Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zasilanie awaryjne dla pompy obiegowej CO

Featured Replies

Napisano

Ogrzewam dom kominkiem w płaszczem wodnym i grzejnikami aluminiowymi w pomieszczeniach.

Za obieg wody odpowiada pompa obiegowa i sterownik uruchamiający ją przy określonej temperaturze.

Mam stosunkowo częste przerwy w dostawie prądu i robi się problem.

Bez wymuszonego obiegu, temperatura wody w zbiorniku kominka mocno rośnie plus oczywiście grzejniki nie są zasilane gorącą wodą.

Mam agregat ale jego wyciągnięcie z garażu, odpalenie to nie jest rzecz, którą mogłaby zrobić żona, kiedy ja jestem w pracy.

Czy jest sensowne rozwiązanie, które mógłby zastosować do awaryjnego zasilania tej pompy?

Myślę o jakimś powerbanku ale z wyjściem 220V

Coś co zasili tę pompę przez powiedzmy max 4-5h - przerwy nie bywają dłuższe a jak będą to odpalę agregat spalinowy

Coś w sensownych pieniądzach

A może są zupełnie inne rozwiązania na teki problem

Napisano
  • Autor
31 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Zwykły UPS.

Zaproponujesz jakiś przykładowy?

Napisano
1 minutę temu, Marko33 napisał(a):

Zaproponujesz jakiś przykładowy?

Z tego co słyszałem, to do c.o. ludzie używają UPSów. Ja nie stosuję, więc może niech wypowie się fachowiec :ok:

Być może ważne, by taki zasilacz awaryjny dawał sinus na wyjściu, bo pompa na zwykłym napięciu z gniazdka pracuje - przynajmniej u mnie.

Napisano
3 godziny temu, Marko33 napisał(a):

Ogrzewam dom kominkiem w płaszczem wodnym i grzejnikami aluminiowymi w pomieszczeniach.

Za obieg wody odpowiada pompa obiegowa i sterownik uruchamiający ją przy określonej temperaturze.

Bez wymuszonego obiegu, temperatura wody w zbiorniku kominka mocno rośnie plus oczywiście grzejniki nie są zasilane gorącą wodą.

Mam agregat ale jego wyciągnięcie z garażu, odpalenie to nie jest rzecz, którą mogłaby zrobić żona, kiedy ja jestem w pracy.

Czy jest sensowne rozwiązanie, które mógłby zastosować do awaryjnego zasilania tej pompy?

Coś co zasili tę pompę przez powiedzmy max 4-5h - przerwy nie bywają dłuższe a jak będą to odpalę agregat spalinowy

aku samochodowy plus przetwornica 12/230V. tylko raczej nie ma sposobu zeby dzialalo automatycznie. ktos musi przyjsc, i przepiac wtyczke pompy obiegowej z kontaktu do przetwornicy.

Napisano
22 minuty temu, marcin_szary napisał(a):

aku samochodowy plus przetwornica 12/230V. tylko raczej nie ma sposobu zeby dzialalo automatycznie. ktos musi przyjsc, i przepiac wtyczke pompy obiegowej z kontaktu do przetwornicy.

Jest. Wpięcie się do rozdzielnicy poprzez rozłącznik pod obwód obsługujący pompę.

Napisano
  • Autor
21 godzin temu, marcin_szary napisał(a):

Przepięcie to nie problem

Zakładając że pompa ma ze 100W to na takim typowym aku 45Ah ile podziała?

Napisano
30 minut temu, Marko33 napisał(a):

220Ah z ciężarówki i nie ma problemu 😉

Napisano
3 godziny temu, Marko33 napisał(a):

Zerknij czy pompa nie ma 3 prędkości.

U mnie w domu na wsi jest 25-letni Grundfos z 3 prędkościami - na 3 bierze 90W, ale na 1 już tylko 35W

Na czas braku prądy wystarczy przestawić na pompie na 1 prędkość i przymknąć powietrze i szyber w kominku, żeby mniej pracował.

Napisano

Zwróć uwagę... często do pomp itp. potrzebne jest zasilanie z czystym sinusem (czy jak go tam zwą) - elektronika, odbiorniki rezystancyjne wybaczą wiele ale pompy, silniki często nie działają, albo działają słabo gdy przebieg zasilający znacząco odbiega od sinusoidalnego. Sprzedawcy często akcentują jeżeli ich przetwornica jest pełnym sinusem...

Napisano
7 godzin temu, swienty napisał(a):

220Ah z ciężarówki i nie ma problemu 😉

I wózek albo taczkę do tego, bo sam akumulator będzie ważył ponad 50 kilogramów :phi:

Napisano
8 minut temu, volf6 napisał(a):

I wózek albo taczkę do tego, bo sam akumulator będzie ważył ponad 50 kilogramów :phi:

Mówisz tak, jakby codziennie miał to przenosić :bzik:

Napisano
1 minutę temu, swienty napisał(a):

Mówisz tak, jakby codziennie miał to przenosić :bzik:

Raczej nie będzie tego trzymał na stałe w salonie przy kominku:totalszok:

Druga sprawa to koszt takiego akumulatora, nowy to koło 1000PLN pewnie...

I jeszcze kwestia ładowania, by się po roku nie zasiarczył:old:

Ja bym jednak postawił na stację zasilania z akumulatorem LiFePO₄:)

Napisano
5 godzin temu, Wojtucha napisał(a):

Zwróć uwagę... często do pomp itp. potrzebne jest zasilanie z czystym sinusem (czy jak go tam zwą) - elektronika, odbiorniki rezystancyjne wybaczą wiele ale pompy, silniki często nie działają, albo działają słabo gdy przebieg zasilający znacząco odbiega od sinusoidalnego. Sprzedawcy często akcentują jeżeli ich przetwornica jest pełnym sinusem...

Od czasu pomp energooszcędnych, z silnikiem BDLC nieaktualne. Zasilać możesz śmieciowym prądem prostokątnym, zasilacz silnika da radę zmienic prostokąt w inny prostokąt.

Podsumowując, pompę energooszczędną, z wyświetlaczem i przyciskami zasilić mozna prądem z dowolnego UPSa.

Napisano
16 godzin temu, Marko33 napisał(a):

u mnie pompki obiegowe biorą od 7 do 50W (mozna sprawdzic jakims najtanszym miernikiem chinskim). Nie wiem czy u Ciebie ta pompka napędza wszystkie grzejniki, podłogówkę czy tylko jakiś bufor.

50Ah to 600 watogodzin. czyli tak jak poprzednicy napisali 10h powinno podziałać. na aku od busa to może i dobę :) 

3 godziny temu, maras77 napisał(a):

Od czasu pomp energooszcędnych, z silnikiem BDLC nieaktualne. Zasilać możesz śmieciowym prądem prostokątnym, zasilacz silnika da radę zmienic prostokąt w inny prostokąt.

czyli mozna kupic najtansza przetwornicę

Napisano
4 godziny temu, maras77 napisał(a):

Podsumowując, pompę energooszczędną, z wyświetlaczem i przyciskami zasilić mozna prądem z dowolnego UPSa.

U mnie w trybie auto pokazuje 7 W :ok:

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 2.12.2025 o 13:46, Marko33 napisał(a):

W ostatni weekend robiłem w kotłowni w domu na wsi i przypadkowo wyłączyłem pompę obiegową.

Mam nieszczęśliwie zrobiony układ z pompą na zasilaniu zamiast na powrocie i potrafi mi się w takiej sytuacji zapowietrzyć.

A jak się zapowietrzy to pompka pracuje na parze zamiast na wodzie (konkretnie glikolu) i piec grzeje się nawet ponad 100 C.

Wprawdzie u mnie na wsi nie zdarzają się wyłączenia prądu, ale zastanowiłem się co by było gdyby np. na godzinę stracił zasilanie pompy z powodu braku prądu w sieci :hmm:

Napisano
4 minuty temu, Tomo napisał(a):

W ostatni weekend robiłem w kotłowni w domu na wsi i przypadkowo wyłączyłem pompę obiegową.

Mam nieszczęśliwie zrobiony układ z pompą na zasilaniu zamiast na powrocie i potrafi mi się w takiej sytuacji zapowietrzyć.

A jak się zapowietrzy to pompka pracuje na parze zamiast na wodzie (konkretnie glikolu) i piec grzeje się nawet ponad 100 C.

Wprawdzie u mnie na wsi nie zdarzają się wyłączenia prądu, ale zastanowiłem się co by było gdyby np. na godzinę stracił zasilanie pompy z powodu braku prądu w sieci :hmm:

A czy piec będzie chodził bez prądu?

Napisano
4 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

A czy piec będzie chodził bez prądu?

Tak - to taki typowy śmieciuch.

Jedynym wyposażeniem jest termometr.

Napisano
28 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Jak grube rury, to ciepło samo się rozprowadzi.

No właśnie jest błędnie wykonana instalacja i potrafi się zapowietrzyć.

Na wiosnę muszę przełożyć pompę na powrót - bo wtedy przy zapowietrzeniu pompa powinna dać radę przepchnąć płyn przez piec i wypchnąć powietrze dalej.

Napisano
2 godziny temu, Tomo napisał(a):

Pewno jakiś zawór bezpieczeństwa jest. :panic:

No i mógłby wówczas zadziałać. 🍾:phi:

Napisano
3 godziny temu, Tomo napisał(a):

Kiedys mi odcielo prad, jak do smieciucha bylo dolozone konkretnie i tego pradu nie bylo ze 2 godziny, temperatura zamknela skale na blacie, az z dekielka od rury zaczelo tak na maxa syczec, zastanawialem sie, czy rozwali, czy wytrzyma, wowczas nawet bedac ateista, jednak czlek sie modlil o prad, wlaczyli i pompka szybko rozprowadzila po kaloryferach...

teraz piec z podajnikiem, wiec zamiast worka wegla, pali sie kilka groszkow, wiec luz, a poza tym ja go w zasadzie nie uzywam w ogole, wiec tym wiekszy luz :jem:

Napisano
13 minut temu, Josyp napisał(a):

Kiedys mi odcielo prad, jak do smieciucha bylo dolozone konkretnie i tego pradu nie bylo ze 2 godziny, temperatura zamknela skale na blacie, az z dekielka od rury zaczelo tak na maxa syczec, zastanawialem sie, czy rozwali, czy wytrzyma, wowczas nawet bedac ateista, jednak czlek sie modlil o prad, wlaczyli i pompka szybko rozprowadzila po kaloryferach...

Śmieciuchy pracują w zamkniętych systemach wodnych?

Napisano
2 minuty temu, Set napisał(a):

Śmieciuchy pracują w zamkniętych systemach wodnych?

Tak mialem zrobione na wejsciu, przy montazu nowego pieca poprawili rury z plastikow na miedziane i dodali naczynko i uklad otwarty

Napisano
29 minut temu, Josyp napisał(a):

Tak mialem zrobione na wejsciu, przy montazu nowego pieca poprawili rury z plastikow na miedziane i dodali naczynko i uklad otwarty

A mógłbyś opisać albo zrobić fotkę swojego układu ?

Napisano
9 minut temu, Tomo napisał(a):

A mógłbyś opisać albo zrobić fotkę swojego układu ?

Na strychu jest jeszcze tylko to naczynko, z którego spływ jest do tego wiadra

Napisano
58 minut temu, Josyp napisał(a):

Tak kiedyś się robiło. Była rura z naczynia na dół i w razie zagotowania się wody kipiało do kotłowni do zlewu do kanalizacji.

Napisano
Teraz, rwIcIk napisał(a):

Tak kiedyś się robiło. Była rura z naczynia na dół i w razie zagotowania się wody kipiało do kotłowni do zlewu do kanalizacji.

Nie wiem, czy u mnie byla jakakolwiek rura, serio taka zaslepka rury az trzeszczala i para ja rozsadzala, a wskazowka zegara jak w filmie Uboot doszla do konca :panic:dobrze, ze czlek zainwestowal w nowa instalacje i piec, wteyd 16k bolalo, teraz to jak darmo Panie :jem: a jeszcze 3k z dotacji oddali

Napisano
4 minuty temu, Josyp napisał(a):

Nie wiem, czy u mnie byla jakakolwiek rura, serio taka zaslepka rury az trzeszczala i para ja rozsadzala, a wskazowka zegara jak w filmie Uboot doszla do konca :panic:dobrze, ze czlek zainwestowal w nowa instalacje i piec, wteyd 16k bolalo, teraz to jak darmo Panie :jem: a jeszcze 3k z dotacji oddali

To nie był układ otwarty?

Napisano
4 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

To nie był układ otwarty?

Jak kupilem rudere ze smieciuchem to chyba nie. Teraz jest juz nowa instalacja i piec z podajnikiem 

Napisano
W dniu 16.12.2025 o 12:36, Tomo napisał(a):

Bo w smieciuchu powinny byc drzwi z klapka na lancuszku do  elektronicznego/hydraulicznego sterownika, ktory tą klape przymknie jak temperatura bedzie wysoka na piecu i piec zaraz zgaśnie 

edit: ewentualnie montujesz zawór schładzający wodę w instalacji, na wyjsciu z pieca

Edytowane przez marcin_szary

Napisano
W dniu 16.12.2025 o 17:10, Josyp napisał(a):

no ale jak nie palisz w nim bo węgiel drogi to po co te wydatki :panic:

Napisano
57 minut temu, marcin_szary napisał(a):

Bo w smieciuchu powinny byc drzwi z klapka na lancuszku do  elektronicznego/hydraulicznego sterownika, ktory tą klape przymknie jak temperatura bedzie wysoka na piecu i piec zaraz zgaśnie 

Nowsze tak mają - termostat, który reguluje dopływ powietrza.

Napisano
4 godziny temu, marcin_szary napisał(a):

no ale jak nie palisz w nim bo węgiel drogi to po co te wydatki :panic:

Tez sie w sumie zastanawiam, chyba po to, zeby zgarnac te 3k dotacji :jem:

Napisano
3 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

Nowsze tak mają - termostat, który reguluje dopływ powietrza.

Na starszych montuje się miarkownik ciągu - dość analogowe rozwiązanie ale z grubsza działa.

Napisano
4 godziny temu, marcin_szary napisał(a):

Ostatnio mi się zapowietrzył i awaryjnie opróżniałem go z węgla.

Jak palę węglem (poprzednio starym drewnem) to klapkę mam otwartą dosłownie na pół obrotu śruby regulacyjnej.

Po zakończeniu sezonu będę musiał wymienić sznury uszczelniające, bo od nowości (25 lat) nie wymieniane i już słabo trzymają.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ja mam kocioł pelletowy. Pobór prądu przy starcie to ok. 1000W, później spada do ok. 200W. Kupiłem UPS Volt 1500e i daje radę. Do tego mam jakiś stary akumulator z Opla Astry AGM 75Ahm i jest w stanie podtrzymać kocioł min. 30-50 min. czyli akurat tyle ile mi było potrzeba. Jeżeli potrzebujesz tylko do pompki CO, to teraz pompy elektroniczne maja max. pobór na poziomie 25W, stare typy w zależności od biegu miały max chyba gdzieś w okolicy 40 a te mocniejsze 80W. Wystarczyłby wiec jakiś mały UPS z pikową na poziomie 500W i stałą ok. 200-300W, a do tego jakiś akumulatora żelowy 50Ahm i spokojnie parę godzin opędzi...a nawet jakiegoś laptopa czy telefon do niego jeszcze podłączysz...

O np. taki: https://voltpolska.pl/zasilanie-awaryjne/sinus-pro-500-e-12230v-350500w-zasilacz-awaryjny.html

Napisano
2 godziny temu, KeyaR napisał(a):

max. pobór na poziomie 25W, stare typy w zależności od biegu miały max chyba gdzieś w okolicy 40 a te mocniejsze 80W.

Nie bardzo. Raczej typowa pompa ma moc 60 do 90w. Mocniejsze do 170w. W zależności od biegu na którym pracują

Napisano
5 minut temu, deszczowyRoman napisał(a):

Nie bardzo. Raczej typowa pompa ma moc 60 do 90w. Mocniejsze do 170w. W zależności od biegu na którym pracują

W domku?

U mnie w trybie auto bierze 7 W.

A max ma chyba 25 W

Napisano
W dniu 27.12.2025 o 08:50, rwIcIk napisał(a):

W domku?

U mnie w trybie auto bierze 7 W.

A max ma chyba 25 W

tak,.

podaj model to sie sprawdzi

Napisano

Trochę faktów, moja WILO Para 25/8-75/SC na drugim biegu w trybie Δp-c stała pobiera 66W (siedzi w pompie Haiera 5 kW). Układ bez bufora, musi przepchnąć całą podłogówkę. 

Edytowane przez mikomir

Napisano
11 godzin temu, mikomir napisał(a):

Trochę faktów, moja WILO Para 25/8-75/SC na drugim biegu w trybie Δp-c stała pobiera 66W (siedzi w pompie Haiera 5 kW). Układ bez bufora, musi przepchnąć całą podłogówkę. 

Sporo. Nie pamiętam modelu, ale też mam Wilo taką z wyświetlaczem. Ona ma coś koło 20W i daje radę z podłogówką +bufor.

Mam też Wilo do cyrkulacji, tam to już w ogóle nic nie bierze, 5W.

Napisano
Napisano
4 godziny temu, sherif napisał(a):

Sporo. Nie pamiętam modelu, ale też mam Wilo taką z wyświetlaczem. Ona ma coś koło 20W i daje radę z podłogówką +bufor.

Mam też Wilo do cyrkulacji, tam to już w ogóle nic nie bierze, 5W.

Tak teraz pomyślałem, ze w te 66W wchodzi też prąd spoczynkowy pompy, pewnie parę Watów pompa pobiera dla "podtrzymania życia" gdy ma przerwę w grzaniu. 

Napisano
8 godzin temu, mikomir napisał(a):

Tak teraz pomyślałem, ze w te 66W wchodzi też prąd spoczynkowy pompy, pewnie parę Watów pompa pobiera dla "podtrzymania życia" gdy ma przerwę w grzaniu. 

Niektóre uruchamiaja się automatycznie co jakis czas

Napisano
10 godzin temu, deszczowyRoman napisał(a):

Uzywacie inhibitorów korozji do Co?

Macie zamontowane separatory powietrza?

Inhibitor - nie, separator - tak