Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fotoradar cz.

Featured Replies

Napisano

Witam.

Dostałem list polecony z czech. W liście znajduje się wezwanie do składania wyjaśnień kto kierował pojazdem. Zostałem ustrzelony przez fotoradar 120km/h na 70km/h Więc sprawa jest poważna wykroczenie od 7000 koron do 25000 koron do zapłaty. Jednak nie byłbym sobą gdybym nie zaczął drążyć tematu. Poprosiłem ich o zdjęcie z fotoradaru odmówili mi twierdząc że zdjęcie jest z tyłu  auta, kierowca jest niezidentyfikowany a akta sprawy są do wglądu w siedzibie urzędu w czechach. Jak to okreslili w przesłanym email ustalenie kierowcy należy do mojego obowiązku. Mogę sobie przyjechać dobre 400km po wcześniejszym umówieniu telefonicznym na godzinę do urzedu na oględziny tego zdjęcia...  

Mam podać kierowce i zapłacić.?

Dlaczego jest problem ze zdjęciem.?

Dlaczego nie chcą mi go pokazać? 

Czy mają coś do ukrycia?

Napisano

byłeś w cz? byłeś

przekroczyłeś prędkość? przekroczyłeś

zdjęcie jest zrobione numery twoje

doszli do ciebie wiec zapewne to ty

chciało się jechać szybko to teraz trzeba zapłacic 

Napisano

Dziwne bo zdjęcia z CZ są robione od przodu i widać kierowcę.

Napisano

Pojedź I zobacz, przecież będziesz tam za 3.5 godziny.

Napisano

@Kista sprawdzałeś czy adres mailowy jest prawidłowy?

Napisano
3 godziny temu, Kista napisał(a):

Witam.

Dostałem list polecony z czech. W liście znajduje się wezwanie do składania wyjaśnień kto kierował pojazdem. Zostałem ustrzelony przez fotoradar 120km/h na 70km/h Więc sprawa jest poważna wykroczenie od 7000 koron do 25000 koron do zapłaty. Jednak nie byłbym sobą gdybym nie zaczął drążyć tematu. Poprosiłem ich o zdjęcie z fotoradaru odmówili mi twierdząc że zdjęcie jest z tyłu  auta, kierowca jest niezidentyfikowany a akta sprawy są do wglądu w siedzibie urzędu w czechach. Jak to okreslili w przesłanym email ustalenie kierowcy należy do mojego obowiązku. Mogę sobie przyjechać dobre 400km po wcześniejszym umówieniu telefonicznym na godzinę do urzedu na oględziny tego zdjęcia...  

Czy mają coś do ukrycia?

Nie płać. W Polsce byś zapłacił? Na pewno nie, u nas wszyscy w takich sytuacjach udają idiotów. Zresztą gdybyś chciał zapłacić to byś sie na forum nie rejestrował i wątku nie zakładał.

:skromny:

Napisano
5 godzin temu, Kista napisał(a):

Witam.

Czy mają coś do ukrycia?

To im napisz, że jechaliście ze szwagrem na zmianę. Jeden prowadził, a drugi spał na tylnym siedzeniu i nie jesteś w stanie dzisiaj powiedzieć który prowadził na jakim odcinku. Jak wyślą fotkę kierowcy, to chętnie rozpoznasz.  

Napisano
  • Autor
W dniu 11.09.2025 o 18:06, Waldek40 napisał(a):

byłeś w cz? byłeś

przekroczyłeś prędkość? przekroczyłeś

zdjęcie jest zrobione numery twoje

doszli do ciebie wiec zapewne to ty

chciało się jechać szybko to teraz trzeba zapłacic 

Jakie zdjęcie? 

Nie widziałem go na oczy....

Czytaj posta ze zrozumieniem...

A co jak na zdjęciu są dwa auta I dlatego nie chcą go pokazać? 

Tylko polaczka chcą udupić? 

Pozdrawiam i dziękuję za takie rady.

Napisano
4 minuty temu, Kista napisał(a):

Jakie zdjęcie? 

Nie widziałem go na oczy....

Czytaj posta ze zrozumieniem...

A co jak na zdjęciu są dwa auta I dlatego nie chcą go pokazać? 

Tylko polaczka chcą udupić? 

Pozdrawiam i dziękuję za takie rady.

Już tam pojechałeś obejrzeć zdjęcie czy zapłacisz bez oglądania? Masz tylko taki wybór. 

Napisano
  • Autor
W dniu 11.09.2025 o 18:42, Danielpoz. napisał(a):

Dziwne bo zdjęcia z CZ są robione od przodu i widać kierowcę.

Niby tak ale w moim przypadku zdjęcie jest z tyłu jest niewyraźne...

Reasumując:

radar zrobił zdjęcie mi i komuś jeszcze kto jechał przodem do fotoradaru i to on naginał  120 był Czechem więc mi polaczkowi przypisali winę 

Napisano
2 minuty temu, Kista napisał(a):

Reasumując:

radar zrobił zdjęcie mi i komuś jeszcze kto jechał przodem do fotoradaru i to on naginał  120 był Czechem więc mi polaczkowi przypisali winę 

Czyli widziałeś już zdjęcie? 

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, wladmar napisał(a):

Czyli widziałeś już zdjęcie? 

Nie bo nie chcą mi wysłać go 

Napisano
2 minuty temu, Kista napisał(a):

Nie bo nie chcą mi wysłać go 

To skąd wiesz jak było? 

Cytat

Reasumując:

Napisano
  • Autor
Teraz, wladmar napisał(a):

To skąd wiesz jak było? 

Radar jest z drugiej strony drogi na pasie przeciwnym dlatego fota z tylu

Napisano
12 minut temu, Kista napisał(a):

Radar jest z drugiej strony drogi na pasie przeciwnym dlatego fota z tylu

Skąd wiesz, że ktoś inny jechał przodem i to jego ustrzelili? 

Napisano
53 minuty temu, Kista napisał(a):

Reasumując:

Tak tak

Napisano
Godzinę temu, Kista napisał(a):

Reasumując:

Ale wiesz, że to że na zdjęciu jest więcej pojazdów nie oznacza odrazu, że nie można ustalić auta dla którego dokonano pomiaru (zależy od radaru)? 

Napisano
W dniu 11.09.2025 o 21:19, torelek napisał(a):

To im napisz, że jechaliście ze szwagrem na zmianę. Jeden prowadził, a drugi spał na tylnym siedzeniu i nie jesteś w stanie dzisiaj powiedzieć który prowadził na jakim odcinku. Jak wyślą fotkę kierowcy, to chętnie rozpoznasz.  

Dokładnie tak samo zrobiłem jakiś czas temu jak 3 pracowników z firmy jechało do Czech jednym autem. Odpisałem, że nie mogę wskazać, bo oni nie pamiętają kto na tym odcinku kierował. Temat umarł.

Napisano

a nie ma fotoradarów że mierzą prędkość jednocześnie kilku aut lub nagrywają krótki filmik? nowe fotoradary to potrafią

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, Waldek40 napisał(a):

a nie ma fotoradarów że mierzą prędkość jednocześnie kilku aut lub nagrywają krótki filmik? nowe fotoradary to potrafią

To poproszę ten filmik lub zdje ie 

Napisano
5 godzin temu, Waldek40 napisał(a):

Od wielu, wielu lat to potrafią...

Napisano
7 godzin temu, Kista napisał(a):

To poproszę ten filmik lub zdje ie 

ty chory jesteś? albo zapłacisz za ten mandat albo i tak z ciebie ściągną kasę,odebrałeś polecone pismo czyli jesteś poinformowany 

a procedura biegnie dalej , sam dobrze wiesz że i w naszym pięknym kraju są fotoradary robiące zdjęcia od tyłu pojazdu,a chcesz coś się dowiedzieć więcej na temat tego twojego zdarzenia to jedź na miejsce i to wyjaśnij

Napisano
2 godziny temu, Waldek40 napisał(a):

sam dobrze wiesz że i w naszym pięknym kraju są fotoradary robiące zdjęcia od tyłu pojazdu,a chcesz coś się dowiedzieć więcej na temat tego twojego zdarzenia to jedź na miejsce i to wyjaśnij

Z tego co wiem to jest tylko kilka takich fotoradarów w Polsce (mają dodatkowy masz z kamerką).

Napisano
29 minut temu, pejus1982 napisał(a):

Z tego co wiem to jest tylko kilka takich fotoradarów w Polsce (mają dodatkowy masz z kamerką).

nigdy nie wiesz co się kryje w środku takiego urządzenia ,tak na szybko znalazłem

Napisano
Godzinę temu, Waldek40 napisał(a):

nigdy nie wiesz co się kryje w środku takiego urządzenia ,tak na szybko znalazłem

Tak tylko, że to teoria. Rozmawiałem w czerwcu z pracownikiem ITD i mówił, że faktycznie nowe fotoradary mają takie możliwości, ale w Polsce nie korzystają z tej funkcji. Tylko tam gdzie są dodatkowe słupki z kamerami . Z tego co pamiętam 6-7 lokalizacji w Polsce.

Napisano
1 godzinę temu, pejus1982 napisał(a):

Tak tylko, że to teoria. Rozmawiałem w czerwcu z pracownikiem ITD i mówił, że faktycznie nowe fotoradary mają takie możliwości, ale w Polsce nie korzystają z tej funkcji. Tylko tam gdzie są dodatkowe słupki z kamerami . Z tego co pamiętam 6-7 lokalizacji w Polsce.

w PL może i tak, a jaki uwiecznił usera poza naszą granicą ? piszesz o dodatkowych słupkach z kamerami jak to wygląda ?

Napisano
6 minut temu, Waldek40 napisał(a):

w PL może i tak, a jaki uwiecznił usera poza naszą granicą ? piszesz o dodatkowych słupkach z kamerami jak to wygląda ?

Kilkanaście metrów za fotoradarem jest dodatkowy słupek z kamerą, tak więc kierowca otrzymuje zdjęcie fotoradaru od tyłu i dodatkowo zdjęcie z kamery pokazującej twarz kierowcy. Czyli w tym przypadku 2 zdjęcia. 

Napisano

nie widziałem jeszcze czegoś takiego, a może któryś z kolegów to widział? 2 fotoradary w jednym miejscu co za rozrzutność ;]

Napisano
46 minut temu, Waldek40 napisał(a):

nie widziałem jeszcze czegoś takiego, a może któryś z kolegów to widział? 2 fotoradary w jednym miejscu co za rozrzutność ;]

Jeden fotoradar i jedna kamera :smirk:

Napisano
21 godzin temu, wladmar napisał(a):

Skąd wiesz, że ktoś inny jechał przodem i to jego ustrzelili? 

Nie wie, ale to fajna linia obrony. Ja bym się jej trzymał w czeskim sądzie.

;l

Napisano
6 godzin temu, Waldek40 napisał(a):

W Austrii jest kilka takich zestawów na trasie Wiedeń-Klagenfurt. Kiedyś czytałem że dla Austryjaków wystarczy tylko fotka z tyłu (przepisy są precyzyjne) ale na trasach tranzytowych montują robiące zdjęcia kierowcy bo zagraniczni właściciele  mieli problem z przypomnieniem sobie kto kierował.

Kojarzę że na Modlińskiej w Wwie też jest podwójne okamerowanie.

Btw- dostałem info z leasingu że mam do zapłacenia fakturę za wskazanie użytkownika także być może okaże się czy odcinkowy na S8 w Wwie był przestawiony na ograniczenie do 60 kmh na czas remontu.

Napisano
9 godzin temu, Waldek40 napisał(a):

Proszę

Napisano
2 godziny temu, Piotrus napisał(a):

Btw- dostałem info z leasingu że mam do zapłacenia fakturę za wskazanie użytkownika także być może okaże się czy odcinkowy na S8 w Wwie był przestawiony na ograniczenie do 60 kmh na czas remontu.

Bądźmy dobrej myśli, że to za czerwone lub parkowanie :oki:

Napisano
33 minuty temu, Artur_W_wa napisał(a):

Bądźmy dobrej myśli, że to za czerwone lub parkowanie :oki:

Mam dwa typy: 

-s8 ale bez stresu bo jechałem w granicach 70-80 kmh

-odcinkowy z Austrii, autostradą A2 w okolicach Konigsberg (wczoraj tam jechałem I mnie olśniło że 2 tygodnie wcześniej raczej tam się nie pilnowałem ale znowu bez stresu, bo to kręty odcinek więc i tak kamperem nie mogłem znacząco przekroczyć)

Pożyjemy, zobaczymy

Napisano
7 godzin temu, Artur_W_wa napisał(a):

dzięki, co prawda rzadko ale nieraz tamtędy przejeżdżam a jej nie zauważyłem, z jednej strony jadać zasłania ją słup a wracając zlewa się z kolorem słupa,

czy ta kamera nie powinna według przepisów też być w kolorze żółtym? 

Napisano
2 godziny temu, Waldek40 napisał(a):

dzięki, co prawda rzadko ale nieraz tamtędy przejeżdżam a jej nie zauważyłem, z jednej strony jadać zasłania ją słup a wracając zlewa się z kolorem słupa,

czy ta kamera nie powinna według przepisów też być w kolorze żółtym? 

Słup jest, więc chyba wystarczy :hmm:

Napisano
14 godzin temu, Artur_W_wa napisał(a):

Dzięki za ten materiał:

Cytat

– Na bieżąco monitorujemy sytuację fotoradarów w Polsce. Jeśli zauważamy taką potrzebę to niezwłocznie nanosimy zmiany w naszej aplikacji. Fotoradar w Markach przy ul. Radzymińskiej również znajduje się w naszej bazie. Kamera testowa została umieszczona w niedalekiej odległości od tego urządzenia – nie przekracza ona nawet 100 metrów. Jeżeli kierowca zwolni przed fotoradarem, o którym informujemy w systemie, to nie musi martwić się o mandat – mówi dziennik.pl Dawid Kaczmarowski, Yanosik.

Kwintesencja zachowania kierwców i motywacji używaia Yanosika. Nie jeździć zgodnie z przepisami, tylko zwalniać przed FR, by nas nie złapali :facepalm:

Napisano
9 godzin temu, futrzak napisał(a):

Dzięki za ten materiał:

Kwintesencja zachowania kierwców i motywacji używaia Yanosika. Nie jeździć zgodnie z przepisami, tylko zwalniać przed FR, by nas nie złapali :facepalm:

Zostań hipsterem kierownicy i rób odwrotnie, tj. jeździj przepisowo i przyspieszaj przed fotoradarem ;]

Napisano
10 minut temu, torelek napisał(a):

Zostań hipsterem kierownicy

Powiedzmy, ze w Twoich oczach kimś takim jestem. 

10 minut temu, torelek napisał(a):

i rób odwrotnie, tj. jeździj przepisowo i przyspieszaj przed fotoradarem ;]

Skąd ten niedorzeczny pomysł? Stosuję raczej zasady jazdy +- zgodiej z ograniczeniami, stąd nie mam z tym problemów. Samego Yanosika uważam za wyrób dla pryszczatych...

Napisano
W dniu 11.09.2025 o 16:06, Kista napisał(a):

Witam.

Czy mają coś do ukrycia?

Gdzie Ci to zdjęcie zrobili? Podaj dane.

Napisano
W dniu 11.09.2025 o 16:06, Kista napisał(a):

Witam.

Czy mają coś do ukrycia?

Tak napisz ze prowadził Oleg z Donbasu .