Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ubezpieczenie auta dla osoby w 21 rż to jest jakiś dramat

Featured Replies

Napisano

Kupuję fiestę dla córki - auto warte ~8k PLN, a wg mubi gdyby auto i ubezpieczenie OC było od początku na nią to wychodzi ponad 2 koła w najtańszej opcji.
Jak zrobić lepiej, zarejestrować auto na mnie i dodać do ubezpieczenia osobę poniżej 24rż, czy może lepiej współwłasność? A może mamy kogoś od ubezpieczeń, co by doradził co robić? Ogólnie nie boję się, że córka coś odwinie, bo prowadzi raczej poprawnie z wyobraźnią i można powiedzieć asekurancko, bez problemu daję jej prowadzić nasze główne auto.

Napisano

Jak byłem młodszy to właśnie kupiłem na współwłasność i zbiłem cenę OC o połowę. Teraz mam problem ze znalezieniem OC dla dawnego dawcy zniżek bo przekroczył 70 lat i dostaje duże zwyżki.

Napisano
3 godziny temu, gilbert3 napisał:

Kupuję fiestę dla córki - auto warte ~8k PLN, a wg mubi gdyby auto i ubezpieczenie OC było od początku na nią to wychodzi ponad 2 koła w najtańszej opcji.
Jak zrobić lepiej, zarejestrować auto na mnie i dodać do ubezpieczenia osobę poniżej 24rż, czy może lepiej współwłasność? A może mamy kogoś od ubezpieczeń, co by doradził co robić? Ogólnie nie boję się, że córka coś odwinie, bo prowadzi raczej poprawnie z wyobraźnią i można powiedzieć asekurancko, bez problemu daję jej prowadzić nasze główne auto.

Pytaj @AkuQ

Napisano
5 godzin temu, gilbert3 napisał:

Kupienie na Ciebie i dodanie małolata do polisy niewiele zmienia, co do zasady-polisę robi się zgodnie z dowodem rej, więc zniżki będą szły tym osobom co są w dr, wzmianka na polisie o osobie do 24-26rż w zależności od towarzystwa to tylko dopłata do składki, że taka osoba korzysta z auta, jedne TU mają inne nie. Najlepsza rada jaką można zostawić to młodej osobie dać współwłasność do pojazdu w rodzinie z najniższą składką OC tj. ciągnik rolniczy, przyczepka, skuterek etc, a auto kupować "na siebie", biorąc na współwłasność również jakoś tanio nie będzie. Tak gdybym miał uwzględnić osobę młodą, oraz taką o pełnych zniżkach, na jakimś tanim kodzie pocztowym z ostatniego roku to uśredniając wygląda to tak: polisa na właściciela 350-500zł, polisa ze współwłaścicielem młodym 750-950, polisa pierwsza na młodego 1800-2400zł.

Napisano

Kup na siebie i dodaj jeżdżącego małolata za niewielką dopłatą. Małym kosztem święty spokój oki.

Napisano
Kup na siebie i dodaj jeżdżącego małolata za niewielką dopłatą. Małym kosztem święty spokój default_waytogo.gif.
Przy czym niewielka oznacza +1000
Napisano
6 godzin temu, Fili_P napisał:

10 godzin temu, amazaque napisał:

OC 370, za mlodego 21 lat dopłaciłem 183.

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, Fili_P napisał:

9 godzin temu, amazaque napisał:

Nie do końca chyba tak to wygląda, a jeśli już to nie wszędzie, do swojej dopłaciłem 350 (1% obecnej wartości auta), żeby mogła jeździć.

10 godzin temu, AkuQ napisał:

Tak gdybym miał uwzględnić osobę młodą, oraz taką o pełnych zniżkach, na jakimś tanim kodzie pocztowym z ostatniego roku to uśredniając wygląda to tak: polisa na właściciela 350-500zł, polisa ze współwłaścicielem młodym 750-950, polisa pierwsza na młodego 1800-2400zł.

Dzięki za konkrety. Inne pojazdy odpadają - nie posiadam, jeśli będzie liczyć jej zniżki to mogę wziąć współwłasność zamiast kupować samemu, jeszcze jest czas na zmianę kupującego. Chyba, że te zniżki to niewiele dadzą w 2 i 3 roku użytkowania auta i tak naprawdę więcej da przekroczenie przez nią 24 rż?

Napisano

Dadzą dadzą...Pierwszy rok jest zazwyczaj najdroższy (ok 2 tys) w drugim jak nie ma szkody często młodocianin ma już 900-1200zł więc różnica ogromna. Wynika to z prostej przyczyny-ocena ryzyka, w pierwszym roku, bez historii wiele TU daje składkę zaporową bo nie chcą ich do portfela bo nie wiedzą z czym się mierzą.

Napisano
4 godziny temu, amazaque napisał:

OC 370, za mlodego 21 lat dopłaciłem 183.

4 godziny temu, gilbert3 napisał:

Nie do końca chyba tak to wygląda, a jeśli już to nie wszędzie, do swojej dopłaciłem 350 (1% obecnej wartości auta), żeby mogła jeździć.

Tak dla scislosci:

1. Dodaliście do swojej polisy opcje mlodocianego kierowcy? (bez współwłasności, wpisu w DR i na polisie)

2. Dodaliście mlodocianego jako współwłaściciela i widnieje tez w polisie, dzieki czemu zbiera zniżki?

Bo mam wrażenie, ze jesteście w pkt 1 a autor pyta o pkt 2.

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, zinger napisał:

Tak dla scislosci:

1. Dodaliście do swojej polisy opcje mlodocianego kierowcy? (bez współwłasności, wpisu w DR i na polisie)

2. Dodaliście mlodocianego jako współwłaściciela i widnieje tez w polisie, dzieki czemu zbiera zniżki?

Bo mam wrażenie, ze jesteście w pkt 1 a autor pyta o pkt 2.

Pytam w zasadzie o jedno i drugie, bo auto jest "w drodze" i umowa może być zarówno na mnie jak i na współwłasność. Jeśli ubezpieczenie na mnie wyjdzie 450, a współwłasność 850 to moim zdaniem lepiej dodać młodą do współwłasności, niech zbiera historię.

Napisano
50 minut temu, gilbert3 napisał:

Pytam w zasadzie o jedno i drugie, bo auto jest "w drodze" i umowa może być zarówno na mnie jak i na współwłasność. Jeśli ubezpieczenie na mnie wyjdzie 450, a współwłasność 850 to moim zdaniem lepiej dodać młodą do współwłasności, niech zbiera historię.

To sa dwie rozne opcje i chyba nie ma innej jak wspowlasciciel jesli chcesz aby juz teraz korzystal z Twoich znizek i zbieral swoja historie.

Edytowane przez zinger

Napisano
5 godzin temu, zinger napisał:

To sa dwie rozne opcje i chyba nie ma innej jak wspowlasciciel jesli chcesz aby juz teraz korzystal z Twoich znizek i zbieral swoja historie.

Jest. Małżeństwo z osobą, która takie zniżki posiada. Zniżki "przechodzą" na małżonka.

Ale w tym konkretnym przypadku to chyba nie jest opcja ;-)

Napisano

doubezpieczam auta "swoje" dodatkowo na kierowce "młodego"

auto stoi na mnie a tylko kierowca dodatkowy "młody"

Brava 1,2 = 348 na rok OC

podobno Ergo hestia nie pyta o wiek kierowcy

Napisano
Dzięki za konkrety. Inne pojazdy odpadają - nie posiadam, jeśli będzie liczyć jej zniżki to mogę wziąć współwłasność zamiast kupować samemu, jeszcze jest czas na zmianę kupującego. Chyba, że te zniżki to niewiele dadzą w 2 i 3 roku użytkowania auta i tak naprawdę więcej da przekroczenie przez nią 24 rż?
Ale nie mówimy o samym OC prawda? Które TU
Ja sprawdzałem kilka ( nie współwłasność w DR) a dopisany mlodociany nawet chyba z kol Aqq. Kodu pocztowego taniego nie mam. Najlepiej wychodziło jakieś towarzystwo rolnicze- niby znane. Nie skusiłem sie
Napisano
14 godzin temu, ochkarol napisał:

Jest. Małżeństwo z osobą, która takie zniżki posiada. Zniżki "przechodzą" na małżonka.

Ale w tym konkretnym przypadku to chyba nie jest opcja ;-)

Nie ekscytowałbym się tym za mocno bo to taka półprawda. Czyli da się zrobić polisę w niektórych TU z małżonkiem i jego zniżkami, co niesie również konsekwencje, nie działa to w każdym towarzystwie, nie przenosi to historii ubezpieczenia między małżonkami. Wyznacznikiem jest dowód rejestracyjny i osoby tam będące.

Napisano
W dniu 4.04.2026 o 14:17, gilbert3 napisał:

Jeśli masz możliwość to dopisać ale do przyczepki lub motoru, a jak zniżki nabędzie to wtedy do auta.

Napisano

w tej chwili zwyżki są za ..wszystko- dodajesz młodego w górę. U mnie oddana moja mamę - tak było od lat i ...zwyżka 20% do składki. Wolna amerykanka- system totalnie nieczytelny i nieprzewidywalny.

Inny myk - 2 lata temu miałem kolizje na parkingu -pęknięty zderzak z mojej winy OC- zwyżek dostała moja żona ( auto tylko an nią_ no i ja przy swoim aucie( zarejestrowanym tylko na mnie) - totalnie nie wiadomo o co chodzi.

Edytowane przez Dareek

Napisano
W dniu 4.04.2026 o 19:28, AkuQ napisał:

Najlepsza rada jaką można zostawić to młodej osobie dać współwłasność do pojazdu w rodzinie z najniższą składką OC tj. ciągnik rolniczy, przyczepka, skuterek etc

To jeszcze pytanko, od którego roku życia można dopisać współwłaściciela? Mogę dopisać 12 latka do motocykla? I będą już mu lecieć zniżki?

Napisano
15 minut temu, bielaPL napisał:

To jeszcze pytanko, od którego roku życia można dopisać współwłaściciela? Mogę dopisać 12 latka do motocykla? I będą już mu lecieć zniżki?

Realne, ale niekoniecznie cokolwiek zmieniające, bo 18 latek z 5 latami polisowymi i tak nie będzie potraktowany jak Ty (dochodzi jeszcze brak prawa jazdy etc). Jakiś tam sens jest od 16-17 rż, mam 16 latkę, będę ją na jesieni dopisywał przy okazji kończącej się polisy, wpisanie małolata rodzi problemy w przypadku chęci zbycia pojazdu, bo trzeba sądowego postanowienia. Ogólnie rzecz biorąc to pewnych rzeczy nie przeskoczysz (wiek).

Napisano

Nie wiem w ogóle czy jest sens na małolata jakkolwiek rejestrować pojazd.

Pewnie przyświeca za tym pomysł, aby takiemu młodemu zniżki się już naliczały.

Tylko te zniżki będą później mniejsze niż dopłaty z tytułu tego, że taki ktoś jest jako współwłaściciel w dowodzie ;)

Chyba lepiej zwyczajnie udawać że temat nie istnieje, auto brać na siebie, a najwyżej zgłosić że jeździ też jakiś 20 latek.

Wada taka, że jak yebnie, to zwyżki na wszystkich autach, ale jak jest współwłaścicielem tego auta, to ta wada też istnieje ;)

Napisano
Godzinę temu, AkuQ napisał:

Realne, ale niekoniecznie cokolwiek zmieniające, bo 18 latek z 5 latami polisowymi i tak nie będzie potraktowany jak Ty (dochodzi jeszcze brak prawa jazdy etc). Jakiś tam sens jest od 16-17 rż, mam 16 latkę, będę ją na jesieni dopisywał przy okazji kończącej się polisy, wpisanie małolata rodzi problemy w przypadku chęci zbycia pojazdu, bo trzeba sądowego postanowienia. Ogólnie rzecz biorąc to pewnych rzeczy nie przeskoczysz (wiek).

Ok to jeszcze jedna zagwozdka, za 2 lata planuję młodego wysłać na prawko te od 14 roku życia i kupić microcara jak zda i się będzie nadawał do jazdy. Kojarzysz jakie to koszta oc/ac przy microcarze wartości 50k na takiego smarka?

Napisano
10 godzin temu, Dareek napisał:

2 lata temu miałem kolizje na parkingu -pęknięty zderzak z mojej winy OC- zwyżek dostała moja żona ( auto tylko an nią_ no i ja przy swoim aucie( zarejestrowanym tylko na mnie) - totalnie nie wiadomo o co chodzi.

Doskonale wiadomo o co chodzi.

Ty dostałeś nauczkę bo przywaliłeś, a żona, że Ci pożyczyła. phi

Ludzie chcą zniżki na małżeństwa, ale wzwyżek na małżeństwa już nie czają.

Inaczej. Szkody "dokonało auto" żony przy pomocy Twego numeru PESEL. zlosnik

Napisano
13 minut temu, bielaPL napisał:

Ok to jeszcze jedna zagwozdka, za 2 lata planuję młodego wysłać na prawko te od 14 roku życia i kupić microcara jak zda i się będzie nadawał do jazdy. Kojarzysz jakie to koszta oc/ac przy microcarze wartości 50k na takiego smarka?

Może @Ryb "z 1 ręki" będzie wiedział?

Napisano
27 minut temu, bielaPL napisał:

Na smarka nie wiem, natomiast na dorosłego bez historii polisowej na moich okolicznych kodach pocztowych to koszt 230-250zł, będziesz przed samym zakupem miał coś upatrzonego to przeliczyć w wariancie na niego, na Ciebie, na Was 2-będziesz miał rozeznanie. Teraz jest dobra rozpierducha, nie ma nic "na stałe", jeśli chodzi o wszelakie zniżki od paru lat funkcjonuje to nie jako zniżki, tylko "historia polisowo-szkodowa", natomiast w algorytmach towarzystw jest tyle parametrów, że chyba oni sami nie wiedzą ile, bo czasami u klienta rok do roku nic się nie zmieniło, a składka x jakichś przyczyn x2. Najlepsza rada jaką można dać to tak jak wyżej-policzyć i zadecydować.

Napisano
2 godziny temu, ZUBERTO napisał:

Doskonale wiadomo o co chodzi.

Ty dostałeś nauczkę bo przywaliłeś, a żona, że Ci pożyczyła. phi

Ludzie chcą zniżki na małżeństwa, ale wzwyżek na małżeństwa już nie czają.

Inaczej. Szkody "dokonało auto" żony przy pomocy Twego numeru PESEL. zlosnik

no ani ja ani żona nie mamy samochodów objętych wspólnością ani nikt z nas ze stratusu małżonka nie korzystał przy obliczaniu składki- po prostu zwykłe złodziejstwo - ubezpieczony jest samochód nie kierujący.

Napisano
12 minut temu, Dareek napisał:

no ani ja ani żona nie mamy samochodów objętych wspólnością ani nikt z nas ze stratusu małżonka nie korzystał przy obliczaniu składki- po prostu zwykłe złodziejstwo - ubezpieczony jest samochód nie kierujący.

Nie do końca tak jest.

Ty jako kierowca spowodowałeś wypadek.

Nie byłoby bata na PH w firmówkach/leasingach.

Choć jeżeli etatowiec własnego auta nie ma..., to tyle co z Kodeksu Pracy może go pracodawca szarpać.

Co do wspólności, macie rozdzielność majątkową?

Jeżeli nie to nieważne na kogo zarejestrowane jest dane auto, kupione w okresie małżeństwa bez rozdzielności majątkowej należy do obojga.

Jeżeli macie to i tak widać, że to fikcja dla konkretnych celów, skoro zamiennie jeździcie swoimi autami.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano

Pamietam jak ubezpieczalem pierwsze auto. Rate kwartalna mialem wyzsza niz ojciec za caly rok za wieksze i mocniejsze auto.

Od czegos trzeba zaczac zbierac swoje bonus malus.

Napisano
47 minut temu, ZUBERTO napisał:

Nie do końca tak jest.

Ty jako kierowca spowodowałeś wypadek.

Nie byłoby bata na PH w firmówkach/leasingach.

Choć jeżeli etatowiec własnego auta nie ma..., to tyle co z Kodeksu Pracy może go pracodawca szarpać.

Co do wspólności, macie rozdzielność majątkową?

Jeżeli nie to nieważne na kogo zarejestrowane jest dane auto, kupione w okresie małżeństwa bez rozdzielności majątkowej należy do obojga.

Jeżeli macie to i tak widać, że to fikcja dla konkretnych celów, skoro zamiennie jeździcie swoimi autami.

auta kupione przez zawarciem związku małż stanowią odrębny majątek- troszkę zawodowo się na tym znam. Skoro OC jest do auto to jakim prawem jakieś zwyżki dla kierowcy- to ubezpieczenie majątkowe nie osobowe jaki ma znacznie kto czym jeździ - bezsens i wolna amerykanka - mam wrażenie że nikt tego nie kontroluje i nie nadzoruje. Jeszcze trochę wysokość składki będzie zależeć od siły wiatru.

Napisano
1 minutę temu, Dareek napisał:

auta kupione przez zawarciem związku małż stanowią odrębny majątek- troszkę zawodowo się na tym znam.

Dokładnie to samo wynika z tego co ja napisałem.

3 minuty temu, Dareek napisał:

Skoro OC jest do auto to jakim prawem jakieś zwyżki dla kierowcy- to ubezpieczenie majątkowe nie osobowe jaki ma znacznie kto czym jeździ - bezsens i wolna amerykanka - mam wrażenie że nikt tego nie kontroluje i nie nadzoruje.

Może tak, może nie. Możliwe, że nikt szczegółowych wytycznych nie dał w ustawie, to liczą jak chcą.

Brat spotkał się z innym autem służbową furą i poleciały lusterka, przy uznanej współwinie lusterka naprawili se sami, a zniżki poleciały 2 kierującym i 2 właścicielom aut.

Ja 2x rozwaliłem służbówkę i na mnie się to nie odbiło.

7 minut temu, Dareek napisał:

Jeszcze trochę wysokość składki będzie zależeć od siły wiatru.

Akurat silny wiatr może mieć wpływ na szkodowość.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
18 minut temu, Dareek napisał:

Skoro OC jest do auto to jakim prawem jakieś zwyżki dla kierowcy- to ubezpieczenie majątkowe nie osobowe jaki ma znacznie kto czym jeździ - bezsens i wolna amerykanka - mam wrażenie że nikt tego nie kontroluje i nie nadzoruje. Jeszcze trochę wysokość składki będzie zależeć od siły wiatru.

Jest to kulawy przepis, ale nic z tym się nie dzieje od lat, wyznacznikiem jest właściciel w dowodzie rej, ale gdy jest inny kierujący, to często po szkodzie ta jest zarejestrowana na peselu kierującego i na polisie właściciela, co jest z lekka kuriozalne, bo 2 osoby są obciążone jedną i tą samą szkodą.

Napisano

Paradoksalnie 2kPLN za OC to nie jest duzo, biorac pod uwage, ze autem za 8kPLN mozna narobic tyle samo szkod co autem za 80 czy 800kPLN. Szkodowosc w tej grupie wiekowej, i co za tym idzie ryzyko dla TU, jest mimo wszystko wysokie.

Napisano
51 minut temu, Maciej__ napisał:

Paradoksalnie 2kPLN za OC to nie jest duzo, biorac pod uwage, ze autem za 8kPLN mozna narobic tyle samo szkod co autem za 80 czy 800kPLN. Szkodowosc w tej grupie wiekowej, i co za tym idzie ryzyko dla TU, jest mimo wszystko wysokie.

Uzaleznianie stawki OC od wartosci auta jest niezłym fikołkiem phi

1634049903_5ktnmw_600.jpg

Napisano

Kupić nowe, wziąć pakiet dilerski za % wartości i włala.

zlosnik

Napisano
14 godzin temu, ZUBERTO napisał:

Może @Ryb "z 1 ręki" będzie wiedział?

Ale ja kupiłem nowego i dostałem ubezpieczenie w pakiecie dilerskim. Musiałem tylko zaznaczyć dodatkowego kierowcę poniżej 25 roku życia (okazuje się, że nie ma znaczenia czy ma 24 czy 14 lat) ale specjalnie to nie wpłynęło na koszt polisy z uwagi na pakiet. Za pełne AC/OC/NW z zaznaczonymi wszystkimi opcjami płacę rocznie ok. 3k przy wartości auta niecałe 90k.

ok

Edytowane przez Ryb

Napisano
11 godzin temu, ZUBERTO napisał:

Ej no, ja czasem jeżdżę autem żony (ona moimi rzadziej) a mamy je w osobnych leasingach na osobne firmy (każde swoją).

ok

Napisano
6 godzin temu, Ryb napisał:

Ej no, ja czasem jeżdżę autem żony (ona moimi rzadziej) a mamy je w osobnych leasingach na osobne firmy (każde swoją).

ok

Czyli fikcja.

Użytkowanie nawet nie 50:50, bo autem jeździ w celach prywatnych obcy facet/baba (zapewne z rozdzielnością) lub służbowych innej firmy. phi

Napisano
13 minut temu, ZUBERTO napisał:

Czyli fikcja.

Użytkowanie nawet nie 50:50, bo autem jeździ w celach prywatnych obcy facet/baba (zapewne z rozdzielnością) lub służbowych innej firmy. phi

Służbowym to nie, wolę swoje. A 50/50 to może być równie dobrze 99/1 jak 1/99. Nie ja wymyśliłem te przepisy.

skromny

• 3 tygodnie później...
Napisano

Odświeżę temat 😉

Mam żonę, która jeździ autem zarejestrowanym tylko na mnie oraz mam młodego lat 15.

Planuje zakup przyczepki - czy warto żeby Żona i Syn byli jedynymi właścicielami w DO?

Napisano
W dniu 7.04.2026 o 13:51, AkuQ napisał:

Jest to kulawy przepis, ale nic z tym się nie dzieje od lat, wyznacznikiem jest właściciel w dowodzie rej, ale gdy jest inny kierujący, to często po szkodzie ta jest zarejestrowana na peselu kierującego i na polisie właściciela, co jest z lekka kuriozalne, bo 2 osoby są obciążone jedną i tą samą szkodą.

Tak to kuriozum. Walne służbowym to na prywatnym zniżki też polecą, ale jak walne prywatnym to na firmowym nie