Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy CHat GPT zastapi kiedyś fora internetowe i grupy na Facebooku?

Featured Replies

Napisano

Takie oto proste pytanie wpisane do Chata "Jaki jest najlepszy olej silnikowy do Skody Octavii 1.9 TDI?" i Odpowiedź:

Do silnika **1.9 TDI w Škoda Škoda Octavia najważniejsza jest nie tylko lepkość oleju, ale przede wszystkim norma VW (Volkswagen Group).

Najważniejsza norma oleju

Dla większości silników 1.9 TDI (zwłaszcza PD – pompowtryski) zalecana jest norma:

VW 505.01 – to najważniejsze wymaganie dla tych jednostek.

Jeśli auto ma filtr DPF lub dłuższe interwały serwisowe, może być też:

• VW 507.00 (LongLife)

Najlepsza lepkość

Najczęściej stosowane oleje:

• 5W-40 – bardzo dobry do starszych TDI

• 5W-30 – jeśli spełnia normę VW 505.01 lub 507.00

• czasem 10W-40 w starszych egzemplarzach

Sprawdzone oleje do 1.9 TDI

Dobre jakościowo produkty to np.:

• Castrol Edge 5W-30 LL

• Liqui Moly Top Tec 4600 5W-30

• Motul 8100 X-Clean+ 5W-30

• Mobil Super / Mobil 1 5W-40

• Mannol Longlife 5W-30

Ilość oleju

Silnik 1.9 TDI potrzebuje około:

• 3.8–4.3 litra z filtrem

Co jest najważniejsze

1️⃣ Olej musi mieć normę VW 505.01
2️⃣ Lepiej syntetyczny 5W-40 lub 5W-30
3️⃣ Wymiana co 10–15 tys. km (maks. rok)

Najbezpieczniejszy wybór:
5W-40 z normą VW 505.01 – bardzo dobrze chroni pompowtryski i turbinę.

💡 Jeśli chcesz, napisz jeszcze:

• rok Octavii

• moc silnika (90 / 105 / 110 / 130 KM)

bo dla różnych wersji 1.9 TDI najlepszy olej może się trochę różnić.

Napisano

To są wyuczone ogólniki. Ciekawe skąd hehe

Zrób sobie z chatem gówno burzę, to się przekonasz, czy zastąpi. Albo umów się z nim na spacer czy picie herbatki w parku phi

Napisano

ChatGPT prawdopodobnie nie zastąpi całkowicie forów i grup, ale znacząco zmieni ich rolę. Modele AI, choć świetnie radzą sobie z faktami, nie posiadają ludzkiego doświadczenia, empatii ani zdolności do tworzenia prawdziwych więzi społecznych.

😀

Napisano
2 minuty temu, dirkdiggler napisał:

ChatGPT prawdopodobnie nie zastąpi całkowicie forów i grup, ale znacząco zmieni ich rolę. Modele AI, choć świetnie radzą sobie z faktami, nie posiadają ludzkiego doświadczenia, empatii ani zdolności do tworzenia prawdziwych więzi społecznych.

😀

A po drugie muszą skądś czerpać nową wiedzę )

Napisano
5 minut temu, rwIcIk napisał:

Zgadza się, na schemacie elektrycznym dla klasy 8sp dział o prądzie, 45 minut "myślał" i nie wymyślił rozwiązania, wystarczył dodatkowy włącznik. Przykład jeden z wielu.

Napisano
  • Autor

Na grupach ludzie piszą, że ostatnio sie popsuł (zresztą Google Gemini też). Różne teorie są na ten temat, m.in. że serwery AI zuzywają za dużo cennej energii elektrycznej, więc to ograniczono. Ale przeważnie problemy dotyczą darmowych kont. Podobno jak ktoś sporo płaci (np. w firmie reklamowej czy marketingowej) to serwisy AI stanowią nieocenioną pomoc. Człowiek tylko musi przeczytać i ew. skorygować odpowiedzi chata

Napisano
Godzinę temu, Andrew71 napisał:

Na grupach ludzie piszą, że ostatnio sie popsuł (zresztą Google Gemini też). Różne teorie są na ten temat, m.in. że serwery AI zuzywają za dużo cennej energii elektrycznej, więc to ograniczono. Ale przeważnie problemy dotyczą darmowych kont. Podobno jak ktoś sporo płaci (np. w firmie reklamowej czy marketingowej) to serwisy AI stanowią nieocenioną pomoc. Człowiek tylko musi przeczytać i ew. skorygować odpowiedzi chata

w creative content (zdjęcia, filmy) - tu AI pozamiata rynek i już to widać. Ale w merytorycznych sprawach, nie widzę przewagi - musisz kupić wersję super hiper pro a potem sam zweryfikować informacje czy się do czegoś to nadaje. W powatarzalnych czynnościach i automatzacji - tu też jest przewaga AI.

Napisano
2 godziny temu, Pipper napisał:

Zgadza się, na schemacie elektrycznym dla klasy 8sp dział o prądzie, 45 minut "myślał" i nie wymyślił rozwiązania, wystarczył dodatkowy włącznik. Przykład jeden z wielu.

Widać nie miał smykałki. Ja też nie byłem po drugiej stronie księżyca hehe

zlosnik

Napisano
4 godziny temu, kiziuk napisał:

To są wyuczone ogólniki. Ciekawe skąd hehe

Zrób sobie z chatem gówno burzę, to się przekonasz, czy zastąpi. Albo umów się z nim na spacer czy picie herbatki w parku phi

Ale po co robić gównoburzę z wymiany oleju ? Podał lepkość klasę i jakieś normy co więcej rozbijać na atomy ?

Napisano
2 godziny temu, kiziuk napisał:

Widać nie miał smykałki. Ja też nie byłem po drugiej stronie księżyca hehe

zlosnik

I to ten płatny. Uczniowie ogarnęli w 10 minut 😁

Napisano
2 godziny temu, MarcG napisał:

Ale po co robić gównoburzę z wymiany oleju ? Podał lepkość klasę i jakieś normy co więcej rozbijać na atomy ?

Ponieważ pytanie w temacie było o co innego, a przykład nieadekwatny smirk

Napisano
6 godzin temu, rwIcIk napisał:

Ja zapytam, czemu taki wątek jest na MK, a nie na HP? palacz

Napisano
5 godzin temu, MarcG napisał:

Ale to wszystko jest w instrukcji pojazdu.

Napisano
Godzinę temu, fred77 napisał:

Ale to wszystko jest w instrukcji pojazdu.

W instrukcji masz napisane jakie konkretnie oleje z jakich firm możesz wlać do swojego Fiata? Czy tylko ogólnie kilka lepkości i klasę.

Napisano
2 godziny temu, MarcG napisał:

W instrukcji masz napisane jakie konkretnie oleje z jakich firm możesz wlać do swojego Fiata? Czy tylko ogólnie kilka lepkości i klasę.

W instrukcji obsługi podane są parametry, które powinien spełniać dany olej. Na podstawie tych parametrów można sobie poszukać olej obojętnie jakiego producenta, który będzie te parametry spełniał.

Co do firm to podają tylko jedną i jest to Selenia.

Napisano
3 minuty temu, fred77 napisał:

W instrukcji obsługi podane są parametry, które powinien spełniać dany olej. Na podstawie tych parametrów można sobie poszukać olej obojętnie jakiego producenta, który będzie te parametry spełniał.

Co do firm to podają tylko jedną i jest to Selenia.

No I po to jest chat, żeby to wyszukał.

Napisano
5 godzin temu, MarcG napisał:

No I po to jest chat, żeby to wyszukał.

A to ja sam nie potrafię sobie poszukać?

To tylko olej silnikowy.

Wychodzi na to, że ludzie powoli robią się tacy tępi, że nawet poszukiwania papieru toaletowego, bez jakiegoś czata, będą przeszkodą nie do pokonania.

Edytowane przez fred77

Napisano
5 godzin temu, fred77 napisał:

To tylko olej silnikowy.

Wychodzi na to, że ludzie powoli robią się tacy tępi, że nawet poszukiwania papieru toaletowego, bez jakiegoś czata, będą przeszkodą nie do pokonania.

Fakt, niektórzy są tępi i nie potrafią korzystać z nowych narzędzi i dorabiają do tego ideologię i z każdej prostej czynności robią tygodniowe wydarzenia. Np. zmywarka czy chat hehe

Napisano
6 godzin temu, fred77 napisał:

To tylko olej silnikowy.

Tak, tu tylko olej, ale jakby tak już po VIN nieomylnie podał odpowiednie numery części zamiennych wszystkich producentów (najlepiej wraz z cenami i gdzie za ile można kupić), to byłoby elegancko.

To nie jest tępota, a umiejętność wykorzystania dostępnych środków i ułatwienie sobie życia.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano

Jako ze jeden z użytkowników zasugerował ze ChatGPT nie moze zastapic ludzi bo brakuje mu empatii wkleiłem polski artykuł omawiajacy z kolei naukowy artykuł na ten temat o tytule:

"Comparing Physician and Artificial Intelligence Chatbot Responses to Patient Questions Posted to a Public Social Media Forum"

W odpowiedzi na to dostałem ostrzeżenie pt.:

"Powód ostrzeżenia: "Publikowanie treści pozbawionych wartości merytorycznych".

Regulamin forum mówi:
"Niedopuszczalne jest wykorzystywanie kącików do celów powszechnie uznanych za szkodliwe, niewłaściwe, nielegalne lub niemoralne, w tym publikowania wiadomości pozbawionych treści merytorycznych, mających wyłącznie cel prowokacyjny, obraźliwy, obliczonych na wywołanie kłótni i wzajemnej wrogości wśród uczestników forum"
Prosimy, zwróć uwagę by następnym razem nie publikować tego typu treści."

Jestem absolutnie przekonany ze wklejenie do dyskusji artykułu naukowego na temat odpowiadajacy tematyce watku jest jednym z najbardziej merytorycznych komentarzy jaki mozna wstawić. )

No ale nie wklejam ponownie bo to chyab byłoby coś złego. Jeśli ktoś chce to sobie po tytule znajdzie co badania naukowe mówia na temat empatii chata GPT

Napisano
39 minut temu, zenek111 napisał:

Jako ze jeden z użytkowników zasugerował ze ChatGPT nie moze zastapic ludzi bo brakuje mu empatii wkleiłem polski artykuł omawiajacy z kolei naukowy artykuł na ten temat o tytule:

"Comparing Physician and Artificial Intelligence Chatbot Responses to Patient Questions Posted to a Public Social Media Forum"

W odpowiedzi na to dostałem ostrzeżenie pt.:

"Powód ostrzeżenia: "Publikowanie treści pozbawionych wartości merytorycznych".

Regulamin forum mówi:
"Niedopuszczalne jest wykorzystywanie kącików do celów powszechnie uznanych za szkodliwe, niewłaściwe, nielegalne lub niemoralne, w tym publikowania wiadomości pozbawionych treści merytorycznych, mających wyłącznie cel prowokacyjny, obraźliwy, obliczonych na wywołanie kłótni i wzajemnej wrogości wśród uczestników forum"
Prosimy, zwróć uwagę by następnym razem nie publikować tego typu treści."

Jestem absolutnie przekonany ze wklejenie do dyskusji artykułu naukowego na temat odpowiadajacy tematyce watku jest jednym z najbardziej merytorycznych komentarzy jaki mozna wstawić. )

No ale nie wklejam ponownie bo to chyab byłoby coś złego. Jeśli ktoś chce to sobie po tytule znajdzie co badania naukowe mówia na temat empatii chata GPT

Dostales za cos innego. Podpowiem ci to ma zwiazek z literka w avatar jem

Napisano
29 minut temu, PawelWaw napisał:

Dostales za cos innego. Podpowiem ci to ma zwiazek z literka w avatar jem

Ta literka została mi automatycznie wstawiona jak zakładałem konto. Nie wybierałem jej. Ostrzeżenie powinien wiec dostac automat który te literki przydziela :)