Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czajniki atakuja - 6 miesiecy sprzedazy 2025 - 70,000 sztuk

Featured Replies

Napisano

Faktycznie, Chińczycy zdominowali sprzedaż elektryków bo są w nich najlepsi, wszyscy inni i tak są skazani na chinskie baterie, europejskie marki mogą się zwijać... A zwłaszcza VAG. Tymczasem sprzedaż elektryków w Europie w lipcu.

Cytat

Volkswagen - 22 355 sztuk

BMW - 15 847 sztuk

Skoda - 15 746 sztuk

Audi - 11 023 sztuk

Renault - 9857 sztuk

Hyundai - 9822 sztuk

Tesla - 9668 sztuk

Mercedes - 9054 sztuk

Kia - 8726 sztuk

BYD - 7492 sztuk

Edytowane przez Ryb

Napisano
7 minut temu, Ryb napisał(a):

Faktycznie, Chińczycy zdominowali sprzedaż elektryków bo są w nich najlepsi, wszyscy inni i tak są skazani na chinskie baterie, europejskie marki mogą się zwijać... A zwłaszcza VAG. Tymczasem sprzedaż elektryków w Europie w lipcu.

I do tego ceny aut elektrycznych stale rosną... 

Czy nie :hmm:

Napisano
15 minut temu, Ryb napisał(a):

Tymczasem sprzedaż elektryków w Europie w lipcu.

Jak wiadomo cała prasa należy do Niemców więc to wszystko bzdury ;] 

Napisano
6 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Jak wiadomo cała prasa należy do Niemców więc to wszystko bzdury ;] 

Jak wiadomo europejscy producenci, którzy twierdzili, że musi być drożej teraz zwyczajnie dokładają do interesu ;]

Być może różnica w cenie wyprodukowania "chińczyka" i "europejczyka" nie jest tak duża jak nam się wydawało. Najbliższy czas powinien pokazać jak będą kształtowały się ceny nowych aut i reakcja konkurencji. 

Napisano
6 minut temu, janusz napisał(a):

Jak wiadomo europejscy producenci, którzy twierdzili, że musi być drożej teraz zwyczajnie dokładają do interesu ;]

Być może różnica w cenie wyprodukowania "chińczyka" i "europejczyka" nie jest tak duża jak nam się wydawało. Najbliższy czas powinien pokazać jak będą kształtowały się ceny nowych aut i reakcja konkurencji. 

Dokładnie tak :)

Napisano
40 minut temu, janusz napisał(a):

Może też być tak, że razem z wzrostem liczby produkowanych aut maleje koszt jednej sztuki, co jest w produkcji właściwie oczywiste. Rynek EV rośnie to i koszty spadają. Coś, co Chińczycy mieli od początku bo oni od razu zakładali dużą skalę.

Napisano
9 minut temu, Ryb napisał(a):

Może też być tak, że razem z wzrostem liczby produkowanych aut maleje koszt jednej sztuki, co jest w produkcji właściwie oczywiste. Rynek EV rośnie to i koszty spadają. Coś, co Chińczycy mieli od początku bo oni od razu zakładali dużą skalę.

Jasne, że tak też być może, tylko nastąpiła dziwna korelacja zmiany cen samochodów europejskich z dość "agresywnym" pojawieniem się chińskiej konkurencji ;]

Do tego auta spalinowe też jakby zrobiły się tańsze. 

Można wierzyć w różne przyczyny, ale mi się wydaje, że zostali zmuszeni zastąpić chochlę łyżką. 

Napisano

Chińczycy znowu kradną rozwiązania europejskie, sami nic nie wymyślą 

Link

CATL prezentuje nowy akumulator Shenxing Pro o żywotności do 12 lat lub miliona kilometrów, adresując największe obawy dotyczące zakupu używanych aut elektrycznych.

Nowe baterie dostępne będą w dwóch wariantach: Super Long Life & Long Range oraz Super-Fast Charging, zapewniających długi zasięg, szybkie ładowanie i minimalną degradację pojemności.

Wygląda to coraz lepiej i do tego ceny baterii spadają :ok:

Napisano
2 godziny temu, Ryb napisał(a):

Faktycznie, Chińczycy zdominowali sprzedaż elektryków bo są w nich najlepsi, wszyscy inni i tak są skazani na chinskie baterie, europejskie marki mogą się zwijać... 

Cła robią swoje.

Dowalmy 100% i wyciągnijmy wniosek ze europejska motoryzacja zdobywa coraz większa przewagę

Napisano
3 minuty temu, zenek111 napisał(a):

CATL pozwala na stworzenie nowej marki prawie w garazu:

Motoryzacja zatoczyła koło 😄 jak kiedyś ramy z silnikiem a karosaż osobno 😄 

Napisano
1 godzinę temu, zenek111 napisał(a):

Cła robią swoje.

Dowalmy 100% i wyciągnijmy wniosek ze europejska motoryzacja zdobywa coraz większa przewagę

No ale to chyba dobrze, c'nie?

:nie_wiem:

Napisano
10 minut temu, Ryb napisał(a):

No ale to chyba dobrze, c'nie?

:nie_wiem:

Najlepiej ;]

A tak serio to uważam, że najlepiej gdyby cła były tak dobrane żeby Chińczycy mogli wejść spokojnie na rynek, wymuszać konkurencję cenową i jakościową , a jednocześnie nie zdominować rynku :ok:

Napisano
2 godziny temu, janusz napisał(a):

Najlepiej ;]

A tak serio to uważam, że najlepiej gdyby cła były tak dobrane żeby Chińczycy mogli wejść spokojnie na rynek, wymuszać konkurencję cenową i jakościową , a jednocześnie nie zdominować rynku :ok:

Panie Januszu-dominacja rynkowa jest przewidziana tylko dla VAGa,dla pozostalych sa owocowe czwartki:oki:

Edytowane przez wlad

Napisano
6 godzin temu, janusz napisał(a):

Chińczycy znowu kradną rozwiązania europejskie, sami nic nie wymyślą 

Link

CATL prezentuje nowy akumulator Shenxing Pro o żywotności do 12 lat lub miliona kilometrów, adresując największe obawy dotyczące zakupu używanych aut elektrycznych.

Nowe baterie dostępne będą w dwóch wariantach: Super Long Life & Long Range oraz Super-Fast Charging, zapewniających długi zasięg, szybkie ładowanie i minimalną degradację pojemności.

Wygląda to coraz lepiej i do tego ceny baterii spadają :ok:

ta żywotność to potwierdzona w eksploatacji?

Napisano
10 minut temu, Rado_ napisał(a):

ta żywotność to potwierdzona w eksploatacji?

Oczywiście :ok: Przecież już je od 30 lat klepią ;]

Napisano
1 godzinę temu, wlad napisał(a):

Panie Januszu-dominacja rynkowa jest przewidziana tylko dla VAGa,dla pozostalych sa owocowe czwartki:oki:

A co ze środami? ;]

Napisano
W dniu 12.09.2025 o 10:39, zenek111 napisał(a):

Nawet jeśli mylą sie co do kwot to nie mylą się co do mechanizmu w jaki zadziała CPK, zas jedwabny szlak to byłby CPK razy 10 albo i razy 100. To jest prawdziwa "Polska racja stanu" 

"Zamknięcie przez Polskę granicy z Białorusią unaoczniło niepewność szlaków eksportowych Chin - pisze "Handelsblatt". Pekin testuje teraz szlak przez Arktykę.

....

Jak czytamy, dla Chińczyków to spełnienie scenariusza "rodem z horroru". "Na dworcu towarowym w Małaszewiczach panuje zwykle duży ruch: około 90 procent towarów transportowanych drogą lądową przechodzi przez ten punkt przeładunkowy. Pociągi są przestawiane z rosyjskiej szerokiej trakcji na środkowoeuropejską, kontenery są przeładowywane, a towary rozdzielane. Teraz wszystko stoi w miejscu – to sygnał ostrzegawczy dla Pekinu" – relacjonuje "Handelsblatt". 

....

"Z jednej strony Pekin utrzymuje strategiczne partnerstwo z Moskwą, z drugiej zaś ma zasadniczy interes w stabilności transportu przez Polskę" – cytuje "Handelsblatt" polskiego eksperta."

https://next.gazeta.pl/next/7,168930,32275723,zamkniecie-przez-polske-granicy-z-bialorusia-uderzylo-w-chiny.html#s=amtp_pnHP_related

Robimy wszystko by zarżnąć kurę co mogłaby znosić złote jajka.

Taka jeszcze myśl: stroszymy się, zbroimy, ponosimy ogromne koszty, a przecież gdyby na serio dogadac się z chinami, zeby ich eksport szedł przez Polskę/Białoruś, to byśmy byli chronieni przez Chińczyków. Xi by nie pozwolił Polski tknąć Putinowi bo ruszenie Polski tu byłoby uderzenie w interesy Chin. Moglibyśmy mieć za kolegę gościa który trzyma w garsci bandytę Putina a do tego jest od niego większy i silniejszy. Zamiast kosztów ponoszonych na uzbrojenie byłyby zyski z ceł, podatków tranzytu.

Pozwolenie na jedwabny szlak w maksymalnej skali to otrzymanie od Chin glejtu na nietykalność przez ruska.

Napisano
2 godziny temu, zenek111 napisał(a):

"Zamknięcie przez Polskę granicy z Białorusią unaoczniło niepewność szlaków eksportowych Chin - pisze "Handelsblatt". Pekin testuje teraz szlak przez Arktykę.

....

Jak czytamy, dla Chińczyków to spełnienie scenariusza "rodem z horroru". "Na dworcu towarowym w Małaszewiczach panuje zwykle duży ruch: około 90 procent towarów transportowanych drogą lądową przechodzi przez ten punkt przeładunkowy. Pociągi są przestawiane z rosyjskiej szerokiej trakcji na środkowoeuropejską, kontenery są przeładowywane, a towary rozdzielane. Teraz wszystko stoi w miejscu – to sygnał ostrzegawczy dla Pekinu" – relacjonuje "Handelsblatt". 

....

"Z jednej strony Pekin utrzymuje strategiczne partnerstwo z Moskwą, z drugiej zaś ma zasadniczy interes w stabilności transportu przez Polskę" – cytuje "Handelsblatt" polskiego eksperta."

https://next.gazeta.pl/next/7,168930,32275723,zamkniecie-przez-polske-granicy-z-bialorusia-uderzylo-w-chiny.html#s=amtp_pnHP_related

Robimy wszystko by zarżnąć kurę co mogłaby znosić złote jajka.

Taka jeszcze myśl: stroszymy się, zbroimy, ponosimy ogromne koszty, a przecież gdyby na serio dogadac się z chinami, zeby ich eksport szedł przez Polskę/Białoruś, to byśmy byli chronieni przez Chińczyków. Xi by nie pozwolił Polski tknąć Putinowi bo ruszenie Polski tu byłoby uderzenie w interesy Chin. Moglibyśmy mieć za kolegę gościa który trzyma w garsci bandytę Putina a do tego jest od niego większy i silniejszy. Zamiast kosztów ponoszonych na uzbrojenie byłyby zyski z ceł, podatków tranzytu.

Pozwolenie na jedwabny szlak w maksymalnej skali to otrzymanie od Chin glejtu na nietykalność przez ruska.

co wy tam w tej konfie bierzecie co ??? :panic:

Napisano
16 godzin temu, zenek111 napisał(a):

Wnioskowanie na poziomie sześciolatka. Tymczasem jest dokładnie odwrotnie: Im większa (czyt. bardziej istotna strategicznie) część chińskiego transportu pójdzie przez Polskę tym bardziej pożądane byłoby właśnie kontrolowanie jej terytorium żeby się jej czasem nie odwidziało, bo to mogłoby drogo kosztować.

Napisano
15 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

co wy tam w tej konfie bierzecie co ??? :panic:

Piją piwo z Memcenem 

Napisano
32 minuty temu, Filipfm napisał(a):

Piją piwo z Memcenem 

Nie wiem czego on do tego piwa dodaje, ale mimo że nie pijam piwa - muszę spróbować.

;l

Napisano
Cytat

Xi by nie pozwolił Polski tknąć Putinowi bo ruszenie Polski tu byłoby uderzenie w interesy Chin.

hehe, a moze wręcz odwrotnie. Niech Putin wciągnie Ukr i nas pod swoje skrzydła i to już w ogóle nie bedzie granic od Zachodnich Chin do Niemiec :)

Edytowane przez Truecolor

Napisano
5 minut temu, Truecolor napisał(a):

hehe, a moze wręcz odwrotnie. Niech Putin wciągnie Ukr i nas pod swoje skrzydła i to już w ogóle nie bedzie granic od Zachodnich Chin do Niemiec :)

Wie że to niewykonalne. Już próbował kilka razy.

Napisano

A obrona polskiej granicy przez Chiny przed ruskimi dla tymczasowego szlaku z Białorusi jest realne?

Napisano
5 minut temu, Truecolor napisał(a):

A obrona polskiej granicy przez Chiny przed ruskimi dla tymczasowego szlaku z Białorusi jest realne?

Akuratnie ruscy są mocno uzależnieni od Chin, więc ci mogliby stanowić pewien parasol ochronny. 

Napisano
7 godzin temu, Ryb napisał(a):

Wnioskowanie na poziomie sześciolatka. Tymczasem jest dokładnie odwrotnie: Im większa (czyt. bardziej istotna strategicznie) część chińskiego transportu pójdzie przez Polskę tym bardziej pożądane byłoby właśnie kontrolowanie jej terytorium żeby się jej czasem nie odwidziało, bo to mogłoby drogo kosztować.

twoje na poziomie 5- latka. :)

Żeby chińczycy nas kontrolowali musieliby nas wyrwac z UE, bo u nas teraz prawo unijne nawet ponad naszym prawem, a jeśli wyrwą nas z UE to będą wtedy musieli zrobic bramę do UE na granicy z Niemcami, wiec gdzie sens gdzie logika? Co im to da ze UE się zmniejszy (o Polskę)  a oni beda musieli od nowa ten hub przeładunkowy do UE ustanowić na granicy z Niemcami- to nie miałoby dla nich zadnego sensu. Oni chcą jak najwięcej sprzedać, a nie jak rusek, jak najwiecej terenu zająć.

Moze w interesie ruska jest przesuniecie strefy wpływów na wschód, ale w interesie chin jest spokój i jak najwiecej handlu (w domysle - jak największy eksport)

Napisano
4 godziny temu, zenek111 napisał(a):

twoje na poziomie 5- latka. :)

Żeby chińczycy nas kontrolowali musieliby nas wyrwac z UE, bo u nas teraz prawo unijne nawet ponad naszym prawem, a jeśli wyrwą nas z UE to będą wtedy musieli zrobic bramę do UE na granicy z Niemcami, wiec gdzie sens gdzie logika? Co im to da ze UE się zmniejszy (o Polskę)  a oni beda musieli od nowa ten hub przeładunkowy do UE ustanowić na granicy z Niemcami- to nie miałoby dla nich zadnego sensu. Oni chcą jak najwięcej sprzedać, a nie jak rusek, jak najwiecej terenu zająć.

Moze w interesie ruska jest przesuniecie strefy wpływów na wschód, ale w interesie chin jest spokój i jak najwiecej handlu (w domysle - jak największy eksport)

Brawo. Z logiki pała. Przecież to nie Chińczycy mieliby nas kontrolować tylko Rosjanie. Tak jak kontrolują Białoruś i nie ma w związku z tym problemów z transportem towarów tamtędy.

Napisano

Byłem sobie wczoraj w galerii handlowej, gdzie w centralnej części została zaprezentowana oferta MG. Powiem szczerze, że była spora kolejka żeby wsiąść do tego auta. Obstawiam, że jeszcze 2-3 lata i jak europejskie firmy nie zejdą troszkę z cen to Chiny będą miały około 30% udziału w naszym rynku samochodowym.

Napisano
54 minuty temu, pejus1982 napisał(a):

Byłem sobie wczoraj w galerii handlowej, gdzie w centralnej części została zaprezentowana oferta MG. Powiem szczerze, że była spora kolejka żeby wsiąść do tego auta. Obstawiam, że jeszcze 2-3 lata i jak europejskie firmy nie zejdą troszkę z cen to Chiny będą miały około 30% udziału w naszym rynku samochodowym.

pewnie zwykła ciekawość. Można powiedzieć, ze auta jak auta, ale jak porownasz ceny, szczegolnie tanszych modeli to szału nie ma. Taki MG ZS zwykla benzyna kosztuje plus minus to samo co Captur. Wiec po co mi wtedy chinczyk?

Napisano
4 minuty temu, Rado_ napisał(a):

Taki MG ZS zwykla benzyna kosztuje plus minus to samo co Captur. Wiec po co mi wtedy chinczyk?

Nie miałem czasu czekać, więc nie dopchałem się do oglądania auta, ale skoro cena podobna jak Captur to szału nie ma.

Napisano
6 minut temu, pejus1982 napisał(a):

Nie miałem czasu czekać, więc nie dopchałem się do oglądania auta, ale skoro cena podobna jak Captur to szału nie ma.

Idz do salonu tam kolejek nie ma😉

Napisano
2 minuty temu, Rado_ napisał(a):

Idz do salonu tam kolejek nie ma😉

Mam po drodze do domu MG, i BYD od roku, ale nie miałem jeszcze czasu i ochoty żeby to oglądać. Wczoraj po prostu wystawa MG była na mojej galeryjnej drodze. Masz rację, pewnie 95% oglądających wczoraj te auta to znudzeni mężowie/konkubenci pań robiących zakupy 🙂

Napisano
1 minutę temu, pejus1982 napisał(a):

Mam po drodze do domu MG, i BYD od roku, ale nie miałem jeszcze czasu i ochoty żeby to oglądać. Wczoraj po prostu wystawa MG była na mojej galeryjnej drodze. Masz rację, pewnie 95% oglądających wczoraj te auta to znudzeni mężowie/konkubenci pań robiących zakupy 🙂

Przechodzac raz obok salonu MG wlazłem z ciekawości zobaczyc na zywo. MG spoko auta, szczególnie HS nie ma sie czego wstydzić. Ale ceny wrażenia pozytywnego jakos nie zrobiły. 

Napisano
23 godziny temu, Rado_ napisał(a):

Przechodzac raz obok salonu MG wlazłem z ciekawości zobaczyc na zywo. MG spoko auta, szczególnie HS nie ma sie czego wstydzić. Ale ceny wrażenia pozytywnego jakos nie zrobiły. 

A ile musiał by kosztować żeby zrobiły wrażenie?

Np HS hybryda, podobny Tucson będzie o 20-30tys droższy (z tym samym wyposażeniem bliżej 30tys)

A hultaj będzie nieco mniejszy 

To jest koło 20% mniej - mało ?

A RAV4 czy CR-V to już będzie pewnie grubo ponad 50tys różnicy :hmm:

Edytowane przez Koonrad

Napisano
7 godzin temu, Rado_ napisał(a):

pewnie zwykła ciekawość. Można powiedzieć, ze auta jak auta, ale jak porownasz ceny, szczegolnie tanszych modeli to szału nie ma. Taki MG ZS zwykla benzyna kosztuje plus minus to samo co Captur. Wiec po co mi wtedy chinczyk?

Wyposażenie w tej cennie też podobne będzie?

Ja wiem, że Europa trochę spuściła z tonu, ale za nieźle, ale nie na pełnej q..... wyposażonego Captura (i to tylko benzyna 1.0 LPG) dałem w 2023 112kzł bez paru groszy + pakiet serwisowy i gwarancja do 5 lat za dodatkowe 4,5kzł.

Fakt, że wtedy brałeś co jest albo spadaj, ale wydaje mi sie, że te +- to samo, może być dalekie od tyle samo.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
1 godzinę temu, Koonrad napisał(a):

HS hybryda jest o 20-30tys droższy od Tucson hybrydy (z tym samym wyposażeniem bliżej 30tys)

Chyba cos odwrotnego chciałeś napisać?

Napisano
3 minuty temu, ZUBERTO napisał(a):

Sugerujesz, że autokącikowicz nie wie co chciał napisać :hmm: Grubo sobie poczynasz ;]

Napisano
Teraz, janusz napisał(a):

Sugerujesz, że autokącikowicz nie wie co chciał napisać :hmm: Grubo sobie poczynasz ;]

Albo grubo, albo wcale, ale to właśnie nie od sugestii typu "czytaj i pisz ze zrozumieniem" jest to forum?

Napisano
3 minuty temu, ZUBERTO napisał(a):

Albo grubo, albo wcale, ale to właśnie nie od sugestii typu "czytaj i pisz ze zrozumieniem" jest to forum?

Czy Ty oby za dużo nie wymagasz, @PawelWaw kolega chce "żeby go wyjaśnić", pomóż bo w końcu jesteś ekspertem ;]

Napisano
2 minuty temu, janusz napisał(a):

Czy Ty oby za dużo nie wymagasz, @PawelWaw kolega chce "żeby go wyjaśnić", pomóż bo w końcu jesteś ekspertem ;]

Ostatni raz, bo to jednak MK, ale nie licz dziś na @PawelWaw, on dziś ma jakieś problemy sam ze sobą. Za mało TMX ostatnio sprzedał, czy coś w ten deseń. :phi:

Napisano
18 godzin temu, Koonrad napisał(a):

A ile musiał by kosztować żeby zrobiły wrażenie?

HS hybryda jest o 20-30tys droższy od Tucson hybrydy (z tym samym wyposażeniem bliżej 30tys)

A hultaj będzie nieco mniejszy 

To jest koło 20% mniej - mało ?

A RAV4 czy CR-V to już będzie pewnie grubo ponad 50tys różnicy :hmm:

Jak za chinola za duzo. Ale spoko leć kupuj;]

Napisano
16 godzin temu, ZUBERTO napisał(a):

Oczywiście, Tucson i konkurencja z EU czy Japan będzie droższa 👍🏻

Napisano
16 godzin temu, ZUBERTO napisał(a):

Wyposażenie w tej cennie też podobne będzie?

Ja wiem, że Europa trochę spuściła z tonu, ale za nieźle, ale nie na pełnej q..... wyposażonego Captura (i to tylko benzyna 1.0 LPG) dałem w 2023 112kzł bez paru groszy + pakiet serwisowy i gwarancja do 5 lat za dodatkowe 4,5kzł.

Fakt, że wtedy brałeś co jest albo spadaj, ale wydaje mi sie, że te +- to samo, może być dalekie od tyle samo.

Wejdz sobie w konfig wybierz 1,2 i sam się przekonaj zamiast pisac nie wydaje mi się.

Napisano
1 godzinę temu, Rado_ napisał(a):

Wejdz sobie w konfig wybierz 1,2 i sam się przekonaj zamiast pisac nie wydaje mi się.

Masz qrqa wodna rację! :O

Nie chce mi sie sprawdzać wyposażenia, żeby podobny konfig zrobić, ale na szybko widzę że Captur TCe 115KM w podstawie jest za 93900, a nowy MG ZS od 98900.

Napisano
30 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Masz qrqa wodna rację! :O

Nie chce mi sie sprawdzać wyposażenia, żeby podobny konfig zrobić, ale na szybko widzę że Captur TCe 115KM w podstawie jest za 93900, a nowy MG ZS od 98900.

no mówię, nie ściemniam;] roznice są banalne, typu elektryka fotela w MG ale nie ma gora dół pasażera, czy klima nie jest automatyczna.

Napisano
6 godzin temu, Rado_ napisał(a):

Przez 95 euro kary od sprzedanej sztuki na sok z jagód drożej o 12kzł. :O

Dobry tytuł, powinni napisać że będzie drożej o 23kzł. ;l

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
2 minuty temu, ZUBERTO napisał(a):

Przez 95 euro kary od sprzedanej sztuki na sok z jagód drożej o 12kzł. :O

95 EUR za kazdy gram Co2 powyzej limitu.

Dali zaporowe ceny, zeby zakup wersji spalinowej byl nieoplacalny i ludzie wybrali HEV lub PHEV.