Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Łańcuchy czy skarpety?

Featured Replies

Napisano
1 minutę temu, futrzak napisał(a):

Tak przy okazji - czy skarpety już spełniją normy dla łańcuchów (ÖNORM V 5117), które obowiązują w wielu krajach alpejskich? 

Nie mam pojęcia ale bardzo dobre pytanie.

:ok:

Napisano
Teraz, zinger napisał(a):

Na jakimś innym forum ludzie pisali, ze w wersji niemieckiej wlasnie nie ma tego zapisu/ograniczenia :bzik:

Chyba da się skądś ściągnąć z Internetu niemiecką wersję?

Napisano
4 minuty temu, futrzak napisał(a):

Tak przy okazji - czy skarpety już spełniją normy dla łańcuchów (ÖNORM V 5117), które obowiązują w wielu krajach alpejskich? 

Takie cos na nich jest jest, ale czy wiążące,  nie mam pojecia

FB_IMG_1767867567524.jpg

Napisano
8 godzin temu, tomecki napisał(a):

Będę w Szklarskiej niedługo, hotel pod stromą górkę (w sumie nawet kilka górek). Nigdy nawet z bliska nie widziałem łańcucha ;] 

Co kupić, żeby w razie czego sprawnie założyć? Chciałem nie brać, ale jak żona zapytała czy mamy łańcuchy to wolę mieć niż usłyszeć "przecież pytałam" ;l 

Jaki masz rozmiar opon?

Napisano
W dniu 8.01.2026 o 18:05, AstraC napisał(a):

Jaki masz rozmiar opon?

nie takie jak Ty niestety ;]

Ale pojechałem na pełnym @Josyp'ie. Kupiłem te "Twoje" na Allegroszu i jak nie użyję to poleci.... zwrot ;] 

Napisano
W dniu 13.01.2026 o 14:14, tomecki napisał(a):

nie takie jak Ty niestety ;]

Ale pojechałem na pełnym @Josyp'ie. Kupiłem te "Twoje" na Allegroszu i jak nie użyję to poleci.... zwrot ;] 

@Josyp ty powinienes skzolenia prowadzic z tego na czym sie najlepiej znasz.

albo jako ekspert w tym programie "zycie na kredycie", bedziesz im dawal rady :jem:

Napisano
10 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

@Josyp ty powinienes skzolenia prowadzic z tego na czym sie najlepiej znasz.

albo jako ekspert w tym programie "zycie na kredycie", bedziesz im dawal rady :jem:

Jak Was tu szkolę (I TO ZA DARMO!!! NA MOJEJ KRZYWDZIE), to jedno wyzwiska, plucia, obelgi i że skończ trolować... zero wdzięczności, wszetecznicy zatraceni :old:

Napisano
21 minut temu, Josyp napisał(a):

Jak Was tu szkolę (I TO ZA DARMO!!! NA MOJEJ KRZYWDZIE), to jedno wyzwiska, plucia, obelgi i że skończ trolować... zero wdzięczności, wszetecznicy zatraceni :old:

Nie tak za darmo, co nie @PawelWaw :cfaniak:

Napisano
W dniu 2.01.2026 o 09:46, bielaPL napisał(a):

Które się bardziej nadaje do sporadycznego używania raz w roku albo i żadziej?

Ja się głupio zapytam, co te skarpety mają robić, bo pierwszy raz to widzę na oczy. Może chociaż podgrzewane? :phi: 

Na lodzie, może byłaby lekko lepsza trakcja :hmm: bo to że tanie i ładne to chyba nie jest clou :] 

Napisano
W dniu 16.01.2026 o 11:15, kiziuk napisał:

Ja się głupio zapytam, co te skarpety mają robić, bo pierwszy raz to widzę na oczy. Może chociaż podgrzewane? :phi: 

Na lodzie, może byłaby lekko lepsza trakcja :hmm: bo to że tanie i ładne to chyba nie jest clou :] 

A co robią łańcuchy na lodzie?

Z testów wynika że zwiększają trakcje. Głównie na śniegu.

Ba, mają jakieś tam certyfikaty alpejskie czy austriackie, co pozwala jechać w miejsca gdzie posiadanie łańcuchów jest obowiązkowe.

Napisano
Godzinę temu, WaWeR napisał:

Ba, mają jakieś tam certyfikaty alpejskie czy austriackie, co pozwala jechać w miejsca gdzie posiadanie łańcuchów jest obowiązkowe.

Chyba się starzeję, bo wyleczyłem się z pół środków. A zgodnie z jakimiś testami z internetu, te skarpetki do nich należą skromny

Napisano
  • Autor

Dobra pany sluchajcie. W górach cieplej niż w wawie i mniej śniegu. Ulice czarne. Nawet zimówek za bardzo nie trzeba [emoji6]

Wysłane z mojego SM-S931B przy użyciu Tapatalka

Napisano
Godzinę temu, bielaPL napisał:

Dobra pany sluchajcie. W górach cieplej niż w wawie i mniej śniegu. Ulice czarne. Nawet zimówek za bardzo nie trzeba [emoji6]

Wysłane z mojego SM-S931B przy użyciu Tapatalka

Właśnie z ciekawości szklarską sprawdziłem...

Oczy ze zdumienia przecierałem - mamy więcej towaru jak oni na wszystkich górkach z odśnieżania O

Tragedia...

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 2.01.2026 o 09:46, bielaPL napisał:

Które się bardziej nadaje do sporadycznego używania raz w roku albo i żadziej? Rozmiar opon standardowy 205/55/16 ale czym dane rozwiązanie bardziej uniwersalne tym lepiej (nie wiem czy np łańcuchy łatwo przerobić do większy kół albo na odwrót)?

Jestem teraz w Dolomitach i sypie strasznie po pół metra w dzień i widziałem kilka samochodów w tych wynalazkach. Jeden miał nawet podarte 😁 dzisiaj na dole policja bez łańcuchów nie wpuszczała a oni jakoś jeździli.

Napisano
5 godzin temu, MarcG napisał:

Jestem teraz w Dolomitach i sypie strasznie po pół metra w dzień i widziałem kilka samochodów w tych wynalazkach. Jeden miał nawet podarte 😁 dzisiaj na dole policja bez łańcuchów nie wpuszczała a oni jakoś jeździli.

Czyli akceptują te szmatexy tam?

Napisano
52 minuty temu, zinger napisał:

Nie wiem, wiem, że jeżdżą.

Napisano

Właśnie kupiłem do jumpera łańcuchy TAURUS DIAMENT 4X4. Cena spoko, w przyszłym tygodniu jadę do Szaflar- ciekawe czy się przydadzą.

Napisano
Godzinę temu, Bartolomeo napisał:

Właśnie kupiłem do jumpera łańcuchy TAURUS DIAMENT 4X4. Cena spoko, w przyszłym tygodniu jadę do Szaflar- ciekawe czy się przydadzą.

O ile dobrze kojarzę to wyjazd z Gorącego Potoku jest pod górkę,więc o ile nie posypią i odgarną do czarneg, to pewnie będziesz miał okazję potestować.

Napisano
13 godzin temu, zinger napisał:

Maj frend info espeszjaly for ju. Przy stacji gondoli spotkałem włoskiego policjanta i mi się przypomniało i zapytałem go o skarpety. Powiedział, że opony zimowe i skarpety mogą być.

Napisano
5 minut temu, MarcG napisał:

Maj frend info espeszjaly for ju. Przy stacji gondoli spotkałem włoskiego policjanta i mi się przypomniało i zapytałem go o skarpety. Powiedział, że opony zimowe i skarpety mogą być.

We Włoszech się nie liczy, im wszystko zwisa.

😅

Napisano
12 minut temu, MarcG napisał:

Gracias 👍

Napisano
28 minut temu, Ryb napisał:

😅

Pierdoły opowiadasz, jak pada śnieg mocniej to stoją i sprawdzają. Wczoraj bez łańcuchów do Madonny nie wpuszczali.

Napisano
31 minut temu, Ryb napisał:

😅

Tubylca moze puszcza bo pewnie wie co robi, ale turyste juz niekoniecznie...

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał:

W sumie racja, chociaż ja się nauczyłem z nimi wszystko negocjować.

😁

Napisano
38 minut temu, Maciej__ napisał:

36 minut temu, Ryb napisał:

W sumie racja, chociaż ja się nauczyłem z nimi wszystko negocjować.

😁

Ponegocjujesz parę godzin na parkingu aż przestanie padać. Wczoraj na drodze Pinzolo-Madonna był lód.

Napisano
20 minut temu, MarcG napisał:

Ponegocjujesz parę godzin na parkingu aż przestanie padać. Wczoraj na drodze Pinzolo-Madonna był lód.

Negocjacje w Włochami równie dobrze mogą skończyć się tym, że znajdziecie jakichś wspólnych znajomych (nie szkodzi, że zmyślonych) i zamiast na parkingu resztę dnia spędzisz u nich w domu na kolacji, którą zrobi mama jednego z nich.

😁

Napisano
Godzinę temu, MarcG napisał:

Pierdoły opowiadasz, jak pada śnieg mocniej to stoją i sprawdzają. Wczoraj bez łańcuchów do Madonny nie wpuszczali.

4x4 też muszą mieć łańcuchy?

W Austrii Zillertal wszędzie tabliczki że 4x4 na zimówkach łańcuchy nie dotyczą.

Co do skarpet, to widziałem tutaj tylko jedno auto, jakieś 2x Panie z Jaworzna męczyły się z zakładaniem bo nie mogły podjechać pod górkę gdzie quattro nawet nie mrugnie trakcją.

Napisano
1 minutę temu, Piotrus napisał:

W Austrii Zillertal wszędzie tabliczki że 4x4 na zimówkach łańcuchy nie dotyczą.

Co do skarpet, to widziałem tutaj tylko jedno auto, jakieś 2x Panie z Jaworzna męczyły się z zakładaniem bo nie mogły podjechać pod górkę gdzie quattro nawet nie mrugnie trakcją.

Wczoraj musiałem założyć łańcuchy chyba po 10 latach bo samochod z awd zostal po drodze w serwisie. Znowu się nauczyłem po 0.5h to robić szybko. Drugi w 3 min. Jak będę potrzebował znowu za 10 lat to też zapomnę 😁

Napisano
43 minuty temu, Ryb napisał:

Negocjacje w Włochami równie dobrze mogą skończyć się tym, że znajdziecie jakichś wspólnych znajomych (nie szkodzi, że zmyślonych) i zamiast na parkingu resztę dnia spędzisz u nich w domu na kolacji, którą zrobi mama jednego z nich.

😁

Ryb to nie HP jak czegoś nie wiesz to nie musisz na siłę wytworzyć jakiegoś harlekina włoskiego 😅

Napisano
Godzinę temu, Ryb napisał:

😁

To nie HP, juz nie fantazjuj.

Napisano
Godzinę temu, MarcG napisał:

Ryb to nie HP jak czegoś nie wiesz to nie musisz na siłę wytworzyć jakiegoś harlekina włoskiego 😅

46 minut temu, zinger napisał:

To nie HP, juz nie fantazjuj.

Mi się tak serio zdarzyło ale nie musicie mi wierzyć. Nie wymagam od zwykłych śmiertelników.

rotfl2

Napisano
2 godziny temu, Piotrus napisał:

Dziwne to trochę, bo ja na przykład posiadając zimówki i 4x4 nie widzę problemu żeby próbować podjechać w trudnych warunkach bez łańcuchów pod górę ale wolałbym te łańcuchy jednak mieć na przedniej osi jadąc w dół. Zwłaszcza jeśli ten przede mną ma.

ok

Napisano
15 minut temu, Ryb napisał:

Dziwne to trochę, bo ja na przykład posiadając zimówki i 4x4 nie widzę problemu żeby próbować podjechać w trudnych warunkach bez łańcuchów pod górę ale wolałbym te łańcuchy jednak mieć na przedniej osi jadąc w dół. Zwłaszcza jeśli ten przede mną ma.

ok

Nikt nie zabrania zakładać ani nakazuje zjeżdżać gęsiego, można sobie zostawić odstęp. Jak masz przyczepność na wjazd to i dasz radę zjechać w tych samych warunkach.

Napisano
8 minut temu, Piotrus napisał:

Nikt nie zabrania zakładać ani nakazuje zjeżdżać gęsiego, można sobie zostawić odstęp. Jak masz przyczepność na wjazd to i dasz radę zjechać w tych samych warunkach.

No nie do końca, bo wjeżdżając napędzam dwie osie a zjeżdżając hamuję jedną. Przynajmniej w większości aut, gdzie nie ma blokady międzyosiowego mechanizmu różnicowego.

Napisano
3 godziny temu, Ryb napisał:

No nie do końca, bo wjeżdżając napędzam dwie osie a zjeżdżając hamuję jedną. Przynajmniej w większości aut, gdzie nie ma blokady międzyosiowego mechanizmu różnicowego.

Weź to jakoś rozrysuj na podstawie tradycyjnego układu hamulcowego z ABS 4 kanałowym? Bo chyba wolno hamować nie tylko silnkiem?

Ja mam Torsena więc nawet silnikiem hamuje na obie osie, ale doczytałem tabliczkę i nakaz łańcuchów nie dotyczy tylko jazdy pod górę. ok

20260129_175437.jpg

Edytowane przez Piotrus

Napisano
W dniu 29.01.2026 o 07:40, Bartolomeo napisał:

Załóż teraz i zrób kilka kilometrów, bo spora szansa na to, że nigdy ich nie użyjesz hehe

Napisano
45 minut temu, futrzak napisał:

Załóż teraz i zrób kilka kilometrów, bo spora szansa na to, że nigdy ich nie użyjesz hehe

Mam nadzieję że nie będę musiał zakładać. W piątek odwilż do niedzieli zlosnik.

Napisano
6 minut temu, Bartolomeo napisał:

Mam nadzieję że nie będę musiał zakładać. W piątek odwilż do niedzieli zlosnik.

Stąd napisałem, byś chociaż raz to zrobił, póki masz śnieg i lód w okolicy. Pisałem w swoim czasie, że chyba 2 czy 3 razy w życiu ich w ogóle użyłem, w różnych miejscach mieć trzeba rotfl2

Napisano
6 minut temu, futrzak napisał:

Stąd napisałem, byś chociaż raz to zrobił, póki masz śnieg i lód w okolicy. Pisałem w swoim czasie, że chyba 2 czy 3 razy w życiu ich w ogóle użyłem, w różnych miejscach mieć trzeba rotfl2

Początkiem czerwca Nordkapp -znając mojego farta to wolę mieć łańcuchy hehe

ps. Taaaa, śnieg i lód

IMG_20260203_140922854_HDR.jpg

Edytowane przez Bartolomeo