Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Europaleta na kategorię B

Featured Replies

Napisano

Jakiego typu pojazd się nada, aby nim przewozić ładunek na europalecie?

Musi być na kategorię B.

Jakby wlazły dwie europalety to by była bajka, ale tak to pewnie „tylko w Erze”.

Ładunek około 1 tony, powiedzmy że coś na kształt pojemnika typu „Mauzer” zalanego wodą ;)

Jakiś busik? Pickup?

Ważna jest kwestia rozładunku/załadunku jakimś mini widlakiem ręcznym, a z pickupa to pewnie ciężko. Busik ma niżej podłogę.

Ktoś trenował takie coś?

Napisano

Piaggio Porter NP6 załadujesz chyba nawet 5 euro palet 0.8x1.2. Nawet ma LPG i Janusze transportu już szykują na międzynarodówkę po wejściu tacho na busy od lipca.

https://piaggiopolska.com/

Lub dowolnie jaki bus blaszak.

Napisz coś więcej o przewozach w jakim transporcie to auto ma być wykorzystywane.

To ma być nowy czy używany wóz?

Ja mam taki wózek paletowy ręczny do 1T i ładuję nim palety/skrzyniopalety normalnie do busa blaszaka.

CORMAK JERZY ZALEWSKI
No image preview

Wózek paletowy masztowy paleciak ręczny WRHS 1610 (udźwig...

WÓZKI MASZTOWE PODNOŚNIKOWE SĄ IDEALNE DO PRAC MAGAZYNOWYCH. WYBIERZ WÓZEK PALETOWY MASZTOWY IDEALNY DLA CIEBIE. BĄDŹ MOBILNY I SKUTECZNY!

Edytowane przez Tre-Bor

Napisano

Przecież dwie palety to do każdego busa wsadzisz hmm

Woziłem tak swego czasu kaczką MB207, jedna przez tylne druga przez boczne drzwi

Napisano

Kazdy bus typu Ducato to zwykle 3 palety i kategoria B.

Wiec 2 palety to nie ma zadnego problemu.

Napisano
12 godzin temu, kravitz napisał:

Musi być na kategorię B.

Jakby wlazły dwie europalety to by była bajka, ale tak to pewnie „tylko w Erze”.

Ładunek około 1 tony, powiedzmy że coś na kształt pojemnika typu „Mauzer” zalanego wodą ;)

Jakiś busik? Pickup?

Ważna jest kwestia rozładunku/załadunku jakimś mini widlakiem ręcznym, a z pickupa to pewnie ciężko. Busik ma niżej podłogę.

Ktoś trenował takie coś?

każdy bus ma inną ładowność np. https://edostawczy.pl/ moje fiorino może zabrać ponad 600 kg :) wcześniej woziłem doblo 2 europalety ale ładowność była podobna.

do mauzera to jednak duży bus będzie potrzebny.

Napisano
13 godzin temu, kravitz napisał:

Jakiś busik? Pickup?

Ktoś trenował takie coś?

Całe mnóstwo masz takich aut. Samochody pokroju Caddy biorą jedną europaletę, krawędz niska, można widlakiem ładować. Busiki jak Transit biorą 2+, załadunek podobny. Wszystko to jest z DMC do 3.5t

Napisano
  • Autor
13 godzin temu, Tre-Bor napisał:

Piaggio Porter NP6 załadujesz chyba nawet 5 euro palet 0.8x1.2. Nawet ma LPG i Janusze transportu już szykują na międzynarodówkę po wejściu tacho na busy od lipca.

https://piaggiopolska.com/

Lub dowolnie jaki bus blaszak.

Napisz coś więcej o przewozach w jakim transporcie to auto ma być wykorzystywane.

To ma być nowy czy używany wóz?

Ja mam taki wózek paletowy ręczny do 1T i ładuję nim palety/skrzyniopalety normalnie do busa blaszaka.

CORMAK JERZY ZALEWSKI
No image preview

Wózek paletowy masztowy paleciak ręczny WRHS 1610 (udźwig...

WÓZKI MASZTOWE PODNOŚNIKOWE SĄ IDEALNE DO PRAC MAGAZYNOWYCH. WYBIERZ WÓZEK PALETOWY MASZTOWY IDEALNY DLA CIEBIE. BĄDŹ MOBILNY I SKUTECZNY!

Bardziej chodziło mi o rozładunek czymś takim.

Potrzeba załadować to na pakę samochodu, rozładować i ewentualnie zawieźć gdzieś na krótkim dystansie
hc-podmiana_0002_EPT15H-2.jpg

Co oznacza, że taki wózek musi się zmieścić z tą paletą która będzie wieziona.

Transport nie na duże odległości, powiedzmy do 50km.

Dwie palety byłoby idealnie, ale jest mus aby to było na kategorię B i nie bawić się w żadne viatolle

Napisano

Jeśli chcesz palety rozładowywać paleciakiem, to potrzebujesz auta dostawczego do 3.5 T DMC z windą, tylko tu jest problem bo windy w busach mają udźwig ok 700-800kg.

Czyli reasumując - potrzebujesz bus kontener lub plandeka z windą + paleciak masztowy. Markę i model wybierz sobie sam Ducato, Master, Movano, Sprinter, Crafter, Daily.

Jeśli poczekasz do lipca to będzie na rynku wysyp takich busów z międzynarodówki na sprzedaż, bo wchodzi obowiązek montażu tachografów w transporcie zarobkowym w EU.

Jest jeszcze inny problem. Aby rozładować taki Mauser z wagą ok 1T to paleciak masztowy się do tego nie nadaje. Ja jak ładowałem 500-600kg to był już szczyt jego możliwości. No i musi być równa utwardzona gleba do rozladunków.

Napisano
55 minut temu, Tre-Bor napisał:

Jeśli poczekasz do lipca to będzie na rynku wysyp takich busów z międzynarodówki na sprzedaż, bo wchodzi obowiązek montażu tachografów w transporcie zarobkowym w EU.

Nie będzie żadnego wysypu. Świat się nie zatrzyma👍

Napisano

Bardziej chodziło mi o rozładunek czymś takim.
Potrzeba załadować to na pakę samochodu, rozładować i ewentualnie zawieźć gdzieś na krótkim dystansie
hc-podmiana_0002_EPT15H-2.jpg

Dwie palety byłoby idealnie, ale jest mus aby to było na kategorię B i nie bawić się w żadne viatolle
Jak wjedziesz wepchniesz i potem zjedziesz z paki?
W Rifterze/=partnera zdaje się 2 palety miały wchodzić jedna z tyłu jedna z boku ale czy mauzer i jeszcze paleciak by wszedł....Żuraw ty chyba miałeś tego nowego partnera
Napisano
13 godzin temu, kravitz napisał:

Ale w jaki sposob chcesz rozladowac te palety zwyklym widlakiem?

I po co on jest potrzebny jesli w przypadku tylko 2 palet nie ma potrzeby ich przemieszczania na aucie?

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, wlad napisał:

Ale w jaki sposob chcesz rozladowac te palety zwyklym widlakiem?

I po co on jest potrzebny jesli w przypadku tylko 2 palet nie ma potrzeby ich przemieszczania na aucie?

No właśnie nie wiem jak z rozładunkiem, dlatego pytam.

Jakiś rozkładany podjazd? Coś jak w lawetach? Czy tylko winda?

Pytanie o wózek nie wiem po co jest. Po co jest taki wózek? Żeby wyładowana paletę gdzieś wstawić, np klientowi do garażu.

Dziwne pytanie.

Napisano
  • Popularny post
W dniu 16.02.2026 o 21:21, kravitz napisał:

Musi być na kategorię B.

Taki offtop, ale od wczoraj zastanawiam się co do cholery chcesz tym wozić do klientówhehe

Bo brzmi jak wkruwiony obywatel, który na forum motoryzacyjnym niewinnie próbuje się dopytać jak mauzer gnoju przewieźć pod siedzibę Konfederacji Korony Polskiej i szybko opróżnićzlosnik

Napisano
2 godziny temu, kravitz napisał:

No właśnie nie wiem jak z rozładunkiem, dlatego pytam.

Jakiś rozkładany podjazd? Coś jak w lawetach? Czy tylko winda?

Pytanie o wózek nie wiem po co jest. Po co jest taki wózek? Żeby wyładowana paletę gdzieś wstawić, np klientowi do garażu.

Dziwne pytanie.

Nic nie bylo o dostarczaniu -jedynie o wyladunkuzlosnik

Zadna rampa nie zda egzaminu-to bedzie jak sam powiedziales okolo tony ladunku.

Nie chcesz chyba ofiar w ludziach.

Nawet jakby jakims cudem dalo sie to tym recznym paleciakiem masztowym wyladowac to jak chcesz go z powrotem wrzucic na busa?

Tylko winda jak juz wspomnieli przedmowcy.

Napisano
  • Autor
7 minut temu, wlad napisał:

Nic nie bylo o dostarczaniu -jedynie o wyladunkuzlosnik

Zadna rampa nie zda egzaminu-to bedzie jak sam powiedziales okolo tony ladunku.

Nie chcesz chyba ofiar w ludziach.

Nawet jakby jakims cudem dalo sie to tym recznym paleciakiem masztowym wyladowac to jak chcesz go z powrotem wrzucic na busa?

Tylko winda jak juz wspomnieli przedmowcy.

No widać, że jakby się człowiek nie obrócił, to dupa winda z tyłu ;)

Myślałem że jednak da się jakoś żyć bez tak specjalnego pojazdu, a starczy zwykły busik czy pickup ;)

Napisano
6 minut temu, kravitz napisał:

No widać, że jakby się człowiek nie obrócił, to dupa winda z tyłu ;)

Myślałem że jednak da się jakoś żyć bez tak specjalnego pojazdu, a starczy zwykły busik czy pickup ;)

"Ile maksymalnie może wynosić kąt nachylenia pochylni przeznaczonej do wózków ręcznych?

Ze względu na bezpieczeństwo pracy kąt pochylenia wjazdu na rampę może wynosić maksymalnie dla wózków jezdniowych (według treści szkoleń opracowanych przez UDT dla operatorów wózków): z napędem elektrycznym - 10%, a z napędem spalinowym - 15%."

Czyli mozesz zastosowac taka rampe -ale musi ona miec jakies 6-8 metrow dlugosci w zaleznosci od wysokosci podlogi busa.hehe

Napisano

Pytanie zasadnicze ile ta paleta ma ważyć-jeśli 1 tonę to przy 2 ciężko będzie nie przekroczyć DMC 3,5 tonyzlosnik2

Po drugie-najszybciej rozładunek i załadunek ogarniać wózkami widłowymi ale takimi spalinowymi.

Jak ręczne to tylko auto z windą (ale taka winda sporo podnosi masę własną auta), chyba, że wszędzie masz rampy załadunkowo-rozładunkowe o odpowiedniej wysokości do podłogi pojazduold

Napisano

Winda na aucie, rampy z plytami do poziomowania lub widły na jakimś sprzęcie( widlak, teleskop, ładowarka itp)

Czwarta możliwość to auto odkryte i pasami/ hakówkami można lądować i rozładować.

No innych możliwości nie widzę żeby to sensownie roziązać. Tak jak ktoś już pisał, żadne auto(B) legalnie nie przewiezie 2t ładunku.

Napisano

Musi być na kategorię B.

Jakiś busik? Pickup?

Ktoś trenował takie coś?

Napisz po co i na co to może łatwiej będzie doradzić

Napisano
5 godzin temu, Danielpoz. napisał:

No innych możliwości nie widzę żeby to sensownie roziązać. Tak jak ktoś już pisał, żadne auto(B) legalnie nie przewiezie 2t ładunku.

7 godzin temu, volf6 napisał:

Pytanie zasadnicze ile ta paleta ma ważyć-jeśli 1 tonę to przy 2 ciężko będzie nie przekroczyć DMC 3,5 tonyzlosnik2

Jeśli paleta ma mieć 1t i być rozładowana windą, to będzie ciężko znaleźć auto które legalnie zabierze nawet 1t phi winda do blaszaka raczej nie udźwignie 1t, a żadne auto a ramie nie ma 1t ładowności z kierowcą, paleciakiem i zamontowaną windą phi

@kravitz Można pójść w innolift - wózek samozaładowczy, ale to do 600kg

Elektryczne podnoszenie więc załadunek wózka na auto praktycznie bez użycia siły

image.png

Napisano

Popatrz jeszcze na przeróbkę tych Vanów dla osób niepełnosprawnych. Coś kojarzę że widziałem jakieś rozwiązania...ale wtedy 2 palety na bank nie wejdą bo oni tam tną kawałek podłogi z tyłu żeby móc ją obniżać do zrobienia wjazdu/ rampy

Napisano
19 godzin temu, bizz napisał:

Bo brzmi jak wkruwiony obywatel, który na forum motoryzacyjnym niewinnie próbuje się dopytać jak mauzer gnoju przewieźć pod siedzibę Konfederacji Korony Polskiej i szybko opróżnićzlosnik

Do tego nie potrzeba windy, sprawdzone. diabel

Napisano
  • Autor
19 godzin temu, bielaPL napisał:

Napisz po co i na co to może łatwiej będzie doradzić

No napisałem już tak, że chyba bardziej się nie da )

Masz paletę z ładunkiem który waży tonę.

Czy to będzie Mauzer, czy tona worków z ekogroszkiem, to Ci robi różnicę? zlosnik

Musisz to załadować na auto, po czym wyładować i przetransportować powiedzmy 10-30m do jakiegoś garażu czy wiaty.

Transport w losowe miejsca, do klientów, więc o żadnych rampach wyładowczych nie ma w ogóle mowy.

Wyobraź sobie, że do Ciebie przyjeżdża do domu gośc, który Ci dowozi paletę ekogroszku, czy paletę drewna kominkowego ;)

Nie daję przykładu "pralki", bo ta jest za lekka. Zakładamy że transport waży tonę.

Napisano

17 minut temu, kravitz napisał:

Wyobraź sobie, że do Ciebie przyjeżdża do domu gośc, który Ci dowozi paletę ekogroszku, czy paletę drewna kominkowego ;)

Nie daję przykładu "pralki", bo ta jest za lekka. Zakładamy że transport waży tonę.

Nie wiem jak z ekogroszkiem, ale jak zamawiałem drewno kominkowe to przyjeźdzali busikiem ala Sprinter z kiprem. Podjeżdżali gdzie trzeba i zsypywali drewno. Może z workami odpowiednio ułożonymi też się tak da ..

Napisano
22 minuty temu, kravitz napisał:

No napisałem już tak, że chyba bardziej się nie da )

Czy to będzie Mauzer, czy tona worków z ekogroszkiem, to Ci robi różnicę? zlosnik

Musisz to załadować na auto, po czym wyładować i przetransportować powiedzmy 10-30m do jakiegoś garażu czy wiaty.

Transport w losowe miejsca, do klientów, więc o żadnych rampach wyładowczych nie ma w ogóle mowy.

ekogroszek można rozpakować inaczej. Myśląc o bezpieczeństwie, to nie szedłbym w stronę: jakoś to będzie. Inaczej zobaczymy potem post w stylu pier...o mi na nogę albo strzeliło coś w kręgosłupie. I oby to nie był nagłówek w lokalnych mediach z czymś poważniejszym. Znam przypadek gdzie taki mauzer spadł na kogoś i czacha

Napisano
1 godzinę temu, kravitz napisał:

to albo winda albo hds, chyba nie ma co za bardzo kombinować z czym innym

otomoto.pl
No image preview

Używany Iveco 50c16 50c18 dmc 3,5t silnik 3.0 HDS dzwig ż...

Interesuje Cię Iveco 50c16 50c18 dmc 3,5t silnik 3.0 HDS dzwig żuraw FASSI f40 WYWROTKA kiper skrzynia - NOWY- Polski salon? Sprawdź ofertę dostępną teraz na OTOMOTO. Poznaj szczegółowe informacje o w
Napisano
2 godziny temu, kravitz napisał:

Rozwiązanie które ci przedstawiam z paleciakiem maszynowym jest chyba najlepsze, pod warunkiem, że jest utwardzony plac do rozładunku i załadunku.

Windą zdejmujesz z paki masztowy paleciak i nim rozładowujesz palety. Sprawdzone - robiłem tak osobiście.

Co do ładowności legalnej to 90% busów w transporcie jest przeładowane a gabaryty latają nocą.

W transporcie w koło komina to 1-2 palety po 1T to jest norma.

Ja mieszkam w zagłębiu logistycznym i codziennie rano rozwożą z magazynów towary na Warszawę i okolice Iveco Daily DMC 3,5T. Ładują na nie 6-10 palet o różnej wadze. Każdy z nich jest przeładowany. A jak wiadomo Daily nie klęka na robocie 🤣😜😂😁. Jest takie powiedzenie - Nie pyta się kobiety o wiek i Iveco Daily ile może przewieźć 🤣

Nie wiem jaki płyn będziesz woził w tych mauzerach ? Czy musi być izoterma aby nie zamarzał zimą?

Chcesz przetestować ten system to zapraszam. Wypożycz sobie busa z windą i ci pożyczę paleciaka maszynowego, będziesz wiedział w praktyce jak to wygląda.

U mnie w mieście nawet Fraikin na rental takich aut.

P.S lepszy jest paleciak masztowy elektryczny ale cięższy.

Edytowane przez Tre-Bor

Napisano
W dniu 16.02.2026 o 21:41, Koonrad napisał:

Przecież dwie palety to do każdego busa wsadzisz hmm

Woziłem tak swego czasu kaczką MB207, jedna przez tylne druga przez boczne drzwi

Dokładnie, cokolwiek typu "ducato" nawet te najkrótsze tam się dwie spokojnie zmieszczą oki, ewentualnie jak najktrótszy to tylko zobaczyć czy ma "dobre" resory skromny

Napisano

Musi być na kategorię B.

Jakiś busik? Pickup?

Ktoś trenował takie coś?

Będzie u nas niebawem na sprzedaż za grosze Iveco z izotermą plus winda 750kg..... paka mała szeroka 2m, głędboka na 2,9m i wysoka na 2,1m.....

auto będzie za grosze do oddania zlosnik , przebieg.... jeszcze nie ma 900tyś na liczniku phi, potrafi pojechac na strzała kółeczko Bydgoszcz / Wrocław / Bielsko-Biała / Bydgoszcz i tylko 0,7 oleju spalić hehe ma przydomek "kwaśniewski" u nas...ale jeździ.

Napisano
4 godziny temu, kravitz napisał:

Jeśli liczysz na przykłady z życia to proszę:

Renault Mascott z windą o ładowności pewnie 300kg, zabierze 3 tony :)

Iveco Daily 65/70c zarejestrowane na kat. B, masa własna też powyżej 3t ale bez problemu załaduje 3 tony :)

Takimi samochodami w praktyce wozi się pellet/ekogroszek. Zarejestrowane na kat. B ale wożą po 3 tony :-)

Jeśli ma być zgodnie z masą całkowitą, to jakikolwiek bus na ramie (Ducato/Master itp), jak najkrótszy + winda - tylko uwaga, w dostawczakach winda ma zwykle 750kg udźwigu :-) I może, MOŻE z kierowcą i paleciakiem zmieści się w 3500kg :-)

Napisano
4 godziny temu, kravitz napisał:

Tylko winda.

Napisano
13 minut temu, swienty napisał:

Takimi samochodami w praktyce wozi się pellet/ekogroszek. Zarejestrowane na kat. B ale wożą po 3 tony :-)

Takim Daily z windą przyjeżdża do mnie.

Bez 4 palet po około 1000 nie wyjeżdża z bazy. zlosnik2

Napisano
3 minuty temu, Pavel_156 napisał:

Takim Daily z windą przyjeżdża do mnie.

Bez 4 palet po około 1000 nie wyjeżdża z bazy. zlosnik2

W Żabce podobnie, iveco Daily 7t zarejestowane na kat. B, na pusto przeładowany :) w biorą po 3-4t :)

Napisano
2 godziny temu, Tre-Bor napisał:

Ja mieszkam w zagłębiu logistycznym i codziennie rano rozwożą z magazynów towary na Warszawę i okolice Iveco Daily DMC 3,5T. Ładują na nie 6-10 palet o różnej wadze. Każdy z nich jest przeładowany. A jak wiadomo Daily nie klęka na robocie 🤣😜😂😁. Jest takie powiedzenie - Nie pyta się kobiety o wiek i Iveco Daily ile może przewieźć 🤣

We fabryce mamy dwa Daily kontenery na 8 euro. Ładowność jeden 964, drugi 975 kg. hehe

Napisano
W dniu 19.02.2026 o 15:34, Pavel_156 napisał:

We fabryce mamy dwa Daily kontenery na 8 euro. Ładowność jeden 964, drugi 975 kg. hehe

U nas w koło komina lata masterka plandeka- 8 lub 9 ep. Ładowność 1180 kg o ile dobrze pamiętam 🤣

Napisano
W dniu 19.02.2026 o 12:35, bielaPL napisał:

to albo winda albo hds, chyba nie ma co za bardzo kombinować z czym innym

otomoto.pl
No image preview

Używany Iveco 50c16 50c18 dmc 3,5t silnik 3.0 HDS dzwig ż...

Interesuje Cię Iveco 50c16 50c18 dmc 3,5t silnik 3.0 HDS dzwig żuraw FASSI f40 WYWROTKA kiper skrzynia - NOWY- Polski salon? Sprawdź ofertę dostępną teraz na OTOMOTO. Poznaj szczegółowe informacje o w

Czytałeś opis tej oferty??? Dopuszczalna ładowność: 300 kg (trzysta !!!!) hehe

Napisano
W dniu 19.02.2026 o 15:10, swienty napisał:

Jeśli liczysz na przykłady z życia to proszę:

Renault Mascott z windą o ładowności pewnie 300kg, zabierze 3 tony :)

Iveco Daily 65/70c zarejestrowane na kat. B, masa własna też powyżej 3t ale bez problemu załaduje 3 tony :)

Jeśli ma być zgodnie z masą całkowitą, to jakikolwiek bus na ramie (Ducato/Master itp), jak najkrótszy + winda - tylko uwaga, w dostawczakach winda ma zwykle 750kg udźwigu :-) I może, MOŻE z kierowcą i paleciakiem zmieści się w 3500kg :-)

Zgadza się - Mascott i Daily spokojnie przewiozą 3 tony, bo to są auta zaprojektowane pod DMC 5 - 7 ton, a tylko do homologacji zmniejszyli DMC do 3,5 tony żeby można na B nimi jeździć.

Ale jak Cie zważą to mandat do 3000 zł, a jak się trafi upierdliwy inspektor/policjant, to jeszcze możesz 15 punktów dostać.

Nie wiem, czy jest jakikolwiek dostawczak do 3,5 tony (blaszak, czy skrzyniowy który będzie miał ładowność większą niż 1,5 tony. Także legalnie to kolega kravitz będzie mógł przewieźć tylko jedną paletę z towarem i do tego paleciaka z podnośnikiem.

Napisano
3 minuty temu, JacWeg napisał:

Nie wiem, czy jest jakikolwiek dostawczak do 3,5 tony (blaszak, czy skrzyniowy który będzie miał ładowność większą niż 1,5 tony.

Z windą i paleciakiem będzie ciężko o 1t phi miałem kiedyś lekkie iveco daily 8ep z windą i kurnikiem, na pojedynczym kole, przedni napęd i mały silnik 2.3, ładowność 870kg bez paleciaka i kierowcy więc realnie lekko ponad 700 phi

Napisano

Do Toyoty Proace w "longu" wchodzą 3 Europalety. Ładowność prawie 1.4t.

Ograniczeniem jest wysokość paki- 135cm ZTCP.

IMG_20241109_121921517.jpg

Napisano
10 godzin temu, sowik85 napisał:

Ograniczeniem jest wysokość paki- 135cm ZTCP.

We wszystkich dostawczakach które mają odpowiednią ładowność jest problem z wyciągnięciem 1 tonowej palety u klienta, gdy nie ma on wózka widłowego.

Jak już wcześniej inni napisali - windy mają ładowność do 700 - 800 kg, a HDS mimo że może podnieść więcej, to auto z taki urządzeniem nie ma odpowiedniej ładowności nawet na 1 paletę.

No i bez względu na powyższe i tak do żadnego busa o DMC 3,5 tony nie załaduje LEGALNIE 2 palet o wadze 1 tona każda.

Chyba najbardziej rozsądną propozycją jest od @swienty .

Są już wersje o udźwigu 1 tony, nawet w wersji "terenowej" z większymi kołami - ale cena jest wysoka: od 46 000 zł netto ( w zależności od wysokości podnoszenia)

Silar - innowacje logistyczne
No image preview

InnoLIFT ERT10.1000.8 | terenowy | automatyczny

Terenowy samozaładowczy wózek podnośnikowy ERT10.1000.8 przystosowany do pracy w trudnym terenie. Udźwig 1000 kg, podnosi palety 800 mm na wysokość 1000 mm
Napisano
27 minut temu, JacWeg napisał:

Są już wersje o udźwigu 1 tony, nawet w wersji "terenowej" z większymi kołami - ale cena jest wysoka: od 46 000 zł netto ( w zależności od wysokości podnoszenia)

Silar - innowacje logistyczne
No image preview

InnoLIFT ERT10.1000.8 | terenowy | automatyczny

Terenowy samozaładowczy wózek podnośnikowy ERT10.1000.8 przystosowany do pracy w trudnym terenie. Udźwig 1000 kg, podnosi palety 800 mm na wysokość 1000 mm

Najprościej bus z windą na bliźniaku, łatwo nie będzie ale w końcu znajdzie coś co ma 1t udźwigu i na sam rozładunek wystarczy, a magazyn dokupienie jakiegoś wózka masztowego do załadunku.

Co by nie kupić na kat. B to będzie przeładowane, więc lepiej już wozić po 3t niż po 1 phi

Napisano
12 godzin temu, sowik85 napisał:

1.4t na calej powierzchni rozkłada się na obie osie, jak postawi paletę 1t na sam koniec auta to może być kiepsko phi a trzeba ją postawić żeby później przesunąć dalej

Napisano
16 minut temu, swienty napisał:

1.4t na calej powierzchni rozkłada się na obie osie, jak postawi paletę 1t na sam koniec auta to może być kiepsko phi a trzeba ją postawić żeby później przesunąć dalej

Fakt, 1 tona postawiona punktowo na osi może zrobić problem.

U nas w firmie Proace często wozi około 1t ładunku, ale jest w miarę równo rozłożony na całej powierzchni.

Napisano

Chyba jeszcze nie było, może po prostu auto zabudowane jako laweta z wyciągarką ? Wejdą conajmniej dwie palety, i wagowo też się zmieścisz ( z jedną toną phi), a jak trzeba to są z plandeką oki

Napisano
20 godzin temu, Artur_W_wa napisał:

Chyba jeszcze nie było, może po prostu auto zabudowane jako laweta z wyciągarką ? Wejdą conajmniej dwie palety, i wagowo też się zmieścisz ( z jedną toną phi), a jak trzeba to są z plandeką oki

I co sobie tą wciągarką wciągniesz ?

Mausera na kółkach? To się nie uda.

Natomiast co do legalnej ładowności na kat B, jest rozwiązanie. Nazywa się to PPP, stosuje się to w autolawetach ale bez 200tyś nic nie kupisz. Legalna ładowność w niektórych modelach lekko ponad 2T.

Napisano
13 godzin temu, Tre-Bor napisał:

I co sobie tą wciągarką wciągniesz ?

Mausera na kółkach? To się nie uda.

Natomiast co do legalnej ładowności na kat B, jest rozwiązanie. Nazywa się to PPP, stosuje się to w autolawetach ale bez 200tyś nic nie kupisz. Legalna ładowność w niektórych modelach lekko ponad 2T

Jak będzie miał pleciaka to jaki widzisz problem wciągnąć tego mausera hmm

No chyba że @kravitz bardzo zaoszczędzi i weźmie z pojedynczymi rolkami a nie podwójnymi.

Napisano
50 minut temu, Artur_W_wa napisał:

No chyba że @kravitz bardzo zaoszczędzi i weźmie z pojedynczymi rolkami a nie podwójnymi.w sumie

51 minut temu, Artur_W_wa napisał:

W sumie to muszę wypróbować czy da radę paleciakiem zjechać z najazdu autolawety ze skosem po trapach zjazdowych.

W sobotę przetestuję i dam znać.

Wg mnie jest to nie wykonalne aby w ten sposób rozładować 1T.

IMG_20260122_115508_MP.jpg

Napisano
Godzinę temu, Tre-Bor napisał:

W sumie to muszę wypróbować czy da radę paleciakiem zjechać z najazdu autolawety ze skosem po trapach zjazdowych.

Jak będzie miał najazd jednolity, stabilnie zablokowany i szerszy od paleciaka to nie widzę problemu, przy Twoich to na pusto paleciakiem może być trudno oki

Jak @kravitz dokładnie określi co chce wozić, to i porady będą celniejsze. A pewne rozwiązania mogą po prostu wymagać dostosowania do specyfiki użytkownika.

Napisano
Wg mnie jest to nie wykonalne aby w ten sposób rozładować 1T. Możesz coś pokombinować z zabezpieczeniem typu elektryczna wciągarka jak na w/w lawecie żeby nie stracić kontroli w czasie zjazdu.

IMG_20260122_115508_MP.jpg.f89311f9039bb74e008d937b7d9cb6d6.jpg
Najpierw załaduj 100kg i spróbuj zjechać po najazdach, później porównaj ile siły potrzebujesz aby przepchnąć 1t mauzera na równym. Zobaczysz sobie jak 1t płynu pracuje w czasie przemieszczania.

IMO zjazd mauzera 1t ręcznie po najazdach to mission impossible, windą ze zwykłego dostarczała tego też nie ruszysz.

Ps. czasami zdarza mi się przestawiać palety 1t na naczepie, czasami wożę 23 takie na banieczki.

Wysłane z mojego moto g23 przy użyciu Tapatalka

Napisano
9 godzin temu, Tre-Bor napisał:

Nie zapomnij ubrać ka-ka-kasku.

Pierwsze spróbuj przepchnąć tonę po jakiś nierównościach.