Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rok ze starym elektrykiem.Jesli jest tak dobrze to czemu jednak jest tak zle?

Featured Replies

Napisano

Pisze to na ogolnym kaciku glownie po to aby rozwiac watpliwosci ludzi ktorzy chcieliby kupic starszego elektryka ale sie boja.Swojego Soula EV kupilem dokladnie rok temu jako 9 letniego z przebiegiem wtedy 85kkm I SOH baterii 81%.Kupilem aby uzywac do jazdy po miescie -do pozostalych zastosowan mialo byc zony Mini.Zakladalem przebieg roczny ok.7-8kkm.Zycie nieco zweryfikowalo te plany-dzieki niechinskiej jakosci niemieckiego Mini kilka miesiecy Soul musial robic jako jedyne auto w domu co pozwolilo mu nakrecic w ciagu roku ponad 15kkm.Zacznijmy od podstawowej kwestii czyli zasiegu.To dosc skomplikowana sprawa w tym pprzypadku-przy jezdzie do ktorej go kupilem(czyli duzo krotkich odcinkow miejskich) zasieg wynosi od 100km w zimie do 150km w lecie.W jezdzie pozamiejskiej to jest okolo 110-120km a na autostradzie z ograniczeniem do 110km/h zasieg gwaltownie maleje do 90-100km.Ale to mozna bez problemu wyczytac z roznych testow nowych aut.Jak to jest w przypadku obecnie 10 letniego auta? Zaczne od tego ze jest to idealne auto do moich zastosowan -gdybym jeszcze raz musial wybierac to padlo by znowu na Soula.Auto znakomicie sprawdza sie w miescie-jest najszybsze na swiatlach-co niesie ze soba pewne konsekwencje o czym napisze pozniej.Srednie zuzycie mocy przez ten rok wynioslo 16,1kW/100km.Na pierwszy rzut oka wychodzi ze jest to zuzycie olbrzymie jak na tak male auto-ale wynika ono ze specyficznego uzytkowania na b.krotkich dystansach przez co zarowno ogrzewanie jak I klimatyzacja praktycznie ciagle dzialaja na maksymalnym zuzyciu energii.Pobor mocy ogrzewania to ok.4,5kW w fazie nagrzewania i ok.1,5kW przy ustabilizowanych warunkach termicznych.Odpowiednie wartosci dla klimatyzacji to 2kW oraz 0,6-0,7kW.Korzystam ze zwyklego pradu wiec po przeliczeniu na benzyne spalanie w warunkach angielskich wynosi ok 3l/100km.

Wracajac do SOH-po optymalizacji baterii SOH zwiekszyl sie do 83% i tak trwal prawie rok gdy  musialem uzyc awaryjnie 100kW ladowarki.Pisze o tym nizej.Niestety zniszczylo to nieco cele-z dnia na dzien SOH spadlo do 78%.Tak wiec przestrzegam przed zbyt mocnym ladowanie baterii.
Teraz przejde do rzeczy ktore negatywnie zaskoczyly mnie w tym aucie:
1.Rok temu po kupnie zostal zrobiony przez komis przeglad rejestracyjny na ktorym wymieniono 4 opony na nowe.3 dni temu robilem nastepny przeglad I wszystkie opony sa zakwalifikowany do w miare szybkiej wymiany.Wytrzymaly wiec 15kkm.Wynika to po czesci ze specyfiki mojej jazdy-w zadnym moim aucie opony nie przezyly dluzej niz 25kkm,jednak ten rok czasu lekko mnie zamurowal.
2.Auto nie nadaje sie do ladowania na szybkich ladowarkach-fabrycznie chyba ma ogranicznie do 70kW.Ja bylem zmuszony kilka razy awaryjnie ladowac na 100kW-i wtedy niestety bateria rozgrzewala sie bardzo szybko co powodowalo zwolnienie ladowania do 3-4kW.
3.Bardzo niedokladne wskazywanie zasiegu-dla mnie nie bylo to problemem ale moja zona pare razy panikowala ze nie dojedzie do domu.
Teraz chcialbym nawiazac do tytulu watku-jesli jest tak dobrze to czemu jest zle?
Niestety mieszkam w UK-to tak naprawde pustynia jesli chodzi o elektromobilnosc postrzegana jako sewis /naprawa aut.A byc moze tylko ja mieszkam na takim terenie.Pod koniec poprzedniej zimy przestalo dzialac ogrzewanie.Przedzwonilem wszelkie lokalne firmy-zadna nie podjela sie nawet zdiagnozowania usterki.Owszem-przeglad roczny za 300 funtow za podpiecie auta do kompa I przelozenie kol to bardzo chetnie ale jakies naprawy? Najblizszy serwis autoryzowany to czas czekania na diagnose kilka tygodni i lojalne uprzedzenie ze jesli bedzie cos nietypowego to czas czekania na czesci trzeba bedzie liczyc w miesiacach.O cenach w Kia nie wspomne bo ktos moglby przekrecic sie z wrazenia
Postanowilem dojezdzic zime bez ogrzewania a na wiosne okazalo sie ze przyczyna byl brak czynnika chlodzacego w ukladzie.
Druga sprawa to socjalistyczny rzad angielski ktory chce aby od 2028 roku oprocz podatku drogowego placic kase za przejechane mile elektrykiem.Mysle wiec ze latwo zgadnac ze Soul jest moim pierwszym i ostatnim na dzien dzisiejszy autem elektrycznym.Pojezdze nim z prawdziwa przyjemnoscia jeszcze rok a nastepnie dam go memu starszemu synowi aby uczyl sie jezdzic.Chyba ze wczesniej sie zepsuje to wyladuje na zlomie bo naprawa raczej nie bedzie oplacalna.

Oczywiscie moze sie zdarzyc ze siec niezaleznych warsztow ogarniajacych elektryki dotrze i na moje tereny a rzad wycofa sie z krojenia kierowcow-wtedy z najwieksza przyjemnoscia znowu kupie takie fajne autko aby zyc krotko ale przynajmniej z przyjemnoscia:papa:

A na koniec taka kontrowersyjna teza.Mialem przez kilka miesiecy zastepcze auto w postaci starego Mesia W211.Alez to jest rupiec w porownaniu do Soula.A to  tylko 10 lat roznicy ...

Edytowane przez wlad

Napisano

ale to UK jest zacofane

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, PawelWaw napisał(a):

ale to UK jest zacofane

Akurat pod wzgledem infrastruktury do ladowanie jest swietnie-chodzi tylko o niezalezne warsztaty.

Napisano

Ja tylko dodam dwie sprawy.

Jak auto ma maks moc ładowania 70kW, to jak podłączysz to szybszej ładowarki, tj. 100kW, to nie będzie się ładować mocą 100kW, ale maks 70kW ;]

A druga sprawa to opony.

W każdym aucie jakie miałem, które było/jest elektryczne lub chociaż mocno wspomagane prądem, żre opony jak głupie.

Przypuszczam, że to sposób jazdy. Masz tego kopa, to go używasz.

I to niezależnie, czy ten EV ma 40KM, czy 400KM. Jest dobra wartość od dołu, bez piłowania silnika, to tego używasz.

Napisano
57 minut temu, kravitz napisał(a):

Jak auto ma maks moc ładowania 70kW, to jak podłączysz to szybszej ładowarki, tj. 100kW, to nie będzie się ładować mocą 100kW, ale maks 70kW ;]

Moze chodzi o to, ze sie ladowalo z ta max mocą, czyli 70, a że bateria to smietnik wiec trzeba ja tylko z gniazdka w domu?

Napisano
7 minut temu, swienty napisał(a):

To się da skomentować chyba tylko tak: cudzą kasę łatwo się wydaje i samorząd może przewalić każdą ilość pieniędzy.

Napisano
2 minuty temu, kravitz napisał(a):

To się da skomentować chyba tylko tak: cudzą kasę łatwo się wydaje i samorząd może przewalić każdą ilość pieniędzy.

Pewnie da się to naprawić ale w jakimś mniejszym warsztacie bo ASO to wiadomo, wymiana baterii

Po przeprowadzeniu szczegółowej diagnostyki w Autoryzowanej Stacji Obsługi KIA ustalono, iż powodem wyłączania jest niski stan baterii oraz błąd w napięciu baterii 380V, który podczas hamowania powoduje uruchomienie zabezpieczenia i wyłączanie zasilania pojazdu – stwierdzono, iż bateria wysokiego napięcia zużyta jest w 60%.

Napisano
5 minut temu, kravitz napisał(a):

Nie zawsze. W artykule napisano, że "... zgodnie z wymogami ustawowymi ponownie musi to być samochód elektryczny" oraz, że "Do takich zakupów zmusza ich ustawa o elektromobilności." 

Edytowane przez ochkarol

Napisano
2 minuty temu, swienty napisał(a):

Pewnie da się to naprawić ale w jakimś mniejszym warsztacie bo ASO to wiadomo, wymiana baterii

Po przeprowadzeniu szczegółowej diagnostyki w Autoryzowanej Stacji Obsługi KIA ustalono, iż powodem wyłączania jest niski stan baterii oraz błąd w napięciu baterii 380V, który podczas hamowania powoduje uruchomienie zabezpieczenia i wyłączanie zasilania pojazdu – stwierdzono, iż bateria wysokiego napięcia zużyta jest w 60%.

Na szybko znalazłem info, że gwarancja na baterię w KIA, to 6 lat lub 150kkm.

Nie wiem ile przebiegu miała ta Soul i czy może "radiowozy" nie są jakoś wyłączone z gwarancji.

Tak czy siak, prywatna osoba nigdy by w aucie wartym może 80k PLN, nie wydała na nową baterię 120k PLN ;]

Samorząd może jednak tak zrobić.

A może też kupić nowe auto, a na to stare już czeka jakiś znajomy, który go odkupi za 10k, a za 20k naprawi baterię w prywatnym warsztacie.

Takie cuda tylko w państwowych placówkach.

Napisano
6 minut temu, kravitz napisał(a):

Burmistrz Nysy ogłasza II przetarg publiczny na sprzedaż samochodu osobowego - elektrycznego marki KIA Soul

Rok produkcji 2016

Wskazania drogomierza / normatywnego (w km.) 161712

2. Cena wywoławcza wynosi: 20.000,00 zł (brutto)

;] 

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, kravitz napisał(a):

Tu akurat nie masz racji-w Soul maksymalna moc ladowania to 50kW(pomylilem sie jednak z tymi 70kW).Podlaczajac ja do 100kW ladowarki widzialem wartosc ladowania 64kW.Przeciez bez powodu akumulator sie nie grzal.Dla uzmyslowienia problemu-ladujac ladowarka 50kW od 20-70% caly czas laduje sie wartoscia 30-35kW.Podlaczajac 100kW pierwsze 10-15% laduje sie wspomniana wartoscia 64kW a nastepnie gwaltownie  zmierza w dol majac przy 60% naladowania  baterii wartosc ladowania 2kW:sciana:

Napisano
  • Autor
14 minut temu, swienty napisał(a):

Burmistrz Nysy ogłasza II przetarg publiczny na sprzedaż samochodu osobowego - elektrycznego marki KIA Soul

Rok produkcji 2016

Wskazania drogomierza / normatywnego (w km.) 161712

2. Cena wywoławcza wynosi: 20.000,00 zł (brutto)

;] 

Jak na Soula to ten przebieg to naprawde dobry wynik;]

Wiele przy 100kkm ma juz padnieta baterie.

Napisano
59 minut temu, kravitz napisał(a):

Chyba nie jest tak źle w tej Nysie:

"Straż miejska przez ostatnie trzy lata użytkowała elektryczną Kię Soul wyprodukowaną w 2019 roku. Auto trafiło więc do strażników jako używane, w 2022 roku kosztowało 58 tys. zł. Niestety, już po trzech latach akumulator samochodu odmówił współpracy."

Nie szastali na lewo i prawo przy zakupie :oki:

Napisano
2 minuty temu, Artur_W_wa napisał(a):

@kravitz, a tak swoją szosą, co kupią za 170 kPLN :hmm:

Nie mam zielonego pojęcia.

Te radiolki to chyba nie zwyczajne auta z rynku. Nie wiem czy je zamawiają z gotowym wyposażeniem, czy auto kupują oddzielnie, a jakas firma je doposaża.

Napisano
8 minut temu, Artur_W_wa napisał(a):

Nie szastali na lewo i prawo przy zakupie :oki:

Czyli jednak tanio wyszło drogo ;] 

Napisano
2 minuty temu, swienty napisał(a):

Czyli jednak tanio wyszło drogo ;] 

Popatrz w ten sposób, lepiej co 3 lata wydać ~ 60, czy co 6 - 170 :]

Napisano
5 minut temu, kravitz napisał(a):

Nie mam zielonego pojęcia.

Te radiolki to chyba nie zwyczajne auta z rynku. Nie wiem czy je zamawiają z gotowym wyposażeniem, czy auto kupują oddzielnie, a jakas firma je doposaża.

Bez przesady, ten gabaryt to chyba do patrolowania a nie przewożenia nikogo wiecej niż strażników plus kilka "dupereli" w bagażniku. Koguty, radiostacja - może ze starego przełożą :]

Napisano
1 godzinę temu, kravitz napisał(a):

Na szybko znalazłem info, że gwarancja na baterię w KIA, to 6 lat lub 150kkm.

Nie wiem ile przebiegu miała ta Soul i czy może "radiowozy" nie są jakoś wyłączone z gwarancji.

Tak czy siak, prywatna osoba nigdy by w aucie wartym może 80k PLN, nie wydała na nową baterię 120k PLN ;]

Samorząd może jednak tak zrobić.

A może też kupić nowe auto, a na to stare już czeka jakiś znajomy, który go odkupi za 10k, a za 20k naprawi baterię w prywatnym warsztacie.

Nie znam się, ale czy ta placówka nie może ogłosić przetargu/konkursu ofert na naprawę baterii? I wtedy zgłosi się ASO z ceną 120kPLN i p. Kazio za ofertą za 20-30kPLN?

Napisano
  • Autor
28 minut temu, Zbynek napisał(a):

Nie znam się, ale czy ta placówka nie może ogłosić przetargu/konkursu ofert na naprawę baterii? I wtedy zgłosi się ASO z ceną 120kPLN i p. Kazio za ofertą za 20-30kPLN?

W USA wymiana tej baterii to koszt ok. 14 tysiecy dolarow.Ciekawe czemu tak drogo w PL.

Napisano
Godzinę temu, wlad napisał(a):

W USA wymiana tej baterii to koszt ok. 14 tysiecy dolarow.Ciekawe czemu tak drogo w PL.

Ale to nadal ok. 50-60k zl.

Czyli więcej niż te auto warte

Napisano
3 godziny temu, kravitz napisał(a):

W tym wypadku lepsze słowo to musi.

Inna sprawa, że wcześniej kupili używkę.

Napisano
1 godzinę temu, Zbynek napisał(a):

Pewnie nie może, bo wg KIA baterii się nie naprawia.

Jeżeli w takiej naprawianej spali sie strażnik, to kogoś za to :admin:

Napisano
2 godziny temu, Artur_W_wa napisał(a):

Popatrz w ten sposób, lepiej co 3 lata wydać ~ 60, czy co 6 - 170 :]

To wszystko zależy od czasu użytkowania przed awarią - spalinowiec teoretycznie może jeździć 24/7 a taki elektryk na wymarciu raczej krócej :phi: 

Napisano

Dla kontrastu:

3 letnie Twingo EV z przebiegiem 30kkm kupione za 30kPLN degradacja baterii -3%

Mama notuje średnie zurzycie na poziome 12kWh

Realny zasięg w tych warunkach za oknem bez problemu 150km

Mega zwinny maluch EV za śmieszny pieniądz

W temacie degradacji:

Unikać EV bez aktywnego chłodzenia - to głównie temp zabija baterie.

Im wolniejsze ładowanie tym mniejsza degradacja

lepiej ladować 10 x 8% "w połowie pojemności" niż na raz 80% z 20 do 100%

Wysłane za pomocą Tapatalk

Edytowane przez ppmarian

Napisano
W dniu 9.11.2025 o 12:30, wlad napisał(a):

... po optymalizacji baterii SOH zwiekszyl sie do 83% i tak trwal prawie rok gdy  musialem uzyc awaryjnie 100kW ladowarki.Pisze o tym nizej.Niestety zniszczylo to nieco cele-z dnia na dzien SOH spadlo do 78%.Tak wiec przestrzegam przed zbyt mocnym ladowanie baterii.

... 
2.Auto nie nadaje sie do ladowania na szybkich ladowarkach-fabrycznie chyba ma ogranicznie do 70kW.Ja bylem zmuszony kilka razy awaryjnie ladowac na 100kW-i wtedy niestety bateria rozgrzewala sie bardzo szybko co powodowalo zwolnienie ladowania do 3-4kW.
...
Postanowilem dojezdzic zime bez ogrzewania a na wiosne okazalo sie ze przyczyna byl brak czynnika chlodzacego w ukladzie.

Moze ja źle łączę kropki, ale jak w układzie chłodzenia nie ma płynu to ani bateria nie jest dobrze schłodzona, ani ogrzewanie nie działa. Tak jak w ICE. Także auto dobite po prostu brakiem chłodziwa. Silnik spalinowy bez chłodzenia też daleko nie pojedzie. 

Napisano
8 godzin temu, kravitz napisał(a):

A druga sprawa to opony.

W każdym aucie jakie miałem, które było/jest elektryczne lub chociaż mocno wspomagane prądem, żre opony jak głupie.

Przypuszczam, że to sposób jazdy. Masz tego kopa, to go używasz.

I to niezależnie, czy ten EV ma 40KM, czy 400KM. Jest dobra wartość od dołu, bez piłowania silnika, to tego używasz.

W citigo przez 80kkm mialem po 1 komplecie letnie/zimowe. Nie zauważyłem ponadnormatywnego zużycia,  wiec to raczej nie kwestia samego elektryka :nie_wiem:

Napisano

pewnie Ciebie pocieszę z zmartwię innych , ale za 5-8lat takich tematów będzie coraz więcej . Naobiecywali 400-500km zasięgu a wychodzi 150-200km . Ile ta Kia obiecywała fabrycznie jako nowa ? 200-250km ? to czego się spodziewać po 10-ciu latach . Wkrętarka B&D z baterią LI-ION też już ma  po 10- latach z  - 30-50% pierwotnej pojemności ale wymiana aku to nadal 30% wartości sprzętu , ale on się aż tak nie starzeje jak auto co po 10 latach koszt aku droższy jest niż auto 

Napisano
34 minuty temu, zinger napisał(a):

W citigo przez 80kkm mialem po 1 komplecie letnie/zimowe. Nie zauważyłem ponadnormatywnego zużycia,  wiec to raczej nie kwestia samego elektryka :nie_wiem:

Tu chodzi o masę i moment obrotowy na koła, a e-citigo akurat nie przebija spalinowych w tych tematach wiec i opony wypadaja podobnie

Napisano
34 minuty temu, zenek111 napisał(a):

Tu chodzi o masę i moment obrotowy na koła, a e-citigo akurat nie przebija spalinowych w tych tematach wiec i opony wypadaja podobnie

Za to spod świateł przebijala wiekszosc spalinowych :serducha:

Napisano

A na koniec taka kontrowersyjna teza.Mialem przez kilka miesiecy zastepcze auto w postaci starego Mesia W211.Alez to jest rupiec w porownaniu do Soula.A to  tylko 10 lat roznicy ...

Tylki pytanie czy skoro to zastępczak, to czy nie był dojechany jak koń po westernie? Chyba że chodzi Ci o multimedia- 10 lat to przepaść.

W rodzinie mamy W212 (nie wiem czy nie pokręciłem kodu ale to e-klasa coupe z 2012) z ponad 300k nalotu, użytkownik woli jeździć mesiem niż  6 letnią BMW 1, tyle że on wogóle nie korzysta z multimediów poza radiem FM.

Jeźdżę rożnymi autami i te które w zakupie kosztowały >200k nawet po 10 latach nadal oferują największy komfort/wrażenia z  jazdy vs współczesne kompakty. Największą bolączką są multimedia, ale tutaj wszystko zależy od marki, bo w 6 letnim BMW nie mam AA więc i tak kończy się na telefonie w uchwycie na kratce tak samo w 14 letnim Jeepie i wspomnianej beemce.

Napisano
W dniu 9.11.2025 o 12:41, wlad napisał(a):

Akurat pod wzgledem infrastruktury do ladowanie jest swietnie-chodzi tylko o niezalezne warsztaty.

jak czytam grupę i fora z UK dotyczące Nissana to mam wrażenie, że zarówno jakość serwisów jak i kultura techniczna użytkowników jest tam dramatyczna. Oczywiście nie chcę generalizować, ale takie odniosłem wrażenie

Napisano
11 godzin temu, zinger napisał(a):

Zwłaszcza że mowa tu o napędach na jedną oś i zużytych kompletach opon. Nie jest czasem tak, że producenci stosują w niektórych modelach jakieś ekoopony i one się zużywają mocniej od zwykłych?

:hmm:

Napisano
  • Autor
13 godzin temu, iwik napisał(a):

Moze ja źle łączę kropki, ale jak w układzie chłodzenia nie ma płynu to ani bateria nie jest dobrze schłodzona, ani ogrzewanie nie działa. Tak jak w ICE. Także auto dobite po prostu brakiem chłodziwa. Silnik spalinowy bez chłodzenia też daleko nie pojedzie. 

Dokladnie-zle laczysz.Brakowalo czynnika w ukladzie klimatyzacyjnym .jesli jest pompa ciepla to brak czynnika ma znaczenia takze dla ogrzewania.Natomiast nawet gdyby braklo chlodziwa to bateria tego nie odczuje bo jest chlodzona powietrzem napedzanym wentylatorem.Tak ze nie;]

Napisano
  • Autor
12 godzin temu, mmaciejosss napisał(a):

pewnie Ciebie pocieszę z zmartwię innych , ale za 5-8lat takich tematów będzie coraz więcej . Naobiecywali 400-500km zasięgu a wychodzi 150-200km . Ile ta Kia obiecywała fabrycznie jako nowa ? 200-250km ? to czego się spodziewać po 10-ciu latach . Wkrętarka B&D z baterią LI-ION też już ma  po 10- latach z  - 30-50% pierwotnej pojemności ale wymiana aku to nadal 30% wartości sprzętu , ale on się aż tak nie starzeje jak auto co po 10 latach koszt aku droższy jest niż auto 

Tu akurat sie nie zgodze-to byl pierwszy model elektryczny Kii i problemy wieku dzieciecego.W nastepnym aucie koncernu-Ioniq  po 200kkm nadal jest okolo 90-95%SOH.

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, Piotrus napisał(a):

Tylki pytanie czy skoro to zastępczak, to czy nie był dojechany jak koń po westernie? Chyba że chodzi Ci o multimedia- 10 lat to przepaść.

W rodzinie mamy W212 (nie wiem czy nie pokręciłem kodu ale to e-klasa coupe z 2012) z ponad 300k nalotu, użytkownik woli jeździć mesiem niż  6 letnią BMW 1, tyle że on wogóle nie korzysta z multimediów poza radiem FM.

Jeźdżę rożnymi autami i te które w zakupie kosztowały >200k nawet po 10 latach nadal oferują największy komfort/wrażenia z  jazdy vs współczesne kompakty. Największą bolączką są multimedia, ale tutaj wszystko zależy od marki, bo w 6 letnim BMW nie mam AA więc i tak kończy się na telefonie w uchwycie na kratce tak samo w 14 letnim Jeepie i wspomnianej beemce.

Akurat multimedia to mam gleboko w tylku.Nie wiem jak to wytlumaczyc-w Soulu czuje sie swobodnie w kazdych warunkach,w Mesiu tylko na autostradzie.Mialem  najslabsza wersje 150KM -to w polaczeniu z automatem dziala zerojedynkowo.Albo nie jedzie albo piszcza opony.Jezdzilem wczesniej sporo wersja 320CDI-i tu bylo normalnie.Auto reagowalo na kazdy ruch pedalu gazu.W212 to juz jest przepasc-10 lat po premierze W211.Wiec nie dziwie sie ze nadal jest fajny.

Napisano
  • Autor
15 godzin temu, ppmarian napisał(a):

Dla kontrastu:

3 letnie Twingo EV z przebiegiem 30kkm kupione za 30kPLN degradacja baterii -3%

Mama notuje średnie zurzycie na poziome 12kWh

Realny zasięg w tych warunkach za oknem bez problemu 150km

Mega zwinny maluch EV za śmieszny pieniądz

W temacie degradacji:

Unikać EV bez aktywnego chłodzenia - to głównie temp zabija baterie.

Im wolniejsze ładowanie tym mniejsza degradacja

lepiej ladować 10 x 8% "w połowie pojemności" niż na raz 80% z 20 do 100%

Tylko ze ja mialem w 10 letnim Soulu z przebiegiem pod 100kkm 0% degradacji przez prawie 15kkm:ee:

Baterie zabilo  przymusowe ladowanie na zbyt mocnej ladowarce-i tyle .Nie ma co dorabiac ideologii do tego.

Jesli podzielic przebieg i rocznik przez degradacje przed moim feralnym ladowaniem to wychodzilo 1,7% degradacji na rok i na 10kkm.

Oczywiscie te ostatnie punkty sa pomocne i sam sie do nich stosowalem.

Edytowane przez wlad

Napisano
19 godzin temu, Artur_W_wa napisał(a):

Chyba nie jest tak źle w tej Nysie:

"Straż miejska przez ostatnie trzy lata użytkowała elektryczną Kię Soul wyprodukowaną w 2019 roku

To 2 sztuki były?:totalszok:

20 godzin temu, swienty napisał(a):

Rok produkcji 2016

Napisano
3 minuty temu, wlad napisał(a):

Tylko ze ja mialem w 10 letnim Soulu z przebiegiem pod 100kkm 0% degradacji przez prawie 15kkm:ee:

Zabilo ja przymusowe ladowanie na zbyt mocnej ladowarce-i tyle .Nie ma co dorabiac ideologii do tego.

Oczywiscie te ostatnie punkty sa pomocne i sam sie do nich stosowalem.

Może da się je ''odsiarczyć'' jak akumulatory ołowiowe-kilka razy rozładować i naładować małym prądem?;]

Napisano
23 minuty temu, wlad napisał(a):

.Mialem  najslabsza wersje 150KM -to w polaczeniu z automatem dziala zerojedynkowo.Albo nie jedzie albo piszcza opony.Jezdzilem wczesniej sporo wersja 320CDI-i tu bylo normalnie.Auto reagowalo na kazdy ruch pedalu gazu.

Raczej jakaś usterka typu zapieczone turbo, padnięta przepływka itp co powoduje obcięcie momentu na dole. 

Albo przyzwyczaiłeś się do momentu od 0 w ev i teraz ciężko będzie się przestawić w jakimkolwiek innym aucie ;)

Napisano
59 minut temu, wlad napisał(a):

Baterie zabilo  przymusowe ladowanie na zbyt mocnej ladowarce-i tyle .Nie ma co dorabiac ideologii do tego.

Spoko, tylko Ty zrozum jedno, że nie ma czegoś takiego jak zbyt mocna ładowarka.

To ładowane urządzenie wymusza pobieraną moc, nie ładowarka.

Może tą baterię i dobiło szybkie ładowanie, ale nie ma mowy o mówieniu o zbyt mocnej ładowarce, bo "ładowarka podała ile auto chciało wziąć".

Jak podłączysz telefon mogący się ładować mocą 25W do ładowarki 65W, to i tak będzie pobierał 25W, jak podłączysz telefon 65W do ładowarki 25W to wyda ona z siebie te 25W lub się zjara w przypadku braku zabezpieczeń.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, ZUBERTO napisał(a):

Spoko, tylko Ty zrozum jedno, że nie ma czegoś takiego jak zbyt mocna ładowarka.

To ładowane urządzenie wymusza pobieraną moc, nie ładowarka.

Może tą baterię i dobiło szybkie ładowanie, ale nie ma mowy o mówieniu o zbyt mocnej ładowarce, bo "ładowarka podała ile auto chciało wziąć".

Jak podłączysz telefon mogący się ładować mocą 25W do ładowarki 65W, to i tak będzie pobierał 25W, jak podłączysz telefon 65W do ładowarki 25W to wyda ona z siebie te 25W lub się zjara w przypadku braku zabezpieczeń.

Czyli zle sie wyrazilem-zabezpieczenie przed nadmiernym ladowaniem nie zadzialalo tak jak powinno.Wiatrak od wentylatora baterii wlaczyl sie juz po 2-3  minutach ladowania gdzie przy ladowarce 50kW nie wlacza sie nigdy.

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, Piotrus napisał(a):

Raczej jakaś usterka typu zapieczone turbo, padnięta przepływka itp co powoduje obcięcie momentu na dole. 

Albo przyzwyczaiłeś się do momentu od 0 w ev i teraz ciężko będzie się przestawić w jakimkolwiek innym aucie ;)

Ale ja nie jestem mlodym gniewnym-po prostu przyzwyczailem sie ze musne pedal gazu i jest reakcja.Tak samo bylo w 320CDI -a w tym 2,1 CDI tutaj musialem solidnie nacisnac pedal aby byla reakcja.Po prostu zbyt slaby silnik do tego auta.No i ogolnie taka krypa gdzie wyjechac lub wjechac na miejsce postojowe to zagadka niesmiertelnosci.W Soulu po prostu to sie robi:oki:

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, volf6 napisał(a):

Może da się je ''odsiarczyć'' jak akumulatory ołowiowe-kilka razy rozładować i naładować małym prądem?;]

Tak -da sie ale to sa wartosci ok.2% w moim przypadku.

Napisano
Czyli zle sie wyrazilem-zabezpieczenie przed nadmiernym ladowaniem nie zadzialalo tak jak powinno.Wiatrak od wentylatora baterii wlaczyl sie juz po 2-3  minutach ladowania gdzie przy ladowarce 50kW nie wlacza sie nigdy.

Nadmierna temp raczej

I to też dziwne bo w wodnych systemach chłodzenia baterii nawet przy ładowaniu z type 2 z cegły czyli ok 2,5kW od samego początku załącza sie pompka obiegu płynu chłodzenia/grzania baterii

Napisano
  • Autor
9 minut temu, ppmarian napisał(a):

Nadmierna temp raczej

I to też dziwne bo w wodnych systemach chłodzenia baterii nawet przy ładowaniu z type 2 z cegły czyli ok 2,5kW od samego początku załącza sie pompka obiegu płynu chłodzenia/grzania baterii

Byc moze wiatrak ma 2 predkosci-pierwsza nieslyszalna w kabinie.taka moja hipoteza.