Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowe Clio 6

Featured Replies

Napisano
22 minuty temu, Rado_ napisał(a):

Spora zmiana wzgledem obecnej generacji :ok: Jeszcze nie wiem czy mi sie podoba ;]

Ciekawe jak beda sie prezentowac tansze odmiany, bo to chyba topowa Alpine.

Wyglada troche jak skrzyzowanie Mazdy, Peugota 208 i Forda Pumy ;)

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Spora zmiana wzgledem obecnej generacji :ok: Jeszcze nie wiem czy mi sie podoba ;]

Ciekawe jak beda sie prezentowac tansze odmiany, bo to chyba topowa Alpine.

Wyglada troche jak skrzyzowanie Mazdy, Peugota 208 i Forda Pumy ;)

Przód skojarzył mi się mix Syreny z Mustangiem, a tył z BMW  X2;]

Napisano

Jakoś chyba siwizna mi przerasta czaszkę w mózg i coraz bardziej nijaka Toyota mi się podoba i chyba następna dla mnie będzie Camry - na emeryturę :) 

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, Camel napisał(a):

Jakoś chyba siwizna mi przerasta czaszkę w mózg i coraz bardziej nijaka Toyota mi się podoba i chyba następna dla mnie będzie Camry - na emeryturę :) 

Na emeryturę Megane w sedanie jak znalazl;] Jeszcze nówkę kupisz.

Napisano

Dla mnie zaskoczenie bo jest zupełnie inny, niż obecne auta, wiec zapytam jaka stylistyka dla was lepsza, obecny Captur czy to Clio?

captur-evolution-czerwony-1-3116573507.w

Napisano
25 minut temu, zenek111 napisał(a):

obecny Captur czy to Clio?

Czemu nie Clio vs Clio?

Mi jest ciężko porównać wygląd na podstawie filmu, coś na zasadzie "jak nie zobaczę to nie uwierzę".

Przykladowo Captur 2 FL ze zdjęć mi się nie podobał, a na żywo jest OK.

Napisano

Jak dla mnie zdecydowanie Clio - ten Captur jest taki bezpłciowy w porównaniu (może to tez kwestia niższej wersji)

Napisano
  • Autor

Ciężko powiedzieć i tak to jest faza pierwsza, po lifcie będzie znowu całkiem inny;]

Napisano
9 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Czemu nie Clio vs Clio?

Mi jest ciężko porównać wygląd na podstawie filmu, coś na zasadzie "jak nie zobaczę to nie uwierzę".

Przykladowo Captur 2 FL ze zdjęć mi się nie podobał, a na żywo jest OK.

Bo wszystkie FL szły ostatnio w kierunku zaostrzania lini, poprzedni Captur też był raczej okrągły

baf6e6c3492bde73.jpg

ale się wyostrzył w liniach

a tu nagle w Clio zaskoczenie i stylistyka zupełnie "okragła"

Edytowane przez zenek111

Napisano

Zapowiada się bardzo ciekawie.

Niezły wyglad, hybryda 1.8. 

Jeszcze jak okaże się lepszy od 1.2 PT od konkurencji z Francji, to bedzie hit. 

Napisano

Czy to Clio nie jest podobne do nowego merca? Z tyłu swiatla w takim samym układzie, z twarzy tez mu jakos troche podobnie patrzy:

https://elektrowoz.pl/auta/mercedes-glc-eq-tech-elektryczny-mercedes-glc-pokazany-inny-niz-bmw-neue-klasse-mniejsza-bateria-klasyczny-wyglad/

Edytowane przez zenek111

Napisano
5 minut temu, zenek111 napisał(a):

Czy to Clio nie jest podobne do nowego merca? Z tyłu swiatla w takim samym układzie, z twarzy tez mu jakos troche podobnie patrzy:

https://elektrowoz.pl/auta/mercedes-glc-eq-tech-elektryczny-mercedes-glc-pokazany-inny-niz-bmw-neue-klasse-mniejsza-bateria-klasyczny-wyglad/

Nie wiem gdzie Ty widzisz w tym Clio tylne światła z wstawionego Merca. Ja widze, że tylne światła Clio maja wzór zapożyczony z Daćki.

Napisano
3 minuty temu, ZUBERTO napisał(a):

Nie wiem gdzie Ty widzisz w tym Clio tylne światła z wstawionego Merca. 

Kształt inny ale umiejscowienie takie samo. 

3 minuty temu, ZUBERTO napisał(a):

Ja widze, że tylne światła Clio maja wzór zapożyczony z Daćki.

Jeden projektant robi dla wszystkich i tylko lekko modyfikuje projekt 😄

Napisano

No i po cholerę jest wyraźnie większe od poprzednika? Nienawidzę tej tendecji do powiększania modeli. Przecież to jest auto miejskie i takie ma być. Klasa A wymarła, klasa B jest wielkości klasy C sprzed kilku lat. Wbrew pozorom (no chyba że się mylę) sporo ludzi chce mieć auto do miasta i wielkość ma znaczenie. Ja wiem, że teraz marketingowcy próbują wmówić, że do miasta trzeba mieć minimum SUVa o długości 4500 mm, ale to jest jakaś paranoja. 

Edytowane przez wladmar

Napisano

Coś im się spsuło. A takie ładne w sumie były te Clio 😁

Napisano
9 godzin temu, wladmar napisał(a):

sporo ludzi chce mieć auto do miasta i wielkość ma znaczenie

Sporo ludzi chce mieć auto do miasta, ale nie za 100k+ (a podobno taniej 'niedasie' u europejskiego producenta, niezależnie od wielkości auta). 

Jak ktoś wydaje takie pieniądze to już chce uniwersalny samochód, a nie tylko wózek na zakupy. 

Napisano
  • Autor
11 godzin temu, wladmar napisał(a):

No i po cholerę jest wyraźnie większe od poprzednika? Nienawidzę tej tendecji do powiększania modeli. Przecież to jest auto miejskie i takie ma być. Klasa A wymarła, klasa B jest wielkości klasy C sprzed kilku lat. Wbrew pozorom (no chyba że się mylę) sporo ludzi chce mieć auto do miasta i wielkość ma znaczenie. Ja wiem, że teraz marketingowcy próbują wmówić, że do miasta trzeba mieć minimum SUVa o długości 4500 mm, ale to jest jakaś paranoja. 

Czy taki większy?

Renault Clio 6. generacji ma 411,6 cm długości, 176,8 cm szerokości i 145,1 cm wysokości, a jego rozstaw osi to 259,1 cm. Oznacza to, że nowy model jest pod każdym względem większy od swojego poprzednika – o 6,7 cm dłuższy, o 3,9 cm szerszy i o 1,1 cm wyższy, natomiast odległość między osiami wzrosła o 0,8 cm.

Z prezentacji na YouTube widziałem, że chyba więcej ma miejsca na nogi z tyłu, a to dobra informacja, bo w V jest zdecydowanie za mało. 
Mówi się też, że Clio VI ma zastąpić również po części Megane spalinowe, które raczej nie będzie miało następcy.

Napisano
7 minut temu, Rado_ napisał(a):

Mówi się też, że Clio VI ma zastąpić również po części Megane spalinowe, które raczej nie będzie miało następcy.

To samo slyszalem o Renault Symbioz ;]

Napisano
2 godziny temu, iwik napisał(a):

Jak ktoś wydaje takie pieniądze to już chce uniwersalny samochód, a nie tylko wózek na zakupy. 

A jak ktoś chce mieć wózek na zakupy i do dojazdów do pracy w mieście (tak, mamy w Polsce miasta) i nie potrzebuje samochodu uniwersalnego i nie bardzo chce wydawać ponad 100 kzł za kompakta (a to nowe Clio jest o parę cm mniejsze od Golfa) to co ma robić? Ok, dobra, UE uważa, że w miastach powinno się jeździć zbiorkomem, ale to się sprawdza może w Niemczech, ale w Polsce (i np. we Włoszech) już niekoniecznie. I wielkie auta w miastach to też bardzo słaby pomysł w wielu krajach.

Napisano
6 minut temu, wladmar napisał(a):

A jak ktoś chce mieć wózek na zakupy i do dojazdów do pracy w mieście (tak, mamy w Polsce miasta) i nie potrzebuje samochodu uniwersalnego i nie bardzo chce wydawać ponad 100 kzł za kompakta (a to nowe Clio jest o parę cm mniejsze od Golfa) to co ma robić? Ok, dobra, UE uważa, że w miastach powinno się jeździć zbiorkomem, ale to się sprawdza może w Niemczech, ale w Polsce (i np. we Włoszech) już niekoniecznie. I wielkie auta w miastach to też bardzo słaby pomysł w wielu krajach.

Dlatego we Wloszech obecnie kroluje Dacia Sandero i nowy Citroen C3. Grande Panda jest drozsza i juz sie tam dobrze nie sprzedaje

Dodatkowo Fiat na predce bedzie wypuszczal spalinowa odmiane 500-ki, ktora miala byc tylko EV.

Napisano
27 minut temu, Rado_ napisał(a):

Czy taki większy?

Renault Clio 6. generacji ma 411,6 cm długości, 176,8 cm szerokości i 145,1 cm wysokości, a jego rozstaw osi to 259,1 cm. Oznacza to, że nowy model jest pod każdym względem większy od swojego poprzednika – o 6,7 cm dłuższy, o 3,9 cm szerszy i o 1,1 cm wyższy, natomiast odległość między osiami wzrosła o 0,8 cm.

Tak, większy. Zobacz poprzednie generacje. Np. Clio 3 czy 4, to były hity rynkowe.

Z prezentacji na YouTube widziałem, że chyba więcej ma miejsca na nogi z tyłu, a to dobra informacja, bo w V jest zdecydowanie za mało. 

Bo to ma być auto miejskie, a nie klasa C czy D. Tam można wymagać miejsca dla pasażerów z tyłu, w klasie A czy B nie o to chodzi. Równie dobrze można narzekać, że dwa rowery nie mieszczą się w bagażniku, ale klasa B nie jet od tego.

Niech może od razu zrezygnują z klasy B i C, niech ludzie kupują same SUVy klasy D, przecież to jest lepsze, po co jeździć Clio jak można przecież kupić Rafale.

Napisano
2 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Dlatego we Wloszech obecnie kroluje Dacia Sandero i nowy Citroen C3. Grande Panda jest drozsza i juz sie tam dobrze nie sprzedaje

Dodatkowo Fiat na predce bedzie wypuszczal spalinowa odmiane 500-ki, ktora miala byc tylko EV.

Małe miejskie auta to też najczęściej drugi samochód w domu. Właśnie do jazdy po mieście. Ludzie już mają coś klasy C/D i potrzebują coś małego. I po prostu w obecnej sytuacji tego drugiego auta nie kupują, bo przestaje to mieć sens zarówno pod względem wygody (auta zbyt duże), jak i finansowo. 

Napisano
  • Autor
39 minut temu, Maciej__ napisał(a):

To samo slyszalem o Renault Symbioz ;]

Mozliwe;] z tym, że jednak Clio blizej do Megane😉

Napisano
  • Autor
18 minut temu, wladmar napisał(a):

ak, większy. Zobacz poprzednie generacje. Np. Clio 3 czy 4, to były hity rynkowe.

Clio V tez jest hitem rynkowym

Napisano
Teraz, Rado_ napisał(a):

Clio V tez jest hitem rynkowym

No i po co robić z tego wymiarowo Megane?

Napisano
  • Autor
18 minut temu, wladmar napisał(a):

Niech może od razu zrezygnują z klasy B i C, niech ludzie kupują same SUVy klasy D, przecież to jest lepsze, po co jeździć Clio jak można przecież kupić Rafale.

Musisz zostać prezesem wszystkich koncernów motoryzacyjnych. Co zrobisz jak mają taka polityke? Jak dla mnie takie Clio VI jest jeszcze autem miejskim. Kupowanie czegos mniejszego nie ma sensu. 

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, wladmar napisał(a):

No i po co robić z tego wymiarowo Megane?

Ale nie jest wymiarowi jak Megane

Napisano
Teraz, Rado_ napisał(a):

Musisz zostać prezesem wszystkich koncernów motoryzacyjnych. Co zrobisz jak mają taka polityke? Jak dla mnie takie Clio VI jest jeszcze autem miejskim. Kupowanie czegos mniejszego nie ma sensu. 

Ja jestem klientem, nie prezesem i odpowiada mi to. I jako klient, kupujący nowe samochody, mogę mieć swoją opinię. I jakoś od wielu lat omijam wyroby europejskie, bo nie są w stanie mi niczego ciekawego zaproponować i jestem ciekaw dlaczego i analizuję to. 

Napisano
2 minuty temu, Rado_ napisał(a):

Ale nie jest wymiarowi jak Megane

Jest wielkości Megane I. 

Napisano
22 minuty temu, wladmar napisał(a):

Małe miejskie auta to też najczęściej drugi samochód w domu. Właśnie do jazdy po mieście. Ludzie już mają coś klasy C/D i potrzebują coś małego. I po prostu w obecnej sytuacji tego drugiego auta nie kupują, bo przestaje to mieć sens zarówno pod względem wygody (auta zbyt duże), jak i finansowo. 

Wygląda na to, że koncerny kombinują tak, że będą częściej wypuszczać małe miejskie auta, ale z napędem elektrycznym. Jakiś sens to ma. A takie Clio, cóż, pewnie częściej kupi ktoś spoza miasta na podmiejskie dojazdy, albo kręcenie się w obrębie małych miast/miejscowości.

Napisano
Teraz, klaudio napisał(a):

Wygląda na to, że koncerny kombinują tak, że będą częściej wypuszczać małe miejskie auta, ale z napędem elektrycznym. Jakiś sens to ma.

Pewnie że ma. Tyle że takich aut nie ma. W przypadku elektryków to też wielkie krowy z reguły. 

Napisano
W dniu 8.09.2025 o 21:18, ZUBERTO napisał(a):

Nie wiem gdzie Ty widzisz w tym Clio tylne światła z wstawionego Merca. Ja widze, że tylne światła Clio maja wzór zapożyczony z Daćki.

Z to te światła w Mercu mają znaczek Mitsubishi.

;l

Napisano
13 minut temu, wladmar napisał(a):

Pewnie że ma. Tyle że takich aut nie ma. W przypadku elektryków to też wielkie krowy z reguły. 

Akurat Renault ma dosc kompleksowa oferte EV w segmencie miejskim

Renault 4, Renault 5, za chwile ma byc Twingo.

Napisano
4 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Akurat Renault ma dosc kompleksowa oferte EV w segmencie miejskim

Renault 4, Renault 5, za chwile ma byc Twingo.

Zobaczymy. Jakoś chyba sprzedaż idzie im średnio. Klienci na elektryki to wciąż dosyć specyficzna grupa i ktoś szukający niedrogiego małego auta do miasta jednak woli hybrydę (Yaris).

Edytowane przez wladmar

Napisano
41 minut temu, wladmar napisał(a):

W ostatnim czasie koncerny wypuszczają sporo nowych modeli tego typu. Tak na szybko:

Renault 4

Renault 5

Fiat Grande Panda

Citroen C3

Opel Corsa

Hyundai Inster

Hyundai Kona/Kia Niro

BYD Dolphin Surf

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, wladmar napisał(a):

Ja jestem klientem, nie prezesem i odpowiada mi to. I jako klient, kupujący nowe samochody, mogę mieć swoją opinię. I jakoś od wielu lat omijam wyroby europejskie, bo nie są w stanie mi niczego ciekawego zaproponować i jestem ciekaw dlaczego i analizuję to. 

Wazystkim nie dogodzisz. 

Napisano

Wazystkim nie dogodzisz. 

Wiadomo. Ale przekonanie, że auto muszą rosnąć i klasa A i B nie mają racji bytu na pewno nie wpływa dobrze na kondycję europejskiego rynku motoryzacyjnego (sprzedaż jednak spada).

Napisano

Wazystkim nie dogodzisz. 

Wiadomo. Ale przekonanie, że auto muszą rosnąć i klasa A i B nie mają racji bytu na pewno nie wpływa dobrze na kondycję europejskiego rynku motoryzacyjnego (sprzedaż jednak spada).

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, wladmar napisał(a):

Tak to jest jak glos mają głownie księgowi. Ale co do Clio, jeseli miałbym rozważać kupno to bardzo sie cieszę, ze jest jieznacznie większe, bo teraz wlasnie tych kilku cm z tylu jednak brakuje na nogi. Ale .. fakt juz wiecej niech nie rosnie.

Napisano
2 godziny temu, Rado_ napisał(a):

Tak to jest jak glos mają głownie księgowi. Ale co do Clio, jeseli miałbym rozważać kupno to bardzo sie cieszę, ze jest jieznacznie większe, bo teraz wlasnie tych kilku cm z tylu jednak brakuje na nogi. Ale .. fakt juz wiecej niech nie rosnie.

A kiedy Ty jechales z tylu w swoim Clio? ;]

Napisano
3 godziny temu, wladmar napisał(a):

Nie opłaca sie wiec robic małych lekkich samochodów

"Zasady emisji CO₂ dla samochodów w UE

Producent (nie kierowca ani właściciel auta) odpowiada za to, aby średnia emisja CO₂ wszystkich sprzedanych aut w danym roku nie przekroczyła wyznaczonego limitu.

Podstawowy limit od 2021 r.:

95 g CO₂/km (dla samochodów osobowych, w cyklu WLTP).

Dla dostawczych: 147 g CO₂/km.

Dopasowanie do masy pojazdu:

Limit nie jest taki sam dla każdego auta – uwzględnia średnią masę floty.

Im cięższe auta sprzedaje producent, tym wyższy dopuszczalny limit emisji (ale rośnie tylko w ograniczonym zakresie).

Przykład: SUV może mieć wyższy limit niż mały hatchback."

Ekologia Panie 😄

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

A kiedy Ty jechales z tylu w swoim Clio? ;]

Z 3 lata temu;] Graty za siedzeniem ciezko czasami upakować. Te kilka cm by się przydało.👍