Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy to normalne zużycie oleju?

Featured Replies

Napisano

Witam,

pacjent to Golf 1.0 TSI, który od wymiany do wymiany oleju, czyli co jakieś 10kkm, pobierał około 100ml oleju. Użytkowanie typowo miejskie. Właśnie zrobiłem trasę A1 Częstochowa - Sopot i ubyło na tym odcinku jakieś 300ml oleju. Czy to normalne? Olej Shell 0W30

Napisano

A z jakimi prędkościami ta trasa ?

6 minut temu, rwIcIk napisał:

Woda w trasie odparowała z oleju?

Woda w oleju ?

Bym rozumiał benzyna ale woda ? i to 300ml ? jakieś 7% objętości ?

Napisano
  • Autor

140-150km/h.

Edytowane przez pejus1982

Napisano
14 minut temu, pejus1982 napisał:

Właśnie zrobiłem trasę A1 Częstochowa - Sopot i ubyło na tym odcinku jakieś 300ml oleju. Czy to normalne? Olej Shell 0W30

Na 450km... to nie Trabant.

Może coś źle sprawdziłeś, bo to drastyczna zmiana poboru. 100ml na 10kkm to nieistotna ilość.

Napisano
14 minut temu, pejus1982 napisał:

Witam,

pacjent to Golf 1.0 TSI, który od wymiany do wymiany oleju, czyli co jakieś 10kkm, pobierał około 100ml oleju. Użytkowanie typowo miejskie. Właśnie zrobiłem trasę A1 Częstochowa - Sopot i ubyło na tym odcinku jakieś 300ml oleju. Czy to normalne? Olej Shell 0W30

Bardzo mozliwe, ze paliwo odparowalo z oleju po dluzszej jezdzie z wyzszymi predkosciami.

Tam jest wtrysk bezposredni, wiec jak jezdzi glownie po miescie, to na bank troche paliwa do oleju trafi.

Napisano
Teraz, pejus1982 napisał:

140-150/h

Czyli okolice 3300rpm.

Jeździć, obserwować. Turbo żyje, turbo pije.

Napisano
  • Autor
26 minut temu, G.O.A.T. napisał:

Na 450km... to nie Trabant.

Może coś źle sprawdziłeś, bo to drastyczna zmiana poboru. 100ml na 10kkm to nieistotna ilość.

Przed wyjazdem było idealnie na bagnecie max. Sam specjalnie dolałem żeby mieć porównanie.

Napisano

A dpf? Czy on czasem przy wypalaniu nie dolewa paliwa do oleju? hmm

Napisano
Teraz, pejus1982 napisał:

Przed wyjazdem było idealnie na bagnecie max. Sam specjalnie dolałem żeby mieć porównanie.

A mierzyłeś w tych samych/ takich samych warunkach ?

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, WaWeR napisał:

A mierzyłeś w tych samych/ takich samych warunkach ?

Tak, hala garażowa, równy poziom.

Napisano
3 minuty temu, swienty napisał:

A dpf? Czy on czasem przy wypalaniu nie dolewa paliwa do oleju? hmm

To nie diesel ;) GPF sie wypala na ubogiej mieszance, bo wtedy jest wyzsza temp spalania.

Napisano
42 minuty temu, WaWeR napisał:

A z jakimi prędkościami ta trasa ?

Woda w oleju ?

Bym rozumiał benzyna ale woda ? i to 300ml ? jakieś 7% objętości ?

Benzyna ok

Jeśli jeździł po mieście na krótkich odcinkach, to nawet tyle może być i więcej.

Dlatego zalecają, by nie piłować silnika w trasie po dłuższej jeździe w mieście.

Napisano

@[mention= rel=]Maciej__[/mention]
Gpf w tych silnikach albo nie występuje albo się nie wypala. Pierwsze 1.0 miały taki dziwny gpf bez nawet czujników różnicy ciśnień
@[mention= rel=]pejus1982[/mention]
Bardziej o czas od wyłączenia mi chodzi.
Btw. Ztcp to wymieniałeś pompę paliwa. Była mowa o tej budującej ciśnienie ( o ile w 1.0 to występuje) czy tej w zbiorniku?
Jak ta wysokiego ciśnienia to czy po tym był zmieniany olej?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano
  • Autor

Tak, wymieniłem pompę wysokiego ciśnienia ale od tej pory zrobiłem 22kkm i wszystko było OK do tej pory.

Napisano

@@pejus1982
Ok. Bo jak pompa pada to może się właśnie benzyna lać do oliwy. Ale skoro to przynajmniej z 2 wymiany oleju temu to to nie jest możliwa przyczyna

Napisano
21 godzin temu, pejus1982 napisał:

Tak, hala garażowa, równy poziom.

temperatura oleju ta sama? to tez istotne

Napisano
  • Autor
21 minut temu, Cinos napisał:

temperatura oleju ta sama? to tez istotne

W jakim sensie? Poziom mierzony kilka godzin po zgaszeniu silnika.

Napisano
9 minut temu, pejus1982 napisał:

W jakim sensie? Poziom mierzony kilka godzin po zgaszeniu silnika.

no to już zimny, ciepły bedzie mial inna objetosc i na bagnecie bedzie go wiecej, producent na bank zaleca sprawdzac 10-15 min po zgaszeniu pewnie
dam prosto z chata gpt

Zmiana objętości oleju silnikowego wynika z zjawiska rozszerzalność cieplna – każdy płyn zwiększa objętość wraz z temperaturą.

📊 Założenia:

• ilość oleju: 5 litrów

• temperatury: 20°C → 90°C (różnica ΔT = 70°C)

• typ oleju: 0W30

• współczynnik rozszerzalności objętościowej oleju silnikowego: ok. 0,0007 /°C

🧮 Obliczenie:

Przyrost objętości:

ΔV=V⋅β⋅ΔT\Delta V = V \cdot \beta \cdot \Delta TΔV=V⋅β⋅ΔTΔV=5⋅0,0007⋅70≈0,245 l\Delta V = 5 \cdot 0{,}0007 \cdot 70 \approx 0{,}245 \text{ l}ΔV=5⋅0,0007⋅70≈0,245 l

Wynik:

• objętość wzrośnie o ok. 0,24–0,25 litra

• czyli z 5,00 l → ~5,25 l

📏 Co to oznacza dla poziomu oleju?

• Na bagnecie zwykle zakres MIN–MAX to ok. 1 litr

• 0,25 l to około 25% tej skali

👉 Czyli:

• poziom oleju na gorącym silniku może być wyraźnie wyższy (nawet o ~1/4 skali) niż na zimnym

⚠️ W praktyce:

• dlatego poziom oleju zawsze sprawdza się na zimnym silniku lub po kilku minutach od zgaszenia

• przy gorącym oleju odczyt będzie zawyżony

Napisano

Ach ten ejaj.
Po kilku minutach rozgrzany silnik będzie dalej rozgrzany

Napisano

też mam 1.0 TSI i przy 130km/h+ lubi sobie popić.

Napisano
W dniu 14.04.2026 o 13:36, pejus1982 napisał:

Witam,

U mnie od wymiany do wymiany nie dolewam, zużycie minimalne / niezauważalne, olej Millers.

Auto użytkowane dynamicznie, większość miasto, jak trasa to przeloty 160+

Przebieg ok 70kkm, wersja 95KM

Napisano
W dniu 14.04.2026 o 14:19, pejus1982 napisał:

Idealny case „jeździć, obserwować”.

Napisano
  • Autor

Sprawa rozwiązana: wróciłem Golfem do domu. Przed wyjazdem zalałem oleju max. Po przyjeździe okazało się, że zużycie oleju w drodze powrotnej było zerowo. Czyli sprawdziło się to co kilku z Was pisało: auto z bezpośrednim wtryskiem, które robi bardzo niewielkie przebiegi ma w oleju dużo benzyny. Po prostu w drodze do Trójmiasta odparowała benzyna z oleju, a w drugą stronę już nie miało co odparować bo auto było po trasie i w oleju nie było benzyny. Dzięki Wam wszystkim 👏

Edytowane przez pejus1982

Napisano
W dniu 14.04.2026 o 13:52, Maciej__ napisał:

Bardzo mozliwe, ze paliwo odparowalo z oleju po dluzszej jezdzie z wyzszymi predkosciami.

Tam jest wtrysk bezposredni, wiec jak jezdzi glownie po miescie, to na bank troche paliwa do oleju trafi.

Takie zjawisko mam w 2.0 tsi,

Jak zaleje nowy olej i zrobie trase 15000 km ubytku brak.

Ja zrobie ta sama trase na starym oleju to pol litra zejdzie.

Normalnie jezdze po miesicie dystans 15km dziennie wiec paliwa dolewa sporo tymbardziej ze na zimno ma durze zurzycie

Napisano
W dniu 15.04.2026 o 12:01, Cinos napisał:

no to już zimny, ciepły bedzie mial inna objetosc i na bagnecie bedzie go wiecej, producent na bank zaleca sprawdzac 10-15 min po zgaszeniu pewnie
dam prosto z chata gpt

Zmiana objętości oleju silnikowego wynika z zjawiska rozszerzalność cieplna – każdy płyn zwiększa objętość wraz z temperaturą.

📊 Założenia:

🧮 Obliczenie:

Przyrost objętości:

ΔV=V⋅β⋅ΔT\Delta V = V \cdot \beta \cdot \Delta TΔV=V⋅β⋅ΔTΔV=5⋅0,0007⋅70≈0,245 l\Delta V = 5 \cdot 0{,}0007 \cdot 70 \approx 0{,}245 \text{ l}ΔV=5⋅0,0007⋅70≈0,245 l

Wynik:

👉 Czyli:

• poziom oleju na gorącym silniku może być wyraźnie wyższy (nawet o ~1/4 skali) niż na zimnym

⚠️ W praktyce:

• dlatego poziom oleju zawsze sprawdza się na zimnym silniku lub po kilku minutach od zgaszenia

I ludzie czytają to bezrefleksyjnie i myśla, że to prawda objawiona.

Napisano
W dniu 15.04.2026 o 22:49, tower napisał:

ze na zimno ma durze zurzycie

O mój Bosch.

Napisano
W dniu 15.04.2026 o 20:21, pejus1982 napisał:

Sprawa rozwiązana: wróciłem Golfem do domu. Przed wyjazdem zalałem oleju max. Po przyjeździe okazało się, że zużycie oleju w drodze powrotnej było zerowo. Czyli sprawdziło się to co kilku z Was pisało: auto z bezpośrednim wtryskiem, które robi bardzo niewielkie przebiegi ma w oleju dużo benzyny. Po prostu w drodze do Trójmiasta odparowała benzyna z oleju, a w drugą stronę już nie miało co odparować bo auto było po trasie i w oleju nie było benzyny. Dzięki Wam wszystkim 👏

To samo zjawisko było nawet w starym Polonezie, którego w robocie używaliśmy głównie tylko do wyjazdów do pobliskiego urzędu lub na pocztę.

Silnik nigdy nie był rozgrzany i stale pracował na podwyższonej dawce paliwa.

Po jakimś czasie afera, bo Poldek zaczął dymić jak Trabant i już wszyscy myśleli, że pojedzie na złom, bo oleju było sporo ponad górny dopuszczalny poziom.

Wystarczyło 200km po autostradzie i problem zniknął.

Napisano
6 godzin temu, fred77 napisał:

rozszerzalnosc cieczy to prawda objawiona? olej gesty zima i rzadki po rozgrzaniu to rzeczy niestworzone?

termometr rtęciowy wiesz jak działał?

Napisano
1 godzinę temu, Cinos napisał:

rozszerzalnosc cieczy to prawda objawiona? olej gesty zima i rzadki po rozgrzaniu to rzeczy niestworzone?

termometr rtęciowy wiesz jak działał?

Ech... Rozróżniasz badania laboratoryjne od misy oleju w silniku?

Napisano
17 minut temu, fred77 napisał:

Ech... Rozróżniasz badania laboratoryjne od misy oleju w silniku?

fizyka dziala tak samo, olej w temperaturze 100 stopni ma wieksza objetosc jak w 15.

Napisano

fizyka dziala tak samo, olej w temperaturze 100 stopni ma wieksza objetosc jak w 15.

No to ile tego oleju w silniku przybywa po katowaniu go na autostradzie?

Napisano
W dniu 15.04.2026 o 12:01, Cinos napisał:

dam prosto z chata gpt

📊 Założenia:

🧮 Obliczenie:

Przyrost objętości:

Wynik:

👉 Czyli:

⚠️ W praktyce:

Znajdź naklejkę w komorze silnikowej gdzie wskazane jest sprawdzanie poziomu oleju na zimno....
Ja widziałem wiele gdzie jest napisane że trzeba to robić na gorąco.
A w autach bez bagnetu oleju wymagana jest odpowiednia temperatura oleju aby możliwy pomiar, dodatkowo często silnik musi pracować.
Pokaż skąd wyszedł ten zimny silnik. Chce znać powody. ....

Napisano
12 godzin temu, fred77 napisał:

Ale co konkretnie z tego tekstu?

Rozszerzalność temperaturowa jest "prawdą objawioną", metodę pomiaru określa zaś producent (zwykle jest to na ciepłym silniku, do kilkunastu minut od zatrzymania). Czyli prawdopodobnie chodzi o to, żeby olej był o temperaturze bliskiej temperaturze pracy, ale żeby zdążył ścieknąć do miski olejowej.

Napisano

8 minut temu, janusz napisał:

Rozszerzalność temperaturowa jest "prawdą objawioną", metodę pomiaru określa zaś producent (zwykle jest to na ciepłym silniku, do kilkunastu minut od zatrzymania). Czyli prawdopodobnie chodzi o to, żeby olej był o temperaturze bliskiej temperaturze pracy, ale żeby zdążył ścieknąć do miski olejowej.

Tylko, zeby sprawdzic zuzycie oleju, a nie dokladny poziom to mozna spokojnie mierzyc na zimnym.

Trzeba tylko zachowac identyczne warunki w obu pomiarach.

Ja zawsze sprawdzam na zimnym, bo tak mi wygodniej.

Napisano
5 minut temu, janusz napisał:

Ale tu jest mowa o poziomie oleju w misie olejowej silnika.

Różnice między olejem gorącym, a zimnym są niezauważalne.

Nie popadajmy w paranoję.

To nie jest kilkutysięcznolitrowy zbiornik na magazynowane paliwo, gdzie różnice zależne od temperatury są bardzo zauważalne.

A coś o tym wiem, bo w pracy przez 20 lat zajmowałem się przyjmowaniem i wydawaniem paliwa, wyliczaniem zużycia, ustalaniem norm zużycia, mierzeniem poziomu listwą pomiarową, przeglądami zaworów oddechowych, sprawdzaniem wydawania paliwa przez odmierzacz (dystrybutor) itp.

Napisano
49 minut temu, pawel_78 napisał:

Znajdź naklejkę w komorze silnikowej gdzie wskazane jest sprawdzanie poziomu oleju na zimno....
Ja widziałem wiele gdzie jest napisane że trzeba to robić na gorąco.
A w autach bez bagnetu oleju wymagana jest odpowiednia temperatura oleju aby możliwy pomiar, dodatkowo często silnik musi pracować.
Pokaż skąd wyszedł ten zimny silnik. Chce znać powody. ....

producenci w wiekszosci mowia by na rozgrzanym po kilku minutach

ale jak przed trasa sprawdzisz na rozgrzanym, a po trasie nastepnego dnia na zimnym to moze byc mniej na bagnecie

jak bede pamietac to moge Ci zrobic screen z carscannera i ile widzi oleju czujnik na cieplnym, a ile tuz przed opaleniem rano na zimnym

Napisano
2 godziny temu, fred77 napisał:

No to ile tego oleju w silniku przybywa po katowaniu go na autostradzie?

masz napisane wyzej

olej po jezdzie moze miec i 100 stopni, a jak stoi ma 20

4% z 5 litrow to nie jest duzo, a na bagnecie to bedzie 1/5 roznicy

Napisano

16 minut temu, fred77 napisał:

Różnice między olejem gorącym, a zimnym są niezauważalne.

Z tym się nie zgodzę.

17 minut temu, fred77 napisał:

Nie popadajmy w paranoję.

Z tym się zgodzę.

Zgadzam się z kolegą @Maciej__, że jak się wie co się robi, to spokojnie można sprawdzać poziom oleju również na zimnym silniku. Tolerancja producenta jest na tyle duża, że nie ma to większego znaczenia (zwłaszcza jeśli nie operujemy na wartościach z końca skali na bagnecie).

Napisano
1 minutę temu, Cinos napisał:

masz napisane wyzej

A to czy będzie 20%, nie jest wcale takie oczywiste, równie dobrze może być 10. Przelicznik nie jest taki prosty.

Napisano
3 godziny temu, Maciej__ napisał:

Tylko, zeby sprawdzic zuzycie oleju, a nie dokladny poziom to mozna spokojnie mierzyc na zimnym.

Trzeba tylko zachowac identyczne warunki w obu pomiarach.

Owszem, zresztą to ogólna zasada, by porównywać pewne wartości w tych samych warunkach. Teren też nie jest idealnie płaski, jak sprawdzamy w różnych miejscach zlosnik

3 godziny temu, Maciej__ napisał:

Ja zawsze sprawdzam na zimnym, bo tak mi wygodniej.

A ja sprawdzam jak mi się przypomni, lub wcale - zależy od samochodu. Dawno nie miałem samochodu (z tych nowocześniejszych), który by mi brał olej w ilościach zauważalnych. No, ale ja nie jeżdżę prywatnie VW zlosnik

Napisano
11 godzin temu, Cinos napisał:

masz napisane wyzej

I Ty swoim wprawnym okiem cyborga, na każdym bagnecie wyłapiesz różnicę poziomu oleju zależną od chwilowej temperatury, uwzględniając zużycie oleju i moment kiedy cały olej spłynie i skapie do misy.

Widać dalej nie potrafisz odróżnić doświadczeń laboratoryjnych od zwykłego silnika.

Napisano
11 godzin temu, janusz napisał:

A to czy będzie 20%, nie jest wcale takie oczywiste, równie dobrze może być 10. Przelicznik nie jest taki prosty.

No i wszystko zależy od pojemności i kształtu misy.

Żeby dokładnie zmierzyć wartości poziomu cieczy w zbiorniku trzeba mieć opracowaną tabelę pomiarów dla danego zbiornika, uwzględniającą jego kształt względem zmieniającej się wysokości.

Do tego musi być jeszcze listwa pomiarowa z podziałką.

Napisano
2 godziny temu, fred77 napisał:

I Ty swoim wprawnym okiem cyborga, na każdym bagnecie wyłapiesz różnicę poziomu oleju zależną od chwilowej temperatury, uwzględniając zużycie oleju i moment kiedy cały olej spłynie i skapie do misy.

Widać dalej nie potrafisz odróżnić doświadczeń laboratoryjnych od zwykłego silnika.

tak, kiedy po jeździe sprawdzilem jak olej mial 100 stopni, a potem sprawdzilem ile bylo jak mial 10 stopni

i tak bylo mniej, widac na bagnecie

Napisano
W dniu 14.04.2026 o 14:30, rwIcIk napisał:

Benzyna ok

Jeśli jeździł po mieście na krótkich odcinkach, to nawet tyle może być i więcej.

Dlatego zalecają, by nie piłować silnika w trasie po dłuższej jeździe w mieście.

Regularny problem z hybrydach, przynajmniej Toyoty. Serwis zalecił przegonić auto na trasie.

Dlaczego nie piłować silnika? Coś mu się stanie?

W dniu 14.04.2026 o 13:52, Maciej__ napisał:

Na pośrednim wtrysku w HEV Toyoty jest podobnie. Stąd, też raz na jakiś czas jedziemy toyką w jakaś trasę autostradową i poziom oleju utrzymuje się na właściwym poziomie.

Napisano
6 minut temu, komor napisał:

Regularny problem z hybrydach, przynajmniej Toyoty. Serwis zalecił przegonić auto na trasie.

Dlaczego nie piłować silnika? Coś mu się stanie?

Olej rozrzedzony benzyną ma pogorszone właściwości.

Napisano
15 minut temu, rwIcIk napisał:

Olej rozrzedzony benzyną ma pogorszone właściwości.

Przeżyje zlosnik Jakbym jechał spokojnie to by benzyna nie zniknęła phi

Napisano

tak, kiedy po jeździe sprawdzilem jak olej mial 100 stopni, a potem sprawdzilem ile bylo jak mial 10 stopni

i tak bylo mniej, widac na bagnecie

Gratuluję.

Napisano
23 godziny temu, Cinos napisał:

producenci w wiekszosci mowia by na rozgrzanym po kilku minutach

ale jak przed trasa sprawdzisz na rozgrzanym, a po trasie nastepnego dnia na zimnym to moze byc mniej na bagnecie

jak bede pamietac to moge Ci zrobic screen z carscannera i ile widzi oleju czujnik na cieplnym, a ile tuz przed opaleniem rano na zimnym

Nie interesuje mnie taki screen.
Pokaż zdjęcie naklejki komory silnika lub skan z instrukcji obsługi pojazdu gdzie jest zalecenie kontroli jego poziomu na zimnym silniku.
Z podaniem marki modelu i rocznika.