Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czajniki atakuja - 6 miesiecy sprzedazy 2025 - 70,000 sztuk

Featured Replies

Napisano
2 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

Z chińczykiem możesz gadać, jak założysz spółkę - coś w rodzaju Joint Venture. Jak choćby SAIC z VW i GM. W ten sposób od lat uczyli się technologii.

Dokładnie, nie mają kosztów R&D. Daewoo też nie musiało projektować Nexii. Ale gdy już Koreańczycy chcieli zrobić coś, co nie będzie wyglądało jak stary model z przyklejonym nowym przodem to koszty poszły w górę. I to samo czeka Chińczyków gdy przestaną robić swoje auta z posklejanych odpadów magazynowych części zamiennych do europejskich samochodów bo rynek zechce czegoś więcej niż tańsze podróbki normalnych samochodów.

A wszystkim, którzy się zachwycają jacy to Chińczycy są zajebiści może warto przypomnieć, że ta cała zajebista technologia Chińczyków to po prostu skopiowane z Europy rozwiązania, które dopiero z chińską metką cenową nagle zaczęły Europejczyków zachwycać.

;l

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał(a):

A wszystkim, którzy się zachwycają jacy to Chińczycy są zajebiści może warto przypomnieć, że ta cała zajebista technologia Chińczyków to po prostu skopiowane z Europy rozwiązania, które dopiero z chińską metką cenową nagle zaczęły Europejczyków zachwycać.

Pokaż mi, w którym chińskim modelu siedzi kopia 1.2 Puretech? ;]

Napisano
Teraz, wladmar napisał(a):

Pokaż mi, w którym chińskim modelu siedzi kopia 1.2 Puretech? ;]

1.5T często z opla kopia lub od hindusów.

Napisano
10 minut temu, Ryb napisał(a):

To nie jest wymówka tylko proste rzeczy:

1. Koszty pracy (w Chinach nieporównywalnie wręcz niższe)

2. Koszty R&D (w Chinach w wielu wypadkach nie istnieją)

3. Skala produkcji

Tak, ale to są wymówki podobne do tego, że pączek nie kosztuje 2PLN tylko 6PLN, bo prąd zdrożał.

Tymczasem prądu w pączku jest za 20gr

Jest drożej, ale Teslę można produkować taniej niż odpowiedniki VW. A produkowana jest w Niemczech i R&D jest w USA.

Drożej chyba nie można, a jednak da się tanio.

Wygoda i parasol ochronny europejskich firm. I tylko tyle.

Krótkowzroczne zarządzanie na natychmiastowe zyski.

Napisano
4 minuty temu, bielaPL napisał(a):

1.5T często z opla kopia lub od hindusów.

Akurat ten klepany w milionach aut rocznie 1.5 owszem, pochodzi z Opla (po licznych zmianach), ale to konstrukcja GM z tego co wiem. Poza tym mocno współpracują z Japonią jeżeli chodzi o silniki, z Europy nie ma czego wziąć.

Napisano
3 minuty temu, kravitz napisał(a):

Tak, ale to są wymówki podobne do tego, że pączek nie kosztuje 2PLN tylko 6PLN, bo prąd zdrożał.

Tymczasem prądu w pączku jest za 20gr

Jest drożej, ale Teslę można produkować taniej niż odpowiedniki VW. A produkowana jest w Niemczech i R&D jest w USA.

Drożej chyba nie można, a jednak da się tanio.

Zaproponuj europejskim związkowcom pracę na warunkach Tesli w USA i poczekaj aż Cię zabiją śmiechem. ZTCW to w Niemczech Tesla musiała zmienić model podejścia do pracowników bo tu obowiązują jakieś prawa a i tak są protesty.

3 minuty temu, kravitz napisał(a):

Wygoda i parasol ochronny europejskich firm. I tylko tyle.

Krótkowzroczne zarządzanie na natychmiastowe zyski.

Ostatnie zdanie to chyba właśnie definicja Tesli? Firma po kilkunastu latach zostaje z jednym modelem* i ogromnym kapitałem na papierze.

* 3/Y to ten sam model, S/X właśnie umiera a Cybertruck to żart nawet w samej Tesli.

Edytowane przez Ryb

Napisano
14 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Z chińczykiem możesz gadać, jak założysz spółkę - coś w rodzaju Joint Venture. Jak choćby SAIC z VW i GM. W ten sposób od lat uczyli się technologii.

Ja to wiem :) dobrze to wymyslili, nie redukując się tylko do siły najemnej. Choć czasem prowadzi do absurdów 😄 Honda ma dwóch partnerów w Chinach GAC i Dongfeng - produkują te same auta, czasem różniące się delikatnie detalami - i konkurują między sobą :facepalm: ostatnio był nawet o rym artykuł https://autozakup.com.pl/honda-w-wewnetrznej-wojnie-cenowej-elektryczne-suv-y-walcza-o-rynek-w-chinach/

Napisano
34 minuty temu, Ryb napisał(a):

Dokładnie, nie mają kosztów R&D. Daewoo też nie musiało projektować Nexii. Ale gdy już Koreańczycy chcieli zrobić coś, co nie będzie wyglądało jak stary model z przyklejonym nowym przodem to koszty poszły w górę. I to samo czeka Chińczyków gdy przestaną robić swoje auta z posklejanych odpadów magazynowych części zamiennych do europejskich samochodów bo rynek zechce czegoś więcej niż tańsze podróbki normalnych samochodów.

;l

Chyba Cie Jezus opuścił. 

:ok:

Gdyby to były kopie lub elementy z aut UE, to części by pasowały, np klocki hamulcowe.

Do Nexii i Espero pasowały części od GM, nawet glowice i pokrywy zaworów.

A w chińskich, mają swoje rozwiazania, marki. A niektore rozwiazania, szczególnie w EV wyprzedzają resztę świata.

Napisano

1 minutę temu, maras77 napisał(a):

A w chińskich, mają swoje rozwiazania, marki. A niektore rozwiazania, szczególnie w EV wyprzedzają resztę świata.

dokładnie. @Ryb chyba żyje w świecie, który mógł istnieć jeszcze 10 lat temu. Że Chińczycy nie mają R&D? Założę się że ich R&D w wielu przypadkach już dawno przegoniło europejskie. W kwestii elektryków to oni wyznaczają standardy. Mam gdzieś czy mnie tu uznają za miłośnika reżimów. Po prostu taki jest fakt. Jak Europa zachwyca się elektrykiem z mocą ładowania X i platfromą 400V wprowadzając go w bólach, testach i narzekaniach jak to drogo i trudno, to Chiny już testują X razy 2 na platformie 800V. Niedługo to europejscy producenci będą musieli zacząć kopiować od nich jak tak dalej pójdzie. A pójdzie bo związani są tym całym socjalizmem gospodarczym, przepisami, normami i tak dalej

Napisano
35 minut temu, Ryb napisał(a):

Zaproponuj europejskim związkowcom pracę na warunkach Tesli w USA i poczekaj aż Cię zabiją śmiechem. ZTCW to w Niemczech Tesla musiała zmienić model podejścia do pracowników bo tu obowiązują jakieś prawa a i tak są protesty.

Ostatnie zdanie to chyba właśnie definicja Tesli? Firma po kilkunastu latach zostaje z jednym modelem* i ogromnym kapitałem na papierze.

* 3/Y to ten sam model, S/X właśnie umiera a Cybertruck to żart nawet w samej Tesli.

@Ryb znowu odlatujesz, tesla ma 5 modeli aut, to dodatkowo o 5 wiecej niz jaguar.

Napisano
8 minut temu, maras77 napisał(a):

Chyba Cie Jezus opuścił. 

:ok:

Gdyby to były kopie lub elementy z aut UE, to części by pasowały, np klocki hamulcowe.

Do Nexii i Espero pasowały części od GM, nawet glowice i pokrywy zaworów.

Tak, Daewoo nie było ordynarną podróbą tylko licencją. To też odróżnia Koreańczyków od Chińczyków. I oczywiście że nic nie pasuje bo Chińczycy podrabiają na podstawie zdjęcia niskiej rozdzielczości albo niepełnej dokumentacji technicznej, przy okazji zastępując stal gównolitem.

Jeep-Land Rover:

ickx-k2-4.jpeg

Jeep-Ford:

2023-new-gwm-great-wall-tank-300-suve38f

Kolejny Land-Rover:

Jishi-01-1.jpg

Tu się nawet nie kryli:

land-wind-rover-876.jpg

I jeszcze jeden (choć to chyba bardziej zlepek Ineosa z G-klasą):

BAW-212-Orv-off-Road-Offroad-Vehicle-SUV

Uwielbiają te Land Rovery:

byd-yangwang-u8-tokyo-motor-show-2023-re

Nie ma końca:

Hunkt-Canticie-6.jpg

To się staje wręcz nudne:

Screenshot%202024-08-12%20at%2011.50.45.

I Ty się dziwisz, że klocki nie pasują?

:lol::lol::lol:

Napisano

I Ty się dziwisz, że klocki nie pasują?

a jakich modeli podróbkami są auta BYD albo Omoda albo Leapmotor?

Napisano
18 minut temu, maro_t napisał(a):

dokładnie. @Ryb chyba żyje w świecie, który mógł istnieć jeszcze 10 lat temu. Że Chińczycy nie mają R&D? Założę się że ich R&D w wielu przypadkach już dawno przegoniło europejskie.

Jeśli tak samo jak ich działy odpowiadające za własny, niepowtarzalny design to śpię spokojnie.

:lol:

18 minut temu, maro_t napisał(a):

W kwestii elektryków to oni wyznaczają standardy. Mam gdzieś czy mnie tu uznają za miłośnika reżimów. Po prostu taki jest fakt. Jak Europa zachwyca się elektrykiem z mocą ładowania X i platfromą 400V wprowadzając go w bólach, testach i narzekaniach jak to drogo i trudno, to Chiny już testują X razy 2 na platformie 800V. Niedługo to europejscy producenci będą musieli zacząć kopiować od nich jak tak dalej pójdzie. A pójdzie bo związani są tym całym socjalizmem gospodarczym, przepisami, normami i tak dalej

Możesz pokazać jakieś chińskie elektryczne rozwiązania znacząco lepsze od np. Tesli, Kia czy VAG?

:hmm:

Napisano
4 minuty temu, maro_t napisał(a):

a jakich modeli podróbkami są auta BYD albo Omoda albo Leapmotor?

Nie wiem, po prostu nie mam pojęcia...

maxresdefault.jpg

maxresdefault.jpg

480608008_9201460186556657_798467248161246648_n.jpg.920c269839e5455ec8845de4a8071514.jpg

Edytowane przez Ryb

Napisano

Jeśli tak samo jak ich działy odpowiadające za własny, niepowtarzalny design to śpię spokojnie.

Możesz pokazać jakieś chińskie elektryczne rozwiązania znacząco lepsze od np. Tesli, Kia czy VAG?

od VAG to akurat kazde...

Napisano
4 minuty temu, PawelWaw napisał(a):

od VAG to akurat kazde...

VAG to nie tylko e-Golf ale też Taycan/e-tron i nowy Passat czy jak on sie tam w elektrycznej wersji nazywa.

Edytowane przez Ryb

Napisano
23 minuty temu, Ryb napisał(a):

Nie wiem, po prostu nie mam pojęcia..

tak. W ten sposób możesz udowodnić że auto jest kopią innego w danym segmencie.

Napisano
2 minuty temu, maro_t napisał(a):

tak. W ten sposób możesz udowodnić że auto jest kopią innego w danym segmencie.

Przypadkiem takie rzeczy zdarzają się tylko Chińczykom.

Napisano

Przypadkiem takie rzeczy zdarzają się tylko Chińczykom.

to postaw obok siebie dwa europejskie hatchbacki typu Astra i Leon, też bryła będzie taka sama, będą się różnić detalami, typu światła i przetłoczenie maski. Albo SUVy segmentu D czy cokolwiek innego.

Napisano
10 minut temu, maro_t napisał(a):

to postaw obok siebie dwa europejskie hatchbacki typu Astra i Leon, też bryła będzie taka sama, będą się różnić detalami, typu światła i przetłoczenie maski. Albo SUVy segmentu D czy cokolwiek innego.

Tak? W Europie takie rzeczy też sie zdarzają?

alibaba-range-rover-copy-11.jpg

Napisano
31 minut temu, Ryb napisał(a):

Tak? W Europie takie rzeczy też sie zdarzają?

wyciągasz takie przypadki jakie Ci pasuję jednocześnie pomijając fakt, że w Chinach jest mnóstwo marek. I o ile nadal zdarzają się takie, które robią kopie, to większość już jednak tworzy normalne auta na własnych pomysłach. 

Napisano
Teraz, maro_t napisał(a):

wyciągasz takie przypadki jakie Ci pasuję jednocześnie pomijając fakt, że w Chinach jest mnóstwo marek. I o ile nadal zdarzają się takie, które robią kopie, to większość już jednak tworzy normalne auta na własnych pomysłach. 

Właśnie mam wątpliwości ile jest tych własnych pomysłów w ich własnych pomysłach. Przecież Chiny zostały de facto zmotoryzowane przez inne kraje. A to, co teraz eksportują i mają najlepszego łudząco przypomina cudze rozwiązania. Tak więc trudno mi wierzyć, że na wewnętrzny rynek mają sprawdzone i przemyślane, autorskie rozwiązania, tylko nam wysyłają podróby naszych własnych rozwiązań. Owszem, może i mają własne rozwiązania na swój rynek ale przy ich tworzeniu szukali raczej dalszych oszczędności niż wysokiej jakości.

Napisano

Właśnie mam wątpliwości ile jest tych własnych pomysłów w ich własnych pomysłach. Przecież Chiny zostały de facto zmotoryzowane przez inne kraje. A to, co teraz eksportują i mają najlepszego łudząco przypomina cudze rozwiązania. Tak więc trudno mi wierzyć, że na wewnętrzny rynek mają sprawdzone i przemyślane, autorskie rozwiązania, tylko nam wysyłają podróby naszych własnych rozwiązań. Owszem, może i mają własne rozwiązania na swój rynek ale przy ich tworzeniu szukali raczej dalszych oszczędności niż wysokiej jakości.

dalej powtarzasz tę samą bajkę. Pierwszy przykład: wczoraj oglądałem test auta BYD Seal 5 DM-I. Hybryda plugIn. Bateria 18kWh. Silnik spalinowy wolnossący 1.5 od początku zaprojektowany przez BYD, udało im się uzyskać wyjątkową sprawność jak na silnik spalinowy: ponad 43%. Czyja to jest kopia?

Nie mówiac już że to powinno spokojnie przejechać na samym prądzie 80km, a kosztuje 130 tys. zł. Najbliższa konkurencja typu Octavia PlugIn jest przy tym absurdalnie wręcz droga.

Napisano
2 minuty temu, maro_t napisał(a):

dalej powtarzasz tę samą bajkę. Pierwszy przykład: wczoraj oglądałem test auta BYD Seal 5 DM-I. Hybryda plugIn. Bateria 18kWh. Silnik spalinowy wolnossący 1.5 od początku zaprojektowany przez BYD, udało im się uzyskać wyjątkową sprawność jak na silnik spalinowy: ponad 43%. Czyja to jest kopia?

Nie mówiac już że to powinno spokojnie przejechać na samym prądzie 80km, a kosztuje 130 tys. zł. Najbliższa konkurencja typu Octavia PlugIn jest przy tym absurdalnie wręcz droga.

Ok. Czyli w roku 2025 udało im się skonstruować spalinowy, wolnossący silnik 1.5. Zapewne wymagało to olbrzymich nakładów projektowych i zaawansowanej technologii, chociaż ja jestem przekonany, że on raczej będzie łudząco przypominał jakiś inny, cudzy silnik tak samo jak reszta auta. Udało im się też wsadzić 18kWh baterię, na której auto przejedzie kilkadziesiąt kilometrów. Wygląda to jak technologiczny game-changer, Europa nie widziała niczego podobnego.

;]

Napisano
32 minuty temu, Ryb napisał(a):

Ok. Czyli w roku 2025 udało im się skonstruować spalinowy, wolnossący silnik 1.5. Zapewne wymagało to olbrzymich nakładów projektowych i zaawansowanej technologii, chociaż ja jestem przekonany, że on raczej będzie łudząco przypominał jakiś inny, cudzy silnik tak samo jak reszta auta. Udało im się też wsadzić 18kWh baterię, na której auto przejedzie kilkadziesiąt kilometrów. Wygląda to jak technologiczny game-changer, Europa nie widziała niczego podobnego.

;]

w tej cenie nie widziała

Napisano
Teraz, maro_t napisał(a):

w tej cenie nie widziała

Zobaczymy jak sie ludzie rzuca na ten wynalazek w promocyjnej cenie :ok:

Szczegolnie, ze PHEV jest wiekszosci potrzebny jak swini siodlo.

Napisano

w tej cenie nie widziała

No i od początku do tego zmierzam. Jedyne w czym Chińczycy są naprawdę innowacyjni to cena. Dokładnie tak samo jak podróbki markowych butów ze Stadionu Dziesięciolecia. Też nie było widać różnicy, poza lekko przekręconym logo a cena wyjątkowo promocyjna.

Napisano
4 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Widziałem jakiś test chińskiego PHEVa, który miał za słaby silnik żeby ładować baterię i napędzać auto przy wyższych prędkościach na wyższym biegu. Skutkowało to tym, że na autostradzie co chwilę redukował bieg na kilkadziesiąt sekund wyjąc wniebogłosy, potem wrzucał wyższy bieg, jechał chwilę aż w baterii spadała ilość prądu i redukował ponownie. I tak w kółko, co pół minuty przez setki kilometrów. Podobno oszaleć można.

Napisano
2 minuty temu, Ryb napisał(a):

No i od początku do tego zmierzam. Jedyne w czym Chińczycy są naprawdę innowacyjni to cena. Dokładnie tak samo jak podróbki markowych butów ze Stadionu Dziesięciolecia. Też nie było widać różnicy, poza lekko przekręconym logo a cena wyjątkowo promocyjna.

Czekaj, a taki np. VW to czym niby wygrywa? Albo Toyota? Po prostu w tej cenie dają najwięcej. Jakby BMW 5 kosztowało tyle co Passat, nikt by Passata nie kupił. 

Napisano

Widziałem jakiś test chińskiego PHEVa, który miał za słaby silnik żeby ładować baterię i napędzać auto przy wyższych prędkościach na wyższym biegu. Skutkowało to tym, że na autostradzie co chwilę redukował bieg na kilkadziesiąt sekund wyjąc wniebogłosy, potem wrzucał wyższy bieg, jechał chwilę aż w baterii spadała ilość prądu i redukował ponownie. I tak w kółko, co pół minuty przez setki kilometrów. Podobno oszaleć można.

A wystarczyło zwolnić i jechać przepisowo ;]

Napisano

Zaczęliśmy od tego, że robią tylko kopie. Pierwszy z brzegu przykład pokazał że to nie kopia. No to wracasz do argumentu ceny. Tak, cena jest dobra i to dobrze. Ale reszta też nie odstaje od niczego. W technologii, w motoryzacji też trudno nagle zrobić jakieś skoki i wielkie wow. Chociaż marketingowcy tak twierdzą przy każdym nowym modelu. Ale rozwój dzieje sie powoli, stopniowo. Tutaj był przykład produktu przemyślanego, dopracowanego pod kątem konkretnego zastosowania. Owszem, wiele podobnych już jeździ i nie jest to odkrycie, ale stopniowe poprawianie i dopracowywanie czegoś znanego. Na tym polega rozwój. W tym czasie w Europie rozwój to zamiana paska rozrządu w puretechu na łańcuch jak się zrobiła afera, o której już wszyscy słyszeli 

Napisano
2 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

A wystarczyło zwolnić i jechać przepisowo ;]

To było przepisowo, on tak robi chyba już od 130.

;]

Napisano
15 minut temu, Maciej__ napisał(a):

to że segment rynku jest specyficzny i dla konkretnego odbiorcy to całkiem inny temat

Napisano
1 minutę temu, maro_t napisał(a):

Zaczęliśmy od tego, że robią tylko kopie. Pierwszy z brzegu przykład pokazał że to nie kopia.

Podałeś jeden przykład, o którym nie wiadomo czy to dokładna kopia, a który szczytem techniki nie jest. Bo nadal jest kopią wymyślonych poza Chinami wiele lat temu rozwiązań, Toyota takie hybrydy robiła w latach dziewięćdziesiątych, pozostali też je od dawna mają, wystarczyło którąś rozebrać.

Tymczasem ja przytoczyłem całą górę przykładów na kopiowanie, zmęczyłem się bo bym pewnie jeszcze mógł kolejne przytaczać. Więc tak - podtrzymuję, że Chińczycy kopiują i jak na razi nie wymyślili nic przełomowego.

No to wracasz do argumentu ceny. Tak, cena jest dobra i to dobrze. Ale reszta też nie odstaje od niczego.

Wracam, bo jak ktoś robi podróbkę to logiczne że go wyszło taniej niż tego, kto poniósł koszty wymyślania oryginału.

W technologii, w motoryzacji też trudno nagle zrobić jakieś skoki i wielkie wow. Chociaż marketingowcy tak twierdzą przy każdym nowym modelu. Ale rozwój dzieje sie powoli, stopniowo. Tutaj był przykład produktu przemyślanego, dopracowanego pod kątem konkretnego zastosowania.

Nie, tutaj było zrobienie czegoś, co nie jest w ogóle odkrywcze. Od czasu połączenia baterii z wolnossącym silnikiem w hybrydę w USA wymyślono Teslę, w Europie Rimaca a w Azji Nissana e-force. Każdy z tych pojazdów jest przełomowy i niczego nie skopiował.

Owszem, wiele podobnych już jeździ i nie jest to odkrycie, ale stopniowe poprawianie i dopracowywanie czegoś znanego. Na tym polega rozwój. W tym czasie w Europie rozwój to zamiana paska rozrządu w puretechu na łańcuch jak się zrobiła afera, o której już wszyscy słyszeli 

Napisano
5 minut temu, Ryb napisał(a):

Wracam, bo jak ktoś robi podróbkę to logiczne że go wyszło taniej niż tego, kto poniósł koszty wymyślania oryginału.

hybryda Forda to podróbka hybrydy Toyoty. Jakoś specjalnie tańszy nie jest. To kto na tym zarabia?

Napisano
16 minut temu, maro_t napisał(a):

hybryda Forda to podróbka hybrydy Toyoty. Jakoś specjalnie tańszy nie jest. To kto na tym zarabia?

Pewnie poszło na R&D. Zaczekaj chwilę, zaraz Ford zaprezentuje takiego elektryka, że Chińczycy po prostu zwiną się z rynku! ;]

Napisano
3 minuty temu, wladmar napisał(a):

Pewnie poszło na R&D. Zaczekaj chwilę, zaraz Ford zaprezentuje takiego elektryka, że Chińczycy po prostu zwiną się z rynku! ;]

widzę tylko jeden problem. Chyba nie została im już żadna kultowa nazwa. Chyba że Escort?

Napisano
28 minut temu, maro_t napisał(a):

to że segment rynku jest specyficzny i dla konkretnego odbiorcy to całkiem inny temat

Ja chinskie samochody postrzegam podobnie jak chinskie telefony.

Sa tansze, na papierze czesto lepsze niz konkurencja, ale w rzeczywistosci nie dziala to tak jak powinno.

Firmy sie pojawiaja i znikaja, co chwila wypuszczaja nowe wersje, wsparcie konczy sie dosc szybko, etc.

Jest na to oczywicie spora klientela, ale ja do niej nie naleze :ok:

Z mojej perspektywy najwiekszym plusem jest wzrost konkurencji, bo reszta producentow nie moze ich juz ignorowac.

Napisano

widzę tylko jeden problem. Chyba nie została im już żadna kultowa nazwa. Chyba że Escort?

Sierra jeszcze. 

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał(a):

Ja chinskie samochody postrzegam podobnie jak chinskie telefony.

Sa tansze, na papierze czesto lepsze niz konkurencja, ale w rzeczywistosci nie dziala to tak jak powinno.

Firmy sie pojawiaja i znikaja, co chwila wypuszczaja nowe wersje, wsparcie konczy sie dosc szybko, etc.

Jest na to oczywicie spora klientela, ale ja do niej nie naleze :ok:

Z mojej perspektywy najwiekszym plusem jest wzrost konkurencji, bo reszta producentow nie moze ich juz ignorowac.

ja mam inne spostrzeżenia, bo zawiodłem się na jakości europejskiej motoryzacji. Od totalnego badziewiu jak Fiat, przez trochę lepszego Opla ale nadal awaryjnego, po Nissana (taki produkt japońsko-europejski), którego mam teraz, a którego trzeba poprawiać po fabryce, do tego firma grozi że zaraz upadnie. Więc z tym wsparciem i gwarancją to prędzej mój nissan zostanie bez wsparcia niż takie Jaecoo na przykład. A skoro już większość sprzedaje badziew, to niech przynajmniej będzie tani. A biorąc pod uwagę jakie to są ceny tych obecnych aut, ile to jest w przeliczeniu mojej pracy, ile jest w tym podatków, które idą na totalne głupoty zamiast np. na pomysły, które by miały poprawić sytuację z jakością tych aut, mam poczucie że jestem po prostu dymany i na serio wolę już powspierać jakiś daleki "reżim".

Napisano
2 minuty temu, wladmar napisał(a):

Sierra jeszcze. 

kopia ID.7 by pasowała. A nie, zaraz, przecież to Chińczycy kopiują...

Napisano
5 minut temu, maro_t napisał(a):

kopia ID.7 by pasowała. A nie, zaraz, przecież to Chińczycy kopiują...

A można w ogóle po prostu przykleić swój znaczek i udawać, że się jest producentem. Wstrętni chinole nie mają oporów! A nie, czekaj, tak robi Renault z elektrykami z Chin i jeszcze ktoś z Europy... VW Amarok i jeszcze coś tam było.

Edytowane przez wladmar

Napisano
5 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Podziwiam Wasze przekonanie, jaki to wspanialy wolny rynek jest w Chinach i jak to Chinczycy chca zrobic dobrze europejskim klientom :hehe:

Nikt tak nie twierdzi. Chińczycy wchodzą tutaj tylko po to, żeby zarabiać. I zarabiają, pomimo że ich auta są tańsze od europejskich. Natomiast europejskie koncerny też nie chcą dobrze zrobić europejskim klientom, tylko głównie sobie. Gdyby nie chińska konkurencja ich odklejka cennikowa nadal by trwała w najlepsze, bo przecież "samochodów się nie kupuje tylko wypożycza, a 50 tysięcy droższe auto to jest tylko 50 euro różnicy w miesięcznej racie leasingowej" 😆

Edytowane przez iwik

Napisano
19 minut temu, maro_t napisał(a):

ja mam inne spostrzeżenia, bo zawiodłem się na jakości europejskiej motoryzacji. Od totalnego badziewiu jak Fiat, przez trochę lepszego Opla ale nadal awaryjnego, po Nissana (taki produkt japońsko-europejski), którego mam teraz, a którego trzeba poprawiać po fabryce, do tego firma grozi że zaraz upadnie. Więc z tym wsparciem i gwarancją to prędzej mój nissan zostanie bez wsparcia niż takie Jaecoo na przykład. A skoro już większość sprzedaje badziew, to niech przynajmniej będzie tani. A biorąc pod uwagę jakie to są ceny tych obecnych aut, ile to jest w przeliczeniu mojej pracy, ile jest w tym podatków, które idą na totalne głupoty zamiast np. na pomysły, które by miały poprawić sytuację z jakością tych aut, mam poczucie że jestem po prostu dymany i na serio wolę już powspierać jakiś daleki "reżim".

Jak dobrze pamiętam, to większość odradzała Ci wtedy zakup tego wynalazku (Nissan), ale zdecydowałeś się testować nowe rozwiązanie. To teraz chyba faktycznie czas na chińczyka ;].

Edytowane przez kadu

Napisano
37 minut temu, Maciej__ napisał(a):

chinskie samochody postrzegam podobnie jak chinskie telefony.

Europejskie są za to wzorcem niezawodności i działania "tak jak powinno", np takie produkty Stellantisa.

A nie, czekaj... 

Napisano
17 minut temu, kadu napisał(a):

Jak dobrze pamiętam, to większość odradzała Ci wtedy zakup tego wynalazku (Nissan), ale zdecydowałeś się testować nowe rozwiązanie. To teraz chyba faktycznie czas na chińczyka ;].

paradoksalnie jakby się tak zastanowić to najlepszym autem w mojej rodzinie, najbardziej bezwaryjnym i oferującym najwięcej przestrzeni w przeliczeniu na złotówkę, była wyśmiana już w tym wątku Deawoo Nexia. Podobno kopia Opla. No to chyba właśnie lepsze są te kopie ;]

Napisano
Teraz, iwik napisał(a):

Europejskie są za to wzorcem niezawodności i działania "tak jak powinno", np takie produkty Stellantisa.

A nie, czekaj... 

Dieselgate nigdy nie było, najważniejsze zapomnieć i udawać że nigdy nie było.

Napisano
2 minuty temu, iwik napisał(a):

A nie, czekaj... 

Nie mialbym nic przeciwko temu, zeby kazde kolejne auto dla zony, bylo rownie bezproblemowe jak C3 po prawie 5 latach ;]

Napisano
5 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Nie mialbym nic przeciwko temu, zeby kazde kolejne auto dla zony, bylo rownie bezproblemowe jak C3 po prawie 5 latach ;]

tylko że to jest loteria. Tak trafiłeś, ktoś trafił inaczej i ciągle ma problemy. To jest loteria za nasze pieniądze. Ja nie twierdzę, że z Chińczykami będzie lepiej, ale chociaż trochę taniej i może chociaż trochę ci europejscy producenci to odczują i zaczną konkurować jakością.

Napisano
Godzinę temu, maro_t napisał(a):

Ja to się może nie znam ale hybrydy Toyoty i Forda łączy chyba tylko to, że są hybrydowe.

:nie_wiem: