Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana oleju w hybrydzie.

Featured Replies

Napisano

Wymiana oleju w hybrydzie. Temat nieznany, czyli - kiedy wymieniać olej w hybrydzie.

Przykłady:

Teść w RAV4 PlugIn na silniku spalinowym robi między serwisami pewnie z 1000 km, reszta na prądzie z paneli.

Toyotka mojej żony - 50% jazdy EV, wg aplikacji Toyota.

Więc wymiana co jakiś interwał przebiegu staje się nieadekwatna do ilości motogodzin silnika.

Może to z tego powodu te hybrydy toyoty robią bez remontu duże przebiegi, bo mają zawsze świeży olej?

Napisano
1 godzinę temu, maras77 napisał(a):

Wymiana oleju w hybrydzie. Temat nieznany, czyli - kiedy wymieniać olej w hybrydzie.

Przykłady:

Teść w RAV4 PlugIn na silniku spalinowym robi między serwisami pewnie z 1000 km, reszta na prądzie z paneli.

Więc wymiana co jakiś interwał przebiegu staje się nieadekwatna do ilości motogodzin silnika.

Może to z tego powodu te hybrydy toyoty robią bez remontu duże przebiegi, bo mają zawsze świeży olej?

Oprócz przebiegu w instrukcji powinieneś mieć interwał czasowy (pewnie 2 lata będzie takim optimum). 

Napisano
2 godziny temu, maras77 napisał(a):

Przykłady:

Producent zaleca chyba 15kkm lub 1 rok, w zaleznosci od tego co nastapi wczesniej.

Ja bym sie tego trzymal, nie widze sensu wymieniac wczesniej, ani pozniej bo oszczednosc zadna.

Napisano
5 godzin temu, maras77 napisał(a):

Przykłady:

Idealny przykład dlaczego plug-in jest bez sensu ;]:oki:

Napisano
  • Autor
5 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Nie jest bez sensu, bo na dwa wyjazdy wakacyjne, gdzie  nie trzeba planować przerw na obiad i kupę jest idealny. A reszta roku na darmowym pradzie z paneli. :ok: 

Napisano
17 godzin temu, maras77 napisał(a):

Nie jest bez sensu, bo na dwa wyjazdy wakacyjne, gdzie  nie trzeba planować przerw na obiad i kupę jest idealny. A reszta roku na darmowym pradzie z paneli. :ok: 

+ jeden serwis w roku z wymianą oleju czyli 1 dzień planowania, przerw i kupy żeby zdążyć odebrać auto po kilku godzinnej wymianie oleju mimo że ciągle świeży.

Napisano
18 godzin temu, maras77 napisał(a):

Potwierdzasz tym tylko, że jest kompletnie bez sensu wozić ten silnik i cały szpej przez 361 dni w roku 😁

Generować wyższe koszty i mniejszą przyjemność z jazdy. 

Napisano
W dniu 19.10.2025 o 12:08, maras77 napisał(a):

Przykłady:

Miałem w VW pakiet darmowego serwisu, więc ten olej wymieniałem jak trzeba.

Po gwarancji i po skończeniu pakietu planuję nie częściej niż co 2 lata.

Ten silnik spalinowy u mnie właściwie nie pracuje.

Napisano
Godzinę temu, komor napisał(a):

+ jeden serwis w roku z wymianą oleju czyli 1 dzień planowania, przerw i kupy żeby zdążyć odebrać auto po kilku godzinnej wymianie oleju mimo że ciągle świeży.

Ale elektryki, z wyjątkiem Tesli, też mają przeglądy gwarancyjne ;)

Napisano
Godzinę temu, kravitz napisał(a):

Cholera, zapomniałem ;]

Napisano
1 godzinę temu, kravitz napisał(a):

Ale są tańsze, często sporo, od przeglądów plug-inow. Bo tam jest combo. 

Napisano
39 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Ale są tańsze, często sporo, od przeglądów plug-inow. Bo tam jest combo. 

Pewnie jakby porównać, może by wyszło że są tańsze.

Jak pisałem, w Golfie i tak był pakiet, więc mnie nic nie kosztowały.

Czy pakiet do Golfa jest tańszy niż do ID3? Nie wiem :nie_wiem:

Jak ktoś tu zauważył. Problemem jest dla niektórych (w tym i dla mnie) sam fakt przeglądu i tego że muszę w tym dniu coś inaczej planować, a nie sam koszt.

I tutaj wracamy do Tesli...

Napisano
2 godziny temu, kravitz napisał(a):

Problemem jest dla niektórych (w tym i dla mnie) sam fakt przeglądu i tego że muszę w tym dniu coś inaczej planować, a nie sam koszt

Mogę tylko pozazdrościć, że 1000 albo 2000+ to dla Was nie problem :oki:

2 godziny temu, kravitz napisał(a):

I tutaj wracamy do Tesli...

Tak, należy pamiętać, by te plusy nie przysłoniły minusów ;) 

Napisano

Ja u siebie wymieniam co roku.

Rocznie robię ok 10 tyś km.

U mnie jak ICE się włączy to pracuje na wysokich obrotach, często nie dogrzany.

Po roku mimo małego przebiegu olej zmienia barwę na ciemną. 

Napisano
27 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Mogę tylko pozazdrościć, że 1000 albo 2000+ to dla Was nie problem :oki:

Ile to kosztuje w przypadku Kia EV?

Ja w eGolfie nie miałem pakietu i o ile mnie pamięć nie myli, to płaciłem kwotę z 6 z przodu, więc w najgorszym wypadku było to 699 ;)

A cały myk był w tym, żeby nie wymieniali filtra przeciwpyłkowego, bo on automagicznie powiększał kwotę o 300.

I myślę że jakby do benzynowki Golfa tam dostarczy własny filtr oleju i sam olej z allegro, to by dużo więcej jak za eGolfa nie zapłacił.

Napisano
1 godzinę temu, kravitz napisał(a):

Ile to kosztuje w przypadku Kia EV?

Ja w eGolfie nie miałem pakietu i o ile mnie pamięć nie myli, to płaciłem kwotę z 6 z przodu, więc w najgorszym wypadku było to 699 ;)

A cały myk był w tym, żeby nie wymieniali filtra przeciwpyłkowego, bo on automagicznie powiększał kwotę o 300.

I myślę że jakby do benzynowki Golfa tam dostarczy własny filtr oleju i sam olej z allegro, to by dużo więcej jak za eGolfa nie zapłacił.

Ceny co chwilę idą w górę.

U mnie są co 2 lata i/lub 30.000 km i ok. 1200-1500 trzeba dać. 

Znajomy w zwykłej benzynie Rav4 płaci regularnie ok. 2000 zł co rok i/lub 15.000 km.

Nim ASO zorientowały się, że muszą kroić EV, to za to samo co w EV6, płaciłem w Ioniqu 200-300 zł ;]

I co ciekawe, ostatnio przegląd przed sprzedażą wyskoczyło im w komputerze, że 1200 czy 1300 do zapłaty.

Na pytanie dlaczego to samo pół roku temu kosztowało 250 zł nie potrafili odpowiedzieć, i sami będąc zdziwieni, wypisali "z palca" 250 zł. 

Edit:

Z ciekawości sprawdziłem dla Golfa GTE aktualnie:

Pakiecik na 1 przegląd z wymianą oleju to 1790 zł :) 

Napisano

Ja w Priusie wymienialem co roku-glownie ze wzgledu na to ze ten silnik caly czas podczas jazdy miejskiej jest niedogrzany wiec przenikajaca do oleju benzyna nie ma szans odparowac.

Edytowane przez wlad

Napisano
1 godzinę temu, wlad napisał(a):

Ja w Priusie wymienialem co roku-glownie ze wzgledu na to ze ten silnik caly czas podczas jazdy miejskiej jest niedogrzany wiec przenikajaca do oleju benzyna nie ma szans odparowac.

To jest dla mnie jedna z głupszych wad HEV, jeszcze chyba mocniej występująca w PHEV.

Już kilka razy musiałem brać naszą firmową Toyote RAV4 2.5 Hybrid żeby na trasie trochę silnik popracował bo poziom oleju się podnosił :facepalm: jak przegoniłem to już był spokój. Takie kwiatki skutecznie zniechęcają mnie do jakiejkolwiek hybrydy z silnikiem spalinowym na pokładzie.

Napisano
8 minut temu, komor napisał(a):

To jest dla mnie jedna z głupszych wad HEV, jeszcze chyba mocniej występująca w PHEV.

Już kilka razy musiałem brać naszą firmową Toyote RAV4 2.5 Hybrid żeby na trasie trochę silnik popracował bo poziom oleju się podnosił :facepalm: jak przegoniłem to już był spokój. Takie kwiatki skutecznie zniechęcają mnie do jakiejkolwiek hybrydy z silnikiem spalinowym na pokładzie.

To moze byc "problem" jedynie dla kogos, kto cale zycie spedza w miescie i nigdzie nie wyjezdza :nie_wiem:

Przy normalnym uzytkowaniu, to jednak raz na jakis czas sie trase robi i problemu nie ma.

Napisano
W dniu 20.10.2025 o 11:27, mrBEAN napisał(a):

Potwierdzasz tym tylko, że jest kompletnie bez sensu wozić ten silnik i cały szpej przez 361 dni w roku 😁

Generować wyższe koszty i mniejszą przyjemność z jazdy. 

Niektórych nie przekonasz. Ojca próbuję, choć coraz bliżej jest zakupy EV.

Niro PHEV robi 7kkm/rok z czego 99% na prądzie. Świece już wymieniał bo miał wypadanie zapłonów .. od jeżdżenia na prądzie :phi:. Oczywiście jeździ i płaci za przeglądy jak za zwykle ICE (cały dzień w plecy :) ).

Jedyne co spalanie ładnie wygląda na LCD, ostatnio miał coś poniżej 1l/100km ;).

Napisano
24 minuty temu, sherif napisał(a):

Oczywiście jeździ i płaci za przeglądy jak za zwykle ICE (cały dzień w plecy :) ).

Gdzie on robi te przeglady? ;] Ostatnio zajelo mi to jakies 3h door to door.

Pojechalem na 7,rano a przed 10 bylem juz z powrotem w domu.

Napisano
15 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Gdzie on robi te przeglady? ;] Ostatnio zajelo mi to jakies 3h door to door.

Pojechalem na 7,rano a przed 10 bylem juz z powrotem w domu.

70km od domu, najbliższe ASO :) i niestety nie przyjeźdzają po auto.

Napisano
2 godziny temu, sherif napisał(a):

70km od domu, najbliższe ASO :) i niestety nie przyjeźdzają po auto.

Dla emeryta taka wycieczka to w sumie atrakcja :)

Na brak czasu raczej nie narzeka :ok:

Napisano
W dniu 19.10.2025 o 17:17, mrBEAN napisał(a):

a za różnicę HEV i PHEV wynajmie dowolne auto rodzinne na wyjazd gdziekolwiek na wakacje. 

Napisano
W dniu 19.10.2025 o 17:17, mrBEAN napisał(a):

A właśnie MA sens

na codzień zalety elektryka ( prócz bus pasów) 

a w trasie zaleta auta spalinowego - brak przerw na ładowanie ( no chyba że przerwy fizjologiczne dla kierowcy)

Napisano
30 minut temu, prebek napisał(a):

A właśnie MA sens

na codzień zalety elektryka ( prócz bus pasów) 

a w trasie zaleta auta spalinowego - brak przerw na ładowanie ( no chyba że przerwy fizjologiczne dla kierowcy)

Tyle teorii 👍😁

Napisano
3 minuty temu, mrBEAN napisał(a):

Tyle teorii 👍😁

piszę z autopsji X5 45e

20250622_140751926_iOS.jpg

Napisano
3 minuty temu, prebek napisał(a):

piszę z autopsji X5 45e

20250622_140751926_iOS.jpg

Jak pojeździsz iX to będziesz dopiero miał porównanie 👍

Napisano
1 minutę temu, mrBEAN napisał(a):

Jak pojeździsz iX to będziesz dopiero miał porównanie 👍

mam i4

20250609_153824204_iOS.jpg.8d43018bc370ae3849fc69f8f4179f96.jpg

Napisano
21 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Dla emeryta taka wycieczka to w sumie atrakcja :)

Na brak czasu raczej nie narzeka :ok:

Niby tak, ale to właśnie jest bezsens częstych przeglądów przy spalinówkach przy takim jeżdżeniu. Ta 1-2 trasy po 300km to do ogarnięcia EV jest.

Takie uroki mieszkania na prowincji :).

18 godzin temu, lucash napisał(a):

a za różnicę HEV i PHEV wynajmie dowolne auto rodzinne na wyjazd gdziekolwiek na wakacje. 

i znasz kogoś kto tak robi ?

Jeszcze jak był Panek to pół biedy, ale tak iść do wypożyczalni żeby pojechać dalej to tak średnio powiedziałbym . Tym bardziej, że nie wszędzie jest dostęp. Co własne auto to własne.

Na szczęście dzięki Chińczykom te dopłaty są coraz mniejsze.

Napisano
Teraz, sherif napisał(a):

Niby tak, ale to właśnie jest bezsens częstych przeglądów przy spalinówkach przy takim jeżdżeniu. Ta 1-2 trasy po 300km to do ogarnięcia EV jest.

Takie uroki mieszkania na prowincji :).

EV chyba tez maja obowiazkowe przeglady, za wyjatkiem Tesli? :nie_wiem:

Wiec co za roznica czy jedziesz ze spalinowym czy EV te 70km?

Napisano
W dniu 21.10.2025 o 14:41, komor napisał(a):

Warto dodać, że dotyczy to modeli z silnikami spalinowymi z wtryskiem bezpośrednim.

Natomiast hybrydy z MPI wcale nie maja takich problemów mimo krótkich odcinków i niedogrzanego silnika.

Napisano
  • Autor
W dniu 21.10.2025 o 13:01, wlad napisał(a):

W Toyocie Yars Cross silnik bardzo szybko się nagrzewa. Pewnie ze względu na to, że ogrzewanie kabiny jest płynem, więc jak jest zimno, to więcej silnik spalinowy pracuje.

Ale spalanie wtedy jest o jakiś litr większe.

Napisano
Godzinę temu, maras77 napisał(a):

W Toyocie Yars Cross silnik bardzo szybko się nagrzewa. Pewnie ze względu na to, że ogrzewanie kabiny jest płynem, więc jak jest zimno, to więcej silnik spalinowy pracuje.

Ale spalanie wtedy jest o jakiś litr większe.

Plyn chlodniczy w malym obiegu pewnie tak, ale zeby sie olej nagrzal to juz potrzeba sporo wiecej czasu.

Przy ktortkich odcinkach nie ma na to szans ale tez Yaris Cross nie ma wtrysku bezposredniego.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

Plyn chlodniczy w malym obiegu pewnie tak, ale zeby sie olej nagrzal to juz potrzeba sporo wiecej czasu.

Przy ktortkich odcinkach nie ma na to szans ale tez Yaris Cross nie ma wtrysku bezposredniego.

Wyjaśnij mi tylko, jak fizycznie mały obieg ma się nagrzać, aby przy okazji olej był zimny? Olej jest bliżej źródła ciepła niż płyn w małym obiegi i ma mniejsza pojemność cieplną.

A wtrysk pośredni jest lepszy, niż bezpośredni pod kątem rozrzedzania oleju, bo nie ma wypalania DPFa.

Edytowane przez maras77

Napisano
17 minut temu, maras77 napisał(a):

Wyjaśnij mi tylko, jak fizycznie mały obieg ma się nagrzać, aby przy okazji olej był zimny? Olej jest bliżej źródła ciepła niż płyn w małym obiegi i ma mniejsza pojemność cieplną.

A wtrysk pośredni jest lepszy, niż bezpośredni pod kątem rozrzedzania oleju, bo nie ma wypalania DPFa.

Podepnij sobie jakies OBD i popatrz na parametry temp oleju i plynu. Plyn sie grzeje duzo szybciej niz olej.

I tak, wtrysk posredni jest lepszy w noPB, ale to nie chodzi o wypalanie GPF (DPF to diesle).

Paliwo jest wtryskiwane bezposrednio do cylindra pod duzym cisnieiem na zimno i moze mieszac sie z filmem olejowym, przez co trafia do skrzyni korbowej.

PS. Nawet znalazlem jakis stary watek na AK: 

Napisano
14 godzin temu, maras77 napisał(a):

Już ci @Maciej__ wyjaśnił powyżej, a ja tylko dodam że masz pod maską GPF i też jest proces wypalania. 

Napisano
  • Autor
16 minut temu, ghost2255 napisał(a):

Już ci @Maciej__ wyjaśnił powyżej, a ja tylko dodam że masz pod maską GPF i też jest proces wypalania. 

Ja nie mam.

Napisano
19 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

EV chyba tez maja obowiazkowe przeglady, za wyjatkiem Tesli? :nie_wiem:

Wiec co za roznica czy jedziesz ze spalinowym czy EV te 70km?

Tak, ale prostszy i jest co dwa lata.

Napisano
1 godzinę temu, maras77 napisał(a):

Ja nie mam.

Jeśli masz Yaris Cross lub Yaris IV to masz

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor
W dniu 23.10.2025 o 12:33, ghost2255 napisał(a):

Jeśli masz Yaris Cross lub Yaris IV to masz

W Yaris Cross oraz zwykłym Yaris HEV nie ma bezpośredniego wtrysku i też nie ma GPFa. Bezpośredni wtrysk jest w wersji bez hybrydy oraz w innych, większych hybrydach toyoty.

Napisano
15 minut temu, maras77 napisał(a):

W Yaris Cross oraz zwykłym Yaris HEV nie ma bezpośredniego wtrysku i też nie ma GPFa. Bezpośredni wtrysk jest w wersji bez hybrydy oraz w innych, większych hybrydach toyoty.

Owszem, ale nie.

Popatrz sobie tutaj: https://toyota-club.net/files/faq/20-08-01_faq_df_r3_en.htm

Potem otwórz maskę i poszukaj czujnika ciśnienia spalin(dobrze go widać pod maską) i wężyk idący do GPF.

Na pośrednim wtrysku jest też napęd hybrydowy oparty na silniku 1.8 w ciągłej sprzedaży w salonach.