Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowa Corolla

Featured Replies

Napisano
W dniu 6.11.2025 o 11:29, Guzon87 napisał:

Kiedyś w DE trzech cyganów W210 nie wycelowało w parking przy autostradzie i wylądowali na trawniku. Pomagałem wypchnąć auto, akurat pchałem za słupek A, kierowca wsiadając do auta zamknął mi mały oraz serdeczny palec 😁. Po czasie zorientowałem się, co się stało. Po otwarciu drzwi wyjąłem jakby suche gałązki. 

Także mnie śmieszy x2 😁

Kolega tak zrobił ze słupkiem B w Transicie i to dla naszego klienta phi. Wracał z ręką w kubku MC z lodem.

Trzeba patrzeć gdzie się rękę kładzie.

Napisano
Godzinę temu, zenek111 napisał:

Każda obcierka i ta ledowa listwa będzie do wymiany za miliony talarów. Jestem na tak. Inna rzecz, że design wygląda jak trochę skopiowany z Tesli. Widać, że azjatycka chęć podrabiania innych udzieliła się nie tylko Chińczykom.

hehe

Napisano
11 minut temu, Ryb napisał:

Każda obcierka i ta ledowa listwa będzie do wymiany za miliony talarów. Jestem na tak. Inna rzecz, że design wygląda jak trochę skopiowany z Tesli. Widać, że azjatycka chęć podrabiania innych udzieliła się nie tylko Chińczykom.

hehe

Masz jakąś obsesję phi moze to mozna leczyc?

Wiedziałeś jak wygląda obecny z przodu prius i camry po lifcie?

Poza tym to concept. Poczekaj na produkcyjną wersję ;) sporo detali zmienią księgowi ;)

Napisano
W dniu 31.10.2025 o 15:13, zenek111 napisał:

Dodatkowo pociagnęli bardzo wysoko i daleko przednia szybę, wiec jak ktoś lubi przestronnosc i światło to raczej to dostanie. Uwazam ze to jeszcze lepsze niż szklany dach z którego "zyski" brali raczej Ci co siedza z tyłu, tym razem tak mocno pociągniete okno zrobi robotę kierowcy i jego pasazerowi.

Patrz tohehe

250px-Citro%C3%ABn_Grand_C4_Picasso_HDi_

Napisano
11 minut temu, Filipfm napisał:

Masz jakąś obsesję phi moze to mozna leczyc?

Po prostu znam się trochę na wzornictwie przemysłowym i projektowaniu. Dzięki temu widzę rzeczy, które umykają amatorom.

skromny

Wiedziałeś jak wygląda obecny z przodu prius i camry po lifcie?

Widziałem. Nie podoba mi się ale niezaprzeczalnie Toyota szuka własnego stylu. Szkoda tylko, że wśród mało inspirujących projektów azjatyckich. Inna rzecz, że oni są z Azji - tamtejszy klient być może ma taki niewyszukany gust i robią to celowo.

ok

Poza tym to concept. Poczekaj na produkcyjną wersję ;) sporo detali zmienią księgowi ;)

Nie wątpię, ale to oznacza, że lepiej nie będzie. Co najwyżej może być gorzej (bo taniej).

skromny

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał:

Po prostu znam się trochę na wzornictwie przemysłowym i projektowaniu. Dzięki temu widzę rzeczy, które umykają amatorom.

skromny

Myslalem, ze to juz nie wymaga podkreslania, ze znasz sie na wszystkim hehe

2 minuty temu, Ryb napisał:

Widziałem. Nie podoba mi się ale niezaprzeczalnie Toyota szuka własnego stylu. Szkoda tylko, że wśród mało inspirujących projektów azjatyckich. Inna rzecz, że oni są z Azji - tamtejszy klient być może ma taki niewyszukany gust i robią to celowo.

ok

i w tym znaniu, nie widzisz elementów powtarzalnych, mocno uwypuklonych w koncepcie corolli?

2 minuty temu, Ryb napisał:

Nie wątpię, ale to oznacza, że lepiej nie będzie. Co najwyżej może być gorzej (bo taniej).

skromny

Zapewne mniej spektakularnie. Mniejsze koła, znikną bezramkowe drzwi, środek zejdzie na ziemię

Napisano
43 minuty temu, Filipfm napisał:

Myslalem, ze to juz nie wymaga podkreslania, ze znasz sie na wszystkim hehe

Jak każdy w Internecie. Ale akurat na tym znam się trochę naprawdę.

zlosnik

i w tym znaniu, nie widzisz elementów powtarzalnych, mocno uwypuklonych w koncepcie corolli?

Owszem, widzę. Ale nie o tym pisałem tylko o kierunku, w którym dryfują nowe Toyoty. Plusem jest oczywiście sam fakt szukania spójnego wizerunku marki, minusem pułapka, w którą przy okazji się często wpada w postaci wszystkich modeli wyglądających zbyt podobnie do siebie.

ok

Zapewne mniej spektakularnie. Mniejsze koła, znikną bezramkowe drzwi, środek zejdzie na ziemię

ok

Napisano
20 minut temu, Ryb napisał:

Jak każdy w Internecie. Ale akurat na tym znam się trochę naprawdę.

zlosnik

Owszem, widzę. Ale nie o tym pisałem tylko o kierunku, w którym dryfują nowe Toyoty. Plusem jest oczywiście sam fakt szukania spójnego wizerunku marki, minusem pułapka, w którą przy okazji się często wpada w postaci wszystkich modeli wyglądających zbyt podobnie do siebie.

ok

ok

Wiemy, że się znasz rotfl2

W końcu jeździsz pickupem dla wieśniaków z dolepioną pokrywą na pakę. No to jest szczyt dizajnu zlosnik

Napisano
6 minut temu, MarcG napisał:

Wiemy, że się znasz rotfl2

W końcu jeździsz pickupem dla wieśniaków z dolepioną pokrywą na pakę. No to jest szczyt dizajnu zlosnik

Nie, nie dlatego. Dlatego, że miałem to na studiach.

ok

A Rangera nie kupiłem z powodu designu. Z powodu designu (między innymi) kupiłem Jaguara.

skromny

Edytowane przez Ryb

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał:

Nie, nie dlatego. Dlatego, że miałem to na studiach.

ok

Ja na studiach miałem chyba historię filozifii ale to nie znaczy, że się na tym znam hehe

Napisano
Teraz, MarcG napisał:

Ja na studiach miałem chyba historię filozifii ale to nie znaczy, że się na tym znam hehe

Są studenci, którzy wynoszą jakąś wiedzę z uczelni oraz tacy, którzy nie wynoszą. Życie.

ok

Napisano
Teraz, Ryb napisał:

Są studenci, którzy wynoszą jakąś wiedzę z uczelni oraz tacy, którzy nie wynoszą. Życie.

ok

Moze nie porównujmy bo może Ci być smutno.

Napisano
4 minuty temu, MarcG napisał:

Moze nie porównujmy bo może Ci być smutno.

Tylko jeśli jesteś profesorem historii filozofii. Najpierw sam twierdzisz, że miałeś przedmiot, z którego żadnej wiedzy nie wyniosłeś a potem próbujesz z tego zrobić argument przeciwko mnie. Na zajęciach z logiki też spałeś, co?

zlosnik

Edytowane przez Ryb

Napisano
14 minut temu, Ryb napisał:

Tylko jeśli jesteś profesorem historii filozofii. Najpierw sam twierdzisz, że miałeś przedmiot, z którego żadnej wiedzy nie wyniosłeś a potem próbujesz z tego zrobić argument przeciwko mnie. Na zajęciach z logiki też spałeś, co?

zlosnik

A na tych studiach to było coś o sarkaźmie ? zlosnik

Nie załapałeś, no ale eot bo to nie hp.

Edytowane przez MarcG

Napisano
4 godziny temu, sherif napisał:

Trzeba patrzeć gdzie się rękę kładzie.

No 😁

Napisano

A5 na 17" wygląda jak koza na wrotkach.
Pamiętam jak 10 lat temu były kierownik w korpo dostał Passata na chyba 17tkach, dziure nad kołem miał chyba z 10cm, śmiałem się, że wygląda jak wóz drabiniasty.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Napisano
2 minuty temu, vlad1431 napisał:

Pamiętam jak 10 lat temu były kierownik w korpo dostał Passata na chyba 17tkach, dziure nad kołem miał chyba z 10cm, śmiałem się, że wygląda jak wóz drabiniasty.

To bardzo ciekawe co piszesz. ganja

Napisano
12 minut temu, vlad1431 napisał:

W dniu 3.11.2025 o 20:43, bizz napisał:

Dziesięć lat temu to chyba na 15stkach.

Napisano

Możliwe że tak było, komicznie to auto wyglądało, jak na dojazdówkach.

Napisano
21 minut temu, bizz napisał:

Tyle że rozmiar felgi nie ma nic wspólnego z przestrzenią pomiędzy kołem i nadkolem także coś się vladowi pokręciło przez te 10 lat

Napisano

8 godzin temu, Piotrus napisał:

Tyle że rozmiar felgi nie ma nic wspólnego z przestrzenią pomiędzy kołem i nadkolem także coś się vladowi pokręciło przez te 10 lat

Przestrzeń pewnie "mierzył wzrokowo" od felgi do nadkola, a nie od koła.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
8 godzin temu, bizz napisał:

Czas szybko leci ;] 10 lat temu byl juz na rynku Passat b8.

Najmniejszy rozmiar kol to baloniaste 215/60/16.

image.png

Napisano
24 minuty temu, ZUBERTO napisał:

Przestrzeń pewnie "mierzył wzrokowo" od felgi do nadkola, a nie od koła.

Patrząc w ten sposób to moja beemka jeszcze gorszy śmietnik niż tamten paserrati bo mam czarne felgi z M-paka.

Napisano
11 godzin temu, vlad1431 napisał:

W dniu 3.11.2025 o 20:43, bizz napisał:

co ja mam powiedziec, dostalem tesle na 21 totalszok to dopiero wstyd byl...

Napisano
11 godzin temu, vlad1431 napisał:

Ja tylko zwrócę uwagę, że niezależnie od rozmiaru zastosowanej felgi dziura nad kołem jest dokładnie taka sama.

skromny

Napisano

Ja tylko zwrócę uwagę, że niezależnie od rozmiaru zastosowanej felgi dziura nad kołem jest dokładnie taka sama.
default_skromny.gif
Logiki w tym zdaniu nie widzę, ale szanuję.[emoji6]

Napisano
2 minuty temu, vlad1431 napisał:

Logiki w tym zdaniu nie widzę, ale szanuję.[emoji6]

Jest w tym doskonała logika bo średnica koła się w samochodach nie zmienia mimo zmiany średnicy felgi. Opony na większej feldze po prostu mają niższy profil. Dlatego też można w jednym modelu zamiennie stosować różne felgi bez wpływu na parametry samochodu (zwłaszcza odczyty wskaźników).

Edytowane przez Ryb

Napisano

Jest w tym doskonała logika bo średnica koła się w samochodach nie zmienia mimo zmiany średnicy felgi. Opony na większej feldze po prostu mają niższy profil. Dlatego też można w jednym modelu zamiennie stosować różne felgi bez wpływu na parametry samochodu (zwłaszcza odczyty wskaźników).

Można, ale chyba w tym konkretnym egzemplarzu o tym zapomnieli. Tak j.w. pisałem, to auto wyglądało jak na dojazdówkach.

Napisano
4 minuty temu, vlad1431 napisał:

Można, ale chyba w tym konkretnym egzemplarzu o tym zapomnieli. Tak j.w. pisałem, to auto wyglądało jak na dojazdówkach.

Przy małej feldze koło wydaje się optycznie mniejsze. Nawet jeśli otwór jest ten sam to większa felga sprawia wrażenie bardziej go wypełniającej.

image.png

image.png

Napisano
56 minut temu, PawelWaw napisał:

co ja mam powiedziec, dostalem tesle na 21 totalszok to dopiero wstyd byl...

Nie ma związku z tematem, przy Tesli wstyd jest niezależny od rozmiaru felg.

Napisano
2 godziny temu, Ryb napisał:

Jest w tym doskonała logika bo średnica koła się w samochodach nie zmienia mimo zmiany średnicy felgi.

W pewnym, minimalnym zakresie się zmienia.

Sam odstęp koło/błotnik też może się zmieniać, ale np. przez inne zawieszenie, bo pomijamy to, że ktoś założył se koła/opony z czapy.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
9 godzin temu, Ryb napisał:

Przy małej feldze koło wydaje się optycznie mniejsze. Nawet jeśli otwór jest ten sam to większa felga sprawia wrażenie bardziej go wypełniającej.

image.png

image.png

I na obu wygląda fatalnie 😎

Napisano
Godzinę temu, stig napisał:

I na obu wygląda fatalnie 😎

Owszem, ale nie o to chodziło w tym eksperymencie.

skromny

Napisano
49 minut temu, Ryb napisał:

Owszem, ale nie o to chodziło w tym eksperymencie.

skromny

Tak wiem. Za to ładnie widać , żeby nie przesadzać w żadną ze stron 👍