Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Myjka ciśnieniowa

Featured Replies

Napisano

Potrzebuję myjki, bo żona mi suszy głowę, że kostka zarasta na zielono.

A i czasem samochód przydałoby się opłukać na podjeździe.

Co polecicie, niedrogiego, a skutecznego i niezawodnego z akcesoriami do mycia kostki.

Budżet - kilkaset zł - mało?

Napisano

Dziwne, że u Ciebie taki temat ;] myślałem, że wszystko wiesz

Z moich bojów z kostką...

Wpierw zaopatrzyłem się w myjkę z lidla

I teraz tak myjąc tym kółeczkiem nie wyrwiesz zielska. Zielsko poleci zwykłą końcówką wraz z piachem. Dlatego wtedy robota po raz drugi zasypać ubytki piasku. Tyle, że po 2mc zielsko odrasta i tak....

Cały czas wstrzymuje się z rundupem i teraz zacząłem testować kwas octowy . 5l kwasu + 5l wody i popsikałem na zielsko w słoneczny dzień. Wszystkie liściaste i mchy ładnie ususzyło, trawki różnie, jedne się poddały inne mniej. Minus to zostawia trochę śladów na kostce ale łatwych do zmycia. Musiałbyś przetestować u siebie bo różnie to może być. W każdym razie wydaje się całkiem tanim środkiem i nieszkodliwym dla reszty roślin. Planuje powtarzać opryski co 2-3 tygodnie i zobaczymy jak to się sprawdzi. Aha te zasuszone zielsko dobrze się usuwa podkaszarką.

Osobiście uważam, że fugowanie kostki piachem powinno być karane właśnie z powodu tych chwastów... zastanawiam się czy z czasem nie zrobić fugi żywicznej lub zaprawy cementowej ale zobaczymy. 

Napisano

Jeśli głównym przeznaczeniem ma być czyszczenie kostki to będziesz musiał dokupić dyszę rotacyjną do mycia kostki.

Mycie zwykłą dyszą mocno rozchlapuje.

t7_tracer_dysza.webp.4aae630ab3c5a2e422fa6f6c220e5d86.webp

Ja myłem myjką K5 Karchera i efekt super.

Po podłączeniu do mojej domowej K2 trochę przymałe ciśnienie.

Napisano
12 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

Co polecicie, niedrogiego, a skutecznego i niezawodnego z akcesoriami do mycia kostki.

Z markowych to Karcher albo Nilfisk, modeli dużo cos wybierzesz. Mam nilfiska i nie narzekam, jest dobry serwis i po paru latach robi lifting myjki za nieduże pieniądze, jest jak nowa.

Napisano
15 godzin temu, bielaPL napisał(a):

Dziwne, że u Ciebie taki temat ;] myślałem, że wszystko wiesz

Z moich bojów z kostką...

Wpierw zaopatrzyłem się w myjkę z lidla

I teraz tak myjąc tym kółeczkiem nie wyrwiesz zielska. Zielsko poleci zwykłą końcówką wraz z piachem. Dlatego wtedy robota po raz drugi zasypać ubytki piasku. Tyle, że po 2mc zielsko odrasta i tak....

Cały czas wstrzymuje się z rundupem i teraz zacząłem testować kwas octowy . 5l kwasu + 5l wody i popsikałem na zielsko w słoneczny dzień. Wszystkie liściaste i mchy ładnie ususzyło, trawki różnie, jedne się poddały inne mniej. Minus to zostawia trochę śladów na kostce ale łatwych do zmycia. Musiałbyś przetestować u siebie bo różnie to może być. W każdym razie wydaje się całkiem tanim środkiem i nieszkodliwym dla reszty roślin. Planuje powtarzać opryski co 2-3 tygodnie i zobaczymy jak to się sprawdzi. Aha te zasuszone zielsko dobrze się usuwa podkaszarką.

Osobiście uważam, że fugowanie kostki piachem powinno być karane właśnie z powodu tych chwastów... zastanawiam się czy z czasem nie zrobić fugi żywicznej lub zaprawy cementowej ale zobaczymy. 

Jak masz zielsko to masz coś nie tak z podbudową, lub piach zamiast podsypki. Przy odpowiednim ustawieniu dyszy pod kątem można zminimalizować wywalanie podsypki, ale skoro rośnie to właśnie ja bym wywalił to co jest a zasypał grysikiem - są takie specjalne drobne, nawet w różnych kolorach.

14 godzin temu, Tomo napisał(a):

Jeśli głównym przeznaczeniem ma być czyszczenie kostki to będziesz musiał dokupić dyszę rotacyjną do mycia kostki.

Mycie zwykłą dyszą mocno rozchlapuje.

Ja za to odradzam tego typu myjki. Zawracanie d... myje to wolno i niedokładnie. To jest dobre np do drzwi garażowych, żeby nie pochlapać.

Ja mam jakiś wysoki model Karchera i buty oraz nogawki zawsze mam mokre po tej myjce. Lepiej i szybciej idzie dyszą turbo.

Aha i te dyszki rotacyjne potrafią się uwalić i trzeba je wymieniać.

Napisano
16 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

Ja mam K5 i jest spoko, ale to chyba ok 1kzł. Rodzice mieli lata Nifiska jakiegoś taniego, moc miała mniejszą ale dawała radę i się nie psuła. Jest jeszcze PArkside, sąsiad ma, ale zaraz po gwarancji zrobiła się tak głośna, że pół dzielnicy słyszy że myje ;).

Po umyciu warto zabezpieczyć/zaimpregnować kostkę, poszukaj na AK, kiedyś poruszaliśmy ten temat.

Napisano
1 minutę temu, sherif napisał(a):

Jak masz zielsko to masz coś nie tak z podbudową, lub piach zamiast podsypki

Piachem jest na pewno zafugowane. A co na podsypce pod spodem to nie wiem, ale nie oczekiwałbym chudziaków rzadnych ;] . Na pewno zielsko rośnie bo żona nasadziła od groma kwiatków dookoła kostki i nasionko spadnie i gotowe...

Napisano
2 godziny temu, sherif napisał(a):

Ja za to odradzam tego typu myjki. Zawracanie d... myje to wolno i niedokładnie. To jest dobre np do drzwi garażowych, żeby nie pochlapać.

Ja mam jakiś wysoki model Karchera i buty oraz nogawki zawsze mam mokre po tej myjce. Lepiej i szybciej idzie dyszą turbo.

Aha i te dyszki rotacyjne potrafią się uwalić i trzeba je wymieniać.

Ja mam doświadczenie.

7 lat temu myłem 17-letni brud samą lancą (strumień płaski i obrotowy) - myjka K2

Rok temu myłem 6-letni brud okrągłą szczotką - myjka K5

Jednak czyściej się pracowało tą drugą metodą.

Napisano
4 godziny temu, bielaPL napisał(a):

Piachem jest na pewno zafugowane. A co na podsypce pod spodem to nie wiem, ale nie oczekiwałbym chudziaków rzadnych ;] . Na pewno zielsko rośnie bo żona nasadziła od groma kwiatków dookoła kostki i nasionko spadnie i gotowe...

U mnie też rośnie trawa, roślinki i kwiatki. Na kostce zero, jedynie wrasta z trawnika w krawężnik, ale to łatwo się ścina myjką.

2 godziny temu, Tomo napisał(a):

Ja mam doświadczenie.

7 lat temu myłem 17-letni brud samą lancą (strumień płaski i obrotowy) - myjka K2

Rok temu myłem 6-letni brud okrągłą szczotką - myjka K5

Jednak czyściej się pracowało tą drugą metodą.

Dwie różne myjki, to może być odpowiedź. Ja myję K5 turbo vs szczotka. Rodzice mają K7 i tez turbo znacznie lepiej daje radę.

Jedyny plus, że szczotką nie zniszczy się powierzchni, bo jest delikatna.

Napisano
14 godzin temu, sherif napisał(a):

U mnie też rośnie trawa, roślinki i kwiatki. Na kostce zero, jedynie wrasta z trawnika w krawężnik, ale to łatwo się ścina myjką.

dobra pogooglałem trochę, podsypka może być piaskiem tylko i pewnie tak jest u mnie, rozumiem że ty masz piasek z cementem? 50:50?

Postaram się coś pstryknąć z tymi kwiatkami żebyś wiedział o co chodzi i zobaczymy czy też tak masz ;] 

Napisano
49 minut temu, bielaPL napisał(a):

dobra pogooglałem trochę, podsypka może być piaskiem tylko i pewnie tak jest u mnie, rozumiem że ty masz piasek z cementem? 50:50?

Postaram się coś pstryknąć z tymi kwiatkami żebyś wiedział o co chodzi i zobaczymy czy też tak masz ;] 

Tak, ja mam z cementem, tj powinno się robić. Zdjęcia nie musisz robić, widziałem zarośniętą kostkę już po roku ;).

Ja mam za to inny problem, mam za płotem las i kostka w cieniu pokrywa się glonami. Na szczęscie jest niefazowana więc mech się nie utrzymuje. Trzeba ją co jakiś czas myć.

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, bielaPL napisał(a):

Na podsypce z cementem też rośnie. Bo między kostki i tak sypie się piasek w ramach fugowania. Mieszanka z cementem brudzi kostkę.

Co do proporcji, to raczej mniej: max cement 1 : 3 piasek

Napisano

Chwasty wypalam palnikiem ;-)))

Napisano
W dniu 27.06.2025 o 14:53, rwIcIk napisał(a):

Na podsypce z cementem też rośnie. Bo między kostki i tak sypie się piasek w ramach fugowania. Mieszanka z cementem brudzi kostkę.

Co do proporcji, to raczej mniej: max cement 1 : 3 piasek

Gówno zawsze i wszędzie wyrośnie.

Miałem starobruk na piasku i fugowany piaskiem, jak to w starobruku duże fugi.

Rosło.

Teraz mam bezfazową na solidnej podbudowe, fugi zasypane mielonym granitem i po 2 latach zielone zaczyna wyrastać.

Drobinki piasku i nasionka zawsze se szparkę znajdą.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
  • Autor

Dobra, a jakie cśnienie wystarczy do mycia kostki, auta?

Karcher K5 widzę ma 145 bar.

A taki zestaw Nilfisk 125 bar nada się?

https://myjki.com/8-myjki-domowe/11429-core-125-5-pc-eu-125bar-438lh-myjka-nilfisk-5715492223589.html

Czy lepiej 150 bar

https://myjki.com/8-myjki-domowe/20745-12684-core-150-10-powercontrol-150bar-468lh-nilfisk-glowica-aluminiowa-5715492233731.html#

Napisano

Nie mam dużo kostki z podsypką, ale problem wyrastających chwastów niezbyt mi dokucza. Posyp kostkę solą i przejdź po niej szczotą. Sól zbierze się szczelinach i nie pozwoli rosnąć zieleninie. Po pierwszej aplikacji prawdopodobnie trzeba będzie powtórzyć jak zacznie odrastać, ale następne już tylko miejscowo na odrosty. Obok mam tylko trawę, ale nie widzę negatywnych skutków użycia soli kuchennej. Sól stosuję oszczędnie, po zamiataniu leży w szczelinach. Możesz delikatnie podlać kostkę aby rozpuścić sól,alenie powinna spłynąć. 

Napisano
2 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

Dobra, a jakie cśnienie wystarczy do mycia kostki, auta?

Karcher K5 widzę ma 145 bar.

A taki zestaw Nilfisk 125 bar nada się?

https://myjki.com/8-myjki-domowe/11429-core-125-5-pc-eu-125bar-438lh-myjka-nilfisk-5715492223589.html

Czy lepiej 150 bar

https://myjki.com/8-myjki-domowe/20745-12684-core-150-10-powercontrol-150bar-468lh-nilfisk-glowica-aluminiowa-5715492233731.html#

Ta druga daje 2x więcej wody więc lepsza. Duże ciśnienie czasami jest niepotrzebne bo mogą być spore straty.

Napisano
  • Autor
24 minuty temu, MarcG napisał(a):

Ta druga daje 2x więcej wody więc lepsza. Duże ciśnienie czasami jest niepotrzebne bo mogą być spore straty.

Zamówiłem te słabszą. Do nich paru cm kwadratowych kostki wystarczy.

Napisano
W dniu 25.06.2025 o 20:35, rwIcIk napisał(a):

nie zakladaj nasadki turbo - jak uzylem na aucie, polowa szpachli mi odpadla :panic:

Napisano
2 godziny temu, Josyp napisał(a):

nie zakladaj nasadki turbo - jak uzylem na aucie, polowa szpachli mi odpadla :panic:

Turbo masz do murów, kostki. Nawet niektóre myjki mają tak oznaczone końcówki dla takich jak Ty co instrukcji nie czytają ;).

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, sherif napisał(a):

Turbo masz do murów, kostki. Nawet niektóre myjki mają tak oznaczone końcówki dla takich jak Ty co instrukcji nie czytają ;).

W tej co zamówiłem jest takie wyposażenie:

Pistolet G1

Lanca G2

Dysza Rough

Dysza Gentle

Przystawka do czyszczenia patio

Opryskiwacz do piany z butlą

Napisano
17 godzin temu, MarcG napisał(a):

Duże ciśnienie czasami jest niepotrzebne bo mogą być spore straty.

IMHO lepsza z dużym ciśnieniem, niż z małym.

W Nilfisku można to regulować obracając nasadkę od dyszy, ale jak mam teoretycznie 160bar na dyszy to czasami chciałbym więcej ;] 

Poza tym pracuje się odległością i po prostu trzeba uważać.

Napisano
18 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

Zamówiłem te słabszą. Do nich paru cm kwadratowych kostki wystarczy.

Daj znać jak sobie poradzi. Mile widziane zdjęcie przed i po ;)

Napisano
W dniu 29.06.2025 o 13:05, ZUBERTO napisał(a):

Gówno zawsze i wszędzie wyrośnie.

Miałem starobruk na piasku i fugowany piaskiem, jak to w starobruku duże fugi.

Rosło.

Teraz mam bezfazową na solidnej podbudowe, fugi zasypane mielonym granitem i po 2 latach zielone zaczyna wyrastać.

Drobinki piasku i nasionka zawsze se szparkę znajdą.

Czyli miałem racje jak się zastanawiałem nad asfaltem ;] 

Napisano

Myjka z Lidla - Parkside Performance Phdp 180 bar 600L/h, mycie samą wodą końcówką vario, efekt po niecałych 5 minutach:

20250614_202522.jpg.1912e679552847e20666d181bdd87c28.jpg

Chlapie dość mocno, ale znacznie lepiej i szybciej myje niż to dołączone kółko ze szczotkami.

Napisano
39 minut temu, klaudio napisał(a):

Chlapie dość mocno, ale znacznie lepiej i szybciej myje niż to dołączone kółko ze szczotkami.

do kółka to raczej jakąś chemie trzeba no i kółko tak mocno fug nie wypłukuje

Napisano
42 minuty temu, bielaPL napisał(a):

do kółka to raczej jakąś chemie trzeba no i kółko tak mocno fug nie wypłukuje

To prawda, kółko nie wypłukuje tag fug i nie chlapie. Chemię mam, zrobię dzisiaj test na reszcie tej kostki, ale z chemią boję się, że spłynie na trawę i wypali.

Napisano
Godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

A czym potem impregnować?

zamówiłem coś takiego, opinie dobre, zobaczymy o ile przedłuży czystość kostki. Ta na zdjęciu myta 2 lata temu, bez żadnej impregnacji.

https://allegro.pl/oferta/impregnacja-profesjonalna-kostki-brukowej-galanterii-bruk-beton-15389351983

Napisano
8 minut temu, klaudio napisał(a):

zamówiłem coś takiego, opinie dobre, zobaczymy o ile przedłuży czystość kostki. Ta na zdjęciu myta 2 lata temu, bez żadnej impregnacji.

https://allegro.pl/oferta/impregnacja-profesjonalna-kostki-brukowej-galanterii-bruk-beton-15389351983

Mi sprawdzała się Feda, ale na jakiejś chemii nie wodna.

Tanie impregnaty powodowały, że kostka szybciej "murszała" nizby niczym nie była traktowana.

Napisano
W dniu 26.06.2025 o 09:23, MarcG napisał(a):

Z markowych to Karcher albo Nilfisk, modeli dużo cos wybierzesz. Mam nilfiska i nie narzekam, jest dobry serwis i po paru latach robi lifting myjki za nieduże pieniądze, jest jak nowa.

O i to jest dobra informacja. Następny będzie niebieski bo z powodu serwisu Karchera więcej tego badziewia nie kupię :) 

W serwisie jest ktoś kto tylko przyjmuje sprzęt i nie ma bladego pojęcia o sprzęcie (może ma ale wygodniej palić głupa) - on tylko wypełnia formularz i za każdą diagnozę bez naprawy trzeba płacić. Po 2 latach Kärcher sam się wyłącza, no to na serwis, diagnoza i naprawa okej.    Mam jakąś wadę (albo coś źle sparowane że + zmniejsza a minus zwiększa moc) i w serwisie już po gwarancji gość mówi że mogą sprawdzić ale nie wie ile będzie kosztowała naprawa, może trzeba będzie wymienić cały pistolet i jeśli się nie zdecyduję to za diagnozę trzeba będzie zapłacić.  Pytałem dodatkowo o taki plastik prowadzący do węża bo się odłamał to gość powiedział że może wpisać do protokołu ale jeśli będzie drogie i się nie zdecyduję to jest liczone jako diagnoza kolejnej usterki. Do tego długi termin, kara za nieodebranie w ciągu kilku dni, koszty serwisu spore. 

Napisano
4 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

A czym potem impregnować?

Poszukaj, było na ZTS ze zdjęciami. 

Napisano

Niespodziewanie okazało się, że moja stara myjka K2 kończy chyba żywot (pracuje pulsacyjnie zrywami), więc także stanąłem przez zakupem.

Z tego co popatrzyłem to chyba uderzę w K5 w wersji Power Control Flex w zestawie z myjką T5 :hmm:

Chciałem jeszcze na żywo pomacać K4 ale nie ma go nigdzie na wystawie.

Napisano

oo - to ja podpytam w tym wątku :) Jakiś czas temu wpadły mi w ręce dwie K5'ki (różne - K5.640 i K5.55 Jubilee) w stanie nieznanym. I składam sobie z nich jedną działającą :) Tak bardziej hobbystycznie w duchu "nie wyrzucaj, wykorzystaj" 😄
Może ma ktoś z Was wymieniających myjki do opchnięcia wąż ciśnieniowy + pistolet + lanca? Przyłącze "click" najchętniej, ale w razie czego dorzucę redukcję.

Btw - bardzo przyjemnie się te K5 serwisuje muszę przyznać choć opłacalność może być czasem wątpliwa.

Napisano
Godzinę temu, tomkowski napisał(a):

Btw - bardzo przyjemnie się te K5 serwisuje muszę przyznać choć opłacalność może być czasem wątpliwa.

Szczególnie dla serwisu ;).

Miałem kiedyś K5 i naszło mnie na mycie elewacji. Po tym myjka zaczęła ciec. Miesiąc po gwarancji. Padła pompa, koszt naprawy wyższy niż nowa myjka ;(. Od tej pory nie używam ciągiem więcej niż 15-20min.

Części niestety nie mam, została w serwisie.

Napisano

kupiłem stalco ta najmocniejsza, w mrówkach bywa po 1,5 kzl czy taniej, idzie jak dzik w kartofle;)

Napisano
  • Autor
W dniu 3.07.2025 o 09:56, Majkiel napisał(a):

Daj znać jak sobie poradzi. Mile widziane zdjęcie przed i po ;)

125 bar ledwo sobie radzi. Od biedy może być. Ale 150 byłoby pewnie sam raz. Szczotka obrotowa do kostki sprawdza się. Elewację też daje radę.

IMG_20250712_163032.jpg

IMG_20250712_155945.jpg

IMG_20250712_161948.jpg

Napisano
23 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

125 bar ledwo sobie radzi. Od biedy może być. Ale 150 byłoby pewnie sam raz. Szczotka obrotowa do kostki sprawdza się. Elewację też daje radę.

masz może porównanie z Karcherem? która solidniejsza?

Napisano
  • Autor
Teraz, bergerac napisał(a):

masz może porównanie z Karcherem? która solidniejsza?

Nie mam 😁

Miałem myjkę z Lidla, ale zimą mróz ja rozsadził.

Ten Nilfisk wg mnie jest wart swojej ceny 519 zł. Daje radę umyć kostkę. Ale czuć że moc i wydajność przepływu nie jest wysoka. Niestety mocniejsza kosztuje 900 zł.

Napisano
3 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

Nie mam 😁

Miałem myjkę z Lidla, ale zimą mróz ja rozsadził.

Ten Nilfisk wg mnie jest wart swojej ceny 519 zł. Daje radę umyć kostkę. Ale czuć że moc i wydajność przepływu nie jest wysoka. Niestety mocniejsza kosztuje 900 zł.

dzięki, jak chciałem kupić podstawowy Kärcher, taki: https://myjki.com/8-myjki-domowe/9611-myjka-cisnieniowa-karcher-k3-4054278897332.html

tylko, że ja potrzebuję taką dyszę paskową, widzę, że Nilfisk ją ma, a Kärcher chyba nie. Nie potrzebuję za to tego diwajsu do kostki.

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, bergerac napisał(a):

dzięki, jak chciałem kupić podstawowy Kärcher, taki: https://myjki.com/8-myjki-domowe/9611-myjka-cisnieniowa-karcher-k3-4054278897332.html

tylko, że ja potrzebuję taką dyszę paskową, widzę, że Nilfisk ją ma, a Kärcher chyba nie. Nie potrzebuję za to tego diwajsu do kostki.

Ta dysza obrotowa, to ta mocniejsza w Nilfisk i jest właśnie do kostki. Dobrze penetruje z bliska. Dysza Rough.

Do samochodu jest druga, słabsza z regulacją ciśnienia wyjściowego, jak to nazwałeś - paskowa. Dysza Gentle. Choć przy tej pompie nie działa w pełnym zakresie. Ale przy mniejszym przepływie sprawdza się.

Do tego w tej cenie jest duża obudowana szczotka z obrotowymi dyszami do kostki. Przystawka do czyszczenia patio. Elewację też daje radę.

No i jeszcze jest butla do piany - Opryskiwacz do piany z butlą.

Ale jakbyś chciał być w pełni usatysfakcjonowany, to 150 bar byłoby w sam raz ;]

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 13.07.2025 o 21:39, rwIcIk napisał(a):

Ale jakbyś chciał być w pełni usatysfakcjonowany, to 150 bar byłoby w sam raz

Mam Nifilsk C120 i do mycia elewacji dokupiłem na Allegro lance kątową z odpowiednio dobrana dyszą. Strumien jest płaski i tak mocny, że nie utrzymasz jedną ręką. Kostkę też myje jak szatan. 

Ale i tak robotę robi raczej chemia. Trzeba czymś spryskac i dopiero myć. 

Napisano
  • Autor
46 minut temu, Pito napisał(a):

Mam Nifilsk C120 i do mycia elewacji dokupiłem na Allegro lance kątową z odpowiednio dobrana dyszą. Strumien jest płaski i tak mocny, że nie utrzymasz jedną ręką. Kostkę też myje jak szatan. 

Ale i tak robotę robi raczej chemia. Trzeba czymś spryskac i dopiero myć. 

W mojej "Dysza Rough" też daje radę :ok:

Napisano
2 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

W mojej "Dysza Rough" też daje radę :ok:

To jest ta z kulką w środku?

Napisano

Głównie do umycia dachu, kupiłem parkside performance - 180 bar i 600l/h, 3kW i z 20kg wagi. Moc ma zacną że ręce bolą ale taką pracuje się wygodniej. Słabszą ciężko byłoby zmyć meszek glonów i to po usiszeniu go chemia, z dachówki. 

Silnik chłodzony jest wodą więc może pracować ciągle. Kosztowała 200 euro. 

Mam nadzieję że długo podziała. 

Napisano

Gdzie tak tanio - 200 euro? Bo wszędzie widzę grubo powyżej 1400 zł... 8]