Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uwzględnianie błędu pomiaru fotodararu

Featured Replies

Napisano
2 minuty temu, Ryb napisał(a):

I pyk, proces o odszkodowanie za niesłuszne zatrzymanie uprawnień. Załączasz rachunki z Ubera i kopię umowy-zlecenia zatrudnionego na ten czas kierowcy. 

;]

Jest ktokolwiek w naszym kraju, kto wygrał taką sprawę?

Napisano
2 minuty temu, ghost2255 napisał(a):

Jest ktokolwiek w naszym kraju, kto wygrał taką sprawę?

Ja bym wygrał gdyby nie to, że mnie się nikt nie odważy złapać. 

;]

Napisano
17 minut temu, sherif napisał(a):

Tak. Kola oem, felgi zgodne z homologacja. 

Wiem, ze tak nie powinno być. Zdziwiłem sie jak zmierzyłem. Możliwe, że skalowali w mph, bo auto jest z USA. Przełączenie na kmph już sobie głowy nie zawracali

Auta z US nie mają wbudowanego "zawyżania" prędkości tak jak to mamy w autach EU. 

W Jeepie mam nawet możliwość zmiany średnicy kół za pomocą kompa diagnostycznego a prędkościomierz pokazuje dokładnie tyle co gps.

Natomiast w BMW można wyłączyć kodowaniem wskazywanie zawyżonej prędkości, chyba o 3 albo 5 kmh (dla 100 kmh), na odcince różnica wynosi już 10 kmh.

Napisano
Godzinę temu, sherif napisał(a):

Wiem, ze tak nie powinno być.

Prezentacja prędkości równej prędkości faktycznej jest jak najbardziej zgodna z przepisami UE. 

Niezbyt często spotykana rzecz, ale spotykana. Któreś Audi bodajże tak ma. 

Edytowane przez ochkarol

Napisano
52 minuty temu, Piotrus napisał(a):

Auta z US nie mają wbudowanego "zawyżania" prędkości tak jak to mamy w autach EU. 

W Jeepie mam nawet możliwość zmiany średnicy kół za pomocą kompa diagnostycznego a prędkościomierz pokazuje dokładnie tyle co gps.

Natomiast w BMW można wyłączyć kodowaniem wskazywanie zawyżonej prędkości, chyba o 3 albo 5 kmh (dla 100 kmh), na odcince różnica wynosi już 10 kmh.

Ale podwyższenia tez nie 😀.

Sprawdzę kiedy jak w mph pokrywa sie z gps.

Napisano
15 minut temu, ochkarol napisał(a):

Prezentacja prędkości równej prędkości faktycznej jest jak najbardziej zgodna z przepisami UE. 

Pisałem o aucie który zaniża. 

W Volvo mam niemal idealnie tyle co gps. Przy 150 na gps chyba 1 czy 2kmph pokazuje wiecej. Przy mniejszych V identycznie.

Edytowane przez sherif

Napisano
  • Autor
13 godzin temu, fred77 napisał(a):

O wyróżnianiu niektórych, którzy naginają prędkość, a potem próbują się tłumaczyć, że to błąd pomiaru.

Myślę, że błąd pomiaru to wartość przyjęta przez producenta jedynie do kalibracji urządzenia. 

Nie da się z atomową precyzją mierzyć prędkości pojazdów na drogach.

Przyjęto, że pod uwagę bierze się wskazania miernika i już. Bez oglądania się na błędy pomiaru, bo pewnie za dużo byłoby różnych zastrzeżeń i wątpliwości.

W innych krajach błąd pomiaru uwzględniają standardowo. I właśnie dzięki temu nie ma zastrzeżeń ani wątpliwości.

Podsumowując - jesteś za tym, by karać za coś, czego się nie popełniło.

Napisano
  • Autor
13 godzin temu, Ryb napisał(a):

Pewnie były, ale kiedyś widział znak "30" pozostawiony po remoncie i to zachwiało jego zaufaniem do znaków na zawsze.

;l

Historia była trochę inna. Było ograniczenie do 30, ale na czas  remontu zwiększyli do 60. Prawdopodobnie z rozpędu i takie mieli akurat na pace.

Napisano
23 godziny temu, mrBEAN napisał(a):

To Szwajcarzy robią to źle czyli 😁

Czesi też :) Zmierzone 61 km/h

20251119_194712.jpg

Dodatkowo ze trzy lata temu dostałem mandat z Francji i też odjęli tolerancję fotoradaru. Rozliczyli mnie z 71/70 i chciało im się mandat do Polski przysłać pół roku po popełnienia wykroczenia. Tylko u nas się nie da.

Edytowane przez hyperreal

Napisano
W dniu 18.11.2025 o 21:12, Piotrus napisał(a):

W Jeepie mam nawet możliwość zmiany średnicy kół za pomocą kompa diagnostycznego

No nie gadaj, w PSA tak jest chyba od 20 lat ;l

W dniu 18.11.2025 o 21:12, Piotrus napisał(a):

a prędkościomierz pokazuje dokładnie tyle co gps.

Prędkościomierz pokazuje swoje, ale samochód wie dokładnie ile się jedzie i tempomat można ustawić na prędkość natywną lub kilka km więcej. Fabrycznie chyba wychodzą z zaniżeniem o 3km/h. 

Napisano
W dniu 18.11.2025 o 18:21, Polarny napisał(a):

W Polsce nie uwzględnia się dopuszczalnego błędu fotoradaru wynoszącego +- 3 km/h do 100 km/h oraz 3% powyżej 100 km/h.

Czy ktoś ma praktykę sądową w przypadku, gdzie uwzględnienie tego błędu powodowałoby inny próg mandatowy za prędkość?

Np. zmierzona wartość to 91 km/h na ograniczeniu do 50, podczas gdy w wyniu błędu prędkość rzeczywista mogłaby wynosić 88 km/h.

Błąd pomiarowy co do zasady wynosi między 1 a 2 km/h, przy prawidłowo przeprowadzonym pomiarze. 

Błąd pomiarowy ma duże znaczenie przy prędkościach granicznych za dane wykroczenie, a w szczególności przy recydywie.

Do tej pory w każdym wyroku prawomocnym uzyskiwałem korektę o błąd pomiarowy, i to nawet bez opinii biegłego w sprawie.

Napisano
W dniu 18.11.2025 o 19:32, Maciej__ napisał(a):

Otoz to, tolerancja jest definiowana przez producenta sprzetu.

Jesli dobrze kojarze, to 3km/h to byl dopuszczalny blad pomiaru urzadzen przenosnych i to Policja uwzgledniala przy nalozeniu kary.

Fotoradary maja tak maly blad pomiaru, ze mozna karac nawet za 51/50.

We wszystkich sprawach, które prowadziłem, Policja nie uwzględnia błędu poniarowego. Przyjmują wartość z urządzenia.

Napisano
W dniu 18.11.2025 o 19:51, Ryb napisał(a):

Jeśli jest blisko granicy widełek to jest szansa w sądzie wejść w niższy próg (nie wiem tylko czy się opłaci dla kilkuset złotych bujać z rozprawami i biegłymi) ale często i tak to niewiele zmienia, bo łapią u nas z takim zapasem, że nie widzę możliwości zupełnego uniknięcia kary.

Czesto chodzi również o punkty, które już są na koncie 😇

Napisano
  • Autor
13 godzin temu, prawoimotoryzacja napisał(a):

Do tej pory w każdym wyroku prawomocnym uzyskiwałem korektę o błąd pomiarowy, i to nawet bez opinii biegłego w sprawie.

Tylko teraz kwestia - czy są uwzględnia błąd pomiarowy (czyli faktyczny błąd urządzenia), czy może dopuszczalny błąd pomiarowy - zatem taki, który może wystąpić, ale nie musi.

Napisano
33 minuty temu, Polarny napisał(a):

Tylko teraz kwestia - czy są uwzględnia błąd pomiarowy (czyli faktyczny błąd urządzenia), czy może dopuszczalny błąd pomiarowy - zatem taki, który może wystąpić, ale nie musi.

Co to jest faktyczny błąd urządzenia?

Inaczej. Jak go określisz przy np. 10 strzałach i powiesz ile wynosił przy każdym z nich?

Musiałbyś każdy z pomiarów wzorcować co jest nierealne.

Jest dopuszczalna odchyłka (stała procentowo lub zależna od zakresu pomiaru) i tyle.

Napisano
37 minut temu, Polarny napisał(a):

I taki i taki może być uwzględniony. Każde wątpliwości należy interpretować na korzyść obwinionego.

Napisano
W dniu 18.11.2025 o 21:52, ochkarol napisał(a):

Nie może pokazywać za mało. Więc uproszczając, żeby było ok, przy wszystkich homologowanych oponach, zaniża się odrobinę. Na jednym rozmiarze zaniży 2%, na drugim 5% - jest git. 

Napisano
W dniu 22.11.2025 o 13:30, Polarny napisał(a):

Faktycznego błędu nie jesteś w stanie określić. Bo jeśli byś mógł, to możesz też o tyle skorygować pomiar i mieć go bez błędu. 

Zakres wartości mierzonej powinnien zostaćpodany z marginesem o maksymalny możliwy błąd pomiaru w warunkach, jakich pomiar został wykonany (może być np. zmienny z temperaturą albo zakresem mierzonych wartości). Np. V = 91 +/- 3km/h.  A jeśli nie można tego określić, to o maksymalny błąd pomiaru. 

Wykroczenie wg najbardziej korzystnego dla oskarżonego scenariusza.

Edytowane przez grogi

Napisano
W dniu 22.11.2025 o 00:00, prawoimotoryzacja napisał(a):

We wszystkich sprawach, które prowadziłem, Policja nie uwzględnia błędu poniarowego. Przyjmują wartość z urządzenia.

Niepewność pomiarowa to jest bardzo grząskie dla nich zjawisko. 

Łatwiej jest powiedzieć delikwentowi, że "panie było tyle, przyjmujesz albo sąd" niż się przekomarzać. A jak się ludzie w ogóle dowiedzą, że coś takiego jest, to będą im tylko marudzić. 

Pominę, że załoga czasami dobrze prawa nie zna, a tu jeszcze jakieś niuanse metrologiczne. Potem będzie, że kąt pomiaru nie taki, sprawdzić czy nie UltraLyte albo w ogóle czy nie oglądamy wiatraka chłodnicy :phi:

Napisano
1 godzinę temu, kiziuk napisał(a):

... kąt pomiaru nie taki, .........

No, szczególnie że ZTCW to im większy kąt  pomiaru (mniej w osi pojazdy mierzonego) to prędkość jest niższa....

Napisano
Godzinę temu, WaWeR napisał(a):

No, szczególnie że ZTCW to im większy kąt  pomiaru (mniej w osi pojazdy mierzonego) to prędkość jest niższa....

Ale rozumiesz, że to nie ma znaczenia ;) 

Napisano
10 minut temu, kiziuk napisał(a):

Ale rozumiesz, że to nie ma znaczenia ;) 

Ma. Kilka procent zaniżone w wyniku ustawienia pod kątem i kilka procent ewentualnego błędu pomiaru mogą się zzerować i otrzymany wynik zostanie uznany za jedynie słuszny i prawidłowy. 

Napisano
58 minut temu, WaWeR napisał(a):

Ma. Kilka procent zaniżone w wyniku ustawienia pod kątem i kilka procent ewentualnego błędu pomiaru mogą się zzerować i otrzymany wynik zostanie uznany za jedynie słuszny i prawidłowy. 

Jak napisałem, zjawisko jest grząskie i potencjalnie powoduje kupę innych problemów w kontekście, o którym wyżej pisałem.

Tak, coś tam się znosi, a coś może nie, ale "nikt" nie wie dokładnie, o co kaman, więc może pan jednak se ić do sądu bo tu tylko mandat możesz wyrwać, a w ogóle to o co chodzi, bo Iskra-1 pokazuje jedynie słuszny wynik :phi: 

Napisano
5 godzin temu, grogi napisał(a):

Nie może pokazywać za mało. Więc uproszczając, żeby było ok, przy wszystkich homologowanych oponach, zaniża się odrobinę. Na jednym rozmiarze zaniży 2%, na drugim 5% - jest git. 

Pominąłeś fakt, że w wielu samochodach rozmiar koła/opon sie ustawia w komputerze i nie ma takich jazd. 

Napisano
23 minuty temu, kiziuk napisał(a):

Jak napisałem, zjawisko jest grząskie i potencjalnie powoduje kupę innych problemów w kontekście, o którym wyżej pisałem.

Tak, coś tam się znosi, a coś może nie, ale "nikt" nie wie dokładnie, o co kaman, więc może pan jednak se ić do sądu bo tu tylko mandat możesz wyrwać, a w ogóle to o co chodzi, bo Iskra-1 pokazuje jedynie słuszny wynik :phi: 

Z pozycji policjanta, czas zmarnowany na dyskusję jest stracony bezpowrotnie. Dlatego odsyłają do sądów.

Ja piszę z pozycji ostrzegającego ewentualnego chcącego się wymigać. Może sie w tym wszystkim zupełnie nie opłacać

Napisano

5 godzin temu, WaWeR napisał(a):

Akurat to jest skrajnie małe. Przy 10° odchylenia od osi pojazdu blad wynosi 1.5%. 

W bardziej realistycznych pomiarach, w odleglosci 300m i odleglosci policjana od osi jezdni na poziomie 15m, pomiar jest zanizony o 0.12%... 

Edytowane przez grogi

Napisano
2 godziny temu, WaWeR napisał(a):

Ja piszę z pozycji ostrzegającego ewentualnego chcącego się wymigać. Może sie w tym wszystkim zupełnie nie opłacać

Chodziło mi też o to, że :czujnik: próbują nie tyle nie wdawać się w dyskusje, ale aktywnie zniechęcać potencjalnych dyskutantów. Po co za każdym razem deliberować o metrologii, jeśli z góry (bo taka jest praktyka) koleś wie, że mandat i do widzenia ;) 

Tak samo jest z wszelkimi innymi zdarzeniami. Jest stłuczeczka? Aha, pan jesteś winny bo tu A-7 (a że przyczyną były zupełnie inne powody, to kogo to interere skoro można szybko zamknąć sprawę). Takie rzeczy przechodziły, jak nie było dowodów, ale teraz co drugi pojazd ma rejestrator. Więc wmawia się ofierze, że jest winna i niech dochodzi w sądzie. No, ale potem ten materiał gdzieś wypływa i są śmichy chichy ze służby, jacy to oni :facepalm:

;)