Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

No to kupiłem kolejne

Featured Replies

Napisano
  • Popularny post

„Auto”, już dla córki. Kiedyś miałem identyczne srebrne. Taki golf2 obecnych czasów.

IMG_7705.jpeg

Napisano

LPG jest? ;]

Napisano
50 minut temu, Camel napisał(a):

„Auto”, już dla córki. Kiedyś miałem identyczne srebrne. Taki golf2 obecnych czasów.

IMG_7705.jpeg

Znowu leżak magazynowy?😅

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, ghost2255 napisał(a):

LPG jest? ;]

Jest

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Danielpoz. napisał(a):

Znowu leżak magazynowy?😅

Yooooooo nawet przejeżdżony 

Napisano
38 minut temu, Camel napisał(a):

Yooooooo nawet przejeżdżony 

Czyli przetestowany.😆 Będzie śmigać jak ta lala👍

Napisano
3 godziny temu, Camel napisał(a):

Też miałem srebrne, najlepsza była skórzana kierownica, gruba, mięciutka i wszystko "leciutko" chodziło.

Napisano
1 godzinę temu, Camel napisał(a):

Jest

Wspomnienia z Fabii odżyją :ee:

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, ghost2255 napisał(a):

Wspomnienia z Fabii odżyją :ee:

W razie co sie wyrzuci. „Ori” BRC a nie gufnianeee LR, co jak nie w Daci coś to w Skodzie to samo. 
Już miałem w meganie BRC i nic się nie działo, po prostu jeździł - chodź na forum LPG jest znienawidzony 🤣

A jeszcze w biemdabljuuu jeździłem na BRC z „cegłą”-reduktor i tam też chyba z 300kkm zrobione było bez ruszania, co w przypadku polskich gratów 1/3 jest wyczynem 😇

Napisano

W razie co sie wyrzuci. „Ori” BRC a nie gufnianeee LR, co jak nie w Daci coś to w Skodzie to samo. 
Już miałem w meganie BRC i nic się nie działo, po prostu jeździł - chodź na forum LPG jest znienawidzony 🤣

A jeszcze w biemdabljuuu jeździłem na BRC z „cegłą”-reduktor i tam też chyba z 300kkm zrobione było bez ruszania, co w przypadku polskich gratów 1/3 jest wyczynem 😇

Lub KME i ogarnięty instalator. 

Napisano

Jeździłem z BRC w Brava i Stilo. 

Ponad 150 kkm praktycznie bezawaryjnie. Raz tylko reduktor był wymieniony na gwarancji. 

Napisano

A jeszcze w biemdabljuuu jeździłem na BRC z „cegłą”-reduktor i tam też chyba z 300kkm zrobione było bez ruszania, co w przypadku polskich gratów 1/3 jest wyczynem

Tajemnicą BRC i jego mitycznej długowieczności jest kilka niuansów. Między innymi temperatura przełączania i zużycie benzyny.

Spala się więcej benzyny kosztem droższej jazdy zyskując bardziej żywotną instalację LPG.

Niestety, gdy jednak zawiedzie, to oszczędności na paliwie jak w przypadku awarii diesla-idą się........

Napisano

Ori” BRC a nie gufnianeee LR, co jak nie w Daci coś to w Skodzie to samo. 

Nie wiem czy przypadkiem w Dacii nie ma teraz BRC, bo np. w Capturze 2 po FL dali już BRC zamiast poprzedniego LR.

Obecnie na PL Stagu mam prawie 150kkm i nic nie ruszane. Jednak nie ma co się łudzić, że reduktor dużo wiecej pociągnie.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
4 godziny temu, ZUBERTO napisał(a):

Nie wiem czy przypadkiem w Dacii nie ma teraz BRC, bo np. w Capturze 2 po FL dali już BRC zamiast poprzedniego LR.

Obecnie na PL Stagu mam prawie 150kkm i nic nie ruszane. Jednak nie ma co się łudzić, że reduktor dużo wiecej pociągnie.

Mój Stag nakulał już bezawaryjnie 60 tys. Filtry wymieniam sam co 10 tys. km. W ciągu tygodnia dużo przejazdów na krótkich odcinkach, co przy temperaturze przełączania 35 stopni niekoniecznie dobrze wpłynie na reduktor. No ale regeneracja reduktora to banał, a koszt zestawu naprawczego to całe 60 zł... 

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, Jan Winnicki napisał(a):

Mój Stag nakulał już bezawaryjnie 60 tys. Filtry wymieniam sam co 10 tys. km. W ciągu tygodnia dużo przejazdów na krótkich odcinkach, co przy temperaturze przełączania 35 stopni niekoniecznie dobrze wpłynie na reduktor. No ale regeneracja reduktora to banał, a koszt zestawu naprawczego to całe 60 zł... 

Ja przy obecnych cenach reduktorów nie bawię się w regeneracje. Ile teraz R2 Staga kosztuje ? Sprawdziłem - poniżej 200, a przy regeneracji zawsze coś , a to przylgnie beee a to oring na kolanku, a tak drugi, komp i ustawienie ciśnienia i end. 

Napisano
  • Autor
11 godzin temu, ghost2255 napisał(a):

Tajemnicą BRC i jego mitycznej długowieczności jest kilka niuansów. Między innymi temperatura przełączania i zużycie benzyny.

Spala się więcej benzyny kosztem droższej jazdy zyskując bardziej żywotną instalację LPG.

Niestety, gdy jednak zawiedzie, to oszczędności na paliwie jak w przypadku awarii diesla-idą się........

Tak, tylko zamiast listwy BRC (tej droższej) za 800PLN wstawiasz (już nie pamiętam czy baracude) i hula - temat już przerobiony, chodź na L mamy już w autach pod 400kkm na ori BRC, w niektórych reduktor wył wymieniony (pomieszali płyny chłodzące) a listwy ori. 

Napisano

ja w poprzednim aucie miałem zakładane KME + wtryski baracuda i 0 problemów, raz tylko byłem na przeglądzie po 1000 kilometrach,

filtry sam wymieniałem i aż szkoda było je wymieniać bo były czyste bez popiołu

Napisano
W dniu 7.08.2025 o 13:51, Camel napisał(a):

LR to Landi Renzo?

Jeśli tak to obydwie firmy są włoskie i skąd tam polskie graty:hmm:

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, volf6 napisał(a):

LR to Landi Renzo?

Jeśli tak to obydwie firmy są włoskie i skąd tam polskie graty:hmm:

Nie zrozumiałeś porównania Włoszczyzny do polskich instalacji. Czy to stag, czy kme, na żadnym polskim reduktorze nie zrobiłem  100. No kiedyś na Alasce 90 się udało 🤣 ale to znów nie nasze. 

Napisano
W dniu 8.08.2025 o 04:52, Waldek40 napisał(a):

ja w poprzednim aucie miałem zakładane KME + wtryski baracuda i 0 problemów, raz tylko byłem na przeglądzie po 1000 kilometrach,

filtry sam wymieniałem i aż szkoda było je wymieniać bo były czyste bez popiołu

Też byłem zadowolony z tego zestawu, poza filtrami zupełnie bezobsługowy.

Tak jak przy każdej instalacji -kumaty monter. 

Mi kiedyś w Lanosie zamontował wtryski czerwone waldemary, każdy tu pisał że to nie ma prawa działać poprawnie. Jednak działało jak ktoś to poprawnie skonfigurował. Później kupił go @AkuQ i chyba jego  siostra dalej nim jeździła.

Edytowane przez Tre-Bor

Napisano
15 minut temu, Tre-Bor napisał(a):

Mi kiedyś w Lanosie zamontował wtryski czerwone waldemary, każdy tu pisał że to nie ma prawa działać poprawnie. Jednak działało jak ktoś to poprawnie skonfigurował. Później kupił go @AkuQ i chyba jego  siostra dalej nim jeździła.

Zgadza się i to dość długo, z instalką nic się nie działo. Ja lata temu na czerwonych valtekach, śmiano się, że to nie wtryskiwacze tylko cewki kilka aut miałem, poza głośniejszym charakterystycznym cykaniem nic się nie działo, proste silniki znosiły ten rodzaj wtrysków bardzo dobrze. Niby ciut więcej paliło auto niż na Hanach czy innych markowych, ale było to w zasadzie pomijalne, a gdyby się zepsuły to cała listwa 4szt kosztowała wtedy 150zł.

Napisano

Na zestawie kme plus barracuda tłukę rocznie po 60 tys km, rekord jedynym autem to 300 tys km na tym zestawie. Oprócz filtrów jak się nie zapomniało wymienić po 30 tys km, nigdy nic się nie popsuło. Ogólnie że ja "dowodzę" w montażach instalacji LPG cała rodzina ma takie zestawy pomontowane i zero problemów. 

Edytowane przez piter333

Napisano
4 godziny temu, Tre-Bor napisał(a):

Mi kiedyś w Lanosie zamontował wtryski czerwone waldemary,

W Kii też mi najlepiej takie działały. Chyba jedyne, które działały absolutnie bezawaryjnie.

Napisano
  • Autor

Tyle tylko, że Waldemara miały tyle wspólnego z dawkowaniem gazu co by jeździć na mieszalniku 🤣 Waldemara plus Alaska to był zestaw z montażem za 1200-1300 w Poczesnej montowałem do Seata Arosy 🤣 i też jeździła jak szalona, ale dawki gazu były podawane jak wtryskiwacz chciał, te silniki i na mieszalniku by pojechały 😜

Napisano

Tyle tylko, że Waldemara miały tyle wspólnego z dawkowaniem gazu co by jeździć na mieszalniku 🤣 Waldemara plus Alaska to był zestaw z montażem za 1200-1300 w Poczesnej montowałem do Seata Arosy 🤣 i też jeździła jak szalona, ale dawki gazu były podawane jak wtryskiwacz chciał, te silniki i na mieszalniku by pojechały 😜

I nic w tym złego. Teraz próżno szukać takich silników a wbija się nam do głowy ekologię, i inne takie. Budy i cały osprzęt rozłazi się na boki po  kilkuset tys.

Napisano
W dniu 7.08.2025 o 10:07, Camel napisał(a):

Rozumiem, że 1.2?

Żona od grudnia jeździ RIo IV. Kupione jako pięcioletnie z przebiegiem 100kkm, obecnie 110kkm. Póki co wszystko oryginalne, nic się nie dzieje, pali mało (poniżej 6l/100km).

image.png.e7eb3a71c50ea2403e1aff95b7cd76fe.png

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, Majkiel napisał(a):

Rozumiem, że 1.2?

Żona od grudnia jeździ RIo IV. Kupione jako pięcioletnie z przebiegiem 100kkm, obecnie 110kkm. Póki co wszystko oryginalne, nic się nie dzieje, pali mało (poniżej 6l/100km).

image.png.e7eb3a71c50ea2403e1aff95b7cd76fe.png

TAk 1.2. To moja druga taka sama. Pierwszą miałem od nowości i sprzedałem jak dom zacząłem budować :) nie było na nią czasu a teraz od kolegi odkupiłem po 200kkm.

Leczy mnie tylko, że ma LPG, ale jak się wkarwię to wyrzucę przed przeglądem na koniec roku. 

Napisano
W dniu 9.08.2025 o 18:10, Camel napisał(a):

Alaska to

to był dobry i tani reduktor, trwały do małych mocy i nie wysolonych silników. Do 80 km wystarczał.