Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Naprawa silnika TSI

Featured Replies

Napisano

Znacie może jakis warsztat specjalizujący się w naprawie silników TSI? Chodzi o generalny remont 1.2 TSI.

Napisano
9 godzin temu, pejus1982 napisał(a):

Znacie może jakis warsztat specjalizujący się w naprawie silników TSI? Chodzi o generalny remont 1.2 TSI.

W Tychach naprawiają te silniki z gwarancją. Tichaudivag

Napisano
9 godzin temu, pejus1982 napisał(a):

Coobcio garage i jego kompan od tsi

Napisano
1 godzinę temu, HARDTECHNO napisał(a):

Ta, i 30kpln nie Twoje :P

Podobają mi się te ich remonty z podaniem cen. Szkoda że tylko jedna z dwu stron podaje swoje koszta :P

Napisano

co prawda nei remont, ale ja brałem od Gościa silnik po kapitalce 4 lata temu. gwarancja rok albo 100 tys km. Ogólnie polecam, po 30 tys km nie ma problemu z silnikiem

http://www.silnikzwymiana.pl/kontakt.php

można się dogadać. Stary silnik do zdania. Mi na palecie "nowy" przywieźli za kilak groszy extra.

Napisano
5 minut temu, cherry_man napisał(a):

co prawda nei remont, ale ja brałem od Gościa silnik po kapitalce 4 lata temu. gwarancja rok albo 100 tys km. Ogólnie polecam, po 30 tys km nie ma problemu z silnikiem

http://www.silnikzwymiana.pl/kontakt.php

można się dogadać. Stary silnik do zdania. Mi na palecie "nowy" przywieźli za kilak groszy extra.

I to jest na 99% najlepsze rozwiązanie.

Może nie dokładnie te z ogłoszenia ale po prostu zakup innego silnika.

Poszukać silnika z niedużym przebiegiem, przełożyć i śmigać.

Pewnie z robocizną zamknie się w 8 - 10kpln

Remonty niestety kosztują majątek.

Napisano
4 godziny temu, HARDTECHNO napisał(a):

Startują od 20tyś zł w górę

Napisano
14 godzin temu, pejus1982 napisał(a):

Szwagier robił remontu 2.0TSI w A4 i wszystko było OK

http://www.vagserwis.pl/

Napisano
4 minuty temu, Danielpoz. napisał(a):

Startują od 20tyś zł w górę

a ile powinien kosztować remont silnika? Zależy oczywiście co kto ma na myśli dokładnie, ale moim zdaniem, jak ma być porządnie, to 20 tys. będzie mało. Dlatego to są zabawy raczej rzadko opłacalne

Napisano
3 minuty temu, maro_t napisał(a):

a ile powinien kosztować remont silnika? Zależy oczywiście co kto ma na myśli dokładnie, ale moim zdaniem, jak ma być porządnie, to 20 tys. będzie mało. Dlatego to są zabawy raczej rzadko opłacalne

20tyś to na pewno nie NG. Raczej tylko przywrócenie funkcjonalonści. 

Napisano
3 minuty temu, Danielpoz. napisał(a):

20tyś to na pewno nie NG. Raczej tylko przywrócenie funkcjonalonści. 

no właśnie. Czyli wydajesz 20k i nadal nie masz pewności co będzie. Może komuś to wystarcza, to ok.

Jakoś też ostatnio oglądałem trochę mteriałów z remontów silnków. Zwykłych współczesnych silników w zwykych autach. I mam takie przemyślenia, że biorąc pod uwagę znalezienie kogoś kto zrobi to solidnie, ceny części i ich jakość (często wadliwe fabrycznie), skomplikowanie współczesnych silników, to jest naprawdę zabawa dla kogoś kto bardzo kocha swoje auto i nie chce innego. W innych przypadkach to nie ma sensu.

Napisano

Akurat silnik 1.2 tsi, który wymaga remontu, to zapewne ea211, które wciąga olej litrami. W Tichaudivag robią remont za ok 8 tys zł, zdejmują głowicę, miskę, wymieniają tłoki na poprawione, honują cylindry, wymienią wszystkie uszczelki i uszczelniacze, dają nowy rozrząd. Widziałem trochę zdjęć z remontów tych silników i uważam, że cena jest dość atrakcyjna, ale nie ma się co dziwić, bo oni głównie tymi silnikami się zajmują.

Napisano
16 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

Akurat silnik 1.2 tsi, który wymaga remontu, to zapewne ea211,

A to nie ten, który miał już nie mieć wad (na pasku)? 

Napisano
Godzinę temu, iwik napisał(a):

A to nie ten, który miał już nie mieć wad (na pasku)? 

Było wiele razy o tym pisane, niektóre 1.2 na pasku i 1.4 na pasku o kodzie cmb i cxs miały wadę tłoków. 

Napisano
1 minutę temu, kaczorek79 napisał(a):

Było wiele razy o tym pisane, niektóre 1.2 na pasku i 1.4 na pasku o kodzie cmb i cxs miały wadę tłoków. 

A jak sprawdzić ten kod? Mam sportsvana 1.2 z końcowych wypustów tego silnika (2017), MR2018 już był z 1.0.

Napisano
A jak sprawdzić ten kod? Mam sportsvana 1.2 z końcowych wypustów tego silnika (2017), MR2018 już był z 1.0.

Rozkodowac vin. Odczytac z naklejki pokrywy rozrzadu

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
Godzinę temu, iwik napisał(a):

1.2 tsi losowo występowała wada, zależy pewnie od miejsca produkcji silnika, bo jedne silniki robią w Czechach, a inne w Gyor. Inna fabryka może mieć innego poddostawcę tłoków. Natomiast w 1.4 niemal wszystkie cmb są z wadą, dlatego po roku zostały zastąpione silnikiem cxs (oba mają 122 KM), wyeliminowali wadę głowicy, a tłoki zmienili w późniejszym terminie. Pozbawiony wad cxs był od października 2014.

Napisano

Z tymi TSI to tak, czytasz że poprawili że od tego roku XXXX już bez wad ale jednak nie do końca. W rodzinie tak był kupowany Leon Cupra. 2016r to już 3 generacja 2.0tsi na pewno już poprawiona a ta Cupra wciąga 3l/10tkm oleju przebieg org. 110tkm kupiony od 1 wlasciciela krajowe. Oczywiście można sobie tłumaczyć bo to 2.0 i 280KM, stąd taki pobór bo wyżyłowany...

Napisano
W dniu 15.05.2025 o 22:40, pejus1982 napisał(a):

Wymieniałem rozrząd TSI na łańcuchu na ul. Jesiennej, warsztat nazywa się Auto- Sport. To było ładnych parę lat temu, polecił mi ich kolega. Sprawiali wrażenie ogarniających, z roboty byłem zadowolony- silnik działa do dziś ;)

To był czas, kiedy wymiany rozrządów w TSI nie były tak powszechną robótką.

Jaki jest zakres prac, które chcesz zrobić?

Napisano
9 godzin temu, steyr napisał(a):

Z tymi TSI to tak, czytasz że poprawili że od tego roku XXXX już bez wad ale jednak nie do końca. W rodzinie tak był kupowany Leon Cupra. 2016r to już 3 generacja 2.0tsi na pewno już poprawiona a ta Cupra wciąga 3l/10tkm oleju przebieg org. 110tkm kupiony od 1 wlasciciela krajowe. Oczywiście można sobie tłumaczyć bo to 2.0 i 280KM, stąd taki pobór bo wyżyłowany...

Akurat te 2.0 co są w cuprach/golfach R/s3, to są świetne motory. Kupił jakiś zarżnięty egzemplarz.

Napisano

Dokładnie, pierwszy właściciel nie gwarantuje, że auto będzie zadbane. Mógł to być prezent od taty z okazji dostania się na studia ;].

Napisano
4 minuty temu, kadu napisał(a):

Dokładnie, pierwszy właściciel nie gwarantuje, że auto będzie zadbane. Mógł to być prezent od taty z okazji dostania się na studia ;].

Właściciel gość w średnim wieku, auto w leasingu było. Cena auta w momencie zakupu jedna z wyższych. Oczywiście nie gwarantuje to sukcesu w zakupie.

Napisano
Teraz, steyr napisał(a):

Właściciel gość w średnim wieku, auto w leasingu było. Cena auta w momencie zakupu jedna z wyższych. Oczywiście nie gwarantuje to sukcesu w zakupie.

Ja kupiłem najdroższego multivana na otomoto, wyglądał idealnie, właściciel również przemiły, no i nie dojechałem nim do domu, bo wychlał cały olej ;)

Potem w vagexpercie padły dwie opcje - nowy silnik 35tys, remont 29tys. Wziąłem nowy.

Napisano
11 minut temu, Vadero napisał(a):

Akurat te 2.0 co są w cuprach/golfach R/s3, to są świetne motory. Kupił jakiś zarżnięty egzemplarz.

Nie zaprzeczam że są złe, właściciel tej Cupry to nie przysłowiowy gołodupiec który nie rozróżnia koła od kwadratu. Siedzi na tych fejssbukach grupach i twierdzi że to normalne zużycie, mówi ze do 150tkm pojeździ i pasuje sprzedać po tym co czyta na tych grupach. Z resztą "znany" YT Coobcio już reanimował te motory nawet ostatnio był jakiś z 2018r.

Napisano

Tak odnośnie naprawy, ja jakoś nie lubię i nie ufam takim głównym remontom :(

Taki dziwak ze mnie, że jak już padłoby coś grubego to wolę handlarzowi opuścić kwotę naprawy i sprzedać niż się bujać później z duszą na ramieniu.

Kiedyś jak miałem miejsce i czas i nie łupało mnie w krzyżu to sam jakieś uszczelki pod głowicą zmieniałem, panewki, "szweda" do sprzedaży :) 

Napisano
1 minutę temu, Camel napisał(a):

Tak odnośnie naprawy, ja jakoś nie lubię i nie ufam takim głównym remontom :(

Taki dziwak ze mnie, że jak już padłoby coś grubego to wolę handlarzowi opuścić kwotę naprawy i sprzedać niż się bujać później z duszą na ramieniu.

Kiedyś jak miałem miejsce i czas i nie łupało mnie w krzyżu to sam jakieś uszczelki pod głowicą zmieniałem, panewki, "szweda" do sprzedaży :) 

Znajomy tak sprzedł Quashqaia 2.0 140KM z lpg. Brał mu oleju na 10tkm ok 7l, oleju nie zmieniał tylko filtr. Przejezdził 60tkm, wystawił taniej o nowy silnik z allegro przyjechał handlarz wziął i znajomy na umowie dopisał że bierze olej silnik.

Napisano
9 godzin temu, Vadero napisał(a):

Ja kupiłem najdroższego multivana na otomoto, wyglądał idealnie, właściciel również przemiły, no i nie dojechałem nim do domu, bo wychlał cały olej ;)

Potem w vagexpercie padły dwie opcje - nowy silnik 35tys, remont 29tys. Wziąłem nowy.

Tak przy okazji polecasz ten serwis? :hmm:

Napisano
2 godziny temu, kartonik napisał(a):

Tak przy okazji polecasz ten serwis? :hmm:

Tak, merytorycznie i mega sprawnie - przerób mają bardzo duży, ale dodzwonić sie tam w ogóle nie da. Lepiej pisać maila.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, Vadero napisał(a):

Tak, merytorycznie i mega sprawnie - przerób mają bardzo duży, ale dodzwonić sie tam w ogóle nie da. Lepiej pisać maila.

Potwierdzam, ostatnio byłem 5-ty w kolejce i czekałem około 50 minut na rozmowę. Powiedzieli, że remont nieopłacalny, a nowa jednostka plus rozrząd itp około 24tys. Zdecydowaliśmy się na warsztat w Tychach polecany przez @kaczorek79 Tichaudivag

Edytowane przez pejus1982

Napisano
8 minut temu, pejus1982 napisał(a):

Potwierdzam, ostatnio byłem 5-ty w kolejce i czekałem około 50 minut na rozmowę. Powiedzieli, że remont nieopłacalny, a nowa jednostka plus rozrząd itp około 24tys. Zdecydowaliśmy się na warsztat w Tychach polecany przez @kaczorek79 Tichaudivag

I jaki szacunkowy koszt naprawy?

Napisano
  • Autor
36 minut temu, Maciej__ napisał(a):

To jest auto mojej kuzynki, zależy nam żeby to auto jeszcze troszkę pojeździło, ale żeby naprawa nie kosztowała fortuny. Mają coś używanego wstawiać, nie znam dokładnej ceny, ale granicę 4-5kzł.

Napisano
52 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Chłopak się regularnie ogłasza na grupie Golfa. Wyjmują silnik, rozbierają, wymieniają tłoki, uszczelki, rozrząd, obróbka głowicy, zaworów i zazwyczaj kasują 8 tys. (takie ceny widniały rok wstecz). Komplet nowych gratów kosztuje ok 3 tys plus pewnie jakaś szlifiernia itp, reszta to ich robota. Uczciwie moim zdaniem.

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, kaczorek79 napisał(a):

Chłopak się regularnie ogłasza na grupie Golfa. 

Bardzo sympatyczny gość. Na grupie facebookowej?

Napisano
7 godzin temu, pejus1982 napisał(a):

Bardzo sympatyczny gość. Na grupie facebookowej?

Tak, grupa zamknięta VW Golf VII Polska i druga grupa VW Golf 7 VII Polska. Obie grupy działają jednocześnie i są bardzo aktywne.

Napisano
14 godzin temu, Vadero napisał(a):

Z tym nie powinienem mieć problemu, sąsiad tam pracuje, zajmuje się jakąś papierkową robotą.

Napisano
W dniu 15.05.2025 o 22:40, pejus1982 napisał(a):

Taniej cie wyjdzie kupienie 2 używanych silników z przekładką. Remonty nie mają już sensu w segmencie aut popularnych. Tym bardziej że nie mam zaufania do warsztatów. Może zrobią dobrze a może źle. Może diagnoza być nietrafiona. Znam przykład silnika gdzie zrobiono kapitalkę nie zauważając pęknięcia bloku która była faktyczną przyczyną problemów z kompresją i wypadania zapłonów. 11k psu w zad

Napisano

To jest auto mojej kuzynki, zależy nam żeby to auto jeszcze troszkę pojeździło, ale żeby naprawa nie kosztowała fortuny. Mają coś używanego wstawiać, nie znam dokładnej ceny, ale granicę 4-5kzł.

I okreslili to jako top czy cene wyjsciowa?
Jaka jest przyczyna checi remontowania tego silnika?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
9 godzin temu, Jaruga napisał(a):

Taniej cie wyjdzie kupienie 2 używanych silników z przekładką. Remonty nie mają już sensu w segmencie aut popularnych. Tym bardziej że nie mam zaufania do warsztatów. Może zrobią dobrze a może źle. Może diagnoza być nietrafiona. Znam przykład silnika gdzie zrobiono kapitalkę nie zauważając pęknięcia bloku która była faktyczną przyczyną problemów z kompresją i wypadania zapłonów. 11k psu w zad

powiedzmy że jeśli dany warsztat specjalizuje się w danym silniku, mają z nim doświadczenie, silnik ma powtarzalne wady, mają sprawdzonych dostawców części i opracowane procedury, to może jest szansa że coś z tego będzie. Ale i tak ryzyko jest.

Natomiast w pozostałych przypadkach jaka jest szansa że poniższe warunki będą spełnione na raz: warsztat, który umie i zrobi to dobrze i dokładnie, części zamienne, które będą odpowiedniej jakości, a jak nie to warsztat to wcześniej zauważy, klient który ma świadomość, że to nie jest wymiana klocków tylko różne rzeczy mogą pójść nie tak i to jest normalne i może być potrzeba zwiększania budżetu. Taki film ostatnio oglądałem z remontu 1.5 EcoBoost w Fordzie:

To co oni nam wymieniają, naprawiają, to jest moim zdaniem prawdziwy remont silnika. Wiadomo, że to jest głównie na potrzeby YT i własnej reklamy. Jaka jest szansa, że w normalnym (nie YouTube'owym) warsztacie, który musi na tym zarobić, udało by się to zrobić nie przekraczając wartości auta?

Napisano

To ja mam takie pytanie. Dlaczego to jest takie drogie? Przecież silnik bardzo popularny. Części powinny być, konstrukcja znana. A tu remont wychodzi drożej od remontu diesla w Subaru. Gdzie myślałem że jest drogo.

Napisano
W dniu 17.05.2025 o 22:31, kaczorek79 napisał(a):

Chłopak się regularnie ogłasza na grupie Golfa. Wyjmują silnik, rozbierają, wymieniają tłoki, uszczelki, rozrząd, obróbka głowicy, zaworów i zazwyczaj kasują 8 tys. (takie ceny widniały rok wstecz). Komplet nowych gratów kosztuje ok 3 tys plus pewnie jakaś szlifiernia itp, reszta to ich robota. Uczciwie moim zdaniem.

No 8 kzł to dobra cena. Ale piszą że 30.

Napisano
1 minutę temu, marcindzieg napisał(a):

To ja mam takie pytanie. Dlaczego to jest takie drogie? Przecież silnik bardzo popularny. Części powinny być, konstrukcja znana. A tu remont wychodzi drożej od remontu diesla w Subaru. Gdzie myślałem że jest drogo.

Zeby porownywac ceny to trzeba znac kompletny zakres "remontow".

Jak dojdzie nowe turbo, nowe sprzeglo, wtryski, dwumas czy cos tam jeszcze to cena spokojnie bedzie x2.

Jeden zrobi absolutne minimum, zeby jakos jezdzilo do czasu sprzedazy,  a drugi od A do Z zamiarem dlugiej eksploatacji.

Napisano
3 minuty temu, marcindzieg napisał(a):

Ty robiłeś remont diesla w Subaru? Jeśli tak to kiedy? Albo z kiedy masz informacje? Bo wiesz, np 2 lata to zmienia już dużo jeśli chodzi o ceny. Widać to nawet po stawkach za zwykłą wymianę oleju czy hamulców w zwykłych warsztatach.

Napisano
2 minuty temu, maro_t napisał(a):

Ty robiłeś remont diesla w Subaru? Jeśli tak to kiedy? Albo z kiedy masz informacje?

Nie robiłem ale chciałem kupić i się orientowałem w cenach. Wtedy (2018) kompletny shortblock (one pękają) kosztował 15000, teraz 23500. A da się znaleźć taniej. Aż takiej różnicy nie ma. Do tego robocizna, wtedy bym się w 20000 zmieścił, teraz pewnie ok 30.

To marka niszowa i trudno to porównywać z silnikiem sprzedawanym w milionach egzemplarzy. Dlatego pytam czemu to takie drogie.

Napisano
4 minuty temu, marcindzieg napisał(a):

Nie robiłem ale chciałem kupić i się orientowałem w cenach. Wtedy (2018) kompletny shortblock (one pękają) kosztował 15000, teraz 23500. A da się znaleźć taniej. Aż takiej różnicy nie ma. Do tego robocizna, wtedy bym się w 20000 zmieścił, teraz pewnie ok 30.

To marka niszowa i trudno to porównywać z silnikiem sprzedawanym w milionach egzemplarzy. Dlatego pytam czemu to takie drogie.

czyli w sumie podobnie jak w tym Fordzie. Tutaj jeszsze poszło nowe turbo, nowe wtryski, nowy poprawiony kolektor w którym nie zbiera się olej. A ceny robocizny czy w ogóle usług różnych, niezwiązanych z motoryzacją w roku 2018 a dzisiaj to jest całkiem inny świat

Napisano
17 minut temu, marcindzieg napisał(a):

No 8 kzł to dobra cena. Ale piszą że 30.

Screenshot_20250518_094053_Facebook.jpg.7188a7ef213494fe508d3d0d54bf7d7e.jpg

3 miesiące temu napisał ten post.

Napisano
2 minuty temu, maro_t napisał(a):

czyli w sumie podobnie jak w tym Fordzie. Tutaj jeszsze poszło nowe turbo, nowe wtryski, nowy poprawiony kolektor w którym nie zbiera się olej. A ceny robocizny czy w ogóle usług różnych, niezwiązanych z motoryzacją w roku 2018 a dzisiaj to jest całkiem inny świat

Robiłem pół roku temu remont po urwanym pasku rozrządu. Znam bieżące ceny.

Napisano
Teraz, kaczorek79 napisał(a):

3 miesiące temu napisał ten post

czyli można powiedzieć że gość robi już taśmowo. Rozkminił temat, zoptymalizował proces, czas i koszty własne. ;). Dopóki nie trafi się silnik, w którym jest inna przyczyna albo jeszcze inne usterki, to pewnie będzie w miarę ok