a kumpel z domu przyprowadził auto żony do jazdy w dalszą trasę. Po weekendzie Opel podstawił auto zastępcze pod dom.

Dodatkowo w ramach gwarancji wymienili bijące tarcze hamulcowe i zrobili płatny pierwszy przegląd po roku.

Później dosyć często zapraszali na akcje serwisowe.

Napisano

Cinquecento 704ED. Po około 20 tys km. i 2 latach pada wałek rozrządu (1995rok). 80km od domu. Samochód zajechał do byłej stacji Polmozbytu.

Kilka dni później wałek wymieniony. Mechanik mówi żeby spakować wałek i wysłać, o ile dobrze pamiętam, do Bielska.

Po 2 miesiącach, najpierw list z przeprosinami, później przekaz pocztowy ze zwrotem kosztów a później znów jeszcze był jakiś list.

Napisano

Klasyk, Subaru Forester 2.5XT, panewka, wymiana silnika (brytyjski dawca), 15 tysi z robocizną.

Napisano

Punto 2 od nowego, 5 lat, 90kkm. Większość naprawiane na gwarancji: Pekniete mocowanie siedzenia, cieknacy wlew paliwa, nie dobita klima, padniety czujnik walu, padniety aku, padł std alternator :), co jakis czas błąd poduszki. Pod koniec tylne sprezyny juz siedzialy a sprzeglo sie konczylo.

Volvo XC70 od nowego 90kkm, 3lata. Zero awarii

Volvo V90 od nowego  przy 80kkm uszczelka przy turbo delikatnie swiszczała.

Volvo XC60 od nowego do 50kkm brak awarii.

Napisano
3 godziny temu, PawelWaw napisał(a):

fiat nuova bravo, zmielila sie skrzynia biegow, na gwarancji nie uznali, naprawa w ASO 10k

Jak to możliwe? Dlaczego nie uznali gwarancji? 

Napisano
3 minuty temu, KYRTAP napisał(a):

Pewnie silnik "zczipowany". 

Napisano

W teorii jest idealnie. Każdy ma nowe auto, każde nowe auto ma gwarancję, i się nie psuje. A jak się psuje, to drobnostki.

Ale rzeczywistość bywa różna. Dlatego też z ciekawości pytam, jakie mieliście większe problemy, szczególnie przy dłuższych wyjazdach i jak zostały rozwiązane.
Wystarczy podać markę, czy na gwarancji lub po, krótko problem i rozwiązanie.

Na przykład: 
Fiat, złapana guma, assistance, wymiana u wulkanizatora płatna.
Opel, skrzynia biegów w trybie serwisowym, holowanie 250km do serwisu w miejscu zamieszkania, gwarancja.
Toyota, zatarty silnik, auto scholowane z autostrady na parking, własny transport do kraju i naprawa na własny koszt.

Poszukaj przygód z Rifterem i AdBlue/ FAP moich :-//

Aha no i PureTechem ;-))) w drugim lwie
Napisano

Awaria UPG xc90
Naprawa (wymiana całego silnika, osprzęt przełożony) gwarancyjna door-to-door
Uwinęli się w 8dni

Wysłane za pomocą Tapatalk

Napisano

Lacetti, awaria wyprzęglika podczas pobytu na wakacjach, a że nie mieli, to auto zastępcze - ale przysługiwało tylko na 4 dni.

Potem dostałem auto z serwisu na powrót do domu. Po naprawie wróciłem nad morze po swoje auto.

Napisano
13 godzin temu, MTaraCH napisał(a):

Poszukaj sobie moich przygód z 1.2 PT od Stellantisa...

Napisano
14 godzin temu, MTaraCH napisał(a):

Peugeot 107

Fiat Bravo 2

Kia Ceed 3

Żadnych większych problemów. Nawet w okresie gwarancji małych problemów nie było.

Napisano
14 godzin temu, MTaraCH napisał(a):

Ja też zapytam z ciekawości. Ty naprawdę masz tu wszystkich za idiotów?

Napisano
12 godzin temu, KYRTAP napisał(a):

kolega @PawelWaw z tego co pamiętam był zwolennikiem chiptuningu i to takim praktycznym, a nie głównie teoretykiem jak @wujek

Napisano
9 minut temu, maro_t napisał(a):

kolega @PawelWaw z tego co pamiętam był zwolennikiem chiptuningu i to takim praktycznym, a nie głównie teoretykiem jak @wujek

Jak będziesz do Chin Leciał daj znać to dam ci pojeździć. Trzeba było robić skrzynie poza ASO. 

Edytowane przez wujek

Napisano
3 minuty temu, wujek napisał(a):

Jak będziesz do Chin Leciał daj znać to dam ci pojeździć. Trzeba było robić skrzynie poza ASO. 

ja nie mialem chipa i skrzynię we Fiacie robiłem w ASO po gwarancji za 2 tys. pln ;]

Napisano
1 godzinę temu, maro_t napisał(a):

ja nie mialem chipa i skrzynię we Fiacie robiłem w ASO po gwarancji za 2 tys. pln ;]

ja nie miałem chipa, nie robiłem skrzyni, nie wymieniał nawet oleju w niej, nastukała 173kkm głównie jazdy miejskiej ;] 

Napisano
4 godziny temu, bielaPL napisał(a):

Peugeot 107

Fiat Bravo 2

Kia Ceed 3

Żadnych większych problemów. Nawet w okresie gwarancji małych problemów nie było.

"Bezproblemowe" LPG to nie Ty wywalałes z Bravo? :cfaniak:

Napisano
1 minutę temu, ZUBERTO napisał(a):

"Bezproblemowe" LPG to nie Ty wywalałes z Bravo? :cfaniak:

Ja wywalałem, założyłem poza aso, czytaj pan gaziarz zepsuł mi samochód ;] pół roku chciałem to ustawić i się nie dało i wyleciało. Na całe szczęście kolejne 10 lat przejeździłem nim po tej operacji skutecznie i jedynie co musiałem naprawić po usunięciu lpg to połatane na sztukę rurki od płynu chłodzącego. Ale nie uznaje tego za wadę fabryczną. Ot mój upgrade który nie wypalił i się go pozbyłem.

Napisano
  • Autor
W dniu 30.01.2025 o 07:26, rwIcIk napisał(a):

Lacetti, awaria wyprzęglika podczas pobytu na wakacjach, a że nie mieli, to auto zastępcze - ale przysługiwało tylko na 4 dni.

Potem dostałem auto z serwisu na powrót do domu. Po naprawie wróciłem nad morze po swoje auto.

O to mi chodziło. Jesteś jednym z niewielu, co zrozumieli pytanie.

Nie chodzi mi o to co się zepsuło i ile kosztowało, tylko jak to zostało rozwiązane w przypadku dalszych wyjazdów, gdzie naprawa, jak z autem zastępczym i kwestię odbioru własnego auta z serwisu.

Napisano
  • Autor
W dniu 30.01.2025 o 10:02, Danielpoz. napisał(a):

Ja też zapytam z ciekawości. Ty naprawdę masz tu wszystkich za idiotów?

Przykro mi, że masz takie odczucia, iż jesteś traktowany jak idiota.

Ale to już nie mój problem, bo osoby znające swoją wartość takich obaw raczej nie mają.

Napisano
6 godzin temu, MTaraCH napisał(a):

Przykro mi, że masz takie odczucia, iż jesteś traktowany jak idiota.

Ale to już nie mój problem, bo osoby znające swoją wartość takich obaw raczej nie mają.

Już drugi raz kłamiesz w tym wątku😅

Wyjątkowo łatwo było Cię rozszyfrować bo i poziom niski. Nie tacy tu już byli i próbowali załatwiać swoje interesy.😉

Napisano
17 godzin temu, MTaraCH napisał(a):

O to mi chodziło. Jesteś jednym z niewielu, co zrozumieli pytanie.

Nie chodzi mi o to co się zepsuło i ile kosztowało, tylko jak to zostało rozwiązane w przypadku dalszych wyjazdów, gdzie naprawa, jak z autem zastępczym i kwestię odbioru własnego auta z serwisu.

Jaguar, głupia awaria głupiego kółka do wybierania biegów. Co prawda nie na wakacjach ale to nie ma znaczenia bo wszędzie gwarancja działa tak samo.

Po naciśnięciu guzika w suficie miła pani pyta co się stało i podpowiada jak spróbować go zresetować żeby zadziałał. Nie pomaga więc wzywa lawetę. Nic nie trzeba mówić, widzi na ekranie gdzie jest auto. Przyjeżdża laweta, zabiera Jaguara. Druga laweta przywozi Range Rovera. Jeżdżę Rangem w opór ile mi sie podoba aż zadzwonią, że naprawione. Jaga po naprawie, dodatkowo umytego i wysprzątanego na błysk przywozi mi laweta do domu. Chwilę później druga laweta przyjeżdża i zabiera Range Rovera. End of story.

Napisano
W dniu 29.01.2025 o 19:49, PawelWaw napisał(a):

Z jakiego powodu odmowa?

Napisano

Peugeot 508 2.0HDi, 5 lat, 150kkm, wykupiona przedłużona gwarancja. Nie zepsuło się nic poza tylnym zderzakiem 2x :skromny:. ASO naprawiło szybko i dobrze, nie wiem czy tanio. Dawali zastępcze auta. :ok: 

Renault Captur 2018, 65kkm jakieś tam pierdoły naprawiali przy okazji przeglądów, awarii brak.

Renault Master 2022, 120kkm nie zepsuło się nic.

Czytając AK, nie wiem czy mam szczęście do aut co co, ale niech tak zostanie.

Edytowane przez Jarecki88

Napisano
1 godzinę temu, prawoimotoryzacja napisał(a):

Z jakiego powodu odmowa?

przeczytali na AK ze auto po modyfikacji komputera potocznie znanego pod nazwa chiptuning…

Napisano
13 minut temu, PawelWaw napisał(a):

przeczytali na AK ze auto po modyfikacji komputera potocznie znanego pod nazwa chiptuning…

Czemu nie wgrałeś orginalu? Przecież to jak format c. 

Napisano
2 godziny temu, wujek napisał(a):

Czemu nie wgrałeś orginalu? Przecież to jak format c. 

Przeciez tego mógłby alternator nie wytrzymać 😅