Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kolejni gaszą światło?

Featured Replies

Napisano

No kto by się spodziewał?

Stają fabryki Stellantis, w tym niestety Tychy.

A mają taką szeroką gamę silników spalinowych......

Napisano

W artykule wspomniano o AR Tonale oraz bliźniaczym Dodge Hornet na rynek amerykański. Autor artykułu skupił się na spadku sprzedaży nie wspominając w ogóle o ogromnej ilości fuckupów jakie zaliczył producent przy okazji tych modeli, zwłaszcza Dodge Hornet, który jest jednym z najbardziej awaryjnych, nowych pojazdów na rynku amerykańskim. Europejscy producenci podnosząc ceny aut, równocześnie robiąc z klientów beta testerów czyli mówiąc kolokwialnie króliki doświadczalne sami prosili się o taki los. 

Edytowane przez Jan Winnicki

Napisano
6 godzin temu, Majkiel napisał(a):

Ta..... i mają nie ruchliwych sprzedawców ;], człowiek nie mógł się doprosić ażeby ktoś swoje szanowne 4 litery ruszył w salonie w celu zaprezentowania auta....samemu trzeba było się upominać ;l

I jak tu teraz sprzedawać nowe auta :hmm:

Napisano
  • Popularny post
6 godzin temu, Majkiel napisał(a):

Spokojnie, po raz kolejny i ostateczny poprawią nazwę swojego flagowego 1.2 Pure Techa i sprzedaż wystrzeli w kosmos. :old:

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
7 godzin temu, Majkiel napisał(a):

Ten cały koncern to jest zbieranina marek, które są znane z awaryjności i słabej obsługi klienta ;]

Doborowe towarzystwo ;]

A żeby docenić ich myśl zarządczą, to trzeba zauważyć, że zaprzestali produkcji lub też wycofali się w jakimś stopniu z sektorów które były dla nich jakoś tam przypisane:
1. Pneumatyczne zawieszenia w Citroenie
2. Diesle w małych dostawczakach typu Berlingo
3. Małe i tanie auta
4. Kompakty

Produkują elektryczne crossovery. Każdy taki sam, tylko ze zmienioną blachą ;]

Napisano

Za 3-4 lata zostanie na rynku europejskim VAG (okrojony), Merc, BMW, może jakieś RENO-Nissan mocno okrojone. 

Rynek przejmą całkowicie koreancy,japonczyki i oczywiście chinczyli z kilkunastoma modelami. Czyli tylko Azja.

Edytowane przez Truecolor

Napisano
Godzinę temu, kravitz napisał(a):

Ten cały koncern to jest zbieranina marek, które są znane z awaryjności i słabej obsługi klienta ;]

Doborowe towarzystwo ;]

A żeby docenić ich myśl zarządczą, to trzeba zauważyć, że zaprzestali produkcji lub też wycofali się w jakimś stopniu z sektorów które były dla nich jakoś tam przypisane:
3. Małe i tanie auta
4. Kompakty

powoli chyba coś do nich dociera. Bo właśnie wjeżdża Fiat 500 benzyna:

https://www.otomoto.pl/news/nowy-fiat-500-hybrid-juz-w-sprzedazy-oml

Do tego nowa Panda to naprawdę fajne i chyba udane autko w swoim segmencie, z wyborem napędów (benzyna,elektryk) takim jaki powinien być. I takie auta powinien robić Fiat. Jakby jeszcze zrobili nowe Tipo czyli prosty i tani jak na dzisiejsze czasy kompakt, to Fiat miałby szanse ożyć.

Napisano
  • Popularny post
4 minuty temu, maro_t napisał(a):

Jest dobrze.

90k PLN i masz to:
"Fiat 500 Hybrid Torino otrzymał dobrze znaną jednostkę FireFly 1.0. To 3-cylindrowy silnik benzynowy, wspierany przez 12-woltowy układ mild hybrid. Rozwija on 65 KM, czyli o 5 KM mniej niż w poprzedniku ...

Osiągi są mało porywające. Przyspieszenie od 0 do 100 km/h trwa 16,2 s, a prędkość maksymalna to 155 km/h. "

I to wszystko z ręczną skrzynią biegów.

To się będzie super sprzedawać ;] :hehe:

Napisano
5 minut temu, maro_t napisał(a):

Do tego nowa Panda to naprawdę fajne i chyba udane autko w swoim segmencie, z wyborem napędów (benzyna,elektryk) takim jaki powinien być. I takie auta powinien robić Fiat. Jakby jeszcze zrobili nowe Tipo czyli prosty i tani jak na dzisiejsze czasy kompakt, to Fiat miałby szanse ożyć.

Po co robić małe, tanie auta. Można zrobić drogiego DSa, który sprzedał w PL mniej aut niż Subaru ;l

Napisano
2 godziny temu, ZUBERTO napisał(a):

Spokojnie, po raz kolejny i ostateczny poprawią nazwę swojego flagowego 1.2 Pure Techa i sprzedaż wystrzeli w kosmos. :old:

Jest szansa na zmiane. Podobmo już zaczęli go rozwiercać na 1,8 litra😍

Napisano
Teraz, Rado_ napisał(a):

Jest szansa na zmiane. Podobmo już zaczęli go rozwiercać na 1,8 litra😍

teraz łańcuch rozrządu będzie ok, za to uszczelka głowicy będzie do wymiany co przegląd?

Napisano
1 godzinę temu, kravitz napisał(a):

Doborowe towarzystwo ;]

3. Małe i tanie auta
4. Kompakty

Chcesz powiedziec, ze ten prezio Tavares przytulajacy grube miliony miał błędną koncepcję? ;]

Napisano
2 minuty temu, kravitz napisał(a):

Jest dobrze.

90k PLN i masz to:
"Fiat 500 Hybrid Torino otrzymał dobrze znaną jednostkę FireFly 1.0. To 3-cylindrowy silnik benzynowy, wspierany przez 12-woltowy układ mild hybrid. Rozwija on 65 KM, czyli o 5 KM mniej niż w poprzedniku ...

Osiągi są mało porywające. Przyspieszenie od 0 do 100 km/h trwa 16,2 s, a prędkość maksymalna to 155 km/h. "

to jest wersja premierowa, żeby pokazać że jest i przyciągnąć uwagę. A jak kilku napalonych Włochów to kupi to dodatkowy plus. Za chwilę wejdą tańsze wersje, potem rabaty i pewnie będzie normalnie. Trzeba pamiętać, że Fiat 500 nigdy nie był najtańszym małym autem a i tak sprzedawał się świetnie

Napisano
2 minuty temu, Rado_ napisał(a):

Chcesz powiedziec, ze ten prezio Tavares przytulajacy grube miliony miał błędną koncepcję? ;]

Miał bardzo dobrą koncepcję. Ja też na jego miejscu bym przytulał chętnie te miliony.

Napisano
Teraz, maro_t napisał(a):

to jest wersja premierowa, żeby pokazać że jest i przyciągnąć uwagę. A jak kilku napalonych Włochów to kupi to dodatkowy plus. Za chwilę wejdą tańsze wersje, potem rabaty i pewnie będzie normalnie. Trzeba pamiętać, że Fiat 500 nigdy nie był najtańszym małym autem a i tak sprzedawał się świetnie

Akurat ta 500-ka ma szanse sie dobrze sprzedawac.

Osiagi sa zupelnie nieistotne, kluczowa bedzie cena nizszych wersji.

Napisano
6 minut temu, kravitz napisał(a):

Jest dobrze.

90k PLN i masz to:

Tu o tym spiewajo😂

Napisano
5 minut temu, maro_t napisał(a):

teraz łańcuch rozrządu będzie ok, za to uszczelka głowicy będzie do wymiany co przegląd?

Jaka uszczelka? To będzie monoblok;l

Napisano
11 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Po co robić małe, tanie auta. Można zrobić drogiego DSa, który sprzedał w PL mniej aut niż Subaru ;l

PL może nie być ważnym rynkiem dla DS-a, ale sprzedali gdzieś więcej? :cfaniak:

Napisano
16 minut temu, Rado_ napisał(a):

Nie no koncepcje miał dobrą. Dla własnego portfela ;] 

Napisano
7 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

PL może nie być ważnym rynkiem dla DS-a, ale sprzedali gdzieś więcej? :cfaniak:

Nie wiem. Ale jak się dobrze zastanowić. Masz do wyboru BMW. Mercedesa, LR i nie wiem co tak jeszcze jest w tej klasie. Kupiłbyś DSa? :) 

Żeby jeszcze miał pneumatykę. Poza ładnym wnętrzem bo reszta jest bardzo przeciętna.

Napisano
15 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Nie no koncepcje miał dobrą. Dla własnego portfela ;] 

Nawinął makaron na uszy i został preziem. Pewnie byli zachwyceni gdy go wybierali. Znam też podobny przypadek, gosc na szczęście po roku wyleciał, bo się obudzili, ze to tylko nawijacz makaronu z papierami.

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, ZUBERTO napisał(a):

Nie wiem czy głównym, ale na pewno jednym z głównych problemów było postawienie wszystkiego na jedną kartę, w tym przypadku silnik. 

Włosi robili nienajgorsze silniki, z resztą dalej tłuką sporo na południową Amerykę, te nowsze 1.0/1.3/1.5 FireFly jakąś tragedia chyba nie są. Opel też coś miał. Jak w każdym biznesie, dobrze stać na kilku nogach a nie na dwóch - PureTech i elektryki .....

Powiecie - a ludzie kupują oczami, portfelem - ale jak rozmawiałem o nowym aucie z jakimś wujkiem czy nawet ciotką, albo mniej technicznymi znajomymi - to jakoś byli zorientowani - wszystko byle nie puretech...

Napisano
29 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Nie wiem. Ale jak się dobrze zastanowić. Masz do wyboru BMW. Mercedesa, LR i nie wiem co tak jeszcze jest w tej klasie. Kupiłbyś DSa? :) 

Żeby jeszcze miał pneumatykę. Poza ładnym wnętrzem bo reszta jest bardzo przeciętna.

Nad BMW i Mercem mógłbym się jeszcze zastanowić czy nie przepalę za dużo kasy, o LR i DS-ie nawet bym nie pomyślał.

Z mojego punktu widzenia DS to auto dla bogatych ekscentryków.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
2 godziny temu, maro_t napisał(a):

Zrobiliby jeszcze Jeep Avenger w LPG i mieliby alternatywę dla Dacii. 

Napisano
16 minut temu, Jan Winnicki napisał(a):

Zrobiliby jeszcze Jeep Avenger w LPG i mieliby alternatywę dla Dacii. 

Jeep to raczej nie ma amibicji konkurowac z Dacia ;]

Alternatywa dla Dacki Duster jest w Stellantis nowy Citroen C3 Aircross.

Inna kwestia, ze nie maja zadnego silnika pod LPG, a rynek dla tego paliwa za duzy nie jest w skali EU.

Edytowane przez Maciej__

Napisano
3 godziny temu, kravitz napisał(a):

Jest dobrze.

90k PLN i masz to:

Jeszcze nikt tym nie jeździł... ale myślę, że recenzje dziennikarzy, będą "świetne".. o ile im Stellantis dobrze nie posmaruje ;) 

To ma na papierze jeszcze gorsze osiągi niż stara 500 z tym "wybitnym" zespołem napędowym. Silnik i skrzynia dogadują się jak pies z kotem, a silnik elektryczny ma tyle siły, że podejrzewam, że pochodzi chyba z wkrętarki. Jedziesz sobie tym, auto się wkręciło na wyższe obroty, coś tam czuć że coś tam zaczyna ciągnąć, ale strasznie już piłuje, więc wrzucasz wyższy bieg i ... nic - nie jedzie, wręcz trudno nie szarpnąć przy redukcji. Niby ten silniczek elektryczny jst tam by wspomagać spalinowy przy ruszaniu, ale ja nie zauważyłem żądnych śladów jego obecności poza wskaźnikiem naładowania jego akumulatorka- auto ruszało z miejsca tak ochoczo jak pomnik.

W tym całym ćwiczeniu w przeróbkę EV na ICE cel był taki, by pokazać tym co nie chcieli wersji elektrycznej, że jednak elektryczna jest lepsza od spalinowej.

Napisano
1 minutę temu, Manx napisał(a):

Jeszcze nikt tym nie jeździł... ale myślę, że recenzje dziennikarzy, będą "świetne".. o ile im Stellantis dobrze nie posmaruje ;) 

To ma na papierze jeszcze gorsze osiągi niż stara 500 z tym "wybitnym" zespołem napędowym. Silnik i skrzynia dogadują się jak pies z kotem, a silnik elektryczny ma tyle siły, że podejrzewam, że pochodzi chyba z wkrętarki. Jedziesz sobie tym, auto się wkręciło na wyższe obroty, coś tam czuć że coś tam zaczyna ciągnąć, ale strasznie już piłuje, więc wrzucasz wyższy bieg i ... nic - nie jedzie, wręcz trudno nie szarpnąć przy redukcji. Niby ten silniczek elektryczny jst tam by wspomagać spalinowy przy ruszaniu, ale ja nie zauważyłem żądnych śladów jego obecności poza wskaźnikiem naładowania jego akumulatorka- auto ruszało z miejsca tak ochoczo jak pomnik.

W tym całym ćwiczeniu w przeróbkę EV na ICE cel był taki, by pokazać tym co nie chcieli wersji elektrycznej, że jednak elektryczna jest lepsza od spalinowej.

Super auto do miasta na obecne czasy.
Dookoła elektryki, hybrydy PlugIn, a reszta benzyn z automatem. Nawet skutery z pizzą elektryczne.
I Ty, kierowca 65KM manuala :hehe: Trzeba chyba jeździć tylko po drogach gdzie są progi zwalniające, wtedy się takim czymś można poruszać w tempie innych :hehe:

Zaprawdę super pomysł. Ale przynajmniej cena niewygórowana :hehe:

Napisano
2 minuty temu, kravitz napisał(a):

Dookoła elektryki, hybrydy PlugIn, a reszta benzyn z automatem. Nawet skutery z pizzą elektryczne.

O jakich Ty miastach piszesz? Na pewno nie o wloskich :hehe:

Napisano
9 minut temu, Manx napisał(a):

Jak sie przesiadles z Cupry to nic dziwnego, ze nie chcialo jechac ;]

Mialem auto z tym silnikiem kilka razy z wypozyczalni i jezdzi sie tym zupelnie normalnie jak na auto o typowo miejskim rodowodzie.

A do 120 tez da sie spokojnie jechac i nie ogluchnac, wiec po co wiecej do miasta?

Edytowane przez Maciej__

Napisano
3 godziny temu, maro_t napisał(a):

boszzz jak to brzmi. ;]

Cytat

Włosi rozpoczynają sprzedaż długo wyczekiwanego, spalinowego wariantu swojej elektrycznej „pięćsetki”.

Napisano
2 godziny temu, Majkiel napisał(a):

Nie wiem czy głównym, ale na pewno jednym z głównych problemów było postawienie wszystkiego na jedną kartę, w tym przypadku silnik. 

Włosi robili nienajgorsze silniki, z resztą dalej tłuką sporo na południową Amerykę, te nowsze 1.0/1.3/1.5 FireFly jakąś tragedia chyba nie są. Opel też coś miał. Jak w każdym biznesie, dobrze stać na kilku nogach a nie na dwóch - PureTech i elektryki .....

Powiecie - a ludzie kupują oczami, portfelem - ale jak rozmawiałem o nowym aucie z jakimś wujkiem czy nawet ciotką, albo mniej technicznymi znajomymi - to jakoś byli zorientowani - wszystko byle nie puretech...

Postawienie wszystkich modeli na jednym silniku 1,2 trzy gary to jakis absurd. Jeszcze w autach miejskich ok, ale no nie jest ok ze wzgledu na awaryjnosc. Taki 508, 3008, 5008 gdzie jedyny dostepny silnik to ten PT, w aucie za spore pieniadze...no sorry ktos upadl na głowę. Spoko, niech on będzie, ale co innego poza plug in do wyboru? Nic! Serio?;l

Napisano
14 godzin temu, Majkiel napisał(a):

to parodia jest akurat, mega koncern i aż dziw, że nie mogli czegoś opracować bezproblemowego jak vag czy korea, tylko shit pchany przez 10 lecia do X marek... samozaoranie level master

Napisano
Godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

O jakich Ty miastach piszesz? Na pewno nie o wloskich :hehe:

Ani hiszpańskich, chorwackich, portugalskich...

Napisano
1 minutę temu, kravitz napisał(a):

I Ty, kierowca 65KM manuala :hehe: Trzeba chyba jeździć tylko po drogach gdzie są progi zwalniające, wtedy się takim czymś można poruszać w tempie innych :hehe:

Zaprawdę super pomysł. Ale przynajmniej cena niewygórowana :hehe:

Jazda tym po drodze z progami, gdzie co chwile trzeba zwalniać lub co gorsza się zatrzymywać brzmi jak tortury.  Tym się po prostu nieprzyjemnie jeździ. Biegi są idiotycznie długie, więc rozpędzanie jest strasznie powolne, głośne i nieprzyjemne z racji charakterystyki zestawu silnik-skrzynia. To auto nadaje się do jazdy 50-70 ze stałą predkośćią po płąskim. A ja wariat jeździłem tym po górach i po zakorkowanych miastach.

Napisano
9 minut temu, wladmar napisał(a):

Ani hiszpańskich, chorwackich, portugalskich...

Poza tym w duzych miastach, moc silnika jest kompletnie wtorna...

Jezdze teraz po Wawie Tucsonem z moca 230KM i srednia predkosc mam w okolicach 20km/h.

Czy to auto by mialo 500 czy 50KM to czas przejazdu bedzie dokladnie taki sam ;]

To co robi roznice to skrzynia auto, a nie osiagi w takiej eksploatacji.

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał(a):

Poza tym w duzych miastach, moc silnika jest kompletnie wtorna...

Jezdze teraz po Wawie Tucsonem z moca 230KM i srednia predkosc mam w okolicach 20km/h.

Czy to auto by mialo 500 czy 50KM to czas przejazdu bedzie dokladnie taki sam ;]

To co robi roznice to skrzynia auto, a nie osiagi w takiej eksploatacji.

Skrzynia i wymiary. Może to starość, ale zdecydowanie wolę mniejsze auta do miasta, jest po prostu wygodniej. Małe, z automatem i małym benzynowym silnikiem spalającym symboliczne ilości paliwa. 

Napisano
1 godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

Jak sie przesiadles z Cupry to nic dziwnego, ze nie chcialo jechac ;]

Wiedziałem, że ktoś będzie tak bystry by zwrócić na to uwagę - winszuję :phi: . No tak - większość aut jest dla mnie wolne ;). Nie - nie oczekiwałem po 500C 1.0 porównywalnych osiągów, bo dostosowuję swoje oczekiwania, do tego z czym się mierzę - mimo tego 500C z 1.0 mnie zaskoczyła negatywnie. Parę lat wcześniej jeździłem starszą wersją, jeszcze z 1.2 69 KM i 5 biegowym manualem - jeździło to dużo przyjemniej i uważam że to było idealne auto do miasta. Niby ta sama moc, a jednak wrażenie zza kierownicy było takie, że w tym starszym jakaś dynamika była, autem dało się płynnie jechać (i bardzo dobrze się nim bawiłem na serpentynach w Grecji). Ja rozumiem, że to auto do miasta, gdzie stoi się w korku, po cześci ulic de facto jeździ się 30-40 km/h, bo ciągle przejścia, skrzyżowania, a czasem uzyska przelotową 70 km/h na jakiejs ulicy tranzytowej międzydzielnicowej, ale no ...nadal słabo - jakby skrzynia od diesla do silnika który lubi obroty i to jest problem.

Napisano
8 minut temu, Manx napisał(a):

Wiedziałem, że ktoś będzie tak bystry by zwrócić na to uwagę - winszuję :phi: . No tak - większość aut jest dla mnie wolne ;). Nie - nie oczekiwałem po 500C 1.0 porównywalnych osiągów, bo dostosowuję swoje oczekiwania, do tego z czym się mierzę - mimo tego 500C z 1.0 mnie zaskoczyła negatywnie. Parę lat wcześniej jeździłem starszą wersją, jeszcze z 1.2 69 KM i 5 biegowym manualem - jeździło to dużo przyjemniej i uważam że to było idealne auto do miasta. Niby ta sama moc, a jednak wrażenie zza kierownicy było takie, że w tym starszym jakaś dynamika była, autem dało się płynnie jechać (i bardzo dobrze się nim bawiłem na serpentynach w Grecji). Ja rozumiem, że to auto do miasta, gdzie stoi się w korku, po cześci ulic de facto jeździ się 30-40 km/h, bo ciągle przejścia, skrzyżowania, a czasem uzyska przelotową 70 km/h na jakiejs ulicy tranzytowej międzydzielnicowej, ale no ...nadal słabo - jakby skrzynia od diesla do silnika który lubi obroty i to jest problem.

Mielismy w domu 500-ke 1.2 przez 4 lata i ja nie odczuwalem pogorszenia osiagow w silniku 1.0.

Co wiecej ten drugi ma 6 biegow i zauwazalnie mniej pali. 

Jesli tylko bedzie wersja z AT, to mysle ze zona bedzie zainteresowana :)

Napisano
4 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Mielismy w domu 500-ke 1.2 przez 4 lata i ja nie odczuwalem pogorszenia osiagow w silniku 1.0.

Co wiecej ten drugi ma 6 biegow i zauwazalnie mniej pali. 

Jesli tylko bedzie wersja z AT, to mysle ze zona bedzie zainteresowana :)

No automat może byłby przyjemniejszy... chociaż pwno by dali ten zrobotyzowany manual, który by jeszcze pogorszył przyspieszenie ;)

Ja jeżdziłem 500 hybrid 1.0 po górach i raczej zapchanym mieście. Brało mi to koło 9-10, bo po górach musiałem go piłować, żeby jakkolwiek jechał pod górę. 

Jakby była fajna 500C 1.2 to pewno bym sobie kupił do turlania się wokół komina (i kompletnie miał w nosie metkę jaka przylgnęła do tego auta).

Napisano
5 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Inna kwestia, ze nie maja zadnego silnika pod LPG, a rynek dla tego paliwa za duzy nie jest w skali EU.

No właśnie o to chodzi, że nie ma. To był błąd, być może wymuszony przez ekologię. Rynek włoski, holenderski, polski i turecki byłby bardzo zadowolone z 1.4 Multiair lub 1.6 eTorque na pośrednim wtrysku + jakąś skrzynkę DCT. W połączeniu z gaziutkiem byłby potencjalny hit sprzedaży. 

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, Jan Winnicki napisał(a):

No właśnie o to chodzi, że nie ma. To był błąd, być może wymuszony przez ekologię. Rynek włoski, holenderski, polski i turecki byłby bardzo zadowolone z 1.4 Multiair lub 1.6 eTorque na pośrednim wtrysku + jakąś skrzynkę DCT. W połączeniu z gaziutkiem byłby potencjalny hit sprzedaży. 

Albo taka pięćsetka z tJetem :)

Tylko niestety, normy zakończyły żywot tego silnika :(

A dostosowanie pod nowe nawet jeśli byłoby możliwe, popsułoby pewnie te motory.

Przez długi czas miałem 1.4 16V 95 KM w Grane Punto (Euro4). Jak szukałem nowego auta przejechałem się Tipo teoretycznie z tym samym silnikiem, ale z normą Euro 6d-temp. Punciak z 4 osobami, dużym boksem wyładowane na wyjazd na narty jechał lepiej. Ewidentnie czuło się, że jest przymulony.

Napisano
40 minut temu, Majkiel napisał(a):

Przeciez byly Abarthy z T-jetem :ok:

Napisano
Godzinę temu, Majkiel napisał(a):

Tylko niestety, normy zakończyły żywot tego silnika :(

A dostosowanie pod nowe nawet jeśli byłoby możliwe, popsułoby pewnie te motory.

Przez długi czas miałem 1.4 16V 95 KM w Grane Punto (Euro4). Jak szukałem nowego auta przejechałem się Tipo teoretycznie z tym samym silnikiem, ale z normą Euro 6d-temp. Punciak z 4 osobami, dużym boksem wyładowane na wyjazd na narty jechał lepiej. Ewidentnie czuło się, że jest przymulony.

Następcą tjeta był Multiair. Teraz poszli w hybrydy typu MHEV i PHEV. 

Napisano
  • Autor

Przeciez byly Abarthy z T-jetem :ok:

No właśnie - były. Taką nową 500 z tJet-em to myślę, że niejeden by ujeżdżał :)

Napisano
5 godzin temu, Majkiel napisał(a):

No właśnie - były. Taką nową 500 z tJet-em to myślę, że niejeden by ujeżdżał :)

Niejeden by ujezdzal, tylko nie bylo chetnych zeby kupowac ;]

Tych Abarthow praktycznie nie widac na ulicach..

Napisano

Niejeden by ujezdzal, tylko nie bylo chetnych zeby kupowac ;]

Tych Abarthow praktycznie nie widac na ulicach..

180KM w takim pudełku 🤪

https://moto.wp.pl/abarth-695-tributo-ferrari-w-holdzie-legendzie-6068727826146433a

Edytowane przez sdss

Napisano
W dniu 25.09.2025 o 08:35, kravitz napisał(a):

Doborowe towarzystwo ;]

3. Małe i tanie auta
4. Kompakty

Do tego wprowadzili do produkcji silniki benzynowe i diesle, których awaryjność jest delikatnie rzecz ujmując wysoka zastępując trwałe i sprawdzone jednostki napędowe.

Napisano
W dniu 25.09.2025 o 10:58, Majkiel napisał(a):

Mój teść równie świadomy kupił wczoraj dla teściowej c4 z 2017r z 1,2. Kupił w serwisie cytryny w Krakowie. Przekonali go gwarancją... ;l

Napisano
W dniu 25.09.2025 o 10:07, maro_t napisał(a):

No i zeby bylo LPG

Napisano
Godzinę temu, Bartolomeo napisał(a):

Mój teść równie świadomy kupił wczoraj dla teściowej c4 z 2017r z 1,2. Kupił w serwisie cytryny w Krakowie. Przekonali go gwarancją... ;l

Jak nie robia duzych przebiegow i poprzedni wlasciciel byl swiadomy i nie zaniedbal, to nie martwilbym sie na zapas :ok: