Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Umarła

Featured Replies

Napisano
2 minuty temu, Maciej__ napisał:

Tylko, ze on nie pisal o samej wymianie oleju, a calym przegladzie gwarancyjnym po pierwszym roku ;)

Ile taki kosztuje w przypadku tego V8?

Nie doczytałem, sorry

Nt przeglądu po pierwszym roku napisze za pół roku ;)

Napisano
W dniu 15.02.2026 o 09:36, Camel napisał:

Źle może to sformułowałem, to cena za cały przegląd na 1 rok z wymianą tylko oleju. (z ich gratami by było około1100, czyli jakieś 350PLN więcej. za olej 0w16 filtr i korek dałem w sklepie jakieś 150-160 już nie pamiętam). Wciskali mi dyrdymały, że jak mój filtr MANN to w razie co mogą być problemy z gwarancją na silnik = witajcie w Gdańsku Carter dealer ) - jednak mała Sycylia co nie !

Sprawdzili dywanik kierowcy czy się trzyma zaczepów i pomierzyli tarcze i opony - to było w raporcie, no i test aku i wymiana.

Jako, że auto wysyła mi powiadomienia to cała operacja z wgraniem nowego oprogramowania skończyła się w 1h i myciem )

gdzie Ty byłeś przez ostatnie lata że uważasz że 1100 za przegląd w ASO to dużo? To jest w dużej części składka na utrzymanie gwarancji i tak to trzeba traktować

Napisano
9 minut temu, maro_t napisał:

gdzie Ty byłeś przez ostatnie lata że uważasz że 1100 za przegląd w ASO to dużo? To jest w dużej części składka na utrzymanie gwarancji i tak to trzeba traktować

Przecież Toyoty się nie psują to po gwarancja i to taka droga?zlosnik2

Napisano
3 minuty temu, volf6 napisał:

Przecież Toyoty się nie psują to po gwarancja i to taka droga?zlosnik2

a co ma psucie do kosztu przeglądu ?

w rav4 to pod 2tyś było o ile pamiętam, taki std przegląd

w NX mam wycenę na 3tyś po 30tyś, oleje+filrty+płyn hamulcowy i bateria w pilocie ;)

oprócz tego kilkanaście pkt "skontroluj"

kawa i czekoladka lexus w cenie ;)

Napisano
8 minut temu, Koonrad napisał:

w NX mam wycenę na 3tyś po 30tyś, oleje+filrty+płyn hamulcowy i bateria w pilocie ;)

Kolega wyżej wyjaśnił:

''To jest w dużej części składka na utrzymanie gwarancji i tak to trzeba traktować''

3 tysie za wymianę oleju, filtrów i płynu hamulcowego to nie jest mało.

Dla mnie rzecz jasna- choć widzę, że tu ostatnio piszą sami bogaczeoczy

Napisano
  • Autor
33 minuty temu, maro_t napisał:

Akurat ceny znam nieźle bo od 2002 roku kupuje nowe auta 😁

PS

Jakbyś nie wiedział to nie musisz robić przeglądów w ASO, aby "mieć" gwarancję 😇

Napisano
  • Autor
16 minut temu, Koonrad napisał:

na 30 masz "normalny" przegląd i tu ponad 2 koła grubo wychodzi 😁 Na 15 w cudzysłowiu jest wymiana samego oleju.

Napisano
46 minut temu, Camel napisał:

na 30 masz "normalny" przegląd i tu ponad 2 koła grubo wychodzi 😁 Na 15 w cudzysłowiu jest wymiana samego oleju.

Miałem ofertę od MB na przegląd, gdzie oprócz wielu punktów oględzin wymieniany był jedynie olej. Koszt 2300 zł.

Napisano
  • Autor
34 minuty temu, rwIcIk napisał:

Miałem ofertę od MB na przegląd, gdzie oprócz wielu punktów oględzin wymieniany był jedynie olej. Koszt 2300 zł.

w mercu są drogie filtry, nie wiem kto dla nich robi, ale każdy inny niż oryginał przy nim to jak chińska tandeta wygląda (przeciwpyłkowy), powietrza też jakiś taki "gwiazda" )

No i do silnika wchodzi jakoś ponad 6 litrów oleju i te ich normy 229.50,229.51,229.31 i do AMG tylko 5W40 - bynajmniej ja tak miałem w instrukcji 😁

Napisano
Godzinę temu, Camel napisał:

Filtry też wymieniaja, sprawdzenie auta też masz, baterii itp

Ja tam nie wnikam bo płaci właściciel auta czyli najem ;)

W prywatnym zapłaciłem poza ASO 3600zl, ale tam poszły wszystkie oleje (silnik, skrzynia, xdrive), świece, filtry

Choć kwota trochę zaskoczyła 😉

Napisano
  • Autor
55 minut temu, Koonrad napisał:

W prywatnym zapłaciłem poza ASO 3600zl, ale tam poszły wszystkie oleje (silnik, skrzynia, xdrive), świece, filtry

to odejmij olej i filtr z AT.

Napisano
10 godzin temu, Camel napisał:

w mercu są drogie filtry, nie wiem kto dla nich robi, ale każdy inny niż oryginał przy nim to jak chińska tandeta wygląda (przeciwpyłkowy), powietrza też jakiś taki "gwiazda" )

No i do silnika wchodzi jakoś ponad 6 litrów oleju i te ich normy 229.50,229.51,229.31 i do AMG tylko 5W40 - bynajmniej ja tak miałem w instrukcji 😁

Fakt 6 litrów. U mnie Motul X-Clean EFE 8100 5W30.

Filtry, jak filtry - mam jakieś zamienniki. Nie wnikam, co mechanik wkłada.

Np. kabinowe są dwa, drugi węglowy, więc w sumie trochę kosztują.

Napisano
10 godzin temu, Koonrad napisał:

Za samą wymianę oleju i filtra w skrzyni zapłaciłem 2300 poza ASO )

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, rwIcIk napisał:

Za samą wymianę oleju i filtra w skrzyni zapłaciłem 2300 poza ASO )

Bo sama miska z filtrami to teraz z 1000 i pewnie zamiennik z FEBI bo oryginał odjechał jeszcze bardziej jak kolega ostatnio mi mówił.

Napisano
13 godzin temu, Camel napisał:

Akurat ceny znam nieźle bo od 2002 roku kupuje nowe auta 😁

PS

Jakbyś nie wiedział to nie musisz robić przeglądów w ASO, aby "mieć" gwarancję 😇

jak wiesz to serio co Cię dziwi? Mój tata pojechał na przegląd po dwóch latach hyundaiem i20. Małe miejskie autko. Poza olejem wymienili płyn hamulcowy, może chłodzący, filtr kabinowy, nie wiem czy powietrza też i zapłacił 2 tys. Też uważam, że to przegięcie, dlatego trzeba dzwonić po różnych ASO, pytać, targować się o zniżki, ale to co można zyskać to zejscie do 1500. Mnie bardziej dziwią dziwne różnice między markami u tych samych dealerów.

Tak się złożyło, że obecnie mój Nissan, Ford i taty Hyundai są kupione w tej samef firmie (PGD), w tym samym budynku, gdzie jest kilka salonów. Serwis jest ten sam dla kilku marek, wjeżdża się do jednej hali, robią to ci sami ludzie. I przeglądy skomplikowanego, hybrydowego Nissana są wyraźnie tańsze niż miejskiego i20. Jak patrzyłem na faktury to Hyundai dopisuje mnóstwo pozycji typu użycie narzędzi, utylizacja materiałów, czynności przygotowawcze itd. Może niech zaczną jesze dopisywać picie wody przez mechanika w trakcie pracy. W Nissanie tego nie ma, ewentualnie jest jedna taka pozycja. Zobaczymy jak będzie w Fordzie, ale to dopiero za jakiś czas.

Napisano
1 minutę temu, maro_t napisał:

I przeglądy skomplikowanego, hybrydowego Nissana są wyraźnie tańsze niż miejskiego i20.

Nie no. Hyundai to premium i musi być drożej zlosnik

Napisano
3 minuty temu, maro_t napisał:

jak wiesz to serio co Cię dziwi? Mój tata pojechał na przegląd po dwóch latach hyundaiem i20. Małe miejskie autko. Poza olejem wymienili płyn hamulcowy, może chłodzący, filtr kabinowy, nie wiem czy powietrza też i zapłacił 2 tys. Też uważam, że to przegięcie, dlatego trzeba dzwonić po różnych ASO, pytać, targować się o zniżki, ale to co można zyskać to zejscie do 1500. Mnie bardziej dziwią dziwne różnice między markami u tych samych dealerów.

Nie wcisneli mu dodatkowo jakiegos "serwisu" klimy?

1,9 kPLN to placilem za 4 przeglad (ten sam zakres co 2) hybrydowego Tucsona w Wawie.

Filtr kabinowy wymieniam sam, bo to 5 min roboty i zawsze ze 2 stowy w kieszeni.

Za 5 przeglad C3, wyszlo miesiac temu 980PLN (filtr kabinowy tez moj), z plynem hamulcowym byloby ok 1,2kPLN.

Ogolnie to nie ma co sie przesadnie nakrecac tymi cenami, jak ktos nie jezdzi duzo to zrobi jeden przeglad w roku i tyle.

Edytowane przez Maciej__

Napisano

Bo sama miska z filtrami to teraz z 1000 i pewnie zamiennik z FEBI bo oryginał odjechał jeszcze bardziej jak kolega ostatnio mi mówił.

1750 zł miska z filtrem, korek i 9 litrów oleju

Napisano
  • Autor
11 godzin temu, maro_t napisał:

Tak się złożyło, że obecnie mój Nissan, Ford i taty Hyundai są kupione w tej samef firmie (PGD), w tym samym budynku, gdzie jest kilka salonów. Serwis jest ten sam dla kilku marek, wjeżdża się do jednej hali, robią to ci sami ludzie. I przeglądy skomplikowanego, hybrydowego Nissana są wyraźnie tańsze niż miejskiego i20. Jak patrzyłem na faktury to Hyundai dopisuje mnóstwo pozycji typu użycie narzędzi, utylizacja materiałów, czynności przygotowawcze itd. Może niech zaczną jesze dopisywać picie wody przez mechanika w trakcie pracy. W Nissanie tego nie ma, ewentualnie jest jedna taka pozycja. Zobaczymy jak będzie w Fordzie, ale to dopiero za jakiś czas.

No KIA i Hultaj mają chore ceny i jak u nich nie zrobisz to skracają gwarę jak dobrze pamietam do 2 lat i 100 000km.

Nie pamiętam dobrze bo tylko jedno auto pierwsze daliśmy na 1 przegląd i skasowali w 2018 roku koło "tauzena" i odpuściliśmy kolejne )

11 godzin temu, Maciej__ napisał:

Nie wcisneli mu dodatkowo jakiegos "serwisu" klimy?

1,9 kPLN to placilem za 4 przeglad (ten sam zakres co 2) hybrydowego Tucsona w Wawie.

Filtr kabinowy wymieniam sam, bo to 5 min roboty i zawsze ze 2 stowy w kieszeni.

Za 5 przeglad C3, wyszlo miesiac temu 980PLN (filtr kabinowy tez moj), z plynem hamulcowym byloby ok 1,2kPLN.

Ogolnie to nie ma co sie przesadnie nakrecac tymi cenami, jak ktos nie jezdzi duzo to zrobi jeden przeglad w roku i tyle.

Szwagier ma teraz 408 i tam wymiana z olejem wyszła 700 kilka złotych - sam był w szoku bo poprzednio miał Golfa 7 i tam x2 było )

11 godzin temu, rwIcIk napisał:

1750 zł miska z filtrem, korek i 9 litrów oleju

Dokładnie, pamietam jak chciałem to zrobić u siebie (ale to z 2023 rok chyba był), to w ASO 2300 a u prywaciarza 2200, później nagle ceny miski z filtrami (bo jak pamietam są 2 wklejone) oryginalne poszły z ceną ostro. U mnie pierwsza wymiana miała być na 120 000km i zanim dojeździłem to sprzedałem 🤣

Napisano
11 godzin temu, Camel napisał:

Dokładnie, pamietam jak chciałem to zrobić u siebie (ale to z 2023 rok chyba był), to w ASO 2300 a u prywaciarza 2200, później nagle ceny miski z filtrami (bo jak pamietam są 2 wklejone) oryginalne poszły z ceną ostro. U mnie pierwsza wymiana miała być na 120 000km i zanim dojeździłem to sprzedałem 🤣

Podają 120 kkm lub 5 lat. Wymieniłem po 70 kkm i 4 latach )

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, rwIcIk napisał:

Podają 120 kkm lub 5 lat. Wymieniłem po 70 kkm i 4 latach )

Nadgorliwy 😁jak z AK, olej w silniku po 1000km i w skrzyni co wymianę oleju ze świecami żarowymi lub zapłonowymi w zależności od silnika 🤣

Napisano

Nadgorliwy 😁jak z AK, olej w silniku po 1000km i w skrzyni co wymianę oleju ze świecami żarowymi lub zapłonowymi w zależności od silnika 🤣

Wylałem wymienić teraz i jeździć na świeżym oleju do sprzedaży auta )

Napisano

w temacie przeglądów i ich cen. Czwarty przegląd (na 60 tys. km) elektyczno spalinowego wynalazku Nissana. Poza tym co przewiduje harmonogram zażyczyłem sobie wymianę świec. Instrukcja przewiduje to dopiero na 90 tys. ale ja już chyba jestem kierowcą starej daty i jakoś mi się to nie widzi w hybrydzie z bezpośrednim wtryskiem. Więc klient nasz pan i wymienili zlosnik. Wyszło 2 tys za wszystko. Znowu całkiem przyzwoicie jak na ASO i porównując z cenami Hyundaia w tym samym budynku

obraz.png

W gratisie jeszcze dostałem stare świece. Zrobię sobie z nich jakąś ozdobę zlosnik. Jedna trochę ciemniejsza, ale oni uwag nie mieli

obraz.png

Napisano
W dniu 28.01.2026 o 17:51, Camel napisał:

a raczej dopadło i mnie z tym akumulatorem w Toyocie z BLE42 - nie zapaliła.

Pytanie czy jak wpiszę kod do tego BLE i dezaktywuje to, to już nie będzie żarło akumulatora ?

Mam firmowo 60ah I go wydoiło do zera po kilku dniach stania w ciepłym garażu.

Świezy post ładnie opisujący problem:

"Właśnie dzwonili do mnie z serwisu Toyota Okęcie żebym odebrał samochód, który dzisiaj rano zostawiłem na pomiary. Wykonali testy poboru prądu oraz testy akumulatora. Sprawa wygląda następująco:
Żebyście mieli punkt odniesienia - samochód wyposażony jest w BLE oraz ID CAN, keyless jest wyłączony, akumulator Yuasa YBX5012 54Ah 500A:
1. Uśpienie całej niepotrzebnej w czasie postoju elektroniki następuje po ok. 20min od zamknięcia samochodu;
2. Pobór prądu na poziomie 0.38-0.39mA (wykonano dwa testy po ok. 40-60min - dłużej rzekomo nie było sensu, bo nic się nie działo, ergo - co miało zostać uśpione, śpi); rzekomo norma to pobór w czasie spoczynku do 50mA;
3. Poziom naładowania akumulatora przed wykonaniem testu: 60% (nowy akumulator, naładowany na 100% tydzień temu, jeżdżone codziennie czw-nd + wt: łącznie ok. 8-8,5h jazdy)
Werdykt: pobór prądu w normie, akumulator sprawny; winne jest zbyt niskie natężenie prądu w algorytmie ładowania, gdzie część prądu trafia do bieżącego zasilania, a pozostała część prądu służy do ładowania akumulatora 12v. Co w sumie pokrywa się z faktem, że nowy, naładowany prostownikiem akumulator ma 60% naładowania mimo częstej jazdy.
Nie są w stanie nic więcej zrobić w ramach obowiązujących procedur, co w sumie rozumiem, bo każdy oddział ma związane ręce jak w centrali zarządzają janusze biznesu.
Wieczorem odbiorę samochód, to będę w posiadaniu wydruków z wykonanych testów. Kierownik Serwisu zobowiązał się wesprzeć mnie w przypadku wysyłania kolejnych pism do TCE, bo powiedziałem, że jeśli sytuacja się powtórzy (co pewnie jest kwestią czasu), to zechcę złożyć pismo, gdzie ASO wesprze mnie swoją dokumentacją tj. bezpośrednim odniesieniem się do procedur, gdzie możliwe będzie wykazanie brak skuteczności zastosowanych rozwiązań."

https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=41245.1020

Edytowane przez zenek111

Napisano
9 minut temu, zenek111 napisał:

Świezy post ładnie opisujący problem:

"Właśnie dzwonili do mnie z serwisu Toyota Okęcie żebym odebrał samochód, który dzisiaj rano zostawiłem na pomiary. Wykonali testy poboru prądu oraz testy akumulatora. Sprawa wygląda następująco:
Żebyście mieli punkt odniesienia - samochód wyposażony jest w BLE oraz ID CAN, keyless jest wyłączony, akumulator Yuasa YBX5012 54Ah 500A:
1. Uśpienie całej niepotrzebnej w czasie postoju elektroniki następuje po ok. 20min od zamknięcia samochodu;
2. Pobór prądu na poziomie 0.38-0.39mA (wykonano dwa testy po ok. 40-60min - dłużej rzekomo nie było sensu, bo nic się nie działo, ergo - co miało zostać uśpione, śpi); rzekomo norma to pobór w czasie spoczynku do 50mA;
3. Poziom naładowania akumulatora przed wykonaniem testu: 60% (nowy akumulator, naładowany na 100% tydzień temu, jeżdżone codziennie czw-nd + wt: łącznie ok. 8-8,5h jazdy)
Werdykt: pobór prądu w normie, akumulator sprawny; winne jest zbyt niskie natężenie prądu w algorytmie ładowania, gdzie część prądu trafia do bieżącego zasilania, a pozostała część prądu służy do ładowania akumulatora 12v. Co w sumie pokrywa się z faktem, że nowy, naładowany prostownikiem akumulator ma 60% naładowania mimo częstej jazdy.
Nie są w stanie nic więcej zrobić w ramach obowiązujących procedur, co w sumie rozumiem, bo każdy oddział ma związane ręce jak w centrali zarządzają janusze biznesu.
Wieczorem odbiorę samochód, to będę w posiadaniu wydruków z wykonanych testów. Kierownik Serwisu zobowiązał się wesprzeć mnie w przypadku wysyłania kolejnych pism do TCE, bo powiedziałem, że jeśli sytuacja się powtórzy (co pewnie jest kwestią czasu), to zechcę złożyć pismo, gdzie ASO wesprze mnie swoją dokumentacją tj. bezpośrednim odniesieniem się do procedur, gdzie możliwe będzie wykazanie brak skuteczności zastosowanych rozwiązań."

https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=41245.1020

No to słabo.

Obecnie akumulatory pozostają niedoładowane mimo normalnego użytkowania, ale że aż tak?

Napisano
Teraz, rwIcIk napisał:

No to słabo.

Obecnie akumulatory pozostają niedoładowane mimo normalnego użytkowania, ale że aż tak?

Mozecie sie śmiac ale dla mnie najbardziej prawdopodobny scenariusz jest taki:

Specjaliści od hybryd wiedza ze optymalne naładowanie aku (tego od jazdy) to 50-60% jego pojemnosci, no i tego sie trzymaja, tylko ze to moga byc młode chłopaki co nie znaja innych baterii niż litowe i oni przeoczyli ze normalne samochodowe aku są inne, ze nie są litowe tylko ołowiowo-kwasowe i one nie chca być w 50-60% naładowane tylko w 90-100% bo to najlepsze dla ich trwałości, a jak są w 50-60% to te akumulatory szybko sie degradują

Oczywiscie jest tam masa ludzi która o tym wie, ale to nie jest w ich kompetencji by to zmienić, to jest wielkie korpo i kazdy ma swoje zadania i innych nie tyka.

To sie wydaje niemożliwe, ale tylko tym co nie pracowali lub nie mieli kontaktu z dużym korpo i paradoksami jakie ta wielkośc korpo produkuje

Edytowane przez zenek111

Napisano
51 minut temu, rwIcIk napisał:

No to słabo.

na forum Nissana też niektórzy mają ciągłe problemy z rozładowującym się akumulatorem 12V w hybrydach. Dokładnie tak jak powyżej, ASO robi testy, nawet wymieniają aku na nowy, a problem ciągle wraca. I to u ludzi, którzy twierdzą, że sporo jeżdżą. Dziwne. U mnie nie było żadnych problemów przez 3 lata.

Napisano
16 minut temu, maro_t napisał:

na forum Nissana też niektórzy mają ciągłe problemy z rozładowującym się akumulatorem 12V w hybrydach.

Jeśli faktycznie problemem jest alogorytm ładowania (a wszystko na to wskazuje) to wszyscy bez wyjątku maja ten problem. Po prostu w zaleznosci od stylu jazdy, w zależnosci od tego gdzie kto trzyma samochód i jak go użytkuje problem wypływa raz wcześniej raz później. U jednych po roku i jest narzekanie ale u innych po 3 -4 latach i nie ma narzekania a po prostu wymienią akumulator nawet nie myslac o tym ze pracowałby jeszcze kolejne 3 lata gdyby nie zbyt słabe ładowanie.

Napisano
2 minuty temu, zenek111 napisał:

Jeśli faktycznie problemem jest alogorytm ładowania (a wszystko na to wskazuje) to wszyscy bez wyjątku maja ten problem. Po prostu w zaleznosci od stylu jazdy, w zależnosci od tego gdzie kto trzyma samochód i jak go użytkuje problem wypływa raz wcześniej raz później. U jednych po roku i jest narzekanie ale u innych po 3 -4 latach i nie ma narzekania a po prostu wymienią akumulator nawet nie myslac o tym ze pracowałby jeszcze kolejne 3 lata gdyby nie zbyt słabe ładowanie.

Moi koledzy , którzy jeżdżą hybrydami, mają wxansdtxu bustery na wypadek problemu z Aku.

Napisano
19 minut temu, rwIcIk napisał:

Moi koledzy , którzy jeżdżą hybrydami, mają wxansdtxu bustery na wypadek problemu z Aku.

W Tucsonie nie ma dedykowanego aku 12V, tylko wydzielona sekcja "rozruchowa" w aku trakcyjnym.

Jak sie rozladuje, to moza zrobic reset z przycisku przy kierownicy.

Poki co najdluzej stal ponad 2 tyg i wystartowal bez zadnego problemu.

Napisano
59 minut temu, zenek111 napisał:

Mozecie sie śmiac ale dla mnie najbardziej prawdopodobny scenariusz jest taki:

Specjaliści od hybryd wiedza ze optymalne naładowanie aku (tego od jazdy) to 50-60% jego pojemnosci, no i tego sie trzymaja, tylko ze to moga byc młode chłopaki co nie znaja innych baterii niż litowe i oni przeoczyli ze normalne samochodowe aku są inne, ze nie są litowe tylko ołowiowo-kwasowe i one nie chca być w 50-60% naładowane tylko w 90-100% bo to najlepsze dla ich trwałości, a jak są w 50-60% to te akumulatory szybko sie degradują

Oczywiscie jest tam masa ludzi która o tym wie, ale to nie jest w ich kompetencji by to zmienić, to jest wielkie korpo i kazdy ma swoje zadania i innych nie tyka.

To sie wydaje niemożliwe, ale tylko tym co nie pracowali lub nie mieli kontaktu z dużym korpo i paradoksami jakie ta wielkośc korpo produkuje

Prawdopodobnie naładowanie akumulatora nie jest weryfikowane w homologacyjnych testach emisji. Do testów montują nowy akumulator na 100% naładowany, a algorytm jest tak ustawiony żeby utrzymać właśnie te 50-60% naładowania - więc w teście się nie ładuje dzięki czemu uzyskuje się kilka % niższe emisje. Zmieniając to musieliby wziąć na klatę wzrost emisji CO2 a za to są jakieś opłaty/podatki i może policzyli że mimo wszystko taniej wymieniać na gwarancji akumulatory i płacić za dojazdy assistance.

Z tego co wiem w Toyotach jest opcja odpięcia czujnika przy minusowej klemie co powoduje ciągłe ładowanie na poziomie 14V i niby nie powoduje to błędu na desce, ale podobno wychodzi w teście układu hybrydowego wymaganym do przedłużenia gwarancji po okresie gwarancji fabrycznej. Może z czasem ktoś wymyśli jakiś emulator tego czujnika dzięki czemu będzie ładowanie cały czas bez generowania błędu.

Napisano
29 minut temu, Maciej__ napisał:

W Tucsonie nie ma dedykowanego aku 12V, tylko wydzielona sekcja "rozruchowa" w aku trakcyjnym.

Tamci mają chyba osobne akumulatory - Toyoty.

Napisano
  • Autor
57 minut temu, zenek111 napisał:

Widzisz w pastuchu ustawiłem na rekuperacje na małą - wówczas nie zwalnia jak melex i pojechałem w trasę 800km, po powrocie info na blacie że AKU 12V bliski rozładowania.

Przestawiłem na rekuperację na auto i obecnie jeżdżę po 2km do tyry i akumulator się naładował 🤣

W Toyocie żony - zwykła benzyna też umarł AKU po roku, wymienili na nowy a jeździła dziennie ostatnio po 12km w jedną stronę. Podejrzewam, że rok temu przed wydaniem był "umarły" podładowany i wydany pojazd, jak przyszły mrozy to umarł bo był uszkodzony już wcześniej. - takie moje zdanie - zobaczymy jak będzie dalej. Tydzień teraz stała i zapaliła od 14 lutego do dziś 23 lutego.

Napisano
11 godzin temu, Maciej__ napisał:

jest sporo aut na rynku z hybrydami, które mają lepsze rozwiązania niż Toyota, przyjemniej jeżdżą, ale jakoś większość i tak kupuje Toyoty. No to potem wożą boostery

Napisano

w kwestii cen przeglądów- robocizna ASO AR - przegląd po 15 tkm 200,00 pln - materiały moje - OE filtry - powietrza, oleju, kabinowy i 5 litrów oleju - jak widać mogą być normalne ceny.

Napisano
17 minut temu, Dareek napisał:

w kwestii cen przeglądów- robocizna ASO AR - przegląd po 15 tkm 200,00 pln - materiały moje - OE filtry - powietrza, oleju, kabinowy i 5 litrów oleju - jak widać mogą być normalne ceny.

Wrzuć fakturę bo cena z gatunku science fiction ok

Edytowane przez Maciej__

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Maciej__ napisał:

Wrzuć fakturę bo cena z gatunku science fiction ok

Tylko loda nie zrobili za 200 😆

Za wymianę samych filtrów kasują tyle 🥺

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, ghost2255 napisał:

Toyota:

IMG_0338.png

Yoooo normalne jak pisałem 1. na 15 000km -1100PLN, 2. czyli x2, trzeciego na 45 nie sprawdzałem bo pewnie nie będę robił aby trzymać RELAX-A ;)

Zresztą żonie już się podoba nowy CLA i czuję, że na koniec gwarancji taki będzie )

Napisano
3 minuty temu, Camel napisał:

Zresztą żonie już się podoba nowy CLA i czuję, że na koniec gwarancji taki będzie )

Ale chyba nie ma z manualem zlosnik

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, Maciej__ napisał:

Ale chyba nie ma z manualem zlosnik

Powiedziała, że przeboleję, bo światła przednie i tylne z logiem gwiazdy jej robią. Już teraz przebąkiwała, że może ....... ), ale ja muszę na "remont" nowego mieszkania najpierw odłożyć 😱

Napisano
6 minut temu, Camel napisał:

Powiedziała, że przeboleję,...

W końcu się przyznałeś czyj to był pomysł. hehe

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, ZUBERTO napisał:

W końcu się przyznałeś czyj to był pomysł. hehe

Sąsiada 😁 co pożycza 🧐

Napisano

Nie bez powodu pół instrukcji Corolli jest wypełnione problemami spowodowanymi niskim napięciem aku 12V zlosnik

Gość przy odbiorze auta też mówił, żeby na postoju zbyt długo "nie bawić się" autem bez uruchomionego silnika.

Napisano
  • Autor
14 minut temu, tomecki napisał:

Nie bez powodu pół instrukcji Corolli jest wypełnione problemami spowodowanymi niskim napięciem aku 12V zlosnik

Gość przy odbiorze auta też mówił, żeby na postoju zbyt długo "nie bawić się" autem bez uruchomionego silnika.

Kurczę w mercedesie czekając na córkę często prawie godzinę napipppp muzą z niskim basem, że było słychać na Jamajce i aku 6 lat wyżył do sprzedaży bez pomocy ładowarki.

A w Toyocie chwila nieuwagi i nie odjeżdżasz )

Napisano
22 minuty temu, Camel napisał:

Kurczę w mercedesie czekając na córkę często prawie godzinę napipppp muzą z niskim basem, że było słychać na Jamajce i aku 6 lat wyżył do sprzedaży bez pomocy ładowarki.

Teraz jest tak w wielu autach, możliwe że w Merolu też.

Napisano
10 godzin temu, Camel napisał:

W Toyocie radia się słucha przy uruchomionym samochodzie w trybie Ready i skrzyni na P, wtedy można tak siedzieć w zasadzie bez końca i nic się nie stanie, o ile jest paliwo. Jeśli się do tego wyłączy nawiew to silnik odpala bardzo rzadko. W innych hybrydach myślę że powinno być podobnie.

Mogliby jeszcze zrobić dodatkowy tryb "Not Ready" w którym nie byłoby możliwe odjechanie, żeby dało się zostawić na chwilę auto np z dzieckiem albo psem w środku i włączoną klimą. Coś jak włączanie klimy z aplikacji tylko włączane/wyłączane na miejscu.

Napisano
11 godzin temu, PawelW napisał:

W Toyocie radia się słucha przy uruchomionym samochodzie w trybie Ready i skrzyni na P, wtedy można tak siedzieć w zasadzie bez końca i nic się nie stanie, o ile jest paliwo. Jeśli się do tego wyłączy nawiew to silnik odpala bardzo rzadko. W innych hybrydach myślę że powinno być podobnie.

Mogliby jeszcze zrobić dodatkowy tryb "Not Ready" w którym nie byłoby możliwe odjechanie, żeby dało się zostawić na chwilę auto np z dzieckiem albo psem w środku i włączoną klimą. Coś jak włączanie klimy z aplikacji tylko włączane/wyłączane na miejscu.

Tak bo z akumulatora 12V bierze układ tylko do zainicjowania systemu. Dalej już z baterii trakcyjnej.

Napisano
W dniu 24.02.2026 o 08:01, maro_t napisał:

jest sporo aut na rynku z hybrydami, które mają lepsze rozwiązania niż Toyota, przyjemniej jeżdżą, ale jakoś większość i tak kupuje Toyoty. No to potem wożą boostery

Większość musi się nie znać 🙃